Προς το περιεχόμενο
  • Επιλογή πεταλιού


    ippex
    Ημ/νία: 14:16 - 09/12/11

    Η επιλογή πεταλιού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους ντράμερ. Η αλήθεια είναι ότι με την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον εξοπλισμό, οι επιλογές είναι πολλές. Το σίγουρο όμως είναι ότι ένα καλό πετάλι δεν θα σε κάνει καλύτερο μουσικό, ούτε θα αναπτύξει την τεχνική σου. Απλά θα διευκολύνει λίγο το έργο. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν 20 χρόνια τα προσφερόμενα πετάλια στη σημερινή εποχή θα φαίνονταν γελοία, και παρ όλα αυτά έπαιξαν πράγματα που μέχρι και σήμερα είναι απλησίαστα. Στο παρών άρθρο θα γίνει μια προσπάθεια ανάλυσης των διάφορων επιλογών που προσφέρονται προκειμένου ο υποψήφιος αγοραστής να μπορέσει να οριοθετήσει της επιλογές του.

    Μονό ή διπλό?

    Ένα ερώτημα που κυρίως έχει να κάνει κυρίως με το είδος της μουσικής που παίζουμε. Τα διπλά είναι ευρέως διαδεδομένα στις μέρες μας, ασχέτως μουσικού είδους. Προσφέρουν περισσότερες επιλογές αρκεί αυτές να γίνονται συνετά και καλαίσθητα. Πρέπει όμως όλοι να μελετήσουν σε μονό πετάλι και hihat στην αρχή και όταν αισθανθούν άνετα μετά να προχωρήσουν στη μελέτη διπέταλου. Είναι ένα λάθος που κάνουν πολλοί νέοι στο χώρο που από τον ενθουσιασμό τους για το διπέταλο, παραμελούν εντελώς τη χρήση του hihat και το σωστό μέτρημα. Έχουν όμως 3 ‘’μειονεκτήματα’’ για κάποιους: Πρώτον εκτοπίζουν τη βάση του hihat λίγο αριστερότερα, πράγμα που χρειάζεται συνήθεια, δεύτερον, λόγω της ύπαρξης 2 κοπάνων δεν χτυπάνε ακριβώς το κέντρο του δέρματος, αλλά λίγο δεξιότερα και λίγο αριστερότερα. Αυτό έχει μια πολύ μικρή διαφορά στον ήχο που για ορισμένους είναι ενοχλητική. Τρίτον λόγω του βάρους του άξονα, πάντοτε το αριστερό πετάλι έχει ελάχιστα διαφορετική αίσθηση. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν είναι αποτρεπτικοί παράγοντες, απλά αναφέρονται σαν διαφορές.

    Τρόπος μετάδοσης

    Υπάρχουν οι εξής επιλογές: Direct, μονή ή διπλή αλυσίδα και ιμάντας. Ορισμένα προσφέρουν δυνατότητα αλλαγής μεταξύ ιμάντα και αλυσίδας.

    Direct: Απλά ένας μεταλλικός σύνδεσμος μεταξύ footboard και beater holder. Έχει τις λιγότερες απώλειες σε δύναμη, είναι το πιο άμεσο και κατά συνέπεια βοηθάει στις πολύ υψηλές ταχύτητες. Παρόλα αυτά, σε light παιξίματα, η αμεσότητα και η ανελαστικότητα του είναι ενοχλητικά για ορισμένους και χρειάζονται χρόνο για να συνηθιστούν.

    Αλυσίδα: Μονή ή διπλή σε ακριβότερα πετάλια. Λιγότερο άμεση, πιο ελαστική και εξίσου ανθεκτική με το direct. Είναι ουσιαστικά η μέση τομή μεταξύ direct και ιμάντα, και η πιο διαδεδομένη στις μέρες μας. Κατάλληλη για ‘’βαριά πόδια’’. Το μειονέκτημα είναι ότι κατά καιρούς χρειάζεται καθάρισμα και ελάχιστη λίπανση, για την καλύτερη συντήρηση της και για να αποφεύγονται ενοχλητικά τριξίματα.

    Ιμάντας: Ο ιμάντας είναι η πιο ‘’σοφιστικέ’’ επιλογή. Ιδιαίτερα ελαστικός, σχετικά λιγότερο ανθεκτικός και ελαφρύς, ο ιμάντας είναι η επιλογή για αυτούς που έχουν ελαφρύ πόδι, παίζουν κυρίως heel down και light μουσικές όπως jazz Latin κτλ, χωρίς βέβαια να απαγορεύεται η χρήση του σε rock-metal.

    Σχήμα footboard

    Ένα πολύ παραμελημένο ζήτημα. Το σχήμα και το μέγεθος του footboard πρέπει να επιλέγονται βάση του σημείου στο οποίο τοποθετούμε το πόδι μας όταν παίζουμε. Για παράδειγμα ας πάρουμε το Pearl Eliminator και το Tama Iron Cobra: Το elim ''φαρδαίνει'' στο πάνω μέρος ενώ το cobra στη μέση. Έχει λοιπόν σημασία που τοποθετείς το πόδι σου όταν παίζεις έτσι ώστε το πετάλι να ''παραλαμβάνει'' όλη τη δύναμη που του ασκείς. Επίσης για αυτούς που παίζουν τέρμα χαμηλά, υπάρχουν και τα longboard (βλ Axis). Οπότε το footboard πρέπει να το επιλέγουμε όπως επιλέγουμε παπούτσι: κατάλληλο για το πόδι και για την χρήση μας.

    Τακούνι ή ομαλό τελείωμα?

    Για παράδειγμα πάλι το Pearl Eliminator και το Tama Iron Cobra: Το eliminator κλείνει ομαλά προς το έδαφος ενώ το cobra έχει ένα ''στήριγμα'' για τη φτέρνα (Όπως και τα πετάλια της DW και Sonor) . Πρέπει λοιπόν να αποφασίσεις ποιός σχεδιασμός σου ταιριάζει καλύτερα. Γι αυτούς που δεν θέλουν καθόλου τελείωμα υπάρχουν τα longboard.

    Σχέση μετάδοσης (Cam)

    Το cam είναι η σχέση που έχει η κίνηση του πεταλιού με την κίνηση του κόπανου. Είναι ουσιαστικά το κομμάτι που στο οποίο πιάνεται ο ιμάντας ή αλυσίδα. Η πιο διαδεδομένη είναι η ομαλή (στρογγυλό cam) , δηλαδή όση δύναμη ασκείς στο πετάλι, τόση μεταδίδεται στον κόπανο. Μία άλλη είναι το offset cam δηλαδή ο κόπανος μέχρι τη μέση της κίνησης του κινείται ομαλά, μετά όμως επιταχύνεται έτσι ώστε να δώσει μεγαλύτερη δύναμη στο δέρμα. (βλ. Iron cobra power glide cam – eliminator red cam).  Τα περισσότερα πετάλια έχουν ένα μοναδικό ανάλογα με την έκδοση τους, εκτός από το Pearl eliminator το οποίο σου δίνει 4 τα οποία μπορούν να αλλαχθούν ανάλογα με τη διάθεση.

    Γενικές παρατηρήσεις

    Η διαφορά μεταξύ φτηνών και ακριβών σειρών βρίσκεται συνήθως στις ρυθμίσεις. Τα πιο ακριβά συνήθως προσφέρουν πληθώρα επιλογών. Γενικά όλα τα πετάλια των γνωστών εταιριών είναι εξαιρετικής ποιότητας, γι αυτό λοιπόν αν μας καλύπτει ένα πετάλι και μας φανεί καλής ποιότητας δεν έχει νόημα να πηγαίνουμε στα ακριβότερα μοντέλα μόνο και μόνο επειδή διαφημίζονται περισσότερο. Τέλος πρέπει να τονίσω ότι δεν υπάρχει γρήγορο και αργό πετάλι, υπάρχει γυμνασμένο και αγύμναστο πόδι.

    ippex

    Feedback χρήστη

    Πρόταση

    Δεν υπάρχουν σχόλια.



    Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

    Δημιουργήστε λογαριασμό

    Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

    Δημιουργία λογαριασμού

    Σύνδεση

    Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου