Προς το περιεχόμενο

The Long And Winding Road (1969 Glyn Johns Mix)

Από dimsonic, 16/10/2021
  • 500 views
  • 9 comments

Τα mix του Glyn Johns ουσιαστικά το 1969 πετάχτηκαν στα σκουπίδια επειδή οι ίδιοι οι Beatles δεν νοιάζονταν πια τι θα γίνει και η εταιρεία τα έδωσε στον Phil Spector που όπως είπε ο ίδιος ο Johns, ξέρασε πάνω τους.

Εδώ (και στα υπόλοιπα) ακούμε τις ηχογραφήσεις στην μεγαλειώδη τους μορφή που δεν ακούσαμε ποτέ (ούτε και στο let it be naked).

Βλέπουμε οτι οι 4 ήταν γκρουπάρα που μπορούσε να συνθέσει και να παίξει live μέσα σε λίγες μέρες. Φυσικά κεφαλαιώδους σημασίας είναι ο ρόλος του Billy Preston που κρατάει τα μπόσικα, αλλά οι 4 είναι μανούλες.

Απολαύστε και αναζητείστε τα υπόλοιπα. Και φυσικά αναμένουμε το καινούργιο let it be και φυσικά τα get back.

50 τόσα χρόνια περιμέναμε. Αξιζε !

  • Like 3

Πρόταση

Σχόλια3 λεπτά πριν, Πάνος Χελιδόνης είπε

Θα συμφωνήσω με την άποψη οτι ο σπέκτορ ξέρασε στα κομμάτια, αλλά ακόμα και ύστερα απο την ακρόαση του deluxe, προτιμώ την εκδοχή του Naked..

 

όλα χρήσιμα είναι και πρέπει να βρίσκονται σε κάθε δισκοθήκη.

Πάντως εγω έχω ενθουσιαστεί με του Glyn.

Τώρα ακούω πάλι το naked αν και από το απόγευμα έχω πάθει Overdose AB

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
  • Administrator

Ενω είμαι φανατικός των κουιντέτων και καλωσόρισα την κυκλοφορία του Naked, η αρχική εκτέλεση του τραγουδιού είναι αυτή που μου σηκώνει την τρίχα σε κάποια σημεία του. Ισως επειδή είμαι συναισθηματικά δεμένος μαζί της αλλά στις απαντήσεις των πνευστών κυρίως θα έλεγα.

Είναι πολύ... αραιή η naked εκτέλεση και μάλλον δεν υποστηρίζεται καθόλου απο τα τύμπανα για τα γούστα μου σε συνδυασμό με την επιλογή του John Lennon να παίξει six-string bass και γι αυτό η (αν και υπερβολική) ενορχήστρωση που πρόσθεσε ο Spector απο τους Richard Hewson, John Barham πρόσθεσε την κόλα στα ασύνδετα.

Οσο για την μείξη Glyn Johns δεν με ενθουσίασε καθόλου. Ένα τεράστιο reverb στη φωνή την τοποθετεί αλλού απο τα κακοπαναρισμένα όργανα. Πειραματικό θα έλεγα, για την εποχή που ήδη είχε αρχίσει να καταλήγει σε σοβαρότερα συμπεράσματα μείξης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
51 λεπτά πριν, Yannis Methenitis είπε

 

Οσο για την μείξη Glyn Johns δεν με ενθουσίασε καθόλου. Ένα τεράστιο reverb στη φωνή την τοποθετεί αλλού απο τα κακοπαναρισμένα όργανα. Πειραματικό θα έλεγα, για την εποχή που ήδη είχε αρχίσει να καταλήγει σε σοβαρότερα συμπεράσματα μείξης.

το μιξ του Johns είναι από τις πρώτες ηχογραφήσεις στο Twickenham, live και πιθανότατα με φυσικό reverb (δεν παίρνω και όρκο). 

Η αρχική είναι φυσικό να είναι αυτή που ακούσαμε πρώτη και έχει χαραχτεί στο μυαλό μας. Πολλές φορές συμβαίνει αυτό, ακόμα και αν η πρώτη που ακούσαμε δεν είναι η πρωτότυπη. Εγω σέβομαι την άποψη του Μακα που δεν τα ήθελε. Σήμερα κι ο ίδιος δεν έχει αντίρηση και ούτως ή άλλως έγινε remaster/remix το ορίτζιναλ μαζί με τις προσθήκες Spector για λόγους ιστορικούς, αλλά η αρχική ιδέα ήταν να μην υπάρχουν και μπήκαν παρά την θέλησή του.

 

(Ο Lennon έπαιζε μπάσο, όταν έπαιζε ο McCartney πιάνο. Μην ξεχνάμε ότι ήταν ζωντανές ηχογραφήσεις. Δεν ήταν επιλογή, ήταν ανάγκη.)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
  • Administrator

To reverb που χρησιμοποιούσαν τότε ήταν plate. Αν ήταν του φυσικού δωματίου θα υπήρχε και στις άλλες μείξεις. 

Όσον αφορά το μπάσο ήταν μια εξάχορδη βαρύτονη κιθάρα και έτσι ακούγεται. Στη δουλειά που έκανε μετα ο Spector έβαλε τον Ringo να προσθέσει τύμπανα. Δεν μιλάμε για το δεδομένο συνθετικό genius εδω αλλά για το εκτελεστικό μέρος και την ενορχήστρωση. 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετεIP.Board Videos by DevFuse
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου