Προς το περιεχόμενο

Νίκος Κριτσινέλης

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    88
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    2

Ότι δημοσιεύτηκε από Νίκος Κριτσινέλης

  1. Το οτι σπλιταρεις απο το απενεργοποιημενο rev δε σημαινει οτι εχεις στερεοφωνια -ακομα κι αν παναρεις :) Λογικα, αν ενεργοποιησεις το rev, ειναι πιο πιθανο να ακουσεις (κατι κοντα σε) στερεοφωνια. Αν δηλαδη, το πεταλι σου εχει stereo out, συνδεσεις σε 2 in και γραψεις stereo track. Πριν το rev, τι γινεται? Απο το mod, παιρνεις mono ή stereo? Το rev εχει stereo in?
  2. Εξαιρετικό! (ίσως λίγο πιο έξω τα tympani?)
  3. Επίκαιρο και ιερόσυλο
  4. Με αυτό που προτεινει ο Ali κάνουμε προβα 4 άτομα με ακουστικά (με ηλεκτρονικά drums. Go for it. Ιδανικα να έχετε ίδια ακουστικά γιατι αλλιώς θ ακούτε τελείως αλλα πραγματα. (Σίγουρα όχι splitter adapter). Αν η κάρτα σου έχει πληθώρα outs (και ιδανικά κάποιο mixer interface) μπορείς να δεις και κάποιο headphone amp με πολλα ins όπου μπορείς να στέλνεις διαφορετικά cue mix από το daw/playback source.
  5. Γεια σου ffs και ευχαριστώ για τις σκέψεις και προτάσεις! Νομίζω ότι δε θα έχω σοβαρούς κτυπογενείς θορύβους, διότι δε θα βάλω τύμπανα και οι πηγές, οι οποίες θα παίζουν σε μέτριες εντάσεις, θα είναι απογεφυρωμένες. Επίσης, δε θα γράφω φωνές -μόνο DI και ενδεχομένως κάποιο έγχορδο/πνευστό. Πράγματι, αφού ξεμπερδέψω με σκελετούς, πετροβάμβακες, λινάτσες, κτλ, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες με velocity absorption προσέγγιση (και αξιοποιώντας γωνίες τοίχου-τοίχου, τοίχου-ταβανιού, όπου εκεί θα έχω και λίγο παραπάνω “ψωμί” να δουλέψει το υλικό), θα στήσω μια πηγή στη γωνία και θα το περπατήσω να εντοπίσω τις, relatively optimal, θέσεις/γωνίες ακρόασης. Δηλαδή, εκεί όπου θα έχω σχετικά απλωμένα modes και ομοιογένεια στα χαμηλά, ανάμεσα σε 3-4 bass heavy κομμάτια που θα έχω σε λούπα όσο το περπατάω (θα φέρω και 1-2 ζευγάρια αυτιά ακόμα που εμπιστεύομαι να βοηθήσουν σε εκείνη την φάση). Στη συνέχεια θα στήσω ό,τι άλλο είναι να μπει μέσα και θα ηχοβολήσω στη θέση ακρόασης, για να δω που έχω peaks. Και από εκεί πάλι πίσω στο drawing board -να δω πόσο έξω έπεσα στον αρχικό θεωρητικό υπολογισμό και να προσαρμόσω αντίστοιχα υλικά, διατάξεις, αποστάσεις, κτλ. Εννοείται ότι το ρίσκο με τα tuned membranes είναι ότι, λόγω πολύ στενού Q, μπορεί να αστοχήσει κανείς, σε σχέση με τη συχνότητα που τελικά/πραγματικά θα συντονίζει, ειδικά καθώς αλληλοεπιδρούν τόσες παράμετροι, όπως λες. Σκέφτομαι και την εναλλακτική του limp membrane για ευρύτερο Q με trade-off λίγο χειρότερη απορρόφηση. Έχεις κάποια εμπειρία με αυτές? Γενικά, δεν υπάρχει βιασύνη – θα το στήσω/ακούσω/μετρήσω και θα επανέλθω για feedback
  6. Εξαιρετικό! Τα δε prepared piano parts, όπως τα έχεις εντάξει, δουλεύουν καταλυτικά.
  7. Tο έχω ακούσει ήδη 3-4 φορές και σκέφτομαι τα εξής: Ο ήχος σου, ως συνήθως, είναι "αλητεία" άλλα και η σύνθεση, ως τέτοια, έχει ενδιαφέρον. Τα πλήκτρα επίσης πολύ ενδιαφέροντα συνθετικά -αναρωτιέμαι πως θα ήταν αν πήγαινες σε κάτι λιγότερο συμβατικό εκεί (e.g. filter sweeps, arps, etc.). Η φωνή είναι decent -ίσως όμως η προφορά θέλει λίγο δουλίτσα : ) Νομίζω ότι του αξίζει να ξαναδοκιμάσεις να το groovάρεις λίγο (κιθάρες - τύμπανα). Ίσως βοήθαγε σε αυτό να κάνεις focus στο rythm section πρώτα και όταν είσαι σίγουρος ότι γκρουβάρει, όπως το έχεις στο μυαλό σου, να γράψεις τις κιθάρες?
  8. Γεια σου Πάνο! Ναι, κάπως έτσι το βλέπω και γω. Σίγουρα, στα χαμηλά θα υπάρχουν απώλειες μέσα/έξω. Από την άλλη, σκέφτομαι ότι, όσο δεν θα ενεργοποιώ πηγές που θα βγάζουν "βαρύ" sub πρόγραμμα, ενδεχομένως να μην έχω διαρροές που θα ενοχλούν, ειδικά αν τα καταφέρω να σφραγίσω σωστά γύρω-γύρω πόρτες, παράθυρα, κτλ. Το πάω αργά, με αρκετή προσωπική εργασία -θα ανεβάσω και φωτος όταν έχω ένα time sequence που θα δείχνει την πρόοδο.
  9. : ) ωχ, λες? Δεν είναι ότι θα παίζω και τσίτα γκάζια. Ναι, έχει παράθυρο. Λέω να το πλακώσω κι αυτό και να το ανοίγω στα όρια της υποξίας
  10. Με πρόλαβες. (όπως και ο άλλος φίλος με τη Mohini). Είναι full on όλες τους και maximium respect. Κατά τα λοιπά, και το μάτι θα πέσει όπου θέλει να πέσει (παραφράζοντας τους Geroges Bataille και Guido Crepax) και αυτές μια χαρά βγάζουν μεροκάματο, τρολάροντας την πατριαρχία.
  11. Δεν έχει και κουμπί καρα-like, ρε γμτ... Ομολογώ ότι τον Hami Keivan δεν τον ήξερα αλλά σίγουρα πρέπει να έχει κάμποσα κιλά "γόνατα" για να παίξουν μαζί του ο Patitucci και ο Weckl, μετά από τόσα χρόνια με τον Chick (ok, έχουν κάνει διάφορες συνεργασίες, αμφότεροι, still...)
  12. Wow, ο Αμερικανικός φορντισμός του 1950 προσαρμοσμένος στην Κίνα του 2022… o tempora, o mores. Don’t get me wrong, δε γκρινιάζω – αυτό είναι και όλοι επωφελούμαστε από τα προϊόντα που φτιάχνουν εκεί. Προσωπικά, δε, έχω πει τόσες φορές ότι είναι πολύ decent ο λόγος κόστους/ωφέλειας που προσφέρουν στον καταναλωτή. Απλώς, να, τους βλέπω να (κάνουν ότι) παίζουν μπιλιάρδο, τένις, πινγκ-πονγκ και μπάσκετ και δε μπορώ να μη σκεφτώ τη διαδήλωση των εργαζόμενων της Cort έξω από τη Music Messe το 2007, με αφορμή τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσιά τους. Ελπίζω, δηλαδή, να έχει περάσει και η γερμανική εργασιακή κουλτούρα εκεί, πέρα από τις (ομολογουμένως άκρως εντυπωσιακές) υποδομές.
  13. Εναλλακτικά, μπορείς να συνδέσεις keys - drums σε ένα midi interface (πχ 2 in 2 out) και αυτό, με τη σειρά του, στη usb θύρα του η/Υ. Επίσης, απο κάπου πρέπει να ακους keys + drums, αν στέλνεις το midi αρχείο πίσω στα όργανα, οπότε είτε θα "πιάσεις" όλες τις εισόδους είτε θα μπορούσες να βάλεις ένα μικτκακι. Αν θες, πες τι μηχανήματα έχεις.
  14. Γεια σου Haryy, ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και τις σκέψεις σου, οι οποίες είναι πολύ ορθές και χρήσιμες. Δυστυχώς, δεν έχω τον χώρο ούτε τον π/υ για box in box. Ξέρω εκ πρωιμίου ότι δε μπορώ να πάω για αξιοπρεπή απομόνωση (δηλ. Όχι δυνατές ακροάσεις, όχι drum kit). Εξ άλλου, για να το είχα αυτό θα έπρεπε να έβαζα και κανάλι HVAC (με λαβύρινθο, παγιδες, ταχύτητες, κτλ.), διπλές πόρτες + παράθυρα, κτλ. Το κύριο μέλημα μου είναι να μην έχω ακραία στάσιμα. Προσβλέπω λοιπόν σε μια στοιχειώδη απομόνωση και, κυρίως, σε μια ήπια απόκριση μέσα. Ο μικρός χώρος μου δίνει, για αρχή, καλό RT αλλά "ατσούμπαλα" modes. Στο πάτωμα έχω αντικραδασμικό λάστιχο 10mm. Ο σκελετός δεν ακουμπάει κατευθείαν σε τοίχους/πάτωμα/ταβάνι (στους τοίχους έχω βάλει αντικραδασμικα 20mm και στο ταβάνι δεν υπάρχει καμία επαφή). Αναφορικά με το πάτωμα, είπα να μην το σχαρωσω, δεδομένου ότι δε θα έχω άμεσο κτυπογενη θόρυβο. (Το πάτωμα είναι όντως το πιο αδύναμο σημείο γιατί, όπως είναι τώρα, γεφυρώνει, από τους τοίχους, όλον τον φέροντα οργανισμό). Αντιλαμβάνομαι ότι θα περνάω δίπλα και ενδεχομενως πάνω. Τα σημεία που συνορεύω με κατοικία είναι το ταβάνι και ο μπρος τοίχος, όπου πίσω του υπάρχει το WC του playroom -ευελπιστώ ότι θα δουλέψει ως soundlock. Στους υπόλοιπους είμαι clear (χώμα, διάδρομος, αποθήκη). Για αυτό το λόγο θα παίζω, σχετικά, χαμηλά και όταν μπαίνω στις μικρές ώρες θα βάζω ακουστικά. Αυτό που λες στο edit το συζήταγα το πρωί -οτι, δηλαδή, η θεωρία μου δίνει μια καλή κατεύθυνση για το προς τα πού θα πρέπει να κινηθώ με τις παγίδες αλλά θα πρέπει να το "φυσήξω" όταν το ντύσω, για να δω που τσιμπάει τελικά.
  15. Σύμφωνοι αλλά δε μπορώ άλλο με τα ακουστικά... Τα κλειστού τύπου κάπου κουράζουν, τα ανοιχτού ενοχλούν.... Μη με παρεξηγεις -δε λέω ότι δε γίνεται μίξη με ακουστικά. Αντιθέτως, είναι μια κάποια λύσις, υπό συνθήκες, αλλά been there, done that. Εξάλλου, θέλω να μπορώ να ακούω/παιζω μαζι ένα φίλο βρε παιδί μου, σε ένα χώρο που δε θα έχω γύρω μου παιδιά, γυναίκα, σκυλί :p. Οπότε η "μετακόμιση" μου, ως τέτοια, μοιάζει να είναι ψιλομονοδρομος.
  16. OK, να διευκρινίσω :) Ναι, παίζω μπάσο και γράφω με DI (από τον ενισχυτή). Γράφω επίσης, κάποιες κιθάρες + πλήκτρα. Επίσης, παίζω (λέμε τώρα) με 2 φίλους σε άλλο χώρο, όπου εκεί γράφουμε τα τύμπανα. Θα ήθελα λοιπόν: a) Nα έχω ένα man cave όπου θα μπορώ να ψιλομιξάρω αυτά που έχουμε γράψει, να κάνω κανά overdub στα γραμμένα, να δουλεύω ιδέες, κτλ. b) Nα ακούω, με στοιχειώδη αξιοπρέπεια αυτά που γράφω/μιξάρω, χωρίς να ενοχλώ/ενοχλούμαι, καθώς δίπλα έχει ημιυπόγειο Playroom του γείτονα και πάνω σαλόνι (του ιδίου). Όπως καταλαβαίνεις, δε θέλω να δώσω δικαιώματα, οπότε, better safe than sorry (οκ, είμαι και λίγο ψυχαναγκαστικός, οπότε το τέντωσα όσο πήγαινε). Γενικά, δεν έχω δυνατές εντάσεις και σίγουρα ο χώρος δεν είναι για πρόβα. Όπως σωστά λες, 2 άτομα είναι οριακά αλλά, θεωρώ, όχι undoable. Αυτό για το οποίο δεν είμαι καθόλου βέβαιος είναι αν τα νούμερα που βγάζω είναι sound (pun intended) ή αν θα καταλήξω με ένα χώρο γεμάτο στάσιμα και διαρροές προς παντού
  17. Πολύ σωστά, πράγματι, υπάρχει αντικειμενικό ζήτημα :/ Ο χώρος είναι ~6μ2, όποτε καταλαβαίνω ότι η 1η αντίδραση θα είναι στις αδρές γραμμές του “δε γίνεται μίξη σε τόσο μικρό χώρο”, “ό,τι και να κάνεις θα έχεις παντού στάσιμα”, “ο πίσω τοίχος είναι πολύ κοντά”, “πρέπει να προβλέψεις και κάποιο στοιχειώδες HVAC”, κτλ. Άλλωστε τις ίδιες επιφυλάξεις είχα/έχω και εγώ ο ίδιος. Παρ όλα αυτά, όμως, νομίζω ότι (ως συνήθως) θα πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός για τη βέλτιστη δυνατή αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις συνθήκες και περιορισμούς που ορίζουν το πλαίσιο. Η δική μου συνθήκη, εδώ, είναι ότι θέλω να μπορώ να ακούω/γράφω μουσική χωρίς να ενοχλώ/ενοχλούμαι από την οικογένεια μου. Στο σπίτι μου έχουμε 3 υπνοδωμάτια αλλά όχι γραφείο/χώρο εργασίας (είχα αλλά, με την έλευση του 2ου παιδιού, έγινε υπνοδωμάτιο). Πού μπορώ, λοιπόν, να φτιάξω ένα crib για να (ξανά)κάνω τη φάση μου? Απ ό,τι φαίνεται, στην αποθήκη. Το ερώτημα είναι σε τι βαθμό μπορώ να την αξιοποιήσω, πόσα € να ρίξω και ποια στρατηγική ακουστικής επεξεργασίας να ακολουθήσω. Μπορεί, πράγματι, να κάνω μια τρύπα στο νερό. Από την άλλη, σκέφτομαι, μια ζωή την έχουμε και είναι και μικρή, για να μην δώσω μια ευκαιρία στην προσπάθεια.
  18. Hello, Ετοιμάζω ένα project μετατροπής αποθήκης σε χώρο ακρόασης/μίξης/μουσικής δημιουργίας και σκέφτηκα να μοιραστώ εδώ τη διαδικασία και την πρόοδο, σε περίπτωση που κάποιος ετοιμάζει κάτι αντίστοιχο ή έχει ένα γενικό ενδιαφέρον για τέτοιες καταστάσεις. Φυσικά, και πάνω απ΄ όλα, περιμένω να ακούσω τις σκέψεις σας, εντοπισμό λαθών, προτάσεις βελτίωσης. Ο χώρος Οι διαστάσεις του χώρου είναι ~270H x ~200W x ~300L (με τον τελικό ωφέλιμο χώρο να είναι κατά τι μικρότερος) -μια αναλογία που, ομολογουμένως, είναι εκτός optimum ratios. Στον χώρο έχει μπει ξύλινος σκελετός, σε απόσταση 20mm από τον τοίχο και 220 mm από το ταβάνι. Το πλάνο είναι να γεμίσει ο σκελετός α)στους τοίχους, με πετροβάμβακα πάχους 50mm, με αντίσταση ροής αέρα 15000Pa*s/m2 και β) στο ταβάνι με πετροβάμβακα 100mm, με αντίσταση ροής αέρα 10000Pa*s/m2. Στη συνέχεια ο πετροβάμβακας θα ντυθεί με ύφασμα. Αυτό σκέφτομαι να είναι το βασικό acoustic treatment και από ο,τι φαίνεται, αυτή η προσέγγιση, θα μου δώσει τις εξής αποκρίσεις σε τοίχους και ταβάνι, αντίστοιχα: Walls, basic treatment Ceiling, basic treatment Αν έχετε κάνει τον κόπο να διαβάσετε μέχρι εδώ, πάει να πει ότι μάλλον σας ενδιαφέρει το θέμα και επιπλέον, αντιλαμβάνεστε την “ιστορία” που λένε τα γραφήματα στα πάνω links: Μετά την βασική ακουστική επεξεργασία (η οποία, να υπενθυμίσω, δεν είναι η ιδανική αλλά το αποτέλεσμα ενός “χρυσού” συμβιβασμού σε σχέση με τις αντικειμενικές μου συνθήκες – πχ. διαστάσεις, π/υ, scope), παραμένουν κάποια ζητήματα προς επίλυση: Στάσιμα κύματα (room modes) στα ~61Hz, ~71HZ, ~95Hz και ~183Hz (N.B. αναφέρω μόνο τα axial). Επιπλέον, για κάθε μια από αυτές τις, θεμέλιες, συχνότητες συντονισμού δημιουργείται και ένα στάσιμο σε 1-2 αρμονικές τους (π.χ. τα ~61Hz θα βγάλουν συντονισμό στα ~122Hz). Άρα, αν κόψω τους θεμέλιους συντονισμούς θα κόψω και τους συντονισμούς στις αρμονικές. Θεωρητικά. :) Το πρόβλημα 1) Τοίχος μπρος-πίσω: Το πρόβλημα που προκύπτει από/στον μπρος – πίσω τοίχο είναι ένας συντονισμός στα ~61Hz (εικ.1) και ένας στα 183Hz (εικ.2), με τα τελευταία να απλώνονται παντού στον χώρο (2 σημεία μέγιστης πίεσης, σε έναν τόσο μικρό χώρο αξιολογούνται, με ασφάλεια, ως “παντού”). Εικ.1 Εικ.2 2) Τοίχος δεξιά – αριστερά: Το πρόβλημα που προκύπτει από/στον δεξιά – αριστερά τοίχο είναι ένας συντονισμός στα ~95Hz (εικ.3). Εικ.3 3) Ταβάνι: Το πρόβλημα που προκύπτει από/στο ταβάνι είναι ένας συντονισμός στα ~71Hz (εικ.4). Εικ.4 Οι λύσεις Οι λύσεις που σκέφτομαι είναι οι εξής: 1) Τοίχος μπρος – πίσω: 1α) Μπασοπαγίδα διαφραγματική στις γωνίες (κάτω) του μπροστά τοίχου, κουρδισμένη στα ~61Hz. Bass traps (limp membrane), corners of front wall, bottom half, tuned @61Hz 1β) Μπασοπαγίδα – συνηχητής, στις γωνίες (πάνω) του μπροστά τοίχου, κουρδισμένη στα ~183Hz. Bass traps (Helmholtz resonator), corners of front wall, top half, tuned @183Hz 1γ) Αξιοποίηση μιας υφιστάμενης ντουλάπας (είπαμε: αντικειμενικές συνθήκες, πραγματισμός), ανοιχτής μπρoς-πίσω, τοποθετημένης στον πίσω τοίχο, η οποία (φαίνεται ότι) θα (μπορούσε να) λειτουργήσει ως broadband absorber, με αξιοπρεπή (?) απόδοση ήδη από τα ~60Hz και ~90% απορρόφηση στα ~183Hz, που είναι η 2η προβληματική συχνότητα. Closet – back wall, broadband tunning 2) Τοίχος δεξιά – αριστερά: Μπασοπαγίδα – συνηχητής, στη μέση του κάθε τοίχου, κουρδισμένη στα ~95Hz. Bass traps (Helmholtz resonator), left – right walls, tuned @95Hz 3) Ταβάνι: Μπασοπαγίδα σλατ πάνελ, κουρδισμένη με ευρύ Q στα ~71Hz. Bass trap (slat panel), ceiling, broadly tuned @71Hz Το κόστος Πετροβάμβακας: ~€5/m2 Χ 40m2= ~€200 Ξυλεία: ~ €200 Ύφασμα: ~€3.5/m2 Χ 40m2= €140 Παρελκόμενα (βίδες, τρυπάνια, αναλώσιμα, μεμβράνες, αντικραδασμικά, λάστιχα, σφραγιστικά, κτλ.): ~€100 --------------- Σύνολο: ~€640 Πηγές – χρήσιμοι σύνδεσμοι Whealy room calculator Whealy absorbers calculator Acoustic modeling Amroc calculator https://www.acousticsinsider.com/ Για πείτε, τα σκέφτομαι ορθά, σε γενικές γραμμές, ή είμαι τελείως off?
  19. Χμμμ... Θα το ψάξω λίγο παραπάνω, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον... (έχω πααααρα πολύ καιρό να ασχοληθώ είναι η αλήθεια). Σε κάθε περίπτωση, thnx 4 sharing και keep it up!
  20. Πολύ καλό! Αναρωτιέμαι αν/πώς θα μπορούσε να γίνει upscale σε DAW controller (μεγαλύτερη οθόνη, buttons/macros + γιατί όχι sliders/continuous controllers)
  21. Τι μου θύμισες... 30 χρόνια πίσω, στον FLASH... πάνω από ένα OTARI με υαλογράφο-ξυράφι-splicing block και γύρω μου κομματάκια ταινίας με post it πάνω τους για να ξέρω τι έχει μέσα το καθένα... (και στις λέξεις που τελείωναν σε φωνήεν, το ξυράφι έμπαινε στο τελευταίο αυλακι του splicing block, για να μην κοπεί ο "αέρας" από το φωνήεν...)
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου