Προς το περιεχόμενο

Bullying-Ένα κοινωνικό φαινόμενο σε έξαρση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σε όλους τους φίλους,

Αποφάσισα να γράψω δύο λόγια για το σοβαρό αυτό θέμα γνωρίζοντας πως αρκετά μέλη του forum είναι γονείς. Θα επιθυμούσα όμως να κατατεθούν και οι απόψεις των νέων παιδιών που πρόσφατα τελείωσαν το σχολείο και μπορούν να μεταφέρουν πιο νωπές εμπειρίες, αν αυτές φυσικά υπάρχουν. Το ερέθισμα της ενασχόλησής μου με το συγκεκριμένο θέμα δόθηκε από μία πολύ πρόσφατη βιωματική μου εμπειρία σε σχέση με το γιο μου που φοιτεί στην έκτη δημοτικού. Δεν θα ήθελα να προσωποποιήσω το θέμα αλλά να καταθέσω κάποια συμπεράσματα δικά μου τα οποία ενδέχεται να είναι και λανθασμένα ή να επιδέχονται μερική διόρθωση.

Ξεκινώ λοιπόν:

1. Ο "νταής" δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιο μεγαλόσωμο παιδί που να τρομάζει τα υπόλοιπα παιδιά στην τάξη. Μπορεί να είναι και κάποιος μικρόσωμος πιτσιρικάς που κινείται μουλωχτά και καταφέρνει να χρησιμοποιεί κάποιους άλλους μεγαλόσωμους για να επιτεθεί στα θύματά του. Αυτό το κάνει είτε μεταφέροντας ψέμματα και συκοφαντίες είτε έχοντας καλή πειθώ υποσχόμενος ότι "θα σπάσουμε πολύ πλάκα αν τη πέσουμε στον τάδε".

2. Το επάγγελμα του μπαμπά συνήθως παίζει έναν ρόλο (π.χ αστυνομικός κλπ) αλλά και πάλι αυτό δεν είναι ο κανόνας.

3. Το εισόδημα της οικογένειας παίζει επίσης κάποιο ρόλο. Αν για παράδειγμα μία οικογένεια τα φέρνει δύσκολα βόλτα και υπάρχει ένταση στο σπίτι, πολλοί πιτσιρικάδες επιλέγουν να ξεφορτώσουν το συσσωρευμένο τους άλγος πάνω σε συμμαθητές τους. Και αυτό όμως δεν είναι θέσφατο.

4. Το οιδιπόδειο σε λανθάνουσα μορφή που πολλές μητέρες έχουν για τους γιους τους συχνά εξωραΐζει τη βίαιη συμπεριφορά τους στο σχολείο μιας και πολλές φορές συνοδεύεται από μια απλή γονική επίπληξη έως και πλήρη ατιμωρησία. Αυτό σαν μια γενική καταγραφή που ενδεχομένως να επιδέχεται αρκετή διερεύνηση.

5. Το μορφωτικό επίπεδο των γονιών εικάζω πως παίζει σημαντικό ρόλο όπως επίσης και η ελευθερία δημιουργικής έκφρασης εντός της οικογένειας λειτουργούν αποτρεπτικά στο φαινόμενο της βίας στο σχολείο.

6. Ο προ-εφηβικός και εφηβικός ανταγωνισμός για το άλλο φύλλο.

7. Η οικονομική κρίση που δημιουργεί εντάσεις στην οικογένεια.

 

Σαφώς και θα μπορούσαν να παρατεθούν πολλά ακόμα αίτια. Ας πάμε όμως στο ρόλο της πολιτείας. Η αίσθησή μου είναι πως το φαινόμενο αντιμετωπίζεται πολύ επιφανειακά.

Από μία μικρή έρευνα που έκανα αλλά και από τη προσωπική μου  εμπειρία, οι δ/ντες των σχολείων δεν επιθυμούν να εμπλακούν. Κάνουν κάποιες τυπικές συστάσεις και αφήνουν το θέμα να χρονίζει αλλά και να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Απόδειξη σε αυτό, είναι το γεγονός πως αν και έχει σταλεί από τα μέσα Φλεβάρη ειδική εγκύκλιος σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με την οποία ζητείται από τον κάθε δ/ντη να ορίσει κάποιον εκπαιδευτικό ως υπεύθυνο  για κρούσματα bullying στα σχολεία, πολλοί δ/ντες (μεταξύ αυτών και ο δικός μας) βρίσκουν προφάσεις να κωλυσιεργούν ροκανίζοντας χρόνο. Σε σχέση τώρα με τους σχολικούς (εκπαιδευτικούς) συμβούλους της κάθε περιοχής/νομαρχίας επίσης επικρατεί χάος. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στα σχολεία που εποπτεύουν. Θα πρέπει δηλαδή ο κάθε γονιός να αναλάβει πρωτοβουλία και να τους ταρακουνήσει μιας και όπως προείπα, οι δ/ντες συνήθως κρύβουν το σοβαρό αυτό θέμα κάτω από το χαλί. Πολλές φορές επίσης, αρκετοί δάσκαλοι και καθηγητές επιλέγουν μία "μη μου τους κύκλους τάραττε" συμπεριφορά φοβούμενοι μην εμπλακούν σε διαμάχες μεταξύ γονέων. Χρειάζεται ένας τολμηρός/τολμηρή εκπαιδευτικός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του/της (όπως στην περίπτωση του γιου μου) και να προχωρήσει το θέμα. Το υπουργείο παιδείας, έχει ορίσει ακόμα και ψυχολόγους στις νομαρχίες και τις περιφέρειες για το σοβαρό αυτό θέμα. Δυστυχώς όμως, χρειάζεται και εδώ η παρέμβαση του γονιού για να τους κινητοποιήσει με επανειλημμένες οχλήσεις σε καθημερινή βάση.

Με άλλα λόγια, το πολύ σοβαρό αυτό θέμα που γνωρίζει τελευταία πολύ μεγάλη έξαρση, δεν αντιμετωπίζεται σωστά γιατί προσκρούει στη γνωστή και μη εξαιρετέα δημοσιο-υπαλληλική   νοοτροπία.

 

Αναμένω τις απόψεις σας.

 

I was baptized in Muddy Waters

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 105
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Εξόχως σοβαρό το θέμα που θίγεις.

Όντως υπάρχει έξαρση, ειδικά με την σημερινή εξοικείωση της πιτσιρικάδας με την τεχνολογία (Facebook, Twitter, Smartphones με κάμερες etc.). Τα αποτελέσματα αρκετές φορές είναι σοβαρότατα έως και τραγικά.

Για να είμαι ειλικρινής, η στιγμή που οι κόρες μου θα μεγαλώσουν και θα πάνε σχολείο με γεμίζει άγχος...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δυστυχως, εχουν ερθει και στην Ελλαδα με καθυστερηση 20-30 χρονια τα κακα προτυπα του υπολοιπου Δυτικου μας κοσμου...

Σε αυτο παιζει τεραστιο ρολο η τεχνολογια...

Αν και ειμαι μεσα στην τεχνολογια και εγω ο ιδιος, και την απολαμβανω τις περισσοτερες φορες, ειναι στιγμες σαν και αυτες που λεω "καλα ημασταν και τη δεκαετια '80 με τα λιγα και απλα."

 

Αναχρονιστικό το ξερω, αλλα παντα πιστευα και το πιστευω πως Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΟΔΟΣ...

 

Εμενα τα 2 παιδια μου ειναι πολυ μικρα ακομα, προνηπιο το μεγαλυτερο, και ομως προβληματιζομαι ηδη αρκετα...

Your Ear Rulez!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ πάλι νομίζω ότι όλα αυτά που γράφει ο ΜητσοΕπικούρης δεν είναι καινούργια...αλλά τόσο παλιά όσο και η ανθρώπινη συμπεριφορά. Απλά σήμερα τους έχουμε δώσει ένα αγγλικό όνομα και τα κανάλια που χρειάζονται νέα θέματα το προβάλλουν στα κενά τους...

Η μόνη άμυνα είναι να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας στις συνθήκες του κόσμου που θα βρούν μπροστά τους για να τα καταφέρνουν μόνα τους...γιατί ας μην γελιόμαστε, δεν θα είμαστε πάντα εδώ για να τα προστατεύουμε 8)

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το πρόβλημα είναι αν σου βγει το παιδί νταής, γιατί "ο άνθρωπος της βίας δεν πεθαίνει από φυσικό θάνατο". Αν δεν σου βγει νταής είναι καλά, αν όμως κινδυνεύει να γίνει θύμα, η καλύτερη συμβουλή είναι να πάρει φόρα και να χτυπήσει με όλη του τη δύναμη το πρώτο τσογλάνι που θα του την πέσει. Αυτό σταματάει για τα καλά και τους υπόλοιπους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

η καλύτερη συμβουλή είναι να πάρει φόρα και να χτυπήσει με όλη του τη δύναμη το πρώτο τσογλάνι που θα του την πέσει

 

+1000

 

Aποδεδειγμενα ο καλυτερος τροπος να σταματησεις εναν bully μια και στη πραγματικοτητα ειναι ΟΛΟΙ θρασυδειλοι (εγω ειχα σπασει το κεφαλι ενος τελειοφοιτου με μια καρεκλα στη 1η Λυκειου  ;D ;D και παρολο που ηταν "παλιος" και μεγαλυτερος δεν με ενοχλησει ΠΟΤΕ ξανα κανεις...)

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και ο Ανέστης και ο Μάνος έχουν πολύ δίκιο. Η ευθεία αντιμετώπιση του προβλήματος από το θύμα εναντίον του θύτη (ακόμα και να φάει ξύλο το θύμα, κάποιες φάπες θα ρίξει και αυτό) πολλές φορές λειτουργεί αποτρεπτικά. Θεωρώ όμως πως το φαινόμενο παρουσιάζει μια έξαρση που μπορεί να οφείλεται στη γενικότερη αξιακή κρίση που αναμφίβολα υπάρχει. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η πολιτεία και οι μηχανισμοί της που αδρανούν ή αντιμετωπίζουν το θέμα επιφανειακά.

Bullying δεν είναι μόνο ένας καβγάς μεταξύ μαθητών αλλά και η απειλή μαθητή προς τη δασκάλα/δάσκαλο πως αν τον επιπλήξει "θα φωνάξει το μπαμπά του που έχει και όπλο." Αυτό παρατηρήθηκε πολύ έντονα τη δεκαετία του 90 όπου το υπουργείο παιδείας ενέταξε σε μικρές τάξεις του δημοτικού παιδιά αλλοδαπών πολύ μεγαλύτερα σε ηλικία για να μάθουν τη γλώσσα, χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες κοινωνικές υποδομές για την ομαλή τους αφομοίωση στο εγχώριο σύνολο. Δεν στρέφομαι κατά των αλλοδαπών μαθητών σε καμία περίπτωση αλλά μέμφομαι την προχειρότητα του εκπαιδευτικού συστήματος που δεν μερίμνησε ώστε η προσαρμογή των αλλοδαπών μαθητών να γίνει με ουσιαστικότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο. Υπάρχει πλήθος τέτοιων παραδειγμάτων και κρουσμάτων βίας που έλαβαν χώρα προ 20ετίας.  Σήμερα, αν και ο βαθμός αφομοίωσης έχει ανέβει πολύ, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται άμεσα και με την έξαρση του ρατσισμού η οποία φυσικά αναπτύσσεται ραγδαία (λόγω της κρίσης) κυρίως στη Β' θμια εκπαίδευση.

I was baptized in Muddy Waters

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κοιτα αμα περιμενεις απο το ελληνικο δημοσιο  και ΕΙΔΙΚΑ το διαλυμενο Υποργειο Παιδειας να λυσει το προβλημα τα επιασες τα λεφτα σου....δωσε κατι και παρε εναν τετοιον... ;D

 

 

 

ο καλυτερος τροπος αντιμετωπισης ενος bully αρχισει στο 0.40.....

 

 

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Aποδεδειγμενα ο καλυτερος τροπος να σταματησεις εναν bully μια και στη πραγματικοτητα ειναι ΟΛΟΙ θρασυδειλοι

Αν και στο φόρουμ αυτό ακούς ΜΟΝΟ απόλυτες αλήθειες που ισχύουν για ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους σε ΟΛΟ το σύμπαν, τίποτα από αυτό δεν είναι αποδεδειγμένο (επειδή το πιθανόν πιστεύουμε ότι το κάναμε εμείς κάποια στιγμή πριν 20000 χρόνια) και η βία στη βία έχει οδηγήσει σε ιδιαίτερα ανεπιθύμητα αποτελέσματα εκατέρωθεν.

 

Καλό είναι να αποφεύγονται απόλυτες συμβουλές σε πολύπλοκα κοινωνικά ζητήματα και η ζωή δεν είναι Αμερικάνικη ταινία.  ;)

 

Το ΜΟΝΟ που θα έλεγα εγώ είναι σε όποιον είναι θύμα bullying, να γίνει κοινωνός του προβλήματός του (φίλους, δασκάλους, γονείς, κοινωνικούς λειτουργούς) και ας αφήσει τα Charles Bronson στυλ στο Νίκο.

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλα κατσε εσυ να τις τρως  ;D (ή να σου δερνουν το παιδι).....εγω ετσι και πειραξει καποιος το μπεμπη θα στειλω τον Κιτανο (μια και εγω θα ειμαι ραμολι οταν ο μπεμπης παει σχολειο... ;D) σιγα μη ασχοληθει ο δημοσιος υπαλληλος ή ο δασκαλος με το προβλημα του Επικουρη, και να θελει δεν θα μπορει αλλωστε μια και θα ΑΠΕΡΓΕΙ... ;D

 

Ρε μπας και ζεις στην Ελβετια? ;D

 

 

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου