Προς το περιεχόμενο

Jazzjoker

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    5.235
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    33

Αναρτήσεις από Jazzjoker

  1. Παρόλο που τα έχω σκόρπια από τη δισκογραφία σου όλα νομίζω, ήταν σίγουρα καιρός να μαζευτούν όλα μαζί σε μία κυκλοφορία. Είναι διαμάντια και ακούγονται θεματικά, μονορούφι. Προσωπικό αγαπημένο και απ' όσο καταλαβαίνω, κάτι σαν tribute στον Ronnie Earl, το Charlie's On the Move.

     

    Υπάρχει μια παράλειψη για μένα βέβαια και αυτό είναι το String King που είχες ανεβάσει πριν πολλά χρόνια εδώ και έχω κρατήσει. Είναι και ακυκλοφόρητο νομίζω;

    • Ευχαριστώ 1
    • Συμφωνώ 1
  2. 2 ώρες πριν, killbill είπε

    Στο πιάνο ξέρω ότι θα παίξω τα πλήκτρα ΝΤΟ#-ΦΑ-ΛΑ, όμως είναι αυτή η σωστή απάντηση στη θεωρία? 

    ή ΄μήπως πρέπει να απαντήσω ΝΤΟ#-ΜΙ#-ΣΟΛ##  ??

     

    Όπως γράφει κι ο συνάδελφος από πάνω, η σωστή θεωρητικά απάντηση είναι C#-E#-G##. Αν ήταν ερώτηση σε τεστ αρμονίας π.χ. αυτή η απάντηση μόνο θα έπρεπε να γίνεται δεκτή. 

     

    Στον πράξη βέβαια, αν παίζεις μα μια μπάντα π.χ. και σε ρωτήσει ο μπασίστας "τι νότες παίζεις σε αυτό το ακόρντο;"  θα του πεις C#-F-A, προφανώς για λόγους αμεσότερης συνεννόησης.

    • Like 2
    • Συμφωνώ 2
  3. 7 ώρες πριν, Waterfall-K είπε

    Τώρα, πως το pc μου με i5 10ης γενιάς (10600KF), 32GB RAM και RTX 3050 δεν μπορεί να τρέξει τα Wins 11 μόνο η Microsoft ξέρει

     

    Ο επεξεργαστής σου σίγουρα υποστηρίζει 11 άρα είναι καθαρά θέμα motherboard.

     

    Σε πολλά παλαιότερης γενιάς motherboards, ενώ οι λειτουργίες που ζητούν τα 11 για να εγκατασταθούν υποστηρίζονται, δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ρυθμίσεις στα παλιά BIOS. Σε αυτή την περίπτωση, με ένα BIOS update στην τελευταία έκδοση που έχει βγάλει ο κατασκευαστής και ενεργοποίηση του secure boot και TPM 2.0, γίνεται η δουλειά. Υπόψιν, αν το κάνεις, δε σου βγάζει αμέσως το windows update πράσινο φως γιατί δεν τσεκάρει συμβατότητα σε κάθε reboot, οπότε περιμένεις 1-2 μέρες. Αν βιάζεσαι βέβαια υπάρχει τρόπος να κάνεις force windows 11 compatibility check.

     

    Εναλλακτικά, όπως αναφέρει και ο Λάκης, μπορείς να παρακάμψεις τους περιορισμούς και να εγκαταστήσεις 11 όπου θες αλλά δεν είναι καλή πρακτική για διαφόρους λόγους.

     

     

  4. Στις 9/5/2024 στις 8:40 ΜΜ, thebest20 είπε

    δεν ξέρω με ποιο πρόγραμμα μετατρέπουν τα cd να τα ανεβάσουν στις πλατφόρμες.

     

    Δε γίνεται ποτέ αυτό που περιγράφεις. Rip από cd σε ψηφιακό αρχείο για να ανέβουν κομμάτια σε πλατφόρμα δηλαδή. Αυτό το έκαναν οι χρήστες την εποχή του peer to peer (napster και τα μετέπειτα). Τα ψηφιακά αρχεία προϋπάρχουν του cd το οποίο μπορεί και να μην "καεί" ποτέ.

  5. 1. Είναι απλά αλητεία να απαξιώνεις συνάδελφο που τυχαίνει να είναι πολίτης της χώρας με της οποίας την πολιτική διαφωνείς και που μπορεί να έχει χάσει φίλο ή/και συγγενή τους τελευταίους μήνες. Χίπστερ κωλοπαιδισμός, αγένεια και άγνοια.

     

    2. Η διαμαρτυρία, αν δεν έχει κάποιο προσωπικό κόστος ή έστω ειλικρινή διάθεση να δεχτείς τις συνέπειες, είναι απλά αυτοαναφορικότητα και ναρκισσισμός. Με λίγα λόγια, απόρριψε την πρόταση της συμμετοχής και μετά πες μου το λόγο που το έκανες, να σε πάρω στα σοβαρά. 

     

    3. Να κλειδωθούν όλα τα άλλα θέματα παρακαλώ. Το παρόν θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των μελών, όχι ως το 2026 που είχα προβλέψει αρχικά αλλά until hell freezes over.

    • Like 2
    • Συμφωνώ 3
  6. 37 λεπτά πριν, kpeyos είπε

    Γενικά η υπερχρήση της Φρύγιου οφείλεται κατά τη γνώμη μου στους Ρομά συνθέτες-εκτελεστές που το είχαν περισσότερο στην παράδοσή τους

    Δεν ισχύει αυτό. Σίγουρα στην παράδοση των Ρομά ο φρύγιος είναι κυρίαρχος αλλά πολύ μεγάλοι συνθέτες του λαϊκού που ουδεμία σχέση είχαν με τσιγγάνικη παράδοση, συνέθεσαν σε φρύγιο. Π.χ. Άκης Πάνου:

     

     

    Και Άκης Πάνου με Καζαντζίδη:

     

     

    • Like 1
  7. 2 ώρες πριν, kpeyos είπε

    Δε νομίζω. Σίγουρα η Φρύγια παίζει πολύ σε σκυλάδικα Εθνικής οδού

     

    Υπερέβαλα στο ποσοστό αλλά και τα σκυλάδικα της εθνικής λαϊκή μουσική είναι, τραγουδισμένη και παιγμένη με συγκεκριμένη αισθητική. Δεν είναι του παρόντος, αλλά ο μισός Καζαντζίδης και το λαϊκό εκείνης της περιόδου για παράδειγμα, είναι phrygian. 

  8. 21 λεπτά πριν, Grey είπε

    Κάποιος είχε πει(δεν θυμάμαι ποιος),μάθε να δουλεύεις άρτια μόνο δύο modes.Δεν θα χρειαστείς περισσότερους.

     

    Μπορεί να μη χρειαστείς και κανένα, μπορεί όμως και να τα χρειαστείς όλα. Άλλοι μεγαλούργησαν χρησιμοποιώντας σε όλη την καριέρα τους μισή κλίμακα, άλλοι μεγαλούργησαν χρησιμοποιώντας 150. Και άλλοι δε μεγαλούργησαν ποτέ ούτε και πρόκειται. 😁 

     

    Γενικά στη μουσική δεν υπάρχουν "πρέπει". Ό,τι εξυπηρετεί την ευχαρίστηση και το στόχο που θέλει να επιτύχει ο καθένας μας.

    • Like 3
  9. 1 λεπτό πριν, Nekkon είπε

    Την Locrian δεν μπορώ καθόλου

     

    Κανένας δεν την μπορεί. Είναι άνετα ο πιο "στριφνός" τρόπος της ματζόρε κλίμακας και ελάχιστα τα παραδείγματα συνθέσεων που τη χρησιμοποιούν. Παρόλα αυτά, ακούγεται άψογα αν τη χρησιμοποιήσεις πάνω σε μινόρε ακόρντα που έχουν ελαττωμένη 5η.

    • Like 1
  10. 32 λεπτά πριν, Nekkon είπε

    Είναι φυσικό να μας αρέσουν και να προτιμούμε κάποιες έναντι κάποιων άλλων, σωστά;

     

    Όχι είναι αφύσικο. 😁

     

    Πέρα από την πλάκα, κάποια modes είναι πολύ πιο "εύκολα" στο αυτί γιατί έχουμε συνηθίσει να τα ακούμε από τότε που γεννηθήκαμε. Π.χ. η aeolian και η ionian είναι οι πιο συνήθεις τρόποι στην τραγουδοποιία οπότε όλοι μας έχουμε πάρα πολλά ακούσματα σε αυτά τα αρμονικά περιβάλλοντα.

     

    Όμως επειδή είμαστε Έλληνες, και η phrygian δεν ακούγεται ξένη ή "exotic" όπως θα έλεγε ένας Αμερικάνος. Το 90% της ελληνικής λαϊκής μουσικής είναι γραμμένο σε phrygian (ουσάκ για τους παραδοσιακούς) κι επίσης πολλά παραδοσιακά, τοπικά είδη μουσικής τη χρησιμοποιούν κατά κόρον. 

    • Συμφωνώ 1
  11. 3 λεπτά πριν, gkourmoul1 είπε

    Μπορείς να αναφέρεις τα αρχικά ακορντα που παίζεις σε κάθε mode, και για ποιον λόγο τα χρησιμοποιείς αντί ενός απλου πχ ματζορε ακόρντου?

     

    Το αρχικό ακόρντο σε κάθε mode το χρησιμοποίησα περισσότερο για να δώσω το ηχόχρωμα αλλά θα μπορούσα και να βάλω ένα απλό τρίφωνο. Ο λόγος που χρησιμοποιείται το εκάστοτε ακόρντο είναι απλός: Τα τονικά ακόρντα περιέχουν την τονική, την τρίτη και την πέμπτη βαθμίδα της εκάστοτε κλίμακας. Φυσικά, αν θέλουμε να βάλουμε και την 7η ή/και επεκτάσεις, θα επιλέξουμε κάθε φορά την αντίστοιχη νότα της κλίμακας. 

     

    Π.χ. ένα ντο ματζόρε που ανήκει στην ματζόρε κλίμακα περιέχει την τονική (ντο), την τρίτη (μι) και την πέμπτη (σολ) της ντο ματζόρε. Αν θέλουμε να του βάλουμε και την 7η, προσθέτουμε ένα σι φυσικό που είναι η έβδομη βαθμίδα της ντο ματζόρε. Αντιστοίχως ένα ντο ματζόρε που ανήκει στη mixolydian π.χ., έχει και πάλι την τονική (ντο), την τρίτη (μι) και την πέμπτη (σολ) οι οποίες είναι και πάλι οι αντίστοιχες βαθμίδες της mixolydian. Εδώ όμως, αν θελήσουμε να προσθέσουμε 7η, θα είναι το σι ύφεση μια και σε αντίθεση με την ματζόρε, η έβδομη βαθμίδα της mixolydian δεν είναι σι φυσικό αλλά ύφεση.

     

    Στα συγκεκριμένα κλιπάκια τώρα και με τη σειρά που είναι ανεβασμένα, τα αρχικά ακόρντα που έπαιξα είναι: A, Amin7, Amin, Amaj6, A7, Amin, Amin7b5.

    • Like 2
    • Συμφωνώ 1
  12. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά σε όλο το φόρουμ. 

     

    Επειδή προσφάτως είχα κουβέντα με γνωστό μου κιθαρίστα, ο οποίος ενώ παίζει αρκετά χρόνια και σε πολύ καλό επίπεδο, έχει πρόβλημα στην ακουστική αντίληψη/αναγνώριση των τρόπων της ματζόρε κλίμακας, είπα να κάνω μια προσπάθεια να δώσω το ύφος του κάθε τρόπου με ηχητικά κλιπάκια τα οποία και του έστειλα. 

     

    Ξέρω ότι το ενδιαφέρον για τέτοια θέματα είναι μάλλον περιορισμένο, αλλά μια που τα έγραψα, τα ανεβάζω κι εδώ και όποιος έχει διάθεση για κουβέντα, απορίες ή ό,τι άλλο, το αναλύουμε.

     

    Ionian (ματζόρε):

     

     

    Dorian:

     

     

    Phrygian:

     

     

    Lydian:

     

     

    Mixolydian:

     

     

    Aeolian (φυσική μινόρε):

     

     

    Locrian:

     

     

    • Like 7
    • Ευχαριστώ 3
    • Συμφωνώ 1
  13. 10 λεπτά πριν, Waterfall-K είπε

    Λίγο μετά το Καλλιμάρμαρ

    Λίγο πριν το Καλλιμάρμαρο, στην Αρδητού όντως. Έχει κλείσει εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Κρίμα, ήταν ίσως το ωραιότερο live bar της Αθήνας και στο μικρό χρόνο ζωής του πρόλαβε και έφερε καταπληκτικά σχήματα. 

    • Like 1
  14. Δεδομένων των εξής:

     

    - Δεν υπάρχει οικονομική ανάγκη

    - Δεν υπάρχει ανάγκη εξοικονόμησης χώρου

    - Δεν υπάρχει εξοπλισμός αξίας ώστε το έσοδο της πώλησης να μπορεί να "επενδυθεί" αλλού

     

    δεν υπάρχει κανένας λόγος να πουλήσεις τίποτα. Επίσης ενάμισης χρόνος χωρίς κιθάρα δεν είναι τίποτα. Άλλοι κάνουν δέκα χρόνια διάλειμμα και επιστρέφουν δημήτριοι.

    • Συμφωνώ 2
  15. Το έχω κατεβάσει εδώ και καιρό και το έβαλα δίπλα δίπλα με amplitube 5 και Neural DSP. Είναι τουλάχιστον 1 κλικ πιο κάτω από τα δύο πρώτα, για τους ήχους που χρησιμοποιώ εγώ. 

     

    7 ώρες πριν, kpeyos είπε

    Έτσι κι αλλιώς με plugin παίζεις. Ούτε έγω θα πετάξω τους ενισχυτές μου για να παίζω αποκλειστικά με αυτά.

     

    Μπορεί κάλλιστα να το κάνει κάποιος αυτό πάντως χωρίς να χάσει απολύτως τίποτα Imo. Σε συνθήκες ηχογράφησης, τα κορυφαία plugins, δεν έχουν πλέον να ζηλέψουν απολύτως τίποτα από έναν λαμπάτο. Σε συνθήκες live και εφόσον έχει κανείς μια καλή καμπίνα, με τα κατάλληλα μεγάφωνα, το ίδιο.

    • Συμφωνώ 1
  16. Καταλαβαίνω τι λες Νέστορα αλλά ας μάθουν πρώτα να το παίζουν σωστά και μετά βλέπουμε την αισθητική. Από τα λεγόμενα του Γιώργου και από τις δύο ηχογραφήσεις, είναι προφανές ότι το ψάχνουν ακόμα.

     

    Μπορεί εν τέλει να αποφασίσουν να το παίξουν σε death metal διασκευή. 😄

    • Χαχα 2
  17. Δεν μπορώ να καταλάβω αν υπάρχει ρυθμική κιθάρα (αν ναι είναι υπερβολικά χαμηλά) αλλά το μπάσο που ακούγεται αρκετά καθαρά, παίζει λάθος αρμονία σε μεγάλο μέρος του κομματιού. Νομίζω πρέπει να το ξαναδείτε αρμονικά όλοι μαζί. 

    • Like 1
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου