Προς το περιεχόμενο
  • Αγοράζοντας κάρτα ήχου - Part I


    Yannis Methenitis
    Από τον: yameth Ημ/νία: 18:53 - 06/10/08 Εμφανίσεις: 3077
    Εισαγωγή: Έφτασε επιτέλους η στιγμή που μπορεί κανείς να συνδέσει την κάρτα ήχου χωρίς ν' ανοίξει το κουτί του υπολογιστή.

    Τα πρωτόκολλα.

    Στην αρχή έπρεπε να ταλαιπωρηθεί κανείς με ακρώνυμα όπως IRQ, DMA και I/O για την αποφυγή διπλοκάλυψης πόρων που χρησιμοποιούν άλλες κάρτες ή το motherboard καθώς το πρωτόκολλο σύνδεσης ήταν ISA .

    Τα πράγματα έγιναν πολύ πιό βατά με την έλευση του PCI αλλά και της τεχνολογίας Plug-and-play των Windows.

    Σήμερα όμως χωρίς να πατήσει κανείς τον διακόπτη On/Off του υπολογιστή έχει τη δυνατότητα να συνδέσει μια ή και περισσότερες κάρτες στη σειρά.

    Αυτό έγινε εφικτό με το USB (Universal Serial Buss) που στην αρχική έκδοση 1.1, ο ρυθμός διαμεταγωγής των δεδομένων με 12Mbps (megabit ανα δευτερόλεπτο) δεν ήταν ότι καλύτερο για εφαρμογές ήχου.

    Ακολούθησε το πρωτόκολλο Firewire όπως το ονόμασε η Apple, ή IEEE1394a για τους κατόχους PC, που κάνει χρήση ευρύτερου φάσματος, με ταχύτητα έως 400Mbps για ν' ακολουθήσει το USB 2.0 με 480Mbps.

    http://www.noiz.gr/images/arthra/motu828.jpg

    Όπως ήταν αναμενόμενο ακολούθησε η γρηγορότερη έκδοση Firewire 800 (ΙΕΕΕ1394b) με ρυθμούς στα 800Mbps.

    Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιο γιατί μπερδευτήκαμε όλοι και δεν ξέρουμε τι πρέπει να πάρουμε...

    Πέρα από τις διάφορες εκδοχές συνδεσιμότητας audio, δηλαδή πόσες εισοδο-εξόδους χρειαζόμαστε, αν είναι ψηφιακές... τι ψηφιακές (SPDIF ή AES-EBU, TOS link κλπ), εισόδους MIDI για να συνδέουμε τα εξωτερικά synthesizer, πρέπει να διαλέξουμε και ένα πρωτόκολλο μεταξύ PCI, PCMCIA, USB1.1, USB 2.0, Firewire 400 Firewire 800!

    Το παλαιότερο PCI έχει πολύ δυνατά σημεία καθώς είναι το πιό δοκιμασμένο και εξελιγμένο πρωτόκολλο παρά το γεγονός ότι μια κάρτα χρειάζεται μόνιμη τοποθέτηση στο motherboard.

    Οι συγκρούσεις (Conflicts) μεταξύ καρτών PCI είναι σπάνιες στις μέρες μας καθώς πολύ λίγες κάρτες πλέον απαιτούν αποκλειστικά δικό τους interrupt και μπορούν να συμβιώνουν μέσα στο περιβάλλον ενός κοινού υπολογιστή. Το ίδιο ισχύει για τα laptop με τις PCMCIA.

    Δηλαδή αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερες από μία κάρτα πάνω σε ένα υπολογιστή και είναι διαφορετικών κατασκευαστών, αυτός είναι ο πιό ενδεδειγμένος τρόπος προς αποφυγή προβλημάτων. (Echo Layla & Gina, Creamware Scope, MOTU 896HD, RME Hammerfall, M-Audio Delta66, Lynx Two, κ.α.)

    http://www.noiz.gr/images/arthra/creamware_scope.jpg

    Tα θετικά σημεία των USB και Firewire βρίσκονται κυρίως στην ευελιξία με την οποία μπορούν να μεταφερθούν από laptop σε desktop και από PC σε Mac.

    Είναι απλά στην τοποθέτηση τους, εξωτερικά, και ταυτόχρονα χρησιμότατα για περιπτώσεις που θέλουμε να κάνουμε ηχογραφήσεις εκτός στούντιο.

    Υποστηρίζουν το hot-plugging, δηλαδή τη σύνδεση τους όταν ο υπολογιστής είναι ανοιχτός, αλλά αυτό συνήθως είναι πηγή προβλημάτων καθώς το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιηθεί, δεν θα έχει “δεί” την κάρτα και θα καταλήξει να μπερδεύεται, όπως κι εμείς. Τελευταία κυκλοφόρησαν και οδηγίες για αποφυγή hotplugging σε κάρτες Firewire καθώς προέκυψαν βλάβες στην κάρτα ή και στην θύρα.

    Θεωρητικά στο Firewire μπορούν να συνδεθούν μέχρι και 63 συσκευές σε σειρά, ενώ στο USB 127. Στην πράξη όμως έχει αποδειχθεί ότι είναι δύσκολο να συνδεθούν πάνω από δύο χωρίς πρόβλημα.

    Παλαιότερες κάρτες USB 1.1 είχαν πολλά προβλήματα κυρίως λόγω “πρώιμων” εκδοχών στα USB chips της κάρτας ή και του υπολογιστή που όμως έχουν λυθεί σήμερα και οι νέες εκδόσεις 1.1 και 2.0 δουλεύουν απροβλημάτιστα.

    Ας μην υποτιμούμε το USB1.1 καθώς είναι υπέρ-αρκετό για μια κάρτα stereo στα 24bit/44.1 ή 48khz, που αγκομαχεί μόνο όταν αντιμετωπίζει ταυτόχρονη ηχογράφηση και playback στα 96khz.

    Υπάρχουν πολλές φτηνές και καλές λύσεις καρτών USB1.1 για κάθε ανάγκη, (M-Audio Audiophile USB και Fast Track, Tascam US-122, κλπ) ενώ το USB2.0 πέρα από τις πολύ καλές προτάσεις της Edirol, (UA1000) δεν έχει εφαρμοστεί επαρκώς ακόμα, καθώς δεν υποστηρίζεται από τα Mac

    http://www.noiz.gr/images/arthra/edirol_ua1000.jpg

    Για εξωτερική κάρτα στα 96khz με πολλές εισόδους και εξόδους, οι προτάσεις ανήκουν στο Firewire, που στην εκδοχή 800Mbps μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και 56 ταυτόχρονα κανάλια 24bit/192khz σε υλοποιήσεις όπως η RME Fireface 800

    http://www.noiz.gr/images/arthra/maudio_firewire1814.jpg

    Τα 400Mbps όμως που είναι και στάνταρντ στους υπολογιστές σήμερα, επαρκούν για κάθε άλλη χρήση με πιό “ανθρώπινες” απαιτήσεις και πιό κοντά στα δεδομένα ενός project studio, που μπορεί να συνυπάρχει με χαμηλότερους ρυθμούς δειγματοληψίας, όπως τα 44.1, 48, και 96khz. (M-Audio 1814, 410, MOTU 828, κ.α.)

    Γιάννης Μεθενίτης aka yameth

    Feedback χρήστη

    Πρόταση

    Δεν υπάρχουν σχόλια.



    Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

    Δημιουργήστε λογαριασμό

    Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

    Δημιουργία λογαριασμού

    Σύνδεση

    Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου