Προς το περιεχόμενο
  • Το σήμα της ηλεκτρικής κιθάρας


    blue
    Ημ/νία: 13:24 - 17/02/09
    Εισαγωγή: Εισαγωγή στον ήχο.

    Συχνά συζητάμε για το πώς επηρεάζει κάθε στοιχείο της αλυσίδας μας το σήμα της κιθάρας μας, αλλά δεν έχω δει μέχρι στιγμής κάτι που να περιγράφει τί είναι αυτό το σήμα και σε ποιά μετρήσιμα μεγέθη υφίσταται αυτή την επίδραση.

    Αυτό το μίνι αρθρο στοχεύει στην οσο το δυνατό λιγότερο μαθηματικοποιημένη πλην όμως σαφή εξήγηση του τί είναι το σήμα της κιθάρας και ποιά μεγέθη το χαρακτηρίζουν.

    Ολοι  έχουμε δει μια ηχογραφημένη κυματομορφή της κιθάρας μας.Σε μια κυματομορφή αναπαρίσταται το πλάτος του σήματος (καθετος αξονας) σε συνάρτηση με το χρόνο (οριζοντιος αξονας).Το πλάτος υποδηλώνει την ένταση (loudness) του σήματος.

    Η πρώτη εικόνα δείχνει την κυματομορφή μιας ανοιχτής χορδης της κιθαρας και θα μπορούσε να αποτελεί μια ζουμαρισμενη εκδοχη της δεύτερης εικόνας .

    http://i78.photobucket.com/albums/j113/bluebx/Figure1.gif

    http://i78.photobucket.com/albums/j113/bluebx/figure2.gif

    Μια διαφορετική απεικόνιση του σήματος της κιθάρας είναι στο πεδίο των συχνοτήτων,οπου πλεον στον οριζόντιο αξονα μετραμε τη συχνότητα και στον κάθετο το πλάτος.Μια τετοια εικόνα αποτελεί το φάσμα του σήματος και ουσιαστικα δειχνει το αρμονικό περιεχομενο μιας νοτας (ή ενός ήχου γενικότερα).

    http://i78.photobucket.com/albums/j113/bluebx/spectrum.jpg

    Μια μουσική νότα μπορεί να τη μετράμε με το κουρδιστήρι μας σε μια συγκεκριμένη συχνότητα (πχ η Λα στα 440 Hz) ,αλλα περιεχει ένα πληθος άλλων συχνοτητων .Τα 440 Hz στο παραδειγμα είναι η θεμελιώδης συχνοτητα της νότας και οι υπόλοιπες συχνοτητες που παρατηρούνται στο φασμα αποτελούν τους αρμονικούς αυτής.To πλήθος και η ένταση των αρμονικών καθορίζουν τη χροιά ενός ήχου.

    Γιατί μας ενδιαφέρουν αυτά?Επειδή κάθε πετάλι που προσθέτουμε στην αλυσίδα μας επιδρα σε καποιο ή καποια από αυτά τα μεγέθη (ή και άλλα ) ,διαμορφώνοντας τον ηχο μας.
    Για παράδειγμα το EQ επιδρά στο φάσμα τονίζοντας ή καταστέλλοντας καποιους αρμονικούς (συχνότητες),το overdrive αυξάνει την ένταση (level) και προσθέτει αρμονικούς στο φάσμα (gain),το octaver με μια συγκεκριμενη διαδικασία δημιουργεί και ενισχύει τη διπλάσια της θεμελιωδούς συχνότητας (οκτάβα).

    Αν υπαρξει ενδιαφέρον θα γραψω αναλυτικότερα για κάθε εφφέ,ελπίζω να δοθηκε μια βαση που να μην την αντιλαμβάνεστε ως βαρετή.:)

    Feedback χρήστη

    Πρόταση

    Δεν υπάρχουν σχόλια.



    Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

    Δημιουργήστε λογαριασμό

    Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

    Δημιουργία λογαριασμού

    Σύνδεση

    Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου