Προς το περιεχόμενο

kokkoras

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    12
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

Αναρτήσεις από kokkoras

  1. Καλα, επειδή αρχίσαμε να κάνουμε κύκλους και να διυλίζουμε το κουνούπι, ας το αφήσουμε να παει γιατι άκρη δε βγάζουμε.

     

     

     

     

    Υ.Γ. Μου είναι αδύνατο να αντισταθώ όμως στο παρακάτω σχόλιο: Επειδή ανέφερα κάποια 'αυθεντία' ωστε να στηριξω τη γνώμη μου εσύ κατάλαβες οτι δεν έχω δικιά μου γνώμη; Και τόσες απαντήσεις που έδωσα ΤΙ ΕΙΝΑΙ; Αλλά όπως είπα, αστο να παει στο καλο γιατι...

  2. Μην δίνεις στη συζήτηση τέτοια βαρύτητα' date=' εγώ τουλάχιστον λέω μόνο τη γνώμη μου. Επίσης, δεν υπάρχει "πρόβλημά μας", τουλάχιστον όχι από εμένα, με την έννοια ότι ακούω και [b']μελετώ[/b] τζαζ ιδιώματα

     

    [0]

     

    εδώ και πολλά χρόνια και δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι ορισμούς γι' αυτά. ¶λλωστε οι ορισμοί χρησιμεύουν για την περιγραφή κάποιου πράγματος με το οποίο δεν μπορείς να έρθεις σε άμεση επαφή - ευτυχώς' date=' τόσο η τζαζ όσο και άλλες μουσικές στις οποίες επιβιώνει ο αυτοσχεδιασμός είναι διαθέσιμες στον καθένα.

     

    Επίσης, δεν αντιλαμβάνομαι τον αυτοσχεδιασμό [b']στο επίπεδο της μπάντας (αν και εκεί είναι που έχει ανθίσει)[/b]

     

    [1]

     

    όταν μιλώ για παράλληλη απόπειρα. Είναι σαφές αυτό που λέω' date=' ότι για τον αυτοσχεδιαστή υπάρχει ψάξιμο σε αρμονικό επίπεδο, σε ρυθμικό επίπεδο και σε ηχο-χρωματικό επίπεδο : όλα την ίδια στιγμή, σαν τμήμα της ίδιας διαδικασίας. Ελλείψει κάποιου από τα τρία σκέλη, μιλάμε εκ' των πραγμάτων για κάτι τι λιγότερο. Ελλείψει δύο από τα τρία σκέλη, κατά τη γνώμη μου [b']δεν μιλάμε για αυτοσχεδιασμό[/b].

     

    [2]

     

    Αν μου επιτρέπεις' date=' να πω και κάτι προσωπικό: στις συζητήσεις που κάνω αποφεύγω να μεταφέρω τις απόψεις και τα γραπτά αυθεντιών, όχι γιατί μου είναι άγνωστα αλλά γιατί θα πρέπει να έχει προηγηθεί μία άλλη συζήτηση όπου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να έχουν αποδεχτεί την αυθεντία. Δεν θα με ακούσεις να λέω ποτέ : "ναι, αλλά ο Αϊνστάϊν είπε..." για να στηρίξω τα επιχειρήματά μου, διότι μπορεί για τον άλλο ο Αϊνστάϊν να είναι ένας κολοκύθας. Προτιμώ να μιλώ από την προσωπική μου εμπειρία και μόνο, και συνεπώς μην μου φλασάρεις ότι ο τάδε είναι κορυφή στην Εθνομουσικολογία, διότι μου είναι αδιάφορο.

     

    Ευχαριστώ[/quote']

     

     

    Τι να πω; Μ'αφήνει άφωνο η γνώμη σου. Κατά τη γνώμη σου ο ορισμός του Bruno είναι λάθος [2], γιατί; Βρίκες κάποιον καλύτερο ή ακουσε 10-100-1000 κομμάτια τζαζ και νομίζεις οτι ξέρεις τι σημαίνει αυτοσχεδιασμός; Κάνεις εκ των πραγμάτων λάθος. Γιατί εάν είχες διαβάσει τι λένε οι αυθεντίες (όχι ένας συγκεκριμένα) θα είχες μάθει εδώ και καιρό ότι ο αυτοσχεδιασμός δεν έχει ανθίσει σε επίπεδο μπάντας[1] αλλά υπήρχε ανθισμένος πολλά χρόνια πριν στις παραδόσεις των λαών, τότε που ακόμη ήταν μονοφωνική η μουσική.

     

    Αλλά συγγνώμη που τολμώ να δώσω μερικές σοβαρές πληροφορίες στη συζήτηση. Ξέχασα ότι ο σκοπός είναι να λέει ο καθένας το μακρύ του. Ας το κάνουμε καφενείο. Τι μας νοιάζει εάν κάποιος έφαγε τη ζωή του να μελετήσει ένα φαινόμενο... Εμείς ακούμε τζάζ και ξέρουμε καλύτερα τι είναι αυτοσχεδιασμός. Συγγνώμη...

  3. Ο πιανίστας στον οποίο διατίθενται μερικά μέτρα για να τα γεμίσει' date=' δεν είναι αυτοσχεδιαστής κατά κανένα τρόπο.[/quote']

     

    Είναι αυτοσχεδιασμός, ακόμη κι αν δε πατούσε ούτε ένα πληκτρο σ' αυτά τα μέτρα. (¶λλο θέμα εάν ήταν επιτυχημένος αυτοσχεδιασμός.)

     

     

    Όσον αφορά τον ορισμό του Harvard' date=' δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω αν και υποπτεύομαι ότι δεν μπορεί να απαρτίζεται από αυτό το γενικόλογο σχόλιο ΜΟΝΟ. Το πιθανότερο είναι ότι συνοδεύεται από άλλα κείμενα που καθιστούν σαφέστερη αυτή τη θέση. Σωστά;[/quote']

     

    Όχι. Μόνο αυτός ο καθόλου γενικόλογος ορισμός υπάρχει. Μάλιστα ο ίδιο ορισμός δίνεται και απ'το New Grove Dictionary of Music and Musicians. Just for the record τον ορισμό αυτό τον έδωσε ο Bruno Nettl οποίος (εκτός του οτι είναι η κορυφή στην Εθνομουσικολογία) έχει γράψει το εξής βιβλίο devoted to improvisation: “In the Course of Performance: Studies in the World of Musical Improvisation” (University of Chicago Press).

     

     

    Μαλλον το προβλημά μας εγγυται οτι εσύ βλέπεις τον αυτοσχεδιασμό υπο το πρίσμα της μπάντας. Και γι' αυτό μαλλον μιλάς, για παραλληλες κινήσεις κλπ. Ενώ ο αυτοσχεδιασμός δεν έχει να κάνει με αριθμό ή συνολα μουσικών. (Τότε δε θα υφιστατο σε μονοφωνικά εργα.) Δεν έχει να κάνει με το ύφος κάποιας παρτιτούρας, ούτε με επίπεδα (χρωματικά, μελωδικα κλπ). Αλλά έχει να κάνει με τη δημιουγία μουσικής κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης (ελεύθερη μετάφραση).

     

    Απλός και πλήρης ορισμός.

  4. Ο αυτοσχεδιασμός (όπως νοείται στη τζαζ) είναι μία παράλληλη απόπειρα σε μελωδικό' date=' ρυθμικό και ηχο-χρωματικό επίπεδο. Όχι μόνο σε μελωδικό.

     

    Επίσης αφορά [b']όλους[/b] τους συμμετέχοντες στο μουσικό δρώμενο και όχι μόνο τον "σολίστα".

     

    Αυτές οι δύο διατυπώσεις, εξηγούν γιατί κάνεις λάθος, φίλε oscar. Κάνεις λάθος και όταν μιλάς για αυτοσχεδιασμό στην κλασσική μουσική, και όταν εκτιμάς ότι τα live αυτού του τύπου μπορούν να ειδωθούν ως "απέραντος αυτοσχεδιασμός".

     

    Ωπα, εδώ μας τα χαλάς. Ορίζεις την εννοια αυτοσχεδιασμός οπως νοειται στην τζαζ, αλλα την εφαρμόζεις στην κλασσική μουσική. Δε το βρίσκεις λίγο αυθαιρετο αυτο;

     

    Επίσης κάνεις λάθος όταν συνδέεις το θέμα της αυτοσχεδιαστικής ακαμψίας με την παρουσία ή απουσία της παρτιτούρας. Για τους περισσότερους μουσικούς η παρτιτούρα είναι πάντοτε παρούσα, μέσα στο κεφάλι τους.

     

    Χμμμ... εμένα στο ωδείο μου έμαθαν πως η παρτιτούρα ορίζεται ως πεντάγραμμο με νότες που έχουν συγκεκριμένη αξία, τεμπο κλπ κλπ. Οταν εκτελεί καποιος μια παρτιτούρα τοτε πρεπει να τηρεί οσα ειναι γραμμενα πανω σ'αυτη. Δε μπορω να καταλαβω πως γινεται καποιος να διαβαζει τη νοτα 'ρε' ως 'ντο ρε μι ντο, ρεεε'.

     

     

    Και επειδη δε θεωρώ τον παραπανω ορισμό σου σωστο (αν θες να συζητηθει άνοιξε νεο θρεντ και θα το συζητησουμε), ας δουμε πως οριζει τον αυτοσχεδιασμό το Harvard Dictionary of Music πολυ πιο σωστότερα:

     

    “the creation of music in the course of performance.”

     

    Φιλιά,

    Κ.

  5. Allo autosxediasmos. Allo la8os.

     

    To ξερω φιλτατε...

    In general' date=' Piazzolla used to write down all his compositions.

    -Παραθεση:λεει οτι εγραφε τις συνθεσεις,οχι τα σολο ...

    -Αλλο αυτοσχεδιασμος αλλο λαθος,αλλα πανω στον αυτοσχεδιασμο

    και την "πωρωση" ολοι μπορει να κανουν λαθη,ανθρωποι ειμαστε...

    Οποτε στην ουσια το ιδιο και το αυτο...

    thanx παντως ![/quote']

     

    To keimeno pou pare8esa leei metaksy allwn: "...the improvisation doesnΆt exist..."

     

    Alla opws kai na xei kata basi sumfono mazi sou. :D

     

    Kai to arxiko post mou phgaine sto sxolio tou SF pou periegrapse ta lives san ena aperanto improvisation. 8O

  6. WOW! Poion na pistepsw? Ton Carlos Kuri 'h ton pastelius?

     

    K.

     

    Κατ'αρχας στο κειμενο που παρεθεσες μιλουσε μονο για ενα κομματι...

     

    > Αν κανω λαθος διορθωσε με.Πιστεψε οποιον θελεις' date='εγω μιλουσα

    γενικοτερα για μουσικους τετοιας κλασης,(κυριως ομως για τζαζιστες)

    :wink: :lol: :D :arrow: :idea:[/quote']

     

    (sorry gia ta greeklish)

     

     

    To keimeno pou pare8esa kai ebala se bold elege *GENERALLY*.

     

    Katalabaino oti oloi oi mousikoi kanoun la8h kai me mia mikri allagi ta mpalwnoun. Alla auto den einai *autosxediasmos*. Einai mpaloma.

     

    Allo autosxediasmos. Allo la8os.

  7. Φιλε κοκκορα' date='ΔΕΝ ειναι πειστικο οτι παιζει καποιος πανω στη σκηνη να

    ειναι προβαρισμενο στο studio...Και ειδικα μουσικοι σαν τον piazzola

    νομιζω πως δεν το εχουν και αναγκη κι ολας...Θελω απλα να πω πως ΟΤΙ και να αναγραφεται στο site γι αυτον και τη μπαντα(ρα) του,(ποιος ειναι ο c.k.?)σιγουρα σε καποια φαση αυτοσχεδιαζουν,ακομα και χανονται(!)στα

    μετρα μερικες φορες ,απλα δεν το καταλαβαινει κανεις γιατι πολυ απλα ξερουν

    να το μπαλωσουν και γνωριζονται καλα μεταξυ τους...ΑΥΤΑ.[/quote']

     

     

    WOW! Poion na pistepsw? Ton Carlos Kuri 'h ton pastelius?

     

    K.

  8. & τις 5 φορες που τον εχω δει ζωντανα γινοταν της μουρλης απο αυτοσχεδιασμο

     

    Apo to FAQ tou piazzolla.org:

     

    Question:

    Sometimes the work of A.P. seems to be one big improvisation' date=' like 'Tristezas de un doble A'. It would surprise me to hear that A.Piazzolla wrote every note down on a score. Did he? [/b']

     

    Answer:

    C.K.: I donΆt know if this is the only reference you have or maybe it is the main one. The Wien version of Tristezas de un Doble A by the Quintet. Really it was composed in 1972 for the Conjunto 9 which was the instrumental PiazzollaΆs group on the 71Άand 72Ά. In that first version the criterion was totally different and the improvisation doesnΆt exist. In general, Piazzolla used to write down all his compositions.

     

    Xmmm..... ton eides na autosxediazei?

  9. Γεια χαρά!

     

     

    Αυτές τις μέρες προσπαθώ να περάσω μερικά κομμάτια μου από την παρτιτούρα στον σίκουενσερ για να τα ακούσω. Πρόκειται για κομμάτια που παίζονται με όργανα συμφωνικής ορχήστρας και περιέχουν κλασσικές φόρμες.

     

     

     

    Παρόλο που στο παρελθόν έχω φτιάξει decent μπιτάκια και ροκ/ποπ κομμάτια στον υπολογιστή, έχω μείνει πάρα πολύ απογοητευμένος με την κλασσική μουσική!!!

     

     

     

    Για να πετύχεις να ακουστεί ένα κομμάτι κλασσικής μουσικής όχι αληθοφανές αλλά απλώς υποφερτό πρέπει να δουλέυεις το κάθε μέτρο για κάνα μήνα. Τα κλισσάντι, τα στακάτο, τα φόρτε, το εύρος των 1ων/2ων βιολιών, οι διπλές τρομπέτες/κλαρινέτα, ή ακόμη και τα πολλαπλά κοντραμπάσα και τσέλα κλπ, απλώς ακούγοντε χάλια.

     

     

     

    Όσο κι αν δουλέψει κάποιος ένα κλασσικό κομμάτι δε πρόκειται να ακουστεί αληθοφανές. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το κοινό (που είναι εξασκημένο στην χροια της *πραγματικής* συμφωνικής ορχήστρας) απ'το πρώτο μέτρο θα καταλάβει ότι αυτό που ακούει είναι μουσική του λουνα-πάρκ.

     

     

     

    Ο λόγος που γράφω αυτό το θέμα, δεν είναι για να ζητήσω βοήθεια για το πως να κάνω το κομμάτι μου να ακούγεται αληθοφανές. Ούτε με ενδιαφέρει να βάλω effects και άλλα τρικ στα κομμάτια για να γίνουν πιο αληθοφανή. Ξέρω πως να το κάνω αυτό. But that's not the point. Το point είναι να του δίνω τη παρτιτούρα με όλους τους χρωματισμούς (φορτε,κλισσαντι κλπ κλπ) και να του λέω αυτό το παίζουν τα δευτερα βιολιά που είναι 10. Και ο σίκουενσερ να μου βγάζει ήχο που να μοιάζει με 10 βιολιά. Όχι 1, ούτε 101. 10.

     

    Κρίμα...

  10. Χαίρεται παίδες,

     

    αποφάσισα να πάρω ένα Stage Piano (πρώην πιανίστας γαρ) και θα ήθελα

    τη γνώμη σας... Γενικά είμαι μεταξύ των παρακάτω:

     

    1) Korg SP200

    2) Roland RD150

    3) Yamaha P80

     

    Ξέρω ότι οι παραπάνω κατασκευαστές έχουν φτιάξει καλύτερα μοντέλα...

    ..αλλά δε θέλω μπιχλιμπίδια, ρυθμούς κλπ...

     

    Θέλω τέλειο ήχο και αίσθηση πιάνου και φυσικά electric piano,

    organ τα παρεμφερή πληκτροφόρα όργανα.

     

    Εσείς τι συστήνετε? Εάν έχετε κι άλλη επιλογή ρίχτε την!

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου