Ούτε ο ενισχυτής έχει σημασία, ο ήχος βγαίνει απ τα ηχεία του εκάστοτε ακροατή.Ούτε οι μαγνήτες έχουν σημασία.Ο Ήχος βγαίνει από τον ενισχυτή.
Βασικά ακούγεται από τα αυτιά του.Τα οποία είναι συνδεδεμένα με τους νευρώνες του εγκεφάλου.Ούτε ο ενισχυτής έχει σημασία, ο ήχος βγαίνει απ τα ηχεία του εκάστοτε ακροατή.
Πέρα απο τον μαγνήτη (που διαλέγεις όποιον σου αρέσει τονικά) ο ήχος προέρχεται απο τα 2 σημεία που εδράζεται η χορδή. Γεφυρα (βαγονάκια) και nut.
Αν προσέξατε διαφορά τονική υπήρξε μεταξύ steel και brass βαγονιών. Και φυσικά θα άλλαζε σχετικά με διαφορετικό υλικό και στο nut.
Αυτός είναι ο ήχος της χορδής.
Απο εκεί και πέρα ο μαγνήτης που προενισχύει καθώς και όλα τα ενισχυτικά στη συνέχεια δίνουν και αυτά τον χαρακτήρα τους.
Αλλά η χορδή επηρεάζεται απο τα σημεία έδρασης και πολύ λίγο απο τα κσύλα όπως φάνηκε στο εξαιρετικό βίντεο. (Μου το έλεγε και ο @Harilatron.? )
Αυτά ισχύουν όμως για solid body.
Σε σκάφος ημιακουστικό ή ακουστικό τζαζοκούτι όπως ES-175 π.χ. ο ήχος της χορδής συνδυάζεται απο τον μαγνήτη και με αυτόν που βγάζει το ηχείο της κιθάρας και εκεί παίζουν ρόλο και τα ξύλα.
Υ.Γ. Επίσης το υλικό των τάστων (αφού παίρνουν τη θέση του nut όταν παίζουμε) καθώς και η πένα σαν 3ο σημείο, επηρεάζει την χροιά.
Σίγουρα στην ηλεκτρική ο ήχος προέρχεται από 95% τους μαγνήτες. Ίσως και παραπάνω.
Μπορεί να κάνεις πλάκα (ή και να μην κάνεις), αλλά κατά τη διάρκεια της θητείας μου σε γνωστή λαϊκή μπάντα, ο band leader απεχθανόταν τον ήχο της "φρέσκιας" χορδής στο μπάσο- το "ζινκ". Οπότε το ρητό σου έχει πιστούς οπαδούς ?ΠΑΛΙΕΣ ΧΟΡΔΕΣ ΗΧΟΣ ΚΑΛΟΣ
Φάσιον 25/01/2022
Γιατί, το υλικό των τάστων δεν αλλάζει τον ήχο; Σλάπαρε σε brass τάστα και μετά σε ατσαλένια- είναι η μέρα με τη νύχτα...Δεν είναι μόνο το υλικό των saddles, είναι όλη η γέφυρα.
Ναι, είναι αυτό και εγώ θα βάλω και τα χέρια του παίκτη στην ηχητική εξίσωση, για να μην μείνει κανένας παράγοντας εκτός, (με τον μαγνήτη να έχει βέβαια τη μερίδα του λέοντος στο αποτέλεσμα).Είναι όλο το όργανο.
Και τα ξύλα του.
Ε δε θελω να μαλώσουμε για ενα κωλοποσοστοΕκτός από αυτό συμφωνώ σε όλα τα άλλα.
"Αν βαλεις σε μια LES PAUL μαγνητες tele θα ακουστει, σχεδον, σαν tele,
Aν ΚΟΨΕΙΣ μια Les Paul σε σχημα tele θα ακουστει σαν Les Paul"
Κομφουκιος
Ρε σεις τι μαγνήτες μου λέτε ...
Αλλάζει ο μαγνήτης το σκάσιμο στην πενιά, ή την απόκριση της πένας στην χορδή?
Αλλάζει το sustain στο κάθε χτύπημα?
Κάθε όργανο είναι ένα σύνολο που έχει μια συγκεκριμένη ηχητική ταυτότητα.
Αυτό το σύνολο απαρτίζεται από πολλά μέρη που το καθένα συμβάλλει στο τελικό αποτέλεσμα κατά την γνώμη μου με τρόπο μη μετρήσιμο, εξαρτάται από το όργανο.
Κατά την γνώμη μου δεν γίνεται να απομονώσουμε έναν παράγοντα από έναν άλλον, γι' αυτό κάποιοι μαγνήτες που είναι σούπερ σε κάποιες κιθάρες, σε άλλες δεν είναι καλοί.
Κατά την γνώμη μου (το τονίζω αυτό) παίζει μεγάλο ρόλο και το υλικό του σώματος/μπράτσου, σκληρότητα, βάρος, ευκαμψία, κλπ.
Μια κιθάρα από ανθρακονήματα, με όλα ίδια, δεν θα είναι ίδια με μια από ξύλα.
Η χορδή πάλλεται, το σύνολο σώματος/μπράτσου πάλλεται, οι δονήσεις μεταδίδονται από το ένα στο άλλο, και επηρεάζουν το αποτέλεσμα.
Μια κιθάρα στήνεται κάπως, θέλεις set neck, θέλεις με αρκετό ξύλο (Les Paul) θέλεις φλούδα (SG), θέλεις bolt on, θέλεις με γέφυρα strat, θέλεις με γέφυρα tele, κλπ.
Δεν είναι μόνο το υλικό των saddles, είναι όλη η γέφυρα.
Είναι όλο το όργανο.
Και τα ξύλα του.