Προς το περιεχόμενο

Πως να κρατάω την φωνή μου σταθερή;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα!

 

Ξεκίνησα να μαθαίνω να τραγουδάω μόνος μου και κάνω διάφορες ακήσεις που βρίσκω στο ίντερνετ, κυρίως κλίμακες για να μάθω να πιάνω σωστά τις νότες με την φωνή μου.

Μέχρι στιγμής έχω καταφέρει να μπορώ να τραγουδάω τις πρώτες νότες στο κλειδί του σολ αλλά έχω ένα πρόβλημα. Δεν μπορώ να κρατήσω την φωνή μου σταθερή.

 

Δηλαδή τραγουδάω την ντο αλλά η φωνή μου πάει ντο -> bντο -> ντο -> #ντο -> ντο   δηλαδή αλλάζει συχνότητα πάνω-κάτω κόντα στην ντο.

 

Πως μπορώ να το διορθώσω; Κάποιοες φορές ακούγομαι και σαν να γρυλίζω κυρίως (αν όχι πάντα) στις μπάσες νότες.

 

Ευχαριστώ 😀

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)

Με το κουρδιστήρι-tuner. Μπορεις είται να κατεβασεις εφαρμογη (πχ. gstrings) είτε σε φυσικη μορφή (εγώ χρησιμοποιώ ένα μοντέλο της seiko & την προαναφερθείσα εφαρμογή). 

Το λοιπόν μπορείς να ξεκινήσεις τις ασκήσεις είτε με random νότες είτε με κλίμακες, ο στόχος και σκοπός είναι να κρατάς στο κέντρο τη βελόνα, να κουρδίσεις και να μάθεις να ακούς τον εαυτό σου.

Μπορεί να παρατηρήσεις στο tuner βγαίνει καμιά φορά άλλη νότα από αυτή που λες, αντί για ντο, σολ πχ. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι αρμονικοί βγαίνουν πιο δυνατοί αλλα πάλι ντο θα είσαι.

Με τον καιρο αυτο διορθώνεται (και ξαναλασκάρει), κουρδίζει η φωνή στις θεμελίους τηα και μαθαίνεις να ακούς. Χωρίς βιασύνες και πίεση, χαλαρά με σταθερή εκπνοή και ποτέ μη δίνεις μεγάλη ένταση όταν ανεβαίνεις ψηλά, μόνο χαμηλά (στα ψηλά το μήκος των χορδών είναι μικρό και θέλει μικρή πίεση για να τεθεί σε κίνηση ενώ οι χαμηλές με μεγάλο μήκος είναι πιο δύσκολες γιατί θέλει περισσότερο αέρα για να ενεργοποιηθούν).

Με τον καιρό και σταθερή εξάσκηση ανοίγει η φωνή και προς τις δύο κατευθύνσεις μέχρι ενός σημείου χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι αξιοποιήσιμα αυτά τα όρια για το τραγούδι, πρέπει να ξέρεις τα όρια σου. Αυτό που λες πως παίζει η φωνή ημιτόνια πάνω κάτω θα διορθωθεί δεν είναι τίποτα. Αν σε κουράζουν οι κλίμακες - ανάλογα τί κλίμακες χρησιμοποιείς 5φωνες, 7φωνες κτλ- μπορείς να χρησιμοποιείς και ακκόρντα πχ C,E,G / F,A,C για πιο ευκολία μέχρι να μπεις στο κόλπο.

Πάει πολύ μακρια η βαλίτσα με την εξάσκηση και το κούρδισμα όλων των φθόγγων σε όλους τους τόνους και παίρνει χρόνια σταθερής εξάσκησης αλλά η αρχή είναι το ήμιση λένε και αφού ψάχνεσαι σημαίνει ότι το θες οπότε όρμα. Είναι μία από τις πιο σπουδαίες ασκήσεις πάνω στη μουσική, μην την υποτιμήσεις και μην το παρακάνεις (που θα γίνει και αυτό αλλα όλα βοηθούν στο να συνειδητοποιήσουμε).

Αν πονάς η παραπιέζεσαι σταματάς και το πας χαλαρά και ας μην ακούγεσαι σαν τον Νταλάρα. Ακου αντρικές φωνές ως επι το πλείστον.

Καλή αρχή!

 

 

Επεξεργασμένο από gutter
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα δοκιμάσω το gstrings. Όντως η φωνή βραχνιάζει καμιά φορά. Ακόμα δυσκολεύομαι να τραγουδάω με lyrics, δεν μπορώ δηλαδή να σκέφτομαι τον τόνο που πρέπει να κρατήσω και την λεξη που πρέπει να πω. Αν κάνω ένα από τα δύο χάνω την μπάλα στο άλλο. Επίσης ξέχασα να πω ότι χρησιμοποιώ και ένα όργανο (κιθάρα) για να καταλαβαίνω αν πιάνω σωστά την νότα. Στις κλιμακές παίζω την κλίμακα ντο και ανεβεβάζω τον τόνο κάθε λίγο. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα άλλη εκτός τις ντο.

 

Γενικά η φωνή μου φαίνετε πολύ δύσκολη! Το να μάθω κιθάρα/πιάνo ήταν ποιο εύκολο αν και για την κιθάρα πήγαινα και σε ωδείο και πιάνο ξέρω τα απολύτος βασικά 😛

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου