Προς το περιεχόμενο

neeq

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    3.981
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

Ότι δημοσιεύτηκε από neeq

  1. neeq

    Balkan Marriage In The House

  2. neeq

    Frozen Dust

  3. Τα ΑΕΙ οπως ειπα χρειαζονται αρκετα προχωρημενο επιπεδο αρμονιας και ακουστικων ικανοτητων. Αν εισαι Α’ λυκειου ή ενηλικος αλλα με 2-3 χρονια αερα μπροστα, μπορεις να τα καταφερεις με εντατικα μαθηματα. Υπαρχουν και καποια ΤΕΙ, οπως λαικης και παραδοσιακης μουσικης στο Ληξουρι ή μουσικης τεχνολογιας στο Ρεθυμνο που βγαζουν δυνατους αποφοιτους και απ οσο ξερω δε χρειαζεται να εχεις προχωρημενες γνωσεις. Φανταζομαι καλο θα ηταν να ξερεις τις νοτες βεβαια. Για εξωτερικό δε γνωρίζω. Η λογικη λεει πως θα υπαρχουν σχολες για ολα τα επιπεδα, αλλα προφανως μια οπου θα μπαινουν ανθρωποι με προχωρημενες γνωσεις, θα βγαζει και αποφοιτους ακομα πιο προχωρημενους.
  4. Γεια σου Λαμπρο. Λογικα θα ρωτας για καποια τριτοβαθμια σχολη γιατι προφανως σε ιδιωτικα ωδεια σχολες κτλ θα ξερεις οτι δε χρειαζονται γνωσεις απο πριν. Για τα ΑΕΙ μουσικης - μουσικολογιας χρειαζονται αρκετα προχωρημενες γνωσεις αρμονιας και ντικτε, κατι στο οποιο εξεταζεσαι και πανελλαδικα ετσι κι αλλιως. Πριν προχωρησουμε σε λεπτομερειες, γινε πιο συγκεκριμενος για το τι θες να κανεις.
  5. Αν θες να μη "κινείται" η νότα, βάζεις το reversible attenuator στο 0, δηλαδή στη μέση. Όσο το αυξάνεις τόσο πιο πολύ αυξομειώνεται το pitch. Όταν βρήκα το Synth One μετάνιωσα για πολλά που αγόρασα
  6. neeq

    beetroot-fire in the rain

    Τιμιοτις, ποιοτις, αυθεντικοτις. Αγαπημενος δισκος 2018. Χωρις υπερβολη.
  7. Δεν εχω τα ακουστικα μου τωρα, οποτε προσπαθησα να φτιαξω αυτο που ακουσα και οπως το ακουγα για το Model 15. Στο λινκ ειναι ενα patch που εφτιαξα γρηγορα, με δυο osc και εναν τριτο να επηρεαζει το pitch modulation. Με το rev attenuator ελεγχεις την ποσοτητα του modulation. Το αδυναμο σημειο μου, επειδη προσφατα πηρα την εφαρμογη, ειναι να συγχρονισω το mod στο πολυφωνικο. Νομιζω το εκανα, αλλα δεν ξερω αν ειναι σωστο ή αν ειναι μπακαλικο. Γι αυτο δεν εβαλα και delay, γιατι μπερδευοταν. https://drive.google.com/file/d/15xi4YHdDxTgKnhLRLJvECa2fMBATCwyZ/view?usp=drivesdk
  8. Νομιζω η καλυτερη εφαρμογη ειναι το Moog Model 15. Αλλα ειναι αρκετα ακριβη (κατα καιρους βγαινει σε 50% εκπτωση καπου στα 16€) Πιο φθηνες, ειναι οι Yonac Magellan και Zeeon, με πολυ καλα interface. Τοπ απο τα δωρεαν, που νομιζω οτι θα σου κανει μια χαρα τη δουλεια, και με το παραπανω, ειναι το Audiokit Synth One. Και αν θες με λιγα λεφτα να τους στηριξεις, αγορασε το Digital D1 τους. Εχει τα ωραιοτερα presets που εχω δει σε συνθ.
  9. https://www.coursera.org/learn/ableton-live Αυτό είναι μάλλον μια καλή αρχή, θα εχεις και πιστοποιηση :P Το ξεκίνησα πριν κανα χρόνο, αλλα το βαρέθηκα μετα, επειδή ήδη είμαι αρκετά χρόνια στο live και θα έλεγα ότι το ξέρω καλά. Για τι χρήση το χρειάζεσαι εσυ? Πάντως είναι από τα ευκολότερα και πιο straight-forward προγράμματα. Ειδικά για pattern-based μουσικές, είναι ότι μανούλα.
  10. Πετάω την ιδέα προς συζήτηση: Η δική μου αναζήτηση ξεκινησε όταν είδα αυτό: Στην αρχή αποθαρρύνθηκα από την κατασκευή, αλλά μετά κατάλαβα ότι δεν είναι τίποτα αλλο απο ένα raspberry pi2 που τρεχει το sunvox. Το Sunvox είναι ένα modular περιβάλλον + tracker (sequencer), το οποίο στις εκδόσεις για windows και linux (συν καποιες άλλες) είναι δωρεάν, ενώ για android kai ios είναι επι πληρωμή. Το εντυπωσιακό είναι πως είναι cross platform και ελάχιστα απαιτητικό σε επεξεργαστική ισχύ, ενώ έχει μια πολυ καλή κοινότητα να το υποστηρίζει, όπου συμμετεχει και ο δημιουργός του. WarmPlace.ru. Αφου λοιπόν κατέβασα την windows έκδοση του, κατάλαβα πως προκειται περι διαμαντιου. Παρήγγειλα λοιπόν ένα Raspberry Pi 3, την official 7" touchscreen του και την official θήκη για όλα αυτά. Δε χρειάστηκε να κολλήσω τιποτα (δεν το΄χω ετσι κι αλλιως). Πλέον λοιπόν έχω ένα ωραιότατο portable modular περιβάλλον το οποίο επικοινωνεί άριστα με το korg nanokontrol για real time παίξιμο και το arturia keystep που είναι ενα υπεροχο κοντρολάκι (+arp + seq) Το επόμενο βήμα είναι, να αναβαθμίσω το audio out, είτε με ένα εξτρα DAC, είτε με ένα hdmi to audio extractor. Προτιμώ τη δεύτερη λύση γιατι δε χρειάζεται επέμβαση στην πλακέτα ή στη θήκη. Θα δούμε όμως ποιο είναι καλύτερο. Δεν έχει νόημα να βαλω βιντεάκι απο το δικό μου, καθως υπαρχουν πολλά στο youtube, κι επισης δεν εχω τα μέσα για ποιοτικό βίντεο. Βαζω απλώς μια φωτογραφία μου και όποιος θέλει το συζητάμε.
  11. Συνεχίζοντας τη θεωρητική κουβεντα εν αναμονή εμπρακτων αποτελεσματων :P δε νομιζω να επηρεαστει τονικά το σαμπλ, αν το κοντρολερ στέλνει απλά την τιμή του sample start position και μονο. Απλά θα ξεκινάει από άλλη θεση.
  12. Βρήκα πως μπορεί να γίνει εναλλακτικά το software μέρος του, στο Live 9 χωρίς τη max/msp επέκταση. Για το hardware, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ribbon ή οποιοδήποτε MIDI controller. Ανοίγεις λοιπόν ένα κανάλι με το Sampler του Live όπου φορτώνεις το sample που θες. Στην καρτέλα MIDI του sampler, μπορείς να κάνεις assign το knob ή controller που θες με destination το sample offset. Έτσι μπορείς να χειριστείς realtime το που ξεκινάει το sample. Το ribbon είναι πιο βολικό σε αυτό, καθώς μπορεις να σημειώσεις πάνω ακριβώς κάποιες θέσεις. Με knobs ή το mod wheel θα πρέπει να κοιτάς που ακριβως είναι ο cursor. Το παραπάνω είναι απλά θεωρητικό, καθώς έχω μαζεψει ολα τα κοντρολλερς μου για το σημερινό λάιβ, οπότε θα το τεστάρω αύριο μάλλον Εναλλακτικά μπορεί να γίνει και μέσω της καρτέλας aux envelope του sampler, με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας το κοντρολερ να ελέγχει το peak του envelope με destination το sample offset πάλι. edit: Ναι, τότε ο τροπος μου δεν κάνει τότε ακριβώς το ίδιο, καθώς αυτό μαλλον σκανάρει το σαμπλ προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και ακολουθεί την πορεία του κέρσορα. Ομως μου έδωσε ωραία ιδέα για το σαμπλ σταρτ κολπο και θα το δοκιμάσω ;D
  13. Φαίνεται να είναι κάποιο expansion pack για το Live, πιθανώς και κάποιο patch από max/msp. Δεν εχω τη max στο live μου, ούτε αναγνωρίζω το pack για να ξερω ποιο είναι ακριβως. Πολύ ενδιαφέρον πάντως.
  14. Μέσω midi θα στείλεις τις εντολές στο module από το πιάνο σου. Ο ήχος δε μπορεί να γίνει, το midi είναι ψηφιακό πρωτόκολλο. Ένα παλιό clavinova που είχα, αλλά και το Privia μου τώρα, είχαν audio input. Ψαξε κάτι ανάλογο στο δικο σου. Ή κάποια είσοδο Aux in.
  15. Μεταξύ Reface CS και Microkorg, θα προτιμούσα και τα 2 ;D Το πρώτο σου δίνει ενα ωραίο πάνελ με ολες τις παραμετρους διαθέσιμες ώστε να κάτσεις σπίτι σου και να φτιάξεις ήχους και να παίξεις. Το δεύτερο σου δίνει περισσότερες επιλογές και αποθηκεύει presets, κάτι που ειναι μονοδρομος για live με πολυφωνικό όργανο. Επειδή επαιζα όλη τη χρονιά lives με το microbrute, με παιδευε πολύ το να αλλάζω (ακόμα και λίγο) τον ήχο από κομμάτι σε κομμάτι. Με αποζημίωνε το ηχητικό αποτελεσμα όμως. Όμως, αν έπρεπε να επιλέξω ένα, θα επελεγα το Korg. Πιο προχωρημένο και ευχρηστο. Αν εβγαζαν μια έκδοση με πιο πλούσιο πάνελ θα ήταν καλύτερα, ακόμα και χωρίς να αυξήσουν την πολυφωνία. Βέβαια θα επέλεγα το παλιο ΜΚ, γιατι δε νομίζω να δικαιολογεί την τιμή το update (βεβαια προσωπικά δε χρειάζομαι και τα ηχεια). Πάντως δεν είναι τέλειο που στα 400€ (και λιγότερα ΠΟΛΛΕΣ φορες) μπορείς να διαλέξεις οργανα που σε βγαζουν άνετα σε μεγάλα stage? Και έχεις και διαφορετικές επιλογές ;D Κρίμα που αυτή η εξέλιξη συνέπεσε με τις αφραγκίες μας :P
  16. Είδα πριν καποιο καιρό ενα πολύ ενδιαφέρον βιντεάκι και τωρα το ξαναπετυχα και ειπα να το μοιραστω. Εχει να κανει με τη δημιουργία ήχων που ακουγονται σαν εγχορδα ή κρουστα, αλλά σε modular αναλογικό σύστημα και όχι σε ψηφιακό. Τα εξηγεί πολυ ωραία η Νικόλ βεβαια, αλλά εν ολίγοις αυτό που κάνει είναι: Απο ένα noise generator module το σήμα πηγαίνει σε ένα envelope module, όπου πειραζει το decay. Στέλνει επίσης και ένα sequence, από άλλο module, για να δημιουργήσει ένα ρυθμικο μοτίβο (ασχετο με τη δημιουργία του ήχου, απλά για να παίζει κάτι κατά την επίδειξη). Στη συνέχεια στέλνει το σήμα σε ένα delay module, όπου ρυθμίζει το σε πολυ μικρή τιμή το time, ώστε να μη γίνονται απόλυτα διακριτές οι επαναλήψεις. Πειράζοντας το feedback του delay, δημιουργείται ένας ήχος σαν χτύπημα χορδής, με την τιμή του feedback να επηρεάζει το decay της «χορδής» Μετά περνάει το σήμα από το send του delay, σε ένα lowpass filter και πίσω στο return του delay. Πειράζοντας το cutoff αλλάζει τον ήχο σε πιο smooth, μέχρι το σημείο που φτάνει να ακούγεται σαν κρουστό. Βαζοντας ένα bandpass φίλτρο ανάμεσα στο noise και το envelope, μπορεί να αλλάζει τη χροιά κάθε «χτυπηματος στη χορδη». Και με ένα lfo στο bandpass, αυτό να γίνεται από μονο του. Σχηματικά:
  17. Βρε μια χαρά έκανε ο άνθρωπος και εγω έκατσα να το δω. Απλά τα λέω για να ενισχύσω το επιχείρημα μου ότι πουλάει και πολύ εικόνα. Δεν ειναι κακό, όλοι πουλάνε εικόνα. Άλλος με το ντύσιμο, άλλος με το γδύσιμο, ο συγκεκριμένος με τα πολλά ίδια οργανα και το μουστάκι. Δε λέω τίποτα επικριτικά. Ούτε το οτι βαριεμαι τη μουσική του είναι επικριτικο για την αξία του. Φυσικά και δεν αρκεί να βαλεις 8 συνθς στη σκηνή για να φτάσεις την αναγνωρισιμότητα του Yanni.... ....θέλει να αφήσεις και μουστάκι ;D (πλάκα κανω)
  18. Εννοω οτι πρακτικά δε χρειάζεται να εχεις 8 workstations, που το καθενα έχει 100δες θεσεις για presets. 2 φτάνουν. Άρα τα υπόλοιπα 6 οργανα είναι εκεί για οπτικούς λόγους. Αρα δεν πουλάει σκέτη μουσική, αλλά και μπανιστήρι στο εντυπωσιακό για καποιους σεταπ του. Την άποψη ενισχύει και το βιντεάκι masterclass. Για προχωρημένους δεν είναι, το midi το ξερουμε χρόνια τωρα και το χρησιμοποιούμε και περισσότερο εμεις με το 1 workstation ;D Για αρχάριους δεν είναι καθως δεν προσφέρει καποια τεχνικη πληροφορία για το πώς τα κάνει όλα αυτά. Απευθύνεται λοιπόν σε ανθρώπους ασχετους με τον χωρο με στόχο να πλασάρει την εικόνα του tech genious (που επιβεβαιώνεται και από τα σχόλια στο βίντεο). Αρα ναι, πουλάει εκτός της μουσικής και ΠΟΛΥ μπανιστήρι αλλά και "πολυπλοκότητα" Σημείωση: Και καλά κάνει... Απλά εμένα μου θυμίζει λίγο εναν τυπο διπλα μου στο καραβι κάποτε, που την έπεφτε σε μια κοπέλα και της έλεγε ότι είναι πιανίστας και ότι μαλιστα μπορεί να παίζει διαφορετικές νοτες με το κάθε χερι ;D
  19. Ελα βρε Μανώλη, διαφωνώ ;D Νομιζω πως (τουλαχιστον τωρα) πουλαει και παραπουλάει το σεταπ του. Αν ηθελε να πουλήσει μόνο μουσική, θα εβγαινε με 2 workstations (υπεραρκετα για ανθρωπο με 2 χερια και 2ο κημπορντιστα) και θα επαιζε μουσική. Και επειδή δεν ξερω τη μουσική του (περα απο κεινο το θεματακι στο πιανο), θα σταθω σε αυτο που λεει ο συνθήρωας που τον εχει παρακολουθήσει σε συνδυασμο με το (καπως θλιβερο) θεαμα με τα τα κημπορντς χωρις καλωδια. Οποτε για μενα πουλαει σε μεγαλο βαθμο σεταπ. Το βλέπεις και στα σχόλια απο τα μαστερκλας βιντεακια, ποσο ενθουσιασμενοι είναι οι μη-γνωστες με τα τρελα πραγματα που κανει, εχει παρα πολλά οργανα στη σκηνη και μπορει να παιζει 1 και να ακουγονται 4. Γενικά δε νομιζω να εχει να προσφερει κάτι καινουριο ή διαφορετικό στη μουσική τεχνολογία (για τη συνθεση του δε φερω γνωμη, αλλα δεν εχω ψηλά τον πηχη). Αλλά ξαναλεω, στα chameleon φαινεται να το εχει και πολυ μαλιστα.
  20. Στα βιντεάκια "master class" πουλάει λίγο παπατζιλίκι που δε νομιζω να εντυπωσιάζει κανεναν γνωστη (και η γενικότερη αίσθηση ενισχύεται από το λάιβ χωρις καλωδια). Δηλαδη εντάξει ρε Γιαννη, παιζεις ενα κιμπορντ και ταυτοχρονα παίζουν και άλλα 3-4. Και επίσης έχει κάνει δικό σου key zone split. Αυτά τα εχουμε λύσει με καλωδια των 10€ από τα 80s :P Το σεταπ με τους chameleon το παραδέχομαι. Με τα tritons και τα krome, πολυ κακό για το τίποτα.
  21. Πολύ καλό είναι το Ardour https://ardour.org/features.html δεν ειναι δωρεαν, αλλά εχει name your price. Εγω εβαλα 33€ όπως προτείνουν οι ίδιοι, αλλά αναφέρουν ότι μπορείς να το αλλάξεις. Ίσως μπορείς να δώσεις δηλαδή και 1€. Δεν το εχω δοκιμασει ακομα γιατι τρέχω ακομα παλια προτζεκτς στο Live, αλλά το interface του φαίνεται πολύ βολικό.
  22. Ας πούμε οτι χρησιμοποιείς τις παρακατω συγχορδίες πανω σε αυτο το μπασο: 1η συγχορδία: ντο - μιb - σολ 2η συγχορδία: σολ - σιb- ρε 3η συγχορδία: μιb - σολ - σιb 4η συγχορδία: σιb - ρε - φα Η διαφοροποίηση της κιθάρας, δεν είναι απαραίτητο να ειναι στις νότες, αλλα στον τρόπο που συνοδευει. Πχ το πιανο να ειναι με συγχορδίες όπου οι νοτες ηχουν ταυτοχρονα και η κιθάρα σε αρπισμό. Ή ανάλογα με το είδος της μουσικης, θα μπορούσε να προστεθεί σε ολες τις συγχορδίες της κιθάρας και μια νότα ρε, η οποία στην επόμενη επαναληψη θα γινει φα κτλ. Δε νομίζω να υπαρχει κάποια φορμουλα παντως. Κάθε είδος βεβαια εχει τις πεπατημενες του, αλλά η διαφοροποίηση του καθε συνθετη απ αυτες ειναι που τον κάνει τελικά αξιοπρόσεκτο.
  23. Βρίσκω λίγο λαθος την προσεγγιση σου στο θεμα. Πριν μαθεις καποιο όργανο ή πριν μαθεις καλά τη θεωρία, θες να συνθέσεις μουσική. Νομιζω ότι το να μαθεις καλα κατι απο τα δύο είναι μονοδρομος για να γραψεις μουσική με την προσεγγιση της ερώτησής σου. Γιατί υπάρχει και η προσεγγιση του "γραφω νοτες με το midi μολυβακι" μεχρι να βρω κατι που μου αρεσει. Δυστυχως συνθεση δε μαθαινεται απο ενα θεμα σε φορου. Θελει χρόνια ενασχόλησης για να βγαλεις κατι που θα εχει λίγο ενδιαφερον. Το καλό είναι ότι αυτη η ενασχοληση ειναι παραλληλα και διασκεδαση. Αφου γραφεις σε υπολογιστη, παρε ενα midi keyboard (edit: ειδα οτι εχεις μαλλον..οποτε...) μαθε καλα ολα τα βασικα τρίφωνα ακορντα και στη συνεχεια παιξε με ακολουθιες ακορντων που ακους σε αγαπημενα κομματια ή δοκιμασε δικους σου συνδυασμούς. Βαλε να παιζει σε λούπα μια ακολουθια και δοκιμαζε μελωδίες απο πανω με τις ωρες. Προσπαθησε να κωδικοποιείς αυτά που κανεις ώστε να θυμασαι κατι που σου αρεσε. Και προπαντός άκου σαν σκληρός κριτής κάθε τι που γράφεις, μετα απο λίγο καιρο. Το να ντρεπεσαι γι'αυτα που εγραφες περσι, ειναι το καλυτερο εργαλείο βελτίωσης :) Υπομονη και επιμονή λοιπον.
  24. Murmux 2 από την Dreadbox. Dreadbox Intros Limited Edition Murmux 2 Paraphonic Analog Synthesizer – Synthtopia
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου