Προς το περιεχόμενο

Alex Raptakis

Μέλος
 • Αναρτήσεις

  1.319
 • Μέλος από

 • Τελευταία επίσκεψη

 • Ημέρες που κέρδισε

  10

Αναρτήσεις από Alex Raptakis

 1. Συνήθως οι snobs είναι είτε φουλ παραδοσιακοί, είτε κλασσικοί επειδή "από εκεί ξεκίνησαν όλα", είτε jazzίστες λόγω μελωδικής πολυπλοκότητας, είτε - οι καλύτεροι - prog snobs, λόγω ρυθμικής πολυπλοκότητας. Electro-snob πρώτη φορά βλέπω πραγματικά.

   

  Το να αναφαίρεται ο οποιοσδήποτε, για οποιοδήποτε είδος μουσικής -έτσι- δεν τον καθιστά έξυπνο ή "μπροστά". Κάθε είδος μουσικής υπάρχει γιατί προσφαίρει κάτι, είτε σε ένα μικρό μέρος του πληθυσμού, είτε σε μεγαλύτερο. Άλλα είδη είναι για χαλάρωση, άλλα για ξέσπασμα, άλλα για "ξύπνημα", και άλλα για χωρό. Ακόμα και στο χωρό δηλαδή, άλλα είναι για προσωπική έξφραση, άλλα για ρομαντισμό, άλλα για απελευθέρωση ενέργειας, κτλ.

   

  Επίσης, να πούμε ότι, η μουσική εξελίσσεται, όπως και ο άνθρωπος άλλωστε. Υπάρχουν ναι μεν τα παλιά rock, η παλιά jazz, παλιά λαϊκά-ρεμπέτικα, pop, κοκ, αλλά δεν είναι ανάγκη να μείνεις εκεί. Αν εγώ σου πω ότι ακούω metal, εσύ με το μυαλό που έχεις θα νομίζεις ότι είμαι ψηλός μαλλιάς με τατουάζ και καρφιά στα χέρια που ακούει Metallica και Iron Maiden, έχει Flying V κιθάρα, καπνίζει και πίνει μπίρες όλη μέρα, και μιλάει με στεντόρια βαριά φωνή. Προφανώς υπάρχουν και αυτοί, που τους αρέσει να μένουν στα παλιά για τους δικούς τους λόγους, και δεν είναι καθόλου κακό αυτό - αλλά και να ήταν, γιατί εσύ συγκεκριμένα να το κατακρίνεις;

   

  Τώρα για τα 11 τραγούδια σε 16 ώρες... Μπράβο για την αποφασιστικότητά σου θα πω. Εγώ θέλω τόσο για να κάνω τα πρώτα σκίτσα. Προχτές λέγαμε για τον Trevor Morris που γράφει 1 έτοιμο λεπτό κάθε 2 ώρες, οπότε μπράβο.

 2. Για μένα το πολύ reverb είναι περιττό, κυρίως γιατί πιστεύω από την εμπειρία μου ότι μπορείς να πετύχεις ambience με άλλους τρόπους, όπως granular synthesis και e-bows. Επίσης ακούω πάρα πολλούς ήχους που αγγίζουν τα όρια του white noise, με αποτέλεσμα να χάνεται η οποιαδήποτε μουσικότητα και αρμονία, ειδικά στις υψηλές συχνότητες.

   

  Τεχνικά, μέσα σε όλο αυτό το χάος που δημιουργεί το υπερβολικό reverb, ακούγονται κάποια clicks, που μάλλον είτε είναι processing errors (που το έκανε και μένα παλιά το FL Studio), είτε κάτι έχει πάει λάθος στο automation.

   

  Τέλος, αν ξεκινάς τις μουσικές σου σχέσεις με το "δε με καταλαβαίνουν", τότε θα έλεγα να κάνεις ένα βήμα πίσω και να το ξανασκευτείς, ιδιαίτερα αν σου συμβαίνει συχνά. Επίσης, bold of you to assume (που λένε και στο χωριό μου) ότι κάποιος, ο οποιοσδήποτε, δεν έχει ακούσει κάτι, ιδιαίτερα στα πλαίσια ενός μουσικού φόρουμ. Φυσικά όλοι έχουμε προτιμήσεις, ερεθίσματα, ή απλά γούστο. Εσύ ζήτησες τη γνώμη μας, οπότε θα πρέπει να είσαι και σε θέση να τη δεχτείς. Στο κάτω κάτω δεν είπε και κάτι κακό ο Μάνος, μην αρπάζεσαι χωρίς λόγο.

   

  Προσωπικά έχω ακούσει αρκετό ambient, και μου αρέσει αρκετά να εξερευνώ συναισθήματα μέσα από αυτό. Μου αρέσει επίσης όταν κολλάει με άλλα είδη, ιδιαίτερα σε intros ή outros, βλέπε για παράδειγμα η εισαγωγή του Octavarium από Dream Theater, όπου μιλάμε για ambient ύφος αλλά με απόλυτη μουσικότητα και στοχευμένο ήχο.

  • Like 1
  • Συμφωνώ 2
 3. Πολύ όμορφοι ήχοι, σε αρκετά καλή μείξη με καλές ισορροπίες. Από αυτά που άκουσα, το 1ο για μένα είναι το καλύτερο, αν και γενικότερα δεν υπάρχουν και πολλά κοινά ανάμεσά τους. Που άρεσε πολύ ο ήχος στο πιάνο και το όλη ατμόσφαιρα. Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ ήταν το glissando στο 1:06, φοβερό.

   

  Μου φάνηκε βέβαια ότι οκ, ναι είναι shorts, αλλά τελειώνουν κάπους απότομα. Σίγουρα κάποια σηκώνουν ανάπτυξη - δε χρειάζεται να ναι μεγάλη, αλλά έστω λίγο παραπάνω για να είναι μια ολοκληρωμένη ιστορία - ή καλύτερα, πιο εύπεπτη ας πούμε.

  • Like 1
 4. Μόλις τώρα, manosx είπε

  Για μουσική που έχει φαγκότα και κάστορες που λέγαμε, είναι τρομακτικός ρυθμός. Φυσικά έχει μεγάλη σημασία το context και το density, αλλά όπως και να έχει είναι τρομακτικός ρυθμός.

   

  Ντάξει ο τύπος έχει 2 Primetime Emmies, και έχει γράψει τα κέρατά του.

  Πιο γνωστός για τη δουλειά του στη σειρά Vikings. Γενικά είναι υψηλού βεληκενούς συνθέτης. Έκανε κάποια στιγμή μια πολύ ωραία σειρά στο YouTube περί media composition, αλλά τη σταμάτησε λόγω φόρτου.

  • Ευχαριστώ 1
 5. Η πλάκα είναι ότι ο συγκεκριμένος λέει ότι γράφει 6 λεπτά μουσικής μέσα σε μία εργάσιμη μέρα, ή 1 λεπτό τις 2 ώρες minimum. Και αυτά τα νούμερα μιλάνε για ολοκληρωμένη, έτοιμη προς χρήση μουσική, και υποστηρίζει ότι το template τον βοηθάει πολύ στο να κερδίζει χρόνο. Έχει τρομακτικό πρόγραμμα workflow. Εγώ απορώ αν μπορώ να γράψω 1 λεπτό τη βδομάδα...

  • Συμφωνώ 1
 6. 10 λεπτά πριν, Ali Barout είπε

  Η ορχήστρα τα έχει αυτά τα προβλήματα που δίνουν οι βιβλιοθήκες πολλά articulation, και δεν υπάρχει όμορφη και τακτοποιημένη μέθοδος για την οργάνωση όλων αυτών.

   

  Πρόσφατα είχα μια μικρο-συζήτηση μέσω Twitter για το θέμα αυτό, γύρω από το deactivated template. Η ερώτησή μου ήταν, πώς διάολο βάζεις 10+ "articulations" σε ένα τέτοιο template?

  Η απάντηση ήταν "Expression Maps in Cubase".

   

  Βέβαια και πάλι, κάποια "articulations" και ο λόγος που τα βάζω σε εισαγωγικά - είναι ότι κάποια articulations είναι ουσιαστικά ένα τελείως διαφορετικό όργανο. Άντε τώρα να θυμάσαι πού είναι τι, και να ψάχνεσαι με τα activations και τα σχετικά.

   

  Επίσης νομίζω πώς σε αυτά τα deactivated templates, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σταματήσεις να ψάχνεσαι ηχητικά, ανοίγοντας πάντα τα ίδια και τα ίδια. Ενώ - εγώ τουλάχιστον - όταν ψάχνω να ανοίξω πχ ένα κρουστό, θα δω τη λίστα μέσα από το Kontakt, και θα πω, α, ας δοκιμάσω ένα άλλο αυτή τη φορά. Λέμε τώρα.

  • Like 1
  • Συμφωνώ 1
 7. 13 λεπτά πριν, mpamps είπε

  Η αλήθεια είναι ότι δε μπορώ να φανταστώ ότι σώνει και καλά θα μείνω με το συγκεκριμένο drumset του template ή ότι για τις κιθάρες τα plugins είναι αυτά και τέρμα. Ειδικά για τις κιθάρες είμαι 200% σίγουρος ότι θα υπάρχει συνεχώς αναθεώρηση.

   

  Μα το template δε χρειάζεται να είναι 100% συγκεκριμένο. Αρκεί να έχεις σετάρει τα tracks σου, να χεις κάνει το bus routing σε περίπτωση που είναι πολλά, να έχεις δώσει όνομα, χρώμα, κτλ. Για μένα αυτό είναι υπερ-αρκετό για αρχή. Άσε που για να το κάνεις χρειάζεσαι το πολύ 15 λεπτά - απλά αυτά τα 15 λεπτά μαζεύονται!

  • Συμφωνώ 2
 8. Τα DAW templates είναι πολύ ωραίο θέμα.

  Νομίζω πως όλοι θα έπρεπε να έχουν ένα template, ακόμα και αν αυτό ήταν κάτι χαζά απλό, για παράδειγμα ένα νέο project θα έχει πάντα Tempo Track, Time Signature Track, και τουλάχιστον ένα track ανάλογα με το ποιό είναι το πρώτο πράγμα που κάνει ο καθένας.

   

  Για παράδειγμα, θες να ανοίξεις γρήγορα το DAW να ηχογραφήσεις μια ιδέα που σου 'ρθε ξαφνικά. Θα κάθεσαι να φτιάχνεις track από την αρχή; Καλύτερα να έχεις ένα σεταρισμένο, με τους κομπρέσορές σου, τον amp simulator αν χρησιμοποιείς, κτλ.

   

  Εγώ έχω ένα template που το έχω ονομάσει "Empty", που βγάζει πάντα ένα κενό instrument/midi track που έχει ακόμα και ένα άδειο "event" έτσι ώστε να μη χρειαστεί να φτιάξω εκ νέου. Μαζί με αυτό έχω Marker, Signature και Tempo Track.

   

  Έχω επίσης ένα Metal Sketch, που έχει 2 προ-φορτωμένα VST Drums και Μπάσο, καθώς και audio track για κιθάρα, με NeuralDSP amp sim, για να είμαι έτοιμος για ηχογράφηση ιδεών.

   

  Τέλος έχω ένα Metal - Routed, το οποίο έχει 2 κανάλια κιθάρας έτοιμα για Double Tracking, VST μπάσο, και το σημαντικότερο, έτοιμο Drum VST με multi-out σετάρισμα για καλύτερη μείξη. ΣΙΓΑ μην κάθομαι να τα κάνω όλα αυτά από την αρχή κάθε φορά.

  image.thumb.png.72248c161e3a1f88a667a0a12091c015.png

   

  Πρέπει να φτιάξω και ένα de-activated ορχηστρικό σαν αυτό του Trevor Morris, αλλά δυστυχώς δεν έχω βρει το χρόνο. Ξεκινάω πάντα με το Empty προς το παρόν. Μόλις πάρω νέο PC, τον άλλο μήνα μάλλον, θα κάνω ένα πιο απλό, με σεταρισμένα instrument tracks, με όνομα, χρώμα, σε φάκελο, bus-routed, αλλά όχι με προ-φορτωμένα vst.

   

  Όσον αφορά το organizing, σε μεγάλα, σοβαρά project ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ να μην είμαι οργανωμένος. Απλά δε γίνεται. Δες ένα παράδειγμα από ένα κομμάτι που δεν έχω ανεβάσει ακόμα.
  image.thumb.png.af31f2ccf91af58cb73ef463b4ca0cd0.png

  image.thumb.png.e7a0cb4f470e89b17f5769bbad08a2bb.png

   

  Τώρα, για να πω και τη βλακεία μου, παρόλο που ξέρω ότι είναι λάθος, κάνω mixing και mastering μέσα στο ίδιο αρχείο της σύνθεσης. Είμαι γενικά πολύ αναποφάσιστος και τελειομανής, οπότε θέλω να μπορώ να κάνω αλλαγές όποτε γουστάρω, χωρίς να χρειάζεται να κάνω bounce/export ξανά και ξανά τα stems. Βέβαια, προς τα τέλη ενός τέτοιου φορτωμένου project, αρχίζει και ζορίζεται πολύ το PC οπότε πρέπει να ανοιγοκλείνω plugins, να ανεβάζω το buffer size, κτλ.

   

  • Like 4
 9. image.png.d38678f52646350cf6ffa368f58d6960.png

  Αυτό το πορτοκαλί δίπλα στο Record είναι το Monitoring. Όταν το έχεις ανοικτό (πορτοκαλί) τότε ακούς αυτό που περνάει από τη γραμμή. Όταν θες να ακούσεις τι έχεις γράψει/τι είναι πάνω στο track, τότε το απενεργοποιείς.

   

  O Ali αναφαίρεται σε αυτό εδώ το knob που σου κάνει μόνιτορ από την κάρτα το καθαρό σήμα (ή ότι έχεις βάλει στην κάρτα). Όταν το χεις γυρισμένο στο IN, ακούς μόνο το σήμα. Στο PB (Playback) δεν ακούς καθόλου σήμα, και σε κάθε ενδιάμεσο κάνεις μια μείξη input και playback. Αυτό πρέπει να ναι κατά κύριο λόγο τέρμα δεξιά.

  image.png.e8c66b9f017483f7ff3a610c8acd683c.png

  • Like 1
  • Ευχαριστώ 1
 10. Όταν με το καλό έρθει η κάρτα και τα σετάρεις όλα, κάπου στο λογισμικό της κάρτας θα σου έχει να διαλέξεις Buffer Size. Όταν τζαμάρεις, βάζε το στο 96 ή 128, με Sample Rate 44100 ή 48000. Δοκίμασε και το 64 αλλά μπορεί να σου κάνει κάποια κοψίματα λόγω φόρτου. Μπορεί να δουλεύει και τέλεια. Ξανά, όσο μικρότερο, τόσο καλύτερο latency, αλλά τόσο περισσότερο πιέζεις το σύστημα.

  • Ευχαριστώ 1
 11. Η καθυστέρηση αυτή, το latency οπως είπε σωστά ο gkormoul, έχει να κάνει με με την κάρτα ήχου σου, και αυτό που ονομάζουμε Buffer Size. Όσο μικρότερο, τόσο λιγότερο αυτό το latency, αλλά τόσο μεγαλύτερη υπολογιστική δύναμη χρειάζεται. Όσο μεγαλύτερο, τόσο μεγαλύτερο και το latency, αλλά έτσι κάνεις χώρο στον υπολογιστή να δουλέψει καλύτερα όσο μεγαλώνει ένα project και το φορτώνεις με πολλά tracks, plugins, vst, εφέ, κτλ.

  • Like 1
 12. 4 ώρες πριν, broxopios είπε

  Το Neural Dsp τι λέει; Το έχει ένας φίλος και μπορώ να πάω να το δοκιμάσω. 

   

  Έχω NeuralDSP Archetype Nolly και Petrucci, και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Δεν ξέρω ποιο έχει ο φίλος σου, αλλά γενικά έχει πάρα πολλά διαφορετικά, ανάλογα το είδος μουσικής. Κάθε plugin έχει free trial για 14 μέρες οπότε δοκίμασε αβέρτα.

   

  Αν καταλήξεις εκεί, σαν tip όταν πας να το αγοράσεις, βάλε vpn και ρύθμησέ το Αμερική, γιατί θα γλιτώσεις τους φόρους.

  • Ευχαριστώ 1
 13. 23 λεπτά πριν, zero50 είπε

  Χμμ, ναι τωρα που το λες, ακουγοντας το πρωτο τραγουδι (space between - burn) ισως θα επρεπε να ειναι λιγο πιο "In your face" τα drums. Φαινεται ο συγκεκριμενος δινει πιο πολυ εμφαση στις κιθαρες/μπασα.🤔

   

  Κοίτα, η μείξη drums δεν είναι απλό πράγμα. Ίσως είναι και το δυσκολότερο. Είτε πρέπει να διαχειριστείς 10 μικρόφωνα από κανονική ηχογράφηση, είτε ένα απλό VST, θέλει γνώση και αρκετός χρόνος για ακούγεται σωστά μέσα σε ένα mix, και ανάλογα πάντα το είδος.

   

  Αυτό σημαίνει και παραπάνω χρήματα προφανώς. Δεν ξέρω τι ζητάνε αυτοί για τις μείξεις τους, αλλά σύμφωνα με τον άλλο, με 30 ευρώ εγώ θα σου μείξαρα μόνο ταμπούρο, και πολύ λέω 🤣

   

  Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βρεις κομμάτια που σου αρέσουν και να τα χρησιμοποιείς ως reference tracks (προφαναφέρθηκε νομίζω). Είτε τα φτιάχνεις μόνος σου, είτε το στέλνεις για αλλού, θα έχεις ένα-δυο κομμάτια στο μυαλό σου και θα λες - ΕΤΣΙ θέλω το ταμπούρο, ΕΤΣΙ την μπότα, την κιθάρα, κτλ.

 14. Δε χρειάζεται να κάνει format ρε παιδιά, είπαμε.

  - Κάνε Uninstall όλα τα ASIO drivers, συν όλα τα listings της Focusrite από το Device Manager

  image.png.f1eb2198e6e06f40ed3528f498bba942.png

  - Aποσύνδεσε κάθε συσκευή ήχου που έχεις πάνω στο PC.

  - Kάνε ένα restart

  - Επανασύνδεσε ΜΟΝΟ τη focusrite και περίμενε να γίνει η εγκατάσταση. Αν έχεις Windows 10/11, περίμενε λίγο και τα drivers θα βρεθούν μόνα τους. Αν όχι, μπες στο site της focusrite και κατέβασε τα νεότερα.

   

  • Like 1
  • Συμφωνώ 1
 15. 11 ώρες πριν, zero50 είπε

  Πως σας φαινονται αυτες οι παραγωγες; Τους εστειλα για τιμη μιξη/μαστερινγκ😁

   

  Τα τύμπανα είναι λίγο αδύναμα εδώ, για το συγκεκριμένο είδος σίγουρα. Θα ήθελαν παραπάνω compression και το ταμπούρο πρέπει να δίνει περισσότερη ενέργεια στο mix. Αλλά συγκριτικά με το δικό σου, είναι πολύ, πολύ καλύτερα.

 16. 12 λεπτά πριν, zero50 είπε

  Ο τυπος δυστυχως δεν ηταν ακυρος, ειναι γνωστος freelancer και κανει παραγωγες για εναν youtuber με 4 εκατομμ. followers... 

   

  Και γιατί δεν λες ποιος είναι καλέ? Ίσα ίσα που πρέπει να μοιραστείς την εμπειρία σου για να τον αποφύγουν άλλοι που τυχόν δεν του άρεσε το στυλ παραγωγής. Σε κάποιους άλλους μπορεί να αρέσει.

   

  Ο SixteenInMono πάντως κάνει τις μείξεις του kmac (που έχει λιγότερα subs) και είναι φοβερός, αν σου αρέσει ο ήχος του μοντέρνου μέταλ. Δεν ξέρω τι χρεώνει βέβαια. Σίγουρα όχι 30 ευρώ 🤣

   

  Το παραπάνω σεντόνι δε το γραψα για να σε κατηγορήσω, τύπου δεν κάνεις κάτι καλά. Ήταν για να σου δώσει μια αφορμή για να κάνεις περισσότερα πράγματα μόνος σου, είτε αυτό είναι να μάθεις θεωρία, είτε να κάνεις μόνος σου τη μείξη, κτλ.

 17. 33 λεπτά πριν, zero50 είπε

  Εαν σε ενοχλει η χρηση sample libraries παιζει να εχεις θεμα με το 99% των Composers😆 Ειδικα στο χωρο των videogames που ειμαι δεν υπαρχει εναλλακτικη εκτος και αν δουλευεις σε ΑΑΑ εταιρεια με μπατζετ για ορχηστρα...

   

  Επειδή είμαι στο χώρο που λες, και επειδή έχω και εγώ ένα σωρό sample libraries που δε φαντάζεσαι, θα σου πω ότι δεν είσαι 100% σωστός. Εν μέρει ναι, ισχύει ότι δεν μπορείς να ηχογραφείς συνέχεια με ορχήστρα, αλλά ο συνθέτης οφείλει να γνωρίζει - πάνω κάτω - όλα τα όργανα. Πρέπει ό,τι γράφεις να βγάζει ρεαλιστικό νοήμα και να μπορεί να παιχτεί, γι αυτό είναι καλό ασχοληθείς λίγο παραπάνω. Πρέπει να γνωρίζεις τις τεχνικές, τα όρια του κάθε οργνάνου, κτλ - προφανώς όχι σε τρελό βαθμό, απλά να έχεις μια καλή ιδέα.

   

  Προφανώς όταν δεν γνωρίζεις θεωρία τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, και σίγουρα το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει εκεί. Αν γράφεις 100% μόνος σου και είσαι φουλ αυτόνομος, τότε οκ, μπορεί να λειτουργήσει για λίγο καιρό χωρίς θεωρία, αλλά πιστεύω πως φτάνεις ταβάνι σχετικά εύκολα, εκτός αν μιλάμε για prodigy σύνθεσης.

   

  Εγώ που έκανα θεωρία και αρμονία στο σχολείο, νιώθω ότι υστερώ πάρα πολύ συνθετικά, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για το gaming industry και το media composing, που ο ανταγωνισμός είναι υπερ-τεράστιος. Νιώθω πολύ "μικρός" και απλός σε σχέση με έναν που έχει πτυχίο σύνθεσης, και αυτό ακούγεται ανά καιρούς ακόμα και στο φόρουμ. Βέβαια, αυτό είναι καθαρά προσωπική άποψη, ακούσματα, ψυχολογία, και πολλά άλλα.

   

  Όσον αφορά την ορχήστρα και τα ΑΑΑ studios, δε χρειάζεται να φτάσεις εκεί για να ξεκινήσεις να ηχογραφείς με ζωντανά όργανα. Αντί να δίνεις 100άρια (και βάλε) στη μείξη (γιατί με 60 είδαμε το αποτέλεσμα), δώσε τα σε ένα βιολιτζή ή ένα φλαουτιέρη να σου παίξει ένα δίλεπτο κομμάτι, και ας είναι τα υπόλοιπα samples. Δώσε τα σε έναν session κιθαρίστα. Μάθε να ηχογραφείς, να μειξάρεις, να γράφεις σε παρτιτούρα και να καθοδηγείς τους παίκτες. Μάθε να προγραμματίζεις τα sample libraries για να ακούγονται ρεαλιστικά.

   

  Το "πρόβλημα" του μοντέρνου συνθέτη σε αυτό το χώρο είναι ότι πρέπει να είναι και παραγωγός (μαζί με πολλά άλλα) ταυτόχρονα. Πρέπει κυριολεκτικά να τα κάνεις όλα, μέχρι να αρχίσεις να βγάζεις χρήματα έτσι ώστε να μπορείς να επενδύσεις σε πραγματικούς παίκτες. Σιγά σιγά πάντα, ένα βήμα τη φορά. Σίγουρα πάντως αυτό το πρώτο βήμα δε θα έλεγα ότι είναι να συνεργάζεσαι με άκυρους. Δεν είναι βιώσιμο, και θα σε πάει πολύ πίσω. Με αγάπη στα λέω.

  • Like 1
  • Συμφωνώ 3
 18. Επίσης επέλεξε τη Focusrite σε αυτό το παράθυρο, στο Device. Θα πρέπει να βάλεις το Focusrite USB ASIO.

  Το Sample Rate θα πρέπει να είναι είτε 44100 είτε 48000, και το Buffer Size στην κάρτα σου θα πρέπει να είναι σχετικά μικρό, από 96 μέχρι 192 το πολύ - όταν παίζεις "live".
  image.png.f5c79857a0a192b4f987c842d50c11b4.png

   

  image.png.ef359d0f8fc604587c7fe2c0f4dbf363.png

  • Συμφωνώ 1
 19. 22 λεπτά πριν, Pavloz είπε

  Διαφωνώ! Το χρησιμοποιώ χρόνια (λόγω Guitar rig) και ποτε δεν είχα πρόβλημα. Το θέμα είναι να έχει τη σωστή έκδοση για την κάρτα που έχει. Αν η εταιρεία της κάρτας ΔΕΝ έχει δώσει τα specs της κάρτας, το ASIO ΔΕΝ θα δουλέψει (αν κι απ ότι κατάλαβα το ASIO την βλέπει). Θα πρέπει να δει στην σελίδα του προϊόντος (κάρτα ήχου) ποιά έκδοση του ASIO είναι η σωστή (δεν είναι πάντα η τελευταία).

   

  Άλλο o ASIO driver της κάρτας, πχ Focusrite ASIO όπως θα εμφανίζεται, και άλλο το ASIO4ALL, που είναι ένας generic driver για να καλύπτει δυνατότητες που δεν υπάρχουν στις integrated των windows.

  • Like 1
 20. Καλωσήρθες στο φόρουμ!

   

  Απ'ότι καταλαβαίνω, τα ηχεία σου είναι συνδεδεμένα πίσω στον υπολογιστή, που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν την "κάρτα ήχου" του υπολογιστή, και τα ακουστικά σου είναι με USB, που σημαίνει ότι έχουν τη δική τους κάρτα ήχου. Για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα χρειάζεται να περνάνε ΟΛΑ από την Focusrite, και να έχεις πάντα ενεργοποιημένη/επιλεγμένη την Focusrite σαν audio output στα Windows.

   

  Κανονικά, τα ηχεία μπαίνουν πίσω από την κάρτα, εκεί που λέει Line Outputs, και τα ακουστικά μπαίνουν μπροστά, κάτω δεξιά, για να κάνεις live monitoring. Άλλες κάρτες έχουν knob για να ρυθμίζεις την ένταση ξεχωριστά ακουστικά/ηχεία. Η Solo gen3 βλέπω έχει μόνο ένα κεντρικό και δεν ξέρω πώς δουλεύει.

   

  Το πρόβλημα είναι ότι τα συμβατικά ηχεία που έχεις στον υπολογιστή έχουν, φαντάζομαι, ένα μικρό καρφί 3,5mm, ενώ στα Audio Interfaces όπως τη Scarlett Solo, έχεις 2 ηχεία, άρα και 2 μέγαλα βήσματα/καρφιά - ένα δεξι και ένα αριστερό. Γι αυτό και βλέπεις στο Guitar Rig δύο εξόδους, Out L και Out R.

   

  Αν θες να παίξεις με τα ηχεία που έχεις τώρα, μια λύση είναι να πάρεις έναν αντάπτορα μικρό σε μεγάλο καρφί και να τα συνδέσεις σαν ακουστικά μπροστά. Η καλύτερη λύση όμως είναι να πάρεις studio monitors, αλλά προφανώς μιλάμε για χρηματικό κόστος.

   

  Από τη στιγμή που έχεις κάρτα ήχου,το ASIO4ALL ξέχασέ το, είναι για πέταμα. Διέγραψέ το καλύτερα. Αυτό είναι ένας driver για να μπορούν τα DAW και άλλα πολύπλοκα προγράμματα ήχου να επικοινωνούν με τη χαζοκάρτα του κάθε συμβατικού υπολογιστή.

  • Like 1
 21. 11 λεπτά πριν, dimsonic είπε

   να γινει ενας μινι διαγωνισμος ποιος θα το συμμαζεψει καλυτερα....


  Αυτό γενικά σαν ιδέα είναι πολύ ωραία, όχι μόνο με το συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά γενικά. Βλέπεις πολύ και το πόσο μπορεί να αλλάξει κάτι με τη μείξη, και ποιο είναι το στυλ του καθένα.

 22. 11 λεπτά πριν, zero50 είπε

  Πολυ βοηθητικο ποστ σ'ευχαριστω! Απορια -Αλλαγη περα απο 1 ημιτονιο αν γινει ηλεκτρονικα(απο το daw) θα πεσει πολυ distortion? Θα πρεπει να ξαναηχογραφησουμε και τα οργανα δηλαδη?

   

  Αν υπάρχουν τα DI της κιθάρας (το καθαρό σήμα χωρίς distortion) τότε θα μπορούν να γίνουν reamp και δε θα ακούγεται τόοοσο δα μεγάλη διαφορά, εκτός αν μιλάμε για extreme αλλαγές. Το ίδιο ισχύει και για το μπάσο. Τα τύμπανα δεν χρειάζονται προφανως (μη πα να βάλει +1 σε όλα...). Στα φωνητικά σίγουρα θα ακουστει.

   

  Βέβαια δε θα χρειαστεί να γίνει αλλαγή μόνο ένα ημιτόνιο. Μην μπεις καν στον κόπο γιατί δεν έχει νόημα.

 23. Το "τελικό" μόνο τελικό που δεν είναι. Αν έχεις τα stems (κάθε track ξεχωριστά και αμειξάριστα) οκ, διορθώνονται όλα. Οι κιθάρες και τα backing δεν είναι άσχημα, αλλά η μείξη των τυμπάνων και της φωνής είναι ένα χάλι μαύρο.

   

  Όσον αφορά τα διαστήματα, είναι βασικό μέρος της μουσικής θεωρίας πρώτων επιπέδων, πριν μπει κάποιος στην αρμονία.
  - Μια 4η (καθαρή) πάνω θα ήταν από Ντο σε Φα. Ένας εύκολος τρόπος είναι... να μετρήσεις, ένα-ντο δύο-ρε, τρια-μι, τέσσερα-φα.

   

  - Ένα ημιτόνιο/semitone δε θα κανε καμία διαφορά. Χρειάζεται αρκετά μεγαλύτερο διάστημα για να "ανοίξει" η φωνή σου, και να αλλάξει το register που τραγουδάς, για να μπορείς να χρησιμοποιείς belting και compression.

   

  - 0.5 semitones είναι σαν να λες μισό ημιτόνιο. Πες απλά ένα ημιτόνιο. Βέβαια, από Αm σε B#m είναι 3 ημιτόνια, και η Β# κανονικά θα έπρεπε να την πεις C (ντο).

   

  Από τα λεκτικά σου φαίνεται σαν να μην έχεις καλή ιδέα από βασική μουσική θεωρία, που μπορεί να είναι πρόβλημα όταν συνεργάζεσαι με άλλους μουσικούς, ή γενικά όταν επικοινωνείς μουσική, όπως τώρα. Δεν είναι κάτι δύσκολο.

   

  Το θέμα με το vibrato καλά θα κάνεις να το "ξεχάσεις" όσο μπορείς. Είναι - ακούγεται πολύ λάθος. Κάνε ένα βήμα πίσω, και δοκίμασε να ξεκινάς με πολύ μικρές και αργές ταλαντώσεις.

×
×
 • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου