Προς το περιεχόμενο
  • Αγοράζοντας μουσικό υπολογιστή


    Alchemist
    Ημ/νία: 15:18 - 06/04/10
    Εισαγωγή: 8+1 συμβουλές και απαντήσεις που θα φανούν χρήσιμες σε όποιον θέλει να αγοράσει υπολογιστή με σκοπό τη δημιουργία μουσικής

    Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε ασχοληθεί με το software που απαιτεί ένας υπολογιστής για να θεωρηθεί κατάλληλος για δημιουργία μουσικής. Όμως υπάρχει το υλικό μέρος του πράγματος και αναμφίβολα το hardware είναι εξίσου σημαντικό όταν στήνουμε έναν υπολογιστή με μουσικούς σκοπούς.
    Παρακάτω θα γίνει μια προσπάθεια να επισημανθούν τα κυριότερα σημεία που θα πρέπει να προσέξει κανείς, τουλάχιστον όπως τα έχω εκλάβει μέσα από τα χρόνια ενασχόλησής μου με το σπορ.

    Από τώρα δηλώνω ότι τα παρακάτω αφορούν κυρίως σε PCs καθώς τα πράγματα είναι σχεδόν δεδομένα σε ό,τι αφορά το hardware ενός Mac, ειδικά αν μιλάμε για iMac και όχι Mac Pro.
    Επίσης θα αποφύγω να αναφέρω συγκεκριμένες μάρκες και μοντέλα καθώς υπάρχουν άπειρες ποιοτικές λύσεις για όλες τις κατηγορίες προϊόντων και σε όλες τις κατηγορίες τιμών στην αγορά, οπότε είναι σχεδόν άτοπο να μιλήσουμε για 2-3 μεμονωμένες λύσεις. Πρόκειται όμως να αναφέρω κάποιες ενδεικτικές μάρκες ανά περιπτώσεις ως παράδειγμα αγοράς.


    1. Η βάση είναι το παν

    Μιλώντας γενικά περί υπολογιστών, ο περισσότερος κόσμος κάνει το μέγιστο λάθος να μη δίνει επαρκή σημασία σε κάποια εξαρτήματα που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του υπολογιστή. Αναφέρομαι στη μητρική πλακέτα (ή motherboard) και το τροφοδοτικό ρεύματος.
    Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν άπειροι υπολογιστές με κορυφαίο επεξεργαστή αλλά με μητρική και τροφοδοτικό που μόνο κορυφαία δεν θεωρούνται. Αυτό συμβαίνει κυρίως για λόγους οικονομίας (π.χ. πολλοί τσιγκουνεύονται τα 40-50 επιπλέον ευρώ που κοστίζει ένα ποιοτικό τροφοδοτικό) αλλά και άγνοιας, μιας και λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τη βαρύτητα του κάθε υποσυστήματος σε έναν υπολογιστή.
    Αυτό το λάθος θα πρέπει να αποφευχθεί, κυρίως για λόγους απροβλημάτιστης λειτουργίας του συστήματος σε βάθος χρόνου.

    Ως γενικές γραμμές για την επιλογή μητρικής, μπορούμε να έχουμε υπόψιν τα εξής:
    - Προτιμούμε μητρικές με τελευταίας τεχνολογίας chipset, ιδανικά αφού έχουν και κάποιο σεβαστό χρόνο παρουσίας στην αγορά για να έχουν λυθεί τα όποια προβλήματα νεότητας (π.χ. ένα minimum 4-6 μηνών).
    - Καλό θα ήταν να επιλέγουμε μητρικές γνωστών και αξιόπιστων κατασκευαστών (Gigabyte, Abit, DFI, Asus κλπ), αν και αυτό δεν αποτελεί πάντα εγγύηση για μηδέν προβλήματα.
    - Πλέον είναι χαζό να μην επιλέξουμε μητρική που να έχει συστήματα για επίτευξη αυξημένης αξιοπιστίας όπως solid-state capacitors, heat-pipes για καλύτερη ψύξη των διαφόρων κυκλωμάτων, multi-phase συστήματα τροφοδοσίας για τον επεξεργαστή και λοιπά. Οι χρηματικές διαφορές σε σχέση με ένα συμβατικό motherboard είναι ανάξιες λόγου.

    Για την επιλογή τροφοδοτικού, προσέχουμε τα εξής:
    - Προφανώς το πρώτο είναι το wattage. Φροντίζουμε να επιλέξουμε τροφοδοτικό με αρκετή ισχύ ώστε να ανταποκρίνεται άνετα στις ενεργειακές απαιτήσεις του συστήματός μας, έχοντας υπόψιν και μελλοντικές προσθήκες/αναβαθμίσεις ώστε να μη χρειαστεί να αλλάξουμε και τροφοδοτικό.
    - Και πάλι προτιμούμε λύσεις από γνωστούς κατασκευαστές (Enermax, Zalman, Tagan, OCZ, Corsair, Seasonic κλπ). Εδώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένα τροφοδοτικό no-name θα μας αφήσει χρόνους πολύ συντομότερα, συν ότι πιθανότατα θα έχουμε προβλήματα με την απόδοση σε συνθήκες μεγάλου φόρτου.
    - Προσωπικά προτιμώ τα τροφοδοτικά που έχουν αποσπώμενα καλώδια (τα λεγόμενα modular). Κοστίζουν ελάχιστα παραπάνω αλλά διασφαλίζουν λιγότερο καλωδιομάνι μέσα στο tower, που με τη σειρά του σημαίνει καλύτερη ψύξη (λόγω καλύτερης κυκλοφορίας αέρα).

    Μια αξιόπιστη λύση για υπολογισμό του wattage που χρειαζόμαστε μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:
    http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp


    2. Η σημασία της ισορροπίας

    Γενικά είναι προτιμητέο να έχουμε ένα σύστημα με ισορροπία ανάμεσα στα διάφορα μέρη του. Για παράδειγμα, πολύ μικρό νόημα θα έχει ένας επεξεργαστής που κοστίζει 500 ευρώ σε ένα μηχάνημα που όλα τα άλλα υποσυστήματα κοστίζουν 400 ευρώ.
    Επειδή τέτοιες κινήσεις αυξάνουν την απόδοση πολύ λιγότερο απ' όσο ξοδεύουμε ελπίζοντας σε καλύτερες επιδόσεις, φροντίζουμε να επιλέγουμε υποσυστήματα που κινούνται στις ίδιες κατηγορίες τιμών. Αυτό μας γλυτώνει από άσκοπο ξόδεμα, δεν έχει ιδιαίτερη επίπτωση στον τρόπο και την ευκολία της δουλειάς μας και αφήνει το περιθώριο για επένδυση και σε άλλα σημαντικά κομμάτια (κάρτα ήχου, monitors κλπ).


    3. Σκληροί δίσκοι

    Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Προφανώς η χωρητικότητα παίζει ρόλο αλλά μια καλή ιδέα είναι να επιλέξουμε κάποια από τις σειρές σκληρών δίσκων υψηλών απαιτήσεων που έχουν βγάλει οι μεγάλες εταιρίες (π.χ. Raid Edition και Caviar Black της Western Digital ή 7200.12 της Seagate). Κοστίζουν κάτι παραπάνω αλλά αξίζουν, δεδομένης της αυξημένης αξιοπιστίας που παρέχουν, τουλάχιστον θεωρητικά.
    Αν υπάρχει το χρηματικό περιθώριο, η αγορά δίσκου SSD αρχίζει να μοιάζει με καλή κίνηση αν λάβουμε υπόψιν ότι έχουν υποστεί γενναίες μειώσεις τιμών και αυξήσεις αποδόσεων. Πάντως υπάρχει ακόμα ένα περιθώριο 1-2 χρόνων μέχρι να πούμε ότι επιβάλλεται η αγορά ενός τέτοιου δίσκου.


    4. Θόρυβος και άλλα

    Πολλοί λένε ότι μόνο με υδρόψυξη μπορεί να επιτευχθεί αθόρυβο αποτέλεσμα. Σίγουρα η υδρόψυξη, ειδικά αν μιλάμε για ακριβές και ποιοτικές λύσεις, παρέχει αθόρυβη και αποτελεσματική ψύξη στον επεξεργαστή (και εν δυνάμει στους σκληρούς δίσκους). Είναι όμως μια λύση ακριβή και περίπλοκη, τόσο χωροταξικά όσο και ως συνδεσμολογία.
    Από την άλλη, ακόμα και με συμβατικές λύσεις όπως ένα καλό CPU cooler και καλό case μπορεί να υπάρξει ένα απόλυτα αποδεκτό αποτέλεσμα, με επίπεδα θορύβου σαφώς κάτω από το κατώφλι του ενοχλητικού. Σε πρώτη ανάγνωση λοιπόν, όχι υπερβολές σε αυτόν τον τομέα (εκτός αν είστε πολύ παράξενοι ή πολύ απαιτητικοί).


    5. Οθόνη

    Εδώ χρησιμοποιούμε ό,τι μας βολεύει και μας παίρνει χρηματικά. Είναι όμως κρίμα να μην πάρει κανείς μια οθόνη με υψηλή ανάλυση (1920 x 1080 και πάνω) ώστε να έχει περισσότερο ωφέλιμο χώρο εργασίας.
    Προσωπικά είμαι fan του dual monitor setup και το χρησιμοποιώ κατά κόρον, άλλοι βολεύονται με μόνο μία αλλά πιο μεγάλη οθόνη. Εμπιστευθείτε τα μάτια σας σε κάθε περίπτωση.


    6. Τί ΔΕΝ χρειαζόμαστε

    Υπερ-γρήγορες κάρτες γραφικών, μητρικές, μνήμες και επεξεργαστές που απευθύνονται σε όσους ασχολούνται με overclocking, deluxe πακέτα με ηχειάκια, παιχνιδάκια, χειριστήρια και άλλα άχρηστα μπιχλιμπίδια.


    7. Έτοιμο σύστημα ή built to order;

    Σαφέστατα προτιμάμε το δεύτερο αν έχουμε ένα βασικό επίπεδο γνώσης και ενημέρωσης πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις του hardware. Αν όχι, υπάρχουν έτοιμα συστήματα στα περισσότερα καταστήματα πώλησης μουσικών ειδών, τα οποία κυμαίνονται από αξιοπρεπή μέχρι και εξαιρετικά επίπεδα (και με ανάλογες επιβαρύνσεις στην τιμή). Πάντως θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε έτοιμα συστήματα από καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών ειδών και τα συναφή.


    8. Mac ή PC;

    Αιώνιο το ερώτημα αλλά εξακολουθεί να μένει αναπάντητο, τουλάχιστον από εμένα. Η κάθε πλατφόρμα έχει τα θετικά και τα αρνητικά της και η επιλογή καθορίζεται εν πολλοίς από το software που δουλεύει ο καθένας, μιας και πολλά σημαντικά προγράμματα τρέχουν μόνο σε μία πλατφόρμα (π.χ. Sonar και Samplitude σε PC, Logic σε Mac). Το μόνο βέβαιο είναι ότι και με τα δύο μπορεί να κάνει άψογη δουλειά κάποιος (με κάποιες λογικές παραχωρήσεις ανά περίπτωση).


    9. Super-duper hi-end ή τυπικά και νορμάλ πράγματα;

    Ακόμα και τα βασικά συστήματα που μπορεί να αγοράσει κανείς σήμερα είναι αρκετά ισχυρά για να ανταπεξέλθουν άνετα στην πλειοψηφία των αναγκών ενός home studio, ειδικά αν έχουμε τη διάθεση να κάνουμε και κάποιο software optimization για καλύτερη απόδοση.
    Με αυτή τη λογική, δεν είναι απαραίτητο ένα ακριβό μηχάνημα υπερ-υψηλών επιδόσεων καθώς ενδεχομένως να μη χρειαστούμε την επιπλέον ισχύ, τουλάχιστον για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα.
    Από εκεί και πέρα είναι θέμα διάθεσης και χρημάτων. Εννοείται ότι όσο πιο υψηλές οι προδιαγραφές του συστήματος, τόσο το καλύτερο αλλά όπως σε όλα τα πράγματα, από ένα σημείο και μετά πρέπει να πληρώσει κανείς πολλά χρήματα για πολύ μικρές βελτιώσεις στην απόδοση.


    Καλές αγορές!

    Feedback χρήστη

    Πρόταση

    Δεν υπάρχουν σχόλια.



    Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

    Δημιουργήστε λογαριασμό

    Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

    Δημιουργία λογαριασμού

    Σύνδεση

    Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου