Προς το περιεχόμενο
  • Τα δέρματα των drum-sets στο μικροσκόπιο.


    rockdrum
    Ημ/νία: 14:59 - 06/10/08
    Εισαγωγή: Ένα μικρό βοήθημα μεταφρασμένο από το internet για όσους από εμάς έχουν τέτοιες ανησυχίες και απορίες στην επιλογή του ντυσίματος των τυμπάνων μας.

    Απόψεις άλλες αποδεκτές άλλες όχι. Καλό διάβασμα…

    Τι είναι τα δέρματα;

    Αν και υπάρχουν διαφορετικά, τυπικά είναι φτιαγμένα από φιλμ πλαστικού. Αυτά τα φιλμ είναι ανθεκτικά ως υλικά και διαφανή 48 ή 92 βαθμών ή ημιδιαφανή όταν είναι παχύτερα. Έχουν τη ιδιότητα να τεντώνονται ομοιόμορφα και αντέχουν στην υγρασία και στα περισσότερα χημικά. Οι ακραίες θερμοκρασίες που αντέχουν κυμαίνονται από -100o F ως 300o F.

    ΕΙΔΗ ΔΕΡΜΑΤΩΝ:

    Coated heads (Επιστρωμένα): Είναι πιο ζεστά σε ήχο και ελαχιστοποιούν τις υψηλές συχνότητες. Η επιφάνειά τους μοιάζει σαν να είναι ψιλό γυαλόχαρτο και όταν περνάς την παλάμη παράγει ένα πρίμο ήχο (ξύσιμο), αλλά στην ουσία με το χτύπημα της μπακέτας ο ήχος είναι πιο ζεστός. Τα επιστρωμένα δέρματα χρησιμοποιούνται πολύ με βούρτσες (brushes). Τα δέρματα αυτά είναι διαφορετικά από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Για παράδειγμα η REMO προσφέρει στην αγορά τις σειρές Renaissance ή Suede που χαρακτηρίζονται από λιγότερη αντήχηση κατά το παίξιμο αλλά αναδεικνύουν τις μεσαίες συχνότητες. Σε αντίθεση η σειρά FiberSkyn αποδίδει ένα πιο απαλό σε χροιά τόνο.
    Τα επιστρωμένα δέρματα, από μάρκα σε μάρκα, όχι μόνο προσφέρουν ήχο που τα ξεχωρίζει από τα άλλα, αλλά παρουσιάζουν και διαφορές στην επίστρωση υλικού.
    Σε πολλές περιπτώσεις η REMO, χρησιμοποιεί διαφορετική επίστρωση στα WHEATHERKING από αυτή που χρησιμοποιεί στα Diplomat, Ambassador, Emperor κ.λ.π. Πάντως, δέρματα όπως τα FiberSkyn ενδεχομένως να κρατήσουν λιγότερο λόγω της χρήσης, αλλά παίζει ρόλο και ο τρόπος παιξίματος. Αυτό σε σχέση μα τα Remo Suede ή τα Evans J1, που έχουν μια extra ενίσχυση, προσφέροντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα πιο νορμάλ.
    Για μερικούς τα Aquarian είναι από τα πιο πριμαριστά της κατηγορίας αυτής αλλά η διάρκεια τους είναι λιγότερη, λόγω της λεπτότερης επίστρωσης και του μαλακότερου υλικού επικάλυψης. Τα Evans, φαίνεται να είναι η μέση λύση.

    Clear Heads (διάφανα): Ανοιχτά σε συχνότητες με αρμονικές και κατά το παίξιμο είναι πιο πρίμα με το ανάλογο αποτέλεσμα και κατά την σύνδεσή τους με μικρόφωνο.

    Ebony (κατά την ακριβή μετάφραση Εβένινα): Κάτι ανάμεσα στα επιστρωμένα και διάφανα. Παράγουν λιγότερες υψηλές συχνότητες και χαρακτηρίζονται ίσως λίγο dark σε ήχο, αλλά όχι απόλυτα.
    2-ply (Διπλού φύλλου): Αυξημένης «στερεότητας», πιο χοντρά, που περιορίζουν τις υψηλές συχνότητες. Ενώ μπορούν να χαρακτηριστούν ως muted, δεν έχουν control ring. Περιορίζουν την αντήχηση και τις πρίμα συχνότητες όσο ψηλά και να κουρδιστούν. Τα δέρματα αυτά πωλούνται σε διάφορα πάχη, ανάλογα τον κατασκευαστή.

    Snare side heads (δέρμα στην κάτω πλευρά του ταμπούρου): Είναι πολύ λεπτά και είναι τα μόνα δέρματα που χρησιμοποιούνται μόνο σε αυτή την περίπτωση. Προάγουν την ευαισθησία του τύμπανου και τον ζωηρό ήχο, ακριβώς δηλαδή το αντίθετο από τα παχύτερα δέρματα.

    Hazy heads (μουντά): Είναι μαζί και «ζωηρά» και παράγουν μεσαίες συχνότητες ήχου.

    Glass heads: Ζωηρά και στεγνά μαζί σε ήχο.
    Πάχος: Σε όλες τις περιπτώσεις, τα παχύτερα δέρματα, είναι πιο απαλά και λιγότερο ευαίσθητα, από τα λεπτότερα. Παράδειγμα τα REMO Diplomat Clear, που είναι πιο ζωντανά και ευαίσθητα από τα REMO Ambassador Clear. Τα Ambassador είναι παχύτερα από τα Diplomat, αλλά και τα δύο είναι μονού φύλλου.

    Etched: Το φινίρισμά τους είναι άγριο και ανάγλυφο. Παράδειγμα REMO Suede και Evans J1. Χρήση κυρίως για στυλ τζαζ.

    TOM BATTER (δέρμα της επάνω πλευράς των tom):

    Εδώ υπάρχουν 5 κατηγορίες. Η κάθε μια παρουσιάζει λεπτές διαφορές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά για τη παραγωγή του επιθυμητού αποτελέσματος.

    Κατηγορία 1: Ευαισθησία, ανοιχτός ήχος με καλή διάρκεια και αντήχηση:
    Μονού φύλλου, χωρίς muffle ήχου, μεσαίου βάρους:
    REMO Ambassador, κλασσικός ανοιχτός ήχος.
    REMO Renaissance, λίγο πιο έντονα χαρακτηριστικά από το Ambassador.
    REMO FiberSkyn™ FA, ζεστότερος ήχος από τα παραπάνω.
    Aquarian Satin Finish, κλασσικός ανοιχτός ήχος.
    Aquarian Classic Clear Series, πιο ζωντανό ήχο από το παραπάνω.
    Evans G1, κλασσικός ανοιχτός ήχος.

    Κατηγορία 2: Απαλότερος ήχος συγκρινόμενος με τα δέρματα μονού φύλλου, κρατάει λιγότερο ο ήχος γενικά και η διάρκεια μικραίνει. Παράγεται ήχος όπως περίπου να έχουν τοποθετηθεί Ο rings, στην επιφάνεια του δέρματος.
    Η κατηγορία περιλαμβάνει μονού ή διπλού φύλλου δέρματα μεγάλου βάρους ή muffle με διάφορους τρόπους. Αυτά μπορεί να είναι:
    REMO Emperor, (2-7mil φύλλα)
    REMO PowerStroke3, Single ply feel, κόβει αρμονικές.
    REMO FiberSkyn F1, Ζεστό και ανοιχτό, κόβει αρκετές αρμονικές.
    Evans G2 λίγο περισσότερο «κομμένο» από το Evans G1, με ανοιχτό ήχο σε μεγάλο όμως τέντωμα (κούρδισμα).
    Aquarian Studio-X Series, Ζεστές αρμονικές, με αίσθηση μονού φύλλου.
    Aquarian Double Thin, λίγο πιο ανοιχτό και καλλίτερα ανταποκρινόμενο από το επόμενο.
    Aquarian Response 2, στακάτο και δυνατό.

    Κατηγορία 3: Πνιγμένα, κομμένα (muffled), για heavy καταστάσεις.
    Όπως σχεδόν η κατηγορία 2 με λίγο πιο dark tone, λόγω της προσθήκης στο δέρμα π.χ. όπως το REMO PinStripe, μιας πρόσθετης «βούλας», ή στο Aquarian Performance II, πρόσθετου πάχους. Τέτοια δέρματα μπορεί να είναι:
    REMO PinStripe, ιδανικά για τον κλασσικό παχύ, βαθύ ήχο.
    Aquarian Response 2, που ανήκει και στην προηγούμενη κατηγορία. Στακάτο και δυνατό.
    REMO Control Sound, παχύ δέρμα με το αναμενόμενο μουντό αποτέλεσμα.

    Κατηγορία 4: Στεγνά, κομμένα, μουντά.
    Εδώ δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Ήχος dark χωρίς αρμονικές με ανάδειξη ενός βαθύ ήχου με focused attack. Κλασσικός ήχος του ΄70.
    Evan’s Hydraulic Glass, κλασσικό διπλό δέρμα λαδιού.
    REMO PowerStroke 4, όπως το REMO Emperor.
    Κατηγορία 5: Λεπτά σε πάχος και ελαφριά σε βάρος μονά.
    Συνήθως χρησιμοποιούνται σε ορχήστρα, ή σε ελαφριά τζαζ όπου η ευαισθησία προέχει.
    REMO Diplomat weighted heads, Ευαίσθητο, με πλούσιες αρμονικές.
    Evan’s Strata 1000, Ζεστό, μιμείται το πραγματικό δέρμα.
    Aquarian Hi-Frequency, Το πιο δημοφιλές στη τζαζ.
    Aquarian American Vintage Series, Μικρού βάρους που μιμείται το πραγματικό δέρμα.

    TOM RESONANT (δέρμα της κάτω πλευράς των tom):

    Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε δέρμα, είναι γενικά αποδεκτό να χρησιμοποιείται μονού φύλλου σε αυτή τη πλευρά.

    Λεπτά δέρματα: Αναδεικνύουν τις αρμονικές του τύμπανου. Πάλλονται ευκολότερα και δεν μειώνουν ή ζεσταίνουν τον ήχο. ‘Όλα αυτά λόγω της μικρής τους συνολικής μάζας. Όταν θέλουμε ζωηρό και με αρκετές αρμονικές ήχο, είναι καλή επιλογή.
    REMO Diplomat weight heads
    FiberSkyn 3 FT/FD
    Aquarian Hi-Frequency
    Evan’s Genera Resonant
    Evans Glass Resonant

    Μεσαίου ή κανονικού βάρους δέρματα: Παράγουν λιγότερες αρμονικές και διάρκεια ήχου από τα REMO Diplomat ή Evans Glass. Είναι παχύτερα και πάλλονται λίγο παραπάνω. Επίσης προσθέτουν βάθος και μουντάδα στον ήχο. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά προσθέτουμε κάτι παραπάνω όταν τα δέρματα είναι επικαλυμμένα.
    REMO Ambassador
    REMO Ambassador Ebony
    REMO FiberSkyn FA
    Aquarian Classic Clear
    Aquarian Satin Finish
    Evans G1

    Heavy Muffled ή διπλά: Συμβάλουν στο να παραχθεί ζεστότερος ήχος, αφήνουν κάποιες αρμονικές αλλά μειώνουν τις υψηλές συχνότητες. Όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις κατηγορίες 1 ή 2 των επάνω δερμάτων των toms, τα χαρακτηριστικά της μουντάδας και της μείωσης των αρμονικών συχνοτήτων αυξάνονται κι άλλο. Ο ήχος που παράγεται μοιάζει κάπως σαν να έχουν τοποθετηθεί διάφορες «πατέντες» muffling στα επάνω δέρματα.
    REMO Emperor (2-7mil plies), general warm sound, less high overtones
    REMO PowerStroke 3, Further minimized high overtones
    REMO FiberSkyn F1, Warm and open – minimal overtones
    Evans G2, Same as REMO Emperor.
    Aquarian Studio-X Series, Warm overtones, longer resonance than above
    Aquarian Double Thin, Same as REMO Emperor
    Aquarian Response 2, Focused warm sustain w/strong attack.

    Χαρακτηριστικές επιλογές στον ήχο των  toms:

    Κατηγορία 1: Επάνω και κάτω δέρμα μεσαίου βάρους μονού φύλλου:
    Πλούσιο σε συχνότητες αποτέλεσμα με πολλές αρμονικές. Τα clear δέρματα αυξάνουν περισσότερο το αποτέλεσμα ενώ τα επικαλυμμένα γλυκαίνουν τον ήχο.
    Εξαιρετική ανταπόκριση στο χτύπημα της μπακέτας και μεγάλη διάρκεια ήχου.
    Χρησιμοποιείται στη τζαζ, country, και light rock. Κουρδίζονται εύκολα. Χρησιμοποιούνται πολύ σε ηχογραφήσεις. Παραδείγματα συνδυασμών πάνω κάτω με ίδιο δέρμα:
    REMO Ambassador ή
    Aquarian Satin Finish ή
    EVANS G1

    Κατηγορία 2: Επάνω δέρμα ταιριασμένο με λεπτό μονού φύλλου κάτω:
    Καλή ακουστική αλλά πιο μαζεμένος ήχος. Υπάρχουν ακόμη κάποιες υψηλές συχνότητες στην ακουστική, αλλά η συνολική διάρκεια είναι λιγότερη σε σχέση με τη χρήση ενός μετρίου βάρους δέρματος στην κάτω πλευρά ως resonant. Καλή επαναφορά μπακέτας επίσης. Καλός συνδυασμός για ηχογραφήσεις που χρειάζονται ένα πιο στακάτο και λιγότερο ανοιχτό ήχο, αλλά όχι εντελώς στεγνό. Για λίγο ζεστότερο ήχο και περισσότερη αντήχηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα δέρμα μετρίου βάρους, επικαλυμμένο, ή η σειρά Ebony. Παραδείγματα:
    REMO PowerStroke3 με REMO Diplomat και για περισσότερο low-end resonance μπορεί να μπει το Ambassador
    REMO FiberSkyn FA με REMO Diplomat
    REMO Emperor με REMO Diplomat
    Aquarian Studio X με Aquarian Hi-Frequency – Very warm w/High-Pitched Overtones
    Evans G2 με EVANS Genera Resonant Clear

    Κατηγορία 3: Επάνω δέρμα συνδυασμένο με μετρίου βάρους μονού φύλλου κάτω δέρμα τομ:
    Κλειστός ήχος, συγκεντρωμένος κατά το χτύπημα της μπακέτας, βαθύς παχύς ήχος, αλλά κάπως πιο οξύτερος όταν χρησιμοποιούνται πάνω και κάτω clear (διάφανα) δέρματα. Όταν το κούρδισμα είναι χαμηλό, παρουσιάζεται διάρκεια και ο ήχος είναι βαθύτερος. Αυτή είναι η παραδοσιακή επιλογή του βαθύ μουντού ήχου. Η μπακέτα έχει λιγότερη αναπήδηση. Επιλογή για ηχογραφήσεις με κάπως μειωμένο σχεδόν muted ήχο με πολλά στοιχεία dry και αρκετή σαφήνεια. Όπως και με τα υπόλοιπα, για λίγο ζεστότερο ήχο και πιο μπάσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μετρίου βάρους επικαλυμμένο δέρμα στη κάτω πλευρά ή η σειρά Ebony. Παραδείγματα:
    REMO PinStripe με REMO Ambassador ή Suede
    REMO Control Sound με REMO Ambassador or Suede
    Aquarian Performance II με Aquarian Classic Clear.

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΕΡΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΥΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Οι παρακάτω επιλογές, γράφονται απλά για να διευκολύνουν κάποιον στην εύρεση του κατάλληλου δέρματος ανάλογα με το στυλ της μουσικής που παίζει, αλλά στην ουσία δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες ούτε περιορισμοί.

    ROCK:
    Ο πιο κοινός συνδυασμός δερμάτων για τα περισσότερα είδη της Rock μουσικής, είναι διαφανή διπλού φύλλου στην πάνω πλευρά και μονού φύλλου δέρματα στην κάτω πλευρά των τομ, με μονού ή διπλού φύλλου επικαλυμμένα δέρματα στην πάνω πλευρά του ταμπούρου. Επίσης στο ταμπούρο μπορεί επιπροσθέτως να χρησιμοποιηθούν δέρματα με τη γνωστή «βούλα» για πιο στακάτο ήχο. Τα διπλά δέρματα στην πάνω πλευρά των τομ, δίνουν βαθύτερο ήχο, πιο μουντό και χωρίς πολλές «ενοχλητικές» αρμονικές. Καλή είναι επίσης και η επιλογή επικαλυμμένου δέρματος για το ταμπούρο, γιατί παράγεται πιο δριμύς ήχος και καλό rim-shot, πράγμα που είναι χαρακτηριστικό στη rock μουσική. Για τη μπότα προτιμώμενα δέρματα είναι αυτά που έχουν από μόνα τους τη ιδιότητα να κόβουν τον ήχο (self muted), όπως τα Remo Powerstroke 3 (ή 4) ή Evans EQ. Για λίγο περισσότερο κοντρόλ στη διάρκεια και στον περιορισμό των υψηλών συχνοτήτων μπορεί να χρησιμοποιηθούν επικαλυμμένα διπλά στην πάνω πλευρά των τομ και του ταμπούρου. Για πολύ πνιγμένο ήχο χωρίς υψηλές συχνότητες προτεινόμενα είναι τα Remo Powerstroke 3 ή Powerstroke 4 (διπλού φύλλου), αλλά για live εμφανίσεις ή δυνατό ήχο θα πρέπει οπωσδήποτε να βγει το set με μικρόφωνα.
    Άλλες επιλογές για τη Rock μουσική είναι Remo CS "center dot", αλλά παράγουν ένα ήχο λίγο “boxy”. Επίσης τα Remo Pinstripe, παχιά διπλά δέρματα μουντά με χαμηλές συχνότητες, δημοφιλή στο 70s και 80s αλλά όχι τόσο ταιριαστά με το σύγχρονο rock. Μη ξεχνάμε και τα δέρματα λαδιού (π.χ.Evans Hydraulic), διπλά όπου ανάμεσα στα δύο φύλλα υπάρχει λάδι για καλλίτερο κοντρόλ των υψηλών συχνοτήτων, αλλά για μερικούς το ηχητικό αποτέλεσμα θυμίζει disco του 70. (?).

    POP, LIGHT ROCK & COUNTRY:
    Pop, Light Rock και Country μουσική, συχνά χρησιμοποιεί χαμηλές συχνότητες στα τύμπανα, βαθιά τομ λίγο μαφλαρισμένα, στακάτη μπότα και μεγάλο αλλά χαμηλής απόδοσης συχνοτήτων ταμπούρο. Για τα τομ, χρησιμοποιείται διπλό δέμα στο πάνω μέρος και μονό στο κάτω, όλα συνήθως clear. Για το ταμπούρο, μονό ή διπλό δέρμα επικαλυμμένο με το γνωστό “gel” για έξτρα μαφλάρισμα, ή μονωτική ταινία κ.λ.π., ή ένα self muted κατηγορίας"Powerstroke". Εδώ να θυμηθούμε πως τα έξτρα μαφλαρισμένα δέρματα δεν δίνουν καλό rim shot, γι’ αυτό πρέπει να γίνεται περιορισμένη χρήση ή όσο είναι αρκετό στις πατέντες που εφαρμόζουμε επάνω στα δέρματα, σε περίπτωση που παίζουμε πολύ μ’ αυτό το στυλ. Για τη μπότα ένα self muted δέρμα όπως το Remo Powerstroke μπορεί να μη μας ικανοποιεί λόγω αρκετών αρμονικών που αποδίδονται κατά το παίξιμο και να χρειαστεί ένα πιο έξτρα μαφλαρισμένο, όπως το Evans "EMAD" (external muffling and dampening" head), ή Aquarian Impact 1 ή Impact 2. Για ακόμα πιο «κομμένα» τομ, μπορεί να τοποθετηθούν τα Remo Powerstroke 3 ή Powerstroke 4 στη πάνω πλευρά και τα αντίστοιχα μονά κάτω. Αυτοί οι συνδυασμοί αποδίδουν ένα στουντιακό ήχο, καλό για χαμηλής δυναμικής παίξιμο, αλλά χρειάζονται μικρόφωνα για πιο δυνατές εντάσεις.
    Άλλη μια πολύ ωραία λύση, είναι να χρησιμοποιηθούν τα παραπάνω δέρματα της επάνω πλευράς των τομ, μαζί με έξτρα λεπτά δέρματα από κάτω όπως τα extra thin Remo Diplomat. Τα λεπτά δέρματα διεγείρονται ευκολότερα από την πίεση του αέρα που εξασκεί το χτύπημα του επάνω δέρματος και κάνει το τύμπανο να είναι πιο γρήγορο σε ανταπόκριση αναδεικνύοντας τον ήχο του καλλίτερα. Είναι όμως δύσκολο να κουρδίσουμε χαμηλά ένα τόσο λεπτό δέρμα, αλλά με λίγο προσοχή μπορούμε να φτάσουμε το κούρδισμα στο χαμηλότερο εφικτό επίπεδο και όσο γίνεται να πλησιάζει τη νότα του επάνω δέρματος, με αποτέλεσμα να μας δωθεί ένας καλός παχύς ήχος από το τύμπανό μας.

    JAZZ:
    Επικαλυμμένα μονά δέρματα στην πάνω μεριά των τομ, clear ή επικαλυμμένα μονά στην κάτω πλευρά και επικαλυμμένα μονά στο ταμπούρο. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα δέρματα, επιλογές για Jazz ή “be-bop” μουσική. Έτσι επιτυγχάνεται η διαύγεια, η καθαρότητα, η διάρκεια και ανάδειξη της τονικότητας του ήχου, ειδικά σε μικρές μπάντες όπου τα τύμπανα δεν είναι περασμένα σε μικρόφωνα.
    Για τη μπότα ένα ανοιχτό σε ήχο μονό δέρμα θα μας δώσει το χαρακτηριστικό ηχητικό αποτέλεσμα.
    Για τη πιο μοντέρνα Jazz, θα χρειαστούν επικαλυμμένα διπλά δέρματα στην επάνω πλευρά των τομ και θα υπάρχει αποτέλεσμα με λιγότερες υψηλές αρμονικές αλλά η διαύγεια και η καθαρότητα θα παραμένει. Εδώ θα πρέπει να αλλαχτεί και το δέρμα της μπότας σε self muted όπως το Remo Powerstroke 3 (ή 4) ή Evans EQ. Καλοί συνδυασμοί για Jazz, Jazz/Rock ή Fusion. Επίσης αυτός ο συνδυασμός βοηθάει όταν τα τύμπανα συνδεθούν στα μικρόφωνα, λόγω του κοντρολαρίσματος των υψηλών αρμονικών.
    Ακόμα σ’ αυτό το είδος μουσικής πολλοί προτιμούν τον ήχο φυσικών δερμάτων, γι’ αυτό έχουν βγει στην αγορά και δέματα που μιμούνται αυτό το είδος, όπως τα: Remo Fiberskyn, Legacy και Renaissance ή Aquarian American Vintage και Modern Vintage. Αυτά τα είδη είναι ιδανικά για να θυμίσει το παίξιμό μας ήχο του 1950.

    Επίλογος: Καλές επιλογές, καλά παιξίματα, αλλά να θυμάστε το σωστό κούρδισμα είναι το Α και το Ω και θέλει αρκετή εξάσκηση.

    Feedback χρήστη

    Πρόταση

    Δεν υπάρχουν σχόλια.



    Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

    Δημιουργήστε λογαριασμό

    Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

    Δημιουργία λογαριασμού

    Σύνδεση

    Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου