Προς το περιεχόμενο

yann

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    976
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

Ότι δημοσιεύτηκε από yann

  1. Xρονια Πολλα Μαραθουσάλα! :) Παντα νεος και ακμαιος σου ευχομαι! -Οσο για το κιθαροπητερπαν συνδρομο, ουτε στα 200 σου να μην το χασεις! ;D
  2. Αμ,δε φταιει το υλικο, η προβληματικη (πλεον και μετα την ανθρωπινη παρεμβαση) φυση φταιει... ;D Δε βλεπεις που ξηλωνουνε τα δαση για να βαλουν μηχανικα "δεντρα".... :( Αντε σε λιγο δε θα υπαρχει ξυλο,θα δικαιωθει το carbon σου... -Κανε και μια υποβρυχια κιθαρα,απ'τα ξυλα μονο με Iroko γινεται!!! ;D
  3. Πολλα καινουρια οργανα (φυσιολογικα και λογω συστολης-διαστολης), αντιδρουν στην σχετικη ατμοσφαιρικη υγρασια,με αποτελεσμα την ασταθεια του μπρατσου. Τελευταια,αν δεν το εχετε καταλαβει,εχουμε ξεχασει τι σημαινει "season's setup", αφου οι "σταθερες" συνθηκες των εποχων δεν υπαρχουν πια... Το αποτελεσμα ειναι οι υπερβολικες μεταβολες της ατμ/κης υγρασιας ακομα και στη διαρκεια μιας (!) μερας...(απο πχ 35% στο 65-70% η αντιθετα)... Φυσικα,οσο πιο "φρεσκο" ειναι ενα κομματι ξυλο (τι κιθαρα τι πορτα) τοσο περισσοτερο αντιδρα. Αν ομως παλαιωθει σε συνθηκες συνεχους αυξομειωσης η μονιμης υψηλης υγρασιας, το φαινομενο "μπρος-πισω" θα διαιωνιστει,οπως και οι παλιες πορτες "φουσκωνουν-ξεφουσκωνουν" κι ας ειναι και 100 χρονων το ξυλο (παραξενο,ε?..)! Οποιος λοιπον βλεπει το action του να χαμηλωνει οταν εχει νοτια, περιμενει να γυρισει σε βορια,και το action θα ξαναπαει εκει που ηταν. (ή σεταρει σε καθε αλλαγη! ;D) -Τα βορεια δωματια ειναι τα "ξηροτερα".Αν οχι,τοτε το σπιτι εχει σοβαρο προβλημα... -Οποιος ζει σε μερη με συνεχη υψηλη υγρασια,(και εχει ακριβα οργανα) καλα θα κανει να επενδυσει σ'εναν αφυγραντηρα (και τα νεου τυπου aircondition εχουν λειτουργια αφυγρανσης του αερα στο χωρο,δεν εχουν ομως το σταθερο αποτελεσμα ενος αφυγραντηρα και "καινε" πολυ..) αλλιως,με το χρονο θα φευγει η οποια σταθεροτητα,και μαζι της ο ηχος... -Πολλοι εχουν δει διαφορα στον ηχο τους (ή στο action) σε ενα υγρο βραδυνο openair,ετσι? Ακομα ενα παραδειγμα για τον ρολο των ξυλων σ'ενα ηλ/κο οργανο! ;) -Στα ακουστικα οργανα τα πραγματα ειναι τετρακις χειροτερα.... edit: Ενα ηλεκτρονικο υγρομετρο κοστιζει 15-20e... Βλεποντας τη σχετικη υγρασια και την αντιδραση των οργανων, μπορει κανεις να καταλαβει πολλα!
  4. Παρακαλω, να μη με ξαναπροτεινει κανεις για τιποτα!!! Ειδικα για τετοια θεματα...δεν ειμαι "σεταπας" ( ;D),κατασκευαστης ειμαι... και μαλιστα ανεργος,αφου: (θα το ξαναπω ακομα μια φορα και μαλιστα φωναχτα) ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΟΜΙΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (χωρις αυτο να σημαινει οτι εχω...παρανομη!) ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΕΡΓΑΣΙΕΣ!!!! - ουτε θα κανω τη χαρη τη χαρη στους ρουφιανους που μου την εχουνε στημενη στη γωνια...(ξερω καλα τι λεω,και ποιοι ειναι αυτοι)... -Και με τα χαλια που εχει η Ελλαδα δεν εχω σκοπο να ανοιξω επιχ/ση σε μια αγορα που υποφερει απο τσιφουτια και αφραγκια... (τελικα,..γιατι το σκεφτομουνα αφου πλεον δεν υπαρχουν δουλειες για να δουλεψει κανεις ως εργαζομενος...........) -Καλα,...τοσοι εξπερ εδω μεσα, τοσοι επιστημονες,τοσοι εμπειροι παιχταραδες,τοσοι και τοσοι... ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΛΑ ΝΑ ΤΡΙΖΕΙ??.... :-\ -Η καθε γεφυρα μπορει να τριζει χωρις αυτο να σημαινει οτι ειναι προβληματικη, σωστο σεταρισμα θελει...(μην ξεχναμε οτι υπαρχουν και ελατηρια πανω τους που τριζουν απο τη "φυση" τους..) -Το καθε νατ μπορει να τριξει αν μπουν πανω του λεπτοτερες χορδες,αφου το ανοιγμα που θα πατησουν ειναι φαρδυτερο απ'οσο πρεπει. -Το καθε τριξιμο μπορει να ακουγεται εδω,αλλα η αιτια να ειναι αλλου... -Μη με ρωτησετε τιποτα,δεν θα απαντησω... :-X 8)
  5. gkar, +1 Να και η εφημερις της κυβερνησεως.... 15B_96_efhm.ths_kyberniseos.pdf
  6. Αυτο δεν ειδα,καθως δεν εχω παρακολουθησει το θεμα εξαρχης... Τον Tobias βρηκανε? Οταν ο τυπος παρουσιασε τα πρωτα χειροποιητα μπασσα του, ο ορος "edelbass" αλλαξε ριζικα...(που υπαρχει στα γερμανικα αλλα οχι στα ελληνικα,εδω τα'χουμε ολα ιδια,απο τα fender μεχρι τα Tobias και τα Alembic!! ;D ) +1 στα υπολοιπα! Σωστο κι αυτο... Ο καθενας πρεπει να μενει "στα κυβικα" του! Εχει ομως μεγαλη διαφορα το πως ενας εμπειρος μουσικος,ηχοληπτης ή κατασκευαστης ακουει κατι,απο καποιον απειρο. (οπως πχ ενας καλος ηχοληπτης αναγνωριζει τον ηχο ενος προενισχυτη ηχ/σης,ή την ιδιαιτεροτητα μιας κονσολας μεσα σε μια μιξη που δεν εχει ξανακουσει,ουτε ξερει σε ποιο στουντιο εγινε!) Καποιοι μπορουν να αξιολογησουν ηλεκτρικα οργανα ακομα και χωρις ενισχυση, (οπως εγω,ειναι παραμετρος της δουλειας μου,αν δεν μπορω τοτε "δε μετραω" στη δουλεια). Επισης οσοι ειναι εξοικιωμενοι με την αναλυση του ηχου, διαχωριζουν και αναλυουν αυτοματως τον οποιο ηχο,διαχωριζοντας πχ το reverbation του χωρου απο τον κυριως ηχο. Ομοιως,μπορουμε να καταλαβουμε και ηχο απο βιντεο,αφαιρωντας το lo-fi της οποιας καμερας και την αντηχηση του χωρου! ;)
  7. Για μια βδομαδα...και τριφτηκαν αμεσως γιατι χαλουσαν τα (μπρουτζινα τοτε) ταστα! ;) Α,ρε ιστορικε... ;D Πετρο,προσπαθησα να τα πω οσο πιο απλα και πρακτικα γινεται. (Και σιγουρα οσο και αν τα αντιλαμβανομαι,δεν μπορω να τα εκφρασω οπως καποιος θεωριτικος...) Βεβαιως και ξερεις τι εννοω.Οχι την επιστημονικη ορολογια,(την οποια δεν κατεχω) αλλα την ορολογια της σκηνης,οπου overtone = η εναλλαγη ή "μιξη" της κυριως νοτας και του ηχου της,σε εναν αλλο ηχο πιο "αδειο" που ομως κραταει και εξελισεται μεχρι να γινει ενοχλητικο feedback... (α) Εγω σιγουρα οχι,ακουω καλα που τελειωνει το sustain και που "πεφτει σε overtone" οπως λεμε οι παλιοι (τωρα το διευκρινιζω). -Ελπιζω τωρα να καταλαβες τι εννοω,και να αφησεις τις ειρωνιες γιατι θ'αρχισω κι εγω... (β) Υπαρχει ηδη σε απειρες ηχογραφησεις,και γινεται σχεδον σε καθε (ροκ ευρυτερα) συναυλια... Το θεμα δεν ειναι τι ακουει ο ακροατης,αλλα τι νομιζει πως κανει ο καθε παικτης...
  8. Σε οποιες μουσικες δεν χρειαζεται sustain υπαρχει η τεχνικη του "στακατο"! ;) Το καλυτερο ειναι να'χει τ'οργανο απ'ολα και να το χειριζομαστε καταλληλως! -ΕΣΥ και ΕΓΩ,δεν ειμαστε μονοι μας,εκφραζουμε και αλλους νομιζω! ;) -Οι flatwound υπαρχουν γιατι ηταν οι πρωτες που "βγηκαν"!! (μεταλλικες εννοω)
  9. Kανενα γκουγκλαρισμα...εγω ειμαι πρακτικος οχι "κομπιουτερας"! Δεν υπαρχει ομοιοτητα με το sustain...ειναι τροπος "μιμησης" του, ειναι και η φυσικη εξελιξη της νοτας (με τις συνθηκες που προανεφερες) και μαλιστα ακουστη,οταν απο νοτα μετατρεπεται σε overtone λογω της αναδρασης,και ο ηχος της αρχιζει να αλλαζει... Στην ουσια δηλαδη,ειναι μια μιξη της νοτας και του μικροφωνισμου του μαγνητη,που κατα μηκος χρονου χανει αρμονικες. Θα χεις προσεξει οτι οσο πιο κοντα στο ηχειο πας,τοσο πιο ευκολα ο ηχος της νοτας μετατρεπεται σε overtone,αλλα και τοσο πιο γρηγορα θα "μικροφωνισεις"... Και για ολα φταιει η αναδραση...και εχθρος,και φιλος... ;)
  10. Κι'ετσι χανεις την εκφραση της εκτελεσης...ολα φλατ... ;) Βρε Sf,πρεπει μια μερα να καταλαβεις οτι εκτος τις τελε, υπαρχουν και οι κιθαρες!! ;D ;D ;D -Και γιατι να'χω το τελειο "twang"?Για να ακουγομαι οπως ολοι οι αρχαιοι και ολοι οι νεοι "αρχαιοκαπηλοι"? ;D Ε,προτιμω λιγοτερο twang με περισσοτερη προσωπικοτητα! ;) Μην μπερδευουμε το σουστεϊν με το οουβερτοουν... ;) Αντερστέϊν? ;D -Το sustain το μετραμε παντα χωρις ενισχυση (με καινουριες παντα χορδες), και στο τελευταιο ταστο,οχι με ανοιχτες χορδες ή στα πρωτα ταστα! Εκει "δειχνει" τι ειναι κιθαρα και τι μπαγλαμαδακι... (και το βιμπρατο προς κερδος sustain ειναι τεχνικη,αλλα οχι sustain! ;) )
  11. Mια χαρα ητανε οι μαγνητες...η γνωμη σου αλλαξε... ;D (χωρις πλακα:τι ητανε? θυμαμαι μονο τον ηχο της!!) εντιτ- απο ιμπανεζακι νομιζω?
  12. Αμ,ο αλλος... που δε ΘΕΛΕΙ σαστεϊν σε καμμια περιπτωση... ;D Και τι θα κανεις αν ο παραγωγος σου ζητησει ενα τελικο ακορντο που θα "σβηνει" μαζι με τα πιατινια ή το decay απο τα συνθια,η να κρατησεις την τελευταια νοτα απο το σολο οσο γινεται? Θα αλλαξεις κιθαρα,ή θα αλλαξει ο παραγωγος κιθαριστα? ;D ;D Ετσι σε θελω! ;) (εννοω περισσοτερο στις νοτες παρα στα κατσαβιδια,αλλιως θα γινεις σαν και μενα.. ενα μηνα κατσαβιδια,μια ωρα νοτες... :( ) -Το κουρδισμα ειναι μυστικο,δεν το βγαζουμε στα φορα... ;D ;D ;D
  13. Αυτο ισχυει για παικτες που αγοραζουν ΕΤΟΙΜΑ οργανα, και για απειρους ή αταλαντους κατασκευαστες ή παρτκαστεραδες. Ακομα και αν τα οποια ξυλα ειναι "αχρηστα",ο ηχος που θα βγει μπορει ευκολα να ειναι ευχαριστος. (ως γνωστον αυτο που ο ανθρωπινος εγκεφαλος αναγνωριζει ως "ευχαριστο ηχο" ειναι το λεγομενο "V",δηλαδη κατι "πριμομπασσο" με βυθισμα στις (συνηθως ενοχλητικες) μεσαιες. Ομως αυτος ακριβως ο ηχος ειναι που μπερδευει ή χανεται στη μπαντα ή στη μιξη... Ολα παιζονται στην (τεραστια) περιοχη των μεσαιων,χαμηλο- ή υψηλο-)! -Ηχο καλο μπορουμε να βγαλουμε ευκολα επομενως...Θα'χει ομως δυναμικες και διαυγεια? Τα ακκορντα θα ακουγονται καθαρα και ξαστερα, ή θα φταιξει παλι ο χαμπακερας που ειναι πολυ..."muddy"? -Για τις νοτες που δεν ακουγονται,και τις αλλες που φωναζουν (στο ιδιο οργανο) ποιος φταιει τελικα?Τα ξυλα,οι μαγνητες ή το σεταπ?? ;D ;D ;D Wellcome! :) To προβλημα στα φτηνα κιτ,ειναι και τα δυο, συν οτι οσο πιο φτηνο ειναι,τοσο πιο αθλια "δουλεμενο",οποτε και χοντρα προβληματα στο μονταζ... (που να βλεπατε τι τραβηξα μεχρι να κανω το fiber κιτ του Μαραθου κιθαρα... ;D ) Οτι πληρωσεις παιρνεις,τα κιτ των Carvin,All Parts,Warmoth και Rockinger, δεν συγκρινονται σε καμμια περιπτωση με τα φτηνα ασιατικα! ;)
  14. Ηarilatron, σωστη η τοποθετηση σου. Ακομα και τα "καλυτερα" ξυλα του πλανητη θα ειναι αχρηστα, αν η γεφυρα το nut ή τα ταστα δεν ειναι σωστα τοποθετημενα, η αν δεν ειναι σωστες οι συνδεσεις (κολλησεις ή neck pocket). Οσο για τη μπρουτζινη πλακα,εκτος την αλλαγη του υψους, ηταν οτι καλυτερο μπορουσες να κανεις για να "γλυκανει" ο ηχος της κιθαρας γενικα. (κι αυτο οχι παντα,αν τα ξυλα αντιδρουν πολυ στις ιδιες συχνοτητες με το οποιο μεταλλο, τοτε εχουμε "συρματιλα" στον ηχο). Ετσι για πειραμα κι αν δεν το βαριεσαι, φτιαξε αλλη μια απο σιδερο ή αλουμινιο,και με την εναλλαγη τους θα καταλαβεις τη διαφορα! (ποσοι δε μετανοιωσαν την αλλαγη της γεφυρας σε αλουμινιου στη les paul τους..) -Αν αφαιρεσεις τη γεφυρα και την πλακα,θα δεις και τα σημεια που παταει, θα εχει συμπιεσει το βερνικι.Μην ξεχναμε οτι η περισσοτερη "δουλεια" γινεται οχι απο την επαφη της ιδιας της γεφυρας,αλλα απο τις βιδες στηριξης της (απο εκει περναει η δονηση στο ξυλο χωρις "παρεμβολες"!).Φυσικα και οσο περισσοτερο παταει στην επιφανεια,τοσο καλυτερα,εχουμε και αυξηση στις ακραιες συχνοτητες και στο sustain! -Τα redwoods εχουν σχεδον τις ιδιες ιδιοτητες με ελατα ή κεδρους, οποτε σ'αυτη την κιθαρα πρεπει να εχεις κατι απο "ακουστικο ηχο" μεσα στον ηλ/κο, και χωρις ενισχυση πρεπει να εχει και αρκετη ενταση!! -Συμπερασματα για τα ξυλα οταν ειναι πλεον οργανο, ΔΕΝ μπορει να βγαλει ο καθενας,αλλα μονο αυτος που εχει την αναλογη πειρα στην αξιολογηση τους.(σε κατασταση "πρωτης υλης" γινεται η διαλογη,και ο καθε εμπειρος κατ/στης μπορει ευκολα να καταλαβει σε ποιες συχνοτητες αντιδρα το ξυλο και σε ποιες οχι,οποτε και να το χρησιμοποιησει καταλληλα (η να το συνδιασει με αλλο ωστε μαζι να δωσουν την επιθυμιτη χροια). Και φυσικα σε ενα "δεμενο" οργανο δεν ακουμε τα ξυλα,αλλα το συνολο της κατασκευης. Και αν κατι δεν παει καλα,δεν θα επεμβουμε πρωτα στα ξυλα, αλλα στα..ευκολα: Γεφυρα,nut,ταστα κτλ.(δε λεω μαγνητες γιατι ειναι το πρωτο που καποιος αλλαζει σε μια ηλ/κη!) Αν δε γινει τιποτα καλυτερο,τοτε ξερουμε οτι κατι δεν παει καλα με τα ξυλα ή τη συνδεση τους (χωρις να ειναι καποιος μαστορας και με πειρα στην επιλογη ξυλειας εννοω). Εγω εχω ενα κανονα εδω: Αν η ηλεκτρικη κιθαρα δεν ακουγεται καλα "ακουστικα", θα'χει καποιο προβλημα και ενισχυμενη... :)
  15. Ποια κιθαρα θεωρω εγω κουπι: -Αυτη που δεν εχει οσο "παχος" νοτας εχουν οι αλλες παρομοιες. -Αυτη που δεν εχει sustain. -Αυτη που δεν εχει "σκασιμο". -Aυτη που δεν "ακουει" στην εκφραση. -Αυτη που εχει "dead spots". -Αυτη που εχει "τσιγκινη" σολ οτι χορδες κι αν βαλω. -Αυτη που δε ρυθμιζεται ποτε τελεια. -Αυτη που παρολο που δεν εχει τα παραπανω ελαττωματα, δεν μου αρεσει ο ηχος της οτι κι αν εχω αλλαξει πανω της.... -Εχει κι'αλλα,ομως αυτα ειναι αρκετα,για να απορριψω ενα "κουπι"! ;)
  16. Αντε,... αφηστε τις κιθαρες και... παμε μοτοπορεια στις 17.30... Να σειστει το κεντρο... -Στο παρκινγκ του Λυκαβηττου το meeting! (αμα δε βγω off topic θα σκασω.. ;D)
  17. Να δει μπορει,με τοσα "ωραιοποιημενα" μαρκετοβιντεο... Αν δεν μπει ομως στη φαμπρικα να νοιωσει την αληθεια,... :'( ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ!! ;) Καποιος που θελει να λεγεται "Luthier", δεν μπορει να δινει τοσο χαμηλο ποσοστο επιτυχιας. Το ζητουμενο ειναι το 100%,με 10-20% αποκλιση ΤΟ ΠΟΛΥ, και αυτο οχι στον ηχο,αλλα σε μικροελαττωματα στην εμφανιση, αφου παντα κατι μπορει να παει ανεπιστροφα στραβα (μιλαω για μοναδικο οργανο,οχι εχω δεκα μπρατσα,πεταω το χτυπημενο και πιανω αλλο) ακομα και την τελευταια στιγμη... ;) -Ακουστικα ή ηλεκτρικα,γιατι ο διαχωρισμος? Και οι δυο αγοραστες εχουν το ιδιο δικαιωμα στην επιτυχια της κατασκευης που πληρωνουν!! 8) Τα'χει διαλεξει καποιος πριν απο σας...για σας! ;D -Τα partcaster προεκυψαν απο τη βιομηχανια,και απευθυνονται στους φαν βιομηχανικων μοντελων... Γιατι να μου φτιαξω εγω ενα χειροποιητο αντιγραφο ενος βιομηχανικου? (εκτος και αν του αλλαξω καποια πραγματα,οπως πχ κλιση σε ενα strat headstock). ;)
  18. Φυσικα και δεν ειμαστε μονο εμεις!(μαλλον γιατι εμεις γραφουμε). Ειναι ζητουμενο σε καθε ηχοληπτη-παραγωγο-οργανοποιο-μουσικο ακομα και μηχανικο, να ξεχωριζει και να αναλυει καθε ηχο που ακουει. Δυστυχως ομως,δεν ειναι κατι που μπορει κανεις να μαθει,αν ο εγκεφαλος του δεν εχει το ΦΥΣΙΚΟ χαρισμα να αναλυει το ερεθισμα που δεχεται (γι'αυτο υπαρχουν κακοι ηχοληπτες παρα τα πτυχια τους). -Ξερω ανθρωπους που ξεχωριζουν,ακομα και αναλυουν ηχους, χωρις να εχουν καμμια σχεση με μουσικη (μονο ακροαση) βλ. "χαϊφιντελιστες". ;) Οταν το αγοραζεις "ζωντανα" (και εχεις την αναλογη πειρα),ναι μπορεις να πεις αν το ξυλο κανει για οργανα ή οχι,ακομα και αν ειναι "φρεσκο" (δινει σημεια "ζωης"). Στην Ελλαδα εχουμε πολυ ξυλο για οργανα και συνεχως ερχεται καινουριο... Ισως δεν ειναι ετοιμο για οργανα,οποτε ο καθενας κανει το στοκ και την παλαιωση του κατα βουληση,ωστε να μην υπαρχουν "απωλειες" μετα την κατασκευη... -Οταν ερχεται "απ'εξω" και δεν τα'χει ολα αυτα (οπως πχ τα πανεμορφα αλλα "μουγκα" στην πλειοψηφεια τους spalted,λογω σαπισματος και μυκητιασης,γιατι αυτο ειναι "spalted") τοτε τα πετας ή τα κανεις κομοδινα... ..ή αν δεν ειναι και τοσο χαλια,τα ταιριαζεις με κατι αλλο ωστε να "ισοσταθμιστει" καπως η "απωλεια"... ;) Εμ,γι'αυτο ακομα και αυτες εχουν λιγη..."αστοχια υλικου"! Μην ξεχναμε οτι ειναι ΕΤΑΙΡΙΕΣ με εργαζομενους οχι παντα ικανοποιημενους απο τις συνθηκες εργασιας τους,(ασε που αλλαζουν συνεχως) οποτε και δεν εχουν καμμια σχεση με καποιον που δουλευει μονος και εκθετει το δικο του ονομα (!!!), οχι μιας εταιριας που αυριο μπορει να τον πεταξει εξω, ή να "μεταγραφει" ο ιδιος σε καποια αλλη με καλυτερους ορους... ;) -Γιατι νομιζεις οτι ο Paul Reed Smith δεν επιτρεπει σε υπαλληλους του να παιρνουν οργανα με ελαττωμα απο τη διαδικασια παραγωγης ως "Β" διαλογης και φτηνοτερα, αλλα προτιμαει την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του οποιουδηποτε τμηματος ή ολοκληρομενου οργανου? (αν μια ΕΤΟΙΜΗ κιθαρα δεν περασει τον ελεγχο παραγωγης,κοβεται στην κορδελα οπως ειναι με χορδες και hardware,και παει για καυσοξυλα...) Υπαρχουν και στη βιομηχανια φιλοτιμοι, αλλα στην "μοναχικη" οργανοποιϊα ειδικα,δε χωρανε τυχοδιωκτισμοι... Οι "σωστοι" οργανοποιοι,δεν κοιτανε (ουτε ακουνε ;D ) σημερα κι αυριο, αλλα στα 5 και στα 10 χρονια αργοτερα,μην πω παραπανω, και ολοι θελουν "να αφησουν κατι πισω τους"... ;) 8)
  19. Eνα μπραβο κι απο μενα,μια χαρα τα πηγες για πρωτη κατασκευη! :) 1_ Τα 2 μπρατσα που ανεφερα ειναι εδω προς καθε συγκριση.Στο φτηνο μπρατσο ειχα ηδη επεμβει σε ταστα και το nut εμεινε το ιδιο (floyd). Μην ξεχναμε οτι ταστα και nut πατανε πανω στην ταστιερα,και μια απο τις δουλειες τους ειναι να μεταφερουν τη δονηση της χορδης στο μπρατσο που με τη σειρα του συνεργαζεται με το σκαφος... ;) Οσο για τη βεργα,δεν εχει επιπτωση στη συνολικη φυσικη χροια του ηχου,αλλα μονο στα "ακρα" της (κακη βεργα ή κακη τοποθετηση "καλης" βεργας) δηλ. απωλεια μπασσων-πριμων,και στο sustain κυριως! Εαν καποιος μπορει να ξεχωριζει το reverbation ενος χωρου απο την πηγη του ηχου, τοτε ναι,ειναι ακριβως ο ιδιος ηχος.Αν οχι,τοτε ακουει κατι αλλο... ;) Η ιδια κιθαρα μου ακουγεται παντα ιδια στη διαρκεια της μερας,και καθε μερα που περναει μου ακουγεται διαφορετικα αναλογα με τη χρηση που εχω κανει στις χορδες της. Οσο παλιωνουν οι χορδες αλλαζει και ο ηχος της κιθαρας (που απο μονη της ΔΕΝ εχει ηχο, αναπαραγει την οποια κινηση των χορδων,με αποτελεσμα την αναπαραγωγη των οποιων συχνοτητων μπορει να δωσουν οι χορδες και η κατασταση τους. -Οταν μιλαμε για τον ηχο μιας κιθαρας,μιλαμε ΠΑΝΤΑ με καινουριες χορδες ωστε να εχουμε πληρες συχνοτικο ευρος!(Η δοκιμη ενος οργανου με παλιες χορδες ειναι ΛΑΘΟΣ, εκτος και αν ξερεις τι ακους και τι λειπει). Η διαθεση μου δεν επιρρεαζει την κριση μου στη δουλεια, εκτος του "φτιαχνω",το υμιση της δουλειας ειναι το "ακουω"... Αυτο που επιρρεαζει,ειναι το...δουλευω-δεν δουλευω!(κακη διαθεση = ισως κατι παει στραβα στην εκτελεση της εργασιας,οποτε αστο καλυτερα...) ;D -Πιθανως δεν εχεις δει κορυφαιους ηχοληπτες-παραγωγους-οργανοποιους να δουλευουν (να συγκεντρωνονται και να ακουν δηλαδη) με κλειστα τα ματια... ;) 8) Δεν ειναι θεμα μαζας, (δες το μερμιγκακι μου που με ενα απλο p-rails και floyd (!) "παταει" πολλες les paul με τη διπλασια μαζα...). -Ομως ναι,ενα alder με ενα μαονι ή και αλλα ειδη,μπορει να εχουν την ιδια συχνοτικη αποκριση,με ιδια,ή ΚΑΙ με διαφορα στη μαζα. Αυτο οφειλεται σε αλλους παραγοντες,οπως ελαια,αλκαλικα και μεταλλα που περιεχουν τα ξυλα εκτος την ιδια τους (τη..."ζωντανη"!) σαρκα... Τα ποσοστα περιεκτικοτητας αυτων,ειναι ενας παραγων της συχνοτικης αποκρισης ενος κομματιου ξυλου,και να γιατι καποια κομματια εβενου (ευκολη συγκριση) ακουγονται σαν σιδερο,ενω καποια αλλα (ιδια μαζα) σαν την πορτα της γιαγιας μου... (σ'αυτο οφειλονται και καποιες "ασπριλες" που φαινονται μεσα στους πορους καποιων ξυλων,φαντασου τι γινεται μεσα στα κυτταρα τους,που δεν βλεπουμε χωρις μικροσκοπιο). -Στη φωτο,οτι γυαλιζει μεσα στους πορους του bosee mahogany ειναι ακριβως αυτες οι εναποθεσεις! -Μια αναλυση της περιεκτικοτητας των παραπανω σε διαφορα κομματια ξυλου, προερχομενα ομως απο το ΙΔΙΟ μεγαλυτερο κομματι και κομμενα στις ιδιες διαστασεις, θα δωσει μια σαφη απαντηση... ;) (λεω ιδια και απο τον ιδιο κορμο,ωστε να ειναι ευκολη η συγκριση,αφου το καθε ιδιο κομματι που κοβουμε απο τον ιδιο κορμο μπορει να εχει εκτος τη συχνοτικη αποκριση,και αλλη τονικοτητα!!!) Μετα,μπορουμε να περασουμε και στη συγκριση διαφορετικων ειδων,ή των ιδιων αλλα απο το διπλα λοφο ή τη γειτονα χωρα. http://www.youtube.com/profile?user=yanntrials#p/u/7/y8oyi3yg1rE -Αυτο ειναι που δεν εγινε στην περιβοητη ερευνα για τον ηχο των Strandivari, αφου δεν γινεται να κοψεις καποιο κομματι τους ωστε να αναλυθει η περιεκτικοτητα σε μεταλλα και αλκαλικα (δε μιλαμε για ελαια στα κελεμπεκια,στα ελατα ομως (καπακι) μιλαμε για τα ρετσινια τους,οπως και στον εβενο της ταστιερας μενουν καταλοιπα ελαιων οπως σε ολα σχεδον τα σκληρα τροπικα ξυλα). ;)
  20. Oριστε? ??? ;D Αυτο μου φαινεται λιγο γενικο και αοριστο... δεν ειμαστε ολοι ιδιοι,ουτε ολοι οι εγκεφαλοι επεξεργαζονται με τον ιδιο τροπο τα δεδομενα που λαμβανουν απο τα (υγειη υποτιθεται) ωτα που ειναι συνδεμενοι! ;) Ετσι,ε? ;D Τοτε πως ο γνωστος "Jeff Beck" ακουγοταν σαν ντενεκεδακι στη γνωστη σου Jackson zebra με το φτηνιαρικο μπρατσο,και οταν το αλλαξαμε με ενα original ο μαγνητης "γεμισε",γλυκανε και κελαϊδισε,ενω δεν πειραξαμε ΤΙΠΟΤΑ αλλο? ??? ;) 8) (αυτη που δωσαμε στον Κωστα για τελικα βερνικια λεω) Πρεπει να καταλαβεις οτι τα ξυλα ειναι η βαση ΟΛΩΝ και με αποδειξεις. (χωρις αυτο να σημαινει οτι τα συνθετικα υλικα απορριπτονται). Και οσο και αν δεν το θελουν καποιοι για οποιους λογους, η ΑΝΑΔΡΑΣΗ κανει παντα τη δουλεια της! ;) Ειναι στη φυση της.... ;D Πι.εσ. : Ασε με κι εχασα το θεμα με τα θεωριτικα σου,ουτε την πρωτη σελιδα δε διαβασα ακομα,κι εχω και Fb να παιζω! ;D
  21. To βαρος σιγουρα οχι. Υπαρχουν ξυλα καθε ειδους,βαρους ή πυκνοτητας που εχουν την ιδια ηχητικη αντιδραση. (τα ξυλα απο μονα τους ΔΕΝ εχουν ηχο,αντιδρουν ομως σε οποια δονηση δεχτουν,αυτος και ο λογος που ΙΔΙΕΣ χορδες ακουγονται διαφορετικα απο ενα οργανο σε αλλο,με τα ιδια (ειδη) ξυλα και hardware). Τα δαχτυλα,το υφος ή η προσωπικοτητα ενος παικτη, δεν επιρρεαζουν τη φυσικη χροια του ηχου ενος οργανου, απλα εκμεταλλευονται στο επακρο οτι μπορει ενα οργανο να δωσει, αν εχει κατι να δωσει!! ;) Πρεπει να διεκρυνιστει το τι εννουμε οταν λεμε "ο ηχος ενος οργανου"... Σιγουρα δεν εννοουμε το EQ του,και σιγουρα οχι περασμενο απο χιλια δυο πεταλια!! Εννοουμε αυτο που το κανει να ακουγεται διαφορετικα απο αλλο (ιδιο ή μη), και μιλαμε για τη ΧΡΟΙΑ του ηχου. ;)
  22. Δεν νομιζω.... Τοτε ΟΛΕΣ οι ΙΔΙΕΣ les paul θα ειχαν τον ΙΔΙΟ ηχο.... Δεν γινεται ετσι ομως! ;) Τι να φταιει....? (ας προσεχουμε τι και πως το γραφουμε! )
  23. Το καταλαβα,αλλα εγω δεν κανω πλακα!! :) Δεν ειναι δικαιολογια,ειναι η "καραμελα" πολλων μαστορων!! Και δεν ειναι μονο καραμελα μαστορων,αλλα και πωλητων βιομηχανικων οργανων... ;D Ποσοι δεν την πατησαν και μαζι με τον ηχο τους "ανοιξαν" και τα ξυλα!! ;D ;D ;D -Οταν πχ σπαει ενα καπακι ακουστικης,ή ενα headstock,δεν φταιει παντα μονο το χτυπημα ή το πεσιμο,αλλα κυριως οι τασεις που εχουν δημιουργηθει μετα την κατασκευη,... ή προϋπαρχουν απο τη διαδικασια κατασκευης... :( ;)
  24. Δεν περιμενουν ολοι οι ξυλινοι,καποιοι τα'χουν (σχεδον) ολα εξαρχης! ;) -Χαιρομαι που εζησα στα 1900... φαντασου πως θα'ναι ο κοσμος μετα απο 100 χρονια που δε θα υπαρχουν ξυλα,και ολες θα'ναι απο fiber και καρβουνο... ;D ;D ;D -Ξερεις που ειναι τα καλυτερα μεταλ μαονια Ονδουρας? Στις κουπαστες του αμερικανικου ναυτικου...ή σε καποιο βυθο μαζι με το βαπορι...! -Δεν τους στελνεις τιποτα fiber να παρουμε τα μαονια? ;D ;D ;D ;D ;D ;D
  25. Υποτιθεται οτι τετοιες γουατεβα εταιριες, εχουν καποιον-ους που ξερουν να αξιολογουν τα ξυλα που προκειται να γινουν οργανα, ή μερη αυτων.Οποτε και προσεχουν την ποιοτητα των υλικων τους,γιατι δεν πουλανε μονο στον καθε τυχοντα που την ψωνισε να φτιαξει μια παρτκαστερ,αλλα και σε luthiers ή ψαγμενους κιθαρομπασιστες που εχουν το ψωνιο του παρτκαστερισμου (γιατι να φτιαξεις ενα απλο σωμα ή μπρατσο στρατ αφου βγαινουν με το κιλο στην αγορα?).Αυτοι τους "ταϊζουν" με φημη και πελατες,εφ'οσον ειναι βεβαια ευχαριστημενοι... Αρα,ή αποκλιση ειναι μικρη...και καταληγει μεσος ορος! ;) Τωρα,οσο καλα ξυλα κι αν εχεις, μπορεις να κανεις μια πολυ κακη κιθαρα,ή μια πολυ καλη κιθαρα.... Γιατι αραγε? ;D Μονος σου ρωτας,μονος σου απαντας.... Αφου τις ακουνε να "αναπνεουν",μπορει να μην εχουν παλαιωθει σωστα? Οχι βεβαια! Το μουγκο οργανο παραμενει μουγκο οσο κι'αν παλιωσει... Μπορει το κακο κρασι να γινει καλο με το χρονο? ;) Οτι και να της κανεις fiber θα'ναι.... ;D Λογικο μου φαινεται... Θεμα μαζας υπαρχει μονο οπτικα,αφου και δεν μπορουμε να δουμε μεσα στα κυτταρα του ξυλου,τα οποια με το χρονο "αδειαζουν" απο τη φυσικη τους υγρασια και συρρικνωνονται, με αποτελεσμα τη συστολη του οποιου κομματιου ξυλου,και την αλλαγη στο βαρος φυσικα. Αυτη η συστολη (που συμβαινει και με το "φουρνισμα",αλλα με τη βια και γι'αυτο συνεχιζεται για ενα διαστημα,μικρο ή μεγαλο,αναλογως ειδους),ειναι που απαγορευει τη χρηση φρεσκων (σχετικα) ξυλων στην κατασκευη οργανων,ξυλογλυπτων, εργαλειων,ακομα και επιπλων πολυτελειας.Μην ξεχναμε οτι τα ξυλα "σκανε" κιολας.(φωτο) Οσο το ξυλο παλιωνει,και τα κυτταρα αδειαζουν,γεμιζουν με..."ογκο"! :D (φτανει να μην παλιωνει σε κακες συνθηκες,γιατι σαπιζει απ'τα νειατα του αντι να παλιωνει) -Γι'αυτο και καποιοι οργανοποιοι λενε: "ο ηχος του θα ανοιξει με τον καιρο..." Ξερουν οτι τα ξυλα τους ή δεν ειναι ακομα ετοιμα,ή ανηκουν σ'αυτα που ειναι μεν ετοιμα τεχνικα (δε σκευρωνει,δε σκαει),αλλα περιεχουν τοσα ελαια και αλκαλικα (δεν περιεχει μονο υγρασια το ξυλο,μεχρι μεταλλα περιεχει) που χρειαζονται δεκαετιες για να δωσουν την "τελικη" χροια τους! ;)
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου