Προς το περιεχόμενο

CopperWings

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    38
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

Ότι δημοσιεύτηκε από CopperWings

  1. Μπράβο κι από εμένα! πολύ ωραία δουλειά. Είμαι σίγουρος ότι θα ακούγεται καταπληκτικός... ;D Μερικές πληροφορίες που μπορεί να φανούν χρήσιμες. Το center tap του μετασχηματιστή για τα filaments (αν υπάρχει) καλό είναι να μην χρησιμοποιηθεί. Αντ'αυτού είναι προτιμότερο ένα virtual center tap με δύο 100άρες 1% (μετρημένες και διαλεγμένες). Ο λόγος είναι απλός: είναι αδύνατον λόγο κατασκευής σε έναν EI μετασχηματιστή το center tap να είναι ακριβώς στη μέση μιας και οι περιελίξεις που προστείθενται θα έχουν μεγαλύτερο μήκος άρα μεγαλύτερη αντίσταση για των ίδιο αριθμό περιελίξεων (αυξάνεται η απόσταση από τον πυρήνα). Αυτό αν δεν θες να πας σε dc regulated filament supply με ξεχωριστό μετασχηματιστή (γιαμ γιαμ...). 18 awg για τα filaments! Μιλάμε για overkill. Πέραν του ότι θεωρώ το solid core ακατάλληλο για τέτοιες εφαρμογές, το stranded 22 awg στα 6.3 v είναι rated στα 7 Amp! Αν θες πολύ overhead για κάποιο λόγο πας στο 20 awg που για την ίδια δουλειά είναι rated στα 11 Amp... Το μόνο σημείο σε έναν ενισχυτή όπου έχει νόημα να χρησιμοποιήσει κανείς carbon composition resistors είναι οι plate load resistors. Οι cc αντιστάσεις έχουν high voltage coefficient of resistance. Για να μειώσουμε το θόρυβο (κυρίως contact noise) χρησιμοποιούμε αντιστάσεις μεγαλύτερου wattage όπως 1 watt metal film ή metal oxide. Το star grounding scheme... είναι ότι καλύτερο αφού δεν επιτρέπει τη δημιουργεία ground loop αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Θα έπρεπε να αλλάξει όλο το layout. Βασίζεται όμως σε απλές ιδέες όπως ένα σαφή διαχωρισμό μεταξύ: signal ground, chassis ground και earth (mains ground). Αν αυτά μείνουν απομονωμένα και συναντηθούν μόνο σε ένα σημείο τότε έχουμε το βέλτιστο. Να σημειώσω ότι το signal ground είναι από μόνο του ένα δίκτυο star ground όπου και εκεί το κάθε stage πλέον έχει το δικό του star ground point (συνήθως στο ground point του filter cap στον οποίο συνδέεται) και συναντά τα υπόλοιπα με συγκεκριμένη σειρά... Όσον αφορά το που τελικά είναι το σημείο αυτό υπάρχουν δύο επιλογές (η γη είναι πάντα σχετικά κοντά στο mains inlet socket). Μία δημοφιλής επιλογή είναι στο input jack και μία άλλη (η προσωπική μου επιλογή) είναι κοντά στο mains inlet (από το power supply/HV center tap). Και μιά τελευταία υπενθύμιση: grid stoppers! (εκτός αν θες να ακούς και ραδιόφωνο, παράσιτα παντώς είδους, neon lights κ.τ.λ.) Συγνώμη αν κούρασα ή αν δεν έγινα πλήρως κατανοητός, ευχαρίστως να αποσαφηνίσω οτιδήποτε! Καλά παιξίματα!!! :)
  2. Ακόμα και την εκτίμηση των 250 ευρό τη βρίσκω πολύ αισιόδοξη... Εγώ υπολογίζω το λιγότερο 300. Εκτός από αυτά που φαίνονται στο schematic είναι κι αυτά που είτε δεν φαίνονται είτε παραλείπονται. Π.χ. βάσεις για τις λυχνίες, pcb ή turret/eyelet board, spacers κτλ. Επίσης : on/off switch? indicator lamp(δεν είναι απολύτως απαραίτητο), ac inlet, fuse recepticle/fuse? (παρεπιπτόντως δεν βλέπω τη γείωση στην πρίζα. Κακώς... Ας μπεί ground lift switch (αν και δεν το προτείνω) ώστε να μένει το κύκλωμα floating σε περίπτωση που χρειαστεί, το σασί πρέπει να παραμένει γειωμένο). Επίσης βρίσκω κακή την ιδέα να βγαίνει το σήμα εκτός συσκευής (remote control), καλύτερα το pot να μπεί κι αυτο στο σασί. Αν είναι επιθυμητό ένα foot switch τότε μονο με relay (μπορεί να πάρει ρεύμα είτε απ'το filament winding είτε από δικό του μικρό μετασχηματιστή (είναι ευκολο να βρεις τέτοιον και είναι φτηνός). Οι μετασχηματιστές ισχύος με υψηλή τάση για ένα τέτοιο project είναι λίγο δύσκολο να βρεθούν μιάς και η ανάγκες σε ρεύμα είναι μειωμένες. Για το filament winding θες περίπου 1 Ampere ενώ για την υψηλή τάση περίπου 40 με 50 mA ΄ςστε να έχεις και κάποιο overhead. Πολύ σωστά η επιλογή μετασχηματιστή και tank είναι κρίσιμη. Ακόμα και τα parts που φαίνονται δεν είναι αμελητέου κόστους... Οι πυκνωτές του power supply για παράδειγμα είναι πόλυ πιο ακριβοί συγκριτικά με άλλα passive components του κυκλώματος. Οι accutronics συνεχίζουν να κατασκευάζονται σε εργοστασιο στην Κορέα (μάλλον εξαγοράστηκαν από την Belton) : http://www.accutronicsreverb.com/
  3. Τότε δεν είναι οι πυκνωτές. Θα έπρεπε να έχει μείνει σε αχρηστία τουλάχιστον 6 μήνες... Κάτι άλλο συμβαίνει. Δοκίμασε να οδηγήσεις άλλο μεγάφωνο, όπως προείπε συνφορουμίτης. Πρέπει να απομονωθεί το πρόβλημα εξαλείφοντας πιθανότητες.
  4. Θα μπορούσε να είναι λυχνία που έγινε μικροφωνική αν και λίγο δύσκολο. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είναι οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές του power supply, αλλά μόνο αν ο ενισχυτής έχει να λειτουργήσει πολύ καιρό. Αναψέ τον και άστον κάνα δύωρο με το standby on και απλως κλείσε τα volume. Αν ούτε αυτό έχει αποτέλεσμα και είναι όντως οι πυκνωτές τότε χρειάζονται reforming. Δεν αποκλείεται βέβαια κανένα άλλο σενάριο (όπως το μεγάφωνο) αλλά για να απομονωθεί το πρόβλημα πρέπει να γίνουν δοκιμές και μετρήσεις. Πότε χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά πριν διαπιστώσεις το πρόβλημα;
  5. Η καμπίνα κανονικά φοράει 12" Legends όχι Vintage 30 συν το 15" επίσης Legend. Απ'ότι διαβάζω δίνει μία είσοδο των 8 ώμ. Δεν βρίσκω το manual αλλά υποθέτω ότι τα 12" είναι 8 ώμ το καθένα συνδεδεμένα σε σειρά (16 ώμ) και το 15" είναι 16 ώμ συνδεδεμένο παράλληλα με τα δύο 12". Επίσης η καμπίνα είναι ported... Αν είναι σωστά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη τότε είναι φτιαγμένη ουσιαστικά για τα συγκεκριμένα μεγάφωνα... Δέν ξέρω αν είναι χωρισμένη σε compartments και αν ναί σε ποιό ή ποιά βρίσκονται το ή τα ports. Όλα αυτά είναι σημαντικά. Μπορείς φυσικά να πειραματιστείς αλλά για να κάνεις μια σωστή και ενημερωμένη επιλογή πρέπει να τα λάβεις όλα αυτά υπόψη σου. Αλλιώς απλά ελπίζεις να σταθείς τυχερός. Τα ports, για παράδειγμα, σχεδιάζονται για συγκεκριμένα μεγάφωνα με τα συγκεκριμένα λίτρα αέρα κατα νού για συγκεκριμένες συχνότητες (γι'αυτό κι 'εχουν συγκεκριμένο εμβαδό ανοίγματος και συγκεκριμένο μήκος (βάθος)). Αυτά τα λίγα και "συγκεκριμένα" είχα να προσθέσω... ;)
  6. Στο τετράχορδο μπάσο η ανοιχτή Μι ειναι 41Hz (fundamental), στο 20ό τάστο η Σολ (Ρε#) είναι 311Hz (fundamental). Αυτό σου δίνει μια καλή ιδέα αλλά μιλάμε για fundamental frequencies... Το bandwidth το επιλέγεις εσύ ανάλογα με το τι έχεις αποφασίσει ότι θέλεις, θα έλεγα όμως πως το minimum είναι από 40Hz έως 10KHz (προσωπικά θα πήγαινα για σχεδόν όλο το audio bandwidth, 20Hz-17KHz). Για input impedance το σύνηθες είναι το 1ΜΩ, όχι πιο λίγο μιάς και stomp boxes που μπορεί να οδηγούν το input μπορεί να έχουν output impedance ακόμα και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ώμ. Όσον αφορά το gain απλά θα έλεγα: όσο χρειάζεται για να οδηγηθεί το τελικό στάδιο ενίσχυσης για να αποδώσει την πλήρη ισχύ... Το τι γίνεται στην προενίσχυση το αποφασίζεις εσύ. Τέλος τα μεγάφωνα είναι και αυτά δική σου επιλογή και υπάρχουν πολλές επιλογές με πολύ διαφορετική συχνοτική απόκριση αλλά και διάφοροι συνδιασμοί (woofers + tweeter). Να σημειώσω πως χρησιμοποιούνται και μεγάφωνα που βρίσκουμε και σε ηχεία PA. Γενικά δεν υπάρχουν περιορισμοί αρκεί να ξέρεις τι θέλεις να επιτύχεις.
  7. Ωραία μόντα! Ναι οι magnetic Components ακούγονται πολύ καλλοί... Την μεγαλύτεροι διαφορά πιστεύω την έκανε η αποσύνδεση των Ultra linear taps. Φαίνεται πως οι σχεδιαστές της fender τότε το παράκαναν: και Ultra linear και NFB loop... rated στα 135 watt αυτό δεν είναι ενισχυτής κιθάρας αυτό είναι ένα μίνι PA... Σίγουρα και το choke παίζει ρόλο αλλά όλα τα λεφτά είναι η τροποποίηση από UL σε Pentode mode. ;)
  8. Εγώ πάλι είμαι άλλης γενιάς και γι'αυτό προτείνω fender champ... Κι αν τον φτιάξεις σε σασί που έχει χώρο είναι σχετικά εύκολο να τροποποιήσεις την προενίσχυση σε κάτι σαν τον Hi octane κρατώντας την τελική ως έχει. Βέβαια ο champ έχει και NFB loop αλλά κι αυτό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα (μπορείς είτε να το καταργήσεις είτε να το συνδέσεις π.χ. στην κάθοδο του gain stage πριν τον cathode follower στην προενίσχυση του hi octane). Θα χρειαστεί βέβαια να επεκτείνεις το power supply και να έχεις επιλέξει power transformer που μπορεί να αντέξει τις αυξημένες απαιτήσεις (κυρίως το filament winding). Φυσικά θα πρότεινα διόδους για την ανόρθωση κι όχι λυχνία ανόρθωσης που έχουν τα period correct schematics... Άντε και καλά μαστορέματα!
  9. Μπράβο κι απο μένα! Το μεράκι είναι το παν σ'αυτά τα πράματα... Εγώ θα σου πρότεινα να φτιάξεις μια καμπίνα. Μια open back με ένα 12" θα είναι ότι πρέπει και αν επιλέξεις μεγάφωνο με υψηλό power rating θα μπορείς να την χρησιμοποιήσεις και με άλλους ενισχυτές (προτείνω 8Ω). Και αν αποφασίσεις να κάνεις καμιά μόντα στον Hi-Octane πες τι θες για να σου προτείνουμε αλλαγές. Καλόπαιχτος!
  10. Η μόνωση των cavities έχει κάποια αποτελέσματα αλλά αν δέν διορθωθεί η καλωδίωση θα υπάρχει πάλι πρόβλημα. Πριν μονωθούν τα cavities πρέπει να γίνει σωστά η καλωδίωση. Πρέπει να εξαληφθούν όλα τα ground loops που το κλασσικό strat wiring έχει. Κάτι ποδαράκια ποτ κολημένα στο σώμα του, καλώδια γείωσης από σώμα σε σώμα ποτ (ενώ αυτά ήδη συνδέονται μέσω του αλουμινίου του pickguard), πυκνωτές που γειώνονται στο σώμα ποτ κ.τ.λ.. Πρέπει να γίνει ένας όσο το δυνατόν πιο σαφής διαχωρισμός του "signal ground" από "chassis ground". Οι δύο γειώσεις ενωποιούνται όσο γίνεται πιο κοντά στην έξοδο με ένα μόνο αγωγό. Με στέρεο τζακ είναι δυνατό να συνδέονται μέσω του sleeve του μονοφωνικού καρφιού... Αφού γίνουν όλα αυτά τότε αν υπάρχει ακόμα μεγάλο πρόβλημα γίνεται το shielding των cavities. Κι ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι οι μαγνήτες πρέπει να είναι potted αν θέλουμε ο θόρυβος να μειωθεί στο ελάχηστο.
  11. Δύσκολα βλέπουμε τέτοιο gear εδώ... Το σύστημα είναι όντως φτιαγμένο για stereo setup. Επίσης οι συγκεκριμένοι SLO εκτός του ότι είναι φτιαγμένοι για τον Clapton είναι τροποποιημένοι μετά από παράκληση του Cornish από τον Soldano γι'αυτό κι έχουν μία παραπάνω λυχνία για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του fx loop... Για όσους ενδιαφέρονται: http://www.petecornish.co.uk/ectt.html
  12. Συμφωνώ απόλυτα με την παράθεση του myster_maze για cathode stripping και cathode poisoning. ;) Είναι αλήθεια πως οι πιθανότητες τέτοιων φαινομένων σε ενισχυτές κιθάρας είναι απειροελάχιστες. Το γεγονός ωστόσο παραμένει για το πως προέκειψε το stand by. Ο κύριος Blencowe, πρώτον, αναφέρεται στο συγκεκριμένο stand by switch που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα(HT on/off). Δεύτερον, κάνει αναφορά σε συγκεκριμένο ενισχυτή. Παραθέτω λοιπον ένα νομίζω γνώριμο schematic (η θέση των πυκνωτών είναι προφανής). Όσων αφορά τα ratings των πυκνωτών να θυμήσω ότι μιλάμε για peak Voltages όχι working Voltages που σε συνδιασμό με tolerances της τάξης του +-20% και την ποιότητα των passive components της εποχής συνθέτουν ένα λίγο προβληματικό σκηνικό. Ο κύριος Blencowe μιλάει αφοριστικά για το συγκεκριμένο stand by switch(HT on/off). Δεν προτείνει το καψιμο στην πυρά για το stand by σαν ιδέα, που όπως πολύ σωστά ειπώθηκε έχει και κάποια καλά. Είναι πολλές οι βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν στο stand by switch πρίν ακόμα φτάσουμε να μιλάμε για κυκλώματα auto stand by ή όπως αλλιώς τα ονομάζουμε. Ένας λόγος που αυτά τα κυκλώματα δεν χρησιμοποιούνται είναι επειδή δεν λειτουργούν σαν mute, κάτι που πολλοί χρήστες έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν. Η θέση του διακόπτη είναι επείσης πολύ σημαντική. Αναφέρω ενδεικτικά ότι η τοποθέτηση του διακόπτη πρίν την ανόρθωση (δηλαδή στο AC circuit) έχει κάποια πλεονεκτήματα. Μιά απλή βελτίωση είναι μια αντίσταση παράλληλα συνδεδεμένη με τον διακόπτη. Όταν ο διακόπτης είναι ανοιχτός (open) η αντίσταση αυτή είναι σε σειρά με την υψηλή τάση... Αυτό συνεπάγεται πως κατά την εκκινηση (power on) η τάση στα άκρα των πυκνωτών είναι κατα πολύ μικρότερη και ο χρόνος φόρτισής τους επιμηκύνεται. Αυτό δείνει αρκετό χρόνο στις λυχνίες να "ζεσταθούν" ώστε όταν ολοκληρωθεί η φόρτιση των πυκνωτών οι λυχνίες να είναι έτοιμες να δεχθούν τάση στην άνοδό τους. Αυτό σημαίνει ότι σε κατάσταση stand by περνάει κάποιο ελάχιστο ρεύμα απ'της λυχνίες. Όταν ο διακόπτης κλείσει η αντίσταση παρακάμπτεται... Αυτό το κύκλωμα μπορεί χωρίς αρνητικές επιπτώσεις να χρησιμοποιηθεί σε ένα διάλειμμα. Το μόνο αρνητικό του είναι ότι ο ενισχυτής ΔΕΝ είναι fully muted. Για να ακούσεις βέβαια κάτι αμυδρά θα πρέπει η ένταση να είναι "στο τέρμα". Σε ένα τέτοιου είδους κύκλωμα θα πρότεινα ο ενισχυτής να μπένει πρώτα σε stand by και μετά power off, αλλά δέν ειναι "critical". Επείσης το κύκλωμα αυτό επιμηκύνει σημαντικά και την ζωή της ανορθώτριας λυχνίας (αν είναι παρούσα μιά τέτοια!). Για να υπολογήσουμε την αντίσταση αποφασίζουμε πόση ενέργεια θα μετατρέπει σε θερμότητα μιάς και το πόσο ρεύμα θα επιτρέπει να περάσει δεν θα πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα. Αν βρίσκεται μετά την ανόρθωση θα "δεί" όλη την υψηλή τάση. Οπότε : Power = (Voltage^2)/Resistance -> Resistance = (Voltage^2)/Power Εάν για παράδειγμα HT=400V και θέλουμε 1watt power dissipation απ'την αντίσταση (ώστε να χρησιμοποιήσουμε αντίσταση των 2watt που βρίσκει κανείς πιο εύκολα και έχει χαμηλό κόστος) τότε : (400^2)/1=160k Επειδή όμως ολόκληρη την υψηλή τάση θα την "δεί" μόνο για ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μισή : 80k ~ 86k θα είναι μιά χαρά... Προσωπικά χρησιμοποιώ wirewound 5watt ;D Τέλος, με την ίδια λογική που όταν κάνω μία παύση 20 λεπτών δεν αφαιρώ το καλώδιο της κιθάρας για να το "μαζέψω" , δεν κλείνω ούτε τον ενισχυτή αλλά τον βάζω στο stand by επιμηκύνοντας έστω ελάχιστα τη ζωή των λυχνιών και λοιπών components... bassman_5f6a_schem.pdf
  13. Συγνώμη, έπρεπε να είμαι πιο συγκεκριμένος... Συμπληρώνω: για να προστατέψει τους πυκνωτές του power supply στην εκκίνηση του ενισχυτή (power on). "If you're wondering why all those old amps use a standby switch, its because Fender was designing complicated amps on the cheap. In the bigger versions of the Bassman, money was saved by using power supply caps that were rated only for the working voltage, not the peak voltage which occurred before the valves start drawing current. As everyone knows, Marshall simply copied the Bassman without a second thought, complete with standby switch, so now we have the two biggest names in the industry using standby switches, and the rest is history. The other big players, Vox and Gibson, never used standby switches since they didn't need them. Only very recently have they started adding them, purely because too many guitarists want their amp to look just like a Fender/Marshall, even though nowadays no designer (who values his reputation) uses underrated capacitors." Mr Blencowe "Most standby switches simply turn the HT on and off, allowing the amp to be muted while the valves are still idling hot. When the standby is switched to "on" all the power supply capacitor will instantly draw inrush current;- this 'hard switch on' and inevitably shortens the working life of the rectifier and capacitors." Mr Blencowe, again... "In a properly designed amp, a standby switch is nothing more than an expensive, oversized mute switch." and again Mr Blencowe Συγνώμη για τα αγγλικά αλλά προτιμώ "να κάνω quote" απευθείας...
  14. Εξαρτάται από το κύκλωμα του stand-by... Δεν είναι όλα τα ίδια. Ο κάθε κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος να αναφέρει στο manual την ορθή χρήση του stand-by switch. Να θυμήσω μόνο ότι το original stand-by switch αρχικά τοποθετήθηκε για να προστατέψει τους πυκνωτές του power supply.
  15. Να τον κάνεις ανταλλακτικά δεν το προτείνω... Είναι κρίμα, χαρισέ τον καλύτερα. Δεν μας είπες όμως ποιός ακριβώς είναι. Είχα κι εγώ ένα marshallάκι, τον VS15 (valvestate II), που ήμουν έτοιμος ή να πετάξω ή να χαρίσω αλλά τελικά αποφάσησα να του δώσω μιά ευκαιρία να εξιλεωθεί. Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρώ schematic αλλά το schematic του μεγαλύτερου αδελφού του VS30R είχε πολλά κοινά κι έτσι αποφάσησα να επέμβω... Άλλαξα τον πρώτο dual opamp (σα να λέμε V1) με έναν με καλύτερα specs φτιαγμένο περισσότερο για audio signals και άλλαξα και το clipping κύκλωμα που ακολουθούσε από δυόδους σιλικόνης σε γερμανίου, κατήργησα headphones out και τη θέση του πήρε ένας toggle switch για mute, τέλος εγκατέστησα και ένα switching jack για speaker out για να οδηγεί καμπίνα αν θελήσω... Άλλος ενισχυτής... Αν ήταν ο VS15R ίσως να έβαζα και fx loop έτσι για πλάκα... Φυσικά έπαιξε ρόλο και το ότι ήταν made in UK... Αν μας πείς ποιός είναι μπορώ να γίνω πιό συγκεκριμένος όσων αφορά υλικά αλλά και την "εγχείρηση" αν υπάρχει κάποιο schematic. Αν είναι της σειράς MG made in phillipines, china ή όπου αλλού... χαρισέ τον να κάνεις κάνα πιτσιρικά πολύ μα πολύ χαρούμενο!
  16. Ο φίλος μας audiokostas με κάλυψε απόλυτα... ;D Εγώ πάντως θα πήγαινα για bridged mode εκτός αν πρόκειται να αξιοποιήσεις το stereo mode στο στήσιμο. Και μιάς και θα χρησιμοποιήσεις μασίφ συμήδα σκέψου πως θα το τελειώσεις κι αν θα το καλύψεις με tolex. Αν τα ξύλα είναι καλά ίσως να έβαζα κανένα όμορφο wood stain και βερνίκι αντί να το καλύψω... μμμμ @audiokostas ξέρω πως είναι μεγάλο θέμα το ξύλο στην καμπίνα... Ευχαριστώ για τις πληροφορίες! επίσης συμφωνώ για το solid pine, ούτε εμένα μου αρέσει η υπερβολική απόκριση σε treble...
  17. Δεν έχω δουλέψει ποτέ με MDF ;D Το αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι! οπότε μάλλον έχεις δίκιο... Ότι είναι ανηχοικό το ξέρω. Και ότι δουλεύονται διαφορετικά... Εγώ συνήθως δουλεύω 11πλή ή 13άρα. Δεν έχω δουλέψει ποτέ σε καμπίνα ούτε solid ξύλα. :-[ Δεν έτυχε... Έχεις τέτοια εμπειρία; Θα ήταν πιστεύεις καλύτερη επιλογή για μικρά boutique combos; (π.χ. solid pine και ιστορίες) sorry για το off topic... ;)
  18. thumbs up σε ibanezbass! μ'αρέσουν οι άνθρωποι που διορθώνουν τον εαυτό τους... @audiokostas σωστά τα λές μαν...
  19. Θα σε συμβούλευα να μην φτιάξεις combo τόσο μεγάλο... αφού θέλεις τόσα μεγάφωνα καλύτερα φτιάξε ξεχωριστή καμπίνα. Οι fearful είναι πολύ καλλές και αν δεν έχεις ξαναφτιάξει κάτι τέτοιο θα σου πρότεινα μια με ένα 15"αρι και ένα tweeter. Αν δεν έχεις εμπειρία με ρούτερ ή σέγα το να κόψεις π.χ. τέσσερεις κύκλους σε μία (4x10) μπάφλα θα είναι δύσκολο. Επίσης θα σου έλεγα να αποφύγεις finger ή dovetail ενώσεις. Το industry standard από πλευράς υλικού είναι κόντρα πλακέ σημύδας πάχους από περίπου 1,5 με 2 cm. Χρησιμοποιείται όμως πολύ και το MDF που είναι και πιό ελαφρύ. Δεν θα μπώ σε τεχνικές λεπτομέρειες αλλά σε συμβουλεύω να προγραμματίσεις τις κινήσεις σου και τα στάδια κατασκευής όσο καλύτερα μπορείς. Δεν μας είπες όμως τί θα οδηγεί αυτά τα μεγάφωνα ή καμπίνα... Τι τύπου ενισχυτής; Πόσα watt; Τι ήχο θέλεις; κ.τ.λ. Ιδιαίτερη προσοχή στα εξής: α)πως θα κλείνει η καμπίνα (για closed και ported) β)μόνωση εσωτερικά γ)στα ports ή port (για ported) δ)στο crossover (για woofer/tweeter combo) ε)στο μέγεθος Οι προμηθευτές για μεγάφωνα και hardware: http://www.tubesandmore.com/ http://www.lean-business.co.uk/eshop/ http://www.artsound.gr/catalog/index.php Για ροδάκια βίδες και ψιλοπράματα πήγαινε praktiker, leroy merlin, στην Αθηνάς κ' στον ταύρο... Παράδειγμα: η τελευταία καμπίνα που έφτιαξα ήταν μια oversized closed-back 2x12 για κιθάρα με eminence μεγάφωνα. Ζύγιζε 36 κιλά... πάλι καλά που της έβαλα ροδάκια. ;-) Καλλή επιτυχία με την κατασκευή!!!
  20. Καλά κάνεις και θες να το ψάξεις! ;) Εγώ δεν ξέρω κανέναν hiwatt specialist εδώ στην ελλάδα. Τον τεχνικό από Βρετανία που αναφέρεις τον έχω υπόψη μου και έχει και κάτι πολύ καλλές φωτογραφίες ενός vintage DR 103 όπου πραγματικά φένεται η ποιότητα κατασκευής (σεμινάριο στο lead dress...). Η προσωπική μου άποψη (τονίζω το "προσωπική" καθότι ούτ'εγώ είμαι hiwatt specialist) είναι να ξεκινήσεις με δύο πράγματα και μετά να αποφασίσεις αν θες να συνεχίσεις τις τροποποιήσεις. Τα δύο πράγματα είναι α) ο μετασχηματιστής εξόδου και β) οι πυκνωτές του power supply. Πρώτα πρέπει να εξακριβωθεί τη ποιότητας είναι και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους. Αν και νομίζω τη μεγαλύτερη διαφορά θα κάνει ο μετασχηματιστής εξόδου... Μετά βλέπεις για άλλα πράγματα όπως μετασχηματιστή ισχύος, coupling capacitors κ.τ.λ.. Για μετασχηματιστή εξόδου έχεις αρκετές επιλογές: http://heyboertransformers.com/ http://www.hammondmfg.com/ http://www.transformers.co.uk/ http://www.edcorusa.com/ Και οι τέσσερις είναι πολύ καλλοί κατασκευαστές (εγώ προτιμώ heyboer και edcor). Οι transformers.co.uk (T&R) είναι η εταιρία που έχει αγοράσει την Partridge και όλα τα specs των μετασχηματιστών που έφτιαχνε... Βέβαια υπάρχουν και άλλες επιλογές για κάποιον που το budget δεν αποτελεί θέμα. Μπορείς πάντα να βρείς κάποιον εδώ (στην ελλάδα) να σου φτιάξει έναν. Και ένα schematic που έχω για να μην ψάχνεις. Είναι απ'τα μέσα των 90s αλλά νομίζω το κύκλωμα δεν έχει αλλάξει καθόλου... Καλλή τύχη στην αναζήτησή σου! ;D hiwatt_100w_dr103.pdf
  21. Γειαχαρά και χρόνια πολλά κι απο μένα! ;D Γιατί αμφιβάλεις? Δεν είσαι ευχαριστημένος απ'το μηχάνημα? Το καλύτερο που έχει να κάνει η κάθε Hiwatt είναι να αναπαράγει τα κλασσικά αυτά κυκλώματα σε όσο καλύτερη ποιότητα μπορεί, αποφεύγοντας κάποιες πρακτικές του παρελθόντος που πια δεν έχουν θέση στην σημερινή εποχή. Όσο για το μέτρο σύγκρισης... Σε πληροφορώ πως έχεις! Αφού είμαι σίγουρος πως ο ενισχυτής αυτός ήταν συνειδητή σου επιλογή με βάση κάποια (για'σένα) αντικειμενικά κριτήρια. Δεν είναι απαραίτητο οι μουσικοί να έχουν τεχνικές γνώσεις για να κάνουν επιλογές που αφορούν τον ήχο τους. Τέλος να πώ την προσωπική μου άποψη που είναι πως vintage δεν σημαίνει πάντα καλύτερο... Έχεις manual? κι'αν ναί, έχει schematic? Εκεί είναι όλες οι απαντήσεις. ;)
  22. Πάρε μια EH 12AX7 να κάνεις τη δουλειά σου... σε αυτό το κύκλωμα δεν θα δείς φοβερές διαφορές. Ελπίζω έτσι να λυθεί το πρόβλημα. Τα δέκα χρόνια είναι καλά για αλλαγή λυχνίας προενίσχυσης (εξαρτάται βέβαια και από τη χρήση), πάντως μην περιμένεις να πεθάνει τελείως αφού αυτό μπορεί να αργήσει πολύ ακόμα...
  23. Τι πάω και ξεθάβω ρε γμτ... ;D Πρώτ'απ'όλα (πολύ καθυστερημένα) συγχαρητήρια στο φίλο μας oregon για τον AC15... Και τώρα μερικές διευκρινήσεις. Το θέμα rectifiers και power supplies είναι τεράστιο γι'αυτό θα προσπαθήσω να μην μπώ σε ανούσιες για κάποιους λεπτομέρειες. Το tube rectifier sag εμφανίζεται σε push-pull class AB κ.τ.λ. όχι σε push-pull class A ούτε φυσικά σε single ended τοπολογία. Δεν θα εξηγήσω γιατι εκτός αν μου ζητηθεί, να σημειώσω όμως πως ακομα και σε class AB παρουσιάζεται μόνο όταν οι τελικές λυχνίες λειτουργούν στο ΑΒ κομμάτι του load line (δηλαδή σε σχετικά υψηλές εντάσεις) και όχι όσο λειτουργούν σε class A. Αυτό που επηρεάζει ο rectifier (σε συνδιασμό πάντα και με το υπόλοιπο power supply) είναι το λεγόμενο transient responce και φυσικά οι πρώτες συχνότητες που επηρεάζονται απ'αυτό είναι οι χαμηλές συχνότητες. Για να γίνει σωστά μιά σύγκριση full wave rectifier tube και ενός full wave diode rectifier (όχι bridge rectifier) πρέπει όλες οι άλλες παράμετροι να παραμείνουν ίδιες. Δηλαδή πρέπει για παράδειγμα η τάση στις ανόδους των τελικών λυχνιών να είναι η ίδια (μετά την ανόρθωση της τάσης)... για το ίδιο φορτίο (output transformer primary impedance)... κ.τ.λ.. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε το ίδιο ακριβώς bias άρα και το ίδιο power output με την ίδια "συμπεριφορά" όσον αφορά τις λυχνίες. Αν απλώς αντικαταστήσουμε έναν τύπο rectifier με έναν άλλο θα ήταν καλό να κάναμε re-bias και φυσικά θα μιλούσαμε για ένα κύκλωμα που διαφέρει αρκετά σε λειτουργία και απόκριση απ'το άλλο. Επείσης να προσθέσω πώς δεν είναι απαραίτητη η χρήση inductor(choke) με tube rectifier ούτε η χρήση μεγαλύτερων πυκνωτών με diodes. Οι tube rectifiers έχουν κάποιες απαιτήσεις παραπάνω σε σχέση με τις διόδους εκτός απ'το πολύ μεγαλύτερο κόστος της ίδιας της συσκευής. Χρειάζονται socket, σε πολλές περιπτώσεις δικό τους filament winding(5V @~2A(ανάλογα τον rectifier)), limiting resistors στις ανόδους (αν δεν επαρκεί η αντίσταση της δευτερεύουσας περιέλιξης του μετασχηματιστή) και φυσικά έχουν μέγιστο capacitance που μπορεί να ακολουθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται μεγαλύτεροι πυκνωτές μετά από διόδους (μιάς και αυτοί οι πυκνωτές φιλτραρουν το "riple hum"). Τέλος να υπενθυμίσω πως αλλάζοντας rectifier αλλάζουμε την υψηλή τάση για όλα τα στάδια του ενισχυτή (άρα και το bias για όλα). Ας μην αρχίσω να ψαχουλεύω το θέμα screen grids... Ζητώ συγνώμη προκαταβολικά για τις τεχνικές λεπτομέρειες, ξέρω πως δεν είναι κατανοητές από όλους αλλά δεν γινόταν! ;)
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου