Προς το περιεχόμενο
  • Rubber Bridge Guitars


    odis13

    Αν παρακολουθείτε guitar-related περιεχόμενο online ίσως έχετε τελευταία δεί να αναφέρεται ο όρος "rubber bridge guitar". Πρόκειται για μια σχετικά νέα μόδα, της οποίας η βασικη ιδέα είναι αρκετά απλή – πρόκειται για ακουστικές (συνήθως) κιθάρες όπου η γέφυρα/saddle, τυπικά φτιαγμένη από κόκκαλο ή κάποιο παρεμφερές  πλαστικό, έχει αντικατασταθεί από ένα κομμάτι καουτσούκ (rubber).

    image.png.e9dabef8fe06b6bcb18b7f6216aa343b.png

    H '50ς Kay του Ariel Posen, τροποποιημενη με rubber bridge και rails μαγνητη απο τον Reuben Cox.

     

    Το αποτέλεσμα είναι κάτι που εύκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί. Μιας και το λάστιχο/καουτσούκ είναι πολύ πιο μαλακό από το κόκκαλο, ο ήχος γίνεται αυτομάτως muted, σαν να παίζεις μόνιμα με palm muting τεχνική. Η ένταση πέφτει δραματικά, το sustain μειώνεται σε επίπεδα pizzicato βιολιού και τα πρίμα εξαφανίζονται τελείως. Χαρακτηριστικά που συνήθως δεν θα θεωρούσαμε ιδιαίτερα επιθυμητά.

     

    Πως κατέληξε λοιπόν αυτός ο ήχος να γίνει το τελευταίο craze του indie guitar world? Ο ήχος των rubber bridge guitars παίζει φάτσα κάρτα σε κομμάτια καλλιτεχνών όπως οι Wilco, η Phoebe Bridgers και ο Ariel Posen μέχρι και μεγαθήρια της pop όπως η Taylor Swift, ειδικά με τον indie-folk-rock ήχο των 2020s να έχει γίνει συνώνυμος σχεδόν με τις rubber bridge guitars. Το YouTube έχει κατακλυστεί από tutorials για rubber bridge conversions, ενώ και «έτοιμα» μονταρισμένα όργανα μπορούν να βρεθούν εύκολα στο Reverb από διάφορους πωλητές.

    Η ιστορία ξεκινάει με τον Reuben Cox, ένα luthier βασισμένο στο LA. Η όλη φιλοσοφία του Cox, που αποτυπώνεται στο μαγαζί του (The Old Style Guitar Shop) και στα όργανα που προσφέρει, περιστρέφεται γύρω από ιδιόμορφες προσεγγίσεις που παντρεύουν το vintage με το lo-fi με μια up-cycle, DIY προσέγγιση. Επισκευάζει και τροποποιεί με μη-συμβατικούς τρόπους παλιά, φτηνά όργανα σε ένα διαρκές κυνήγι για quirky, new and interesting tones και τα δημιουργήματά του έχουν βρεθεί στα χέρια μιας τρομερά εντυπωσιακής λίστας καλλιτεχνών. Bob Dylan, The Rolling Stones, Taylor Swift, Jeff Tweedy/Wilco, Phoebe Bridges, The National, Blake Mils, Ariel Posen, Andrew Bird και πολλοί άλλοι...

     

    image.png.cad4fd3000d2d2f70331811089e49c85.png

    Ο Reuben Cox στο μαγαζι του, με μια απο τις rubber bridge guitars του στα δεξια.

     

    Μία λοιπόν από τις συνταγές του που πιάστηκε ιδιαίτερα είναι οι rubber bridge guitars, όπου έχουμε ως βάση μια ακουστική κιθάρα στην οποία το saddle έχει αντικατασταθεί από ένα κομμάτι rubber. Οι κιθάρες αυτές είναι συνήθως μικρές παλαιές parlor (Harmony, Silvertone, Kay κλπ), ή και νέες (σκεφτείτε Recording King, Jim Dandy κλπ.), συχνά με floating bridges & trapeze tailpieces καθώς βολεύουν στην μετατροπή.

     

    image.png.b014523fcc11aaa4355311163944ac1d.png

    Μερικες απο τις rubber bridge guitars στο Old Style Guitar Shop.

     

    Απαραίτητο δεύτερο συστατικό ένας μαγνήτης. Οι κιθάρες αυτές είναι ακουστικές μεν, αλλά πιο συχνά χρησιμοποιούνται σαν ηλεκτρική, με τα ανάλογα effects; για το σκοπό αυτό χρειάζεται ένας μαγνήτης τύπου ηλεκτρικής, με τον Cox να τείνει προς high output, ceramic rails humbuckers ως  πιο κατάλληλους δεδομένου του χαμηλού αρχικού σήματος λόγω dampening, παρά τυπικούς acoustic sound hole pickups. 

     

    Tέλος οι χορδές ηλεκτρικής, ώστε να δουλεύουν στο βέλτιστο με τους μαγνήτες, συχνά flatwound μαλιστα, έρχονται να προσθέσουν την τελευταία νότα στην dark and moody ακουστική συνταγή.

     

    image.png.c02cb4fe9ba871246591e7a0a59dc16f.png

    Double the pickups, double the fun. Rubber bridge parlor από τον Jake Wildwood, με ένα rails humbucker και ένα gold foil μαγνήτη.

     

    Το appeal νομίζω είναι διττό. Από τη μία, αυτές οι κιθάρες προσφέρουν ένα μουντό, ξύλινο και ξηρό ακουστικό ήχο που θυμίζει ηχογραφήσεις από παλαιότερες εποχές, με τον χαρακτήρα παλαιών blues να έρχεται άμεσα στο νου. Από την άλλη ο ήχος αυτός αποτελεί φαινομενικά εξαιρετική βάση για indie-rock ήχους, παντρεμένος με overdrive, delay και reverb κατά την Phoebe Bridges σχολή για ένα πρωτόγονο ηλεκτρικό αποτέλεσμα που μπορεί να βρει εφαρμογή σε χίλια δυο μουσικά μονοπάτια.

     

    Φυσικά πρεπει να αναφέρουμε ότι η ιδέα μιας “muted” γέφυρας δεν είναι νέα. Ενσωματωμένα bridge mutes, με «μαξιλαράκια» από αφρολέξ ή καουτσούκ έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί από διάφορους κατασκευαστές. Η Fender το είχε αποπειραθεί με τις Jaguar, η Gretsch επίσης, η Rickenbacker στα 4000 series μπάσα, με σχετικά παραπάνω επιτυχία κιόλας…και φυσικά rubber mutes για καθαρά χρηστικούς λόγους μείωσης της έντασης κατά την εξάσκηση είναι ευρέως διαδεδομένα στην οικογένεια του βιολιού. Αλλά εδώ μιλάμε συγκεκριμένα για την στυλιζαρισμένη υλοποίηση του Cox με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που περιέγραψα παραπάνω και η οποία έχει αρχίσει να καθιερώνεται και εκτός του indie-rock ήχου.

     

    Aς ακούσουμε λοιπόν μερικα κομμάτια, από solo guitar pieces του Ariel Posen μέχρι σύγχρονο indie rock, στον ήχο του οποίου έχει πλέον καθιερωθεί η rubber bridge.

     

    Ariel Posen – Tumble Away

     

    Maddison Cunningham – Song in my Head

     

    Phoebe Bridgers – Garden Song


    Wilco – An Empty Corner

     

    To ωραίο με τις rubber bridge κιθάρες είναι η προσβασιμότητα τους – είναι αρκετά εύκολο να μετατρέψεις μια υπάρχουσα κιθάρα. Οι πιο ολοκληρωμένες λύσεις περιλαμβάνουν ένα saddle, ή και ολόκληρη γέφυρα κομμένη από κάποιο συμπαγές κομμάτι καουτσούκ (όπως ένα jewellers block). Μπορείς όμως επίσης να «ντύσεις» μια υπάρχουσα γέφυρα, ειδικά κάποια tune-o-matic τύπου, με ένα λεπτό στρώμα πλαστικού (κομμένο πχ από ένα λάστιχο αιμοληψίας) πάνω από τα μεταλλικά saddles. Στην τελική ακόμα και ένα κομμάτι αφρολέξ σφηνωμένο μπροστά από τη γέφυρα, όπως τα τυπικά mutes θα κάνει δουλειά. Είναι ένας ενδιαφέρον τρόπος να μετατρέψεις μια κιθάρα που ίσως δεν ήταν εξαρχής ότι καλύτερο ηχητικά, μια σάπιο-ακουστική ή την beginners ηλεκτρική που μαζεύει σκόνη στη γωνία σε ένα τελείως νέο ηχητικό εργαλείο. Προσωπικά θα το δοκιμάσω σε μια 12χορδή μου, ευελπιστώ να επανέλθω σύντομα με εντυπώσεις!

     

    To YouTube  έχει γεμίσει τους τελευταίους μήνες από βίντεο γνωστών και μη κιθαρογιουτιουμπερς που δοκιμάζουν rubber bridge guitars, συχνά κάνοντας την μετατροπή οι ίδιοι, true to Coxs DIY spirit. Ο Josh από τα JHS Pedals πρόσφατα είχε ένα stream από μια rubber που απέκτησε και από την οποία έβγαζε ηχάρες ως συνήθως, κάπου πήρε το μάτι μου και τον Jeremy Sheppard, εγώ θα σας αφήσω πάντως με κάνα δυο βιντεάκια πιο ενημερωτικά για κάποιον που ίσως θέλει να το αποπειραθεί ο ίδιος, ξεκινώντας με ένα πολύ ωραίο βίντεο του Robert Cassard που καλύπτει την ιστορία των rubber guitars, παραδείγματα σε popular μουσική και diy modding options.

     

     

     

     

     

     

     

    • Like 9
    • Ευχαριστώ 2

    Feedback χρήστη

    Πρόταση

    Μου αρέσει!

     

    Αν είχα ακουστική, χαλαρά θα το έκανα...για την ακρίβεια ο λόγος για τον οποιον δεν εχω ακουστική είναι επειδή δεν μου αρέσει αυτή η πρίμα μεταλλικίλα που βγάζουν (όσες φορες και όσες πήρα, πουλήθηκαν μετά από λίγο διάστημα), σαν ακουστικό ήχο προτιμώ τις κλασσικές κιθάρες.

     

    Αυτό ειναι κάτι διαφορετικό, ακουστική χωρίς αυτά που με ενοχλούν.

     

    Ακουστική χωρίς τουάνγκ, I am all for it!

    • Like 1
    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    • Moderator

    Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα φάση, είχα ακούσει τέτοιο όργανο μόνο μέσω του Ariel, έχει γράψει στα Mile End I και ΙΙ με τέτοια ακουστική.

     

    Κι εγώ θα ψηνόμουν να κάνω κάτι τέτοιο, αλλά έχω μόνο μια και ένα και Taylor (αν και mini) πανάθεμα τη. Άλλο ένα item στο wish list.

     

     

    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    4 λεπτά πριν, BillTrantos είπε

    Κι εγώ θα ψηνόμουν να κάνω κάτι τέτοιο, αλλά έχω μόνο μια και ένα και Taylor (αν και mini) πανάθεμα τη.

     

    Δεν γίνεται να βγάλεις το κοκκαλάκι από την γέφυρα και να το αντικαθιστάς κατά βούληση με καουτσούκ?

    Φύγε εσύ, έλα εσύ δηλαδή.

    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    Μωρε γενικα μιλωντας γινεται, αλλα 

     

    α) δε ξερω κατα ποσο αξιζει τον κοπο το βαλε βγαλε και 

    β) πιο σημαντικο, ισως να μην ειναι η καλυτερη ιδεα το βαλε βγαλε σε κιθαρες με πιεζοκρυσταλο κατω απο το saddle, νομιζω και η Taylor του Bill τετοια ειναι.

     

    Σε καθε περιπτωση, ειδικα αν εισαι κεντρικη Ευρωπη δε θα δυσκολευτεις να βρεις καμια παλια παρλορ για ψιχουλα αν θελησεις ποτε να πειραματιστεις. Και οι Recording Kind Dirty '30s ειναι ετοιμες στον Thomann για 150 ευρα, can't go wrong. 

    Εγω οπως ειπα εκανα ενα πρωτο πειραμα χτες το βραδυ, θελω να δοκιμασω κανα δυο εναλλακτικες οταν βρω χρονο και θα επανελθω με λεπτομερειες.

    • Like 2
    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    Μόλις τώρα, odis13 είπε

    ισως να μην ειναι η καλυτερη ιδεα το βαλε βγαλε σε κιθαρες με πιεζοκρυσταλο κατω απο το saddle, νομιζω και η Taylor του Bill τετοια ειναι.

     

     

    Α, ναι, εγώ για σκέτες ακουστικές μιλούσα.

    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    • Moderator
    1 ώρα πριν, odis13 είπε

    α) δε ξερω κατα ποσο αξιζει τον κοπο το βαλε βγαλε και 

    β) πιο σημαντικο, ισως να μην ειναι η καλυτερη ιδεα το βαλε βγαλε σε κιθαρες με πιεζοκρυσταλο κατω απο το saddle, νομιζω και η Taylor του Bill τετοια ειναι.

     

    Σε καθε περιπτωση, ειδικα αν εισαι κεντρικη Ευρωπη δε θα δυσκολευτεις να βρεις καμια παλια παρλορ για ψιχουλα αν θελησεις ποτε να πειραματιστεις. Και οι Recording Kind Dirty '30s ειναι ετοιμες στον Thomann για 150 ευρα, can't go wrong.

    Με το Α συμφωνώ 100%.

     

    Για το Β, εγώ έχω την απλή έκδοση, που δεν έχει σύστημα ηλεκτροακουστικής. Αλλά και πάλι.

     

    Η ακουστική για τέτοια πράγματα είναι άλλο σπορ, αν κάποια στιγμή ασχοληθώ σοβάρα, ίσως τσιμπήσω μία Recording King να βγάλω γούστα. Μου αρέσουν πολύ τα χαμηλοκουρδίσματα για αυτά τα παιξίματα.

    • Συμφωνώ 1
    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    7 λεπτά πριν, BillTrantos είπε

    Με το Α συμφωνώ 100%.

     

     

    Μα δεν είναι τίποτα, μόνο το κόκκαλο να βγάλεις, όχι όλη την γέφυρα.

    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    • Moderator
    7 λεπτά πριν, fusiongtr είπε

     

    Μα δεν είναι τίποτα, μόνο το κόκκαλο να βγάλεις, όχι όλη την γέφυρα.

    Δεν το έθεσα σωστά! Εννοούσα όλο το σετ απ, με flat χορδές, μαγνήτη, κλπ.

    • Like 1
    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    Ως λάτρης της ακουστικής κιθάρας και μόνο της ακουστικής & των archtop βρίσκω το αποτέλεσμα αποκρουστικό, εξαιρετικά άψυχο, αδιευκρίνιστο, αδιάφορο και αυθεντικά φτηνιάρικο,  ότι πρέπει για τα τραγούδια που συνοδεύει στα βίντεο παραπάνω.  Το να γίνει και trend είναι θλιβερό, εύχομαι να ξεχαστεί σύντομα .

    Κωλοhipster μόνο σάλτσα πουλάνε χωρις φαγητό απο κατω, είναι όλοι τους για  σάπιες ντομάτες και κλούβια αυγά. 

     

    • Μπερδεύτηκα 1
    • Χαχα 2
    • Συμφωνώ 1
    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    Και εμένα δεν μου αρέσει αυτό που βγαίνει. Σαν να είναι μιουταρισμενες οι χορδές. Δεν ακούγεται φυσικό. 
    Επομενο τρέντ θα είναι πχ να δούμε και καμία ακουστική γεμιστή με καμία κουβέρτα. 

    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    Πάντως Οdis13 είσαι ωραίος που κάνεις τον κόπο και φτιάχνεις κατατοπιστικά ποστ με μπόλικες πληροφορίες για ακουστικές κιθάρες τόσο καιρό.

    • Like 1
    • Συμφωνώ 1
    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    57 λεπτά πριν, gutter είπε

    Πάντως Οdis13 είσαι ωραίος που κάνεις τον κόπο και φτιάχνεις κατατοπιστικά ποστ με μπόλικες πληροφορίες για ακουστικές κιθάρες τόσο καιρό.

    Thank you! 

    Παντως, ενω για τα κομματια θα διαφωνησω (νομιζω μια χαρα ειναι αρκετα αν και οχι του γουστου μου), για τον αμιγως ακουστικο ηχο των rubber bridge θα συμφωνησω σε ενα βαθμο - δεν ειναι προφανως σοβαρος ακουστικος ηχος, το ενδιαφερον του κατ'εμε ειναι καθαρα ως βαση για ηλεκτρικο ηχο. Την βλεπω δηλαδη περισσοτερο σαν μια εναλλακτικη στην ηλεκτρικη κιθαρα σε μια ενορχηστρωση παρα στην ακουστικη.

    • Συμφωνώ 1
    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες



    Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

    Δημιουργήστε λογαριασμό

    Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

    Δημιουργία λογαριασμού

    Σύνδεση

    Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου