Προς το περιεχόμενο
 • Logic Studio 9


  anonimosblueblackbox
  Από τον: Anonimos Ημ/νία: 14:04 - 09/10/09
  Εισαγωγή: Κριτική παρουσίαση της νέας σουίτας προγραμμάτων για το μουσικό και το συνθέτη από την Apple.

  Logic Studio 9
  Ανεξάρτητα από την αιώνια διαμάχη ανάμεσα στα PC και τα Mac, το Logic Studio είναι μακράν το πληρέστερο και ελκυστικότερο πακέτο λογισμικού για τον σύγχρονο μουσικό και συνθέτη, συνδυάζοντας εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Αξίζει από μόνο του να οδηγήσει κάποιον στην αγορά ενός Mac; Οπωσδήποτε.

  http://www.noiz.gr/images/arthra/LogicThree.jpg

  Εισαγωγή
  Με το Logic Studio, η Apple προωθεί την ιδέα της ολοκληρωμένης σουίτας που θα εξυπηρετήσει τον επαγγελματία μουσικό και συνθέτη σε όλα (σχεδόν) τα στάδια της μουσικής παραγωγής. Έχοντας σαν σκοπό να "κτυπήσει" την πάλαι-ποτέ παντοδυναμία των ProTools στη νευραλγική αμερικανική αγορά, δίνει σε ένα και μόνο πακέτο κάμποσα προγράμματα, μερικά από τα οποία να είναι μοναδικά στο είδος τους.

  Το Logic Studio περιλαμβάνει :
  - Την εφαρμογή Logic Pro, ένα κλασικό (timeline) DAW γενικής χρήσης.
  - Την εφαρμογή Main Stage 2, αντίστοιχης λειτουργικότητας με το V-Stack της Steinberg (αλλά κατά πολύ καλύτερο).
  - Την εφαρμογή Soundtrack Pro 3, η οποία παρέχει μία σειρά σημαντικών βοηθημάτων για τον συγχρονισμού ηχητικού και οπτικού σήματος.
  - Την εφαρμογή WaveBurner, αντίστοιχης λειτουργικότητας με το CD Architect της Sony (για audio cd authoring).
  - Την εφαρμογή Compressor, για encoding άριστης ποιότητας σε μία πλειάδα ψηφιακών φορμά.
  - Την εφαρμογή Impulse Response Utility, για την αρχειοθέτηση και επεξεργασία δειγμάτων impulse responses (για μονάδες εφέ που χρησιμοποιούν αυτή τη τεχνολογία).
  - Την εφαρμογή Apple Loops Utility, για τη μετατροπή οποιουδήποτε audio αρχείου στο φορμά Apple Loops, που είναι συμβατό με το Logic αλλά και το Garageband.
  - Την εφαρμογή Batch Monitor για την παρακολούθηση εργασιών batch processing (μετατροπών κλπ).

  Το ίδιο το Logic Pro είναι μία σουίτα από μόνο του, περιλαμβάνοντας δεκάδες soft synths και εφέ, τα οποία δεν είναι καθόλου του "σωρού" όπως σε ορισμένα άλλα προγράμματα, αλλά καταξιωμένα στο είδος τους (όπως το reverb Pristine Space και το sampler EXS-24). Τέλος, η Apple έχει στριμώξει στα DVD εγκατάστασης του Logic μερικές χιλιάδες λούπες και synth patches για τα όργανα του Logic, μαζί με τρία ολοκληρωμένα τραγούδια διαφορετικών καλλιτεχνών/συγκροτημάτων.

  Εγκατάσταση και πρώτη εντύπωση
  Το Logic Studio 8 ερχόταν σε ένα μεγάλο μαύρο κουτί που περιλάμβανε μερικά βιβλια οδηγιών εκτός από τα DVD εγκατάστασης. Η κατάσταση έχει αλλάξει πλήρως στην έκδοση 9 - το κουτί έχει πραγματικά μικρύνει, τα βιβλία έχουν εξαφανιστεί και στη θέση τους υπάρχουν μερικά βιβλιαράκια 12x12 εκ. (το μεγαλύτερο έχει 170 περίπου σελίδες) που περιλαμβάνουν μία εικονογραφημένη αλλά επιγραμματική παρουσίαση διαφόρων βημάτων προς την ανακάλυψη των δυνατοτήτων του προγράμματος. Δεν μπορώ να πω ότι χάρηκα με αυτή την εξέλιξη, αλλά φάνταζε αναπόφευκτη αφού κανείς πλέον δεν προτιμά να τυπώνει τα βιβλία οδηγιών των προγραμμάτων μουσικής παραγωγής στην πληρότητά τους.

  Αμέσως μόλις έφθασε στο γραφείο μου το Snow Leopard (το νέο λειτουργικό σύστημα της Apple), προχώρησα στη διαδοχική εγκατάσταση του συστήματος (30 λεπτά περίπου) και του Logic Studio (άλλα 30 λεπτά). Σύμφωνα με τις προτιμήσεις μου, έκανα αντίγραφα των εννέα(9) dvd στο σκληρό δίσκο του Mac, προκειμένου να μην χρειάζεται να κάθομαι "πάνω από το μηχάνημα" κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από 30 περίπου λεπτά. Όπως και στην έκδοση 8, η υπερ-πλήρης εγκατάσταση απαιτεί περίπου 60 GB στο δίσκο του υπολογιστή.

  http://www.noiz.gr/images/arthra/LogicTwo.jpg

  Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς, είναι ότι στο desktop δημιουργείται ένα εικονίδιο που γράφει "The Numbers Game.locic", το οποίο αποτελεί shortcut για να τρέξει το πρόγραμμα και αυτομάτως να φορτώσει ένα κομάτι των Thievery Corporation, γεμάτο με lo-fi samples που μόνο τις δυνατότητες του προγράμματος δεν σε αφήνουν να εκτιμήσεις.

  Αναζητώντας στο "Demo Content" DVD, βρίσκει κανείς ένα τραγούδι των "The Killers" (το Spaceman) το οποίο και φόρτωσα από το ίδιο το DVD, έτσι.. σε μία προσπάθεια να κρασάρω το Logic...κάτι που φυσικά δε συνέβη: χρειάστηκε λίγα λεπτά για να το φορτώσει από το πάν-αργο DVD reader, αλλά αμέσως μετά το κομάτι ρόλαρε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. 81 audio tracks, συν ένα βίντεο που παίζει παράλληλα (συγχρονισμένο), με κάμποσα εφέ στα επιμέρους tracks, και οκτώ διαφορετικά στα busses... αλλά το Logic δεν έδειξε πουθενά μεγαλύτερη αξιοποίηση από το 50% της CPU. Ο ήχος, τέλεια μιξαρισμένος (ή μήπως θα έπρεπε να πω "μαστεραρισμένος";), με τους παλαβούς Killers να χρησιμοποιούν (για μερικά μέτρα) πέντε ταυτόχρονα tracks για το.. μπάσο.

  Κάπου εδώ, συνειδητοποιεί κανείς ότι η ιδέα της "ολοκληρωμένης σουίτας" δεν είναι διόλου θεωρητική - το κομάτι των Killers είναι τελειωμένο από κάθε άποψη και ακούγεται άψογο. Περνούν μερικά λεπτά μέχρι κάποιος να συνειδητοποιήσει ότι όλα αυτά έχουν γίνει μέσα στο ίδιο και μοναδικό πρόγραμμα.

  Λίγο βαθύτερα
  Το user interface δε φαίνεται να έχει αλλάξει διόλου από την έκδοση 8, κάτι που δημιουργεί την αρχική πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν νέα χαρακτηριστικά, αλλά αυτό δεν ισχύει όπως θα δούμε. Προσωπικά, δεν ικανοποιούμαι από το user interface του Logic: είναι μία κακόγουστη (αισθητικά) και παράξενη (λειτουργικά) ανάμιξη της λογικής που είχε το πρόγραμμα όταν έτρεχε σε PC, με τα συνήθη γραφικά της Apple. Το αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη μου, δε λειτουργεί: όλος αυτός ο συνωστισμός στην οθόνη (η οποία καλά θα κάνει να είναι 24άρα τουλάχιστον) απέχει πολύ από την απλότητα που πρωτιμώ σε άλλα προγράμματα, τα οποία αποκαλύπτουν τα περισσότερα χαρακτηριστικά τους κατόπιν αιτήματος, αντί να τα βάζουν σε άμεση θέα όπως το Logic.

  Όμως, αυτή η επιλογή δεν είναι τυχαία: μετά το Tracktion έχει επικρατήσει στην αγορά η αντίληψη ότι οι χειριστές τέτοιων προγραμμάτων έχουν ψυχολογικές επιφυλάξεις να κάνουν ένα (ή δύο) κλικ παραπάνω, οπότε προσπαθούν όλοι να χωρέσουν τα πάντα σε μία οθόνη. Ουφ...

  Στα πλαίσια της προσπάθειας να "ικανοποιηθούν όλοι" πρέπει να αποδωθεί και το κύριο νέο χαρακτηριστικό του Logic : η τεχνολογία Flex. Αυτή παρέχει ένα σύνολο εργαλείων και επιλογών για "ελαστική" μεταχείριση οποιασδήποτε κυμματομορφής, προκειμένου να μπορεί κανείς να συγχρονίσει οτιδήποτε με οτιδήποτε (υποθέτω, αναζητώντας την τέλεια λούπα). Παρ' ότι δεν έχω τέτοια ενδιαφέροντα, ομολογώ ότι είναι πολύ εντυπωσιακό: φανταστείτε ένα τραγουδιστή να ξεστομίζει πέντε συλλαβές και εσείς να μπορείτε να πάρετε το κομάτι της κυμματομορφής που σχετίζεται με κάθε μία από τις συλλαβές, και να το συγχρονίσετε με πέντε (αντιστοίχως) κτυπήματα ενός snare... χωρίς να αλλάξει ο τόνος στον οποίο τραγούδησε. Το εργαλείο Flex μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορα modes, προκειμένου να ανταποκρίνεται περισσότερο κατάλληλα σε κυμματομορφές από φωνή, ή κιθάρα, ή τύμπανα ή...

  Στο Logic έχει γίνει επίσης μία προσπάθεια βελτίωσης του τρόπου με τον οποίο εργάζεται κανείς, μέσω της βελτίωσης διαφόρων εργαλείων τα οποία η Apple ονομάζει Production Tools. Αυτά είναι ανομοιογενή: άλλο επιτρέπει την εκλεκτική μεταφορά tracks από το ένα project στο επόμενο, άλλο επιτρέπει οποιοδήποτε τμήμα κυμματομορφής να μετατραπεί σε sample instrument, άλλο δίνει τη δυνατότητα εμφάνισης guitar tabs (δυστυχώς δεν είμαι κιθαρίστας για να το εκτιμήσω αυτό) κλπ.

  Αυτοί που όντως είναι κιθαρίστες, θα χαρούν να μάθουν ότι η Apple έχει συμπεριλάβει τη δική της σουίτα εφέ και ψευδοενισχυτών (τα ονομάζει Guitar Gear) και παίζοντας μαζί τους διαπίστωσα ότι είναι χρήσιμα μεν, αλλά κατώτερα ηχητικά από το Guitar Rig, όπως είναι λογικό άλλωστε εφ'όσον μόλις άρχισαν να ασχολούνται με κάτι τέτοιο.

  Αξιοσημείωτες βελτιώσεις έχουν γίνει στο MainStage 2. Δεν αναφέρομαι στο playback ή loopback recording (καιρός ήταν), αλλά στη δυνατότητα για πολυ-ανάθεση της λειτουργικότητας των χειριστηρίων (multimapping), όπου κάποιος μπορεί να αναθέσει σε ένα και μόνο χειριστήριο να ελέγχει διαφορετικές παραμέτρους σε διαφορετικά "όργανα"...χμμ...ο Keith Emerson θα το εκτιμούσε δεόντως.

  http://www.noiz.gr/images/arthra/LogicOne.jpg

  Μαζί με τα παραπάνω, η Apple δηλώνει ότι έχει περιλάβει περισσότερα από 200 νέα χαρακτηριστικά στο Logic, αλλά - όπως γίνεται με τα περισσότερα προγράμματα - ανάλογα με τον τρόπο που εργάζεστε, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα δείτε ποτέ τα περισσότερα από αυτά. Δείτε όμως την θετική άποψη: ότι θα περάσουν πολλά χρόνια πριν θελήσετε να κάνετε κάτι που να μη το κάνει αυτό το πρόγραμμα.

  Συμπεράσματα
  Θα ήταν σκόπιμο να ξεκαθαρίσω ότι δεν πιστεύω στις μονολιθικές πλατφόρμες για οποιοδήποτε είδος computing. Όσο πιστός και αν θέλει κάποιος να παραμείνει στην ιδέα ότι "εγώ χρησιμοποιώ μόνο το ΤΑΔΕ", είναι βέβαιο ότι θα οφεληθεί από την επέκταση του εξοπλισμού του. Για παράδειγμα, θεωρώ ότι μόνο κουτό πείσμα θα κρατήσει έναν Mac user με μουσικά ενδιαφέροντα μακρυά από το FL Studio ή το Acid, ενώ αντίστοιχης κλάσης θα ήταν η προσπάθεια ενός PC user να κρατηθεί μακρυά από το Logic Studio.

  Ακόμη και αν δεν χρειάζεται κάποιος ένα - ακόμη - DAW, το Logic είναι μία εξαιρετικά ισχυρή πλατφόρμα για audio editing ή audio processing, περιλαμβάνοντας κλασικά και καταξιωμένα soft synths και effects, απίστευτα πολλές λούπες και ήχους, συν τη δυνατότητα να τα συνδυάσει κάποιος όλα αυτά προκειμένου να δώσει σε ένα κομάτι εκείνο το "διαφορετικό" ηχητικό συστατικό που όλοι αναζητούμε.

  http://www.noiz.gr/images/arthra/LogicFour.jpg

  Προσθέστε στα παραπάνω το ότι περιβάλεται από καμιά δεκαριά βοηθητικά και κύρια προγράμματα (για διαδικτυακή συνεργασία, live performance, συγχρονισμό ήχου και εικόνας, audio cd authoring, επεξεργασία impulse responses) και ξέρετε για ποιο λόγο το ποσό των 500 δολαρίων που ζητά η Apple είναι μάλλον συμβολικό. Δυστυχώς για τον ανταγωνισμό, το Logic Studio κάνει πράγματα όπως το Cubendo να φαντάζουν πανάκριβα, με το Sonar να σώζεται λόγω της λογικής τιμής του και τα Ableton Live και Acid να σώζονται λόγω του γεγονότος ότι ενσωματώνουν τις αποκλειστικά δικές τους νοοτροπίες/προσεγγίσεις για το ζήτημα της σύνθεσης.

  Σίγουρα, το Logic απαιτεί ένα Mac για να τρέξει και - ως εκ' τούτου - κλειδώνει για πάντα τον κάτοχό του στο κόσμο της Apple, αλλά.. μιλώντας με διάφορους που ασχολούνται επαγγελματικά με τη σύνθεση.. ποσώς τους ενδιαφέρει αυτό το "πρόβλημα".. άλλωστε θυμούνται άριστα την εποχή που για να τρέξεις Cubase έπρεπε οπωσδήποτε να έχεις... Atari ST.

  Υπάρχει μία μερίδα κοινού που δεν θα ικανοποιηθεί με το Logic: εκείνοι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη τεχνολογία για να πειραματιστούν στον κενό χώρο ανάμεσα στις προσωπικές τους ελλείψεις μουσικών γνώσεων. Οι υπόλοιποι θα βρουν εδώ όλα όσα χρειάζονται για να "βγάλουν" έναν ολόκληρο δίσκο. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σουίτα προγραμμάτων που συνοδεύει το Logic, προκειμένου να προσθέσουν σημαντικό ηχητικό υλικό στη συλλογή τους, ακόμη και αν χρησιμοποιούν κάποιο άλλο πρόγραμμα, κάποιας άλλης ίσως πλατφόρμας.

  Feedback χρήστη

  Πρόταση

  Δεν υπάρχουν σχόλια.  Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

  Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

  Δημιουργήστε λογαριασμό

  Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

  Δημιουργία λογαριασμού

  Σύνδεση

  Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

  Σύνδεση

×
×
 • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου