Προς το περιεχόμενο

publius

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    197
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

Ότι δημοσιεύτηκε από publius

  1. publius

    PCB Μάσκα

    Εγώ φτιάχνω τις δικές μου με αυτο... http://www.ebay.com/itm/PCB-UV-Curable-Solder-Mask-Repairing-Paint-Green-100G-Good-Quality-MPH-/401039269671?hash=item5d5fcd9f27:g:e7YAAOSwnipWaAK- βέβαια χρειάζεται αναγκαστικά φούρνο UV αλλά ευτυχώς έχω φτιάξει έναν εδώ και χρόνια. Επίσης θα χρειαστεί στα σχέδια που έχεις φτιάξει, να εκτυπώσεις σε διαφάνεια μόνο τα pads/vias/holes μια δύο φορές όσο πιο έντονο μαύρο/contrast. !!!Πολύ σημαντικό... για να έχεις καλά αποτελέσματα. ΠΑΝΤΑ θα ανακατέυεις το μείγμα πριν τη χρήση είναι σημαντικό να μην είναι ούτε εντελώς στέρεο ούτε εντελώς υγρό το μείγμα. Αν ενδιαφέρεσαι θα φτιάξω μια διαδικασία και θα σου τη στείλω. Σου παραθέτω και σχετική εικόνα για να δεις τα αποτελέσματα της εφαρμογής. Άσε που αν κρίνω από το όνομα σου νομίζω οτι σε ξέρω, σε είχα μαθητή μου και σου έχω επανειλημμένως πει για οτιδήποτε χρειάζεσαι να έρχεσαι να με βρίσκεις... ξέρεις που, στο εργαστήριο που άφησες την τετράγωνη μικροκυματική κεραία.
  2. Βρήκα ένα άρθρο σχετικά με το πόσο βαρετή ήταν η δεκαετία του 80 από μουσικής άποψης. Δεν την συμμερίζομαι καθόλου, άλλωστε σε εκείνη την εποχή μεγάλωσα, την λάτρεψα ακόμα και μουσικά και ακόμα σε αυτήν πολλές φορές ανατρέχω, ίσως για λόγους νοσταλγίας. Θα μας τρελάνουν με όλες αυτές τις εφαρμογές. http://www.guitarplayer.com/artists/1013/new-study-of-music-finds-the-eighties-were-pretty-boring/52061
  3. Προσπάθησε με <a href="http://www.craftycomputerpaper.co.uk/.Inkjet-Water-Slide-Decal-Paper_151.htm">Inkjet Water Slide Decals</a> Υπάρχουν και για laser ψάξε το λιγάκι. Το μόνο πρόβλημα που έχουν είναι οτι το μελάνι inkjet είναι water based που σημαίνει οτι αν βάλεις από πάνω βερνίκι δεν θα πρέπει να είναι νερού μιας και θα λειτουργήσει ως διαλύτης. Θα πρέπει αναγκαστικά το βερνίκι να εχει βάση το νέφτι το οποίο δεν ξέρω αν ενδείκνυται για κιθάρες ας μας διαφωτίσει όποιος γνωρίζει.
  4. Ψάξε για το booster/buffer του Jack Orman που είναι το top καθαρό booster/buffer που υπάρχει Τα κυκλώματα θα τα βρεις ελεύθερα στο διαδίκτυο...κοίτα και στο άλλο το "αντίπαλο" site ;) http://www.muzique.com/
  5. Θα πας στο κέντρο που πουλάνε υφάσματα και θα ζητήσεις είτε σεντονόπανο είτε λονέτα και τα δύο θα σου κάνουν τη δουλειά που θέλεις.
  6. publius

    Flash Mob

    Πολύ όμορφο εγχείρημα και από τις πιο αγαπημένες συνθέσεις για εμένα και αρκετούς ανά τον κόσμο, χαζέψτε όπως και οι περαστικοί.
  7. ΔΕΝ ειμαι μαθηματικός! Αν και εν μέρει συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, κάποια στιγμή θα επαναληφθούν οι ίδιες φόρμες όπως επαναλαμβάνονται και στα ψηφιακά ηλεκτρονικά που κάπως προσδιορίζει και ο harilatron με το 4 bit σύστημα, το οποίο εννοείται οτι μεγαλώνει αλλά και πάλι κάποια στιγμή επαναλαμβάνεται. Δεν έχω να σου δώσω απ'ευθείας λύση για το πρώτο πρόβλημα αλλά σου προτείνω να κοιτάξεις του ορθογώνιους πίνακές του Hadamard οι οποίοι χρησιμοποιούνται αρκετά χρόνια τώρα για τις λύσεις Design of Experiments (DoE), Taguchi Analysis και γενικά για τη δημιουργία διαδικασιών τυχαίας δειγματοληψίας. Εννοείται με την λογική του business process re-engineering. Δεν ξέρω κατα πόσο μπορεί να είναι αέναη αυτή η διαδικασία αλλά η τυχαιότητα αν και καταγεγραμμένη, δεν οδηγεί σε συμπέρασμα δια γυμνού οφθαλμού ή αυτιού αλλά μετά από αρκετούς υπολογισμούς. Για το 2 διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.
  8. Το γνωρίζεις οτι αυτό που έχεις φτιάξει ΔΕΝ είναι μπασοπαγίδα αλλά broadband absorber. Αν ψάξεις για superchunks στο youtube θα δεις τι είναι οι μπασοπαγίδες. Αυτό που έχεις κάνει αυτή τη στιγμή λογικά είναι να κόψεις μέρος μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων για αυτό άλλωστε αισθάνεσαι τα μπάσα σου πιο "σφιχτά", συγχρόνως όμως έχει κάπως "νεκρώσει" ο χώρος σου. Όπως καταλαβαίνεις οι λέξεις "σφιχτά" και "νεκρός" χώρος είναι ποιοτικά χαρακτηριστικά που σημαίνει οτι σίγουρα δεν έχεις μετρήσει πιο είναι το αρχικό σου πρόβλημα, δηλαδη την/τις συχνότητες που κουδουνίζουν στο χώρο σου. Ψάξε να βρείς πληροφορίες για diffusors ώστε να μην "νεκρώσεις" εντελώς τον χώρο σου και το ξανασυζητάμε.
  9. Δεν μιλάμε για παρανομίες, μακρυά από εμένα. Αν θέλει η ίδια η Mercury Magnetics να σου κάνει εσένα ένα "δώρο" ή ο οποιοσδήποτε μην το σκεφτείς πολύ. Επίσης μιλάμε για μεγάλο και βαρύ πακέτο οπότε σίγουρα θα εκτελωνηστεί απλά η μεταλαμπάδευση απλή νόμιμης γνώσης δεν νομίζω οτι είναι ενάντια σε αυτό το forum. Η χρήση της όποιας γνώσης εν δυνάμει ποινικοποιείται εξαρτάται ποιός και πως τη χρησιμοποιεί. Θα κοιτάξω ebay όπως προτείνεις και είδωμεν. !!! Αλήθεια που βρίσκεις το χρόνο να απαντάς σε τόσα μηνύματα βρε SF, τόσο οργανωμένος είσαι, άξιος θαυμασμού πραγματικά γιατί κατα καιρούς έχουμε μάθει και ακούσει αρκετά από εσένα. Να 'σαι καλά!
  10. Sorry gia to aggliko dystyxws se auto to PC den yparxoyn ellinika Ti ennoeis den eixes provlima me to telwneio, giati einai kai vary sto esteilan ws gift? Giati kai egw to telwneio thelw na apofygw kai thn grafeiokrateia pou krataei 1 wra opws kai ta fragga? Pws to ekanes?
  11. ...ναι καλά καταλάβατε θα κάνω μια αναβάθμιση στον ενισχυτή μου και ψάχνω αρκετό καιρό τώρα για Mercury Magnetics & Chokes αλλά μόνο στο Αμέρικα βρίσκω. Υπάρχουν κάπου στην Ελλάδα - Ευρώπη που μπορώ να τους βρω, την αναβάθμιση θα την κάνω μόνος μιας και κάτι κατέχω. Τα υλικά όμως από που???
  12. Σωστά δεν βρήκες Belden μιας και Thomann/Musicstore/DV247 έχουν άλλες εταιρείες που κάποιοι ακόμα και εδώ μέσα πίνουν νερό (όχι κρασί) στο όνομα τους. Γενικά να ξέρεις οτι λόγω οικονομικής κρίσης οι αντιπρόσωποι στην Ελλάδα -για τις εταιρείες που έψαξα τουλάχιστον- δεν φέρνουν στοκ από πολλά από αυτά τα καλώδια. Η παραγγελία τους από site εξωτερικού είναι δύσκολη και απλά πρέπει να σταθείς τυχερός αν υπάρχει κάπου παραπεταμένο πλέον. Επειδή δεν θέλω να κάνω διαφήμιση ή δυσφήμιση σε κάποιους αν ενδιαφέρεσαι μπορώ να σου πω την περιπέτεια που τράβηξα τους τελευταίους μήνες για να βρω δύο τέτοια καλώδια (υπόψιν έψαχνα τρία και βρήκα μόνο τα δύο το τρίτο είναι ακόμα σε παραγγελία με πλησιέστερη ημερομηνία το καλοκαίρι), μέσω π.μ. Εννοείται οτι θα πρέπει στα wall plate που θα φτιάξεις, να βάλεις καλά βύσματα μιας και αυτά είναι εξίσου σημαντικά με όλη την υπόλοιπη αλυσίδα του ήχου σου. Όσο αφορά την μόνωση, αν καταλαβαίνω καλά εννοείς πως θα γίνουν οι τρύπες, τα κανάλια στον τοίχο (εσωτερικά ελπίζω)...να έχεις κατά βάση στο μυαλό σου οτι δεν πρέπει να υπάρχουν παράλληλες τρύπες από την μια πλευρά του τοίχου προς όποιο άλλο δωμάτιο. Σίγουρα όταν θα περνάς τα κανάλια να ξέρεις οτι θα έχεις κάποιες απώλειες άλλωστε τίποτα δεν πρόκειται να λειτουργήσει στην πράξη όσο καλά λειτουργεί κατα τη διάρκεια μετρήσεων σε κάποιο εργαστήριο, αυτή είναι και η ομορφιά της κατασκευής να μπορείς να ανταπεξέρχεσαι σε κάθε πρόβλημα ξεχωριστά. Αν χρειαστείς βοήθεια στείλε μου π.μ. μιας και την διαδικασία την έχω τραβήξει αρκετές φορές, όλο και κάτι θα στρουμφίσουμε μαζί. Απλά έχε στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου τις λεπτομέρειες για να έχεις καλή απόδοση όπως οι μονώσεις των καλωδίων, οι κολλήσεις κλπ.
  13. Προσωπική άποψη πάντα, τα stagebox για κάποιο λόγο μου έδιναν στα νεύρα πάντα καθώς είναι για χρήση σε live και όχι για στούντιο. Σε στούντιο χρησιμοποιείς wall plates τα οποία από την επειρία ποτέ δεν πρόκειται να βρεις με τις εισόδους και εξόδους που αναζητάς, οπότε πρέπει να τα φτιάξεις όπως έκανα και εγώ και μου βγήκαν πολύ φθηνότερα απ'οτι περίμενα (π.μ. αν θέλεις να σου πω από που τα έφτιαξα). Απλά θα πρέπει να πιάνουν και λίγο τα χέρια σου μιας και ο "σιδεράς" θα σου φτιάξει απλά τα κουτιά δεν θα σου κάνει και τις τρύπες, ούτε και τις κολήσεις των καλωδίων σου...κοκ. Όσο αφορά τα καλώδια εκεί η συζήτηση μπορεί να κρατήσει χρόνια. Εννοείται οτι και εγώ θα σου πω οτι το σήμα σου θα είναι τόσο καλό όσο ο πιο αδύνατος κρίκος αυτής της αλυσίδας. Για τα multicore καλώδια είχα κάνει μια έρευνα αγοράς την οποία και έχω ανεβάσει σε αυτό το thread http://www.noiz.gr/index.php?topic=187838.0 Τελικά εγώ επέλεξα να κινηθώ με τα Belden μιας και η άλλη μου επιλογή (Klotz) έπασχε σε κάποια χαρακτηριστικά και στον αντιπρόσωπο. Τα μικρόφωνα που χρησιμοποιείς είναι πολύ σημαντικό ζήτημα αλλά εκτός από μάρκες και πολύ-διαφημιζόμενα (μέσω μουσικών) μοντέλα μικροφώνων θα πρέπει να τα χρησιμοποιείς σωστά και να τα επιλέγεις ανάλογα με την χρήση τους, για αυτόν άλλωστε το λόγο υπάρχουν και τόσοι τύποι μικροφώνων με μικρό, μεγάλο διάφραγμα και διαφορετικές συχνοτικές αποκρίσεις. ΟΛΑ παίζουν το ρόλο τους αλλά λόγω κρίσης ρίχνουμε και λίγο νερό στο κρασί μας και συμβιβαζόμαστε.
  14. Ο μόνος τρόπος να χρησιμοποιήσεις το screamer στο input και το delay στη λούπα αλλα και όταν θες να χρησιμοποιείς τη βρωμιλα του ίδιου του ενισχυτή σου είναι μόνο με το 4 cable method ψάξε το στο youtube, θα σου λύσει τα χέρια!
  15. Το γνωρίζεις ασφαλώς οτι στο appetite for destruction ο σγουρομάλης δεν χρησιμοποίησε καν Gibson αλλά ρέπλικα του Chris Derrig σε 59 Les Paul. Το σημαντικότερο όμως στον ήχο του ήταν ο νοικιασμένο από την S.I.R. με αριθμό #39. Ενδιαφέρουσα ιστορία, λέει πολλά για τις μάρκες! Ελπίζω να μην σήκωσα θύελα αντιδράσεων.
  16. publius

    Dream Theater - The spirit carries on

    Η αλήθεια είναι οτι άκουσα για πρώτη φορά Dream Theater αρκετά χρόνια μετά από όταν η μπάντα έβγαλε τους πρώτους δίσκους του οπότε άκουγα ετεροχρονισμένα τις μουσικές τους. Κάθε δίσκος τους που άκουγα ΤΟΤΕ με έκαναν να καταλάβω οτι τα παληκάρια διέθεταν τεχνική αξιοζήλευτη, την οποία θα ήθελα και εγώ να έχω και ας μην την χρησιμοποιούσα ποτέ. Έτσι προσπάθησα να την αποκτήσω αυτή την τεχνική, σιγά σιγά όμως είδα οτι ήθελα να χρησιμοποιώ αυτές τις τεχνικές ολοένα και περισσότερο στα τραγούδια που έφτιαχνα και ενώ οι γύρω μουσικοί ενθουσιάζονταν, οι υπόλλοιποι απλοί ακροατές άρχισαν να δυσφορούν. Τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα, ήθελα να φτιάχνω μουσική και ασκήσεις για μουσικούς. Πλέον με αφήνουν αδιάφορο οι δίσκοι τους όσο και αν κάθε φορά μπαίνω στη διαδικασία να τους ακούσω έστω και μια φορά για να σχηματίσω για μια ακόμα φορά την ίδια αρνητική άποψη. Αυτό που ζηλεύω από αυτούς είναι πλέον απλά πράγματα όπως, "βγάζουν μια αγγελία" οτι ζητούν ντράμμερ και σπέυδουν αρκετοί για να παίξουν μαζί τους αλλά μόνο οι καλύτεροι έχουν αυτή την τύχη. Καθώς επίσης φαίνεται οτι κάτι πρέπει να αξίζουν μιας και έναν ντράμμερ σαν τον Mangini τον έκαναν να κλαίει σα μικρό παιδί από συγκίνηση. Εγώ όποτε έψαχνα ντράμμερ, περίμενα και περίμενα όλοι στη μπάντα πάιζαμε με τις τάπες των βαρελιών, οπότε μάλλον κάτι πρέπει να αξίζει στη δισκογραφία, να φτιάχνεις παράξενες μουσικές με 1000 νότες το δευτερόλεπτο χωρίς κανένα νόημα ενώ στο τέλος δεν θυμάσαι πως ξεκίνησε κάν αυτό το μουσικό ταξίδι. Μάλλον εγώ είμαι παράξενος και κακεντρεχής, άλλωστε αυτοι είναι οι Theater ενώ εγώ απλά γράφω σε ένα φόρουμ, όπως άλλωστε και όλοι έσεις. Στατιστικά άμα το δεις καμιά χιλιάρα άτομα είμαστε εδω μέσα ενεργοί καθημερινώς, ας χτυπήσουμε μια νότα όλοι μαζί να δούμε αυτές τις προλαβαίνουν να τις παίξουν οι Theater. Disclaimer: If Dream Theater are watching don't pay attention cause I have already applied for the guitarist position and looking forward to your reply.
  17. Το οτι είναι ινώδη υλικά δεν σημαίνει οτι είναι ίδια αλλά παρόμοια αλλα με σημαντικές διαφορές. Ο υαλοβάμβακας φτιάχνεται από ίνες γυαλιού όπως λέει και το όνομα του, ο πετροβάμβακας από πυρίτιο (σίλικα) ενώ ο ορυκτοβάμβακας φτιάχνεται από θυραϊκή γή ή αλλιώς ελαφρόπετρα, βλ. την υφαιστιογενή πέτρα που υπάρχει στη Σαντορίνη. Ο υαλοβάμβακας και ο πετροβάμβακας θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα υλικά ενώ ο ορυκτοβάμβακας όχι και τόσο μιας και η μορφή του δεν βγάζει τόσο πολύ σκόνη όσο τα άλλα υλικά. Το πρόβλημα με τον ορυκτοβάμβακα είναι οτι έρχετε μόνο σε πυκνώτητα 50kg/m2 που σημαίνει οτι είναι πολύ μαλακό και δεν νομίζω οτι σου κάνει για αυτή τη δουλειά, περισσότερο θα έκανε για broadband λύση όχι για μπασοπαγίδα γωνίας. Όπως και να έχει δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα αυτό το υλικό για αυτή τη δουλειά. Σαν broadband λύση όμως στα δικά μου αυτιά δουλεύει το ίδιο καλά με τον αντίστοιχο πετροβάμβακα οπότε δεν αξίζει τη διαφόρα στο κόστος αγοράς τους. Όσο αφορά τις μίξεις που κάνεις και το πόσο καλές είναι μέσα στο σπίτι, χαίρομαι που είναι τόσο καλές και εσύ τόσο δημιουργικός, επέτρεψε μου να έχω τις αμφιβολίες βέβαια ιδίως για το γεγονός οτι υπάρχουν στουντιο που κάνουν ΣΟΒΑΡΗ δουλειά με ένα ζευγάρι ηχείων και ένα DAW. Μια απλή ερώτηση την οποία δεν χρειάζεται καν να απαντήσεις σε αυτό το forum αλλά μπορείς να την απαντήσεις στον εαυτό σου για να δεις σε ποιό σημείο βρίσκεσαι. "Αν είχες τη δυνατότητα να έχεις ένα επαγγελματία ηχολήπτη/παραγωγό με στουντιο φοβερό με πολλά μηχανήματα state-of-the-art και ο οποίος ξέρει τι του γίνεται στη δουλειά του και δεν χρειαζόταν να τον πληρώνεις, θα συνέχιζες να κάνεις τις μίξεις σου στο σπίτι ή δίπλα σε αυτόν τον επαγγελματία". Αν ναί-θα συνέχιζες στο σπίτι-τότε σημαίνει οτι μέχρι στιγμής δεν είχες την ευκαιρία να πάς σε ένα πραγματικά σοβαρό στούντιο ή πήγες και απλά δεν σου συμπεριφέρθηκαν επαγγελματικά. Αν όχι-θα επέλεγες τον τζάμπα επαγγελματία ηχολήπτη-σημαίνει οτι βλέπεις και ο ίδιος οτι κάποια πράγματα στις μίξεις σου θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Εντελώς φιλικά αντί να διαθέσεις όλο το ποσό σε αυτές τις κατασκευές, δώσε αυτά τα χρήματα σε κάποιον επαγγελματία και κάτσε δίπλα του να μάθεις ή απλά να σου υπενθυμίσει κάποιες γνώσεις που ήδη έχεις αλλά έχεις λησμονύσει. Μετά πήγαινε και κάνε τα ίδια πράγματα στο σπίτι σου να δεις αν υπάρχουν διαφορές. Για κάποιο λόγο μεγάλες εταιρείες βγάζουν ακριβά εργαλεία και πίστεψε με ο λόγος δεν είναι ώστε να υπάρχουν άλλα φθηνά για να απαξιώνουν τα ακριβά!
  18. Αν η κατασκευή σου είναι καλά κλεισμένη μέσα στη λονέτα τότε είναι δύσκολο να βγει η σκόνη του πετροβάμβακα, χωρίς όμως κάποιος να το εγγυάται. Όπως και να έχει όμως πρέπει να κάνεις ένα συμβιβασμό μιας και πρόκειται για υπνοδωμάτιο (δωμάτιο-ύπνου) και όχι για σωστά ρυθμισμένο χώρο. Ξέρω οτι δεν θα σου αρέσει αυτό που θα σου πω αλλά πιστεύω και εσύ ο ίδιος βλέπεις για πιο λόγο το στούντιο θεωρείται εξειδικευμένη υπηρεσία όλα τα άλλα είναι δυστυχώς μεσοβέζικη λύση. Οπότε απλά συμβιβάσου για να γράψεις τις ιδέες σου και άσε κάποιον επαγγελματία ή έστω έμπειρο να κάνει τα υπόλλοιπα.
  19. Επίσης το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσεις για όποια κατασκευή και αν τελικά ακολουθήσεις, στην αγορά το λένε "λονέτα". Το κακό είναι οτι βγαίνει κατα βάσει μονόχρωμη ενώ τα εμπριμέ ή τα σχέδια με τα οποία μπορεί και να βρείς είναι αρκετά ακριβά, ενδεικτικά η λονέτα η μονόχρωμη κάνει 4-5Ευρώ, ενώ με σχέδιο 35-45Ευρώ και πάνω.
  20. Κατ' αρχήν ψάξε λίγο παραπάνω στο φόρουμ θα δείς πολύ περισσότερα από αυτά που ζητάς! Κατα δευτέρον με τον τρόπο αυτό, μέσα σε κάδρα/πλαίσια, δεν φτιάχνεις μπασοπαγίδες αλλά πάνελ broadband που σίγουρα θα σου πάρουν κάποιες συχνότητες στις μπάσες αλλά περισσότερο λειτουργούν στις μεσαίες και υψηλές. Οι μπασοπαγίδες φτιάχνονται αντίστοιχα στις γωνίες με τα ίδια υλικά αλλά ο σχεδιασμός τους είναι διαφορετικός. Ψάξε στο youtube για bass traps ή αλλιώς superchunks για να καταλάβεις και τη διαφορά στο σχεδιασμό. Το ύφασμα ακόμα και για σεντόνι (το βρίσκεις στη λαϊκη περίπου στα 5Ευρώ το μέτρο *2.80)που θα το καλύψεις θα πρέπει να είναι ηχοδιαπερατό. Πως θα καταλάβεις οτί είναι ηχοδιαπερατό? Κοίταξε κάποιο φώς (ήλιο) μέσα από το ύφασμα, αν το βλέπεις με κάποια ελφρά δυσκολία τότε κάνει τη δουλειά του. Το τούλι ας πούμε δεν κάνει γιατί είναι μεν ηχοδιαπερατό αλλά δυστυχώς αφήνει και αρκετό από τον επικίνδυνο πετροβάμβακα/σκόνη να περάσει. Άλλος τρόπος είναι να προσπαθήσεις να φυσήξεις το ύφασμα πάνω στο χέρι και να δείς αν περνάει αυτό ο αέρας στο χέρι σου. Σημαντικότερο όλων όμως είναι να...έχεις μετρήσει ποιέ συχνότητες προσπαθείς να μειώσεις, που κουδουνίζει ο χώρος σου. Ψάξε λίγο περισσότερο δεν νομίζω οτι αυτή η κατασκευή που ψάχνεις θα σου κάνει τη δουλειά για την οποία το προορίζεις.
  21. publius

    Το χαστούκι !!

    Στο τέλος δικαιολογείται το χαστούκι αλλά όλο το προηγούμενο είναι κλωτσά στ' αχαμνά :)
  22. Μετά από ενδελεχή έρευνα όσον αφορά τα multicore καλώδια ή αλλιώς πολυκαλώδια στην ελληνική, έφτασα σε μερικά συμπεράσματα σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε καλωδίου. Πριν ξεκινήσω να τονίσω μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά γενικά αλλά και ειδικότερα και για τις δικές μου ανάγκες. Πάντα μιλάμε για την bulk μορφή του καλωδίου στην οποία μπορείς να επιλέξεις τα μέτρα που χρειάζεσαι. Μεγάλης σημασίας είναι η διάμετρος του αγωγού του καλωδίου δηλαδή το μέσο από το οποίο περνάει το σήμα του μικροφώνου/ρεύμα. Υπάρχουν διάφορα standard τα οποία ακολουθούν οι εταιρείες αλλά το πιο κοινά αποδεκτό είναι το American Wiring Gauge ή αλλιώς AWG το οποίο λειτουργεί ανάστροφα. Με λίγα λόγια όσο μεγαλώνει το AWG τόσο μικραίνει η διάμετρο, π.χ. το AWG18 είναι μεγαλύτερο σε διάμετρο από το AWG24 κοκ. Κατά την έρευνα μου είδα ότι όλα αυτά τα πολυκαλώδια είναι μεταξύ AWG24 και AWG26. Όπως καταλαβαίνετε το AWG 26 έχει μικρότερη διάμετρο οπότε και πιο “μικρό” σήμα. Σημαντική είναι και η θωράκιση των ζευγών αγωγού την οποία έχει μιας και υπάρχουν δύο ειδών θωρακίσεις το μπλενταζ το οποίο είναι το κλασικό πλέγμα συρμάτων και το foil το οποίο είναι το τυλιγμένο ‘ασημόχαρτο’. Η διαφορά τους είναι ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων το μπλεντάζ (βλ. Belden), έχουμε θωράκιση στο 93% της επιφάνειας ενώ με το foil έχουμε 100%. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η συνολική θωράκιση όλου του καλωδίου (του συνόλου των αγωγών) Σημαντική είναι η χαρακτηριστική αντίσταση του καλωδίου μιας και όσο μεγαλώνει το μήκος του πολυκαλωδίου τόσο πιο ευπαθές γίνεται και το σήμα. Πιστέψτε με από προσωπική εμπειρία και όσοι γνωρίζεται από καλώδια συνεστραμένων ζευγών το σημαντικό δεν είναι το μήκος του καλωδίου αλλά το μήκος των αγωγών που έχει το καλώδιο, π.χ. ένα καλώδιο 10 μέτρων μπορεί να έχει 11 μέτρα αγωγό. Όταν ιδίως μιλάμε για πολυκαλώδια, τότε υπεισέρχονται και άλλα επαγωγικά φαινόμενα του ενός ζεύγους από το γειτονικό του ζεύγος (φαινόμενο NEXT) αλλά και από το σύνολο όλων των αγωγών (φαινόμενο PSNEXT). Αυτά τα φαινόμενα στην ελληνική βιβλιογραφία θα τα βρείτε ως φαινόμενο παραδιαφωνία. Υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες σχετικά με διάφορα χαρακτηριστικά των καλωδίων όπως είναι η χωρητικότητα του καλωδίου ή ακόμα και το κράμα χαλκού που χρησιμοποιεί η εκάστοτε εταιρεία αλλά είμαι σίγουρος ότι όποιος το ψάξει όπως εγώ θα κοντοσταθεί στους ανώτερους σημαντικούς παράγοντες που περιέγραψα και όχι στα ψιλά γράμματα. Αυτό συνέβη και στη περίπτωση μου όχι γιατί δεν ήθελα να το ψάξω ή δεν ήξερα, απλά οι επιλογές που σου δίνει η κάθε εταιρεία σε μορφή πολυκαλωδίου είναι λίγες. Να υπενθυμίσω εδώ ότι η έρευνα σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά έγινε ήταν δευτερογενούς φύσεως δηλαδή έγινε μετά από ψάξιμο στις ιστοσελίδες των εταιρειών και σε συνεννόηση με των εκάστοτε έλληνα αντιπρόσωπο, όχι σε άμεση επαφή με την ίδια την κατασκευάστρια εταιρεία. Εμένα με ενδιέφεραν τα πολυκαλώδια των 8 και 16 ζευγών οπότε για αυτά έγινε η έρευνα, επίσης μετά δική σας προτροπή όπως βλέπετε παραπάνω αλλά και από προσωπική εμπειρία από αυτές τις εταιρείες αλλά ΟΧΙ από τα πολυκαλώδια τους επιλέχθηκαν οι Belden, Mogami… Η Belden προσφέρει σαν λύσεις τους παρακάτω τύπους για 16άρι πολυκαλώδιο, αντίστοιχοι τύποι υπάρχουν και για το 8άρι. Παράλληλα θα σας υποδεικνύω και το λόγο που ΔΕΝ θα το επέλεγα βάσει των παραπάνω σημαντικών χαρακτηριστικών. Στη συγκεκριμένη λίστα αναγράφω μόνο ΕΝΑΝ από τους ανασταλτικούς παράγοντες, ΟΧΙ όλους, είμαι σίγουρος ότι αν το ψάξετε μόνοι θα βρείτε και άλλους. Belden 46305, Οι αγωγοί είναι AWG26 άρα είναι μικρότεροι από άλλους τύπους Belden70035, Οι αγωγοί είναι AWG26 άρα είναι μικρότεροι από άλλους τύπους Belden 1514C, Αν και έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα/πόδια από άλλα, πληροί όλες τις σημαντικές για μένα προϋποθέσεις. Επίσης έχει χαρακτηριστική ωμική αντίσταση 50Ohm, θα δείτε παρακάτω γιατί το αναφέρω. Belden1916A, Ενώ έχει θωράκιση για κάθε ζεύγος, δεν έχει θωράκιση στο σύνολο των αγωγών και η χαρακτηριστική του ωμική αντίσταση είναι 60Ohm, λίγο μεγαλύτερη από του Belden 1514C. Όσο μικρότερη η αντίσταση τόσο μικρότερη και η απόσβεση σήματος. Belden1850F, Μια χαρά καλώδιο αλλά είναι για ψηφιακά σήματα AES/EBU οπότε δεν κάνει για αυτό που θέλω και ο αντιπρόσωπος έχει έλλειψη αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα γενικά με όλα τα καλώδια της Belden είναι ο τρόπος κατασκευής τους. Ναι γνωρίζω ότι είναι πολύ καλή αξιόπιστη εταιρεία αλλά όλοι παραπάνω τύποι πολυκαλώδίων γίνονται με την μέθοδο round και όχι συνεστραμένων ζευγών (twisted pair). Με άλλα λόγια τη συστροφή ανάμεσα στα ζεύγη τη χρειαζόμαστε γιατί μειώνεται το φαινόμενο της παραδιαφωνίας (NEXT), χρησιμοποιώντας διαφορετικό βηματισμό συστροφής του εκάστοτε ζέυγους. Αν δεν υπάρχει συστροφή δηλ. είναι round τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε παραδιαφωνίες μέσα στο σήμα μας. Για να σας δώσω να καταλάβετε τι είναι η παραδιαφωνία, λογικά οι κάπως παλαιότεροι θυμόμαστε όταν μιλούσαμε με καμιά ‘θειά’ ή ‘θεά’ στο τηλέφωνο και κάπου έμπαιναν και άλλες κουτσομπόλες θειές από άλλη γραμμή, αυτό είναι το φαινόμενο της παραδιαφωνίας. Η επαγωγική διείσδυση σήματος μιας γραμμής σε μια γειτονική της. Αυτό το φαινόμενο βέβαια το συναντάμε έντονα σε υψίσυχνα ρεύματα όπως είναι αυτά των δικτύων υπολογιστών αλλά και πάλι θα είναι μια πάρα πολύ κακή εμπειρία να το συναντήσουμε και στο ήχο μας, αφού έχουμε δώσει τα ωραία μας λεφτουδάκια και αφού μας έχει βγει το λάδι να τα περάσουμε εσωτερικά μέσα από τοίχους και κάτω από πατώματα. Η Mogami προσφέρει μόνο δύο τύπους πολυκαλώδιου Mechatro(0.08mm² / #28AWG) Series, το οποίο όπως βλέπετε είναι στα 28 AWG δηλαδή ο αγωγός είναι ακόμα πιο μικρός. Το οποίο μπορείς να το βρεις και σε μορφή round αλλά και με τη μορφή twisted pair. Ο αντιπρόσωπος δεν μπορούσε να μου ξεκαθαρίσει ποιο από τα δύο είχε. 0.15mm² (#26AWG) Series, με 26 AWG είμαι σίγουρος ότι μπορούμε και καλύτερα. Επίσης αυτό είναι μόνο σε μορφή round. Klotz έχει διάφορες λύσεις PolyFIX - n x 2 x 0.22 mm² - Halogen-Free, η συνολική της θωράκιση είναι μόνο στο 85% της επιφάνειας του καλωδίου, και επίσης δεν μου κάνει γιατί δεν βγαίνει με 16 ζεύγη, μετά τα 12 πάει απευθείας στα 24. Θα μου πείτε γιατί δεν παίρνεις δύο οκτάρια. Έχει να κάνει με τις αναμονές που έχω αφήσει μιας και η συνολική διάμετρος ενός multicore 16 ΔΕΝ είναι ίση με τη συνολική διάμετρο ΔΥΟ multicore 8. PolyFIX - n x 2 x 0.22 mm² - FRNC – Compact, τα ίδια με τα παραπάνω, ευτυχώς βγαίνει σε multicore 16. Installation Multicore PolyFIX - n x 2 x 0.22 mm² - XLPE, η θωράκιση του είναι foil που σημαίνει ΜΑΛΛΟΝ 100% για την εταιρεία εγώ έχω μια μικρή επιφύλαξη. Επίσης είναι το νέο προϊόν της στα multicore, μάλλον για να αντικαταστήσει το επόμενο (βλ. παρακάτω) Studio Multicore PolyWIRE - n x 2 x 0.22 mm² - XLPE, δεν έχει συνολική θωράκιση και μιας και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά πάνω κάτω με το PolyFix (βλ. άνωθεν), θα αντικατασταθεί οπότε θα είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί. Όλα τα καλώδια εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι 24AWG όσο και αν δεν αναφέρεται η επιφάνεια όμως όπως αναφέρεται είναι 0.22mm2 που είναι 24AWG. Τα υπόλοιπα πολυκαλώδια της εταιρείας είναι είτε για πολύ μικρότερες εφαρμογές μέχρι 4 κανάλια είτε είναι για ψηφιακά σήματα AES/EBU. Βάσει διαφόρων forum όσοι έχουν χρησιμοποιήσει Klotz πίνουν νερό στο όνομά τους και τα συγκρίνουν για τις πολυκαλωδιακές τους λύσεις με τη Belden και τη Mogami τις οποίες απ’ότι λένε τις ξεπερνάει. Δική μου γνώμη βάσει χαρακτηριστικών είναι ότι όντως τα χαρακτηριστικά των Klotz είναι εξίσου καλά ίσως και καλύτερα κατά περιπτώσεις από τα Belden και Mogami αλλά είμαι σίγουρος ότι οι χρήστες τους συγκρίνουν και την αξία τους σε σχέση με το κόστος. Κακά τα ψέματα τα Klotz είναι πιο φθηνά από τη Belden και τη Mogami. Sommer τα οποία είδα να προτείνει ο SF και ομολογώ δε ήξερα προσφέρουν μόνο την παρακάτω λύση σε bulk μορφή. SC-PLANET η οποία είναι 24AWG μεν αλλά δυστυχώς η χαρακτηριστική αντίσταση του είναι στα 75Ohm που είναι πάρα πολύ μεγάλη συγκριτικά με άλλα πολυκαλώδια. Τα Vovox δεν τα έχω ψάξει καν γιατί η τιμή τους ήταν απαγορευτική, θα μου πείτε αξίζει τον λεφτά. Ναι είναι σίγουρο ότι αξίζει τα λεφτά απλά δεν νομίζω ότι αξίζει τόσο όσο είναι η διαφορά από το ακριβότερο της Belden ή της Mogami ιδίως για τα λίγα μέτρα (6μ από 16άρι και 11μ από 8άρι) πολυκαλώδιου που χρειάζομαι. Είμαι ακόμα σε σκέψη αλλά τουλάχιστον έχω πλέον έναν οδηγό για τα πολυκαλώδια.
  23. Νομίζω οτι την απάντηση θα την δώσεις μόνος σου αν κάνεις τις σωστές ερωτήσεις π.χ. τι σκοπεύεις να κάνεις με αυτά τα τραγούδια, είναι για προσωπική σου χρήση για να το δώσει να το ακούσουν μερικοί φίλοι και γονείς ή θα προσπαθήσεις με αυτό να κεντρίσει το ενδιαφέρον κάποιον με επαγγελματικές βιοποριστικές προθέσεις? Έχετε προγενέστερη γνώση ηχογραφήσεων αν όχι τότε προτείνω να πάτε σε ένα επαγγελματικό "πανάκριβο" στούντιο γιατί μόνο η διαδικασία είναί ολόκληρο σχολείο αρκεί να έχει μεράκι ο άνθρωπος που θα ασχοληθεί μαζί σας. Έχετε συγκεκριμένα πράγματα που θα γράψετε ή θα θελήσετε να πειραματιστείτε και λιγάκι, ο πειραματισμός κοστίζει όπως ξέρετε. Κάντε τα σωστά ερωτήματα και θα δώσετε τις απαντήσεις μόνοι σας. Εγώ όταν βρέθηκα πριν χρόνια στη ίδια διαδικασία είδα οτι αν είχα ένα δικό μου επαγγελματικό στουντιο θα έλυνα το πρόβλημα μου, τελικά όντως το έλυσα αλλα δημιούργησα άλλα πολύ περισσότερα μιας και αρρώστησα από αυτό. :)
  24. Αν δεν έχει bias trim σημαίνει οτι το bias μάλλον γίνεται αυτόματα από τον ίδιο τον ενισχυτή τό ίδιο γίνεται με αρκετούς, ψάξε να δείς αν ο ενισχυτής σου είναι cathode bias αυτό σημαίνει οτι γίνεται αυτόματα οπότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αλλάξεις μόνο σου τις λάμπες. !!!!! Είναι εύκολο αλλά και επικίνδυνο, αν δεν έχεις ιδέα από ενισχυτές βρες κάποιον που να έχει μια έστω και μικρή σχέση. Να θυμάσαι πάντα το κόλπο της κωλότσεπης ιδίως για λαμπάτους ενισχυτές είναι σωτήριο. Για όποιον δεν ξέρει, το κόλπο της κωλότσεπη είναι ένα πολύ παλιό κόλπο που χρησιμοποιούν ακόμα όσοι ασχολούνται με αντίστοιχης ισχύως ρεύματα μιας και η λογική είναι οτι ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΝΙΣΧΥΤΗ. Με συγχωρείς που το φωνάζω αλλά πρόκειται για τη ζωή σου και οποιουδήποτε διαβάζει αυτές τις γραμμές. Η κωλότσεπη μας βοηθάει να έχουμε αίσθηση του χεριού μας πάνω στο σώμα μας και μακρυά από το ενισχυτή για τουλάχιστον ένα χέρι. Αν δυσκολεύεσαι να δεις κάποια πράγματα και χρειάζεται να κουνήσει κάποιο καλώδιο η οτιδήποτε μέσα στον ενισχυτή χρησιμοποίεισαι ξυλάκια από κινέζικο είναι το καλύτερο. Όταν παραγγείλει τις ενισχύτριες λάμπες κοίταξε να είναι όπωσδήποτε matched τουλάχιστον ανα ζευγάρι ή quad matched αν θέλεις για τέσσερις χωρίς να είναι αναγκαίο όταν έχει 4 λάμπες να είναι quad matched. Να σου προτείνω αν και πάντα έχει να κάνει με τα γούστα τις "Svetlana -C-" OXI τις "-S-" Οι προενισχύτριες δεν θέλουν bias. Αν έχεις κάποιες αγαπημένες διάλεξε αυτές αλλά προσοχή στην phase inverted (συνήθως είναι στη θέση V1 όχι πάντα όμως έλεγξε το). Η συγκεκριμένη πρέπει να είναι balanced οι άλλες δεν χρειάζεται (άλλοι λένε οτι δεν πρέπει) να είναι balanced. Εδώ τα γουστα διαφέρουν ανα ενισχυτή, δες τι προτείνει η ίδια η Orange ή τα διάφορα forum της Orange. Με μεγάλη προσοχή! Αν έχεις την παραμικρή αμφιβολία για το τι ετοιμάζεσαι να κάνεις...ΜΗΝ το κάνεις!!!
  25. Όλο το χρόνο πίσω από έναν υπολογιστής για τη δουλειά μου και άλλον ένα για το στούντιο, μια ολόκληρη χρονιά αγκαλιά όποτε μπορούσα με μια κιθάρα και στις διακοπές πάλι τα ίδια δεν νόμιζω. Σκεφτείτε λίγο τη ζωή χωρίς το χόμπι σας, θα ξεκουράσεται σώμα και πνέυμα. Τα λέω βέβαια εγώ που φέτος δεν θα πάω διακοπές με αποτέλεσμα να μην φύγω μακρυά από το σετ μου ;)
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου