Προς το περιεχόμενο

Setup για Ηχογραφήσεις σε Linux


LiveFast_DieYoung

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δεν θα κάνω οδηγό γιατί αναλόγως το σύστημα του καθενός μπορεί να χρειαστεί 1-2 διαφορετικές ρυθμίσεις. Ειναι λιγο μπερδεμα στο πρωτο στησιμο αλλα προκειτε για συστημα enterprise επιπεδου. Απο τη στιγμη που θα δουλεψουν ολα σωστα δε θα ξανα-ασχοληθειτε.

Εαν επιθυμείτε και σας περισεύει κάποιος σκληρός δίσκος μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα.

Με αυτόν τον τρόπο έστησα το δικό μου σύστημα.

 

1.Κατεβάστε στη τελευταία έκδοση του Ubuntu Studio 64bit (η 32 , αλλα 99% το 64bit θα δουλέψει μια χαρα) και γράφτε το σε ενα dvd για την εγκατάσταση (γίνεται και απο usb αλλα πιο μπερδεμα ελαχιστα)

 

2.Για να μην γίνει κάποια πατάτα , αποσυνδέστε τους υπόλοιπους σκληρούς δίσκους για την εγκατάσταση και τους ξανασυνδέετε αργότερα

 

3.Κάνετε boot απο το dvd για να κάνετε εγκατάσταση στο δίσκο σας. Σας προτείνω να διαλέξετε σύστημα αρχείων δίσκου ex4 (όχι ntfs των windows) , και 7 partition στο δίσκο. Mε τον ακόλουθο τρόπο έχω κάνει τα partition στο δικό μου που είναι 1 Terrabyte. Εαν δεν εχετε προβλημα με τα αγγλικα , καλυτερα να το εγκαταστησετε σε αγγλικα για να βρισκετε ευκολα βοηθεια οταν ψαχνετε για κατι στο internet.

 

  2.5GB boot  (εδω μπαίνουν οι kernel/drivers ας πουμε)

  5GB      SWAP    (χωρος swap ,εχουν και τα windows)

  5.5GB  /tmp      (χωρος προσωρινών αρχείων)

  5.5GB  /var        (χωρος ρυθμισεων)

  25GB  /usr        (χωρος ρυθμισεων χρηστη)

  25GB  /

  865GB /home  (εδω μπαίνουν όλα τα δικά σας αρχεία)

 

Το ατου με τα πολλα partition είναι πολλά. Εγω για παραδειγμα αποφασισα μετα απο ~4χρονια να κανω format γιατι ειχαν γινει πολλα ακυρα στο συστημα οσο μαθαινα απο πειραματα. Εκανα φορματ σε ολα τα partition κανοντας εγκατασταση απο το dvd , αλλα αφησα το /home ανεπαφο. Μετα τα update και την εγκατασταση 2-3 προγραμμάτων που έλειπαν όλα ηταν οπως τα είχα αφησει πριν το format , συμπαριλαμβανωμενων ρυθμισεων απο broswers,κτλ γιατι πολλες ρυθμισεις προγραμματων οχι συστηματος γραφοντε σε αυτο το φακελο, με τη διαφορα οτι το συστημα ηταν πεντακαθαρο παλι με ολα μου τα αρχεια ανεπαφα

 

4. Κανουμε αναβαθμιση του συστηματος 2-3 φορες με τις επανεκινησεις.

Mετα ανοιγουμε ενα τερματικο και κανουμε

sudo apt update

sudo apt upgrade

sudo apt dist-upgrade

Καλο θα ηταν τωρα να βαλουμε το gdebi για να κανουμε τις εγκαταστασεις νεων προγραμματων.

Ανοιγουμε ενα terminal και γραφουμε

sudo apt update

sudo apt install gdebi

Οτι προγραμματα κατεβαζουμε τωρα το κανουμε εγκαταστασγ απο το gdebi. Αποφευγουμε να κανουμε εγκατασταση προγραμματων με καταληξη .run με εξαιρεση το Ardour DAW , γιατι δεν ειναι αξιοπιστα ως προς την αφαιρεση αργοτερα και μπορει να μας αφησουν προβληματα αν θελουμε να τα βγαλουμε

μετα απο αυτα παμε KXStudio : Repositories και εγκαθιστουμε τα αρχεια που προσθετουν ολα τα repositories της διανομης kxstudio. Προκειται για διαφορετικη διανομη για μουσικους σε inux αλλα μου ειχε φανει πολυυυ πολυπλοκο. Προσθετοντας αυτα , οταν κανει update το συστημα αναβαθμιζει ολα τα μουσικα μας προγραμματα και plugins , καθως κατεβαζει και πολλά extra plugins ακομα. Μερικα απο αυτα που θα αναβαθμιστουν προκειτε για την ιδια εκδοση με αυτη που εχετε ηδη αλλα με μικρορυθμισεις για καλυτερη λειτουργια. Reboot μετα. Εαν βγαλει τπτ προειδοποιησεις στα update τις αγνοειτε.

 

5. Ανοιγουμε το JACK CONTROL απο το menu εναρξης. Αυτο ειναι ο server του ηχου. Μας επιτρεπει να περνουμε οποια εισοδο/εξοδο καναλιου θελουμε απο οποιοδηποτε προγραμμα και να τη στελνουμε σε οποιαδηποτε εισοδο καναλιου αλλου προγραμματος θελησουμε. Αναλογα τη καρτα ηχου σας (εγω πχ. εχω firewire) διαλεξτε το αντιστοιχο. Εαν αρχισει ο server και δεν εχετε ηχο ανοιγετε το volume control απο το ηχειο διπλα στο ρολοι , τελευταια καρτελα configuration απενεργοποιειτε το HDMI της καρτας γραφικων να μη παιρνει τη προτεραιοτητα. Εαν δε μπειτε σε διαδικασια να βαλετε real-time kernel αφηστε το real-time απενεργοποιημενο και πεζετε μετα με τις ρυθμισεις για το ιδανικο minimum latency αν χρειαστείτε.

 

6. Κλειστε το pc. Συνδεστε τους υπολοιπους δισκους σας. Ανοιχτε το , ρυθμιστε απο bios να ξεκιναει με τα linux. Oταν μπειτε στο ubuntu κατεβαστε το grub-customizer απο εδω. https://launchpad.net/~danielrichter2007/+archive/ubuntu/grub-customizer

Τρεχτε το , καντε ενα update να δει τους αλλους σας δισκους και save. Τωρα θα σας βγαζει μενου επιλογης οταν ανοιγετε το pc αν θελετε να μπειτε στα windows η στα inux. Καπακι ανοιγουμε τερματικο και γραφουμε

timedatectl set-local-rtc 1

Αυτο θα σταματησει τα λinux να αλλαζουν την ωρα των windows και αναποδα

 

6. Τρεξτε το Ardour , ειναι το προεγκατεστημενο DAW. Kαντε ενα τεστ προτζεκτ μπειτε και ριχτε μια ματια. Η εκδοση ειναι λιγο παλια σε σχεση με την τελευταια, αλλα οσο καιρο την δουλευα δεν ειχα κανενα προβλημα. Εαν θελετε τη τελευταια εκδοση παρτε την απο ardour - the digital audio workstation .Οι καινουργιες εκδοσεις πετανε που κ που μυνηματακια για δωρεα στους προγραμματιστες, εγω εχω κανει 1$ και δε μου βγαινουν. Εαν βγαλω καποια στιγμη κερδος μπορει να κανω παραπανω. To Ardour τρεχει και σε windows και σε mac, αλλα στην προκειμενη φαση με κανονικη εγκατασταση δεν υποστηριζει vst plugins , αλλα μονο linux plugins. Η Steingberg προσφατα ειδα καποιο update εκανε στα vst της και συντομα θα ειναι και συμβατα native με τα linux. Εαν σας καινε τα vst plugins που ηδη εχετε , μπορειτε να φορτωσετε και στα windows/mac σας το προγραμμα και το project που ειχατε φτιαξει στα linux και να συνεχισετε απο εκει , αν και το βρισκω περιττο προσωπικα για λιγο *πιθανο* κερδος στο latency μονο να μπαινετε σε 2 συστηματα. Απο τα καλυτερα προεγκατεστημενα πlugins ειναι η σειρα CALF.

Tελος αφου εχουμε ριξει μια ματια κ δουμε τι γινεται , ανοιχτε 2-3 νεα καναλια ηχου stereo , σωστε το προτζεκτ και κλειστε το προγραμμα.

 

7. Τρεχτε απο εναρξη στο Αudio Production αυτο που λεει Drum Machine. To εν λογω προγραμμα ειναι ενα drum sampler σε στυλ fruity loops. Βαζετε την ηχοληψια απο πραγματικες drums που εχετε και γραφετε σε midi. Γραφτε 5-10 μετρα στο song , μπειτε ρυθμισεις. Μπορειτε να κανετε export ειτε καθε καναλι χωριστα ειτε συνολικα. Κανονικα κανετε χωριστα το καθενα αλλα εστω τωρα αφηστε το στο συνολικα και κανετε mute αν θελετε να τα γραψετε χωριστα τα οργανα. Ανοιχτε παλι το project sto ardour , Πατοντας το play tvra sto drum machine (να εχουν το ιδιο tempo τα προγραμματα) πρεπει να προχωραει το τραγουδι και στο ardour. Aν οχι πατηστε στο Αrdour πανω καπου εχει ενα Int./MTC/JACK αναλογως την εκδοση ειναι αλλου αλλα πανω εκει γυρω στο play κ αυτα. Αλλαζει ποιο προγραμμα κανει κουμαντο στο σερβερ του ηχου. Αφου το αλλαξατε και τρεχουν μαζι οι μπαρες , ανοιγετε το jack απο το εικονιδιο διπλα στο ηχειο στη μπαρα με το ρολοι , και πατε connections . Eκει διαλεγετε στο audio , τα καναλια απο το drum machine και τα στελνετε στα καναλια στο Ardour. Καλο γιατι γινετε πανηγυρι στη πορεια να αλλαζετε τα ονοματα kanalion sto ardour px. Kick , Snare , κτλ. Τωρα πατοντας το play sto drum machine , γραφει στο ardour τα καναλια πατιουντε/συγχρονιζοντε αυτοματα μεταξυ τους.

Αντιστοιχα για να γραψετε απο μικροφωνα της καρτας ηχου πρεπει να συνδεετε την οποια εισοδο μικροφωνου της καρτας με οποιο καναλι ηχου θελετε να γραψετε. Το συγκεκριμενο εικονιδιο (qjackctl) που ξεκιναει τον sound server δε νομιζω να εχει αποθηκευση των ρυθμισεων οποτε αν γενικα γινεται πανικος στις συνδεσμολογιες και δε μπορειτε να τις κανετε χειροκινητα καθε φορα υπαρχει το KXStudio : Applications : Cadence-JackSettings που σωζει τις ρυθμισεις σας.

 

 

Αυταααα .... το tuxguitar ειναι το αντιστοιχο του guitarpro , το music production suite ειναι το αντιστοιχο του fruity loops , to sound editor ειναι το audacity , to music notation ειναι στυλ sibelius , και το lingot ειναι κουρδιστηρι οργανων. Τα δωρεαν παρεχομενα plugin ειναι εξαιρετικης ποιοτητας, ισως στα reverb οχι τοσο πολυ. Για reverb google τσεκαρετε το zita-rev1 , καθως και το zita-at1 (voice pitch correction) .

Οτι αλλη απορια εχετε , πειτε μ

 

 

ΥΓ.Εαν εχετε firewire καρτα θα δειτε ισως οτι δουλευει στην ρυθμιση alsa ο server αντι αυτης της firewire. Αυτο δε μας δινει το ελαχιστο δυνατο latency χωρις xruns. Ακολουθηστε τις οδηγιες στο https://wiki.archlinux.org/index.php/JACK_Audio_Connection_Kit για να φτιαξετε ενα txt αρχειακι ρυθμισεων να δουλευει σωστα

 

ΥΓ2. Εξτρα πιθανα ατου. Βγαζετε το δισκο απο το pc, πατε σε αλλο pc , κουμπωνετε το δισκο και κανετε boot το συστημα κανονικα χωρις προβληματα.

 

YΓ3. Οκ βγηκε σαν οδηγος τελικα ... Μεταφερετε το οπου κρινετε οτι ταιριαζει καλυτερα , υπολογιστες, κτλ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εαν χρειαστειτε καποιο προγραμμα απο windows αναγκαστικα , πχ.melodyne μπορειτε να το τρεξετε μεσω wine. To wine ειναι dll μεταφραστης (πρακτικα θα πουμε windows emulator).

Mετα βαλτε το Playonlinux. Aυτο θα σας βολεψει κανει διαχειριση των εκδοσεων χωρις να κανετε μανταρα ολο το συστημα. Υπαρχει και wine-asio για να τρεχετε πχ. ableton αλλα δε νομιζω οτι θα βαλετε linux για να τρεξετε το ableton ok.

Για αλλες μικροδουλειες να γλιτωσετε τα διπλα boot κατεβαστε και βαλτε το virtualbox να μπορειτε να τρεχετε windows ρογραμματακια μεσα απο τα λinux .

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Αρκετά αναλυτικός μπούσουλας για audio στήσιμο σε Linux, που είναι πονοκέφαλος σε πολλούς απο εμάς μόνο και μόνο η εγκατάσταση. Δεν γνωρίζω βέβαια πολλούς επίσης που γράφουν μουσική (σε βάθος χρόνου) σε Linux.

 

Ευχαριστούμε.

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω διάφορες αντιρρήσεις σε αυτά που γράφτηκαν στον οδηγό που έγραψε ο φίλος μας, αλλά η σημαντικότερη είναι αυτή:

 

προκειτε για συστημα enterprise επιπεδου.

 

Enterprise επιπέδου, σημαίνει πολλά-πολλά πράγματα που στο Linux δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, και τα οποία αντιθέτως τα έχει ακόμη και ένα φθηνό daw όπως το Reaper. Δεν είναι αληθές ότι μπορεί κάποιος να κουμαντάρει ένα audio system στημένο σε Linux χωρίς να έχει σοβαρές γνώσεις, ούτε είναι αλήθεια ότι "το στήνεις μία φορά και μετά δεν ξανα-ασχολείσαι", καθόλου.

 

Οπότε ο χρόνος που θα δαπανούσε κάποιος για να ακολουθήσει τον (οποιοδήποτε) οδηγό, τελικώς καταλήγει στην εξής μία διαπίστωση, ότι "ναι γίνεται και τζάμπα", αλλά "όχι, δεν είναι αρκετό".

 

 

 

 

Reading The Fucking Manual

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα ειναι ταλαιπωρια να το στησετε και να καταλαβετε πως δουλευουν τα πραγματα , αλλα απο τη στιγμη που το εχεις στησει και εχεις τα προγραμματα σου και εχεις καταλαβει πως δουλευουν δε βλεπω καποιο λογο να χρειαστεις να κανεις μετεπειτα αλλαγες. Το στηνεις κ δεν ξανασχολησαι ειναι ακριβες.

 

Συγκεκριμενα σε μουσικα workstations σε πολλα studio κανονικα μετα το τελικο στησιμο ουτε update κανουν οι περισσοτεροι ουτε καν μπαινουν internet (γενικα, οχι μονο στα linux). Μενεις με αυτο που εχεις/στησεις χωρις να ψαχνεις νεα plugins,κτλ κανεις οτι μπορεις με αυτα που εχεις. Εαν προστεθει κατι μετα θα ειναι υπερβολικα επιλεκτικα κ μονο εαν δε γινεται διαφορετικα.

 

Εχει πολυ μεγαλη καμπη εκμαθησης. Τις πρωτες 2 μερες θα ειστε μονιμα στο google και θα αντιγραφετε εντολες στο τερματικο . Θελει πολυ χρονο να συνηθισετε και να μαθετε τα προγραμματα μετα.

 

Οι διανομες Ubuntu ειναι βασισμενες στην Debian και ειναι enterprise επιπεδου οι LTS (long term support).  Εδω μιλαμε για το λειτουργικο συστημα.

Οι περισσοτεροι που θα το δοκιμασετε θα τα παρατησετε, αλλα μερικοι ελαχιστοι θα το αγαπησουν και θα μεινουν πιστοι πιστευω. Οτι μαθαινει κανεις καλο ειναι.

 

Σχετικα με το DAW , μπορειτε να δοκιμασετε το Ardour και στα Windows/Mac , καθως και τον jack sound server. Τα προγραμματα στα windows ειναι της φιλοσοφιας "Σουιτα που κανει τα παντα" , στο linux ειναι της φιλοσοφιας "Minimal που κανει σωστα 1 συγκεκριμενη εργασια". Εγω προσωπικα δεν κολησα γιατι ειναι δωρεαν ουτε ειναι ο λογος που τα προτεινα , αλλα γιατι ειναι τεχνολογικα αρτια. K εγω απο windows ξεκινησα με steinberg cubase 3.1 , cakewalk audio pro 9 , και μετα τα δυνατα πλεον cubase sx.

Δεν υπαρχει πληθωρα προγραμματων αλλα αυτα που υπαρχουν κανουν σωστα τη δουλεια τους. Δεν θα βρειτε τα παντα ολα , αλλα ειναι τοσα πολλα αυτα που εχει που αν φανταστουμε τα εργαλεια προ 15ετιας και τη ποιοτητα παραγωγης που εβγαινε τοτε , σιγουρα τα εργαλεια που προσφεροντε ειναι υπεραρκετα.

 

Αλλα κ παλι δεν ειναι ενα συστημα για ολους. Πολλοι θα τα παρατησουν στο πρωτο 2ημερο πιστευω. Αλλα καποιοι δε θα τα παρατησουν. Εαν σας περισσευει ενας σκληρος δισκος και χρονος θα δειτε μονοι σας αν σας κανει η οχι , οτι αλλο κ αν πουμε ειναι περιττο μετα απο αυτο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 10 μήνες αργότερα...

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου