Προς το περιεχόμενο

nikosm

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    100
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

Αναρτήσεις από nikosm

  1. γενικά άμα κσέρης να το δουλεβης καλά όλα τα κόλπα του μπορεις να κάνης και με τη γκρίλα τον ήχο πιο μαλακό σα να τον κώβεισ λίγο και αμά τη βάλης αναπωδα πάλη άλλο ήχο. αλά θελεί προσοχη για το κρωσόβερ να μην πέξη πολή εκτός range γιατί "γκριλάρει" και μετά θα τον πάρεις στο χέρη και δε θα τον παίρνει και κανίς...! (μέτρηο! servis! προσοχη!η)κ ατά τα αλλα δεν ύπαρχη πόρβλημα.

  2. Έχω ένα mac και ένα PC. Ουσιαστικά Logic 8 και Cubase 5. Θέλω να συγχρονίσω τα 2 τους!  Τα έχω καταφέρει με MIDI αλλά δεν μας κάνει...

     

     

    Γιατί δε μας κάνει το midi; Εννοώ, πώς τα συγχρόνισες με midi και δε σου κάνει;

  3. Λοιπόν,

     

    αυτά που ρωτάς είναι πολλά. Θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο ενός βιβλίου.

    Θα απαντήσω επιγραμματικά σε ένα προς ένα.

     

    - Θα ρυθμίσεις τους ενισχυτές και τα μονιτορς με το αυτί το δικό σου και αυτών που κάθε φορά προβάρουν. Θα παίξεις με τα volume, την κατεύθυνση των ηχείων, την απόσταση μουσικών - ηχείων, τα equalizers. Δεν υπάρχει μόνιμη ρύθμιση για κανέναν.

     

    - Χοντρικά, πάρε ενισχυτές 100W Κιθάρας, 200W μπάσσου, 200W/κανάλι PA με 2 100-150άρια ηχεία.

     

    - Ο κάθε ενισχυτής είναι το μόνιτορ του αντίστοιχου παίχτη. Το ν' ακούνε όμως όλοι σωστά σε μεγάλους χώρους πρόβας είναι δύσκολο στοίχημα. Τα ηχεία του PA να κοιτάζουν τη μπάντα

     

    - Για το feedback, τα μικ της φωνής να μην κοιτάζουν τα ηχεία του PA, άρα οι φωνές θα είναι πλάτη στις ντραμς (είναι και ο λόγος που ο ντράμερ στο τέλος τα φτιάχνει με την τραγουδίστρια). Θα παίξεις κ με τα eq.

     

    - Το εξτρα μόνιτορ ιδίως για το ντράμερ, δεκτό.

     

    - Τα μεγάφωνα χαλάνε βασικά από παραμόρφωση - τα ξεπατώνει η ταλάντωση σε λάθος συχνότητες.

    Οι ενισχυτές είναι άλλο θέμα. Ένα μεγάλο μεγάφωνο θα γονατίσει ένα μικρό ενισχυτή. Ενω αυτό που κάνει "καλό" τον ενισχυτή είναι βασικά η ποιότητα του τροφοδοτικού του. Φαντάσου τον ενισχυτή ως εργάτη και το μεγάφωνο ως φορτίο. Ή καλύτερα τον ενισχυτή ως άντρα και το μεγάφωνο ως γυναίκα σε συνεύρεση μεταξύ τους. Και τότε θα καταλάβεις τι καίει τι...

    Τελοσπάντων, χοντρικά υπολόγισε τον ενισχυτή διπλάσια βατ από τα ηχεία. (Ναι)

     

    - Ενα case study με  συγκεκριμένα μηχανήματα θα με χαλούσε αρκετά σε αυτό το σημείο.

     

    - Η ποικιλότροπη μεταβολή στο σήμα λόγω του αγωγού είναι ένα πρόβλημα τόσο παλιό όσο και η χρήση των καλωδίων.  Γενικά: keep them short!

     

    - Θεωρώ πως είναι καλύτερα η μπάντα να έχει την αυτοδυναμία της μέσα από ένα μικρό και εύχρηστο μίκτη μέσα στο δωμάτιο.

     

    Περί μόνωσης:

     

    - Μόνωση = box in a box.

     

    - Για τις υψηλές και μεσαίες συχνότητες η επίτυχία στη μόνωση εξαρτάται από τη λεπτομέρεια στη σφράγιση. Ακόμη και μια χαραμάδα ή χαλαρά λάστιχα στις πόρτες παρουσιάζουν απώλειες - διαφυγές. Όσο μεγαλύτερη η χαραμάδα τόσο χαμηλότερη η συχνότητα που διαφεύγει.

     

    - Για να μονώσουμε τα μπάσσα χρειαζόμαστε μεγάλη μάζα στηριζόμενη σε σοβαρούς αποσβεστήρες (λάστιχα, ελατήρια). Συνεπώς: με πορδές αυγά δε βάφεις... Η μάζα θα απορροφήσει τον χαμηλής συχνότητας κραδασμό με στόχο να τον μετατρέψουν οι αποσβεστήρες από ήχο σε θερμότητα.

     

    - Τι ακριβώς φαντάζεσαι όταν μιλάς για πλωτό πάτωμα; Δεν πιστεύω να εννοείς... Κατά τα άλλα η δουλειά ΔΕΝ γίνεται δίχως πλωτό πάτωμα και κρεμαστή οροφή.

     

    - Professionalism είναι να δίνεις αυτό που υπόσχεσαι - και να το ξαναδίνεις.

     

    - There is nothing simple about simplicity.

     

    - Ναι, ο ήχος είναι μεγάλο ταξίδι και Όχι, μη μπεις σε αυτή την κουβέντα του vintage.

     

    - Με την ελπίδα ότι θα φτιάξεις ένα καθόλου descent αλλά αρκετά decent προβάδικο έχω να σε συμβουλεύσω να κινηθείς με σύνεση και προσοχή με γνώμονα τις πραγματικές σου ανάγκες και όχι εξαιρετικές και ακραίες περιστάσεις. Προτού εμπιστευθείς έστω και μια δεκάρα σου σε κάποιον, ζήτησέ του να σε πάει σε χώρους που έχει φτιάξει για να δεις και ν' ακούσεις. Πάρε τουλάχιστο δύο πολύ σοβαρές γνώμες και προσφορές για τη δουλειά σου. Και, αν θα το κάνεις μπιζνα, να βρεις τρόπο να λάβεις τιμολόγια για το καθετί, υλικά, υπηρεσίες και μηχανήματα.

     

    Αν σε ωφέλησαν αυτά που διάβασες, κοίτα να δώσεις κάτι πίσω στην κοινότητα. Καλή τύχη!

  4. Πληροφορίες για τη SAE Αθήνας θα λάβετε μπαίνοντας στο site τους ή κάνοντας ένα τηλεφώνημα, μάλλον θα μιλήσετε με την Ακριβή στη γραμματεία ή και με το Νίκο (υπεύθυνο σπουδών) - είναι πολύ φιλικοί και θα χαρούν να σας ενημερώσουν. Το καλύτερο: πάτε και μια βόλτα από κει για κουβέντα και ξενάγηση - θα ασχοληθούν μαζί σας. Ζητήστε να σας εξηγήσουν ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τι είναι το τμήμα electronic music production και σε ποιους απευθύνεται.

     

    Από κει και πέρα όμως λέω πως τα χρήματα που ζητάνε είναι πάρα πολλά σε σχέση με το ότι το πτυχίο τους δεν αναγνωρίζεται από το κράτος. Δηλαδή όταν αναγνωριστούν, πόσα θα ζητάνε; Παιδιά, αν έχετε (εσείς ή οι γονείς) χρήματα να διαθέσετε σας λέω να πάτε, μάλλον είναι καλά. Αν όμως είστε της λογικής value for money σκεφτείτε διπλά πριν δώσετε τόσα λεφτά για ένα χαρτί γ' κατηγορίας (γιατί αυτό πιστεύω πως είναι) και μια παιδική χαρά με ψιψιψίνια και κοκοψόψα - ανεξάρτητα με τις γνώσεις και την εμπειρία που θα αποκομίσετε. Αυτά θα τα βρείτε κι αλλού.

  5. Οι παστρικές δουλειές γίνονται με DI. Τροφοδοτείς την κιθάρα στο DI και:

     

    1. στέλνεις την έξοδο του DI στην κάρτα ήχου με XLR (για το καθαρό σήμα της κιθάρας)

    2. λαμβάνεις κλάδο του σήματος από το dirct link του DI, το στέλνεις στην προενίσχυση και από κεί είτε στην είσοδο της κάρτας (για ηχογράφηση του προενισχυμένου σήματος), είτε σε ενισχυτή (για ακρόαση).

     

    Πάντως το πολύ καλό tech21 είναι και DI (αν θυμάμαι καλά), οπότε και δε χρειάζεσαι άλλο μηχανάκι για τη δουλειά...

  6. Μάλλον ενδιαφέρεσαι για live εφαρμογή. Ένα οποιοδήποτε κιθαριστικό πεταλάκι θα στην κάνει τη δουλειά. Σκέψου να προσθέσεις και ένα eq για να ελέγξεις τη χροιά της παραμορφωμένης φωνής, μάλλον θα σου φανεί πολύ χρήσιμο...

  7. Καλορίζικο! Νομίζω θα μείνετε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Βάλτε κάποιο φίλο (κατά προτίμηση τον αδελφό του ντράμερ 8O ) να πειραματίζεται με τις θέσεις του mic όσο εσείς παίζετε. Αν υπάρχει επιλογέας στο mic βάλε τον στις 120 μοίρες. Αυτά...

  8. Αν πάρει mix από την κονσόλα, το αποτέλεσμα θα βγεί ΜΑΠΑ. Γι αυτό καλύτερα να μην πάρει σήμα από την κονσόλα. Για να βγεί σωστός ήχος με σήμα από την κονσόλα χρειάζεται άλλη διαδικασία που ΔΕ θέλει να την κάνει διότι - για τα επίπεδα μιας πρόβας - είναι μπελάς.

     

    Κατά τα άλλα, όντως με ένα δημοσιογραφικό μπορεί να έχει πρόβλημα αλλά, πιστέψτε με, αν μπορέσεις να βγάλεις ήχο με δημοσιογραφικό τότε είσαι σε ΠΟΛΥ καλό δρόμο ως μπάντα... Φτιάξτε το παίξιμο και τις ενορχηστρώσεις σας και μην πετάτε πολλά απ' τα χρήματά σας. Λέω τώρα... :roll:

  9. Όμοια, νομίζω ότι ένα miniDisc της Sony με το stereo (ή middle and side) μικροφωνάκι του που πωλείται χωριστά θα σε καλύψει μια χαρά για ηχογράφηση πρόβας. Θα πρέπει να πειραματιστείς λίγο με τη θέση του μικροφώνου βέβαια, σίγουρα να είναι μακριά απ' τα τύμπανα. Αν πάρεις, πάντως, αυτό το μικρόφωνο (πχ το ECM-909A) τότε μπορείς ακόμη και σ' ένα κασσετοφωνάκι να το βάλεις - μια χαρά θα δουλέψει. Η καλή πρόβα θα ακουστεί καλά με ό,τι κι αν τη γράψεις...

  10. Γειά σου ξανά!

     

    Δοκίμασε να γράψεις σιωπή. Κάνε όλες τις συνδέσεις στο κανάλι σου αλλά γράψε χωρίς να παίζεις (εναλλακτικά, χτύπα μια χορδή και άστο να γράφει και αφού σβήσει ο ήχος). Είναι το κύμα της "σιωπής" γύρω απ' τον άξονα του χρόνου ή μετατοπισμένο; Επιμένω ότι μπορεί να είναι dc offset εξ αιτίας κάποιου συνεχούς ρεύματος που υφέρπει ένοχα στα κυκλώματά σου (μάλλον της κονσόλας). Α! και, καλού κακού, κλείσε το phantom power. Ποτέ δεν ξέρεις...

     

    Για τα ψαλιδίσματα στα άκρα μην ανησυχείς αν γράφεις με εφφέ distortion, είναι φυσιολογικό...

  11. Γειά σου. Κατά πάσα πιθανότητα υποφέρεις από μεγάλο DC offset. Ουσιαστικά όλη η κυματομορφή σου έχει μεταφερθεί προς τα κάτω σε σχέση με τον οριζόντιο άξονα του χρόνου.

     

    Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η κονσόλα σου ή κάποιο αναλογική πηγή παρουσιάζει κάποιο ελάχιστο (της τάξης των mVolts) συνεχές ρεύμα ηρεμίας το οποίο όμως ενισχυόμενο μεγαλώνει στην τάξη των Volts. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα των μετατροπέων της RME (λιγότερο πιθανό, νομίζω...). Όπως και νά 'χει, ό,τι παίζεις ακούγεται και γράφεται "καβάλα" σε αυτό το (ελπίζω σταθερό) συνεχές ρεύμα. Ακόμη και τίποτα να μην παίξεις, η "σιωπή" σου θα έχει μια τιμή διαφορετική από το μηδέν του άξονα...

     

    Πήγαινε στις ρυθμίσεις και της RME και του Nuendo και ψάξε για τις επιλογές της διόρθωσης ή απόσβεσης του DC offset κατά την ηχογράφηση. Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο (απίθανο), τότε σου χρειάζεται ένα φίλτρο αποκοπής συχνοτήτων από τα 20 - 30Hz και κάτω (πχ κάποιο eq). Θα το βάλεις ως insert στο input track του Nuendo.

     

    Επίσης, μάλλον η κονσόλα ή η ένοχη πηγή θέλει service.

     

    Για περισσότερες πληροφορίες στο dc offset δες και το άρθρο του γκουρού κου Anderton. Ελπίζω να βοήθησα...

  12. Όποιος επιθυμεί να συνδέσει το δυναμικό του μικρόφωνο με καλώδιο από Canon σε καρφί (που φτιάχνεται γεφυρώνοντας τη γη με τον "ψυχρό" αγωγό του καλωδίου) με το phantom power ενεργοποιημένο, είναι στ' αλήθεια ελεύθερος να το κάνει! Εγώ, πάντως, δε θα το συνιστούσα. Και αυτό ακριβώς τόνισα στην απάντησή μου.

  13. Για κάτι πραγματικά καλύτερο, κοίτα κι εδώ. Ή αν βρει ένα μεταχειρισμένο nomad της Creative. Το καλό με αυτά είναι ότι γράφουν και σε .wav, οπότε μπορείς ακόμη και το live σου να γράψεις άφοβα. Κοστίζουν, βέβαια, κάτι παραπάνω... (αν και ίσως όχι όλα)

  14. Φυσικά! Το κούρδισμα (και άρα και ο ήχος σου) θα επηρρεαστεί και από το παίξιμο, και από τις μεταβολές της θερμοκρασίας και - κάποιες φορές - κι από τις μεταβολές υγρασίας (όταν η μεμβράνη είναι δέρμα πχ στα bongos). Αλλά μην πτοείσαι: Από ένα σημείο και μετά, όταν οι μεμβράνες πάρουν τη φόρμα τους, το μόνο που θα χρειάζεται το σετ σου θα είναι λίγο διόρθωση και τίποτε παραπάνω (υπόθεση δηλαδή 5 - 10 λεπτών).

     

    Μετά από μια εβδομάδα παιξίματος έχουν βεβαίως συμβεί δυο πράγματα:

    α) Οι μεμβράνες δουλεύτηκαν οπότε άλλαξε και κάπως ομογενοποιήθηκε το αρχικό τους κούρδισμα.

    β) Συνήθισες.

     

    Κάποιος χρόνος πριν από κάθε παίξιμο (περισσότερος στην αρχή, και ολοένα λιγότερος με τον καιρό) θα σε ανταμείψει με πολύ καλά αποτελέσματα.

  15. Γενικά, θα πρέπει η μεμβράνη να έχει ομοιόμορφο ήχο σε όλη της την επιφάνεια. Αλλιώς θα ακούγεται "ντενεκές", όπως λέμε. Ένα σύντομο και περιεκτικό link για να αρχίσεις είναι αυτό. Για κάτι παραπάνω πήγαινε εδώ. Καλή συνέχεια.

  16.  

    Πώς θα μπορούσε να εφαρμοσθεί Αταξία

    μέσα σε ένα μουσικό κομμάτι

    όπως αυτή εκ φύσεως υπάρχει σε ένα σύστημα' date='

    και μάλιστα να επηρεάζει το κομμάτι σε τέτοιο βαθμό,

    όπως επηρεάζει και το σύστημα μέσα στο οποίο υπάρχει; [/b']

     

     

    Δημιουργώντας πχ ένα κομμάτι (όποιου ύφους θέλεις) στο οποίο οι ήχοι θα γίνονται τελικά τόσοι πολλοί που δε θα μπορείς να ακούσεις τίποτα παρά μόνο έναν ακατανόητο θόρυβο. (Πώς πχ σε μια αίθουσα μιλάνε όλοι μαζί, ο καθένας κάτι λέει, αλλά δε μπορείς να ξεχωρίσεις παρά μόνο ένα βουητό; Ε, αυτό...) :wink:

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου