Προς το περιεχόμενο

electrictabs

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    259
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

Ότι δημοσιεύτηκε από electrictabs

  1. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τα καλά λόγια. Η "τρέλα" αυτή σίγουρα εξελίχθηκε και μέσω του noiz και της συμμετοχής στο θεματικό "Made in Greece" περίπτερο του noiz στη Music World Expo . Στην έκθεση αυτή γνώρισα πολλά μέλη του noiz από κοντά και με κάποιους έχω κρατήσει ακόμα επαφές ή και συνεργάζομαι. Και παραμένουμε... παρακολουθούμε συχνά, απλά γράφουμε σπάνια ;) Νομίζω δεν θα μπορούσα να το θέσω καλύτερα. Αναλαμβάνουμε την ηλεκτρονική σχεδίαση των κυκλωμάτων της CTC καθώς και κάποιων άλλων ελληνικών και ξένων εταιρειών του χώρου αλλά δεν κατασκευάζουμε τις αντιστάσεις, τους πυκνωτές, τα ποτενσιόμετρα κλπ. Τις περισσότερες πρώτες ύλες τις επιλέγουμε και τις αγοράζουμε από τα αντίστοιχα εργοστάσια ή προμηθευτές. Φάντασμα ΣΕΜΦίτης θες να πεις... ;D PS: Η αλήθεια είναι πώς όταν διάβασα την πρώτη παράγραφο του άρθρου "έτρεχα να κρυφτώ" και ζήτησα ανεπιτυχώς να διορθωθεί αλλά μετά συνειδητοποίησα πως ...
  2. http://www.smallbearelec.com/servlet/Detail?no=1030 Λογικά ένα 500k audio w 11 detents θα κάνει τη δουλειά που θες.
  3. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση: Σε έβλεπαν τα φιλμ και οι κάρτες μνήμης και καιγόντουσαν :P (δε συνεχίζω άλλο γιατί με βλέπω να ψάχνω για γραφίστα - μακιγιέζ και που να βρω άλλον τόσο καλό γλυψ γλυψ...) Θέλω κι εγώ να ευχαριστήσω δημοσίως τον Γιάννη (yameth) για την ευκαιρία που μου έδωσε να προβάλλω τη δουλειά μου και να γνωρίσω από κοντά noizάδες και αντιπροσώπους του "handmade in Greece".
  4. H παραγωγή του Ziggy ltd έχει σταματήσει πάνω από χρόνο (απλά δεν είχε ανανεωθεί η σελίδα) Ήταν μία περιορισμένη σε 26 κομμάτια έκδοση του Ziggy με nos τρανζίστορ και ένα switch για παραπάνω gain Το νέο drive Stardust είναι βασισμένο στο Ziggy ltd με λίγο πιο έντονα υψηλομεσσαία.
  5. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και όσους συμμετείχαν στη δημιουργία του νέου site είτε εικαστικά με το design (Μιχάλης Μόσχος - zappa, Λάμπρος Ντόκας) είτε μουσικά με τα πολύ ωραία κλιπ (Γιώργος Δούκας - longshadow τα γνωστά μακροίσκιωτα χέρια έχουν αγκαλιάσει σχεδόν όλο το σάιτ..., Νίκος Βογιατζάκης - nickpulse, Πάρης Φράγκος - fleamail). Όσο για τους μπασίστες Τα Ziggy, Stardust, Splash και Time βγαίνουν και για μπάσο... Ακολουθούν κι άλλα ;-)
  6. Ο μετασχηματιστης του V-twin έχει έξοδο 12V AC και είναι λογικό να δημιουργεί περισσότερο θόρυβο καθώς η εναλλασόμενη τάση έχει ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο από τη συνεχή του Onespot. Πρέπει να τοποθετηθεί στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από καλώδια σημάτος και πετάλια που βρίσκονται στην αρχή της αλυσίδας σου (βλέπε κουρδιστήρι/fuzz, drive κλπ) καθώς ο θόρυβος ενισχύεται σταδιακά σε όλη την αλυσίδα.
  7. H el84 της φωτογραφίας είναι μία ανατολικογερμανική RFT ;)
  8. Μπράβο κι από εμένα!!! Είδα κάπου ότι θες να αλλάξεις τον μετασχηματιστή εξόδου επειδή είναι ultra-linear. Μπορείς απλά να αποσυνδέσεις τα UL taps και να συνδέσεις τα screen grid μέσω της 470ohm αντίστασης στην τροφοδοσία αμέσως μετά το πρώτο RC φίλτρο μετά από την ανόρθωση . Είναι αυτό που έχει μία αντίσταση 30Κ στα 20W την οποία και πρέπει να αφαιρέσεις αν συνδέσεις εκεί τα screen grid. Θα μονώσεις τα UL taps (θερμοσυστελλόμενο) και θα τα στερεώσεις κοντά στο σασί μακριά από την τροφοδοσία ειδικά των νημάτων για να αποφύγεις τους θορύβους. Το μόνο που σε κρατάει πλέον από το να πλησιάσεις αισθητά τον blackface-early silverface ήχο είναι το κύκλωμα (αντιστάσεις - πυκνωτές) το οποίο αλλάζεις εύκολα αλλά και η υπερβολικά υψηλή τάση η οποία είναι ως ένα σημείο υπεύθυνη για τον ψυχρό ήχο. Μπορείς να τη ρίξεις βάζοντας τον εξωτερικό διακόπτη (ή έστω αν κάνεις μόνιμο wiring) για 240v input Έτσι τα νήματα βλέπουν μία μείωση της τάσης περίπου 10% οπότε δεν καταπονούνται και οι άνοδοι βλέπουν τη σωστή blackface era τάση.
  9. Το design είναι ίδιο με το παλιό echo rush υπάρχουν μόνο μικρές αλλαγές στο voicing των επαναλήψεων.
  10. To Black Magic είναι λίγο πιο smooth έχει αυξημένο εύρος σε κάποια control και συνεργάζεται με περισσότερους ενισχυτές απ'ότι η παλιότερη έκδοση Dr Boogey
  11. Μμμμ... Υπάρχουν πολλοί και καλοί κλώνοι Univibe στην αγορά. Γιατί να φτιάξω άλλον έναν? :D Όσο για το λαμπάτο πετάλι κάτι υπάρχει στα σκαριά...
  12. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά λόγια. Η δουλειά συνεχίζεται ασταμάτητα και έρχονται και ολοκαίνουργια σχέδια σύντομα ;)
  13. Τα νήματα δεν θα έχουν θέμα με τα βατ. Ο χρόνος ζωής της λάμπας θα είναι μικρότερος απ ότι αν ήταν στην προενίσχυση καθώς τώρα καταπονείται περισσότερο και έχει να κάνει άμεσα με την πόλωση της, την οποία δεν γνωρίζουμε αν δεν μετρήσουμε αλλά μην ανησυχείς θα ζήσει αρκετά. Στη φωτό "8" βλέπουμε 3 και 3 καλώδια από καθε τρύπα του OT 3 για το primary (δεξιά τρύπα όπως κοιτάζουμε): -V+ = καφέ καλώδιο που πάει στην πλακέτα -plate 1ης τριόδου = κόκκινο καλώδιο που πάει στη βάση της 12ΒΗ7 -plate 2ης τριόδου = μαύρο καλώδιο που πάει στη βάση της 12ΒΗ7 3 για το secondary (αριστερή τρύπα): πράσινο,κόκκινο κ μαύρο που πάνε στη μικρή πλακέτα που βρίσκονται τα speaker jack -16 -8 -0 Sotto δε νομίζω ότι έχουμε class D σε αυτή την περίπτωση . Αν θέλαμε να βγάλουμε παραπάνω βατ με υβριδικό τελικό τάξης ΑΒ αλλά διατηρώντας τον ήχο της λυχνίας θα μπορούσαμε να προσθέσουμε από ένα mosfet σε κάθε πλευρά του μετασχηματιστή εξόδου κάτι που αν δεν με απατούν τα μάτια μου δεν έχει γίνει. Φυσικά και ο ενισχυτής είναι υβριδικός στην προενίσχυση, ίσως και η αναστροφή φασης να γίνεται με τελεστικούς, αλλά η έξοδος είναι λαμπάτη push pull όπως φαίνεται από την παραπάνω καλωδίωση Υπομονή μέχρι να ανεβούν κι άλλες πληροφορίες online ή να πέσει κάποιος στα χέρια μου για να γίνουν οι κατάλληλες μετρήσεις ;)
  14. o nano έχει διαφορετικές λάμπες - σχεδίαση. σε push- pull διάταξη ο ΗΤ-5 θα δίνει σίγουρα παραπάνω καθαρά βατ rms από τον nano.
  15. Το amplification factor έχει άμεση σχέση όταν μία λυχνία χρησιμοποιείται στην προενίσχυση όπου λυχνίες με μεγαλύτερο mu δίνουν περισσότερα volt peak to peak στο στάδιο που ακολουθεί. Η έξοδος σε τελικό στάδιο δεν έχει μόνο σχέση με το amplification factor όσο έχει με την ικανότητα μία λυχνίας να άγει περισσότερο ρεύμα κάτι που συνδέεται άμεσα με την μέγιστη κατανάλωση όπως προκύπτει από γνωστό τύπο της φυσικής. Ένα πολύ απλό παράδειγμα... Λες ότι η 12ΒΗ7 έχει πολύ μικρότερο amplification factor από την 12ΑΧ7 οπότε αποκλείεται να δίνει μεγαλύτερη έξοδο σωστά? Αν δεις τα datasheet των el84,el34 θα δεις ότι η πρώτη έχει amplification factor 418 ενώ η δεύτερη έχει 165. H el84 έχει μέγιστη κατανάλωση 12 βατ ενώ η el34 25. Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενά σου η el34 δεν θα έπρεπε να δίνει μεγαλύτερη έξοδο από την el84 γιατί έχει μικρότερο amplification factor κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει. Ναι κάνεις λάθος αν δεις προσεκτικά αυτό που θεωρείς τσοκ (choke) θα δεις ότι βγαίνουν παραπάνω από 2 καλώδια. Πίστεψε με δεν υπάρχουν πολλά τσοκ με παραπάνω από δύο καλώδια. Αυτο που βλέπεις είναι ένας μικρός μετασχηματιστής εξόδου. Επειδή σας κάνει εντύπωση το νούμερο 5 βατ από μια διπλοτρίοδο να διευκρινύσω κάτι που παρέλειψα να κάνω στο προηγούμενό μου ποστ. Μία 12ΒΗ7 δε θα δώσει 5 βατ clean RMS αλλά full tilt. ;)
  16. Τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός για την κατασκευή της καλύτερης 6L6 έφερε μεγάλη ποικιλία προσφερόμενων λυχνίων και με πολύ καλά ηχητικά αποτελέσματα. Το ίδιο θα γίνει και στους υπόλοιπους τύπους στο άμεσο μέλλον. Θα συμφωνήσω με τον SF για τις Winged C και τις JJ ενώ θέλω να τονίσω ότι oι TAD 6L6WGC STR GE style ήταν σίγουρα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Έχω αρκετές διαφορετικές μάρκες nos 6L6 και μπορώ να πω πως οι TAD 6L6WGC STR GE style (προσοχή γιατί υπάρχουν και οι 6L6GC RCA style) καθώς και οι Tungsol reissue 6L6GC STR τις πλησιάζουν περισσότερο ηχητικά. Ηχητικές διαφορές υπάρχουν μεταξύ τους αλλά οποιαδήποτε μάρκα κι αν διαλέξεις από τις παραπάνω θα δεις διαφορά σε σχέση με τις ΕΗ που φοράς τώρα, ειδικά στο πως θα παίρνει ο ενισχυτής τα πετάλια σου. Οι Groove Tubes GE remake δεν πιστεύω ότι αξίζουν την ιδιαίτερα υψηλή τιμή τους και καλό θα ήταν να τις αποφύγεις.
  17. Δεν έχω δει σχέδιο του ενισχυτή ή κάποιον από κοντά αλλά από τις φωτό υποθέτω ότι μάλλον η προενίσχυση είναι υβριδική (λάμπες+τελεστικοί πιθανότατα σε eq και αντίστοιχα μέρη) και όχι ο τελικός. Ο τελικός είναι full tube Η 12ΒΗ7 είναι διπλή τρίοδος η οποία έχει μέγιστη κατανάλωση ισχύος 3,75 βατ ανά τρίοδο δλδ 3,75 φορές περισσότερο από την 12ΑΧ7 και 1,36 φορές πιο πολύ από την 12AU7. Αυτό σημαίνει ότι σε διάταξη push pull δλδ μία τρίοδος ανά πλευρά μετασχηματιστή εξόδου μπορεί να δώσει 5 βατ έξοδο - ίσως και λίγο παραπάνω με τις κατάλληλες συνθήκες.
  18. Δεν θα σχολιάσω σαν χρήστης - κιθαρίστας για τον ήχο του Studiotone αλλά ως τεχνικός - υπεύθυνος για το service των Koch. Ο Studiotone δεν έχει καν jfet αλλά διπολικά transistor τα οποία δεν χρησιμοποιούνται στο ηχητικό σήμα αλλά στο switching για τη σωστή λειτουργία των ρελέ και την σωστή πόλωση του τελεστικού - driver για το reverb tank. Υπάρχει μόνο ένας τελεστικός στο σήμα σαν buffer στο fx loop που το μόνο που κάνει είναι να χαμηλώνει την εμπέδηση εξόδου του send και τίποτε άλλο Ο ήχος του Studiotone προέρχεται αποκλειστικά από λυχνίες. Για του λόγου το αληθές παραθέτω τμήματα από το σχέδιο του ενισχυτή για όσους έχουν την περιέργεια... Εδώ βλέπουμε τα "ύποπτα" ;D transistor κι εδώ βλέπουμε την προενίσχυση, 100% λαμπάτη
  19. Πρώτα απ΄όλα δες αν ανάβουν και οι δύο λυχνίες. Όταν βάζεις το Trim από τη αρχή της διαδρομής στο τέρμα δλδ περισσότερα ma, φωτίζει πιο έντονα(κοκκινίζει) μόνο μία από τις δύο ή και οι δύο?Αν φωτίζει εντονότερα μόνο η μία από τις δύο τότε κάποια λυχνία ή κάποια βάση έχει πρόβλημα. Αν φωτίζουν εντονότερα και οι δύο τότε δουλεύουν σωστά (αν και μια μέτρηση στον μετασχηματιστή εξόδου ή σε λυχνιόμετρο θα μας έλεγε 100%) Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι απλά οι JJ που έβαλες έχουν διαφορετική αγωγιμότητα από τις Winged C και το εύρος του bias trim δεν είναι αρκετό για να καλύψει τη διαφορά, φαινόμενο που έχω συναντήσει σε αρκετούς ενισχυτές. Αν και στην περίπτωση σου συμβαίνει το ίδιο τότε οι λύσεις είναι δύο. α) Ζητάς λυχνίες της ίδιας εταιρίας αλλά με διαφορετική (μικρότερη)αγωγιμότητα από το μαγαζί που τις αγόρασες. β) κάνεις μια μικρή μετατροπή στο κύκλωμα τους bias . Ουσιαστικά αλλάζεις την R77 = 100k σε μικρότερη τιμή 68k φυσικά με τον ενισχυτή κλειστό και τους πυκνωτές αποφορτισμένους.. Με τη μετατροπή αυτή θα συνεχίσεις να μπορείς να βάζεις και τις Winged C πάνω απλά θα χάσεις τη δυνατότητα να τις πολώνεις πολύ ψυχρά κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν θες ;)
  20. Ευχαριστούμε όλους για τα σχόλια και την κριτική στα πετάλια μας γιατί τα λαμβάνουμε υπόψιν και γινόμαστε ακόμα καλύτεροι και πιο ανταγωνιστικοί των αλλοδαπών προϊόντων. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται πολλά παραπάνω από ένα ηχητικά καλό προϊόν για να γίνει κάποιος εγχώριος κατασκευαστής γνωστός στο εξωτερικό. Η προώθηση/διαφήμιση είναι ίσως το σημαντικότερο... Την Κυριακή που μας πέρασε έγινε η SHG31, ίσως η μεγαλύτερη έκθεση μουσικών οργάνων/εξοπλισμού στη γειτονική Ιταλία, στην οποία συμμετείχαμε εγώ και ο Jam. O Γιάννης (Jam) είχε λάβει μέρος και στην περσινή αντίστοιχη έκθεση έχοντας σχετική εμπειρία ενώ για μένα ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα στην συγκεκριμένη έκθεση η οποία μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σχετικά με την παραγωγή/οργάνωση και τη συμμετοχή του κόσμου. Ερασιτέχνες/επαγγελματίες μουσικοί,μαγαζιά,περιοδικά και εταιρίες ήταν εκεί για να δουν/δοκιμάσουν ή και να αγοράσουν ξένα προϊόντα αλλά και προϊόντα κυρίως Ιταλών κατασκευαστών. Παραθέτω μερικές φωτογραφίες από την έκθεση αν και η κυρία που τράβηξε τις περισσότερες δεν έχει σχέση με το σπορ οπότε be kind...Περισσότερες θα ανεβάσει σύντομα ο Jam. (ελπίζω οι modulators να μην έχουν πρόβλημα που θα βγω λίγο offtopic με την ύπαρξη φωτό στο συγκεκριμένο θέμα) Ξεκινάω με μια φωτογραφία από ψηλά που δείχνει το μέγεθος του χώρου και της συμμετοχής . Φανταστείτε ότι αυτό που έχει πιάσει ο φακός δεν είναι ούτε το μισό. Διάσημες καινούργιες καθώς και μεταχειρισμένες(vintage) κιθάρες και ενισχυτές είχαν φυσικά την τιμητική τους. Απ ότι μου φάνηκε υπήρχε μία σχετική προτίμηση σε lp κιθάρες - τις έβλεπες παντού. Αλλά αυτό που είχε πραγματικά ενδιαφέρον, τουλάχιστον για μένα, ήταν οι δημιουργίες των μικρότερων σε κλίμακα κατασκευαστών πεταλιών και ενισχυτών. Τα αρκετά γνωστά ιταλικά πετάλια LAA custom Τα kasleder από την Ουγγαρία. Τα παιδιά ήταν πραγματικά πολύ φιλικοί και συζητήσιμοι Εμείς... Αλλά και οι κατασκευαστές ενισχυτών δεν πήγαν πίσω... Έχουμε και λέμε: οι διάσημοι Masotti οι Bulk οι "heavy" BRB8 και οι Madcat (όχι Badcat) εκ των οποίων το μοντέλο ΚΤ45 = κλώνος του Marshall JTM45 μας έβγαλε ασπροπρόσωπους και τους ευχαριστούμε θερμά που μας τον δάνεισαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Οι δύο τελευταίες φωτό είναι ενός ανθρώπου ,που ήταν χαλαρά η μεγαλύτερη ατραξιόν της έκθεσης, την ώρα που δοκιμάζει τα πετάλια μας... Μιλάμε για απόγονο του Jimi Hendrix σε άνεση και έκφραση... Κρίμα που το παίξιμό του δεν ήταν αντάξιο της σκηνικής του παρουσίας διαφορετικά θα τον είχαμε προσλάβει... ;D Δυστυχώς οι φωτογραφίες δεν φαίνονται πλέον, αφου αφαιρέθηκαν απο τη σελίδα που είχαν ανεβάσει τα λινκ. - yameth
  21. Από την φωτογραφία φαίνεται ότι ο επιλογέας τάσης είναι στα 220V στους φέντερ όσο κουφό κι αν φαίνεται ο μικρός δείκτης δείχνει την τάση. Είναι το export μοντέλο οπότε δεν χρειάζεται καινούργιο μετασχηματιστή ισχύος εκτός βέβαια αν έχει καεί. Εάν ανοίγοντας τον δεν ανάβει το λαμπάκι τσέκαρε αν ανάβουν οι λυχνίες. Αν δεν ανάβουν ούτε αυτές τότε όντως έχει καεί ασφάλεια. Αν αλλάζοντας ασφάλεια την ξανακάψει τότε πιθανότατα έχεις Α) χαλασμένη λάμπα ή χαλασμένο πυκνωτή . Είναι η πιο πιθανή περίπτωση που έχω συναντήσει σε άπειρους φέντερ της εποχής. Εδώ το κόστος επισκευής είναι σχετικά μικρό. β) ή/και χαλασμένο μετασχηματιστή. Λίγο πιο απίθανη περίπτωση αλλά συμβαίνει ειδικά αν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν λίγο κάφρος. Σημειωτέον ότι οι μετασχηματιστές που χρησιμοποιούσε τότε η Fender και χρησιμοποιεί σε κάποια μοντέλα και σήμερα (Schumacher) θεωρούνται από τους πιο ανθεκτικούς. Το κόστος επισκευής εδώ είναι αρκετά μεγαλύτερο και η διαδικασία πιο χρονοβόρα. Έχε υπόψιν όμως ότι ακόμα και να επισκευαστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα το μηχάνημα λόγω της ηλικίας του και της κατάστασης του θα θέλει και ένα γενικό service πράγμα που σημαίνει παραπάνω χρήματα Με λίγα λόγια όπως ειπώθηκε από κάποιους, αν θες ένα ετοιμοπόλεμο μηχάνημα χωρίς άγχος και πολλά πολλά προσπέρασε το. Αν έχεις την υπομονή, την όρεξη και την οικονομική δυνατότητα να το φτιάξεις γιατί σου αρέσει ο ήχος ενός super reverb ή γιατί θες να έχεις ένα vintage μηχάνημα στην κατοχή σου τότε go for it.
  22. Η άλλη λυχνία είναι ολλανδική Philips αυτό που διάβασες σαν 4 στη δεύτερη σειρά είναι ουσιαστικά ένα σύμβολο σαν το ελληνικό Δ (=το trademark του εργοστασίου του Heerlen) Τα υπόλοιπα νούμερα, γράμματα της δεύτερης σειράς υποδηλώνουν την ημερομηνία παραγωγής δλδ Δ 2 L 3 Heerlen 1972 Δεκέμβρης 3η εβδομάδα εάν η πρώτη σειρά είναι I64, γιατί δε φαίνεται καλά στις φωτό, τότε έχεις μία ECC83 (12AX7) λίγο ταλαιπωρημένη βέβαια αν κρίνω από τα στίγματα πάνω στο γυαλί.
  23. Και τα δύο έχουν καλύτερο έλεγχο στην αλλαγή της έντασης από το stock οπότε τα δοκιμάζεις και διαλέγεις ποιο σου κάθεται καλύτερα στο αυτί. ;)
  24. τσέκαρε το σχέδιο του princeton 5e2 και την λίγο διαφορετική διάταξη στα tone/vol και είσαι έτοιμος...
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου