Προς το περιεχόμενο
 • Τα ορχηστρικά samples. Ένας οδηγός


  Nikolas
  Ημ/νία: 08:19 - 30/05/09
  Εισαγωγή: Θα προσπαθήσω να καλύψω οσο το δυνατόν καλύτερα, όλα τα στοιχεία, λινκς, και πληροφορίες σχετικά με ορχηστρικά samples για Η/Υ.

  Ως "κλασσικός" συνθέτης χρησιμοποιώ κυρίως τέτοια προγράμματα και ήχους.

  Πάμε λοιπόν...
   
  ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


  ΤΙ ΕΙΝΑΙ SAMPLER?

  Τα samplers χρησιμοποιούν ηχογραφήσεις οργάνων, ταξινομημένες ανάλογα με την ένταση (κοινώς velocity, αν και ΔΕΝ ειναι το ίδιο με την ένταση (volume)), με τις τεχνικές παιξίματος, κλπ.

  Παράδειγμα: Πιάνεις ένα πιανίστα και του λες: "Παίξε το Λα0 (η πλέον μπάσσα νότα του πιάνου) πολυ σιγά." μετά "πιο δυνατά" και "πιο δυνατά". Αφου κάνουν αυτή τη δουλειά καμμιά δεκαριά φορές, πάνε στο Λα#0, μετά στο Σι0 κλπ. Μπορεί να του πουν του πιανίστα να παίξει και "staccato" και να ηχογραφήσουν και αυτό. Μετά πάνε στο sampler και κανονίζουν έτσι που όταν εσύ παίζεις Λα0 σιγά να ακούγεται η αντίστιχη ηχογράφηση. κλπ κλπ.

  Σε πιο πολύπλοκα παραδείγματα (πχ. έγχορδα) το να ηχογραφήσεις τη νότα δε φτάνει. Πρέπει να βρείς τρόπο να τις συνδέσεις. Γιατι, αν το πιάνο έχει κάθε φορα αρχή και τέλος, στα έγχορδα μπορεί να τραβάς το δοξάρι και να αλλάζεις τις νότες (legato παίξιμο, ή portamento/glissando) και έτσι υπάρχουν άλλα προβλήματα. Επίσης, όπως και στη φωνή μπορεί κάποιος να αλλάξει την ένταση ΚΑΘΩΣ παίζει την ίδια νότα, ενώ στο πιάνο αυτό δε συμβαίνει.

  Όλα τα παραπάνω έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι κάποιο σημείο. Άλλα δεν είναι και τέλεια...
   
  ΑΜΙΓΩΣ ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟΙ ΗΧΟΙ


  Υπάρχουν κάποια "πακέτα" που καλύπτουν την πλειοψηφία των ήχων και οργάνων που βρίσκει κανείς σε μία ορχήστρα. Εδώ αναφέρομαι σε αυτά συγκεκριμένα, που είναι σχετικά λιγοστά.

  1. Vienna Symphonic Orchestra (<-link. Όπου μπορώ θα δίνω και λινκς)

  Η ναυαρχίδα του είδους! Απίστευτος ήχος, απίστευτο μέγεθος, απίστευτη τιμή! Γενικά (πριν απο κάνα χρόνο) το όλο πακέτο ήταν περι τις $10,000 και πάνω απο 750 GB!!!!!!!!!

  Τα χαρακτηριστικά του είναι 4:
  α. Είναι ηχογραφημένα σε unechoic (χωρίς ηχώ) chamber που σημαίνει ότι θέλεις και κάποιο (καλό) reverb για να κάνεις τη δουλειά σου.
  Απο την άλλη έχεις παραπάνω επιλογές στον ήχο που θέλεις
  β. Είναι ΠΛΗΡΕΣ. Έχουν όλα τα όργανα, ακόμη και ΠΟΛΥ σπάνια (Contrabassoon, bass flute, κλπ). Όχι ότι συμβαίνει συχνά κάποιος να θέλει τέτοια όργανα αλλά...
  γ. Έχουν legato/portamento/glissando! Αυτό είναι το μεγάλο ατού του πακέτου και πραγματικά κάνει τη διαφορά. Σε έγχορδα και πνευστά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το πως ενώνονται οι νότες μεταξύ τους! Η VSL έκατσε και ηχογράφησε ΟΛΑ τα διαστήματα μεταξύ δύο νοτών (ντο-ντο#, ντο-ρε, ντο-ρε# ... ντο#-ρε, ντο#-ρε#,...σι-ντο) και έκανε το λογισμικό όπου ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙΣ εννόνει δύο νότες με αυτά τα μικρά intervals, κάνοντας έτσι ένα πολύ ρεαλιστικό αποτέλεσμα.
  δ. Έρχετε με το δικό της player. Δε χρειάζεσαι άλλο sampler.

  Είναι η ναυαρχίδα, πραγματικά απίστευτο και αυτό που χρησιμοποιούν οι πιο πολλοί επαγγελματίες στο γενικό χώρο των orchestral samples.

  Φυσικά, μπορεί κανείς να αγοράσει μικρότερα πακέτα, ή να πάρει μόνο τα έγχορδα, τα ξύλινα πνευστά κλπ. Άλλα η αλήθεια έιναι πως, ακριβως επειδή είναι χωρίς ηχώ θέλει δουλειά και εμπειρία για να κάνεις καλό μιξ με άλλες libraries.

  2. EastWest Quantum Leap

  Η γνωστη EWQL. Πρόσφατα (κανα δυο χρόνια δηλ) έβγαλε το δικό της player, το PLAY. Κακές γλώσσες λένε ότι δε δουλεύει και πολύ καλά σε χαμηλά συστήματα (ακόμη και quad συστήματα). Προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά ξέρω φίλους μου που το χρησιμοποιούν καλά. Είχε κάποια bugs, αλλά όσο πάει και τα φτιάχνει.

  Η ορχήστρα της EW έρχετε σε 3 (4) πακέτα: EWQL Silver, Gold and Platinum (Platinum pro).

  i. Silver: Η μικρότερη επιλογη και η φθηνότερη. ΔΕΝ είναι chromatically sampled, έχει λιγότερα velocity layers και γενικά είναι ένα προϊόν αντίστιχο με την τιμή του.
  ii. Gold: Η μεσαία επιλογή. Ηχογραφήσεις σε 16-bit. Όλα τα όργανα, χρωματικά δειγματισμένα.
  iii. Platinum: H κορυφαία επιλογή. Στα 24-bit, με 3 διαφορετικά μικρόφωνα για κάθε νότα που παίζεται είναι απλά... "πλήρες".

  Η EW για όλα τα ορχηστρικά της όργανα (και τη χορωδία της) ακολούθησε την ιδέα του να ηχογραφήσει τους ήχους σε γνωστό concert hall, και να ηχογραφήσει μαζί και την ηχώ. Άρα, όχι μόνο δε θες sampler αλλά ούτε και reverb για να φτιάξεις καλό ήχο με αυτήν την ορχήστρα. Γενικα μιλώντας είναι η πιό "εύκολη" επιλογή. Ακούγεται καλά απ'τη μάνα της.

  Φυσικά το γεγονός ότι έχει ηχογραφημένη στα δείγματα την ηχό το κάνει δύσχρηστο όταν το μιξάρεις με άλλες ορχήστρες και ήχους. Επίσης το ίδιο γεγονός σημαίνει ότι όλοι οι χρήστες έχουν πρακτικά τον ίδιο ήχο, την ίδια μίξη, και μέχρι ένα σημείο το ίδιο στυλ ακόμη!

  Έχει κάποιες επιλογες για legato κλπ, αλλά δεν είναι στο επίπεδο της παραπάνω (VSL) ορχήστρας. Έχει τις πιο γνωστές τεχνικές παιξίματος.

  3. Kirk Hunter Studios

  Παλιός γνώριμος ο Kirk, έχει κάνει πολλά πράγματα. Η ορχήστρα του θεωρείτε ως την πιο γλυκία και όμορφη γενικά και αρκετός κόσμος, επαγγελματίες και μη, χρησιμοποιούνε τα έγχορδα.

  Και αυτη η ορχήστρα έρχεται σε διάφορα πακέτα.

  i. Saphire. 4.7GB (1 DVD). H αρχική επιλογή με διάφορες ελλείψεις, αλλά βέβαια με τέτοια τιμή και μέγεθος, δε μπορεί κανείς να ζητήσει κάτι παραπάνω. $89! Μόνο ως download.

  ii. Emerald. Πάνω απο 25 GB περιέχει πολλούς ήχους, πολλές επιλογές.

  iii. Ruby. Το μεγάλο αδερφάκι της Emerald. Έχει κυρίως διαφορετικούς ήχους απο την παραπάνω επιλογή και ΑΝ ΔΕ ΛΑΘΕΥΟΜΑΙ επίσης είναι για πιο "μεγάλη" ορχήστρα, ενώ η Emerald είναι για "μικρότερη" ορχήστρα. Ο Κιρκ έκανε διάφορες ηχογραφήσεις με διάφορα μεγέθη ορχήστρας και έτσι έχει κανείς την επιλογή να παίξει μια φράση με λίγα ή πολλά 1α βιολιά (πχ).

  iv. Diamond. Η επιτομή των Kirk Hunter Studios που συνδιάζει το Ruby και Emerald.

  Οι ήχοι του Κιρκ, ΔΕΝ είναι χωρίς ηχώ, αλλά ούτε και τόσο γεμάτοι, όπως της EW. Επίσης ΔΕΝ έρχετε με δικό της player. Χρειάζεται κανείς είτε Kontakt 2/3 ή EKS24 (Logic) για να τους παίξει. Αλλά αξίζει τον κόπο! Ο ήχος είναι διαφορετικός απο τους υπόλοιπους και πιο... intimate (δε μπορώ να σκεφτώ την Ελληνική λέξη).

  4. SONiVOX / Sonic Implants
  Σχετικά παλιά εταιρία, που δε φαίνεται να έκανε όσο θόρυβο θα άξιζε. Το marketing τμήμα της αποφάσισε να μην ρίξει τις τιμές ή να κάνει προσφορές και γενικά δε κυκλοφόρησε πολύ.

  Δε κυκλοφόρησε διάφορα πακέτα για τους ίδιους ήχους, αλλά χώρισε πακέτα σύμφωνα με τα όργανα της ορχήστρας. Άρα κάποιος μπορεί να αγοράσει τα χάλκινα, ή τα κρουστά, κλπ.

  Αρκετά μεγάλο σε μέγεθος (δε θυμάμαι πόσο αυτή τη στιγμή), θέλει Kontakt 2 ή EKS24 (Logic) για να τρέξει.

  Ο ήχος των έγχορδων είναι ο πιο γνωστός και νομίζω, προσωπικά, ότι αξίζει το κόπο. Πιο ζεστος και μεστός απο τα μεγαθήρια του χώρου...

  5. Garritan Personal Orchestra (GPO)

  Το γνωστό πακέτο... Μικρό (όσο 1 DVD) φθηνό ($199) και διαδεδομένο όσο τίποτε άλλο. Είναι bundled σε διάφορα άλλα λογισμικά (finale, κλπ).

  Έχει κατηγορηθεί για κακό και "σύνθη" ήχο, αλλά να πω την αλήθεια απλά θέλει πολύ παραπάνω δουλειά. Όχι δε μπορεί να συγκρηθεί με τη VSL, αλλά στο κάτω κάτω κοστίζει και 3% της τιμής της VSL!

  Έχει πολλά διαφορετικά όργανα απο κάθε οικογένεια (όχι μόνο 1 σόλο βιολι, αλλά 3 (αν δε κάνω λάθος)), που δίνουν ποικιλία. Έρχετε με το δικό της player (ως τώρα με Kompakt player, αλλά απο φέτος με την Aria engine, που ανήκει στον Garritan). Xρειάζεται reverb για να ακουστεί καλά, και ένα απ'τα ατού της είναι η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ συνεργασία με το Finale (και το Sibelius, αλλά λιγότερο), που καθιστά την ορχήστρα αυτή ώς την καλύτερη για τέτοιο σκοπό.

  Προσωπική γνώμη είναι ότι το κλαρινέττο είναι φανταστικό! ;)

  Τέλος

  6. Synful

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ SAMPLES!

  Πρόκειται για εντελώς διαφορετική τεχνολογία. Πρακτκά είναι ένα σύνθ (με το ωραίο όνομα "physical modeling"). Απίστευτα μικρό (λιγότερο απο 500 ΜΒ όταν ακόμη και το GPO είναι πάνω απο 4000 ΜΒ).

  Το γεγονός ότι είναι physical modeling, σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές παραπάνω δυνατότητες για έκφραση. Το πρόβλημα έιναι ότι ακόμη ΔΕΝ έχει φτάσει η τεχνολογία σε τέτοια επίπεδα ώστε να πήθει ως 100% ρεαλιστικό. Αν και δεν είναι μακριά (προσωπική γνώμη).

  Φυσικά έρχετε με το δικό της player και φυσικά θέλει reverb, αν και ο player της έχει πάνω ενσωματομένο.
   
  PIANOS


  Εεε λοιπόν είναι ο τομέας με τις περισσότερες προσπάθειες και τα περισσότερα δείγματα! Σημαντικό όργανα, παντού χρησιμοποιείται... άρα;

  ;)

  Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν το ένα πιάνο απο ένα άλλο. ένα λεπτό σημείο είναι το "sympathetic resonance και το "sustain resonance". Αυτό συμβαίνει όταν κάποια χορδή του πιάνου δονειται απο τον ήχο μίας άλλης. Άν πατήσεις πολύ ελαφριά ένα ντο (πχ) και πάιξεις δυνατα και στακάτο το παραπάνω ντο, χωρίς πεντάλ, μόλις το αφήσεις θα ακούσεις την αρμονική του να δονείται στην παρακάτω νότα, που ακόμη πατάς. Αν πατάς πενταλ και πατήσεις μια νότα, πολλες ακόμη θα κινηθούν. Αυτή είναι η (ψευδο-)επιστημονική εξήγηση του τι γίνεται ακριβώς όταν παίζει ενα πιάνο κάθε φορά.

  1. Quantum Leap Pianos

  To τέρας των πιάνων.

  Θεωρείται το καλύτερο sampled πιάνο όλων των εποχών και ομολογώ ότι ο ήχος του δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό αυτή τη θεώρηση!

  Παίζει μέσω του PLAY. Είναι τεράστιο (270 GB για 4 πίανα). Είναι βαρύ για κάθε σύστημα. Στα 24-bit.

  Τα 4 πίανα μπορεί, κανείς, να τα βάλει 1-1, ή όλα μαζί. Δε χρειάζετε ο σκληρός σας να έχει τόσο πολλά μέσα. Κάποιος μπορεί να προτιμάει το Yamaha απο το Steinway, κλπ.

  Επίσης έρχετε (όπως είπα παραπάνω) με 3 ηχογραφήσεις απο 3 μικρόφωνα για την κάθε νότα. Άρα υπάρχει "φυσική" ηχώς και μπορεί κανείς να την ορίσει αν θέλει πολύ ή λίγο.

  Αυτο που λείπει είναι το sympathetic (και sustain) resonance.

  2. Garritan Authorised Steinway

  Ένα απο τα καλύτερα προϊόντα του Garritan. το έχω και είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!

  Έρχεται σε 3 εκδόσεις, ανάλογα με τα μικ. που έχει, το sample rate, κλπ.

  Η pro edition είναι ΚΑΙ σε 16 ΚΑΙ σε 24 bit. Έχει 5 μικ. Παίζει μέσω της Aria Engine και δεν έχει το παραμικρό bug. Έχει sympathetic/sustain resonance και λειτουργεί εκλπηκτικά. Είναι μεγάλο, στα 65 GB για όλα τα μικ. και 24-bit,

  Ένα "ελλάτωμα" που έχει είναι ότι στην αρχή νομίζει κανείς ότι είναι πολύ χαμήλο στην ένταση. Άλλα είναι απλά εκπληκτική η σημασία στις δυναμικές!

  3. Ivory της Synthogy

  Λίγο παλαιότερο, παραμένει σταθμός στην ιστορία των sampled pianos. Έγινε η αρχή με μια συλλογή απο 3 γνωστά πιάνο, μετά έβγαλε και το Italian grand και τώρα τα όρθια πιάνα (upright pianos).

  Έχω το αρχικό πακέτο και ομολογώ ότι ο ήχος είναι φανταστικός. Αλλά ως λιγο παλαιότερης εποχής ΔΕΝ έχει sympathetic resonance αν και έχει sustain resonance. Στον παλιό μου Η/Υ, έναν P4 2.8 GHz, 2 GB RAM δε δούλευε και πολύ καλά και μάλιστα μέσα στο Cubase ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ με κανένα τρόπο off line bouncing. Έπρεπε πάντα να είναι realtime.

  Σχετικά μεγάλο σε μέγεθος, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, κάθε πιάνο είναι 10-15 GB. Και για 1 μόνο πιάνο, είναι αρκετό αυτό.. (που δηλ, τα 270 του QL Pianos ή τα 65 του Garritan...)

  Εξακολουθεί, όμως, να έχει ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ και βαθύ ήχο και πολύ χαρακτηριστικό χαρακτήρα.

  4. Akoustic Piano

  Παλιό πιάνο, πιο παλιό απο το Ivory, ακόμη πιο πίσω στην τεχνολογία. Ο ήχος του ποτέ δε μου άρεσε, αλλά φαίνεται ότι αρέσει σε πολύ κόσμο... Δεν έχει sympathetic resonsance αν και έχει sustain resonance. Έχει κάποια στοιχεία για εφε που κάνουν λίγο πιο ρεαλιστικό το αποτέλεσμα (key noise, dumper noise, etc), αλλά και πάλι, ομολογώ ότι ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, δε μου αρέσει ο ήχος. Δε μου αρέσουν οι επιλογές που έκανε ο μηχανικός τους...

  Σχετικά μικρό, σύμφωνα με τα παραπάνω, έρχετε σε πακέτο με 4 πιάνα, ένα εκ των οποίων δε βρίσκεται αλλού, το Steingraeber 130.

  5. Galaxy II

  Ένα παραμελειμένο πιάνο, με πολύ γλυκό ήχο. Συλλογή πιάνων μάλλον. Δεν είναι τεράστια σε μέγεθος και έχουν ΟΛΑ τα τεχνικά στοιχεία που μπορεί να θέλει κάποιος (sympathetic, sustain resonance, etc).

  Για κάποιο λόγο δε πούλησε ποτέ πολύ, αν και, επιμένω, ο ήχος του είναι πολύ γλυκός. Κάνει μεγάλη χρήση διαφόρων scripts στη Kontakt engine.

  6. VSL Vienna Imperial

  Άλλο ένα "τέρας" σε θέμα μεγέθους κλπ... Τεράστιο, σπουδαίο, με πάνω απο 100 velocity layers (όπως συνηθίζει η VSL, να καλύψει όλες τις πιθανότητες), με όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά (sympathetic, sustain resonance). Στα 24-bit .

  Όπως άλλα προϊόντα της ίδιας εταιρίας, έρχετε με το δικό της player και είναι αρκετά εώς πολύ βαριά για κάθε Η/Υ...

  Τέλος

  7. Pianoteq της Modartt

  Όπως και σε κάποιο άλλο σημειο, δεν πρόκειται για sampled piano αλλά για physical modeling. Θεωρώ ότι πρόκειται το πλέον ρεαλιστικό δείγμα αυτής της τεχνολογίας! Και το καλύτερο είναι το μέγεθός του! Αντι για 270/65/50 GB αυτό είναι 15 ΜΒ! Μόνο!

  Ο ήχος είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ, και δεν έχω πρόβλημα να το προτείνω σε όποιον ψάχνει ένα πιάνο, όποιο πιάνο και να είναι αυτό.

  υπάρχει έλεγχος κάτω απο κάθε στοιχείο ενός πιάνου και του ήχου του, κάθε χαρακτηρηστικό. Χτίζεις το δικό σου ήχου. Έχει και 5 διαφορετικά μικρόφωνα που τα βάζεις όπου θέλεις και κάνεις τη δουλειά σου.

  Δεν έχει προβλήματα με μνήμη, ούτε με χώρο στο σκληρό, αλλά είναι αρκετά έντονο για το CPU σας. Παίζει αλλά σε πιο αργά συστήματα μπορεί σε γρήγορες φράσεις να μην παίζει καλά.

  Τα φανταστικά του στοιχεία είναι τα τεχνικά χαρακτηρηστικά. Δεν έχει velocity layers! Κάθε νότα που παίζεται είναι διαφορετική ανάλογα με την ένταση που χτυπάτε το πλήκτρο, αλλά και τις άλλες νότες που έχουν παιχτεί πριν, που παίζονται εκείνη τη στιγμή, το πεντάλ κλπ.

  Παράδειγμα: Αν πατήσεις στακάτο μία νότα, και ΜΕΤΑ πιάσεις το πεντάλ, αυτό μπορεί να πιάσει τον ΑΠΟΗΧΟ της νότας, όχι όλη τη νότα. Ανάλογα με το που θα πατήσει κανείς το πεντάλ, πιάνει άλλο σημείο του ήχου. Ακριβώς όπως ενα πραγματικό πιάνο.

  Ένα διαμάντι με λίγα λόγια!
   
  ALL THE REST


  Καταρχήν να ξεκαθαρίσω. Επειδή η γκάμα εδώ είναι πολύ μεγάλη, θα πηγαίνω ανα εταιρία, παρά ανα όργανο ή τύπο οργάνων, οκ;

  Υπάρχουν διάφορες εταιρίες, άλλες μικρές, άλλες μεσαίου μεγέθους που δραστηριοποιούνται στο γενικό χώρο του sampling. Κάποιες απ'αυτές έχουν αφήσει ιστορία, ένω κάποιες άλλες μόλις ξεκινήσανε...

  1. ProjectSAM

  Μια απο τις σπουδαιότερες εταιρίες στο χώρο, απο τους Maarten, vincent και Marco (αδυνατώ να θυμηθώ τα μικρά τους ονόματα...), που έχει κάνει λιγοστά, σχετικά και ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ πακέτα ήχων, όλα τους.

  Το τελευταίο τους, και πιο πρόσφατο πακέτο είναι η Symphobia ένα είδος ορχηστρικής βιβλιοθήκης ήχων, αλλά όχι με τον παραδοσιακό τρόπο. Περιέχει καινούρια αντίληψη στην ηχογράφηση, καθώς και διάφορα chords, minor, major, runs, κλπ, τα οποία θεωρούταν πεπαλαιομένα. Να που όμως τώρα η ProjectSAM γύρισε και τα έκανε ένα θαυμάσιο εργαλείο. Περιέχει επίσης ένα μεγάλο μέρος απο ορχηστρικά εφε (glissandi, tremoli, clusters, noise, etc), που είναι αδύνατον να βρεθούνε αλλού!

  Αρκετά ακριβό στα 1000 ευρώ, έρχετε μαζί με το Kontakt player, και 18 GB στο σκληρό σας δίσκο.

  Εργαλείο στο οποίο πολλοί επαγγελματίες απλά "ορκίζονται"! Μαζί τους κι εγώ, αν και δεν το έχω (ακόμη).

  ___________

  True Strike. Σε δύο πακέτα, έκαστως στα 339 ευρώ, είναι μόνο κρουστά αλλά τι κρουστά! Φανταστικοί ήχοι, λεπτομέρεια στη λεπτομέρεια, πληρότητα στα πάντα, τα πλέον χρήσιμα κρουστά. 18 και 12 GB αντίστοιχα ΘΕΛΟΥΝ να έχει κανείς κάποιο sampler για να τρέξουν.

  Ένα απο τα κορυφαία πακέτα κρουστών στην αγορά σήμερα, ακόμη και μετά απο 2-3 χρόνια που έχει κυκλοφορήσει!

  ___________
  Orchestral Brass, otherwise known as SamBrass

  Είναι τα χάλκινα της εταιρίας, άλλος ένας σταθμός στα δειγματισμένα όργανα! Καταπληκτικός, γεμάτος, ήχος, ειδικά ηχογραφημένος για χρήση με μεγάλες ορχήστρες, με τον φουλ "μπα μπα μπουμ" ήχο!

  Αν θυμάμαι καλά, δεν είναι τεράστια στο μέγεθος, αλλά θέλουν sampler.


  2. EastWest Quantum Leap

  Αναφέραμε παραπάνω την ορχήστρα της EW και τα πιάνο τους, αλλά έχει και κάποια άλλα προϊόντα που πρέπει να αναφερθούν!

  Ένα απ'αυτά είναι το SD2 (SoundDrum 2). Κρουστά και πάλι, νέα engine (h PLAY) και φαντασμαγορικοί ήχοι. Γεμάτοι, για τεράστιο ήχο στην παλέτα σας.

  Κατηγορήθηκε πολύ στην αρχή για bugs και ότι είναι πολύ βαρύ, δεν είμαι 100% σίγουρος ότι έχουν φύγει όλα τα bugs Και ακόμη λιγότερο ότι λειτουργεί σε ελαφριά συστήματα...

  Έρχετε μαζί με midi perfromance files, που απλά τα βάζεις στο sequencer σου, αντί για λούπες και τις αλλάζεις όπως θέλεις (αν και λειτουργούνε σα λούπες πρακτικά).

  σπουδαίες ιδέες, εξαιρετική ομάδα, μεγάλη εταιρία (ίσως η μεγαλύτερη στο χώρο), και ένα πακέτο που αξίζει τον κόπο.

  ______
  Symphonic Choir

  Η χορωδία του μέλοντος; Μεγάλο σε μέγεθος, περι τα 40 GB, με 3 μικρόφωνα, ηχογραφήσανε ΟΛΑ τα φωνητικά μίας χορωδίας (α,β, αι, εεεε, ι, ηη, τ, σ ,κλπ) και μετά βρήκαν τρόπο να τα ενώσουν.

  Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αλήθινο! επίσης είναι πολύ δύσκολο. Πάρα πολύ δύσκολο να το κάνεις να ακουστεί ρεαλιστικά! Και θέλει πολύ χρόνο.

  Τώρα στα αρνητικά.

  Στην τωρινή του έκδοση ΔΕΝ υπάρχει το WordBuilder (WB for short) μέσα στον player, αναμένεται update τσάμπα για τους ιδιοκτήτες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μήν δουλεύει το WB ανάλογα με το πιο sequencer χρησιμοποιείται...

  Επισης στην παλαιότερη έκδοση υπήρχε πρόβλημα στις εκτάσεις των φωνών. Οι μπάσσοι και οι σοπράνες ήταν ΠΟΛΥ ελλειπής, σε σημείο που πολύ χρήστες ήθελαν τα λεφτά τους πίσω. Υποτείθεται ότι αυτό διορθώθηκε...

  Τέλος, το portamento/legato tool του PLAY, αν και λειτουργει πολύ όμορφα στις ορχήστρες τους, ΔΕΝ λειτουργεί και πολύ όμορφα με τις χορωδίες. Θέλει κάποιο update.

  Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός αυτή τη στιγμή!

  Έχει αναφερθεί απο την VSL και τον Garritan ότι δουλεύουν σε κάποιες χορωδίες (άλλες ο καθένας), αλλά ακόμη δεν υπάρχουν δείγματα και αποδείξεις προς αυτό το συμπέρασμα (αν και στο τηλ, ο Garritan μου είχε βάλει κάποια χορωδία και είχα χαζέψει... Τώρα αν μου έκανε πλάκα... Στο κάτω κάτω υπεραστικό έπερνα...)

  Είναι ένα απο τα πακέτα που προσθέτουν τρελά στον ήχο του ιδιοκτήτη, άρα... Αξίζει τον κόπο, ότι και να πει κανείς. Και παλιά κόστιζε 1000 ευρώ, τώρα έχει κατέβει στα... 400 περίπου...

  3. Sample Modeling

  Την έχω αναφέρει και παλαιότερα (σε ένα κόμμάτι μου...; Το θυμάται κανείς;)

  Έχει αυτή τη στιγμή 2 προϊόντα (και δουλεύει στο τρίτο).

  the trumpet και το Mr. Sax.

  Και τα δύο χρησιμοποιούνε υβριδική τεχνολογία, που δανείζεται και απο τους δύο κόσμους (sampling και physical modeling) και δημιουργει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

  Δεν έχω να πω πολλά πράγματα. είναι σχετικά μικρό στο μέγεθος. Είναι αρκετά ακριβό, αφού πρόκειται για 1 όργανο μόνο, αλλά ο ήχος είναι ο καλύτερος και πιο ρεαλιστικός που μπορεί να υπάρχει!

  Δεν υπάρχει καλύτερη τρομπέτα ή σαξόφωνο, ακόμη και απο ζωντανούς οργανοπαίκτες (εεε... καλά τώρα...)

  Και για να μη νομίζεται ότι τα λέω απ'το μυαλό μου:
  http://www.samplemodeling.com/en/products_trumpet.php Δείτε και ακούστε το βίντεο και μετά πειτε μου.

  Στον παλιά μου Η/Υ τον P4 2.8 GHz, 2 GB RAM η τρομπέτα δούλευε μια χαρά. Στον καινούριο i7 πετάει, δε περπατάει!

  Για καλύτερη χρήση καλό είναι να υπάρχει κάποιο midi keyboard, ΜΕ mod wheel, και expression pedal αλλά και πάλι θέλει editing, αφου τα πάντα παίζουν ρόλο.

  4. WestGate Studios

  Παιδί του Τιμ, φαίνεται ότι έχει καιρό να φανεί και να ακουστεί. Δε ξέρω τι έγινε ακριβώς ούτε έχω τόσο στενές σχέσεις για να ρωτήσω...  ???

  Έκανε κάποια ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ σολο όργανα, κορνα, κλπ, έβγαλε κάποια άλλα και μετά σταμάτησε να βγάζει...

  Ο ήχος πολύ ζεστός, πολύ κοντινός σε αυτό που ξέρουμε εμείς, και πολυ όμορφα παίζεται. Με τεχνικά χαρακτηριστικά και πολύ καλές ηχογραφήσεις είναι μια καλή προσθήκη στην παλέτα κάποιου. Ειδικά αφού δεν υπάρχουν εναλακτικές πολλές.

  (Γενικά κάποιος που βγάζει πακέτα με ΣΟΛΟ όργανα, συνήθως κάνει καλύτερη δουλειά απο κάποιον που βγάζει μια ολόκληρη ορχήστρα. Η αφοσίωση σε συγκεκριμένο στόχο λειτουργεί καλά!)

  5. Wallander Instruments

  Ο Σουηδος φίλος (μου), ο Arne, που για να μην γίνει ένα με τις στατιστικές αυτοκτωνιών στη Σουηδια (κάναμε πλάκα, ότι όλοι οι Σουηδοί ασχολούνται με δημιουργηκά επαγγέλματα και μου έλεγε ότι το κάνουν για να μην αυτοκτωνήσουν!  ;D), έχει φτιάξει ένας ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!

  Δεν είναι samples, και ΔΕΝ ΕΧΕΙ strings (θέλει πολύ research). Αλλά τα χάλκινα ειδικά, και λιγότερο τα ξύλινα είναι φανταστικά. Το όλο πακέτο είναι λιγότερο απο 0.5 GB και είναι Interactive Audio Synthesiser, όπως τα λέει ο ίδιος.

  Ο ήχος που βγάζει το σύνθ του είναι πραγματικά μοναδικό. Γενικό παράπονο (όπως με όλες τις περιπτώσεις συνθ ΕΚΤΩΣ ΤΟΥ PIANOTEQ) ότι δεν είναι 100% ρεαλιστικό. Εγώ θα απαντούσα ότι εξαρτάται απο τον οργανοπαίκτη.

  Με ένα wind controller (breath controller) μπορείς να παίξεις πραγματικά καταπληκτικές φράσεις! Απλά ακούστε τα ντέμο.

  Και το καλύτερο τώρα: Για όσουν έχουν iPhone! Με $5 παίρνεις το WiVi Band και παίζεις μουσική στο iPhone σου! Τσεκάρετε τον πληκτρά των Dream Theater λίγο και τρελαθείτε, όπως τρελάθηκε κι αυτός:
  http://www.youtube.com/watch?v=Gn_uBjKTnkQ&eurl=http%3A%2F%2Fwww.wallanderinstruments.com%2F&feature=player_embedded
   
  ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


  Ήταν χρήσιμο αυτό που έκανα; Ελπίζω αλλίως έκαψα ένα καλό 8ωρο και τον ύπνο μου (αλλά και πάλι δεν άντεχα να δουλέψω άλλο στα ίδια και τα ίδια...  :P)

  1. Οι γνώμες είναι καθαρά προσωπικές! Δε σημαίνει ότι είναι σωστές. Ελπίζω να είναι φανερό πια στοιχεία αποτελούν προσωπική γνώμη και ποια είναι απλά "γεγονότα". Τα μεγέθη είναι πραγματικά γεγονότα, που ελπίζω να είναι σωστα σε γενικές γραμμές. Τα "τεράστιο", ή "τέρας" είναι προσωπικά στοιχεία, και δεν είναι απαραιτήτως κακά ως χαρακτηρισμός! Ειδικά το "τέρας" το χρησιμοποιώ ως επι το πλείστων για το μέγεθος της κάθε βιβλιοθήκης.

  2. Προφάνως κάτι θα έχω ξεχάσει... Πιθανών να μην το ξέρω κι όλας. Αν είναι εδώ είμαι συνεχίζω κάποια άλλη στιγμή. Περιορίστηκα σε καθαρά ορχηστρικούς ήχους!


  Τώρα

  Τώρα

  Ελπίζω ότι κάτι σαν το παραπάνω θα βοηθήσει κάποιον να διαλέξει σε μία πιθανή αγορά. Αλλά ΚΑΤ'ΟΥΔΕΝΑ ΛΟΓΟ δεν αναλαμβάνω ευθήνη για οτιδήποτε. Μεγάλοι άνθρωποι είστε (μάλλον) άρα η ευθήνη δική σας! Οκ;

  Για να διαλέξετε την επόμενή σας αγορά καλό θα ήταν να σκεφτείτε:

  α. Τι ήχους θέλετε; Αν θέλετε κρουστα πάτε για SD1/2 ή True Strike. Αν θέλετε πιάνο, άλλες επιλογές, κλπ.
  β. Ανάλογα με τον Η/Υ που έχετε, τον χώρο που έχετε στον σκληρό και το σύστημά σας. Προφανώς αν δεν έχετε χώρο στο σκληρό δε μπορείτε να πάρετε τα QL Pianos. Ούτε όλη τη VSL Suite.
  γ. Ανάλογα με την τιμή. Συνήθως για να αγοράσει κανείς τη VSL θέλει και ένα καινούριο Η/Υ μαζί. Το ίδιο για τα πιάνα της QL, ή τουλάχιστον καινούριο σκληρό. Αν σκοπέυεται να επεκταθείτε, μπορεί να είναι καλύτερα να αγοράσετε μια και καλή κάτι καλό, αν νομίζεται ότι θα μείνετε για πολύ καιρό στάσιμοι, κάτι μικρότερο. Αν είναι να βγάλετε χρήματα... βάλτε χρήματα. Απλός νόμος: (Συνήθως) όσα πιο πολλά βάλεις, τόσα πιο πολλά θα βγάλεις... (αν και δεν πάει αναλογικά, ισχύει ότι δύσκολα θα βγάλεις gig με το GPO, αλλά με δείγματα και ντέμος απο την EW έχεις άλλες πιθανότητες).
  δ. Ανάλογα με τα ντέμο που θα ακούσετε: Σας εντπυωσίασε κάτι; Άρα αξιζει. ΠΡΟΣΟΧΗ! Κάποιες εταιρίες βάζουν τους καλύτερους με τα καλύτερα συστήματα να κάνουν ντέμο (λογικό). Έλα που όμως αυτό σημαίνει ότι εσύ ακούς ένα αποτέλεσμα απο ένα τεράστιο στούντιο με κάτι ηχεία να, και mastering suites, κλπ και μετά αγοράζεις το πακέτο και ψάχνεις να δεις πως στο Δία το έκανε αυτό... EW και VSL το κάνουν αυτό. Αντίθετα ο Garritan, Sample modeling, Pianoteq Και άλλες μικρότερες εταιρίες έχουν μυριάδα απο User demos και άρα πιο ρεαλιστικά δείγματα του τι μπορεί να γίνει. Ειδικά ο Garritan έχει πάνω απο 1000 demos. Για όλα τα γούστα και όλες τις ικανότητες! Ανοιχτόμυαλος άνθρωπος!
  ε. Επιπρόσθετα έξοδα. Πέρα απο την υπολογιστική δύναμη, μήπως ένα πακέτο θέλει και κάποιο Sampler? Μήπως κάποιο θέλει reverb? κλπ...

  ____________________

  Για κάθε απορία, εδώ είμαι.

  Επίσης, ότι θέλετε να ρωτήσετε τις εταιρίες: Είναι απλοί άνθρωποι, που θέλουν να πουλήσουν και συνήθως πολύ προσβάσιμοι. Αν για κάποιο λόγο υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μπορώ να επικοινωνίσω εγώ. Έχω τα στοιχεία απο τους πιο πολλους απο τους παραπάνω, και με ξέρουν... άρα καλύτερα αποτελέσματα.

  Αν και αμφιβάλω ότι θα υπάρχει κάτι που δε θα μπορεί να λυθεί δια τις κλασσικής οδού (support ticket σε περίπτωση bug, ή e-mail σε customer service σε άλλη περίπτωσή).

  _________________

  Και να επαναλάβω:

  ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΥΘΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙς ΑΓΟΡΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ! ΕΓΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩΣΑ. ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΤΕ ΤΙΣ

  ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΓΝΩΜΕΣ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΕΣ ΕΤΣΙ. ΣΑΝ ΜΙΚΡΟ REVIEWS.

  Feedback χρήστη

  Πρόταση

  Δεν υπάρχουν σχόλια.  Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

  Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

  Δημιουργήστε λογαριασμό

  Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

  Δημιουργία λογαριασμού

  Σύνδεση

  Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

  Σύνδεση

×
×
 • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου