Προς το περιεχόμενο

Αναπαραγωγή ήχου σε όλους τους τόνους σε πλήκτρα


mkm

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα, δεν ξέρω αν το θέμα βρίσκεται στο σωστό χώρο....βλέπουμε...αν είναι ας μετακινηθεί...

...και δεν έχω την παραμικρή ιδέα απο συνθ, μιντι κλπ....

...στο θέμα:

 

Για έναι παιδικό πρότζεκτ θέλουμε να μπορούμε να καταγράφουμε έναν ήχο 1-2 δευτερολέπτων (γέλιο, σφύριγμα, φωνή κλπ) και μετά να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να παίζουμε τραγουδάκια (με πλήκτρα, είτε κανονικά, είτε και σε app στην οθόνη κάποιου τάμπλετ). Όπως είναι για παράδειγμα κάτι παιδικά παιχνίδια με πλήκτρα που παίζουν κάθε νότα πχ με ήχους απο σκυλάκια, γατάκια, πουλιά κλπ, απλά να μπορούμε εμείς να γράφουμε αυτόν τον ήχο και μετά να παίζουμε.

Ξέρετε αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όργανο, controller, app, συνδυασμός απο αυτά κλπ που να το κάνει αυτό?

Επεξεργασμένο από mkm
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • mkm changed the title to Αναπαραγωγή ήχου σε όλους τους τόνους σε πλήκτρα

Αυτό που ζητάς ονομάζεται Sampling.

 

Η πιο φθηνή και συνηθισμένη εκδοχή του γίνεται κυρίως με τη βοήθεια λογισμικού, είτε μέσα από ένα πρόγραμμα DAW, είτε με standalone προγράμματα όπως το Kontakt. Τους φορτώνεις έναν ήχο, και με την βοήθεια ενός midi piano, το πρόγραμμα γρήγορα δίνει pitch σε όλα τα πλήκτρα, όπου συνήθως το πλήκτρο Ντο είναι ο αρχικός σου τόνος (που μπορεί να μην ακούγεται σαν Ντο).

 

Ωστόσο, αυτή η λύση είναι ίσως λίγο πιο... στουντιακή ας πούμε. Μπορεί να μην είναι τόσο απλό όσο ακούγεται αν δεν είσαι εξοικειωμένος, ειδικά για live καταστάσεις. Πρακτικά, ηχογραφείς γρήγορα κάτι, παίρνεις το αρχείο, το πετάς μέσα στον sampler και είσαι έτοιμος. Απλά αυτή η διαδικασία θέλει κάποιο χρόνο, ας πούμε. Αν δεν είσαι γενικά "ξεφτέρι" και γρήγορος, θα υπάρχει κοιλιά στο live πρόγραμμα.

 

Υπάρχουν και hardware samplers, αλλά στη μοντέρνα εκδοχή τους χρησιμοποιούνται για looping, οπότε δύσκολο να βρεις κάτι φθηνό με ενσωματομένο keyboard. Εκεί συνήθως κάνεις σύνδεση με κάποιο επιπλέον keyboard για να μπορείς να ελέγχεις το pitch, αλλά και αυτό μπορεί να γίνει αρκετά πολύπλοκο.

 

Ένα γνωστό τέτοιο sampler "keyboard" είναι το OP-1. Αν δεις την τιμή του βέβαια θα το ξεχάσεις σε δευτερόλεπτα. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα που εγώ δεν τα γνωρίζω. Ένα πιο παλιό ήταν το Casio SK-1 αλλά δε νομίζω να το βρεις εύκολα.

 

Τώρα για App samplers, φαντάζομαι υπάρχουν άπειρα. Αν έχεις πρόσβαση σε iPad, μπορείς να δειςτο SK-51 που είναι βασισμένο στο παραπάνω Casio που ανέφερα. Αρκετοί αναφέρουν ότι το Koala Sampler ίσως είναι το καλύτερο, οπότε τσέκαρέ το!

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν το θελει για live βρε για παιδακια το θελει.

 

υπαρχουν harware samplers αλλα θα πρεπει να γινει multisample για να παιχτει στα πληκτρα. ειναι περιπλοκο σε οργανο δηλ αν δεν το χεις.

 

σε daw σιγουρα θα χρειαστει ενα midi keyboard και ισως μια καρτα ηχου, αλλα και παλι δεν ειναι τοσο απλο οσο  φαινεται.... και σιγουρα χρειαζεται σπιτι προετοιμασια επεξεργασια δειγματων, αποθηκευση, ονομασια κτλ

 

δεν ξερω αν υπαρχει ισως καποιο παιδικο παιχνιδι ετοιμο να τα κανει ολα αυτα....

33 1/3333cos301/2sqrt564,0909{fx-dty/sqrtz}

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

14 λεπτά πριν, stavros_d80 είπε

Δεν το θελει για live βρε για παιδακια το θελει.

 

Αυτό εννοώ live. Φαντάσου να πει στα παιδάκια, ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΜΕΣΑ, και τα παιδάκια να περιμένουν μέχρι να το κάνει. Φαντάζομαι θα ήταν καλύτερο να ήταν άμεσο. Τα apps βέβαια είναι άμεσα, μιας και έχουν οθόνη με virtual keyboard, μικρόφωνο, και όλες τις ρυθμίσεις στα χέρια σου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 ώρες πριν, mkm είπε

και μετά να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να παίζουμε τραγουδάκια (με πλήκτρα, είτε κανονικά, είτε και σε app στην οθόνη κάποιου τάμπλετ).

Τι σημαίνει να παίζετε τραγουδάκια? Ένα πλήκτο-ένα τραγούδι ή πλήκτο-νότα?

Επίσης τί έχεις στο μυαλό σου σαν App?

Υπάρχουν πολλά free html5 projects (εαν υπάρχουν οι βασικές γνώσεις html) για να προσαρμόσετε ένα τέτοιο. Πχ

https://github.com/SebastianZimmer/emoji-piano

 

...εάν εννοείς κάτι τέτοιο

 

Εάν επίσης είσαι Mac User και χρησιμοποιείς το Hype, εδώ ένα δωρεάν template (και σε ROLI LUMI Style!!!). Απλά αλλάζεις τους ήχους των πλήκτρων

https://forums.tumult.com/t/music-keyboard-24-in-roli-lumi-style/16187

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

 

2 ώρες πριν, Alex Raptakis είπε

 

...Φαντάσου να πει στα παιδάκια, ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΜΕΣΑ, και τα παιδάκια να περιμένουν μέχρι να το κάνει...

Κάπως έτσι θα είναι....μόνο που δεν θα το περιμένουν τα παιδάκια ακριβώς εκείνη τι στιγμή...ο σκοπός είναι να "πιάνει" ζωντανό ήχο σε συγκεκριμένες στιγμές στην παράσταση, και λίγο αργότερα να παίζει κάτι ζωντανά, πλήκτρο-νοτα (πολύ απλό παιδικό τραγούδι και απλές μελωδίες - φεγγαράκι μου λαμπρό και τέτοια) με αυτό (αλλά σε κάθε νότα να ακούγεται ο ηχογραφημένος ήχος, πχ γέλιο, μια ατάκα κάποιου παιδιού κλπ).

Δεδομένου της πολυπλοκότητας μάλλον θα κοιτάξω σε κάποια εγαρμογή...

Αν και υπάρχει και DAW, και κάρτα και controller....

θα κάνω δοκιμές με ότι προαναφέρθηκε και βλέπουμε...

Επεξεργασμένο από mkm
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 λεπτά πριν, mkm είπε

Αν και υπάρχει και DAW, και κάρτα και controller....

 

Συνήθως όλα τα DAW έχουν κάποιον Sampler. Αν το δικό σου δεν έχει, μπορείς να κατεβάσεις την free έκδοση του Kontakt. Κυριολεκτικά απλά πετάς ένα αρχείο ήχου μέσα με το ποντίκι και μπορείς να παίξεις.

Έχει και standalone έκδοση που δε χρειάζεται καν να το φορτώσεις σε κάποιο DAW. Το "ζόρικο" θα είναι να κάνεις την ηχογράφηση και να αποθηκεύσεις το αρχείο γρήγορα - ΑΝ η ταχύτητα είναι πρόβλημα.

 

Αυτή η λύση δε θα σου κοστίσει απολύτως τίποτα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

 

Εναλλακτικά μπορείς να βρείς σε μεταχειρισμένο το SP-404 ή το SP-404A

Σε καινούργιο υπάρχει μόνο το SP-404MKII

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 Εγω πάντως έχω διαπιστώσει οτι τα πιτσιρίκια γουστάρουν και τη βρίσκουν απλά με τις αλλαγές στη φωνή, που μπορείς να τις κάνεις εύκολα με ένα voice changer app στο κινητό. Το να παίξεις μελωδια με το δείγμα δεν τα εντυπωσιάζει τοσο, χωρια που ειναι μπελαλιδικο, χωρια που πρεπει το δειγμα να ειναι "μουσικο", πραγμα δυσκολο, χωρια το κουρδισμα που θα χρειαζεται για να ταιριαξει με τυχον συνοδεια, χωρια που οσο θα πηζεις στην οθονη αυτα θα βρουν κατι αλλο να χαβαλεδιασουν, δεν αξιζει τον κοπο, εκτος αν μιλαμε για συγκεκριμενη φαση, τιποτα μαθημα φαση, η να γουσταρουν γενικα, διαφορετικα αν ειναι σε φαση ψιλοχαμουλη, αστο και κατεβασε ενα απλο voice changer.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου