Προς το περιεχόμενο

Βοηθεια για αλλαγη ηχων στο Korg TR


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια χαρα παιδια. Προσφατα μου ηρθε το Korg Tr 61. Ο λογος που το πηρα ειναι περισσοτερο για Live. Το θεμα ειναι οτι δεν μπορω να καταλαβω πως μπορεις να να δημιουργησεις μια bank που να εχει μονο τους ηχους που θες για το live οποτε να γινεται και ευκολα η αλλαγη των ηχων. Στην αρχη θεωρησα οτι μπορεις να αποθηκευεις οποιους ηχους θες στα F1-F8 κουμπια που εχει (βαζοντας για παραδειγμα στο F1 - Piano, στο F2 - Strings κτλ οποτε με ενα πατημα κουμπιου αλλαζει ο ηχος) αλλα νομιζω οτι κατι τετοιο δε γινεται. Στην τελικη αυτο θελω, δηλαδη με ενα πατημα κουμπιου να αλλαζει στον ηχου που θελω και να μη χρειαζεται να πηγαινω στην ταδε bank και να πληκτρολογω το νουμερο του ηχου.

Και για να προλαβω μερικους δυστυχως το synth το πηρα μεσω ebay απο Γερμανια και το manual μου ηρθε στα Γερμανικα που δεν ξερω γρι!

Μπηκα στο φορουμ της Korg αλλα διαβαζοντας μερικα posts παλι δεν εβγαλα ακρη.

Μηπως μπορει καποιος να μου το εξηγησει με απλα ελληνικα γιατι και στα synths γενικοτερα ειμαι καινουριος (χρησιμοποιουσα laptop με vst ηχους απο Cubase μεχρι τωρα) και δεν κατεχω την ορολογια.

Τελος διαβασα σε πολλα post εδω οτι το Korg TR δεχεται μονο 2x32Mb RAM αλλα στο φορουμ της Korg αλλοι ελεγαν οτι σηκωνει και 1Gb. Ξερει κανεις αν ισχύει?

Ευχαριστω εκ των πρωτερων και συγνωμη για το μεγαλο post

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γειά σου και σένα φίλε μου....Βασικά οφείλω να ομολογήσω πως και μένα με απογοήτευσε καπως αυτό το θέμα περι κατάταξης των ήχων!Αλλα μήν ξεχνάς και ότι υπάρχει αυτό το σπουδαίο πραγραμματάκιτο Library με το οποίο μπόρείς μέσω του υπολογιστή να βάλεισ τους ήχους σου με την σειρά και μετά όταν παίζεις παράδειγμα σε ένα Live να παάς μόνο το κουμπί για να πηγαίνεις μπροστά τους ήχους και να είσαι πάντα σε ετοιμότητα...Εγω δηλαδή όταν έπαιζα σε ένα μαγαζί είχα τους ήχους όλους κατανεμημένους ανάλογα με αυτλους που χρειαζόμουν και ήταν όλα οργανωμένα κκαι καλά...π.χ.000:VIOLIN,001:ΠΙΑΝΟ,002:VIOLIN...και έτσι δέν είχα κανένα πρόβλημα...

Μπορείς βέβαια να κάνεις και το άλλο.Δηλαδή να πάς στο κουμπί category και να γ΄ραψεις σε κάθε κουτάκι ττους ήχους τους οποίους έχεις μέσα στο καθένα,άν και αυτό είναι πολύ χρονοβόρο και κουραστικό...Πάντως η συγκεκριμένη ανατομία του οργάνου δεν μπορώ να πώ οτι είναι και τελείως βολική για Live κατάσταση...π.χ.όπως τα arranger που έχουν και κάποιου είδους συντομεύσεις....

 

Αυτά είχα να σου πώ,ελπίζω να βοήθησα...

 

Φιλικά...dEpAS!!!

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όσο για το μπέρδεμά σου με τη μνήμη θα σου πώ τα εξής:

 

To TR έχει:

 

Μνήμη ROM 64MB. Αυτή είναι η μνήμη η οποία περιέχει τα εργοστασιακά multisamples και factory presets.

 

Μνήμη RAM έως και 64MB. Από το εργοστάσιο έρχεται με ένα dimm των 16MB onboard. Τo TR έχει 2 slots διαθέσιμα και μπορείς αφαιρώντας από το πρώτο, το dimm των 16MB να βάλεις στη θέση του ενα 32άρι. Προσθέτωντας άλλο ένα στο δεύτερο slot επεκτείνεις τη RAM στα 64MB (2x32MB). Σε αυτή τη μνήμη μπορείς να αποθηκεύεις εξωτερικά multisamples (KSF,KMP,KSC) που ενδεχομένως έχεις σαμπλάρει πάνω στο όργανο αν έχεις την πρόσθετη EXB-SMPL. Βέβαια αυτό δε σημαίνει οτι το όργανο δεν μπορεί να φορτώσει έτοιμα εξωτερικά δείγματα. Θέλω να πω οτι ακόμα και την EXB-SMPL να μην έχεις εγκατεστημένη μπορείς να φορτώσεις δείγματα. Το κακό είναι οτι κάθε φορά που θα κλείνεις και θα ανοίγεις το όργανο θα χάνεις όλα τα περιεχόμενα της RAM και θα πρέπει να τα ξαναφορτώνεις.

 

Mνήμη SD. Είναι η secure digital μνήμη με την οποία θα κάνεις data transfer στο όργανο. Πιθανότατα σε αυτήν την μνήμη αναφέρονταν οι χρήστες του Korg Forums. Σε αυτήν μπορείς να φορτώνεις PCG αρχεία που στην ουσία είναι αυτά που περιέχουν την πληροφορία που χρειάζεται να δει το synth σου για να πάρει τις κατάλληλες ρυθμίσεις και να χρησιμοποιήσει κατάλληλα εσωτερικά και εξωτερικά multisamples αλλά και διάφορες άλλες παραμέτρους προκειμένου να αναπαράγει τους ήχους που θες.

 

Τα PCG αρχεία παραμένουν στο synth και μετά το κλείσιμό του γιατί φορτώνονται στη Rom του οργάνου.

 

Υπάρχουν και κάποια άλλα πραγματάκια όπως αρχεία τραγουδιών .sng που περιέχουν πληροφορίες για το sequencer του οργάνου αλλά μη σε μπερδεύω με αυτά τώρα. Με τη χρήση θα καταλάβεις τι παίζει...

 

Σε γενικές γραμμές για να μπείς στην ορολογία των Korg...

 

Program=Patch. Σε ένα Program ανάγεις ένα ή παραπάνω multisample(s) (εργοστασιακό απο τη ROM ή εξωτερικό απο τη RAM(αν έχεις φορτώσει)). Κάνεις διάφορες ρυθμίσεις (filters, lfo, amp, controllers, arpegiators, mfx, ifx...κτλ) και το αποθηκεύεις σε μία από τις 128 (000-127) θέσεις οποιασδήποτε bank εκτός από την G που περιέχει τα standard midi programs.

 

Combi. Eίναι ενα mode λειτουργίας κατά το οποίο το TR σου σε αφήνει να συνδυάσεις μέχρι και 8 programs μαζί. Ένα combi αποθηκεύεται και αυτό όπως τα programs μόνο που αν θυμάμαι καλά είσαι περιορισμένος να το αποθηκεύσεις σε οποιαδήποτε από τις ABC banks. (Eννοείται φυσικά οτι για να τα αποθηκέυσεις, να τα ανακαλέσεις και για να τα παίξεις θα πρέπει να είσαι στο combi mode)

 

Global. Mode που σου επιτρέπει να κάνεις γενικές ρυθμίσεις στο όργανο (Midi Filtering, Transpose, Scales, Velocity και Aftertouch Curves...κτλ)

 

Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις περιέχονται σε ένα αρχείο P(rogram)C(ombi)G(lobal).

 

Tα αρχεία των εξωτερικών δειγμάτων τώρα έχουν επέκτασεις:

KSF: Korg Sample File. Είναι το αρχείο (Korg Format) που περιέχει τον σαμπλαρισμένο ήχο.

 

KMP: KeyMaP file. Eίναι το αρχείο (Korg Format) που περιέχει την πληροφορία χαρτογράφησης των KSF πάνω στο κλαβιέ (όχι απαραίτητα σε όλο). Τα KMP αρχεία είναι άμεσα συσχετισμένα με τα KSF. Για παράδειγμα έστω οτι έχεις ένα ακουστικό όργανο που θέλεις να σαμπλάρεις. Ξεκινάς και κάνεις δειγματοληψία των νοτών που θες. Κάθε νότα που ηχογραφείς αποτελεί κι ένα ξεχωριστό KSF. Στη συνέχεια ένα αρχείο KMP είναι απαραίτητο για να ανάγει το κάθε αρχείο KSF (την κάθε νότα δηλαδή) στην αντίστοιχη νότα του κλαβιέ. Αυτή η διαδικασία αποτελεί κρίσιμη πληροφορία που πρέπει να διαβάσει κάθε όργανο που αναγνωρίζει samples έτσι ώστε να ανάγει κάθε αρχείο ήχου στη σωστή θέση πάνω στο κλαβιέ. Αυτή ακριβώς η πληροφορία αποθηκεύεται στο αρχείο KMP.

Τα αρχεία KSF με τα συσχετισμένα KMP πλέον αποτελούν αυτό που στην ορολογία της Korg λέγεται Multisample.

To πόσο μεγάλο θα είναι ένα τέτοιο multisample εξαρτάται κατά πολύ απο τη διάρκεια του κάθε sample αλλά και από το πόσα KSF έχει. Για παράδειγμα αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα πολύ ποιοτικό δείγμα που προέρχεται απο ακουστικό όργανο θα πρέπει για κάθε νότα του κλαβιέ σου να ηχογραφήσεις και ένα KSF. Μιλάμε δηλαδή για 61 KSF εν προκειμένω. Αντί αυτού μπορείς να σαμπλάρεις μια ντο και μία σολ από κάθε οκτάβα και να δημιουργήσεις τις υπόλοιπες με pitch streching των ηχογραφημένων ντο και σολ. Έτσι μειώνεις τον αριθμό των KSF από 61 σε 11. Σε αυτήν την περίπτωση κερδίζεις σε χώρο μνήμης αλλά χάνεις σε ποιοτητα του multisample γιατί το pitch streching κάνει μερικές νότες να ακούγονται αφύσικες ειδικά στα ακουστικά όργανα. Όταν πρόκειται για synth ήχους τότε τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Το τι διαχείριση μνήμης θα κάνεις είναι καθαρά δικό σου θέμα και θα πρέπει να αναρωτηθείς τι θες. Πολλά multisamples θυσιάζοντας ποιότητα ή λίγα multisamples και καλά; Yπενθυμίζω οτι η μέγιστη χωρητικότητα που έχεις είναι τα 64MB της Ram σου (αν την έχεις full expanded) γιατί εκεί αποθηκεύονται τα KSF/KMP. Για τη διαδικασία της μεταφοράς τους από το PC στο Synth και αντίστροφα χρησιμοποιείς όπως είπαμε την SD card.

 

KSC: Korg SCript file (Korg Format). To αρχείο αυτό περιέχει την πληροφορία έτσι ώστε να φορτωθούν αυτόματα όλα τα KSF/KMP που υπάρχουν στην ίδια Directory. Xωρίς αυτό τα δείγματα μπορούν να φορτωθούν και πάλι μόνο που τότε θα πρέπει κάθε δείγμα να το φορτώνεις εσύ (εξαιρετικά σπαστική διαδικασία). Έτσι φορτώνοντας μόνο το KSC όλα τα KSF και KMP θα φορτωθούν αυτόματα.

 

Καλές Εξερευνήσεις

 

Νίκος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φιλε depas το προγραμματακι Library που λες υπαρχει στο cd γιατι εμενα μου το εστειλαν το Korg χωρις cd. Υπαρχει καπου να το κατεβάσω απο το ιντερνετ?

Φιλε Korg_Νικος τελικα καταλαβα τη διαφορα μεταξυ RAM και Sd card. Η Ram ειναι απαραιτητη λες?Εμενα με ενδιαφερει μονο να περασω μερικους ηχους (αν βρω) απο το ιντερνετ. Ξερω οτι για την μεταφορα απο Pc σε Korg χρειαζομαι την sd card αλλα για να μεινουν στο Korg χρειαζεται να βαλω επιπλεον ram ή θα μπορεσω να τους αποθηκεύσω και χωρις εξτρα ram? Οταν τους περνας μεσα τους κραταει το οργανο ή καθε φορα που το σβηνεις και το ξανανοιγεις θα πρεπει να τους φορτωνεις?Και τελος οταν τους φορτωνεις που τους αποθηκευεις στο Korg ωστε να μπορω να τους βρισκω?

υ.γ. να στε καλα παντως με τις απαντησεις σας αρχιζω να βγαζω λιγο ακρη. Το οργανο ειναι αρκετα καλο οσον αφορα τους ήχους αλλα εχω την εντυπωση οπως ειπε και ο depas οτι για live ειναι λιγο μπελαλιδικο.Ελπιζω οσο το μαθαινω να αλλαξω γνωμη!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όπως σου έγραψα και παραπάνω τη RAM τη χρειάζεσαι μόνο αν χρησιμοποιείς ήχους που βασίζονται σε εξωτερικά multisamples.

 

Όταν θα φορτώνεις αρχεία pcg στο TR και σε κάποια pcg υπάρχουν programs τα οποία δεν βασίζονται στα multisamples που υπάρχουν στη ROM του οργάνου αλλα βασίζονται σε εξωτερικά δεν θα σου παίζουν γιατί το όργανο θα κάνει αναζήτηση για multisamples στη RAM και δεν θα βρίσκει τίποτα. Έτσι στους συγκεκριμένους ήχους δεν θα σου παίζει τίποτα ή θα σου παίζει διαφορετικά τον ήχο καθώς μερικά programs είναι "υβριδικά" (βασίζονται δηλαδή και σε εσωτερικό (ROM) αλλά και σε εξωτερικό (RAM) multisample.

Αν πάλι βρεις pcg τα οποία να περιέχουν Programs που βασίζονται σε εσωτερικά multisamples τότε δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα.

 

Τα PCG μένουν μέσα στο όργανο και μετά το κλείσιμο γιατί αποθηκεύονται στη ROM.

Tα KSF/KMP/KSC (multisamples) δεν μένουν στο όργανο μετά το κλείσιμο όση RAM και να έχεις.

 

Από την εμπειρία μου όσο καιρό ασχολούμαι με τα Triton έχω πάρα πολλά σετ ήχων. Θα έλεγα οτι παραπάνω από τα μισά κάνουν χρήση εξωτερικών δειγμάτων. Αν ασχολείσαι με λαϊκό καλό είναι να έχεις εγκατεστημένη RAM γιατί σίγουρα θα την χρειαστείς. Υπάρχουν σετ με converted samples τα οποία προέρχονται από γνωστές συλλογές AKAI

 

Όσον αφορά τις άλλες ερωτήσεις σου σου έχω απαντήσει σε όλα εξηγώντας στο προηγούμενο post. Mήπως βαρέθηκες να το διαβάσεις? Σου προτείνω να κατεβάσεις και τα manual για τα οποία σου έχω δώσει τα link. Θα σε βοηθήσουν πολύ.

 

Όσον αφορά τους ήχους διάλεξε μια τράπεζα που θα αποφασίσεις οτι θα περιέχει τους user ήχους σου αποθήκευσέ τους εκεί και τελείωσες. Δεν καταλαβαίνω που είναι η δυσκολία

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το Libray το διαθέτει ένας φίλος απο το forum και είναι και το πρώτο θέμα νομίζω...Λέει Librarian αποκλειστικά για Le.Μπές εκεί και κατέβασε το...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου