Προς το περιεχόμενο

roberto30

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    1.130
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    8

Σωστές Απαντήσεις

  1. roberto30's ανάρτηση in Πνευματικά δικαιώματα & χρήση μουσικής σε καταστήματα was marked as the answer   
    Πλέον ως προς τις υποχρεώσεις προς το δημόσιο, αρκεί η γνωστοποίηση της χρήσης μουσικής / μουσικών οργάνων σύμφωνα με τους όρους των άρθρων 28, 29 του Ν 4442/2016.
     
    Από εκεί και πέρα για την δημόσια εκτέλεση μουσικής (Ελληνικής και ξένης), απαιτούνται άδειες από τις εταιρείες συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων των δημιουργών (ΕΥΕΔ, ΕΔΕΜ, Αυτοδιαχείριση) και από την GEA (GRAMMO-ERATO-APOLLON) που είναι εταιρεία συλλογικής διαχείρισης των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων.
     
    Από εκεί και πέρα στην αγορά υπάρχουν διάφορες λύσεις που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν μουσική χωρίς δικαιώματα. Καλό θα είναι όποιος τις έχει τεστάρει να μας πει την εμπειρία του.
     
  2. roberto30's ανάρτηση in Παρατήρηση για διατάραξη ησυχίας was marked as the answer   
    Αυτές οι υποθέσεις έχουν ποινικές και αστικές προεκτάσεις.

    Α) Ως προς τις ποινικές προεκτάσεις,  εφαρμόζεται η αστυνομική διάταξη 3/1995 η οποία στο άρθρο 1 αναφέρει τα εξής:

    1. Οι ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας καθορίζονται ως εξής:

    α. Κατά τη θερινή περίοδο από 15.00' έως 17.30' και από 23.00' έως 07.00'.

    β. Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15.30' έως 17.30' και από 22.00' έως 07.30'.

    2. Ως θερινή περίοδος, για την εφαρμογή της παρούσας, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου και ως χειμερινή το χρονικό διάστημα από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

    3. Κατά τις ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας απαγορεύονται:

    ….

    β. Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόρασης σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικίες ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.

    …….

    -Με το άρθρο 10 του νόμου 4637/2019, το αδίκημα της «Διατάραξης κοινής ησυχίας» έγινε πλημμέλημα (πριν ήταν πταίσμα) και οι παραβάσεις τιμωρούνται με φυλάκιση έως πέντε μηνών ή χρηματική ποινή έως εκατόν πενήντα ημερήσιες μονάδες.


     
    Β) Ως προς τις αστικές προεκτάσεις,  εφαρμόζεται το άρθρο  1003 του Αστικού Κώδικα που προβλέπει τα εξής:

    1003 ΑΚ – Περιορισμοί Κυριότητας  - Εκπομπές

    «Ο κύριος ακινήτου έχει υποχρέωση να ανέχεται την εκπομπή καπνού, αιθάλης, αναθυμιάσεων, θερμότητας, θορύβου, δονήσεων ή άλλες παρόμοιες επενέργειες που προέρχονται από άλλο ακίνητο, εφόσον αυτές δεν παραβλάπτουν σημαντικά τη χρήση του ακινήτου του ή προέρχονται από χρήση συνήθη για ακίνητα της περιοχής του κτήματος από το οποίο προκαλείται η βλάβη.»

    Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος του γειτονικού ακινήτου μπορεί να ασκήσει αγωγή & ασφαλιστικά μέτρα κατά του γείτονα που προκαλεί τον θόρυβο.

    Προσοχή γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ο περιορισμός των ωρών μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας . Η προσβολή που παραβλάπτει σημαντικά την χρήση του ακινήτου μπορεί να τελείται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

    Αυτονόητο είναι ότι είναι θέμα απόδειξης ενώπιον των δικαστηρίων το αν από τον συγκεκριμένο θόρυβο που εκπέμπεται,  πράγματι παραβλάπτεται σημαντικά η χρήση του γειτονικού ακινήτου του ή αν ο θόρυβος αυτός είναι ο συνηθισμένος για τα ακίνητα της περιοχής.


     
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου