Προς το περιεχόμενο

pipityri

Guru
  • Αναρτήσεις

    1.426
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    7

Αναρτήσεις από pipityri

  1. Τα σχόλια μου δεν αφορούσαν το ποια είναι η αρμονία, αλλά το ότι, κατά την γνώμη μου, θα ήταν προς όφελος της παρουσίασης να υπάρχει αναφορά σε αυτήν και πως, εφόσον υπάρχει, να γίνει σωστά. Προσωπικά σαν ακροατής, βρίσκω τις αναφορές ατελείς και ερασιτεχνικές, με την κακή έννοια. Δεν συζητώ καν το κατά πόσο κάποιος που χρειάζεται βοήθημα για να ονομάσει ένα ακόρντο είναι entitled να παρουσιάζει αναλύσεις κλπ χαριτωμένα.

    Επίσης, τα hold your horses κλπ , αλλού. Απεύθυνομαι σε όλους με σεβασμό και απαιτώ το ίδιο.

  2. 13 λεπτά πριν, dimsonic είπε

     

     

     

    λοιπόν παίδες, είναι ήδη 1.30, έφαγα όλη τη μέρα χτες και σήμερα να φτιάχνω την μεγάλη έκδοση του βίντεο.

    Εκτιμώ την καλή σας πρόθεση, αλλά σίγουρα τουλάχιστον η κούραση δεν μου επιτρέπει να το δω με την δική σας άποψη, άλλωστε δεν μπορώ γιατί το παίδεψα πάρα πολύ να το καταλήξω έτσι ωστε να  μην είναι πολύ ακαδημαϊκό ούτε να μένουν απορίες γιατί έγινε.

     

    Ίσως σε ένα επόμενο απλώς να πω, παίζω αυτό γιατι έτσι μου άρεσε. Δώστε του ό,τι όνομα θέλετε.

    Δέχομαι τον κόπο και τις ώρες και την προσπάθεια. Φυσικά. Και γι΄αυτό ασχολούμαι. Το ότι κόπιασες να κάνεις κάτι δεν το καθιστά υπεράνω άλλα άξιο κριτικής.

    • Like 2
  3. 2 λεπτά πριν, dimsonic είπε

    συμφωνούμε και διαφωνούμε....

     

    βασικά πιστεύω ότι όποιος εκτίθεται "έξω" με ένα βίντεο πχ (ή φτιάχνοτας μουσική) είναι προετοιμασμένος σε κάθε είδους σχόλιο. Από την άλλη αν σκεφτείς ότι μπορεί να κάνεις κάτι λάθος, έχεις χάσει από χέρι και καλύτερα να μην κάνεις τίποτα.

    Ό,τι και να κάνεις θα βγεί κάποιος και θα πει κάτι πιό σωστό από σένα.

     

    Ίσως σου φανεί παράξενο, αλλά αυτό το ακόρντο όταν το έπαιξα για πρώτη φορά δεν ήξερα τι ήταν και ούτε με ενδιέφερε. Ήθελα τον ήχο του. Στη συνέχεια εξακολουθούσα να μην ασχολούμαι με την ονομασία του, απλά μου ήταν αρκετό ότι πήγαινε γάντι στο C που ήθελα να φτιάξω το θέμα, ή ήρθε σαν λογική συνέχεια το C.

    Ειλικρινά έκατσα και το έψαξα τι ακριβώς ήταν για τις ανάγκες του βίντεο, είδα ότι έχει τις αναστροφές του έχει την συγκεκριμένη διαδοχή από νότες και δεν ήθελα να μπώ σε τόση λεπτομέρεια. Αν έμπαινα σίγουρα θα έβγαινε κάποιος και θα διαμαρτυρόταν.

     

    Δεν θα κάτσω να αμφιταλαντευτώ αν θα φτιάξω το βίντεο (ή όποια δουλειά τελος πάντων) με τη σκέψη ότι θα βρεθούν κάποιοι καλύτεροι από μένα να μου πούν ότι έκανα κάτι λάθος. Θα προτιμήσω να βρεθούν πολλοί περισσότεροι που θα πάρουν έστω μια ιδέα.

    Το θέτεις σε μια βάση που μου είναι τελείως ξένη. Δεν το βλέπω σαν κάτι ανταγωνιστικό όπου θα έρθει κάποιος και θα το κάνει καλύτερα ή χειρότερα. Είναι απλό, βγαίνω κρατώντας ένα τσαμπί μπανάνες και λέω στον κόσμο, κύριοι, ιδού ένα τσαμπί μπανάνες. Δεν βρίσκω τον λόγο να μην το πω ή να το πω κάπως διαφορετικά ή ξέρω γω τι άλλο. 

     

    2 λεπτά πριν, dimsonic είπε

     

    νομίζω είναι αρκετά ξεκάθαρο σε αρκετά σημεία ότι ακολούθησα αυτή την τακτική.

     

    Εδωσα... C/G και C6/9...μετά ήρθε το σαν, θέλοντας να πω ότι υπάρχουν και άλλες ονομασίες που δεν ενδιαφέρουν τουλάχιστον εμένα.

    Αυτό το...ντο με σολ από πάνω....μεταφράζεται σε C/G...?

    Και, sus χρησιμοποιούμε όταν δεν υπάρχει η 3η. Πληροφοριακά.

     

     

    • Ευχαριστώ 1
  4. 21 λεπτά πριν, dimsonic είπε

    you've made your point...🙂

     

    αλλά.... έχω και γω την άποψή μου

    η οποία είναι

    1. προφανώς και δεν είμαι σπουδαγμένος

    2. προφανώς και δεν απευθύνομαι στο σημείο αυτό σε σπουδαγμένους

    3. άλλωστε το ακόρντο παίζεται (και ακούγεται) οπότε όποιος θέλει έχει γνώμη

    4. θεωρώ ότι στο βίντεο αυτό η υπερβολική σημασία στη θεωρία είναι κουραστική για πολλούς (εξ ού και χρήση πιό απλοϊκών όρων)

    5. υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές ονομασίες για ένα ακόρντο και ήδη για το συγκεκριμένο έδωσα ήδη μία και η περαιτέρω αναφορά "σαν..." πήγαινε στο ότι κάποιος μπορεί να το δει διαφορετικά και ότι ΔΕΝ με ένοιαζε περισσότερο, γιατί μου είχε κολλήσει ηχητικά και δεν ήθελα να ξεφύγω από αυτό

     

    καταλήγοντας για να μην μακρυγορώ ο σκοπός του βίντεο (και άλλων που έκανα) δεν είναι να πάρω τη θέσω δασκάλου ή να κάνω σεμινάριο, αλλά να μοιραστώ την όποια γνώση έχω αποκτήσει και τον τρόπο που σκέφτομαι για να φτιάξω μουσική. Πάντα εκεί έξω θα υπάρχει κόσμος που θα ξέρει πολλά περισσότερα από μένα και μπορεί να χαμογελάει, αλλά σίγουρα δεν απευθύνομαι σ αυτούς.

     

    (θυμάμαι τώρα ότι στο πρώτο που έκανα, στην αρχή είχα disclaimer ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου παντογνώστη, και θυμάμαι ότι και πάλι αρκετοί είχατε διαφωνήσει, επισημαίνοντάς μου ότι "αυτά δεν τα λένε")

    1. Αυτό δεν το ξέρει αυτός που θα παρακολουθήσει το βίντεο.

    2. Μοιράζεσαι μια πληροφορία με το σύμπαν, οφείλεις να την ελέγχεις ως προς την ορθότητα της. Ο σπουδαγμένος προφανώς και δεν χρειάζεται να του αναλύσεις εσύ το κομμάτι σου. Επιπλέον, θα καταλάβει και θα προσπεράσει ή θα διορθώσει τα όποια λάθη σου. Αυτόν που δεν ξέρει και στρέφεται σε σένα για να μάθει όμως, τον παίρνεις στο λαιμό σου.

    3.Αυτό αναιρεί την ανάγκη ύπαρξης ενός βίντεο που εξηγεί το κομμάτι. Προφανώς το εξηγείς γιατί κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει.

    4.Δεν μίλησα για την ποσότητα της θεωρίας. Μίλησα για την ποιότητα. Όταν χρησιμοποιούμε ορολογία το κάνουμε σωστά. Διαφορετικά, υπάρχουν αυτό που ο Zappa αποκαλούσε romantic terms....Πες πως το ακόρντο αυτό είναι, ξέρω γω, μπλε ή σου θυμίζει ένα στιλέτο που ζει στη βροχή ή τον κόσμο ανάποδα κλπ.

    5. Δεν έδωσες, είπες...κάτι σαν....Αυτό δεν συγκαταλέγεται σε καμία από τις γνωστές ονομασίες αυτού ή οποιουδήποτε άλλου ακόρντου.

     

    Καταλαβαίνω τα κίνητρα σου και τα σέβομαι απόλυτα. Μάλιστα, θεωρώ αξιοθαύμαστο αυτό που-πας να-κάνεις. Μπορείς να το κάνεις πολύ καλύτερα, στο ύφος , στυλ και για το κοινό που έχεις στο μυαλό σου. Το οποίο, φυσικά, αξίζει την καλύτερη εκδοχή που μπορείς να δώσεις. 

     

    • Like 1
  5. 8 λεπτά πριν, dimsonic είπε

    οπότε είναι καθαρά θέμα...πειθούς...μάλλον...

    Φυσικά και είναι. Εγώ, ας πούμε, αν δεν το έβλεπα για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης και για να αφήσω ένα, χρήσιμο πιστεύω, σχόλιο, με το που θα άκουγα το...κάτι σαν suspended....θα το είχα κλείσει.

  6. Σαφώς βελτιωμένο. Καλύτερη ροή στον λόγο, περισσότερη πληροφορία, ωραίες οι αναφορές στις επιρροές. Θεωρώ πως, εφόσον αναφέρεσαι και στην αρμονία, πρέπει να το κάνεις με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ακρίβεια στην ορολογία-δεν υπάρχει χώρος για...κάτι σαν suspended...κλπ. Ακριβώς τι ακόρντο είναι-ειδικά από την στιγμή που παίζει τόσο κεντρικό ρόλο στην σύνθεση-και ακριβώς σε τι θέση/αναστροφή. Εννοείται πως όταν αναφέρεσαι σε τέτοια ζητήματα, επιβάλλεται η εμφάνιση staff notation στην οθόνη. Το μεγαλύτερο μέρος του κοινού που βλέπει τέτοια βίντεο ψάχνει τέτοια πράγματα και κάποια έλλειψη στην πληροφορία ή μια αστοχία στην ορολογία υπονομεύει την συνολική προσπάθεια. Πρέπει να πείσεις πως ξέρεις ακριβώς γιατί πράγμα μιλάς.

    • Like 1
    • Ευχαριστώ 1
  7. 6 λεπτά πριν, fusiongtr είπε

    Γκρούβα το λένε, κι όλα τα παιδάκια κλαίνε.

    Όταν ακούς κάτι που χρησιμοποιεί το ρυθμικό μοτίβο του κομματιού για να χτίσει πάνω του, και δεν άγεται και φέρεται προσπαθώντας να συμπλεύσει απλά με αυτό, ξέρεις ότι έχεις ένα winner.

    Τώρα αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος και το φραζάρισμα και τον ήχο .... τι άλλο δηλαδή να ζητήσω.

    Είσαι ένας πονηρός

    και σαν φίδι ξεγλυστράς

    είσαι όμως αδελφός

    και μεγάλος παιχταράς...χαλάλι. 🙂

      

    @gvour Εύγε! Εύγε!

    • Χαχα 2
    • Ευχαριστώ 1
  8. 17 λεπτά πριν, fusiongtr είπε

    Απίστευτος είσαι ...

    Αυτή η laid back γκρούβα είναι στο αίμα σου.

    Νομίζω η λέξη που ψάχνεις-ας μην κρυβόμαστε- είναι...κάβλα.

     

    18 λεπτά πριν, fusiongtr είπε

    Αν κάποιος ενώσει το δικό σου του Πανώριου και του μπόση, έχει φτιάξει κομματάρα.

    Έλα, πες και το γιατί. Πες! 🙂

     

    • Χαχα 1
  9. 5 λεπτά πριν, dimsonic είπε

     

    Όπως είπα πιό πάνω, ενώ ήθελα να αναλύσω αρκετά, στην πορεία διαπίστωνα ότι αν το έκανα θα έφτιαχνα ένα βίντεο πάλι στα 20 λεπτά, και έβαζα φρένο.

    Πάντως μαθημένος από τα πολύ παλιά με παράξενα time signatures και αλλαγές, αυτό το εξέλιξα αρκετά ενστικτωδώς, καθώς διαμόρφωνα το θέμα και προσπαθώντας να διατηρήσω την αίσθηση του απρόσμενου, δηλαδή να ξαφνιάζω τον ακροατή αρκετά συχνά κόβωντας καταλήξεις του ή μεγαλώνοντας σε αξίες κάποιες νότες του θέματος.

    Για τον λόγο αυτό ήθελα να ξεφύγω από τις βασικές δομές του flamenco και του τραγουδιού που ανέφερα, και μετά από το Dm (που ήδη σε εκείνο το κομμάτι ήταν μια ...παρέκκλιση) δεν ήθελα να το στείλω πίσω στο C δια της παραδοσιακής G μεθόδου, αλλά να ξαφνιάσω πάλι ελαττώνοντας και την Dm....

    δεν ξέρω πόση θεωρία έχει αυτό, διότι είναι ....αυτοδίδακτη....😁

    Ολα αυτά τα ωραία θα μπορούσαν να είναι μέρος του κλιπ. Με σενάριο και μεστό λόγο δεν χρειάζεται να τραβήξει υπερβολικά πολύ. Επιπλέον, όποιος το δει, στο τέλος θα φύγει έχοντας μάθει κάτι , έχοντας πάρει κάποιο ερέθισμα....ένα νέο voicing, ένα ρυθμικό, κάτι. Υποθέτω πως όσοι βλέπουν συστηματικά τέτοια βίντεο, το αναζητούν αυτό.

  10. 7 λεπτά πριν, dimsonic είπε

    Τώρα που το ξαναβλέπω, καταλήγω ότι χρειάζεται οπωσδήποτε σενάριο για τέτοιες δουλειές.

    Υπάρχουν πράγματα που ήθελα να προσθέσω, όπως και άλλα που όντως τα είπα αλλά σε λήψεις που πήγαν στα σκουπίδια λόγω προβλημάτων, πχ χτύπησε τηλέφωνο, πέρασε ο παλιατζής, κόλλαγε ο υπολογιστής και άλλα φαιδρά και ωραία.

     

    Εκείνο που ήθελα να προσθέσω είναι ότι για την διαδοχή των βασικών ακόρντων είχα στο μυαλό μου ένα πολύ παλιό κομμάτι που λέγεται The breeze and I ή ακόμα καλύτερα την εκτέλεσή του από τον διάσημο πιανίστα Carmen Cavallaro, με τίτλο Andalusia. Αυτό είναι στο κλασικό ισπανικό στυλ C-C# και στην συνέχεια πηγαίνει Dm και επιστρέφει πίσω στο C μέσω G. Εγώ προτίμησα να το έχω ακόμα πιό λιτό επιστρέφοντας από το Dm σε C#-C.

     

     

    @pipityri

    εδιτ...  γράφαμε μαζί ...

    Θα μπορούσες να πεις και κάτι τα time signatures, πχ πως σπας το δεκάρι κλπ. Θέλω να πω, υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που έχουν ενδιαφέρον.

  11. 12 ώρες πριν, pipityri είπε

    Γενικά, δεν βλέπω τέτοιου είδους βίντεο.

    Παρόλα αυτά, το είδα. Και, για να πω την αλήθεια, μου άρεσε σαν παρουσίαση. Θα το ήθελα πιο λεπτομερές ως προς την αρμονία. Ας πούμε, ένα overview των τονικών κέντρων στην αρχή. Φυσικά, τα ονόματα των ακόρντων. Μια κουβέντα για τα βασικά μοτίβα. Τέτοια πράγματα. Βέβαια, δεν ξέρω ποιο είναι το target group που έχεις στο μυαλό σου, θεωρώ όμως πως οι πιο πάνω αναφορές θα το διεύρυναν.

    Οπως και να'χει, πρόκειται για μία σοβαρή προσπάθεια, που ρίχνει ένα φως στο πόση δουλειά, επιμέλεια και αγάπη απαιτείται για να γίνει κάτι που και αντέχει σοβαρή κριτική και αξίζει να το συζητάμε.

    Τέλος, το κομμάτι το απόλαυσα ξανά.

    • Like 1
  12. Να προσθέσω σε όσα ωραία είπε ο @Alex Raptakis πως το Jazz Improvisation το κάνει ο Gary Burton. 

    Επίσης, ο τρόπος εξέτασης είναι peer review, δηλαδή οι εργασίες σου αξιολογούνται από την κοινότητα. Αν θες να ολοκληρώσεις κάποιο course και λάβεις το σχετικό certificate, πρέπει και να παραδώσεις τις εργασίες-υπάρχει deadline-και να κάνεις ο ίδιος αξιολογήσεις. Τουλάχιστον έτσι ήταν παλιότερα, διόρθωσε με αν κάνω λάθος.

    Εχω παρακολουθήσει κάποια εκπληκτικά courses στο παρελθόν. Είχε το Berklee  ένα για songwriting με τον Pattison, απίστευτο. Ηταν ένα από κάποιο  Arizona University ή κάτι τέτοιο για μουσική τεχνολογία, με γράψιμο σε Python, που έφτανε μέχρι στοχαστική, Markov Chains κλπ...φανταστικό. Αυτό που λες από το Yale, ωραίο. Εχει κι ένα αντίστοιχο από το Curtis, επίσης ωραιότατο.Από τα πιο χρήσιμα που έχω κάνει ήταν το Rehearsing Music Ensembles, εκπληκτικός καθηγητής, στοιχεία conducting και τεχνικές πρόβας που χρησιμοποιώ από τότε καθημερινά, ακόμα και στην μελέτη. Τέλος, το πιο απολαυστικό, βαθιά επιδραστικό και απολύτως εκπαιδευτικό ήταν το ModPo από το Penn, ένα απίστευτο ταξίδι στην σύγχρονη αμερικάνικη ποίηση- από Whitman, Dickinson και δώθε.

    • Like 3
  13. 5 ώρες πριν, Spyros Delta είπε

    Ωραιο ακουσμα.

    Μπαινω στη διαδικασια του σχολιασμου και δεν βαζω απλα ενα like, για να γραψω καποιες παρατηρησεις και επειδη αξιζει το κομματι σου να ασχοληθουμε περισσοτερο.
    Σαν να ημουν πχ ο παραγωγος σου και κανω προτασεις.


    Οπως και να το κανουμε, τα "μοτιβα" (επαναληψεις) ειναι το μεγαλο οπλο για να κανουμε τον ακροατη της λαικης μουσικης (εννοω popular μουσικες και οχι για εξειδικευμενα κοινα prog κλπ) να "χωνεψει" την συνθεση μας και γενικοτερα να ισορροπησει μεσα του το πραγμα.

    Επισης να κοιταξουμε το στρογγύλεμα της δομης αλλα και των μετρων του κομματιων, οσο περισσοτερο μπορουμε και επιτρεπει η συνθεση.

    Εδω λοιπον εχεις ενα 8 μετρο στην αρχη και βαζεις το main theme να ξεκιναει στο 3ο μετρο.
    Αυτο απο μονο του ακουγεται βιαστικο.

    Eχεις λοιπον 2 μετρα intro και 6 μετρα πρωτο μερος του main theme main theme. "Ανωμαλο" "κουτσο".

    Αν σου φαινοταν πολυ τα 4 μετρα για intro και σε κουραζαν,  θα μπορουσες να "εμπλουτιζεις"  σταδιακα το intro μεχρι να φτασεις τα 4 μετρα και μετα να μπεις στο Main theme.

    Αναποφευκτα λοιπον το main theme μενει ελλειπες (6μετρο) και ο ακροατης νιωθει να μπαινει στο επομενο μερος νωριτερα απο οτι περιμενει.
    Σε αυτο συναινει και το γεγονος οτι εχει την αισθηση 12μετρου chord progression με την αλλαγη απο το Μι στο Λα.

    Παμε στα θεματα. Εχεις ωραια θεματα και παιξιματα, αλλα μερικες στιγμες ξεφευγεις και σκεφτεσαι σαν κιθαριστας και οχι σαν συνθετης.

    Σαν κιθαριστας πρεπει να σκεφτεσαι μονο στα μερη που ειναι για σολο κιθαρα.
    Στα κυριως θεματα θα σκεφτεσαι σαν συνθετης. Δηλαδη το θεμα που φτιαχνεις να εχει μελωδια που τραγουδιεται ή που θα παιζοταν κάλλιστα και απο ενα brass section και που ισως να περιεχει μια καθαρη προταση απο το κυριως οργανο (που θα μπορουσε να ειναι φωνη πχ σε ενα μη instrumental κομματι) και απαντησεις απο αλλα οργανα τα οποια μπορουν να παιξουν και μπουρδου μπουρδου αν θελεις.
    Οποτε οπως το ακουγα  το σολο πχ της κιθαρας θα το εβαζα σε αλλο μερος.

    Απο το 0.43 μεχρι το 0.51 ειναι περιττο  το μερος. Νωρις για σολακια. Επρεπε κατευθειαν, στο κεφαλι αλυπητα πριν προλαβει να βαρεθει ο ακροατης να μπει το φανταστικο ρεφρεν σου.

    Απο το 1.09 - 1.25 περιττο .... εκτος αν το θεωρησεις 2ο intro (outro ουσιαστικα του κυκλου) ή κλεισεις παλι με το main theme κολλητα.
    Πρεπει δλδ να εχει νοημα, ουσια το μερος.
    Και δεν εχει . Ενα καλο ριφ ας πουμε. Το οποιο λειπει και στο πρωτο ελλειπες 2μετρο intro.
    Ετσι λοιπον να μπαινεις και βγαινεις με τον ιδιο τροπο στο βασικο κυκλο του κομματιου.

    Το brake (αδειασμα) στο τελος του κυκλου εκει που ηρθε (1.25) ηταν σουπερ.
    Μπαινεις μετα (1.43) ωραια στο Λα με ωραιες φρασεις και εκει (1.54) που πρεπει να ανεβεις κι αλλο (μελωδικα) και να τα χωσεις (σαν κιθαριστας πλεον) το κατεβαζεις και το κλεινεις και μενει αδειο το επομενο μερος.

    Εγω θα το γυριζα με καποιο τροπο στο κυριως θεμα σαν κλεισιμο του σολο. Μετα βλεπουμε.

     

    Επισης η πρωτη φραση του main theme κατι θελει. Η δευτερη φραση που ανεβαινει οκκταβα ειναι τελεια, αλλα η πρωτη χανεται. Η ενταση θελει ανεβασμα? Kατι θελει. Ειναι "θολη". Δεν "δηλωνει" κατι  με εμφαση.
    Η ενταση της κιθαρας θελει γενικα πιο πανω. ΕΙναι η "φωνη" στο κομματι.

    Ενα κατα κλειδι τα μερη ειναι σουπερ (οπως πχ το σολο στο 2.45), η δομη με "φρεναρει".

     

    Απλα η αποψη μου.

     

     

    .

    Το αντιγράφω, απλά για έμφαση. Μικρό σεμινάριο. 

  14. 45 λεπτά πριν, billaraskats27 είπε

    Ειχα παρει τη stylus πριν καμμια 15ρια χρονια. Ποτε δεν ειχα κατσει να μελετησω πραγματικα μαζι της γιατι ειλικρινα ενας average τεχνικα παιχτης με μη βελτιστο (κ το εννοω ποιοτικα οχι ποσοτικα) δεξι θα ματωσει ακομα κ για το πιο απλο fragment σε μια χορδη. Οποτε τα practice session με αυτη την πενα κραταγαν 15 λεπτα κ δεν εβγαινε κανενα αποτελεσμα.

    Θεωρητικα μπορεις να κανεις ο,τι θες με το δεξι (κινηση απο καρπο, αγκωνα ή απο τα δαχτυλα, pickslanting πανω ή κατω) αρκει η κινηση να ειναι οικονομικη κ κυριως να μη βυθιζεις τη πενα περισσοτερο απ'οτι πρεπει

    Πρακτικα ομως επειδη το περιθωριο βυθισματος που σου δινει ειναι πραγματικα ελαχιστο περιπου 1 mm (πριν μαγκωσει η πενα στη χορδη κ παν ολα περιπατο) δεν ειναι καθολου πρακτικο να χρησιμοποιεις καποιες απο αυτες τις κινησεις (ειδικα pickslanting)* (το εξηγω προς το τελος)

    Πριν 2-3 μερες ειχα πολυ χρονο το πρωι κ καλη διαθεση οποτε ειπα να φαω ενα 2ωρο μελετωντας μονο με αυτη. Μετα απο 30 λεπτα που μου πηρε να προσαρμοσω την κινηση του δεξιου μου χεριου αρχισα να βλεπω αποτελεσματα. Συνειδητοποιησα πως οταν ολα αρχισαν να λειτουργουν δεν ενιωθα καθολου tension σε κανενα σημειο του δεξιου χεριου απο τον ωμο κ κατω. Αυτο ηταν κ το σημαδι πως γινεται δουλεια. Το παιξιμο μετα τα 30 πρωτα λεπτα ηταν ανευρο σε δυναμικες απο το φοβο μη χασω την οικονομια στο δεξι κ αρχισει να μαγκωνει παλι. Κοντα στην  1 ωρα μελετης αρχισε να φτιαχνει κ το πραγμα με τις δυναμικες κ το δεξι ν'αποκτα ενα snap στον ηχο. 

    Πολυ σημαντικο ειναι το τι υλικο θα διαλεξεις να μελετησεις. Ξεκινησα με fragments σε μια χορδη κ κατεληξα να μελεταω τα 2 πρωτα του chop builder απο Gambale μεχρι να βγουν οπως πρεπει (σε χαμηλοτερη ταχυτητα το δευτερο απ'οτι τα παιζει ο Frank στο βιντεο, αλλα δε παιζει ρολο γιατι το θεμα ειναι να φτιαξει το δεξι σε κινηση κ ελεγχο κ οχι τα bpm). Αμεσως μετα ανεβασα το βαθμο δυσκολιας κ περασα σε alternate picking arpeggios (tumeni notes κ glass prison arp) φυσικα σε πολυ χαμηλοτερα tempi απο τα original. Πλεον το pick slanting που απαραιτητα χρειαζεται για να βγουν αυτα ηταν ελεγχομενο κ ηταν η πρωτη φορα που επαιξα αυτα τα 2 θεματα σε οποιαδηποτε ταχυτητα χωρις να αγκομαχαω.... Επομενο βημα string skipping κ εδω επιτυχια. Καπου εδω η μελετη ειχε φτασει .. τις 2μιση ωρες. Παντα σε καθε ασκηση κ tempo 80% στην αρχη χωρις μετρονομο να φτιαξει η μηχανικη του δεξιου, ο ηχος, ο ελεγχος κλπ κ το τελευταιο 20%  κ αφου το ελευθερο παιξιμο ειχε πρωτα φτιαξει σε ολα (κ μονο τοτε) εμπαινε μετρονομος

    Τι δεν εκανα σε ολο αυτο? Sweep κ economy. Προσπαθησα στο τελος κ ενω δεν ηταν χαλια συνειδητοποιησα πως θελει την ιδια προσεγγιση με πλανο μελετης απο 2 χορδες μεχρι Frank's monster lick, κ δεν ειχα πλεον τη συγκεντρωση να κατσω να το κανω.

    Συμπερασμα
    Αν καποιος καποιος κατσει να μελετησει (να λιωσει βασικα) με πλανο κ υπομονη με αυτη την πενα μεσα σε ενα μηνα μπορει να αλλαξει εντελως την τεχνικη του δεξιου χεριου. Μιλαμε για δραματικη βελτιωση. Εγω 2μιση ωρες το εκανα μια φορα κ ακομα βλεπω τα αποτελεσματα 3 μερες μετα. Θελει ομως ''εφηβικη" μελετη (χα χα) πωπος κατω, τεχνικη μονο κ  πορωση για το αποτελεσμα που θα ερθει, πολλες ωρες, πολλες μερες κ εγω δεν μπορω να το κανω πια αυτο. Ισως  η καραντινα βοηθησει καποιους (θα ειχε ενδιαφερον καποιος να το κανει κ να μας κανει μια αναλυση σε υλικο κ αποτελεσματα στο τελος)

    *=Αν κ στην αρχη γαινεται πως πρεπει ν'αλλαξεις τη θεση κ την κινηση του δεξιου σου χεριου για να εχεις αποτελεσμα, μετα απο αυτο το 2μισαωρο συνειδητοποιησα πως στην πραγματικοτητα καταληγεις απλα να κανεις τα ιδια πραγματα χωρις υπερβολες σε κινηση κ ενταση. Για την ακριβεια στην αρχη αλλαζεις την τεχνικη του δεξιου σου κ μολις αυτο δουλεψει κ το ελεγχεις βλεπεις πως ακομα κ με την stylus υπαρχει χωρος (μικρος μεν αλλα υπαρχει) κ για pickslanting και για κινηση απο διαφορετικα σημεια του δεξιου.

    Φυσικα οτι λεω ειναι για καποιον με το δικο μου starting point για δεξι. Αλλοι μπορει να το βρουν πολυ πιο ευκολο , αλλοι (οπως εγω πριν 15 χρονια) πολυ πολυ πιο δυσκολο ακομα κ για να παιξουν σε 1 χορδη

    Αυτη ηταν η υπεραναλυση μου (χα χα) για την πενα, συγγνωμη αν κουρασα αλλα νομιζω πως βοηθαει για να καταλαβει καποιος τι παιζει

    Απάντησες ΑΚΡΙΒΩΣ σε αυτό που είχα ρωτήσει! Ευχαριστώ!

    • Like 1
  15. Λοιπόν, έχει πλάκα να τα ακούς όλα μαζεμένα. Είναι πολύ ενδιαφέρον, όλα τα παιξίματα έχουν από κάτι. Βρίσκω άξιο αναφοράς το πως και-κυρίως-που επέλεξε ο καθένας να αρχίσει. Επίσης, το πως χειρίστηκε αρμονικά το πρώτο μέρος.Κάποιοι παίζουν σε Μι, κάποιοι σε Σι-μια διχογνωμία γνωστή ως The Sweet Home Alabama Case. 🙂

    Ενδιαφέρον επίσης είναι το πως έλυσε ο καθένας το θέμα του δεύτερου μέρους με τον κύκλο που επαναλαμβάνεται 3 φορές αντί για 2 ή 4. 

    Συνολικά, ωραίες οι ιστορίες. Μπράβο σε όλους και, φυσικά, thanks @Superfunk.

    • Like 5
    • Ευχαριστώ 1
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου