Προς το περιεχόμενο

parasvag

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    103
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

Αναρτήσεις από parasvag

  1. Καλησπέρα σε όλους,

    Αρχικά να πώ ότι δεν ξέρω αν το post είναι στην σωστή κατηγορία, οπότε παρακαλείται κάποιος από τους moderators να το ελέγξει.

     

    Για όσους δεν με ξέρουν από τα σχετικά αρθράκια μου στο noiz (http://www.noiz.gr/index.php?action=articles;sa=view;article=438 http://www.noiz.gr/index.php?action=articles;sa=view;article=460  και http://www.noiz.gr/index.php?action=articles;sa=view;article=726) είμαι μουσικός αλλά και ψυχολόγος με διδακτορικό στις νευροεπιστήμες. Ονομάζομαι Παρασκευόπουλος Βαγγέλης.

     

    Στα πλαίσια του μετα-διδακτορικού μου στην Ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην Θεσσαλονίκη κάνω μια μελέτη που αφορά το πως ο εγκέφαλος συνενώνει οπτικές και ακουστικές πληροφορίες και αν αυτό αλλάζει λόγω της μουσικής εκπαίδευσης.

    Για την ολοκλήρωση της μελέτης ψάχνω ακόμα 10 μουσικούς να λάβουν μέρος στην μελέτη. Πιο συγκεκριμένα οι μουσικοί θα πρέπει να είναι ενήλικες, να έχουν πάνω από 5 χρόνια μουσικής εκπαίδευσης, να είναι δεξιόχειρες και να διαβάζουν παρτιτούρα.

    Αν κάποιος ενδιαφέρεται θα κάνει 1 ηλεκτροεγκεφαλογράφημα στην ιατρική σχολή του Αριστοτελείου που θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες (μαζί με μια λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία, ώστε ο ενδιαφερόμενος να δώσει την συγκατάθεσή του για την συμμετοχή στην έρευνα).

    Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα αποτελεί μια μη-επεμβατική μέθοδο διερεύνησης της λειτουργικότητας του εγκεφάλου, οπότε κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για την υγεία και καμιά ταλαιπωρία.

    Όποιος/α ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο parasvag @ gmail.com

     

    Η συμμετοχή σας θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην έρευνα για τον τρόπο που η μουσική εκπαίδευση αλλάζει τον εγκέφαλο.

    Για οποιεσδήποτε απορίες μπορείτε να ποστάρετε και κάτω από αυτό το μήνυμα, φυσικά και θα το παρακολουθώ και θα απαντώ σχετικά.

    Ευχαριστώ,

    Βαγγέλης

  2. Μου ελεγε παλια ενας φιλος ηχοληπτης (καταξιωμενος αν χρειαζεται να αναφερθει, για την αξιοπιστια), οτι ο φυσιολογικος ανθρωπος ακουει απο αριστερα πρωτα, δλδ δινει πρωτα προσοχη στα αριστερα, και αν προκειται να επιλεξεις αναμεσα σε δυο οργανα (παρομοιας εντασης ομως, γιατι πολυ διαφορετικης εντασης, δεν εχει νοημα το Balance, υπερνικα η ενταση) θα βαλεις αριστερα αυτο που θελεις να ειναι το κυριο.

    Ψιλο off topic, αλλά για να μην μένει κάτι εκκρεμές: Γλώσσα ακούμε κατά βάση καλύτερα απο το δεξί αφτί (σκεφτείτε που βάζουμε το τηλέφωνο συνήθως), μελωδικά όργανα ή την μελωδία φωνής απο το αριστερό και ρυθμικά απο το δεξί. Έχει να κάνει με την συνήθη πλαγίωση του εγκεφάλου για τα αντίστοιχα ερεθίσματα.Αυτό επεκτείνεται και στο παίξιμο των οργάνων, όσα έχουν και ρυθμικό και μελωδικό παίξιμο, το δεξί χέρι παίζει τα ρυθμικά και το αριστερό τα μελωδικά. Φυσικά οι "κανόνες" αυτοί είναι πολύ απλοϊκοί αλλά κατα βάση ισχύουν.

    Sorry για το off topic, συνεχίστε.... ;)

  3. Καλησπέρα,

    Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει δευτερευόντως και σε σημαντική επιβάρυνση τόσο σε ψυχολογικό (στρές) όσο και σε γνωστικό επίπεδο (προσοχή - μνήμη κτλ). Δυστυχώς ο επιπολασμός είναι αρκετά μεγάλος (συχνότητα στο σύνολο του πληθυσμού): 3 - 10% ανάλογα με τον τρόπο μέτρησης.

    Η επικρατούσα αντίληψη στην νευροεπιστήμη είναι οτι η αίσθηση της εμβοής οφείλεται σε μια αναδιοργάνωση του ακουστικού φλοιού του εγκεφάλου που γεννάται (ξεκινά) λόγω βλάβης στο ακουστικό νεύρο. Συγκεκριμένα, σε φυσιολογική λειτουργία όταν ακούμε μια συχνότητα (πχ 1000 Hz) o εγκέφαλός μας στέλνει σήμα στα 1100hz και τα 900Hz το οποίο χρησιμοποιείται για να σιγάσει τις διπλανές συχνότητες. Αν όμως μια συχνότητα (πχ 1000 δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή με την σωστή ένταση λόγω βλάβης στο ακουστικό νεύρο ή το εσωτερικό αφτί, τότε θα στέλνει χαμηλότερο σήμα σίγασης στις διπλανές συχνότητες. Αυτό προκαλεί την δυνατότερη ενεργοποίηση των νευρόνων αυτών και άρα την αίσθηση της ακοής σε στις συχνότητες που αυτοί αντιπροσωπεύουν.

    Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποδεκτές θεραπείες ωστόσο υπάρχουν προτάσεις για παρεμβάσεις που μπορούν να αντιστρέψουν την διαδικασία αναδιοργάνωσης που ανέφερα ποιο πάνω. Γνωρίζω επίσης οτι αυτήν την περίοδο γίνεται μια κλινική μελέτη για μια προτεινόμενη θεραπεία - παρέμβαση που αφορά μόνο τα άτομα που πάσχουν απο τονικές εμβοές (αυτές που έχουν σταθερή συχνότητα) και προσφέρει μεσο-χρόνια ανακούφιση (6 μήνες μάλλον) αλλά μπορεί να επαναληφθεί ξανα και ξανα ανέξοδα.

    http://www.pnas.org/content/107/3/1207.full

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942518/

    Το έχω ψάξει και ίσως στείλω κι ένα αρθράκι και για το noiz μόλις βρώ χρόνο.

  4. Νοιζάδες, καλημέρα!  :)

    Ψάχνω ένα software που να μου δείχνει το input του μικροφώνου μου (στο μικρόφωνο του λάπτοπ θέλω να βάλω το output μιας κάρτας ήχου) σε db.

    Προφανώς και δεν μπορεί να είναι καλυμπραρισμένο κτλ, αυτό που θα ήθελα θα ήταν απλά να μου λέει πχ: τώρα έχεις input -84 db (εγώ ξέρω οτι αυτή είναι η στάθμη βάσης μου) οπότε να ανεβάσω την ένταση και να βάλω το output στα (βάση + 50 db) = -34 db και να το παίξω στον ακροατή.

    Φυσικά αυτό γίνεται εν μέρη με cubase, audacity κτλ, αλλά θα με βόλευε ο δείκτης να μην είναι μπάρα, αλλά ψηφίο (άσε που στο audacity η μπάρα δεν φτάνει μέχρι -96 db που θα ήθελα - το όριο στα 16bit).

    Φυσικά θα βόλευε περισσότερο να είναι και freeware.

    Έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα τα Daqarta και REW V5 αλλά το πρόβλημα είναι οτι δεν διαχειρίζονται την κάρτα ήχου καλά και παίρνουν input και απο το εξωτερικό mic οπότε μπλέκει η μέτρηση.

    Γνωρίζετε αν υπάρχει τίποτα καλύτερο εκεί έξω?

  5. Μου φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία σου!

    Κυρίως γιατί το απόλυτο αφτί είναι ικανότητα που εδρεύει τον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου (έχει βρεθεί άλλωστε οτι όσοι έχουν απόλυτο αφτί έχουν μεγαλύτερο δεξί ακουστικό φλοιό - η συσχέτιση με την έναρξη της μουσικής εκπαίδευσης σε μικρή ηλικία είναι μεγάλη, αλλά όχι απόλυτη) ενώ η κίνηση του χεριού στον κινητικό φλοιό. Περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση οτι η αντίληψη των χαμηλών συχνοτήτων γίνεται απο τον οπτικό φλοιό κατα βάση (ανεξαρτήτως είδους ερεθίσματος - οπτικό, ακουστικό ή ο,τι άλλο). Οπότε η επίδειξη που κάνατε στο αμφιθέατρο (πότε έγινε παρεμπιτόντως, και μήπως θα μπορούσατε να την ξανακάνετε;) αποτελεί μια πολύ ωραία επίδειξη ομαδικής πολυαισθητιριακής επεξεργασίας/ολοκλήρωσης μεταξύ ακουστικού, οπτικού και κινητικού σήματος σε "απόλυτο" βαθμό. Οι τομείς αυτοί (ακουστικός κινητικός και οπτικός) είναι που κυρίως ωφελούνται απο την μουσική εκπαίδευση άλλωστε.

    Πολύ ενδιαφέρον indeed! 

    Θα επανέλθω δριμύτερος... 

     

  6. Είμαι λίγο off-topic αλλά νομίζω οτι η (όποια πιθανή) απάντηση ταιριάζει στην ερώτηση.

    Έχω εμπειρία μόνο απο compbo και κουβάλημα για "αρκετά" live, ή τουλάχιστον 1 - 2 φορές κάθε βδομάδα για 2 - 3 σαιζόν.

    Δεν μπορώ λοιπόν να καταλάβω γιατί τα 2 κομμάτια (κεφαλή - καμπίνα) είναι πιο βολικά απο το ένα (όπως γενικά ακούγεται). Στο δικό μου μυαλό έχεις να κουβαλήσεις 2 πράγματα αντί ενός! και σίγουρα δεν γίνεται με μια διαδρομή...

    Θεωρώντας πάντα οτι δεν θα πας να παίξεις με την όποια καμπίνα βρεθεί γιατί έτσι ακυρώνεις ηχητικά τον ενισχυτή σου συνήθως... Είναι κάτι που μου διαφεύγει  ???

     

    P.S. χωρίς να θέλω να ακυρώσω άλλα καλά του συνδυασμού κεφαλής - καμίνας

  7. :D  :D  :D

    Νίκο, τώρα κατάφερα να το ακούσω, και μπορώ να πώ οτι κατενθουσιάστηκα! Το πιο ωραίο είναι οτι δεν είχα ιδέα ποιο είναι το προσωπικό σου στυλ γραφής και αυτό που άκουσα μου έκανε πάρα πολύ καλή εντύπωση! -Αν και δεν αμφέβαλα ποτέ για την πχιότητα  ;D πιθανής σύνθεσής σου, πέραν αυτής και το στυλ είναι πολύ ιδιαίτερο κι ωραίο, και πολύ συνεκτικό στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί  ;)!

    Συμφωνώ οτι θα άξιζε να γραφτούν τα κομμάτια και με πραγματικά όργανα, πολύ θα ήθελα να τα ακούσω κι έτσι! - ή έστω σε μια live παρουσίαση... ;)

     

  8. Και κάτι ακόμα: αν μπορείς να το κάνεις αυτό (i.e. να ψάξεις θέση για διδακτορικό) είναι χίλιες φορές καλύτερο απο την όποια ελληνική υποτροφία καθώς: 1. έχεις ασφάλιση 2. αποκτάς προϋπηρεσία 3. τα χρήματα είναι πολλά παραπάνω 4. έχεις ταμείο ανεργίας όταν τελειώσεις (πραγματικό... απο αυτά που έχουν αυτές οι χώρες...) ε, θές κι άλλα;

  9. Tenten καλησπέρα,

    Σου γράφω απο Γερμανία για την οποία έφυγα χωρίς υποτροφία. Δεν έχω τελειώσει πολυτεχνείο, αλλά απ' ότι ξέρω το πολυτεχνείο είναι πενταετούς φοίτησης, οπότε πρέπει να αναγνωρίζεται σαν diploma ή master ήδη στο εξωτερικό (πάντα μιλώντας σύμφωνα με το σύστημα της Γερμανίας - Ολλανδίας). Αυτό σημαίνει οτι για Γερμανία (Ολλανδία) μπορείς να πάς για διδακτορικό και όχι μεταπτυχιακό. Η θέση του διδακτορικού πληρώνεται σαν 65% κανονικής θέσης ερευνητή (είναι μάλλον αρκετά οπότε δεν χρειάζεσαι υποτροφία) ιδίως για όσες έρευνες έχουν εγκριθεί απο κάποιο επίσημο φορέα π.χ. Γερμανική Εταιρία Ερευνών (DFG). Σκέψου και την προοπτική αυτή και σιγούρεψε απο κάποια επίσημη πηγή οτι γίνεται φυσικά.

    Με ποιόν ιδιαίτερο τομέα θές να ασχοληθείς;

     

    P.s. @ Superfunk Είναι πολύ συνηθισμένος όρος σε παγκόσμιο (και σε Ε.Ε.) επίπεδο, υπάρχει να φανταστείς και στις υποτροφίες εξωτερικού της DFG - Deutsce Forschungs Gemeinschaft απλά δεν είναι νομικά δεσμευτικός. Επίσης δεν γνωρίζω να απαντήσω για Ωνάσειο.

  10. Ο ακουστικός μας φλοιός έχει μερικά χαρακτηριστικά που αντιδρούν με συγκεκριμένο τρόπο (σε μερικές αντιδράσεις του η συνεχής εναλλαγή ισούται με σταθερότητα).  Μόλις ξεκινήσουμε τις μετρήσεις θα δούμε αν τελικά επηρεάζει ή όχι απο τα (πιλοτικά) αποτελέσματα του πρώτου ατόμου.

    Αν επηρεάζει σαφώς και θα ξανακάνουμε την ηχογράφηση. Δεν παίζουμε με αυτά ακριβώς για να μην...

    το βρεις μπροστά σου, αργότερα.

     

    Και πάλι ευχαριστώ

    καλή συνέχεια, λοιπόν  :D

     

  11. Για "πρόχειρα" είναι πολύ καλά!

    Αυτό που θέλω να κάνω... μια μαγνητοεγκεφαλική μέτρηση της απόκρισης του ακουστικού φλοιού τραγουδιστών και των μη μουσικών στα διαφορετικά ηχοχρώματα της ανθρώπινης φωνής.  :) Το reverb στις φωνές είναι άλλη μια παρεμβαλλόμενη μεταβλητή που θα ήθελα να μην έχω.

    Εφόσον υπάρχει θα ελεγχθεί... υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι να δούμε αν τελικά επηρεάζει το αποτέλεσμα ή όχι, και μετά θα κρίνουμε. Απλά δεν θέλουμε να ξανακάνουμε ηχογράφηση, γιατί δεν έχουμε αρκετούς τραγουδιστές... και όσων η φωνή χρησιμοποιείται σε ηχογράφηση δεν μπορούν να συμμετέχουν στις μετρήσεις (ενώ δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους ίδιους που τραγούδησαν ήδη γιατί δεν είναι πια στην πόλη).

    Θα το δοκιμάσω κι εγώ με λίγο παραπάνω προσοχή, αλλά μου φαίνεται αδύνατο να καταφέρω να φέρω και τα 12 αρχεία στα ίσια... οπότε θα πάμε στις λοιπές λύσεις, και ό,τι πρέπει να γίνει τελικά θα γίνει.

     

    Ευχαριστώ και πάλι

  12. Ευχαριστώ πολύ Μανώλη!

     

    Πολύ ενδιαφέρουσα η προοπτική που έθεσες! Θα το ψάξω λίγο παραπάνω, αν και αυτό που ανέβασες αλλάζει αρκετά την χροιά (στα δικά μου αρχεία περισσότερο απο το παράδειγμα).

    Έχεις δίκιο πάντως οτι δεν θα γίνει ολοκληρωμένη δουλειά έτσι. Απο την άλλη επειδή όλα είναι λίγο διαφορετικά μπορεί να μην επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα (μπορεί να get averaged out όπως λένε στο χωρίο μου ;D). Θα πρέπει να κρίνω εκ του αποτελέσματος.

     

    Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας  :D

  13. Σ' ευχαριστώ messalion! Το ξέρω...  >:( το ξέρω οτι είναι δύσκολο αλλά είπα μπας και...

    Αυτό που πρέπει να μείνει ανέπαφο είναι η χροιά των φωνών, οπότε το να το επηρεάσω με ενα σχετικά δραστικό eq είναι out of the question!

    Δεν θα χαλάσει κι ο κόσμος αν δεν γίνεται, απλά θα ήταν καλύτερα. :)

    Ανεβάζω πάντως 2 τενόρους έτσι για παράδειγμα...

     

    Ευχαριστώ κι εσένα ray! - Ήρθε η απάντηση όσο έγραφα  :)

    Αυτό σκέφτηκα κι εγώ αρχικά, απλά είπα να ρωτήσω μήπως υπάρχει σε κάποιο software η επιλογή copy room, Αν δεν... έτσι θα γίνει

    T_2.wav

    T_3.wav

  14. Καλησπέρα σε όλους,

     

    Έχω το εξής πρόβλημα: έχω 12 αρχεία φωνητικών (κάθε αρχείο είναι απλά διαφορετικός/ή τραγουδιστής/τρια αλλά όλοι λένε την ίδια νότα (C4) για περίπου 0,5s - με ένα απλό ααα). Τώρα, για τον σκοπό που χρειάζομαι τους ήχους αυτούς θα ήταν πολύ βοηθητικό να έχουν όλοι το ίδιο reverb. To πρόβλημα είναι οτι η ηχογράφηση έγινε σε διαφορετικούς χώρους (αν και με ίδια μηχανήματα)  :-\. Φυσικά διαφέρει και η τοποθέτηση της φωνής απο τον/την κάθε τραγουδιστή/τρια... αλλά αυτό θα ήθελα να είναι το μόνο που διαφέρει, και όχι το reverb του χώρου.

    Αααχ... Αν με είχαν ρωτήσει νωρίτερα...  >:(

    Κατανοώ οτι να βγεί το reverb απο τις φωνές που έχουν πολύ είναι αδύνατο φυσικά. Αλλά αναρωτιόμουν αν γίνεται να "αντιγράψω" κάπως (με κάποιο software) το reverb της φωνής με το περισσότερο και να το εφαρμόσω στις υπόλοιπες. Αν υπάρχει δηλαδή κάποιο plugin που θα μπορούσε κάποιος να του πεί: "διάβασε το reverb απο αυτό το αρχείο και εφάρμοσέ το ίδιο και σε αυτό το αρχείο"  ???.

    Α! και οι φωνές δεν θα μιξαριστούν για να παρουσιαστούν! ούτε μεταξύ τους ούτε με κάποιο άλλο ήχο. Η κάθε μία θα παρουσιαστεί μόνη της.

    Επίσης, δουλεύω με audacity,cubase LE, ή  matlab (αν χρειαστεί.... αν και δεν νομίζω) και θα βόλευε μόνο με freeware ή λογισμικό με trial period. 

     

     

    Αν υπάρχει καμιά ιδέα θα με βοηθούσε πολύ  :D

  15. Καταρχάς η Les Paul είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους είχε κάποιους συγκεκριμένους κανόνες στην κατασκευή της από τότε που ο αείμνηστος νονός της την συνέλαβε ως ιδέα.

     

    Ο πρώτος και απαράβατος κανόνας είναι ένα πολύ σκληρό και ΚΑΘΟΛΟΥ resonant top. Ο Les Paul αν μπορούσε θα έφτιαχνε ολόκληρη την κιθάρα από συμπαγές κελεμπέκι (νωστό και ως solid maple αλλά δεν το έκανε γιατί αυτή θα ζύγιζε 100 κιλά. Ο λόγος: Ήθελε μια κιθάρα στην οποία το ξύλο δεν θα απορροφούσε ενέργεια από τις χορδές και άρα θα κέρδιζε άπειρο sustain, μηδενική ανάδραση και φυσικό compression χωρίς dead spots.

     

    Πολύ σωστή τοποθέτηση (άλλωστε ακόμα φέρει το όνομά του η κιθάρα)

     

    Γεγονός επίσης είναι ότι οι chambered και οι weight relieved Les Pauls, πολλές φορές πάσχουν από κακό resonance κι ακούγονται boxy (τίγκα στα χαμηλομεσαία), το οποίο είναι εντελώς απάλευτο και δεν διορθώνεται με τίποτα, ενώ το ακουστικό sustain τους είναι ανύπαρκτο. Με λίγα λόγια δεν έχουν κανένα από τα "original" σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του ιστορικού αυτού μοντέλου.

     

    Εδώ διαφωνώ με βάση την εμπειρία μου με την δικιά μου: το resonance μου φαίνεται πολύ καλύτερο, χαμηλομεσαία πολλά δεν έχει (μάλλον λίγα παραπάνω πρίμα θα έλεγα edit: αυτό στον ηλεκτρικό ήχο, γιατί στον ακουστικό είναι λίγο παραπάνω boxy αυτό που περιέγραψα παραπάνω σαν επιρροή απο κουφωτή - εμένα πχ μ' αρέσει αυτό) ενώ το ακουστικό sustain είναι ικανοποιητικό (όχι το ίδιο με τις παλιές... αλλά στον ηλεκτρικό ήχο δεν φαίνεται ουσιαστική διαφορά... αν είναι και overdriven δε...).

     

    Γεγονός επίσης είναι πως πάντα και σε όλες της τις εποχές η Gibson USA έβγαζε πολλά άθλια όργανα με κακοκομμένα nut και τετράγωνα τάστα που φυσικά ακούγονταν μουντά και άθλιά και βελτιώνονταν άρδην με μια επίσκεψη (όχι φθηνή) σε έναν καλό μάστορα.

     

    Γεγονός που όμως απο τις 2006 και μετά έχει εκλείψει πλήρως. Οι αυτοματοποιημένοι τρόποι παραγωγής και ιδίως τα συστήματα για τα τάστα και το nut έχουν αποδώσει πάρα πολύ καλά. Καινούρια std με κακοδουλειά στα τάστα και το nut δεν υπάρχει.

     

    Εν τέλει εμένα μου φαίνεται πολύ λογικό να θέλει κάποιος που αγοράζει μια Les Paul να ακούγεται όπως οι Les Pauls που έπαιζαν στα British Blues του '60 και όχι σαν μια Tele των 400 ευρώ, γεμάτη ανισορροπίες, που κανονικά θα έπρεπε να χαρίζεται μαζί της κι ο compressorας αλλά γούστα είν' αυτά... ;D

     

     

    Κακίες... ;D αν και το να ταιριάζει το όνομα με την φυσιογνωμία του οργάνου όπως σχεδιάστηκε το βρίσκω πολύ σωστό και λογικό ως απαίτηση.  ;)

  16. Η προσέγγιση ότι η gibson έβγαλε διαφορετικά όργανα είναι μάλλον η πιο σωστή από όλες, και αν την ονόμαζε αλλιώς δεν θα άνοιγα καν το thread αυτό.

     

    Σ' αυτό έχεις απόλυτο δίκιο.  ;) Η ίδια η gibson βεβαια όταν είχε βγάλει αυτό το chambered σώμα το θεώρησε "καλύτερο" και γι' αυτό το έβαλε στην ναυαρχίδα της τονίζοντας οτι αλλάζει τον ορισμό του std. Απλά επειδή οι περισσότεροι gibsonάκηδες ήταν παραδοσιακολάτρεις και εκνευριστήκανε αναγκάστηκε να ανασκεβάσει τα παραπάνω. Εκεί έγινε το μπάχαλο κατ' εμέ.

    Οι 2011 (νομίζω... οι 2012 σίγουρα) και μετά έχουν πάλι καινούριο σύστημα τρυπήματος που είναι κάτι ανάμεσα απο το παλιό (traditional) και το νεο (chambered). Δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις μια απο αυτές... ίσως και να βρήκαν την χρυσή τομή  βάρους και παραδοσιακού ήχου :P

  17. όντας ευτυχισμένος κάτοχος (και άρα όχι αντικειμενικός... αλλά... ποιός είναι άραγε;) μιας 2008 std (chambered) και έχοντας παίξει με traditional αρκετά μπορώ να πώ οτι σαφώς και είναι διαφορετικά όργανα. Αλλά η chambered μπορεί να βγάλει τον ήχο της traditional (αν κάποιος το προσπαθήσει)/ η traditional δεν μπορεί να βγάλει τον ήχο της chambered. Συγκεκριμένα, με το tone στο 8 (ή έστω λίγο κομμένο) λίγο λιγότερο gain απο τον ενισχυτή απ' ότι σε μια traditional και λίiiγο πουσαρισμένο σήμα πρίν απο τον ενισχυτή ο ήχος είναι ο κλασσικός ήχος les paul. Η traditional όμως να "ανοίξει" όπως η std δεν μπορεί, και έτσι σου κόβει μεγάλη γκάμα ήχων (πιό σύγχρονων) που μπορεί να σου προσφέρει η std. Απο την άλλη αυτό ισχύει για λίγο εως πολύ overdriven ήχο. Για τα απολύτως καθαρά δεν μπορεί να πλησιάσει το ένα όργανο το άλλο, απλά. Εμένα και στα καθαρά μου αρέσει παραπάνω το chambered γιατί μου κάνει λίιιιγο σα να έχει επιρροές απο κουφωτές κιθάρες.   :D

     

    Ο ηχητικός σου προσανατολισμός είναι που πρέπει να σε καθοδηγήσει εδώ, και το αυτί σου. Εφόσον είσαι σαφής οτι σου αρέσει αυτό που έχεις πρέπει να είσαι και χαρούμενος. Απλά η gibson αποφάσισε να βγάλει και ένα άλλο όργανο... δεν είναι καλύτερο ή χειρότερο, είναι απλά διαφορετικό. ;)

     

    edit: η στουντιο που αναφέρεις έχει τα ίδια σκαψίματα με την traditional γι' αυτό κάνω αυτή τη σύγκριση.

  18. Ενδιαφέρον και πολύ βοηθητικό μάλλον για έναν αρχάριο το κείμενο που ανέβασε ο ShreddedMetalRecords, αλλά για να μη γίνει καμία παρεξήγηση με τα 48.000Hz sampling rate μπορούμε να αναπαράξουμε απροβλημάτιστα ;ένα σήμα που περιέχει συχνότητες εώς 24.000Hz (-1Hz). Όχι 40.000.  ---> Niquist theorem http://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist%E2%80%93Shannon_sampling_theorem

    Και πάλι αυτό φυσικά μας λέει οτι και τα 44100Hz sampling rate μπορούν να αποδώσουν 22.050Hz που φυσικά υπερέχουν των δυνατοτήτων του ανθρώπινου αυτιού (πάνω απο 15 χρονών σπάνια να ακούει κάποιος περισσότερα απο 16.000Hz).

    That being said, η χρησιμότητα των συχνοτήτων που δεν γίνονται αντιληπτές απο το αυτί δεν είναι ξεκάθαρη και τίποτα δεν μπορεί με απόλυτο τρόπο να μας δείξει οτι δεν συμμετέχουν κι αυτές οι συχνότητες στην ολοκλήρωση της εμπειρίας.

  19. Καλησπέρα,

     

    Μιας και ασχολούμαι σοβαρά με τις εμβοές μπορώ με λίγα λόγια να ενημερώσω για μερικές πτυχές του προβλήματος: καταρχάς δεν πρόκειται για πρόβλημα του αυτιού (εσωτερικού ή εξωτερικού). Πλέον υπάρχει στην σχετική επιστημονική κοινότητα αρκετή συμφωνία για την πηγή του προβλήματος (όχι όμως για τις λεπτομέρειές του). Συγκεκριμένα, ύστερα από κάποιον ακουστικό τραυματισμό που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση εισροής μιας συχνότητας στον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου, πυροδοτείται μια δυσλειτουργική διαδικασία αλλαγών – πλαστικότητας του ακουστικού φλοιού, που βασίζεται στην πλευρική αναστολή (lateral inhibition) και αυτή είναι που προκαλεί την αίσθηση της εμβοής. Σε νευροεπιστημονικούς όρους παρομοιάζεται με το μέλος φάντασμα (όταν κάποιος νοιώθει ένα μέλος – χέρι, πόδι – που πρόσφατα έχει χάσει –ακρωτηριάσει). Όντως θεραπείες δεν υπάρχουν αποτελεσματικές, αν και έχουν δημοσιευτεί αρκετά υποσχόμενες παρεμβάσεις πρόσφατα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους ανθρώπους που έχουν τονικό tinnitus (δεν μετακινείται η συχνότητα φάντασμα). Σε μία από αυτές http://www.pnas.org/content/early/2009/12/15/0911268107.abstract  η τεχνική είναι σχετικά απλή. Πυροδοτώντας τον ίδιο μηχανισμό πλευρικής αναστολής μέσω ακουστικού σήματος (δηλαδή απλά παρέχοντας ακουστικό σήμα πχ μουσική από ακουστικά) με φιλτραρισμένη (κομμένη)  την συχνότητα φάντασμα δημιουργείται μια διαδικασία εκπαίδευσης του υπόλοιπου ακουστικού φλοιού και αποδυνάμωσης των νευρώνων που παράγουν αυτήν την συχνότητα με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του αισθήματος των εμβοών με σχετικά μακροχρόνιο αποτέλεσμα (στο follow up της έρευνας το αποτέλεσμα παρέμεινε αν και λίγο μειωμένο). Το καλό με αυτήν την παρέμβαση είναι ότι μπορεί να γίνει από τον καθένα, εύκολα και δεν πειράζει να ξαναχρειαστεί μετά από 3 μήνες πχ ακριβώς γιατί είναι εύκολη (απλά ακούει ο ασθενής μουσική με ένα φίλτρο). Πρόσφατα (επειδή πλέον συμμετέχω στην ερευνητική ομάδα που  δημοσίευσε την παραπάνω μελέτη) επαναλάβαμε την έρευνα  με ποιο αυτοματοποιημένο τρόπο και καλύτερα ακόμα αποτελέσματα. Φαντάζομαι ότι αυτή η μελέτη θα δημοσιευτεί μέχρι το φθινόπωρο. Στην νέα μελέτη η παρέμβαση διήρκησε 2 μήνες ενώ στο follow up ένα μήνα μετά τα αποτελέσματα συνέχιζαν να βελτιώνονται ακόμα και χωρίς παρέμβαση! Μία κλινική δοκιμή βασισμένη σε αυτή την παρέμβαση έχει εγκριθεί και είναι στα σκαριά. Σίγουρα δεν μιλάμε για θεραπεία αλλά για μείωση του πόσο ακούει κάποιος την συχνότητα, πόσο την προσέχει, πόσο τον ενοχλεί αλλά και κυρίως ότι αυτά τα αποτελέσματα συσχετίζονταν απόλυτα με τις μαγνητοεγκεφαλικές μετρήσεις της λειτουργίας του ακουστικού φλοιού σε αυτές τις συχνότητες.

     

    My 2 cents

     

  20. Ε ρε παιδί μου, γιατί βλέπω τα ωραία θέματα πάντα αργά και όταν πρέπει να φύγω? :P >:(

    σχοράτε με λοιπόν αν αναφέρθηκε και νωρίτερα αλλά προλαβαίνω να διαβάσω μόνο 3 σελίδες απο το θέμα :-\.

     

    Με το που ξεκίνησα να βλέπω το θέμα μου ήρθε στο μυαλό (φυσικά) η γνωστή ρήση: "αν ένα δέντρο πέσει σε ένα δάσος και δεν είναι κανένας εκει γύρω να το ακούσει, κάνει ήχο;"

    Φυσικά η απάντηση δεν είναι προφανής και γι' αυτό έχει υπάρξει τόση συζήτηση γύρω απο το θέμα => http://en.wikipedia.org/wiki/If_a_tree_falls_in_a_forest

     

    Εγώ εκ του αποτελέσματος βλέπω οτι, σε ότι με αφορά, χωρίς κοινό μόνο να μελετήσω μπορώ (για να είμαι καλύτερος στο κοινό μου αργότερα  ;D) ακόμα και αν η μελέτη είναι ασκήσεις/προσπάθειες σύνθεσης, οπότε εμπίπτουν στον όρο δημιουργία αλλά και πάλι όχι όπως θα έπρεπε γιατί στο μυαλό μου δεν είναι η δημιουργία και η έκφραση αλλά η βελτίωση.

    Εδώ κολλάει και το

    Βρισκόμαστε σε μια εποχή , που πάνω κάτω όλα έχουν παιχτεί.

    Υπάρχουν "μουσικές αναφοράς", σε όλα τα είδη.

     

    Αν επιθυμείς να θέλξεις με τη μουσική σου ένα συγκεκριμένο κοινό (που μπορεί να είσαι και εσύ μέσα σε αυτό) , απλά προσπαθείς να πλησιάσεις όσο περισσότερο γίνεται  το μουσικό έργο αναφοράς.

    ;D ;D ;D ;D

    του Λάκη φυσικά πολύ καλά (η μελέτη που περιέγραψα ως προσπάθεια να φτάσει κανείς το έργο αναφοράς)

     

    my 3.14159 cents.  :)

     

  21. trolley αδυνατώ να δω πως μια εκπαίδευση που έχει σαν στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση και απλά σαν μέσο την μουσική, όπως σε αυτή την περίπτωση, έχει παρόμοιο προσανατολισμό με την μουσική εκπαίδευση στην ΕΣΣΔ που είχε στόχο την μουσική δεξιοτεχνία και την ανάπτυξη συγκεκριμένης κουλτούρας.

    Όσο για το αν πρέπει να διαβάσω την ιστορία της μουσικής του 20ου αιώνα, άσε με να το ξέρω εγώ καλύτερα απο σένα  ;)

  22. Δεν καταλαβαίνω ακριβώς πως πήγε η συζήτηση στην ΕΣΣΔ και νομίζω οτι είναι άσχετο με την δουλειά που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Βενεζουέλα με το el systema. Η προσπάθεια κοινωνικής ενσωμάτωσης, ένταξης και η προσφορά μιας κοινότητας στην οποία κάποιος μπορεί να ανήκει, να μοιράζεται, να αντλεί σεβασμό και αυτοπεποίθηση, να είναι μάγκας και νομίζω το κυριότερο: να  έχει κάτι που αγαπά και να φοβάται να το χάσει αν παρασυρθεί στην βασική κοινωνική νόρμα που είναι η συμμορία και η εγκληματικότητα δεν έχει να κάνει με κλασσική ή τζαζ μουσική, δεν έχει να κάνει με κομμουνιστικά καθεστώτα ή δικτατορίες. Το λέει πολύ όμορφα ο υπεύθυνος του προγράμματος φυλακών στο ντοκιμαντέρ: η μουσική είναι η δικαιολογία  και όχι ο σκοπός, άρα και το είδος της μουσικής δεν εμπεριέχει σκοπιμότητα άλλη απο την χρηστικότητα. Όπως σωστά είπε ο samy είναι πιο βολικό να γίνει όλο αυτό με μια ορχήστρα, παρά με 12 γκρούπ των 4-5 ατόμων.

    Επίσης, δεν είναι κάτι που θα έρθει εναλλακτικά απο τη βασική εκπαίδευση, έρχεται να την συμπληρώσει με κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες και σταθερές που δεν προσφέρονται αλλιώς στις παραγκουπόλεις αυτές.

    A, και απολύτως κυνικά... ε, μαέστρος κλασσικής ήταν αυτός που το ξεκίνησε εκεί το πήγε, αν το ξεκινούσε ροκάς... ροκ θα ήταν.

    Άλλωστε αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει και με θέατρο, και με άλλες τέχνες. Σε αυτόν τον τομέα, όπως και στην προσέγγιση των αναλφάβητων παιδιών η δουλειά που έχει γίνει στην λατινική αμερική ακριβώς επειδή υπάρχει μεγάλο πρόγραμμα είναι απίθανη και πρωτοπόρα,  προσφέροντας παραδείγματα εφαρμογών που "εξάγονται" σε όλο τον κόσμο.

    http://arsisthess.blogspot.de/2013/01/mobile-school.html

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου