Προς το περιεχόμενο

panos1984

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    101
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    3

Ότι δημοσιεύτηκε από panos1984

  1. The History and Evolution of the Blues p.10 [1950s] Σε αυτό το τελευταίο επεισόδιο για την ιστορία της Αφροαμερικάνικης μουσικής, θα μιλήσουμε για τα ηλεκτρικά Chicago Blues, την άνοδο του Rock 'n' Roll, και τον “Ήχο του Nashville”, τη δεκαετία του '50. Επίσης θα γνωρίσουμε μερικούς από τους πιο σημαντικούς Μπλουζ καλλιτέχνες εκείνης της δεκαετίας.
  2. The History and Evolution of the Blues p.9 [1940s] Σε αυτό το επεισόδιο θα μιλήσουμε για την αμερικάνικη μουσική τη δεκαετία του ΄40, όταν ηλεκτρικά ενισχυόμενα όργανα αντικατέστησαν τα ακουστικά, και εμφανίστηκαν νέα είδη μουσικής, όπως τα Rhythm 'n' Blues και Jump Blues. Θα γνωρίσουμε επίσης μερικούς ακόμα σημαντικούς καλλιτέχνες που ξεκίνησαν τη καριέρα τους εκείνη τη δεκαετία.
  3. Microtonal Blues Scales p.9 [E7#9 – E7b10 & the "Neutral" scale] Σε αυτό το τελευταίο επεισόδιο της σειράς διαλέξεων για τις Μπλουζ Κλίμακες θα μιλήσουμε για τη “Συγχορδία του Hendrix” και τις χρήσεις της. Επίσης θα παρουσιάσω την “Ουδέτερη” Μπλουζ Κλίμακα η οποία έχει “Ουδέτερη” 3η. Στο τέλος του επεισοδίου συνοψίζω τις διαφορετικές αποχρώσεις της 3ης βαθμίδας της Μπλουζ Κλίμακας και τις χρήσεις της στην Μπλουζ μουσική. *Αν έχετε κάποια παρατήρηση, απορία, σχόλιο κλπ σχετικά με το θέμα που πραγματεύεται αυτή η σειρά και τη προσέγγιση μου, θα χαρώ να το συζητήσουμε.
  4. The History and Evolution of the Blues p.8 [1930s] Σε αυτό το επεισόδιο θα μιλήσουμε για τη δεκαετία της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης όπου “γεννήθηκαν” οι πρώτοι εθνικοί Ποπ αστέρες. Θα δούμε πως άλλαξε η Μπλουζ μουσική, αφότου πολλοί μουσικοί μετανάστευσαν στις πόλεις του Βορρά για να βρουν δουλειά και να ηχογραφήσουν δίσκους. Θα μιλήσουμε επίσης για την παράλληλη εξέλιξη της Country μουσικής και θα γνωρίσουμε μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που ξεκίνησαν την καριέρα τους εκείνη τη δεκαετία.
  5. Microtonal Blues Scales p.8 [Extension of “Minorish” scale] Σε αυτό το μάθημα θα δούμε μερικούς τρόπους που μπορούμε να επεκτείνουμε τη “Μινορούτσικη” Μπλουζ Κλίμακα χρησιμοποιώντας επιπρόσθετες βαθμίδες. Όπως πάντα, κάθε βαθμίδα που θα προσθέτουμε θα αλλάζει το “χρώμα” της κλίμακας δημιουργώντας έτσι έναν καινούργιο ήχο. Θα παρουσιάσω επίσης την ιδέα της ανάμειξης φράσεων από τη “Μινορούτσικη” Μπλουζ Κλίμακα με διάφορους Μινόρε Τρόπους, χρησιμοποιώντας διάσημα παραδείγματα. Στο τέλος του μαθήματος αυτοσχεδιάζω πάνω σε ένα Μινόρε 12-μετρο Μπλουζ χρησιμοποιώντας τις προαναφερθείσες τεχνικές.
  6. The History and Evolution of the Blues p.7 [1920s] Σε αυτό το επεισόδιο θα μιλήσουμε για τις κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις τη δεκαετία του 1920, καθώς και για την επιρροή τους στην Αμερικάνικη μουσική. Θα δούμε επίσης πως η τεχνολογική ανάπτυξη βοήθησε στην εξάπλωση της Παραδοσιακής μουσικής και θα γνωρίσουμε μερικούς από τους πρώτους και πιο σημαντικούς χαρακτήρες της Μπλουζ εκείνης της δεκαετίας.
  7. Microtonal Blues Scales p.7 [“Minorish” scale] Σε αυτό το επεισόδιο θα παρουσιάσω μια μπλουζ κλίμακα που έχει “Μινορούτσικη” 3η βαθμίδα και χρησιμοποιείται κυρίως σε Μινόρε μπλουζ κομμάτια. Θα μιλήσω επίσης για τις εξαιρέσεις που έχω συναντήσει σε Μινόρε μπλουζ περιβάλλοντα.
  8. The History and Evolution of the Blues p.6 [1900-1920] Σε αυτό το επεισόδιο θα μιλήσουμε για την Αφροαμερικάνικη μουσική μετά την ανατολή του 20ου αιώνα. Η δημοτικότητα του Ragtime και της Dixieland Jazz οδήγησε στις πρώτες ηχογραφήσεις τέτοιου είδους μουσικής. Εντωμεταξύ κάποιες Vaudeville τραγουδίστριες άρχισαν να ενσωματώνουν μπλουζ τραγούδια στις παραστάσεις τους, ενώ κάποιοι κιθαρωδοί έπαιζαν “Downhome Blues” συνοδευόμενοι από τη κιθάρα τους.
  9. Microtonal Blues Scales p.6 [Mixing “Majorish 4-7” & “Majorish 2-6” phrases] Σε αυτό το επεισόδιο θα μιλήσουμε για την ιδέα της ανάμειξης φράσεων των δύο “Ματζορούτσικων” κλιμάκων που έχουμε μάθει μέχρι τώρα. Όπως πάντα, θα επιδείξω αυτή τη δημοφιλή πρακτική αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε ένα κλασσικό 12-μετρο μπλουζ.
  10. The History and Evolution of the Blues p.5 [Proto-Blues] Σε αυτό το επεισόδιο θα ασχοληθούμε με την πρώιμη Μπλουζ μουσική που αναπτύχθηκε στον Αμερικάνικο Νότο στα τέλη του 19ου αιώνα, οδηγώντας στη γέννηση των Vaudeville και Downhome Blues. Αυτό το Proto-Blues στυλ είχε Αφρικάνικα και Ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά... μια αληθινά Αμερικάνικη δημιουργία.
  11. panos1984

    Free Man's Blues

    Πολύ ωραίο! IMHO ήταν εύστοχη η τοποθέτηση των παλαμακίων στο 1-3 (παραπέμπει στα χτυπήματα των τσεκουριών/γκασμάδων των Αφροαμερικανών στα κάτεργα). Θα προτιμούσα να είναι σταθερός ο ρυθμός όμως χωρις συγκοπές. Νομίζω του αξίζει κάποια στιγμή να το ξανακάνεις με καλύτερη παραγωγή (πάλι ετσι low-fi και βρώμικη, αλλά πιο organic και καλομιξαρισμένη).
  12. Microtonal Blues Scales p.5 [Extension of “Majorish 4-7” & “Majorish 2-6” scales] Σε αυτό το μάθημα θα μιλήσουμε για την ιδέα της επέκτασης των δύο “ματζορούτσικων” κλιμάκων που έχουμε μάθει, προσθέτοντας επιπλέον βαθμίδες. Επίσης, θα παίξω κάθε μία από αυτές τις επεκταμένες κλίμακες πάνω από ένα 12-μετρο μπλουζ, επιδεικνύοντας το γεγονός ότι κάθε επέκταση παράγει μια διαφορετική κλίμακα με ένα μοναδικό “ήχο”.
  13. The History and Evolution of the Blues p.4 [Pop, Ragtime & Jazz] Σε αυτό το επεισόδιο θα μιλήσουμε για την ανάδυση νέων μουσικών στυλ στο τέλος του 19ου αιώνα. Θα δούμε πως η Ragtime μουσική στον Νότο και Μεσοδυτικά, καθώς και οι Jazz μπάντες στη Νέα Ορλεάνη εξελίσσονταν παράλληλα με τα Pop τραγούδια του Tin Pan Alley στην Νέα Υόρκη.
  14. Microtonal Blues Scales p.4 [“Majorish 2-6” scale] Σε αυτό το επεισόδιο θα δούμε μια ακόμα Μικροτονική Μπλουζ κλίμακα, την “Majorish 2-6”. Τη αποκαλώ έτσι διότι έχει “ματζορούτσικη” 3η και οι χαρακτηριστικές της νότες είναι η 2η και 6η βαθμίδα. Θα παρουσιάσω κάθε μια από τις νότες που την αποτελούν, και επιπλέον θα παίξω κάποιες φράσεις παραδείγματα. Στο τέλος του βίντεο αυτοσχεδιάζω πάνω σε ένα 12-μετρο μπλουζ χρησιμοποιώντας μόνο αυτή τη κλίμακα για να δείξω τον χαρακτήρα της.
  15. The History and Evolution of the Blues p.3 [Gospel, Minstrelsy & Vaudeville] Σε αυτό το επεισόδιο θα μιλήσουμε για τη περίοδο μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο όταν οι πρώην σκλάβοι, περιορισμένοι από τους νόμους, αποκομμένοι από την κοινωνία των λευκών, άρχισαν να αναζωογονούν την δικιάς του κουλτούρα. Θα δούμε πως η Gospel μουσική έγινε δημοφιλής από το γκρουπ “Fisk Jubilee Singers” ενώ άλλοι Αφροαμερικανοί καλλιτέχνες βρήκαν τον δρόμο τους μέσα στην βιομηχανία της ψυχαγωγίας συμμετέχοντας σε Minstrel shows και Vaudeville shows.
  16. Microtonal Blues Scales p.3 [8 ways to approach the "Majorish 3rd" sound] Σε αυτό το επεισόδιο θα εξετάσουμε οκτώ τρόπους που οι μπλουζίστες μιμούνται το bluesy σήκωμα της 3ης βαθμίδας (“ματζορούτσικη” 3η – μάθημα 2) χρησιμοποιώντας εναλλακτικές τεχνικές. Παρόλο που χρησιμοποιώ κιθάρα για την επίδειξη, πολλές από αυτές τις τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλα όργανα (πιάνο, πνευστά κλπ).
  17. The History and Evolution of the Blues p.2 [18th-19thcentury] Σε αυτό το επεισόδιο θα μιλήσουμε για την γέννηση των Spirituals μετά τον εκχριστιανισμό πολλών σκλάβων στα τέλη του 18ου αιώνα. Επίσης θα δούμε πως η αναπόφευκτη μουσική ανταλλαγή μεταξύ διάφορων λαών κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων είχε ως αποτέλεσμα η μαύρη και η λευκή παραδοσιακή μουσική να εξελιχθούν πλάι πλάι.
  18. Microtonal Blues Scales p.2 [“Majorish 4-7” scale] Σε αυτό το επεισόδιο παρουσιάζω τη πρώτη Μικροτονική Μπλουζ Κλίμακα (την “Ματζορούτσικη” εκδοχή της για την ακρίβεια), δείχνοντας κάθε βαθμίδα που την αποτελεί. Την ονομάζω “Majorish 4-7” αφού έχει "ματζορούτσικη” 3η και η χαρακτηριστικές νότες της είναι η 4η και η 7. Στο τέλος παίζω φράσεις της κλίμακας πάνω από ένα κλασσικό 12-μετρο μπλουζ για να δείξω τον χαρακτήρα της.
  19. Για όποιον ενδιαφέρεται και για την ιστορία της Αφροαμερικάνικης μουσικής (εκτός απο τις κλίμακες της) μπορεί να τσεκάρει και τα βίντεο σε αυτό το thread:
  20. Γεια χαρά! Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια σειρά από βίντεο που έφτιαξα σχετικά με την ιστορία και την εξέλιξη των Μπλουζ (και γενικά της Αφροαμερικάνικης μουσικής) μέσα στους αιώνες. Έχω δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο πριν την γέννηση των Μπλουζ (16ος-19ος αιώνας) και στον τρόπο που διαφορετικές μουσικές παραδόσεις αλληλεπίδρασαν και εξελίχθηκαν εν μέσω των κοινωνικο-οικονομικών εξελίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια πολλά επεισόδια αφορούν στη γέννηση και εξέλιξη της Μπλουζ μουσικής καθώς και στις εμβληματικότερες μορφές της, ξεκινώντας από το Proto-Blues στυλ που αναπτύχθηκε στον Αμερικάνικο Νότο, μέχρι τα “ηλεκτρικά” Μπλουζ του Σικάγο που έδωσαν ζωή σε νέα είδη μουσικής και στις δυο πλευρές του ωκεανού. Ελπίζω να βρείτε κάτι χρήσιμο σε αυτή την εργασία! Πάνος Χαραλαμπίδης Σε αυτό το πρώτο επεισόδιο τη σειράς “Η Ιστορία και Εξέλιξη των Μπλουζ”, θα εστιάσουμε στη ζωή και τις μουσικές παραδόσεις κατά τους πρώτους δυο αιώνες της αποίκησης του Νέου Κόσμου. Θα δούμε τον ρόλο που έπαιξαν τα “Work Songs” και τα “Field Hollers” τη περίοδο της σκλαβιάς, και πως αυτές οι μουσικές εκφράσεις βοήθησαν να κρατηθούν κάποιες Αφρικάνικες παραδόσεις ζωντανές. Υ.Γ. Αγγλικοί και ελληνικοί υπότιτλοι είναι διαθέσιμοι
  21. Γεια χαρά! Είμαι ο Πάνος και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το αποτέλεσμα της έρευνας μου πάνω στις μικροτονικές μπλουζ κλίμακες. Για πολλά χρόνια έπαιζα Μπλουζ μουσική με το μυαλό ενός τζαζίστα, χρησιμοποιώντας μινόρε και ματζόρε πεντατονικές, τρόπους, και αρπέζ πάνω σε ματζόρε μπλουζ φόρμες, αλλά δεν κατάφερα να ακουστώ ποτέ “αυθεντικός”. Κάτι έλειπε… Πριν μερικά χρόνια γνώρισα τον Γιώργο Ζήκο (κιθαρίστα της μπάντας Zero Zero) ο οποίος με εισήγαγε σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης για τις μπλουζ κλίμακες που με οδήγησε σε αυτή την έρευνα και τελικά στη δημιουργία δυο σειρών από βίντεο (“Microtonal Blues Scales” & “Blues History”). Αν και κάποια από αυτά που θα παρουσιάσω για τις μπλουζ κλίμακες είναι γνωστά στους ακαδημαϊκούς, δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί στη διδασκαλία της Αμερικάνικης μουσικής. Οπότε, θα προσπαθήσω να κάνω ένα πρώτο βήμα με αυτά τα μαθήματα, όχι επειδή είμαι κάποιος ειδικός, αλλά για να ξεκινήσω μια συζήτηση πάνω σε αυτό το ευαίσθητο θέμα. Στη πρώτη σειρά από βίντεο που θα ανεβάζω κάθε εβδομάδα, ονόματι “Microtonal Blues Scales”, θα προσπαθήσω να αντιμετωπίσω το “πρόβλημα” πολλών μουσικών (συμπεριλαμβανομένου εμού) να αυτοσχεδιάσουν πάνω σε Blues ή Blues-based μουσική και να ακούγονται “πειστικοί”. Βέβαια ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να εστιάσουμε είναι οι κλίμακες που χρησιμοποιούμε. Πρέπει να παίξουμε μια ματζόρε κλίμακα? Μήπως πρέπει να παίξουμε μια μινόρε? Και αν ναι, γιατί να παίξουμε μια μινόρε κλίμακα πάνω από ματζόρε συγχορδίες? Όπως θα εξηγήσω σε αυτά τα βίντεο, οι μπλουζ κλίμακες ΔΕΝ είναι σαν τις κλασσικές κλίμακες, όπου οι νότες έχουν ένα συγκεκριμένο και σταθερό τονικό ύψος. Μια μπλουζ κλίμακα είναι πιο πολύ σαν ένα Αραβικό Maqam ή μια Ινδική Raga (όπου οι νότες παρεκκλίνουν από το Ευρωπαϊκό συγκερασμένο σύστημα). Ωστόσο οι Μπλουζ κλίμακες έχουν την ιδιαιτερότητα όχι μόνο να έχουν Δυτικά στοιχεία στο DNA τους (λόγω μουσικής ανταλλαγής μεταξύ Αφρο-αμερικάνων και Ευρω-αμερικάνων) αλλά επίσης να έχουν εξελιχθεί, εξηγηθεί και διδαχτεί σε μια κοινωνία λευκών. Ίσως ήταν η αναπόφευκτη ερμηνεία από τη οπτική ενός αφομοιωμένου τονικού συστήματος, ή ίσως ήταν απλά για παιδαγωγική διευκόλυνση, το αποτέλεσμα είναι ότι οι λευκοί υπεραπλούστευσαν την Αφροαμερικάνικη μουσική χρησιμοποιώντας Κλασσικά εργαλεία και έννοιες για να την εξηγήσουν (τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα). Βέβαια πολλοί μελετητές έχουν προσπαθήσει να αναλύσουν τη φύση των μπλουζ κλιμάκων. Είναι σαφώς ένα δύσκολο έργο δεδομένου ότι οι μπλουζίστες παίζουν τις μπλουζ κλίμακες λίγο διαφορετικά ο ένας από τον άλλο, ανάλογα τις επιρροές τους, το όργανο που χρησιμοποιούν, και τη προσωπικότητα τους. Επίσης ερμηνεύουν τα τραγούδια διαφορετικά κάθε φορά. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να βρει κοινό έδαφος μεταξύ των πιο επιδραστικών μπλουζ μουσικών και να βγάλει κάποια άκρη μέσα σε αυτή τη πολύπλοκη παράδοση. Αυτό που θα παρουσιάσω είναι μια περιγραφή αυτών των μικροτονικών κλιμάκων (θεωρία) που πιστεύω ότι είναι αρκετά συνεπής με το πραγματικό μπλουζ παίξιμο, δηλαδή, εξηγεί τα περισσότερα πράγματα τις περισσότερες φορές. Κρατήστε στο νου σας ότι αυτή είναι η προσωπική μου ερμηνεία και η δικιά σας μελέτη μπορεί να παράξει διαφορετικά αποτελέσματα. Από την άλλη, κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι τα Μπλουζ είναι ένα στυλ που θα πρέπει να μαθαίνεται μόνο ακούγοντας δίσκους και δεν θα έπρεπε να προσπαθούμε να το εξηγήσουμε και να το περιγράψουμε, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις το “μπλουζ συναίσθημα” για να το ερμηνεύσεις πειστικά. Λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι αλήθεια για οποιοδήποτε είδος μουσικής, όχι μόνο για τα Μπλουζ. Κάποιος με μεγάλο ταλέντο θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει και να μάθει κάθε μουσική γλώσσα και τις προφορές της μόνο ακούγοντας τη, αλλά για μας τους υπολοίπους χρειάζεται μια κατευθυντήρια γραμμή (θεωρία) για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε που να δώσουμε προσοχή όταν μελετάμε τα Μπλουζ. Μη ξεχνάτε μόνο, ότι οι θεωρίες φτιάχνονται για να εξηγήσουν υπάρχουσες μουσικές πρακτικές, και επομένως δεν πρέπει να μας περιορίζουν στην έκφραση και τη δημιουργία νέας μουσικής. Στη μια δεύτερη σειρά από βίντεο θα προσπαθήσω να παρουσιάσω την “Ιστορία & Εξέλιξη των Μπλουζ” σε σχέση με άλλες Αμερικάνικες μουσικές και τις κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις μέσα στους αιώνες. Έχω δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη περίοδο πριν τη γέννηση των Μπλουζ (16ος-19ος αιώνας), αφού έχει ενδιαφέρον να δούμε πως διάφορα μουσικά στυλ εξελίχθηκαν μέσα στον χρόνο και επηρέασαν το ένα το άλλο, οδηγώντας στη δημιουργία νέων μουσικών ειδών. Θα δημοσιεύω αυτά τα μαθήματα Ιστορίας κάθε εβδομάδα παράλληλα με τα μουσικά. Ελπίζω να βρείτε κάτι χρήσιμο σε αυτή την εργασία! Πάνος Χαραλαμπίδης P.S. Το παραπάνω βίντεο είναι μια αναγκαία εισαγωγή σε αυτόν τον νέο τρόπο σκέψης. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την επόμενη εβδομάδα για τη παρουσίαση της πρώτης κλίμακας P.S.2 Αγγλικοί και Ελληνικοί υπότλιτοι ειναι διαθέσιμοι
  22. χαχα δε φανταζόμουν οτι θεωρείται αυτή η μουσική ιδιαίτερη, πόσο μάλλον μέσα σε ένα forum μουσικών. anyway θα το αποφεύγω από εδω και πέρα θα το λέμε rock!
  23. Με μπερδέψατε εννοείς ότι σε αποθάρρυνε αυτή η περιγραφή αρχικά?
  24. Ευχαριστούμε Νίκο! Αναφέρεσαι στο πρώτο κομμάτι?
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου