Προς το περιεχόμενο

Pixinguinha - Carinhoso

Από gmoukou, 08/07/2019
  • 600 views
  • 0 comments

Με αφορμή τον μακαρίτη Joao Gilberto είπα να θυμηθώ μερικά απο τα παλιά καλά εκείνης της περιοχής.

Alfredo da Rocha Vianna Jr. aka Pixinguinha (1897-1973)

Ένας απο τους σημαντικότερους συνθέτες της Βραζιλίας του οποίου η συνεισφορά καθιέρωσε σε μεγάλο βαθμό μουσικά τη κατεύθυνση και τα χαρακτηριστικά της χώρας.

 

Γεννημένος στο Rio de Janeiro ξεκίνησε στα 11 του παίζοντας το παραδοσιακό τους 4χορδο κιθαρόνι και εξελίχθηκε σε multi-instrumentalist (όπως λέει o κάθε τυχάρπαστος που παίζει 2 όργανα στις ημέρες μας...Ouch) καταλήγοντας να μπορεί να σταθεί σε θέση τραγουδιστή, κρουστού, φλαουτίστα (όπως ο πατέρας του), σαξοφωνίστα, συνθέτη, ενορχηστρωτή, μαέστρου.

Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε μια νέα, προς τη λόγια πλευρά, πνοή στο μουσικό είδος choro ενσωματώνοντας του νέα στοιχεία όπως jazz αρμονίες και Αφρο-Βραζιλιάνικους, όπως και οι ρίζες του, ρυθμούς.

 

Μεγάλοι Βραζιλιάνοι μουσικοι όπως Villa-Lobos, Nazareth, Mignone, Gnattali, προσκυνούσαν το ποιόν του και συνεργάστηκε με τους πλέον κορυφαίους κιθαρίστες Joao Pernambuco, Laurindo Almeida και Baden Powell του οποίου τελευταίου μάλιστα ήταν μέντορας.

 

Το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου υπογράφεται με τη πολύ συγκινητική στιγμή όπου 200.000+ άνθρωποι μαζεύτηκαν στην κηδεία του και τραγούδησαν το πιο διάσημο τραγούδι του, Carinhoso, ως φόρο τιμής.

 

Το παρατσούκλι Pixinguinha του κόλλησε απο μικρός που τον φωνάζανε Pizindim (καλό παιδί).

 

Στο σύνδεσμο παρακάτω ο τρισμέγιστος Γαλλο-Τυνήσιος Roland Dyens παίζει σε δική του μετεγγραφή για κλασική κιθάρα το Carinhoso.

https://www.veojam.com/watch/1381941183

  • Like 1

Πρόταση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.IP.Board Videos by DevFuse
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου