Προς το περιεχόμενο

Νίκος Κριτσινέλης

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    88
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    2

Αναρτήσεις από Νίκος Κριτσινέλης

  1. Το οτι σπλιταρεις απο το απενεργοποιημενο rev δε σημαινει οτι εχεις στερεοφωνια -ακομα κι αν παναρεις :)

     

    Λογικα, αν ενεργοποιησεις το rev, ειναι πιο πιθανο να ακουσεις (κατι κοντα σε) στερεοφωνια. Αν δηλαδη, το πεταλι σου εχει stereo out, συνδεσεις σε 2 in και γραψεις stereo track.

     

    Πριν το rev, τι γινεται? Απο το mod, παιρνεις mono ή stereo? Το rev εχει stereo in?

     

    • Like 1
  2. Με αυτό που προτεινει ο Ali κάνουμε προβα 4 άτομα με ακουστικά (με ηλεκτρονικά drums.

     

    Go for it.

     

    Ιδανικα να έχετε ίδια ακουστικά γιατι αλλιώς θ ακούτε τελείως αλλα πραγματα.

     

    (Σίγουρα όχι splitter adapter).

     

    Αν η κάρτα σου έχει πληθώρα outs (και ιδανικά κάποιο mixer interface)

    μπορείς να δεις και κάποιο headphone amp με πολλα ins όπου μπορείς να στέλνεις διαφορετικά cue mix από το daw/playback source. 

     

     

     

     

     

    • Like 1
    • Ευχαριστώ 1
  3. Στις 8/2/2022 στις 6:58 ΜΜ, ffs είπε

    Hello :)

    Ωραίο project ακούγεται :)

    Θεωρώ ότι [...] και προέρχονται από προσωπική εμπειρία.

     

     

     

    Γεια σου ffs και ευχαριστώ για τις σκέψεις και προτάσεις!

     

    Νομίζω ότι δε θα έχω σοβαρούς κτυπογενείς θορύβους, διότι δε θα βάλω τύμπανα και οι πηγές, οι οποίες θα παίζουν σε μέτριες εντάσεις, θα είναι απογεφυρωμένες. Επίσης, δε θα γράφω φωνές -μόνο DI και ενδεχομένως κάποιο έγχορδο/πνευστό.

     

    Πράγματι, αφού ξεμπερδέψω με σκελετούς, πετροβάμβακες, λινάτσες, κτλ, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες με velocity absorption προσέγγιση (και αξιοποιώντας γωνίες τοίχου-τοίχου, τοίχου-ταβανιού, όπου εκεί θα έχω και λίγο παραπάνω “ψωμί” να δουλέψει το υλικό), θα στήσω μια πηγή στη γωνία και θα το περπατήσω να εντοπίσω τις, relatively optimal, θέσεις/γωνίες ακρόασης. Δηλαδή, εκεί όπου θα έχω σχετικά απλωμένα modes και ομοιογένεια στα χαμηλά, ανάμεσα σε 3-4 bass heavy κομμάτια που θα έχω σε λούπα όσο το περπατάω (θα φέρω και 1-2 ζευγάρια αυτιά ακόμα που εμπιστεύομαι να βοηθήσουν σε εκείνη την φάση).

     

    Στη συνέχεια θα στήσω ό,τι άλλο είναι να μπει μέσα και θα ηχοβολήσω στη θέση ακρόασης, για να δω που έχω peaks. Και από εκεί πάλι πίσω στο drawing board -να δω πόσο έξω έπεσα στον αρχικό θεωρητικό υπολογισμό και να προσαρμόσω αντίστοιχα υλικά, διατάξεις, αποστάσεις, κτλ.

     

    Εννοείται ότι το ρίσκο με τα tuned membranes είναι ότι, λόγω πολύ στενού Q, μπορεί να αστοχήσει κανείς, σε σχέση με τη συχνότητα που τελικά/πραγματικά θα συντονίζει, ειδικά καθώς αλληλοεπιδρούν τόσες παράμετροι, όπως λες. Σκέφτομαι και την εναλλακτική του limp membrane για ευρύτερο Q με trade-off λίγο χειρότερη απορρόφηση. Έχεις κάποια εμπειρία με αυτές?

     

    Γενικά, δεν υπάρχει βιασύνη – θα το στήσω/ακούσω/μετρήσω και θα επανέλθω για feedback

  4. 23 ώρες πριν, Πάνος Χελιδόνης είπε

    Εγώ πιστεύω οτι, αν κάνεις όλα αυτά που γράφεις, [...] καμμιά υπερβασούλα στον προϋπολογισμό..

    Γεια σου Πάνο! Ναι, κάπως έτσι το βλέπω και γω.

     

    Σίγουρα, στα χαμηλά θα υπάρχουν απώλειες μέσα/έξω. Από την άλλη, σκέφτομαι ότι, όσο δεν θα ενεργοποιώ  πηγές που θα βγάζουν "βαρύ" sub πρόγραμμα, ενδεχομένως να μην έχω διαρροές που θα ενοχλούν, ειδικά αν τα καταφέρω να σφραγίσω σωστά γύρω-γύρω πόρτες, παράθυρα, κτλ.

     

    Το πάω αργά, με αρκετή προσωπική εργασία -θα ανεβάσω και φωτος όταν έχω ένα time sequence που θα δείχνει την πρόοδο. 

  5. Στις 2/2/2022 στις 2:40 ΜΜ, Ianiefr είπε

     Επίσης, από μόνωση μάλλον θα δεις διαφορά πιο πολύ στην θέρμανση κ όχι τόσο στο θόρυβο έξω/μεσα. Άσε κ κάποιο παράθυρο(αν υπάρχει) να ανοίγεις που κ που γιατί υποθέτω δεν θα εγκαταστήσεις εξαερισμό. 

     

     

    : ) ωχ, λες? Δεν είναι ότι θα παίζω και τσίτα γκάζια. 

     

    Ναι, έχει παράθυρο. Λέω να το πλακώσω κι αυτό και να το ανοίγω στα όρια της υποξίας

     

  6. Στις 28/1/2022 στις 4:12 ΜΜ, dimsonic είπε

    αντιπαραθέτω στην κοπελιά του βίντεο το παρακάτω της Tal Wilkenfeld με τον Jeff Beck (όπου είναι παραπάνω

     

     

    και τα γράφω αυτά, έχοντας κορίτσι


    Με πρόλαβες.

     

    (όπως και ο άλλος φίλος με τη Mohini).

     

    Είναι full on όλες τους και maximium respect. Κατά τα λοιπά, και το μάτι θα πέσει όπου θέλει να πέσει (παραφράζοντας τους Geroges Bataille και Guido Crepax) και αυτές μια χαρά βγάζουν μεροκάματο, τρολάροντας την πατριαρχία.  

     

  7. 1 ώρα πριν, κωνσταντινος2 είπε

    Ναι usb

    Εναλλακτικά, μπορείς να συνδέσεις keys - drums σε ένα midi interface (πχ 2 in 2 out) και αυτό, με τη σειρά του, στη usb θύρα του η/Υ. Επίσης, απο κάπου πρέπει να ακους keys + drums, αν στέλνεις το midi αρχείο πίσω στα όργανα, οπότε είτε θα "πιάσεις" όλες τις εισόδους είτε θα μπορούσες να βάλεις ένα μικτκακι.

     

    Αν θες, πες τι μηχανήματα έχεις.

  8. 5 ώρες πριν, haryy είπε

    Γεια χαρά,


    [...]

    Γεια σου Haryy, ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και τις σκέψεις σου, οι οποίες είναι πολύ ορθές και χρήσιμες.

     

    Δυστυχώς, δεν έχω τον χώρο ούτε τον π/υ για box in box. Ξέρω εκ πρωιμίου ότι δε μπορώ να πάω για αξιοπρεπή απομόνωση (δηλ. Όχι δυνατές ακροάσεις, όχι drum kit). Εξ άλλου, για να το είχα αυτό θα έπρεπε να έβαζα και κανάλι HVAC (με λαβύρινθο, παγιδες, ταχύτητες, κτλ.), διπλές πόρτες + παράθυρα, κτλ.

     

    Το κύριο μέλημα μου είναι να μην έχω ακραία στάσιμα. Προσβλέπω λοιπόν σε μια στοιχειώδη απομόνωση και, κυρίως, σε μια ήπια απόκριση μέσα. Ο μικρός χώρος μου δίνει, για αρχή, καλό RT αλλά "ατσούμπαλα" modes.

     

    Στο πάτωμα έχω αντικραδασμικό λάστιχο 10mm. Ο σκελετός δεν ακουμπάει κατευθείαν σε τοίχους/πάτωμα/ταβάνι (στους τοίχους έχω βάλει αντικραδασμικα 20mm και στο ταβάνι δεν υπάρχει καμία επαφή). Αναφορικά με το πάτωμα, είπα να μην το σχαρωσω, δεδομένου ότι δε θα έχω άμεσο κτυπογενη θόρυβο. (Το πάτωμα είναι όντως το πιο αδύναμο σημείο γιατί, όπως είναι τώρα, γεφυρώνει, από τους τοίχους, όλον τον φέροντα οργανισμό).

     

    Αντιλαμβάνομαι ότι θα περνάω δίπλα και ενδεχομενως πάνω. Τα σημεία που συνορεύω με κατοικία είναι το ταβάνι και ο μπρος τοίχος, όπου πίσω του υπάρχει το WC του playroom -ευελπιστώ ότι θα δουλέψει ως soundlock. Στους υπόλοιπους είμαι clear (χώμα, διάδρομος, αποθήκη). Για αυτό το λόγο θα παίζω, σχετικά, χαμηλά και όταν μπαίνω στις μικρές ώρες θα βάζω ακουστικά. 

     

    Αυτό που λες στο edit το συζήταγα το πρωί -οτι, δηλαδή, η θεωρία μου δίνει μια καλή κατεύθυνση για το προς τα πού θα πρέπει να κινηθώ με τις παγίδες αλλά θα πρέπει να το "φυσήξω" όταν το ντύσω, για να δω που τσιμπάει τελικά.

    • Συμφωνώ 1
  9. 7 λεπτά πριν, dimsonic είπε

    με 200-300 ευρώ παίρνεις ένα ζευγάρι καλά ακουστικά και καθάρισες.

    Σύμφωνοι αλλά δε μπορώ άλλο με τα ακουστικά... Τα κλειστού τύπου κάπου κουράζουν, τα ανοιχτού ενοχλούν.... Μη με παρεξηγεις -δε λέω ότι δε γίνεται μίξη με ακουστικά. Αντιθέτως, είναι μια κάποια λύσις, υπό συνθήκες, αλλά been there, done that.

     

    Εξάλλου, θέλω να μπορώ να ακούω/παιζω μαζι ένα φίλο βρε παιδί μου, σε ένα χώρο που δε θα έχω γύρω μου παιδιά, γυναίκα, σκυλί :p.

     

    Οπότε η "μετακόμιση" μου, ως τέτοια, μοιάζει να είναι ψιλομονοδρομος. 

  10. 58 λεπτά πριν, dimsonic είπε

    βλέπω στο αβαταρ μπάσο.

    [...]

    Το να υπάρχει 2ο άτομο το θεωρώ δύσκολο εκεί, εννοείται τύμπανα αποκλείονται και φυσικά θες χώρο για να μπουν τραπέζι κλπ.

    [..] Αλλά δεν σκέφτηκα ποτέ να μονώσω

    OK, να διευκρινίσω :)

     

    Ναι, παίζω μπάσο και γράφω με DI (από τον ενισχυτή). Γράφω επίσης, κάποιες κιθάρες + πλήκτρα.

     

    Επίσης, παίζω (λέμε τώρα) με 2 φίλους σε άλλο χώρο, όπου εκεί γράφουμε τα τύμπανα. Θα ήθελα λοιπόν:

     

    a) Nα έχω ένα man cave όπου θα μπορώ να ψιλομιξάρω αυτά που έχουμε γράψει, να κάνω κανά overdub στα γραμμένα, να δουλεύω ιδέες, κτλ.

     

    b) Nα ακούω, με στοιχειώδη αξιοπρέπεια αυτά που γράφω/μιξάρω, χωρίς να ενοχλώ/ενοχλούμαι, καθώς δίπλα έχει ημιυπόγειο Playroom του γείτονα και πάνω σαλόνι (του ιδίου). Όπως καταλαβαίνεις, δε θέλω να δώσω δικαιώματα, οπότε, better safe than sorry (οκ, είμαι και λίγο ψυχαναγκαστικός, οπότε το τέντωσα όσο πήγαινε).

     

    Γενικά, δεν έχω δυνατές εντάσεις και σίγουρα ο χώρος δεν είναι για πρόβα. Όπως σωστά λες, 2 άτομα είναι οριακά αλλά, θεωρώ, όχι undoable

     

    Αυτό για το οποίο δεν είμαι καθόλου βέβαιος είναι αν τα νούμερα που βγάζω είναι sound (pun intended) ή αν θα καταλήξω με ένα χώρο γεμάτο στάσιμα και διαρροές προς παντού 

     

     

  11. 15 λεπτά πριν, dimsonic είπε

    είναι πάρα πολύ μικρός χώρος για να αξίζει η όποια επένδυση χρήματος και χρόνου. Κατα τη γνώμη μου.

    Μετά την όλη κατασκευή θα περισσεύουν λιγότερα από 5.5 τμ αν υπολογίσουμε ότι η πορτα θα ανοίγει προς τα έξω....

    Δεν ξέρω...

    Πολύ σωστά, πράγματι, υπάρχει αντικειμενικό ζήτημα :/

     

    Ο χώρος είναι ~6μ2, όποτε καταλαβαίνω ότι η 1η αντίδραση θα είναι στις αδρές γραμμές του “δε γίνεται μίξη σε τόσο μικρό χώρο”, “ό,τι και να κάνεις θα έχεις παντού στάσιμα”, “ο πίσω τοίχος είναι πολύ κοντά”, πρέπει να προβλέψεις και κάποιο στοιχειώδες HVAC”, κτλ

    Άλλωστε τις ίδιες επιφυλάξεις είχα/έχω και εγώ ο ίδιος.

     

    Παρ όλα αυτά, όμως, νομίζω ότι (ως συνήθως) θα πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός για τη βέλτιστη δυνατή αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις συνθήκες και περιορισμούς που ορίζουν το πλαίσιο. Η δική μου συνθήκη, εδώ, είναι ότι θέλω να μπορώ να ακούω/γράφω μουσική χωρίς να ενοχλώ/ενοχλούμαι από την οικογένεια μου. Στο σπίτι μου έχουμε 3 υπνοδωμάτια αλλά όχι γραφείο/χώρο εργασίας (είχα αλλά, με την έλευση του 2ου παιδιού, έγινε υπνοδωμάτιο). Πού μπορώ, λοιπόν, να φτιάξω ένα crib για να (ξανά)κάνω τη φάση μου?

     

    Απ ό,τι φαίνεται, στην αποθήκη. Το ερώτημα είναι σε τι βαθμό μπορώ να την αξιοποιήσω, πόσα να ρίξω και ποια στρατηγική ακουστικής επεξεργασίας να ακολουθήσω. Μπορεί, πράγματι, να κάνω μια τρύπα στο νερό. Από την άλλη, σκέφτομαι, μια ζωή την έχουμε και είναι και μικρή, για να μην δώσω μια ευκαιρία στην προσπάθεια.

  12. Hello,

     

    Ετοιμάζω ένα project μετατροπής αποθήκης σε χώρο ακρόασης/μίξης/μουσικής δημιουργίας και σκέφτηκα να μοιραστώ εδώ τη διαδικασία και την πρόοδο, σε περίπτωση που κάποιος ετοιμάζει κάτι αντίστοιχο ή έχει ένα γενικό ενδιαφέρον για τέτοιες καταστάσεις. Φυσικά, και πάνω απ΄ όλα, περιμένω να ακούσω τις σκέψεις σας, εντοπισμό λαθών, προτάσεις βελτίωσης.

     

    Ο χώρος

    Οι διαστάσεις του χώρου είναι ~270H x ~200W x ~300L (με τον τελικό ωφέλιμο χώρο να είναι κατά τι μικρότερος) -μια αναλογία που, ομολογουμένως, είναι εκτός optimum ratios. Στον χώρο έχει μπει ξύλινος σκελετός, σε απόσταση 20mm από τον τοίχο και 220 mm από το ταβάνι. Το πλάνο είναι να γεμίσει ο σκελετός α)στους τοίχους, με πετροβάμβακα πάχους 50mm, με αντίσταση ροής αέρα 15000Pa*s/m2 και β) στο ταβάνι με πετροβάμβακα 100mm, με αντίσταση ροής αέρα 10000Pa*s/m2. Στη συνέχεια ο πετροβάμβακας θα ντυθεί με ύφασμα. Αυτό σκέφτομαι να είναι το βασικό acoustic treatment και από ο,τι φαίνεται, αυτή η προσέγγιση, θα μου δώσει τις εξής αποκρίσεις σε τοίχους και ταβάνι, αντίστοιχα:

     

    Walls, basic treatment

     

    Ceiling, basic treatment

     

    Αν έχετε κάνει τον κόπο να διαβάσετε μέχρι εδώ, πάει να πει ότι μάλλον σας ενδιαφέρει το θέμα και επιπλέον, αντιλαμβάνεστε την “ιστορία” που λένε τα γραφήματα στα πάνω links: Μετά την βασική ακουστική επεξεργασία (η οποία, να υπενθυμίσω, δεν είναι η ιδανική αλλά το αποτέλεσμα ενός “χρυσού” συμβιβασμού σε σχέση με τις αντικειμενικές μου συνθήκες – πχ. διαστάσεις, π/υ, scope), παραμένουν κάποια ζητήματα προς επίλυση: Στάσιμα κύματα (room modes) στα ~61Hz, ~71HZ, ~95Hz και ~183Hz (N.B. αναφέρω μόνο τα axial). Επιπλέον, για κάθε μια από αυτές τις, θεμέλιες, συχνότητες συντονισμού δημιουργείται και ένα στάσιμο σε 1-2 αρμονικές τους (π.χ. τα ~61Hz θα βγάλουν συντονισμό στα ~122Hz). Άρα, αν κόψω τους θεμέλιους συντονισμούς θα κόψω και τους συντονισμούς στις αρμονικές. Θεωρητικά. :)

     

    Το πρόβλημα

    1) Τοίχος μπρος-πίσω:

    Το πρόβλημα που προκύπτει από/στον μπρος – πίσω τοίχο είναι ένας συντονισμός στα ~61Hz (εικ.1) και ένας στα 183Hz (εικ.2), με τα τελευταία να απλώνονται παντού στον χώρο (2 σημεία μέγιστης πίεσης, σε έναν τόσο μικρό χώρο αξιολογούνται, με ασφάλεια, ως “παντού”).

     

    Εικ.1

    Img1.thumb.png.0ca10cedec95e1cc0a51bc65ecfcb99b.png

     

    Εικ.2

    Img2.thumb.png.29eeae42f1f98357c1eb5b69959270c5.png

     

     

     

    2) Τοίχος δεξιά – αριστερά:

    Το πρόβλημα που προκύπτει από/στον δεξιά – αριστερά τοίχο είναι ένας συντονισμός στα ~95Hz (εικ.3).

     

    Εικ.3

    Img3.thumb.png.ee0e1404ed6834fe4e291ba2608cf660.png

     

     

    3) Ταβάνι:

    Το πρόβλημα που προκύπτει από/στο ταβάνι είναι ένας συντονισμός στα ~71Hz (εικ.4).

     

    Εικ.4

    Img4.thumb.png.0ef402cdb2459512bf9281bf13085fa8.png

     

     

    Οι λύσεις

    Οι λύσεις που σκέφτομαι είναι οι εξής:

     

    1) Τοίχος μπρος – πίσω:

    1α) Μπασοπαγίδα διαφραγματική στις γωνίες (κάτω) του μπροστά τοίχου, κουρδισμένη στα ~61Hz.

    Bass traps (limp membrane), corners of front wall, bottom half, tuned @61Hz

     

    1β) Μπασοπαγίδα – συνηχητής, στις γωνίες (πάνω) του μπροστά τοίχου, κουρδισμένη στα ~183Hz.

    Bass traps (Helmholtz resonator), corners of front wall, top half, tuned @183Hz

     

    1γ) Αξιοποίηση μιας υφιστάμενης ντουλάπας (είπαμε: αντικειμενικές συνθήκες, πραγματισμός), ανοιχτής μπρoς-πίσω, τοποθετημένης στον πίσω τοίχο, η οποία (φαίνεται ότι) θα (μπορούσε να) λειτουργήσει ως broadband absorber, με αξιοπρεπή (?) απόδοση ήδη από τα ~60Hz και ~90% απορρόφηση στα ~183Hz, που είναι η 2η προβληματική συχνότητα.

    Closet – back wall, broadband tunning

     

    2) Τοίχος δεξιά – αριστερά:

    Μπασοπαγίδα – συνηχητής, στη μέση του κάθε τοίχου, κουρδισμένη στα ~95Hz.

    Bass traps (Helmholtz resonator), left – right walls, tuned @95Hz

     

    3) Ταβάνι:

    Μπασοπαγίδα σλατ πάνελ, κουρδισμένη με ευρύ Q στα ~71Hz.

    Bass trap (slat panel), ceiling, broadly tuned @71Hz

     

     

    Το κόστος

    Πετροβάμβακας: ~€5/m2 Χ 40m2= ~€200

    Ξυλεία: ~ €200

    Ύφασμα: ~€3.5/m2 Χ 40m2= €140

    Παρελκόμενα (βίδες, τρυπάνια, αναλώσιμα, μεμβράνες, αντικραδασμικά, λάστιχα, σφραγιστικά, κτλ.): ~€100

    ---------------

    Σύνολο: ~€640

     

     

    Πηγές – χρήσιμοι σύνδεσμοι

     

    Whealy room calculator

    Whealy absorbers calculator

    Acoustic modeling

    Amroc calculator

    https://www.acousticsinsider.com/

     

    Για πείτε, τα σκέφτομαι ορθά, σε γενικές γραμμές, ή είμαι τελείως off?

     

    • Like 4
  13. 4 ώρες πριν, Yannis Methenitis είπε

    Στην εποχή μου αυτο γινόταν στη μπομπίνα με rocking των reels μπρος πίσω μεχρι να ακουσεις κενό να το μετρήσεις να το σημειώσεις με μολύβι πανω στην ταινια και να την κόψεις με ξυραφάκι και να την κολήσεις με ταινία αυτοκόλλητη

     

    Τι μου θύμισες... 30 χρόνια πίσω, στον FLASH... πάνω από ένα OTARI με υαλογράφο-ξυράφι-splicing block και γύρω μου κομματάκια ταινίας με post it πάνω τους για να ξέρω τι έχει μέσα το καθένα...

     

    (και στις λέξεις που τελείωναν σε φωνήεν, το ξυράφι έμπαινε στο τελευταίο αυλακι του splicing block, για να μην κοπεί ο "αέρας" από το φωνήεν...) 

      

    • Like 1
  14. 5 ώρες πριν, Superfunk είπε

    Δεν υπάρχει καμμια διαφορα από DAW σε DAW και αυτό είναι απόλυτα λογικό. 

     

    Απόλυτα ορθό, όταν η υπό εξέταση λειτουργία είναι το summing του master bus και η μεθοδολογία είναι το nulling test. Hard, undeniable, quantitatively-backed data. 

     

    ...εκτός και αν βάλουμε στο καλάθι κάποια DAWs σαν το Mixbus της Harrison, το οποίο λογικά δε θα δώσει Zero στο phase reverse στο nulling, διότι το mix bus του…. Mixbus (no pun intended) ενσωματώνει έναν αλγόριθμο, ο οποίος, αν έχω καταλάβει καλά, “μιμείται” τα χαρακτηριστικά του αντίστοιχου hardware bus.

     

    Σε κάθε περίπτωση, όμως, εδώ, αν το έχω καταλάβει σωστά, ο OP έχει “στήσει” μια υποτυπώδη μίξη, όπου απ' ό,τι βλέπω, ναι μεν δεν έχει πουθενά Plugins, etc αλλά δεν έχει και unity gain across faders.

     

    Αν υποθέσουμε ότι όλες οι σχετικές παράμετροι (e.g. bit depths for project, daw and operating system, panning laws, (no) dither, etc.) είναι ίδιες σε κάθε DAW, μου κάνει πάρα πολύ εντύπωση αυτό που ακούω εδώ. Υποκειμενικά μιλώντας πάντα.

     

    Και αυτό ακριβώς νομίζω ότι είναι το θέμα της συζήτησης: κανείς μας δεν έχει ένα workflow όπου είναι όλα σε unity gain, χωρίς automation, plugins, time strech, tune correction, dither, κτλ. Το πώς “διαχειρίζεται” το κάθε DAW αυτές τις παραμέτρους είναι αυτό που κάνει την όποια διαφορά, imho.

  15. Τα pro tools είναι τόσο χαμηλά που ακούγεται άλλη μίξη. Θέλω να πω είναι τόσο εμφανής η διαφορά που το όποιο benchmarking σχεδόν δεν έχει νόημα...

     

    For the record, το logic μου ακούγεται σαν να έχει λίγο παραπάνω ψηλά σε σχέση με το reaper.

  16. 3 ώρες πριν, b.o.b είπε

    Από το κάτω στο πάνω όμως, ακόμα και χωρίς πλατφόρμα, πόσο να ακούγεται πια?

    Ακούγεται.

     

    Ακριβώς ίδιο πρόβλημα είχαμε και εμείς, με ηλεκτρονικό σετ (mesh). Ειδικά η μποτα περνάει παντού, ως κραδασμός, μέσα από τους τοίχους. Τα στερεά, ως μέσο μετάδοσης, μεταφέρουν τα ηχητικά κύματα μακρύτερα από ότι ο αέρας, άρα μπορεί να μην ακούς τίποτα στο κλιμακοστάσιο αλλά στην κρεβατοκάμαρα ο άλλος θα ακούει ένα υπόκωφο "ντουκ - ντουκ".  Το τσεκαραμε με το δίπλα και κάτω διαμέρισμα.

     

    Επίσης, αν είδα καλά, φαίνεται να ακουμπάει το σετ σου στον τοίχο. Αυτό επιτείνει την προς όλες τις κατευθύνσεις μεταφορά του κύματος.

     

    Riser για να είσαι Οκ. Απλώς θέλει λίγο ψάξιμο και οικονομοτεχνική μελέτη πρωτα.

     

     

     

  17. Οι θόλοι, τυπικά, είναι εκεί για προστασία από σκόνες, κτλ... :)

     

     

     

    (Εξ ου και ο όρος "dust cap")

    • Ευχαριστώ 1
  18. Πολύ σωστά τα είπαν αμφότεροι οι προλαλλήσαντες. H στερεοφωνία προκύπτει είτε από διαφορές χρόνου, είτε από διαφορές πλάτους (του ίδιου σήματος που φθανει σε 2 mic, τοποθετημένα σε stereo διάταξη).

     

    Το σήμα καλό είναι να πηγαίνει στο βάθος μέσα από aux send και να επιστρέφει stereo. Insert πάνε,κατά κανόνα, eq + dynamics (+ delay για forensic λόγους, συνήθως, όπως θα μπορούσε και στην εν λόγω περίπτωση).

     

    Για αυτόν τον λόγο, στο ντουμπλαρισμενο, θα έβαζα το delay (<2ms) με insert FX (αντί από το track setting/inspector), ώστε, δηλαδή, να μπορώ να δώσω ελαφρώς διαφορετική απόκριση συχνότητας στο 2ο track. Επίσης, θα έκοβα και λίγο gain. Η θεωρία εδώ είναι ότι αν είχες στήσει ενα XY stereo pair, με το βιολί off to the right, το ένα εκ των 2 mic θα άκουγε το σήμα από το βιολί σε πιο χαμηλή στάθμη και σε διαφορετική απόκριση, δηλαδή με λίγο κομμένα ψηλά, καθότι off axis σε σχέση με το όργανο (το ΧΥ στήνεται με cardio που χάνουν ψηλά όσο τα βάζεις off axis).

     

    Πάντως, αν στήνεις stereo pair για rec, μπορείς να τοποθετήσεις την καρέκλα του βιολιστή στο δεξί μέρος του pair και του τσελίστα, στο αριστερό. Στη συνέχεια, γράφεις το κάθε όργανο στο δικό του stereo track. Με αυτόν τον τρόπο το κάθε όργανο έχει μια πιο φυσική θέση στη στερεοφωνική εικόνα, χωρίς να καταλαμβάνει όλο το πανόραμα αλλά μόνο τη θέση που θα "έβλεπες" τον παίχτη, στημένο στην ορχήστρα.

     

     

    • Like 2
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου