Προς το περιεχόμενο

Ξαναμαθαινοντας την ταστιερα


odis13

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οκ, για αρχη πρεπει να κανουμε μια γενικη ομολογια:

 

Ποιανου εδω μεσα, οταν παιζει πανω απο ενα backing track πχ, ΔΕΝ πηγαινουν, εστω και για λιγο, εστω και ανεπαισθητα, τα δαχτυλα του στα ιδια και ιδια "σχηματα"?? Με βασιλια αυτων το pentatonic pat.2 με root στην 6η χορδη?

 

Εγω δηλωνω ενοχος. Συχνα οταν παιζω βλεπω οτι, ειδικα οταν δεν ειμαι 100% σε εγρηγορση (παικτικα), "γλυστραω" στα γνωστα και ασφαλη σχηματα. Συχνα ανεπαισθητα, αλλα και παλι κανει το παιξιμο μου ωρες ωρες να ακουγεται generic...η τουλαχιστον ετσι μου φαινεται. Προσπαθω λοιπον οσο γινεται να αποφευγω τις "κλισε" κινησεις.

 

Βλεποντας τον Bob Brozman live πριν απο μερικες μερες αποφασισα να δοκιμασω την τυχη μου σε καποιο νεο κουρδισμα. Οχι ενα κλασσικο drop D ή half step down...ενα open tuning και μαλιστα περιεργο, ωστε να ειμαι σιγουρος οτι σχεδον ολα τα chord shapes και scale patterns που ηξερα να φυγουν απο το παραθυρο και το σολο μου να το κουμανταρει μονο το αυτι μου (ε και λιγο... η τυχη).

 

Κουρδισα λοιπον σε Open Dmin7 (D A D F A C), βρηκα ενα d minor backing track και δοκιμασα να παιξω απο πανω του. Επαιξα 2-3 φορες για ζεσταμα και μετα ηχογραφηση.

 

Ιδου! Πιο πρασινο και απο φαρμα στην Ολλανδια.

Οκ, οχι ιδου, στο τελος του ποστ...

 

Οποτε εσυ αγαπητε noiza που μολις διαβασες τα παραπανω και δεν εχεις παιξει ποτε σε τιποτα αλλο εκτος του standard tuning, ξεκουρδισε την κιθαρα σου! ΤΩΡΑ!

 

Υ.Γ. Περι backing track: Βρηκα αυτο το δειγμα backing track στο youtube, μου αρεσε και πηγα με ολη την καλη θεληση να αγορασω το πληρες backing track του τυπου. Αφου μου βγηκε η πιστη να περιηγηθω στο κακοφτιαγμενο site του και να βρω το αλλο τελικα site οπου ηταν το κομματι διαπιστωσα οτι ηταν "χαλασμενο" το shopping link του. Ε οποτε ριπαρα το δειγμα του youtube και ησυχασα! Ηθικο διδαγμα: Αν θες να πουλησεις κατι, ΠΟΥΛΑ ΤΟ ΣΩΣΤΑ!

Pou_Pane_Ta_Tessera.wav

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 74
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Και εγώ τώρα που γκρούβαρα με έτοιμους ρυθμούς αυτό παρατηρούσα. Προσπάθησα να φύγω από τις περπατημένες και γενικά τα κατάφερα λιγάκι... Αλλά στο μπάσο με αλλαγή κουρδίσματος, θα βοηθήσει?

LA ROJΑ ARMADA

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπραβο ρε φιλε να & 1 σοβαροτατο θεμα επιτελους

Λοιπον οτι σκεφτομου σημερο

Κατ αρχην καλη δυναμη. Τζαμαροντας σημερα πραματα με το γκρουπ παρατηρησα το εξης

Γιατι ο rory ή ο eric ή ο Χ ειναι καλοι κιθαρες? Απαντηση Γιατι παιζουν σε ενα mode(αν μπορουμε να χαρακτηρησουμε τα διατονικα για τη συζητιση) το ιδιο καθα φορα.

Αλλωστε τι ειναι αυτο που μας κανει να τους ξεχωριζουμε με κλειστα ματια(μη πω και με αυτια ;D)

Οχι οτι δε κατεχουν τη ταστιερα αλλα για πολλους αλλους λογους που δε ξερω ή δε τολμω να αναφερω ;).

Και το θεμα ειναι οτι τοσα live τοσες ηχογραφισεις, τοσα και τοσα.....ε καπου ξεφτιλιζεις οτι pattern μπορει να υπαρχει στο στυλ του καθ ενος.

Λιγοι ειν αυτοι που περφομαρουν τη μουσικη γενικα σε ολες τις θεωρητικες φορμες.

Απλα παρατηρω το εξης με μενα. Οταν βρισκω ενα lick προσπαθω να το κολλησω μετ αλλα, αλλα τις περισσοτερες φορες ειναι ενα οπεν μαιντ σε κατι αλλο που επαιζα σε αλλη θεση(αν με καταλαβαινεις). Και γεγονος αυτου πολυ απλα ειναι οτι πλεον μετα απο καποια χρονια εχεις σχηματισει μουσικοτητα-χαρακτηρα και jazz να θες να παιξεις απο μεταλ καπου θα φανει.

Πχ open tun. Οτι επεξες δεν ειχε πρασινες αλλα φαινοταν οτι σκεφτοσουν πριν παιξεις(λογικο) τι θα παιξεις. Και τι επαιξες? Μια μελωδια που θα επαιζες με κανονικο tun. Δηλ η μουσικη ειναι απο καιρο μεσα μας και αυτη θα παιξουμε μακαρι να σου φερω σαντουρι. Αρα ξαναγυρναμε στα modes και ετσι κανουμε κυκλο ξαναξαναξανα.

Επειδη ασχολουμε με dobro παααααααααρα πολυ καιρο παρατηρησα αυτο και σε μενα. Τα ιδια & τα ιδια. Απλα αισθανομαι καλυτερα οταν βρισκω νια licks που τα παντρευω & στο κανονικο αργοτερα κουρδισμα κλπκλπ.

Αυτο το φραγμα που προσπαθεις να σπασει σπαει ΠΟΛΥ δυσκολα.(και γω το ιδιο) και σπαει με δασκαλο φιλε μου ή με πολυ μελετη οπυ εκει θα δυσκολευτεις και ισως χασεις χρονο.

Θα ηταν βεβαια ποιο ευκολο να σου πω ψαξε και αλλα στυλ. Και αυτο ειναι μια λυση αλλα λιγο μπακαλης αν δε ξερεις καποια θεωρια.

Συμβουλη βαλε F# στο DAD etc. και προσπαθησε το DGDGBD.

Ελπιζω σε απαντηση και να ημουν(δυστιχως :'( ;D)κατανοητος.

 

Α!! πιασε λιγο Sonny Landreth και τα ακουστικα θεματα του ΘΕΟΥ J PAGE

'Η ΤΑΝ 'Η ΕΠΙ ΤΑΝ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραιος Elianos

Συμφωνω με πολλα απο οσα εγραψες.

 

 

Πχ open tun. Οτι επεξες δεν ειχε πρασινες αλλα φαινοταν οτι σκεφτοσουν πριν παιξεις(λογικο) τι θα παιξεις. Και τι επαιξες? Μια μελωδια που θα επαιζες με κανονικο tun.

 

Ακριβως. Τωρα επαιξα ακριβως οτι ειχα στο κεφαλι μου, χωρις να παρασυρομαι (ανεπαισθητα) απο lick που ειχα μηχανικα μαθει. Σκεφτομουν δηλαδη σε καθε νοτα που βρισκομουν το που θελω να παω μετα και δεν αφηνα τα δαχτυλα μου να πανε μονα τους απο συνηθεια. Και αυτος ο τροπος σκεψης οσο να ναι θα φανει και οταν γυρισεις στο standard tuning.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και εγώ τώρα που γκρούβαρα με έτοιμους ρυθμούς αυτό παρατηρούσα. Προσπάθησα να φύγω από τις περπατημένες και γενικά τα κατάφερα λιγάκι... Αλλά στο μπάσο με αλλαγή κουρδίσματος, θα βοηθήσει?

 

Φιλε μου αν θες να ακουσεις τι εκλπηκτικα πραγματα κανουν ορισμενοι μπασιστες με εναλακτικα κουρδισματα δωσε βαση ... Αρμονικες που δεν ειναι διαθεσιμες στο στανταρ κουρδισμα γινονται διαθεσιμες με διαφορα αλλα κουρδισματα... Και υπαρχουν και πολλα ακομα πραγματα να εξερευνησεις επι του θεματος αν θελεις να το ψαξεις..

 

Ο θεος και τεραστιος μουσικος..

Επειδη βεβαια αυτο το μπασο ειναι ιδιαιτερο ακου και κατι με ενα απλο τετραχορδο σε εναλλακτικο κουρδισμα (απο πιτσιρικα εμπνευσμενο απ τον προαναφερθεντα).

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

 

Ακριβως. Τωρα επαιξα ακριβως οτι ειχα στο κεφαλι μου, χωρις να παρασυρομαι (ανεπαισθητα) απο lick που ειχα μηχανικα μαθει. Σκεφτομουν δηλαδη σε καθε νοτα που βρισκομουν το που θελω να παω μετα και δεν αφηνα τα δαχτυλα μου να πανε μονα τους απο συνηθεια.

αυτο σου λεω και γω

 

Και αυτος ο τροπος σκεψης οσο να ναι θα φανει και οταν γυρισεις στο standard tuning.

μαλλον το αναποδο γινεται(sorry δηλαδη)

Παντος μονο οτι πειραματιζεσαι σου κανει καλο και πανω απ ολα στη ψυχολογια, ασχετα αν σε παιρνει απο κατω. Θα δεις ειναι καλο

'Η ΤΑΝ 'Η ΕΠΙ ΤΑΝ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εlianos νομιζω καταλαβα τι εννοεις απλα καταλαβα να μπλεξουμε τα μπουτια μας με τις περιγραφες. Δε βαριεσαι, it's all good! ;D

 

 

Bulbus oντως thanks για τα βιντεο...πολυ ωραια.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τι τρίλιες είναι αυτές? Πάναγια μου... Δεν το είχα φανταστεί ποτέ το μπάσο έτσι... Περισσότερο με άρπα μου ακούγεται...

LA ROJΑ ARMADA

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εχω αλλαξει κουρδισμα στην κιθαρα μου μονο 2-3 φορες για ισαριθμα τραγουδια που το απαιτουσαν (dire straits-romeo and juliet, radiohead-jigsaw falling into place κλπ).

 

Ποτε δεν καταλαβα γιατι πρεπει να "ξεχασουμε" που ειναι οι νοτες. Η λυση στο να μην πηγαινουν τα χερια πριν το μυαλο ειναι να σκεφτομαστε πριν παιξουμε και να ξερουμε που ειναι αυτο που σκεφτηκαμε. Ισως κανω λαθος βεβαια...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου