Αποστολέας Θέμα: Τί είναι το ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ δικαίωμα;  (Αναγνώστηκε 338 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος yameth

  • Administrator
  • Συναλλαγές: (0)
  • *****
  • Μηνύματα: 8218
  • Φύλο: Άντρας
    • Noiz.gr
  • Μ. Όργανο: Κιθάρα, Τραγούδι, Sound guy
ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ είναι το δικαίωμα που αναγνωρίζει ο νόμος στους ερμηνευτές – εκτελεστές καλλιτέχνες (ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς) για την προστασία της ερμηνείας – καλλιτεχνικής εισφοράς τους. Παλαιότερα δεν υπήρχε η τεχνική δυνατότητα εγγραφής της καλλιτεχνικής ερμηνείας σε κάποιο υλικό φορέα ήχου ή ήχου και εικόνας (π.χ δίσκο, κασέτα, cd, βιντεοταινίες, μαγνητικές ταινίες κ.λ.π.). Η κατάσταση όμως σύντομα άλλαξε με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και τον πολλαπλασιασμό των τρόπων και των τεχνικών μέσων εκμετάλλευσης των ερμηνειών των καλλιτεχνών. Η ανάγκη προστασίας των καλλιτεχνών ήταν πια επιτακτική ανάγκη, -οι οποίοι έβλεπαν τις ερμηνείες τους να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση μέχρι τις καφετέριες, τα μπαρ, τα ξενοδοχεία και όπου αλλού γίνεται δημόσια εκτέλεση των ερμηνειών τους.
Το 1993 λοιπόν, εκδόθηκε ο Νόμος 2121/1993 για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, ο οποίος αναγνώρισε αποκλειστικά δικαιώματα υπέρ των ερμηνευτών – εκτελεστών καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων είναι:

α) το δικαίωμα να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την εγγραφή της ζωντανής ερμηνείας ή εκτέλεσής τους σε δίσκο, κασέτες , cd, βιντεοταινίες,
β) το δικαίωμα να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση αναπαραγωγή της εγγραφής της ερμηνείας τους,
γ) το δικαίωμα να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, -όπως ηλεκτρομαγνητικά κύματα, δορυφόρους, καλώδια,- της ζωντανής ερμηνείας ή εκτέλεσης τους, εκτός αν η μετάδοση αυτή αποτελεί αναμετάδοση νόμιμης μετάδοσης,
δ) το δικαίωμα να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την παρουσίαση στο κοινό της ζωντανής ερμηνείας τους που γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, εκτός από τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση.

Πέρα από τα ως άνω αποκλειστικά δικαιώματα ο νόμος αναγνώρισε υπέρ των ερμηνευτών – εκτελεστών καλλιτεχνών και ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ δικαιώματα, όπως

α) το δικαίωμα εύλογης αμοιβής για τις αναρίθμητες - από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τη δημόσια εκτέλεση- αναμεταδόσεις των ερμηνείων τους (άρθρο 49 παρ. 1 του. Νόμου 2121/1993). Το δικαίωμα αυτό εύλογης αμοιβής εξασφαλίζει στους καλλιτέχνες μια αμοιβή για κάθε ραδιοτηλεοπτική μετάδοση της ερμηνείας τους, πέρα από την αρχική και αφορά σε κάθε επανάληψη της μετάδοσης της ερμηνείας τους. Όταν π.χ. σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό παίζεται ένας δίσκος, ο τραγουδιστής και ο μουσικός δικαιούται εύλογης αμοιβής, ή όταν σε ένα τηλεοπτικό σταθμό παίζεται μία ταινία, ο ηθοποιός δικαιούται μιας εύλογης αμοιβής.

β) Το δικαίωμα εύλογης αμοιβής για την ιδιωτική αντιγραφή των έργων (η λεγόμενη αμοιβή για τη «λευκή» ή «άγραφη» κασέτα).

Η εύλογη αυτή αμοιβή καταβάλλεται βάσει του νόμου για την ιδιωτική αναπαραγωγή των έργων και ορίζεται στο 6% της αξίας των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιούνται για την αναλογική ή/και ψηφιακή αναπαραγωγή, όπως βίντεο, DVD, CD, κασετόφωνα κ.λ.π. Οφειλέτης της εύλογης αυτής αμοιβής είναι ο εισαγωγέας ή έμπορος των συσκευών εγγραφής ήχου ή ήχου και εικόνας. Η ιδιωτική αντιγραφή των έργων έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στα συμφέροντα των ερμηνευτών – εκτελεστών καλλιτεχνών, και αυτό γιατί μειώνονται σημαντικά οι πωλήσεις δίσκων, κασετών, cd, βιντεοταινιών.

Πρέπει σε αυτό το σημείο να τονισθεί ότι το συγγενικό δικαίωμα δε δίνει στους ερμηνευτές – εκτελεστές καλλιτέχνες και παραγωγούς εξουσία απαγόρευσης (όπως δίνει το πνευματικό δικαίωμα στους δημιουργούς –συνθέτες και στιχουργούς) εγγραφής της ερμηνείας τους, παρά μόνον αν πρόκειται για παράνομη εγγραφή (δηλ. χωρίς τη άδεια του ερμηνευτή – εκτελεστή). Δίνει μόνον αξίωση εύλογης αμοιβής. Πέρα όμως από τα ως άνω περιουσιακά δικαιώματα ο νόμος αναγνωρίζει στους καλλιτέχνες και ηθικό δικαίωμα. Οι ερμηνευτές – εκτελεστές καλλιτέχνες έχουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους το δικαίωμα αναγνώρισης και προβολής της πατρότητας πάνω στην ερμηνεία τους, καθώς και το δικαίωμα απαγόρευσης κάθε παραμόρφωσης της ερμηνείας αυτής.

Linkback: https://www.noiz.gr/index.php?topic=9076.0
Είσαι ελεύθερος. Το μόνο που εμποδίζει την πραγματοποίησή αυτής της ελευθερίας, είναι η δική σου προσκόλληση στο ποιος είσαι.Share via facebook Share via twitter

xx
Τι είναι η ΑΕΠΙ;

Ξεκίνησε από yameth

0 Απαντήσεις
307 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 01:16 - 13/06/07
από yameth
xx
Τί είναι οι Οργανισμοί Πνευματικών Δικαιωμάτων;

Ξεκίνησε από yameth

0 Απαντήσεις
248 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 01:04 - 13/06/07
από yameth
xx
Τί είναι οι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης «ΕΡΑΤΩ»

Ξεκίνησε από yameth

0 Απαντήσεις
277 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 00:58 - 13/06/07
από yameth
 

Αγγελίες Smart

Twitter News

Gallery

Άρθρα

Ας μιλήσουμε για time.
Αξιολόγηση (-)
Σχόλια 0
Εμφανίσεις 462
By: vagelism
Ημ/νία 18:11 - 05/04/18
Χρήσιμες συμβουλές για νέους κ μελλοντικούς καθηγητές μουσικής.
Αξιολόγηση ***
Σχόλια 0
Εμφανίσεις 549
By: vagelism
Ημ/νία 02:11 - 17/02/18
Groove - Προβλήματα κ αντιμετώπιση
Αξιολόγηση *****
Σχόλια 0
Εμφανίσεις 702
By: vagelism
Ημ/νία 13:37 - 10/12/17
Tα οφέλη των κρουστών οργάνων
Αξιολόγηση *****
Σχόλια 0
Εμφανίσεις 831
By: vagelism
Ημ/νία 14:31 - 10/11/17

Powered by EzPortal