Προς το περιεχόμενο

Μελέτη Επιδράσεων ΚΠΙΣΝ 2022


Yannis Methenitis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Administrator

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) άνοιξε τις πόρτες του το 2016 και συστήθηκε στην Ελληνική κοινωνία ως το νέο τοπόσημο της σύγχρονης Αθήνας, ένας πρωτοποριακός κόμβος πολιτισμού και βιωσιμότητας, στον οποίο συστεγάζονται τρεις σημαντικοί φορείς με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο: η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) και η ΚΠΙΣΝ Μονοπρόσωπη Α.Ε.. Αποτελεί ένα μοναδικό μοντέλο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, αφού δημιουργήθηκε με το όραμα και τη μεγαλύτερη ως τώρα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και τον Φεβρουάριο του 2017 παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία. Από τότε, έχει δεχθεί περισσότερες από 21.000.000 επισκέψεις από κάθε άκρη της Ελλάδας αλλά και της γης, επισφραγίζοντας το όραμα του ΙΣΝ για έναν δημόσιο χώρο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, ένα σύμβολο νεωτερισμού για την πόλη της Αθήνας που αρθρώνει τη φιλοσοφία του μέσα από ολιστικές υποδομές και υπηρεσίες που προάγουν τις έννοιες της βιωσιμότητας, της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης.

 

 

Φέτος, με τη συμπλήρωση των πέντε ετών από την παράδοση του ΚΠΙΣΝ από το ΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, αποφασίσαμε να μελετήσουμε τον αντίκτυπο που είχε ως τώρα το έργο στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία, έτσι ώστε να αξιολογήσουμε τις δράσεις και τη λειτουργία μας σε βάθος χρόνου, αλλά και να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας, όπου και όταν αυτό είναι απαραίτητο.

 

Έτσι, αναθέσαμε στην εταιρεία συμβούλων Boston Consulting Group, την επικαιροποίηση της μελέτης επιδράσεων που οι ίδιοι είχαν εκπονήσει με ανάθεση από το ΙΣΝ το 2010 και το 2016, πριν και μετά την κατασκευή του έργου.

Η μελέτη επιδράσεων εστίασε στους εξής άξονες:

  • στη θετική επίδραση του ΚΠΙΣΝ στην εικόνα της χώρας ως τοπόσημο και σύμβολο εκσυγχρονισμού και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της
  • στην καθιέρωση του ΚΠΙΣΝ ως πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, και
  • στη σημαντική συμβολή του στην ελληνική οικονομία.

Σήμερα έχουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα της μελέτης όπου αποτυπώνεται η αδιάκοπη πενταετής λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και με μεγάλη χαρά και περηφάνια μοιράζομαι μαζί σας μερικά από τα σημαντικότερα σημεία:

Ως νέος μητροπολιτικός πόλος έλξης εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας, το ΚΠΙΣΝ συμβάλλει στην προβολή της χώρας με πολύ θετικές αναφορές στον διεθνή Τύπο, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν νέο τουριστικό προορισμό πέρα από το κέντρο της Αθήνας – τρίτο στην προτίμηση των ξένων επισκεπτών για πολιτιστικούς χώρους, μετά το Μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – αυξάνοντας την επισκεψιμότητα της αθηναϊκής ριβιέρας, προσφέροντας έναν σύγχρονο προορισμό, εκδηλώσεις και υπηρεσίες που ενισχύουν την εμπειρία επίσκεψης στην Αθήνα.

 

Οι αριθμοί, άλλωστε, μιλούν από μόνοι τους: περισσότερες από 5.200 πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και 13.000 αθλητικές δράσεις, εκ των οποίων το 99,4% στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι δωρεάν, χάρη στην αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, και στις οποίες έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες.

 

Το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό αποτύπωμα του ΚΠΙΣΝ γιγαντώνεται με τη συμβολή των Σχολικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 6.500 επισκέψεις σχολείων από όλη τη χώρα με περισσότερους από 387.000 μαθητές. Επίσης, 1.170 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα και από ελληνικά σχολεία του εξωτερικού έχουν συμμετάσχει στην εκπαιδευτική πλατφόρμα SNFCC Class, ενώ ακόμη 1.550 εκπαιδευτικοί έχουν συμμετάσχει σε σεμινάρια. Η βιωσιμότητα πρωταγωνιστεί στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των Σχολικών Προγραμμάτων του ΚΠΙΣΝ, καθώς στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση της επόμενης γενιάς μέσα στο πράσινο περιβάλλον που προσφέρουμε.

 

Διεθνώς αναγνωρισμένο ως Πράσινο Κτίριο, το ΚΠΙΣΝ αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και είναι το πρώτο πολιτιστικό έργο μεγάλης κλίμακας με πιστοποίηση LEED Platinum στην Ευρώπη. Στην καρδιά του ΚΠΙΣΝ δεσπόζει το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρασίνου στην Αθήνα έκτασης 210 στρεμμάτων, ή αλλιώς, ο μεγαλύτερος μεσογειακός κήπος στον κόσμο. Το πάρκο συμβάλλει ιδιαίτερα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας, καθώς, με την κατασκευή του, διπλασιάστηκαν τα τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά άτομο στην ευρύτερη περιοχή.

 

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ αλλά και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος συντηρούνται και λειτουργούν καθημερινά ήδη όλα αυτά τα χρόνια ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές ως προς την κατανάλωση ενέργειας – το 100% της οποίας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη συμβολή των 5.700 ηλιακών συλλεκτών στην κορυφή του Ενεργειακού Στεγάστρου – αλλά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας εν γένει. Παρότι ήδη από την περίοδο του σχεδιασμού και της κατασκευής του έργου και μέχρι σήμερα λειτουργούμε υποδειγματικά ως προς την ενεργειακή κατανάλωση, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, δρομολογούμε μία σειρά επιπρόσθετων μέτρων, τα οποία αφορούν τον φωτισμό, τη λειτουργία του κλιματισμού, τη χρήση ζεστού νερού, και άλλα.

 

Τέλος, το ΚΠΙΣΝ, από την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται χάρη στη λειτουργία του, έχει και θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία με πολλούς τρόπους, συμβάλλοντας ενδεικτικά με €203.000.000 σε ΑΕΠ τον χρόνο, €36.000.000 σε φορολογικά έσοδα καθώς επίσης δημιουργεί και συντηρεί 2.844 θέσεις εργασίας ετησίως.

 

Συνοψίζοντας, τα αποτελέσματα της νέας μελέτης επιδράσεων επιβεβαιώνουν πως κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε την αποστολή μας, ενδυναμώνοντας τον πολυσχιδή κοινωνικό αντίκτυπο του ΚΠΙΣΝ.

  • Like 7

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου