Ηλεκτρομαγνητική θωράκιση (shielding)

φίλε και η πρώτη αλλά ειδικά η δεύτερη είναι πολύ απίθανο να σου βγάλει θόρυβο με τους ενεργούς μαγνήτες

 
Λοιπόν, εγώ τα μύρισα:

Μια κιθάρα, και ειδικά με διπλούς μαγνήτες, φυσιολογικά δεν βγάζει θόρυβο. Δεν κατασκευάζονται κιθάρες που να βγάζουν θόρυβο. Φαντάζεσαι στα χαρακτηριστικά να έλεγε: "Μαόνι, set neck, δύο διπλοί, βγάζει και θόρυβο"; Μόνο οι ελαττωματικές κιθάρες βγάζουν θόρυβο, για να στο κάνω πιο λιανα... Αν σου έρθει ελαττωματική μια κιθάρα, εξυπακούεται ότι δεν φταιει το μοντέλο, αλλά κάτι άλλο (σεταπ, κολλήσεις, ξέρω κι εγώ τι)... Οπότε, αν σκέφτεσαι να αγοράσεις κάποια από τις δύο, προχώρα, και ότι χρειαστείς εδώ είμαστε, ξαναμυρίζουμε τα νύχια μας και σου λέμε...

 
Αν το bzzzzzz σημαίνει το hum/θόρυβο των 50-60Hz που κάνει μία κιθάρα με μονούς μαγνήτες τότε οι παραπάνω κιθάρες των λινκ ΔΕΝ θα το κάνουν.

Αν σημαίνει γενικά θορύβους όπως feedback σε μεγάλες εντάσεις, φύσημα από τον ενοσχυτή κι επιρροή απο κινητά κι ασύρματα τηλέφωνα, τότε και οι πολύ ακριβότερες κιθάρες τα κάνουν αυτά. Απλά δεν πλησιάζεις σε κινητά, laptop, dect, δεν βάζεις μεγάλο volume και τερμα gain όταν είσαι φάτσα και κοντά στον ενισχυτή και πολλές άλλες τέτοιες λύσεις...

Κι ακόμη: είναι πολύ σχετικό τι ορίζουμε ως φθηνή κιθάρα και ακριβή και μπορεί να μην έχει καμιά σχέση η τιμή με την ποιότητά της, πόσο μάλλον με το θόρυβο στα ηλεκτρικά....

 
για τη squier ειναι λογικο να κανει hum με τους μονούς και μόνο στη θέση του διπλού να ειναι σχετικά ήσυχη

 
η δικιά μου affinity των 155Ε με τους 3 μον(αχικ)ούς buzzάρει μόνο στις θέσεις 1-3-5 και όλα καλά

δοκιμάζεις πριν αγοράσεις  ;)

 
gdevelek είπε:
δοκιμάζεις πριν αγοράσεις  ;)
That's right!

Κι ακόμη κι αν κάνει λίγο θόρυβο, η λύση υπάρχει.... στην κουζίνα!

aluminum_foil.jpg

 
Πέραν του αστεεισμού, που μπορούμε να προμηθευτούμε το αυτοκόλλητο χάλκινο για θωράκιση χωρίς να μας σκίσουν τα ταχυδρομικά???

 
studio54GR είπε:
Πέραν του αστεεισμού, που μπορούμε να προμηθευτούμε το αυτοκόλλητο χάλκινο για θωράκιση χωρίς να μας σκίσουν τα ταχυδρομικά???
http://www.stewmac.com/shop/Electronics,_pickups/Supplies:_Shielding/Conductive_Copper_Tape.html

$11... ;)

....

αν σκεφτεις ΛΟΓΙΚΑ (και χωρις εξυπνακισμους) θα καταλαβεις γιατι η "απορια " σου δεν εχει ΚΑΜΜΙΑ απολυτως βαση....

αντε να στο εξηγησω μια & δεν μπορεις να το καταλαβεις μονος σου

μας ρωτας αν μπορουμε να ΜΑΝΤΕΨΟΥΜΕ αν μια κιθαρα που κανονικα δεν θα επρεπε να κανει κανενα θορυβο (μια & φοραει humbuckers) θα κανει επειδη δεν κανει πολλα χρηματα,με αλλα λογια μας ρωτας αν ενα SKODA θα μπορει να ΦΡΕΝΑΡΕΙ & αν θα λειτουργουν οι καθαριστηρες του επειδη δεν κανει οσο μια Porsche....

Σοβαρο θορυβο (δεν μιλαμε για τον κλασσικο θορυβο των μονοπηνιων που κανεναν λογικο ανθρωπο δεν ενοχλει)  κανουν μονο οι κιθαρες στις οποιες δεν εχουν γινει καλα οι κολλησεις με αποτελεσμα να μην υπαρχει γειωση,αυτο μπορει να συμβει σε κιθαρες απο 100-5000 ευρω & κανεις δεν μπορει να ειναι σιγουρος....μια και τοσο ο Κινεζος χειριστης κολλητηριου οσο και ο Αμερικανος μπορουν να εχουν καποια "κακια μερα" (εκτος και αν καποιος ειναι τοσο ηλιθιος και ρατσιστης ωστε να πιστευει οτι καποιος λαος ειναι γενικα "κατωτερος" απο καποιον αλλον & μαλιστα τοσο πολυ ωστε να μη μπορει να "κολλησει" σωστα τα ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ σχηματικα που εχουν οι κιθαρες)

Τωρα αν μιλας για τον...θορυβο που κανει μια κιθαρα διπλα σε μια οθονη computer & εναν ενισχυτη με το gain στο 10 ,εκει δυστυχως (η ευτυχως) σωτηρια δεν υπαρχει....

Απο εκει και περα και να...κανει bzzzzzz μια κιθαρα ειναι ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ λογος για  να την αποριψεις μια και με ελαχιστο κοπο και χρημα μπορεις να την κανεις να...μην κανει bzzzzzzz....

Παντως αν κανεις εχει καμμια στρατ του 59 που να κανει bzzzz ευχαριστως να τον απαλλαξω απο αυτη,δινω μεχρι 50 ευρω... ;D

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αν θυμάμαι καλά αυτοκόλλητο χαλκού έχει και στο Praktiker, μην ρωτήσετε τιμή δεν θυμάμαι.

 
...

Στα "σοβαρά" τώρα, το ιδανικό όταν θέλουμε να κάνουμε shielding σε κιθάρα (είτε με μονούς είτε με διπλούς) είναι να δημιουργήσουμε έναν κλωβό Faraday που να περιβάλλει τους μαγνήτες και τα ηλεκτρικά. Ο κλωβός Faraday δημιουργείται από αγώγιμο υλικό, δηλαδή πρακτικά κάποιο μέταλλο.

Τώρα, το αλουμίνιο είναι πολύ περισσότερο αγώγιμο από το χαλκό, ανά μονάδα βάρους. Το βασικό του πρόβλημα είναι η έλλειψη αντοχής του στη θερμοκρασία και ειδικότερα στην τάση του να υπόκειται ευκολότερα σε θερμική διαστολή. Γι'αυτό το λόγο δεν χρησιμοποιείται ευρύτερα σε βιομηχανικές εφαρμογές. Δεδομένου ότι στην κιθάρα δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα, ο SF είχε δίκιο που το πρότεινε αρχικά.  ;)

Ο σοφός παππούς Bill Lawrence (που δυστυχώς μαθαίνω ότι είναι πολύ άρρωστος τον τελευταίο καιρό...  :-\) τα έχει γράψει προ καιρού στο site του:

Aluminum has some strange properties, and it’s the only commercially available metal I know of that can eliminate the buzz caused by light dimmers. An inch thick copper or brass shield cannot reduce the buzz caused by light dimmers but .003 thick aluminum foil can! This is known some thirty years and the reason why Belden introduced double shielded cable ( Copper braid plus aluminum foil)
http://www.billlawrence.com/Pages/ForTeleLovers.htm

Επομένως ο πιο οικονομικός, απλός αλλά και εύκολος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε όντως το.... αλουμινόχαρτο από την κουζίνα σας! Για να μην πούμε ότι δουλεύεται και πιο εύκολα από το φύλλο χαλκού (το οποίο, για να κάνεις σωστή δουλειά, πρέπει να κολλήσεις και τα κομμάτια με κολλητήρι στις ενώσεις).

Αυτάααα...

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Τα σπράυ γραφίτη κάνουν τίποτα?

 
...

α) Το shielding έχει συζητηθεί (και συζητείται) εκτεταμένα και σε άλλα threads

β) To shielding δεν λύνει πάντα το πρόβλημα. Υπάρχει και θεωρία ότι δημιουργεί όπως ίσως γνωρίζεις.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
marathon είπε:
Τα σπράυ γραφίτη κάνουν τίποτα?
Από εμπειρία δεν κάνουν τόσο καλή δουλειά όσο τα άλλα υλικά (αλουμίνιο, χαλκός, σπρευ χαλκού, κλπ). Είναι πάντως πολύ φτηνή και γρήγορη λύση για τις εταιρείες (και καλύτερο από το τίποτα).

Σε κάθε περίπτωση, για διπλούς ειδικά, μεγαλύτερη σημασία έχει η γείωση (ή η ανυπαρξία της...), η ποιότητα των ηλεκτρικών κλπ. Ετσι κι'αλλιώς για μονούς, για να γίνει σωστή δουλειά, απαιτείται και star grounding συνδεσμολογία.

γ) To shielding δεν λύνει πάντα το πρόβλημα. Υπάρχει και θεωρία ότι δημιουργεί όπως ίσως γνωρίζεις.
Αν μιλάς για σωστά υλοποιημένο shilelding, όχι, ομολογώ ότι δεν το γνωρίζω. Για δώσε πληροφορίες γι'αυτές τις θεωρίες...

 
Ισως "πρόβλημα" να μην είναι σωστή διατύπωση.

Έχει επισημανθεί όμως επανελλειμένα και εδώ και στα ξένα φόρουμ ότι ενίοτε το shielding επιφέρει μια (πάρα πολύ μικρή αλλά υπαρκτή) αλλαγή στον ήχο (μικρό μπούκωμα / θόλωμα).

 
audiokostas είπε:
Ισως "πρόβλημα" να μην είναι σωστή διατύπωση.

Έχει επισημανθεί όμως επανελλειμένα και εδώ και στα ξένα φόρουμ ότι ενίοτε το shielding επιφέρει μια (πάρα πολύ μικρή αλλά υπαρκτή) αλλαγή στον ήχο (μικρό μπούκωμα / θόλωμα).
Αυτό γίνεται αν κάνεις shielding σε μαγνήτες, ειδικά σε μονούς, στο main cavity χλωμό να καταλάβεις διαφορά. Στην ουσία είναι σαν να βάζεις ένα πολύ μικρό πυκνωτή στο κύκλωμα, ο οποίος bleed-άρει (είμαι θεότητα) κάποια (πολύ ψιλά) πρίμα.

 
audiokostas είπε:
Ισως "πρόβλημα" να μην είναι σωστή διατύπωση.

Έχει επισημανθεί όμως επανελλειμένα και εδώ και στα ξένα φόρουμ ότι ενίοτε το shielding επιφέρει μια (πάρα πολύ μικρή αλλά υπαρκτή) αλλαγή στον ήχο (μικρό μπούκωμα / θόλωμα).
Το πρόβλημα καταρχάς είναι ο θόρυβος. Αν κάποιος μπαίνει σ'αυτή τη διαδικασία, είναι γιατί ενοχλείται από το θόρυβο, διαφορετικά δεν έχει νόημα.

Την αλλαγή στον ήχο προσωπικά δεν την έχω ακούσει. Πιθανώς να είμαι κουφός.  :P Πιθανώς αυτοί που υποστηρίζουν ότι την ακούνε, έχουν συνηθίσει τ'αυτιά τους στο θόρυβο των μονοπήνιων και μεταφράζουν την έλλειψή του σε "θόλωμα" και "έλλειψη sparkle". Πιθανώς επίσης οι αλλοιώσεις στον ήχο να σχετίζονται και με αλλαγές σε ηλεκτρικά components (π.χ. πυκνωτές) που συνοδεύουν συνήθως τέτοιες μετατροπές.

Έχω κάνει star grounding και πλήρες shielding σε 2 δικές μου Strat, μια Τέλε και 2 άλλες κιθάρες (που είχαν και διπλό). Σε κάθε περίπτωση υπήρχε αντιληπτή βελτίωση χωρίς να αλλάξει ο χαρακτήρας του ήχου. Φυσικά όπως και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δοκιμάσει κάποιος μόνος του για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

 
The Genius Loci είπε:
Φυσικά όπως και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δοκιμάσει κάποιος μόνος του για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Kάποιος αργόσχολος το δοκιμάζει αυτή τη στιγμή :D. Να ντύσω μόνο το cavity

των ηλεκτρικών?

 
kwstas79 είπε:
....ο οποίος bleed-άρει (είμαι θεότητα) κάποια (πολύ ψιλά) πρίμα.
το σωστό είναι bleed-ώνει (είσαι αγράμματος)

 
bihlas87 είπε:
Kάποιος αργόσχολος το δοκιμάζει αυτή τη στιγμή :D. Να ντύσω μόνο το cavity

των ηλεκτρικών?
Όχι ρε αργόσχολε... θα ντύσεις όλα τα cavities, και του jack, όπως και το pickguard από πίσω. Θα φροντίσεις να εφάπτονται οι επιφάνεις με το αγώγιμο υλικό, για να κάνουν κλουβί. Και θα τραβήξεις και μια γραμμή μέχρι τη γέφυρα της κιθάρας που θα συνδέεται με τον κλωβό.

Αν πας για star grounding, τσέκαρε το site των guitarnuts.  ;)

 


Γράψε απάντηση...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top