Προς το περιεχόμενο

Eρώτηση κρίσεως για το σωστό pc ηχου


tugito

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδιά θέλω την βοήθειά σας γιατί έχω ένα pc P4 στα 2000mh με 1gb μνήμες 400άρες ddr.

Hxoγραφώ ότι γουστάρω αλλά τώρα τελευταία επειδή την ψάχνω και με mastering και πέφτουν πολλά εφφέ realtime φτάνω σε κάποιο σημείο που φτάνω το 100% της χρήσης (nuendo) και με "περιορίζει".

Τι είναι προτιμότερο να κάνω; Τι παίζει σημαντικότερο ρόλο; Η μνήμη ή το cpu? Αξίζει να βάλω άλλο ένα gb μνήμη? Δεν θ αέχω πρόβλημα μετά ή παίζει ρόλο πλέον αποκλειστικά το cpu μου; (δεν αντέχει ας πούμε πολλά real time effe λόγω του ότι είναι αργό). Εγώ πιστεύω ότι αν βάλω αλλα ένα gb ram θα έιμαι κομπλέ και δεν θα μασάει για μπόλικα εφφέ ακόμα αλλά θελω να ακούσω και μια άλλη γνώμη.

Επίσης σκέφτομαι για αναβάθμιση ένα motherboard για amd ώστε να μην αναγκαστώ να αλλάξω και τις μνήμες. Μια αναβάθμιση λοιπόν σε amd (που υποστηρίζει πάντα και τις ddr σε αντίθεση με τα καινούρια motherboard για pentium) στα 3,200 και με 2gb ram ddr 400 δεν θα ήταν μεγάλη διαφορά ή θεωρείται ότι δεν αξίζει;

Αυτά τα δυο είναι τα ερωτήματα μου...HELPPPPPPPP

:?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Σε πρώτη φάση προσπάθησε να αναθεωρήσεις την αποψή σου για το mastering...αν το master σου περάσει από τις συμπληγάδες -που φαντάζομαι ότι το υποχρεώνεις να περάσει για να γονατίζεις το pc σου-, έχει χάσει και τον δρόμο και τα "σημάδια" του waveρεβυθούλη ταυτόχρονα...Το mastering είναι το ελαφρύ μακιγιαζ που θα κάνει την "συμπαθητική" γυναίκα να δείξει ωραιότερη (και στην πραγματικά όμορφη είναι και περιττό)...

Στην "Βασιλειάδου" δυστυχώς το λάθος του "θεού" είναι μη αναστρέψιμο... :)

Προσπάθησε λοιπόν να διορθώσεις όσο το δυνατόν περισσότερες "αδυναμίες" θεωρείς ότι έχει

κατά το mix, με στόχο το πολύ πολύ να καταλήξεις σε δύο τρία plugs κατά το "mastering" (τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί σαν έννοια ξεφεύγει κατά πολύ από "οικιακές" ενασχολήσεις με τα συνήθη softs...)

Παρ όλα αυτά αν επιμείνεις, σου προτείνω να περιοριστείς σε έναν mastering compressor, ένα phase linear eq και ένα limiter με δυνατότητα dithering και rms metering...(και σ'αυτή την περίπτωση σε καλύπτει και το ήδη υπάρχον σου

pc setup ακόμα και αν χρησιμοποιήσεις plug της εμβέλειας και απαιτήσεων ενός algorithmix...)

 

Τώρα στα ερωτήματά σου, τα plug in καταπονούν την cpu σου κατά κύριο λόγο, οπότε η αναβάθμιση που ο ίδιος αναφέρεις σε amd 3200, σε σχέση με το υπάρχον pc σου σίγουρα θα βοηθήσει το perfomance του να ανασάνει, "σηκώνοντας" αρκετά παραπάνω...όσο για την μνήμη ισχύει το all time classic: όσο περισσότερη τόσο καλύτερα, αλλά στην περίπτωση που αναφέρεις έπεται και το ένα giga σε καλύπτει...

Για να σου δώσω μια τάξη μεγέθους, σε περίπτωση που μου έτυχε, ένας ταπεινός celeron 2000 με 256 ram σωστά ρυθμισμένος, δούλεψε άνετα σε "σκληρό" real time editing, τα voxengo polysquasher, algorithmix noisefree, algorithmix orange eq, voxengo elephant και το paz analyze της waves...

 

Ο σκοπός μου δεν είναι να σου αλλάξω τον τρόπο που δουλεύεις (προς θεού), ούτε να τον ακυρώσω, απλά να σε προβληματίσω μήπως γλυτώσεις περιτά έξοδα, μιας και όπως λες κατά τα άλλα το μηχάνημά σου σε καλύπτει...

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιατι δεν δοκιμαζεις για αρχη να αυξησεις το buffer size της καρτας ηχου σου ?

Μετριεται σε samples και οσο πιο πολυ το ανεβαζεις τοσο ελευθερωνεις τον επεξεργαστη σου ..με αντιτιμο μεγαλυτερο latency,κατι που δεν σε πειραζει στο mixdown.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε npap δεν εξηγήθηκα σωστά. Ενοείται ότι για mastering χρησιμοποιώ βασικά ένα, άντε 2 plugins. Συνήθως izotope ozone ή καποιο waves l3 που λειτουργεί μια χαρά.

Απλά ταυτόχρονα κάνω και την μίξη (βάζω δηλαδη στα κανάλια equalizers, reverb, compressors και βάλε και το guitar rig2 που λειτουργεί σε καμια 3άρα κιθάρες κανάλια ώστε να δοκιμάζω διαφορετικούς ήχους στις κιθάρες που έγραψα.. Ε και πέρα από όλα αυτά το izotope ¨η κάποια ενπας περιπτώση διαδικασία μάστερινγκ στο output κανάλι (εκεί που βγαίνουν όλα).

:wink:

Απλά κάπου εκεί φτάνει στα όρια του και με περιορίζει. Χαίρομαι που μου λες ότι πλέον αφού έχω ένα gbram παίζει μεγαλύτερο ρόλο το cpu και ότι ο amd με καινούριο motherboard θα δώσει αρκετή διαφορά. Αυτό μάλλον θα κάνω.

Οσο για την ιδέα για το latency της κάρτας δεν με βολεύει γιατί έχω και πολλά κιθαριστικά εφέ τα οποία νομίζω χάνουν ακόμα και στο μιξάρισμα. Θα το δοκιμάσω πάντως!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πρέπει να σκεφτείς, τι κάνω και βαραίνω το cpu μου... Δηλαδή αν προσπαθήσεις να κάνεις το mastering με την μίξη τότε πάντα ανεξαρτήτως υπολογιστή θα το τερματίζεις το cpu.. και αυτό όχι απο έλλειψη υπολογιστικής ισχύς αλλά απο υπερφόρτωση δραστηριοτήτων που δεν θα οδηγούν και πουθενά.. Το έχω πάθει και εγώ αυτό.. δηλαδή μίξη και μάστερινγκ ταυτόχρονα και τις περισσότερες φορές είχα κακές μίξεις όταν το έσωζα...πάλι ήθελα μαστερινγκ πάλι ανοιγα - εκλεινα - πειραζα -έφτιαχνα- χαλούσα.. και στο τέλος κατάλαβα ότι η μίξη πρέπει να είναι χώρια με το mastering.. Θα πρέπει δηλαδή να οριοθετήσουμε τα στοιχεία εκείνα που αποτελούν μια καλή μίξη και απο εκεί και πέρα να το μαστεράρουμε..

ΜΤΠ = Μην Το παρεξηγείς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο not_guilty έχει δίκιο, προσπαθείς να κάνεις μίξη και μάστερινγκ μαζί 'επειδή μπορείς' (εννοώ σου δίνεται τεχνικά η δυνατότητα), πλην όμως αυτό είναι κάτι που δεν συνηθίζεται πουθενά. Μάλιστα καλό είναι το μάστερινγκ να το κάνει άλλος απ'αυτόν που έχει κάνει τη μίξη, ή δυνατόν. Ή τουλάχιστον ο ίδιος μετά από αρκετό καιρό (για να ηρεμήσει το αυτί του...)

 

Επίσης η αναφορά σε 3 GR, waves και ένα φορτηγό ακόμα ταυτόχρονα plugins μου σήκωσε την τρίχα! :P Και πάλι τυχερό θα πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου. :wink:

 

Συνήθως όταν υπάρχουν τέτοιες ανάγκες, κάποια ή τα περισσότερα από τα εφφέ-pluggins (τουλάχιστον) τρέχουν σε hardware. Ή χρησιμοποιείς περισσότερες από μια κάρτες.

 

Σε 'φυσιολογικές' καταστάσεις (λέγε με home ή small studio) η μόνη εναλλακτική πρακτική είναι να κάνεις bounce όταν 'τελειώσεις' με ένα κανάλι και βέβαια το ένα freeze μετά το άλλο όση ώρα δουλεύεις.

 

Να επαναλάβω όπως και ο npap ότι κανένας δεν προσπαθεί να σου αλλάξει τις πρακτικές, σκέψου όμως μόνος σου τι κερδίζεις και τι χάνεις στην κάθε περίπτωση. Το απόλυτο δε νομίζω να το έχεις εύκολα, ή σύντομα. Ρισκάρεις να χάσεις την έμπνευση, για παράδειγμα, της στιγμής, λόγω του τρόπου δουλειάς σου (στην αναζήτηση του τέλειου ήχου); Μήπως η προτεραιότητα πρέπει να είναι η μουσική η ίδια; Προβληματισμούς θέτω, δεν θέλω να γίνω διδακτικός... :oops:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

νΑΙ παιδιά συμφωνώ με τα λεγόμενα σας. Το έχω κάνει κατά καιρούς απλά επειδή ακριβώς είμαι τυχερός και το pc μου δεν ξέρω πως τα καταφέρνει αλλά γενικώς αποδίδει πολύ παραπάνω σε όλους τους τομείς θέλω να το φτάνω στα όρια!!Στάνταρντ απλά θα κάνω mixdown και μετά θα κάνω χώρια το mastering. Εχω κι ένα v-amp αλλά είπα να δοκιμάσω λίγο τους ήχους των Plugins για αυτό έχω μπλέξει τώρα με τα πολλά real time guitar rig και δεν συμαζέυετε...

Πάντως αναβάθμιση θέλω να κάνω ούτως ή άλλως, οπότε thanx για όλες τις συμβουλές.

:wink:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δοκιμασες να κανεις freeze σε tracks που εχεις...καταληξει καπως για το τι θα παιχτει??ποιο προγραμμα δουλευεις??παντως απο οτι φαινεται το προβλημα σου το εχει κυριως ο επεξεργαστης,βαση των προγραμματων που ανεφερες οτι δουλευεις....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το Nuendo χρησιμοποιώ μιας που είχα δοκιμάσει και το cubase αλλά ίδια μνήμη έτρωγε απλά περισσότερα προβλήματα έκανε.

Γενικώς τέλεια,και αν κάνω και freeze Μια χαρά,ξεμασάει αρκετά,αλλά όπως και να χει νομίζω αυτό που λένε και οι άλλοι,όταν δηλαδή τελειώνεις με μιξαρίσματα κάνεις ένα ολικό mixdown και προχωράς μετά σε μαστερινγκ..οζι όλα μαζί γιατί πακέτο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλτατε tugito,

H προσθήκη 1gb μνήμης δεν θα βελτιώσει αισθητά το πρόβλημα ...

Η Αλλαγή Motherboard/επεξεργαστή όμως θα βελτιώσει πολύ την κατάσταση ... (ανάλογα βέβαια ποιόν επεξεργαστή θα βάλεις ... νομίζω ότι το Nuendo υποστηρίζει διπύρηνους επεξεργαστές, οπότε ο AMD 5000 :twisted: είναι μια χαρά ... )

Η πιο Χtreme λύση είναι να χρησιμοποιήσεις LAN για επεξεργασία ... (πχ 2+ υπολογιστές σε Lan με τον ένα να τρέχει το Nuendo και τον άλλο να τρέχει κάποια "βαριά" εφέ ... με το FX Teleport φυσικά -και κόπο :wink: )

 

/nEwBiE 8)

Πέτροc

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου