Σίγουρα είναι τελείως καθαρά υποκειμενικό και συνήθως ο καθένας παίζει με ό,τι του χρειάζεται. Εξαρτάται από την σύνθεση, το ύφος, το στυλ μουσικής που παίζει ο κάθε παίκτης.
Εγώ σπανίως χρησιμοποιώ κάποια εφέ όπως delay, chorus, wah... συνήθως χρησιμοποιώ καθαρά - crunch - lead κατευθείαν από τον ενισχυτή μου. Έχω παίξει και ένα ολόκληρο live με έναν μονοκάναλο Soldano avenger 50W με ένα maxon vintage overdrive μόνο συνδεδεμένο. Προτιμώ να αλλάξω μία κιθάρα π.χ γιατί με βολεύει καλύτερα σε κάποια κομμάτια. Ο άλλος κιθαρίστας που παίζουμε μαζί χρησιμοποιεί μία Boss GT-6 στη λούπα για τα εφέ. Επίσης βγάζει πολύ καλό ήχο. Θα περίμενε κανείς να πεί μα καλά δεν ακούγεσαι τελείως "στεγνά" χωρίς έστω ένα delay? Όχι δεν ακούγομαι στεγνά πιστεύω εγώ. Αν και σε κάποια κομμάτια χρειάζεται όντως ένα εφέ, εξαρτάται το κέφι που έχω αν θα το συνδέσω... πάντως δεν θα τρελαθώ και από την έλλειψή του. Άλλοι φίλοι που παίζουν επίσης ροκ - χαρντ ροκ διασκευές παίζουν τίγκα στα εφέ τον ήχο τους.. και πάλι ωραία ακούγονται. Απλά εμένα μου αρέσει η αμεσότητα που έχει ο ήχος κατευθείαν από την "πηγή".
Μεγάλοι κιθαρίστες όπως ο Ritchie Kotzen παίζουν καρφί πάνω σε έναν Marshall ή στον sign amp τους. Άλλοι μεγάλοι κιθαρίστες όπως ο Vai ή ο Andy Timmons παρεμβάλουν ένα σωρό εφέ στο rig τους...
Είναι ένα θέμα που ό,τι και να πούμε είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου και πάνω από όλα ύφους του τί θέλει και πώς να αποδώσει ο κάθε κιθαρίστας κάποια πράγματα.