Προς το περιεχόμενο
  • Μικρόφωνα και προενίσχυση


    Yannis Methenitis
    Ημ/νία: 13:12 - 07/10/08
    Εισαγωγή: Αρκετός κόσμος πέφτει στην παγίδα και αγοράζει φτηνά πυκνωτικά μικρόφωνα αγνώστου προελεύσεως και φωσφοριζέ προενισχυτών επειδή γυαλίζουν.

    Θα σας πω κάτι απλό για να μπούμε κατευθείαν στο ψητό.

    Η πηγή είναι το Α και το Ω.

    Αν η εγγραφή είναι χάλια, τότε θα τρέχουμε με αλχημείες να διορθώσουμε τα αδιόρθωτα και το κακό θα γίνει χειρότερο. Το... "Δεν πειράζει μωρέ. I-will-fix-it-in-the-mix!" τέλειωσε την εποχή που έγινε και τραγούδι στο πρώτο rap που κυκλοφόρησε ποτέ.

    Γι αυτό:

    1. Αγοράζουμε το ακριβότερο σχετικό μικρόφωνο που μπορούμε.

    2. Το ίδιο και με τον προενισχυτή.

    Και οι δύο κατηγορίες hardware παραμένουν στις ίδιες τιμές χρόνια τώρα, και δεν εκφυλίζονται, ενώ θ' αγοραστούν μία φορά. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις από 100 - 6000 Ευρώ και βάλε!

    Το μικρόφωνο

    Στα μικρόφωνα τα πράγματα είναι πολύ απλά.
    Ολοι ξέρουμε τα Shure SM-58 που βρίσκεται μπροστά στο στόμα κάθε τραγουδιστή στο live. Το ξέρουμε γιατί είναι μια σταθερή αξία, δεκαετίες τώρα και έχει επικρατήσει για τη δουλειά αυτή. Ε, κάπως έτσι είναι λίγο πολύ και με τα υπόλοιπα μικρόφωνα για τον ηχολήπτη που ξέρει του δουλειά του. 'Ολα έχουν ένα προορισμό και μια ειδικότητα. Απλά ορίστε την ανώτερη τιμή και τη χρήση που θα κάνετε.
    Να ένας μικρός μπούσουλας.


    Τα all-time-classics καλά πυκνωτικά για σχεδόν κάθε χρήση:
    AKG-414, Neumann U-47, Beyer MC-740.

    Οι φτηνότεροι ανταγωνιστές τους:
    Audio-Technica σειρά 40, (4030, 4050) και Rode σειρά NT (1, 2, 2000, κλπ).

    Τα φτηνά εναλλακτικά από τις μεγάλες εταιρείες:
    AKG 3000, Beyer MC-834.

    Τα μικρού διαφράγματος (πουράκια), για μεγάλη πιστότητα και multitracking tasks :
    AKG-451, Beyer MC-930, οτιδήποτε DPA, κ.α.

    Τα electret, για όσους θέλουν πυκνωτικό αλλά δεν έχουν τροφοδοσία 48v (phantom power) : AKG-C1000.

    Τα δυναμικά για το live : Shure SM58, 57 και τα ανταγωνιστικά από Audix, AudioTechnica, κ.α.

    Υπάρχουν πολλά άλλα καλύτερα και χειρότερα και κάποια για πολύ ιδιαίτερη χρήση, αλλά τα παραπάνω είναι ένας μικρός μπούσουλας γι αυτόν που θέλει ν' αγοράσει με κλειστά μάτια. Δεν πέφτει ποτέ έξω.

    Πολλά φτηνά κινέζικα κατάκλυσαν την αγορά και είναι σαν το λότο. Κάποια είναι ευκαιρίες και κάποια παγίδες. Να πω ότι κάποια σαν τα Behringer και Samson αξίζουν με το παραπάνω τα λεφτά τους. Για πιό "εσωτερικά" ονόματα εγώ δεν ξέρω να σας διαφωτίσω. Επιφυλάσσομαι.

    Ο προενισχυτής

    Για την προενίσχυση ισχύουν οι εξής εκδοχές:

    1. Προενίσχυση επιπέδου φτηνής κονσόλας.
    Αν έχετε κάποια κονσόλα και πάρετε τέτοιο pre... τότε κάνατε μια τρύπα στο νερό. Οι προενισχύσεις αυτές κοστίζουν σχεδόν τσάμπα και συνήθως έχουν και λυχνία. (Για να φέγγει ή και για να ντουμπλάρει σαν distortion αν ξεμείνει από μπαταρία το Boss).
    Αν δεν έχετε κονσολίτσα ή αν η κάρτα ήχου του υπολογιστή δεν έχει εισόδους μικροφώνου, τότε είναι ένας φτηνός και άμεσος τρόπος να χρησιμοποιήσετε μικρόφωνο. Θα κάνετε τη δουλειά σας.

    2. Προενίσχυση επιπέδου... Big bucks! (Millenia, Manley, GML, Avalon, Amek, κλπ)
    Κοστίζει από 1500 ευρώ και πάνω. Κορυφαίες μεν, με κυκλώματα που προσφέρουν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήχο, αλλά είναι για στούντιο (βλέπε επιχείρηση) που μπορεί να δικαιολογήσει με ανάλογα έσοδα τις επενδύσεις του. Είναι οι κορυφές.

    3. Προενίσχυση ή channel strip για project studio.
    Κόστος: 500 - 1500 euro. (John Hardy, Spl, Aphex, Speck, Phoenix Audio, Great River, ΤL Audio, κ.α.) Προσφέρει καλή σχέση τιμής προς απόδοση, με ειδικά σχεδιασμένα κυκλώματα και όχι ολοκληρωμένα τσιπς.
    Εδώ νομίζω ήρθαμε!
    Για μένα ο στόχος είναι το εύρος του φάσματος και η πιστότητα μεταφοράς του σήματος χωρίς χρώμα. Θα σας μείνει και δεν θα χάσει και την τιμή του, ενώ αν πετύχετε τον συνδυασμό με ένα καλό μικρόφωνο, το θέμα έληξε για την υπόλοιπη σας ζωή. Είναι κάτι σαν το ψυγείο. Αξίζει να το πάρετε.

    Τα παραπάνω είναι μια γρήγορη και απλουστευμένη προσέγγιση σε δύο θέματα (μικρόφωνο - προενίσχυση) που ουσιαστικά είναι... ένα, ενώ συζητήσεις επι συζητήσεων γίνονται καθημερινά σε ειδικά fora και στα lobby των στούντιο ανά την υφήλιο, για την αναζήτηση του Χαμένου Δισκοπότηρου.

    Ελπίζω να βοήθησα περισσότερο παρά να μπέρδεψα.

    yameth

    Feedback χρήστη

    Πρόταση

    Δεν υπάρχουν σχόλια.



    Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

    Δημιουργήστε λογαριασμό

    Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

    Δημιουργία λογαριασμού

    Σύνδεση

    Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου