AKG 200 mic & EMU 0404 USB & χορδές La Bella Silk and Steel

bloody_sunday

Μέλος
Πόντοι
38
Λοιπόν, ήρθε η ώρα να ανεβάσω κι εγώ μερικά κλιπάκια, κύριοι... Ορισμένα είναι χρωστούμενα για πράγματα που είχα τάξει ότι θα δείξω λίγο πώς ακούγονται, και μερικά είναι απλά προϊόντα του ελεύθερου χρόνου μου.

Ξεκινάω με αυτό το τεστάκι που είχα υποσχεθεί στον Ελαβντου ότι θα κάνω (άσχετα αν εκείνος μάλλον δεν το θυμάται). Είναι μια ηχογράφηση μιας ακουστικής διασκευής του "Cassandra" από Theater Of Tragedy.

H κιθάρα είναι μια 12χορδη Υamaha FG 460S-12 (προέλευσης 80s) με φρέσκες χορδές La Bella Silk And Steel Light Gauge 710-12L που μπήκαν αμέσως πριν την ηχογράφηση:

juststrings_1991_57279896

The Silk & Steel® wound strings have silver-plated copper wire wound on pure silk filaments wrapped over a steel core. Preferred by finger-style guitarists for their great volume and mellow tone, these strings are meticulously hand-wound using a pure Italian silk underlay and have less tension than standard steel or bronze wound strings.
O ήχος τους είναι όντως πιο απαλός και γλυκός από τις phosphor bronze που συνήθως βάζω, αν και βεβαίως δεν χρησιμοποιήθηκαν για finger style όπως λέει η εταιρία...

Το μικρόφωνο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το AKG 200 Perception (http://www.akg.com/site/products/powerslave,id,941,pid,941,nodeid,2,_language,EN.html)...

image1131701645_perception4374658d1b97d.JPG

σε απόσταση περίπου 20 εκατοστών από την τρύπα της κιθάρας, και χωρίς τις επιλογές του bass rolloff και -10db pad ενεργοποιημένες.

Η κάρτα που χρησιμοποιήθηκε ήταν η EMU 0404 USB (http://www.emu.com/products/product.asp?product=15185)...

prod15185_hdr2_1_1_70.jpg

και χωρίς να παρεμβάλλεται κανένας άλλος προενισχυτής μεταξύ του μικροφώνου και των XTC preamps που φοράει. Η καθαρότητά τους και το καλό τους headroom είναι ό,τι πρέπει για ένα home studio ή για τον μουσικό που μετακινείται συνεχώς, και επίσης λειτουργούν και μόνοι τους χωρίς η κάρτα να έχει συνδεθεί σε pc. Γενικά, έχω μέχρι στιγμής τις ίδιες πολύ καλές εντυπώσεις με τις κριτικές που φιλοξενούνται στο σάιτ της EMU.

Η ηχογράφηση έγινε με το Cubase SX 3.1.1 στα 96khz/24bit με 3 tracks (ακκόρντα 1, ακκόρντα 2, ακκοπανιαμέντο με λίγο σόλο), στα οποία δεν χρησιμοποιήθηκε απολύτως κανένα plugin whatsoever ή οποιοδήποτε εφφέ, ούτε καν για κομπρεσσάρισμα ή reverb. Αυτό έγινε επίτηδες για να συνεκτιμηθούν:

• o ήχος των χορδών,
  • η απόδοση του μικροφώνου και
  • η ποιότητα των preamps της κάρτας

χωρίς  να παρεμποδίζεται η εξαγωγή συμπερασμάτων. Το φυσικό chorus που ακούτε είναι ο απλός, σκέτος ήχος της 12χορδης. Η ηχογράφηση έγινε στο σαλονάκι μου... Iδού το λινκ:

http://www.box.net/shared/dlpkfxbwc8

To αποτέλεσμα συμπιέστηκε σε mp3 στα 192kbps/44.1khz/Ηighest Quality από το Cubase, που ήταν το μέγιστο μέγεθος που επέτρεπε το box.net να ανεβάσω. Όποιος θαρραλέος θέλει το πρωτότυπο wav στα 96khz/24bit (μεγέθους... 219 MB) ας το πει για να το ανεβάσω στο Rapidshare.

Στα προσεχώς θα ακούσετε και το τι ήχο βγάζει ο συνδυασμός αυτών των preamps με το μικρόφωνο στον πιο απίθανο συνδυασμό: κολλητά σε γρίλια του Koch Studiotone (λέω απίθανο γιατί συνήθως, μικρόφωνα τέτοιου είδους ενδείκνυνται μόνο για φωνή και ακουστικά όργανα, άντε και κανένα overhead σε ντραμς).

Θέλω γνώμες!!!  ;)  :) (ας μείνουμε στα τεχνικά - για τα άλλα άνοιξα διαφορετικό θρεντ στα clips: http://www.noiz.gr/index.php?topic=156207.0).

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα...  ::)

Ρε παιδιά, άλλοι γράφουν ποστ που είναι τα μισά απο τα δικά μου και με το 1/3 της προσπάθειας και... βρέχει κάρμα*, και εδώ ούτε ένα ευχαριστώ. Φοβούμαi ότι με τέτοια αντιμετώπιση, περαιτέρω σχέδια που είχα για τεστάκια και θρεντ φυσικά ματαιώνονται, μονάχα δυο λεξούλες θα γράψω για το Stylophone, θα στείλω κι ένα κλιπάκι στον forensick που του το έχω τάξει και... that's all, folks.

* Αν κάποιος πει ότι είχα σαν σκοπό το... κάρμα (!), θα κάνω μια έκκληση για σοβαρότητα.

γκρινιάρικο τρελλό αγόρι εγώ στα πα και στο από κει θρεντ. Μου άρεσαν όλα και το akg (που ψήθηκα νομίζω να το πάρω) και η εκτέλεση. Κι επειδή έχω κι εγώ μια 12χορδη (ναι ναι έξαρχε αυτή) εδώ και κάθεται θα πειραματιστώ (κάτσε να δω πόσο κάνει το akg ----- ντάξει παλεύεται). Thanx για τον χρόνο σου και για το review

Thx για το clip!!!

Έχω αρχίσει να ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για αυτή την κάρτα!!!

Παρα πολύ καθαρός και γλυκός ήχος!!!!

Πολύ ωραίο παίξιμο!!! ;)

Εμένα μου είχε διαφύγει ΕΝΤΕΛΩΣ αυτό το thread!!! :-\

Όπως σου έγραψα και στο άλλο σου thread που αναφέρεσαι στο κομμάτι, μου κάνει φοβερή εντύπωση η ποιότητα της ηχογράφησης... :o

Προσωπικά δεν έχω καταφέρει ποτέ να ηχογραφήσω τόσο καθαρά ακουστική, όσο και αν έχω προσπαθήσει!!!

Αν η κιθάρα ακούγεται με τόση διαύγεια, ηχογραφημένη dry, φαντάζομαι πώς θα ακούγεται αν γίνει και περαιτέρω επεξεργασία στα επιμέρους κανάλια!!!

Χαζή ερώτηση: Πώς τα κατάφερες και δεν έχεις καθόλου background noise; Έχεις ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου ηχογραφείς;

Επίσης, οι συγκεκριμένες χορδές πώς πάνε από αντοχή στην ... ιδρωτίλα;  ;D

Οντας και εγω...τοξικος, αυτος ο τυπος χορδης ειναι ο πιο ανθεκτικος non-coated που εχω δοκιμασει.. Δηλαδη μου κραταει την κιθαρα μαχιμη για 2-3 βδομαδες ανετα..

Σίγουρα όλο αυτό έχει να κάνει με τον συνδιασμό μικροφώνου, κάρτας, χορδών κλπ αλλά για το μικροφωνάκι ήθελα να πω ότι το έχω και εγώ και είμαι σούπερ ευχαριστημένος. Άσε που το πήρα απο το Θωμά σε μια απίστευτα χαμηλή τιμή... Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Εύγε.

bloody_sunday είπε:
Παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα...  ::)

Ρε παιδιά, άλλοι γράφουν ποστ που είναι τα μισά απο τα δικά μου και με το 1/3 της προσπάθειας και... βρέχει κάρμα*, και εδώ ούτε ένα ευχαριστώ. Φοβούμαi ότι με τέτοια αντιμετώπιση, περαιτέρω σχέδια που είχα για τεστάκια και θρεντ φυσικά ματαιώνονται, μονάχα δυο λεξούλες θα γράψω για το Stylophone, θα στείλω κι ένα κλιπάκι στον forensick που του το έχω τάξει και... that's all, folks.

* Αν κάποιος πει ότι είχα σαν σκοπό το... κάρμα (!), θα κάνω μια έκκληση για σοβαρότητα.
Έρχεσαι κοντά στο σκεπτικό μου. Και δεν μιλάω μόνο για το κάρμα.

Προφανώς συγχαρητηρια για την προσπάθεια να ξεστραβώσεις μερικούς από εμάς.

Ολες αυτές οι δοκιμές βοηθάνε.

Σχόλια για ήχο όταν θα είμαι σε άλλο πισι:)

υπεροχος ηχος.υπαρχει κανενα τεστ με το nt1 για να το συγκρινουμε;εχω ακουσει τα καλυτερα για το rode αλλα δεν το εχω ακουσει.νομιζω οτι ειναι και πολυ κοντα στην τιμη αυτα τα 2.

Ωραιος ηχος,αλλα ακουω ενα ελαφρυ boominess το οποιο αν ειχες τοποθετησει το μικροφωνο σε πιο ''σωστη'' θεση (δηλ. να "κοιταζει" την ενωση μπρατσου σωματος) θα ειχε εξαφανισθει ;)

πολυ καλο αποτελεσμα παντως και σιγουρα αν το κομπρεσαρεις και περιποιηθεις με λιγο delay & reverb θα γινει σουπερ!

Όπως έγραφα λοιπόν και στο άλλο thread, πολύ ωραιος ήχος! Για τη solo δε λέω πολλά γιατί ούτε κι εμένα μου άρεσε και πολύ. Η ρυθμικές όμως είναι άψογες! Ο συνολικός ήχος είναι καταπληκτικός! Ο ήχος μικροφώνου και κάρτας για μένα είναι πολύ καθαρός, και έχει έναν χαρακτήρα που ταιριάζει άψογα με τον ήχο της 12χορδης. Είναι μόνο λίγο πριμαριστό όπως το ακούω και πιτεύω ότι αν γράψεις με αυτό το chain 2 ρυθμικές, 1 lead, μια φωνή και άλλο ένα όργανο θα ακούγεται κουραστικό το mix. Όμως για τη 12χορδη είναι τέλειο στα αυτιά μου τουλάχιστον ;)

elavd είπε:
Εμένα μου είχε διαφύγει ΕΝΤΕΛΩΣ αυτό το thread!!! :-\
Και μένα αν και έχω κατεβάσει το κλιπ απ'το άλλο thread και ακόμα δεν έχω αξιωθεί να το ακούσω στο σπίτι...

Γειά σας και από μένα,

πρώτη φορά γραφώ στο forum, (αν και το διαβάζω εδώ και καιρό και με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους προσφέρουν τις γνώσεις τουςς έτσι απλόχερα σε εμάς τους ερασιτέχνες) και αυτό για να πω ότι με την ίδια κάρτα, το rode nt1 και μία ηλεκτροακουστική takamine, και δυστυχώς δεν πιάνω ούτε την μισή απόδοση της ηχογράφησης  ??? ???. 

Μάλλον κάτι κανω λάθος.

Το σαλονάκι σου δεν έχει φουσκωτό καναπέ με μαξιλαράκια και ποπούλη αλα bloody.Κλαψερό δηλαδή :P

Υ.Γ.Ίσως φταίει ο χώρος σου ή το στήσιμο του μικροφώνου σου ή και η ίδια η κιθάρα αν είναι παρατημένη.Άνοιξε ενα καινούριο θέμα με το πρόβλημα σου και ανέβασε και ένα αρχείο να το ακούσουμε οι αρμόδιοι και να σε σφραγίσουμε επιτέλους...

Μπράβο Σπύρο! Πολύ καθαρή ηχογράφηση, και ωραίο κομμάτι-που δεν είχα υπόψιν μου. ;) :D

Κατ' αρχήν, να σας ευχαριστήσω πολύ για τα καλά σας λόγια και να ζητήσω συγγνώμη για τις χαζές γκρίνιες μου...  :'(

@ Eλαβντου: κανένα ειδικό ηχογραφημένο χώρο!  ;D Απλά έχει (καμιά φορά) ησυχία το σπίτι μου. Αν περνούσε κανένα... μοτοσακό, θα σου'λεγα εγώ.  :D Όσο για τις  χορδές, με τον ιδρώτα καλά φαίνεται να τα πηγαίνουν αλλά προσωπικά δεν θα τις κρατούσα και πολύ. Ο ήχος του ςόμως είναι καταπληκτικός και πολύ ισορροπημένος. Τις Pyramid που λέει ο deadendmind δεν τις έχω δοκιμάσει αλλά θα προσπαθήσω να τις βρω.

@ animae: Ε, όχι και να ξεστραβώσω... δεν έχω κανενός είδους αυθεντία ούτε μεγάλη πείρα σε αυτά, απλά προσπαθώ με κοινή λογική και σκέψη να στήσω τον εξοπλισμό που έχω έτσι ώστε να αξιοποιείται κατά το μέγιστο δυνατό, και για αυτό ζητάω τις γνώμες σας.

@ Superfunk: Eυχαριστώ πολύ για τη συμβουλή και για τα καλά λόγια, το είχα δοκιμάσει σε αυτή τη γωνία αλλά η εξαφάνιση του boominess μου είχε ξεφύγει λόγω κάκιστων ακουστικών, κάτι που ελπίζω να διορθωθει με μια προσεχή αγορά. Πάντως, και το ΑΚG, με άλλες δοκιμές που έχουν γίνει, έχει μια ελαφρή έμφαση σε κάποια μπάσα, και σε αντρική φωνή ίσως να ξενίσει αλλά σε γυναικεία την τονίζει ωραία... τουλάχιστον έτσι νόμισα!

@ Mενέλαο: Πράγματι, είναι κάπως πριμαριστός ο ήχος. Από τη μια είναι ελαφρά ο χαρακτήρας της 12χορδης μου με αυτές τις χορδές, από την άλλη όμως είναι και ο χαρακτηριστικός ήχος που βγάζει αυτή η θέση που διάλεξα (που παρεπιπτόντως, δεν πρέπει να ήταν στα 20 εκ. αλλά στα 25 ή λίγο παραπάνω). Νομίζω ότι και ο deadendmind είπε, αν θυμάμαι καλά, ότι του φάνηκε κι αυτού πριμαριστή.

Γενικά, αν θέλουμε να κάνουμε μια ηχογράφηση αξιώσεων ακουστικής, είθισται να βάζουμε δυο ταιριασμένα μικρόφωνα τέτοιου τύπου, το πρώτο να κοιτάει την τρύπα ή λίγο πιο πάνω από αυτήν και το άλλο να κοιτάει το άλλο άκρο του σκάφους, κάπου κοντά στο κέντρο της κοιλότητας (διορθώστε με αν τα λέω λάθος, plz - τα έχω δοκιμάσει στην πράξη πάντως). Η πρώτη θέση προσφέρει ωραία πρίμα αλλά συνήθως, τους λείπει το "σώμα", κάτι που το προσφέρει το άλλο μικρόφωνο που μπασάρει. Η μίξη τους σε όποια ποσοστά θέλουμε βγάζουν πολύ καλά και ελεγχόμενα αποτελέσματα.

@ giorgos608: Ιt ain't no rocket science, που θα έλεγε και ο Superfunk. Μάλλον σου ακούγεται πιο περίπλοκο από όσο είναι γιατί

(α)υπάρχουν δυο διαφορετικά μέρη κιθάρας παναρισμένα δεξιά και αριστερά (εννοείται, όχι 100% αλλά αλλού και παίζοντας με τις εντάσεις - πάντα είμαι κατά στο να διπλασιάζω το ηχογραφημένο track δεξιά - αριστερά, ακόμη και όταν είναι το ίδιο προτιμώ να το ξαναπαίξω και να ξαναηχογραφηθεί, και να μιξάρω το αποτέλεσμα), και

(β) επίσης γιατί η 12χορδη έχει φυσικό αιθέριο ήχο.  ;)

bloody_sunday είπε:
Στα προσεχώς θα ακούσετε και το τι ήχο βγάζει ο συνδυασμός αυτών των preamps με το μικρόφωνο στον πιο απίθανο συνδυασμό: κολλητά σε γρίλια του Koch Studiotone (λέω απίθανο γιατί συνήθως, μικρόφωνα τέτοιου είδους ενδείκνυνται μόνο για φωνή και ακουστικά όργανα, άντε και κανένα overhead σε ντραμς).
...και τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες που πήρα, όχι μόνο δεν είναι καθόλου ασυνήθιστος ο συνδυασμός τέτοιου μικροφώνου με ενισχυτή αλλά σε στούντιο βγάζει και θεαματικά αποτελέσματα, και προτιμάται και συχνά.

Earendil είπε:
Μπράβο Σπύρο! Πολύ καθαρή ηχογράφηση, και ωραίο κομμάτι-που δεν είχα υπόψιν μου. ;) :D
Άκουσα και γω την ηχογράφηση και με καλύπτει ο Earendil.

Συνέχισε έτσι είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που κάνεις, ειδικά για 12-χορδες ακουστικές!

ΜΕ ΞΕΤΡΕΛΑΝΕ Η ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ. ΜΟΟΥ ΕΡΧΕΤΕ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΟΥ :) (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ)

ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ¨ΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ? ΤΟ ΛΕΩ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΛΛΑ...ΚΑΤΙ ΕΙΠΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΡΙΚΗ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ? ΘΑ ΜΕ ΒΟΛΕΨΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΝΤΡΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ?

ΕΧΕΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΦΙ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Η ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ? ΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΧΕΣ?

Γράψε απάντηση...

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back