Προς το περιεχόμενο

Alex Raptakis

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    1.810
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    13

Ότι δημοσιεύτηκε από Alex Raptakis

  1. Προφανώς, αλλά η οργάνωση αυτών δεν είναι καθόλου εύκολη, εύχρηστη, ή γρήγορη, ιδιαίτερα αν δεν θες να έχεις κενό χώρο ή floating windows. Τα Windows έχουν πλέον τη λειτουργία οργάνωσης αλλά παραμένει περιορισμένη και πολύ συγκεκριμένη. Αν πάλι κάποιος είναι fan των floating windows και δεν έχει αρκέσκω ως προς την οργάνωση, τότε οκ, ένα μεγάλο μόνιτορ ίσως είναι καλύτερο από άποψη χώρου, και σίγουρα χρήματος.
  2. Δύο για ένα και μόνο λόγο. Στη 1 μεγάλη οθόνη, αχρηστεύεται η λειτουργεία της μεγιστοποίησης παραθύρων. Ιδιαίτερα σε μια τόσο μεγάλη οθόνη, όταν μεγιστοπιοείς ένα παράθυρο, πρέπει κυριολεκτικά να κουνας το κεφάλι σου, ιδιαίτερα για να βλέπεις το τι συμβαίνει στις άκρες της οθόνης. Ενώ όταν έχεις 2, στη δεύτερη έχεις πάντα κάτι δευτερεύον που το κοιτάς αραιά και που, ή/και θες να είναι πάντα προσβάσιμο χωρίς να ανοιγοκλείνεις παράθυρα. Για παράδειγμα στη μουσική παραγωγή και τα DAWs, εγώ έχω μια 27άρα και μια 24άρα δίπλα. Στη μικρή έχω μόνιμα τον μείκτη ανοιχτό, βολεύει απίστευτα. Ιδανικά θα ήθελα και μια τρίτη στα δεξιά για να έχω είτε το Piano Roll είτε Video Player του DAW όταν γράφω για εικόνα.
  3. Το Ableton έχει αρκετά πραγματάκια από μόνο του (αν έχεις τη φουλ έκδοση), ειδικά όσον αφορά εφέ όπως compressors, EQ, κτλ. Το τι επιπλέον θα χρειαστείς, έχει να κάνει ξεκάθαρα με το τι θες να κάνεις - το οποίο δε μας το έχεις αναφέρει ακόμα! Γράψε μας τι θες να κάνεις και ίσως έχουμε να σου δώσουμε πιο συγκεκριμένες επιλογές. Αν θες να γράψεις ορχηστρική μουσική, θα χρειαστείς ορχηστρικές βιβλιοθήκες από εταιρίες όπως Spitfire Audio, EastWest, Native Instruments, Orchestral Tools, κτλ. Αν γράφεις ηλεκτρονική μουσική, ίσως χρειαστείς ένα καλό Synth VST όπως το Serum ή το Omnisphere. Αν θες να γράφεις τα δικά σου beats, τότε θα χρειαστείς κάποιο "drum machine vst". Κάποιοι παίρνουν κάποια πακέτα με έτοιμες λούπες ή ξεχωριστά αρχεία wav τα οποία τα πετάνε μέσα ως αρχεία ήχου. Πώς τα χρησιμοποιείς: Αφού αγοράσεις/αποκτήσεις το VST, το κατεβάζεις και το κάνεις εγκατάσταση. Το πακέτο εγκατάστασης βάζει ένα αρχείο σε ένα συγκεκριμένο φάκελο στο σύστημά σου, το οποίο (συνήθως) διαβάζεται αυτόματα από το πρόγραμμα DAW που χρησιμοποιείς. Εφόσον το VST έχει εγκατασταθεί σωστά και διαβάζεται από το DAW, τότε το φορτώνεις σαν Instrument Track (αντί για Audio Track που είναι για ηχογράφηση). Εκεί κάπως, ανάλογα το πρόγραμμα, θα σου ζητήσει να διαλέξεις ποιο VST θες να φορτώσεις. Παράδειγμα από το Cubase: > > Αφού δημιουργήσεις σωστά το track με φορτωμένο το VST της αρεσκείας σου, τότε φτιάχνεις ένα "event" (μπορεί να λέγεται διαφορετικά σε κάθε πρόγρμαμα) και έτσι μπορείς να ξεκινήσεις να γράφεις μουσική μέσω του λεγόμενου Piano Roll, ή αν έχεις Πληκτροφόρο Midi Controller, απλά πατάς Record και γράφεις παίζοντας, σαν να ηχογραφείς. Πώς φαίνεται το event και το Piano Roll στο Cubase: Για να φορτώσεις κάποιο εφέ plugin, τότε το φορτώνεις ως Insert ή Send εφέ στο όργανο που θες να το χρησιμοποιήσεις. Καλό θα ήταν να δεις κάποιο in-depth video στο πρόγραμμα που θες να συνεχίσεις, πχ Ableton ή Cubase, και να μάθεις τα βασικά πριν καλά καλά το ανοίξεις.
  4. Cubase: Το πρόγραμμα DAW (Digital Audio Workstation) που φορτώνεις στον υπολογιστή για να φτιάξεις ή/και να ηχογραφήσεις μουσική. Κάποια άλλα: Reaper, Bandlab/Cakewalk, Logic Pro X, Pro Tools, Ableton Live, Studio One, FL Studio. Το χρειάζεσαι; - Αν ο σκοπός σου είναι να φτιάχνεις μουσική, χρειάζεσαι σίγουρα ένα DAW πρόγραμμα. - Από τώρα λέω ότι όλα τα υπόλοιπα είναι προεραιτικά - Looper: Βοηθάει μόνο στην περίπτωση που μας ενδιαφέρει το live looping. Το χρειάζεσαι; - Εεε αν θες να κάνεις live looping για κάποιο live show, τότε είναι μονόδρομος. Synthesizer: Είναι συνήθως ένα πληκτροφόρο όργανο που παράγει δικούς του ήχους, είτε ψηφιακά είτε αναλογικά. Το χρειάζεσαι; - Για αρχή, θα έλεγα ξεκάθαρα όχι. Υπάρχουν άπειρα ψηφιακά όργανα (Virtual Instruments - VST) τα οποία τα φορτώνεις στο Cubase και θα είσαι μια χαρά. Αν αργότερα θες να ψαχτείς με ιδιαίτερους και μοναδικούς ήχους, τότε πας σε κάποιο synth. Controller: Υπάρχουν 2 ειδών controllers, τα πληκτροφόρα που μοιάζουν με synths (εδώ μπορεί να μπερδεύτηκες), και τα μη-πλητροφόρα που μοιαζουν με "κονσολες". Είναι φυσικές συσκευές οι οποίες δεν παράγουν ήχους, αλλά απλά μεταδίδουν πληροφορία MIDI. Τα χρησιμοποιούμε για να μην τα κάνουμε όλα με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Το χρειάζεσαι; - Αν θες να έχεις ευκολία ως προς το να αλλάζεις εύκολα και γρήγορα παραμέτρους μέσω πληροφορίας midi, τότε ναι. Άλλα πράγματα που μπορεί να συναντήσεις στο ξεκίνημά σου: VST - Virtual Instruments - Plugins: Μικρο-προγραμματάκια τα οποία φορτώνεις στο DAW για ήχους, εφέ και διάφορες άλλες λειτουργίες. Το χρειάζεσαι; - Σίγουρα θα χρειαστείς κάποια, γιατί από μόνα τους τα DAW έχουν λίγους ήχους. Κάρτα ήχου - Audio interface: Συσκευή που χρειαζόμαστε για να συνδέσουμε εξωτερικά φυσικά μουσικά όργανα, ηγεία monitor και ακουστικά στον υπολογιστή μας, καθώς και στο latency ηχογράφησης. Το χρειάζεσαι; - Αν θες να συνδέσεις κάτι από τα παραπάνω, σίγουρα. Ηχεία Monitor - Ακουστικά: Σοβαρές συσκευές ήχου που έχουν σκοπό να σου δώσουν όσο καλύτερο ήχο κοντά στην πηγή, όχι για ακρόαση, αλλά για "έλεγχο" του ήχου που φτιάχνεις. Το χρειάζεσαι; Αν θες να κάνεις μια κάπως σοβαρή δουλειά μουσικής παραγωγής, ναι. DI Box: Μια συσκευή που χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις για ηχογράφηση ηλεκτρικής κιθάρας (κυρίως). Μπορεί να το δεις σε κάποιες λίστες ξεκινήματος. Το χρειάζεσαι; - Δε θα το λεγα, εκτός αν έχεις ενισχυτή και θες να ηχογραφήσεις και αυτόν και το καθαρό σήμα της κιθάρας. Fender Telecaster: Η κιθάρα που αγαπάει το Noiz. Το χρειάζεσαι; - Αν θες να είσαι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ μέλος του Νoiz, ναι. Αλλά όχι. Ίσως και ναι, δεν ξέρω.
  5. Στο SoundWay έχω πάει, ένα από τα πιο άβολα drum kits που έχω παίξει ποτέ. Τεράστια shells με κακό setup που ήθελε τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά για να το φέρω στα μέτρα μου, για πολύ απλά παιξίματα. Το παράτησα γιατί δεν άξιζε, ήταν χάλια για μένα. Στα υπόλοιπα δεν έχω πάει. Όποτε είναι να παώ για πρόβα, πάω στο Prova Studio, το οποίο είναι στον Ταύρο, και το έμαθα μέσα από το Noiz που κάναμε το περσινό meetup. Το συστήνω. Μόνο κακό είναι ότι έχει περίεργη ψηφιακή κονσόλα που θα πρέπει να στη φτιάχνει κάθε φορά κάποιος από το χώρο.
  6. Εξαιρετικό Μπάμπη!
  7. @npap Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο! Μου έλυσες αρκετές απορίες από μόνος σου. Τα ακουστικά θα τα χρησιμοποιήσω καθαρά για monitoring και mixing. Δεν ακούω ποτέ μουσική από με ακουστικά, όπως πχ κάνουν οι audiophiles. Έτσι όπως το κόβω, αφήνω τελείως εκτός τα open και πάω πιο πολύ στο simulation. Αξίγει άραγε να πάρει κανείς ένα καλό closed αν τα simulations είναι όντως τόσο καλά όσο λένε?
  8. Να πω κι εγώ το δίλημμά μου: Είμαι ανάμεσα σε Steven Slate Audio VSX Essentials Edition και beyerdynamic DT-1990 Prο. Τα μεν είναι Closed και υποτίθεται ότι μέσω software κάνουν προσομοίωση χώρου και είναι κατάλληλα για μείξη σε untreated δωμάτια όπως το δικό μου. Τα δε είναι Open Back, που σημαίνει ότι είναι όσο πιο κοντά σε ηχεία μόνιτορ δίπλα στο αυτί. Δε ξέρω αν μπορώ να "τρέξω" βέβαια τα 250 Ohm, ίσως χρειαστώ προενίσχυση. Αλλά αν είχα, θα ήταν η καλύτερη επιλογή?
  9. Ωραία δουλειά γενικά. Καλή μείξη, αν και νομίζω ότι το συνολικό αποτέλεσμα πέφτει λόγω του ότι το ταμπούρο ακούγεται πολύ top-heavy. Δεν έχει καθόλου "σώμα", καθόλου αρμονικές, που το κάνει πολύ ψεύτικο, sample-like, και κατ' εμέ δεν ταιριάζει στο είδος. Το ίδιο ισχύει και για το hi-hat, και ίσως για μένα οι φωνές θα ήθελαν ένα κλικ κάτω. Σημείωση ότι τα λέει drummer αυτά. Στο άλμπουμ θα έλεγα ότι λείπε ένα πολύ δυναμικό κομμάτι. Πάνω κάτω είναι όλα στην ίδια αισθητική, και ίδιο τέμπο, αλλά οκ αυτό έχει να κάνει με το είδος το οποίο δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι που ακούω. Από την άλλη, σκέφτομαι σε ένα live ότι, δύσκολα θα γίνει "χαμός" που λέμε. Θέλει ένα peak. Τέλος, νομίζω κακώς ονομάσατε το album Altered State γιατί αν κάποιος το ψάξει απλά με τον τίτλο, θα τον κάνει redirect στην αλμπουμάρα των Tesseract.
  10. Εγώ πού και πού τους ακούω να φωνάζουν μάλλον γιατί τσακώνονται, αλλά θα συμβεί σπάνια. Το καλύτερο είναι ότι κάθε κανα μισάωρο, μερικές φορές πιο συχνά, ακούω κάποιον να τραβάει τρελή ροχάλα. Ακόμα και στις 3-4 το βράδυ να ξυπνήσω, παίζει να τον ακούσω.
  11. Εγώ δεν είναι ότι "κρίντζαρα" πάντως. Προσπάθησα να ακούσω τη μουσική εντελώς αντικειμενικά και λογικά, μιας και τέτοιος είμαι, και σαν ακροατής, και σα συνθέτης. Πέραν του ότι το κομμάτι εξελίσεται σε ένα μοντέρνο τραπο-ρεγκετόν, τα πάντα μέσα στο κομμάτι μου φαίνονται όχι μόνο ξένα, αλλά και παράλογα. Έχουν πάρει αυτό το τραπο-ρεγκετόν, έχουν προσθέσει παραδοσιακά στοιχεία, και μέσω μιας περίεργης σύνθεσης έχουν προσπαθήσει να το κάνουν... μετα-μοντέρνο; Από την όλη παραγωγή μέχρι και την ερμηνεία της Σάττι, το όλο κομμάτι μου σκάει πολύ, πολύ άσχημα. Ξέρω βέβαια πως γενικότερα στη Eurovision θέλουν να προκαλούν, να δοκιμάζουν το κάτι διαφορετικό, και για λόγους διαφοροποίησης αλλά και για το παραπάνω click rate. Δεν παύω όμως να το βλέπω σαν μουσικό κομμάτι, και αυτό που άκουσα μου προκάλεσε μεγάλη δυσφορία.
  12. Κυριολεκτικά μιλώντας, από την αρχή μέχρι το τέλος, η αντίδρασή μου ήταν αυτή:
  13. Βλέπω διάφορες κιθάρες και σε όλες που έχω πατήσει βλέπω να έχουν ως αρνητικό το να μην έχουν 21:1 Tuner Ratio. Τι 'ν τούτο και γιατί είναι σημαντικό?
  14. Τα Pearl Masters τότε έκαναν τουλάχιστον 3000 αν θυμάμαι καλά. Πόσο μάλλον ένα custom μπορεί να πήγαινε παραπάνω. Με το να είναι του Ian Paice, η τιμή δεν είναι καν κακή. Περίμενα πάνω από 10.000, αν και μιλάμε για λίρες οπότε οκ είναι λίγο παραπάνω από 8.000.
  15. Τσέκαρε και τα παρακάτω - Mapex Armory, Birch/Maple. Στην έκδοση Rock έχει κάσσα 22x18, ενώ στη Studio έχει 20x16 - Ludwig Continental, Maple/Agathis core όπως το θες αλλά έχει μόνο ένα tom 12x08 - PDP Concept Classic, Maple, με 22x16 αλλά με ένα μόνο 13x09 tom - Pearl Crystal, Aκρυλικό, με κάσσα 22x16, αλλά το floor είναι 16x15.
  16. Τι διαβάζω ρε παιδιά, είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα; Μήπως είναι μόνο για τα κομμάτια που δηλώνει κάθε μαγαζί ως playlist; Για live δε νομίζω να ισχύσει κάτι τέτοιο. Οι cover μπάντες τι θα κάνουν; Οι original μπάντες θα αναγκαστούν να γράφουν ελληνικό στίχο; Οι σαξοφωνίστες που παίζουν covers επιτυχιών εξωτερικού χωρίς στίχο, τι θα κάνουν;
  17. Δεν ξέρω αν έχω διαλέξει τη σωστή κατηγορία, και δε ξέρω για πόσο θα είναι διαθέσιμο το συγκεκριμένο. Για εσάς που παίζετε με το Kontakt (ακόμα και με την δωρεάν έκδοση) μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το παρακάτω library. https://www.native-instruments.com/en/products/komplete/vocal/jacob-collier-audience-choir/ Το δοκίμασα χτες. Θέλει λίγο (έως πολύ) EQing αλλά έχει αρκετό ενδιαφέρον λόγω της φύσης του ήχου. Νομίζω ότι αν κάνει κανείς layering με άλλη μια χορωδία, δίνει ενδιαφέρον αλλάζοντας την υφή του ήχου, και το ζωντανεύει λίγο.
  18. Με ένα γρήγορο ψάξιμο, βρήκα τα παρακάτω σετ με Maple ξύλα, στα μεγέθη που περιγράφεις: Mapex Saturn (Rock Set) ~ 1700 (Maple/Walnut) Pearl Decade ~1200 Gretch Catalina ~1000 Στην ΤΑΜΑ φαίνεται να αρέσει το 22x14 σε κάσσα και 16x14 σε floor tom, τουλάχιστον σε αυτές τις τιμές που ψάχνεις. Αν δεν αρέσκεσαι σε αυτό, τότε σκέψου να πας σε άλλη εταιρία. Η δική μου (σχετικά μικρή) εμπειρία λέει ότι σε αυτές τις τιμές πιο πολύ παίζουν ρόλο τα μεγέθη, το hardware, και το setup γενικότερα.
  19. Πολύ όμορφη Γιώργο. Floyd είναι αυτό; Το χεις ξαναδουλέψει; Πώς σου φαίνεται γενικά; Ξεκουρδίζει; Άλλαξες χορδές που λένε ότι είναι δύσκολο;
  20. Η λέξη κλειδί είναι το "chiptune". Ψάξε plugins με αυτό τον όρο και σίγουρα θα βρεις άπειρα!
  21. Εγώ έδωσα 360 ευρώ για ένα custom γραφείο σε μαραγκό και το μετάνιωσα. Δε νομίζω να είναι καν κοντά σε αυτά του Thomann. Δυστυχώς δεν υπήρχαν τότε, άσε που ήθελα κάτι πολύ συγκεκριμένο. Τώρα θα έπαιρνα άνετα οποιοδήποτε από αυτά.
  22. Το μέγεθος του project θα επηρεάσει τις επιδόσεις σύμφωνα με τη RAM του iPad, καθώς θα πρέπει να φορτώσει ταυτόχρονα όλα αυτά που θα του δώσεις. Αν φορτώσεις εφέ σε αυτά τα κανάλια, πχ EQ, Compressors, Reverb, κτλ, τότε εκεί θα παίξει ρόλο ο επεξεργαστής. Αν το iPad είναι καινούργιο με M-chip, τότε νομίζω θα είσαι οκ, εφόσον μιλάμε για απλά εφέ και όχι 50 amp simulators. Κατ' εμέ, τέτοιο μεγάλο project θα ήταν καλύτερο να επεξεργαστεί σε σταθερό υπολογιστή, και για καλύτερες επιδόσεις, αλλά και λόγω μεγαλύτερης ευκολίας. Δεν μπορώ να φανταστώ να προσπαθεί κάποιος με τα δάχτυλά του, σε μια τόσο δα μικρή οθόνη, να προσπαθεί να μιξάρει 100 tracks ούτε για 1 λεπτό διάρκεια, πόσο μάλλον 75... Τέλος, το Auria Pro δε το γνωρίζω. Το τελικό performance του κάθε προγράμματος εξαρτάται πολύ από το πόσο καλά optimized είναι στο συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Φυσικά, εσύ εχεις iPad και Auria Pro, οπότε μπορείς να κάνεις ένα "γρήγορο" test έτσι ώστε να δεις πώς "τρέχει" όλο αυτό.
  23. Alex Raptakis

    "Friday night" - gkourmoul1

    Φοβερή ατμόσφαιρα Γιώργο!
  24. Αν έχεις κάποιο "τελειωμένο" κομμάτι, μπορείς να το ανεβάσεις στο Tab "Μουσική" που είναι πάνω πάνω στο κεντρικό μενού του site - ή μπορείς να πας εδώ: https://www.noiz.gr/mix/ Αν κάνεις κάποιο test, θες να μοιραστείς μια ιδέα, να πάρεις απόψεις για κάτι, ή γενικά να ποστάρεις κάτι που δεν είναι τελειωμένο κομμάτι, πας στο Forum > κατηγορία "Γενικά" και διαλέγεις την κατηγορία Clips - ή πας εδώ: https://www.noiz.gr/forums/forum/13-clips/ Θα δεις και άλλα διάφορα post παρόμοιου χαρακτήρα και θα καταλάβεις τι παίζει.
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου