Προς το περιεχόμενο

Formant

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    33
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

Ότι δημοσιεύτηκε από Formant

  1. Sta 500 Euros poly kalo systima me sub einai ayto: http://www.thomann.de/gb/blue_sky_mediadesk_21.htm Den milame bebaia gia high-end monitoring, alla gia ta lefta tou, einai koryfi kai o,ti review exo diabasei leei ta kalytera logia. Tha xreiasteis na ftiakseis tin akoustiki tou domatiou sou an theleis to sub na sou apodosei ta megista.
  2. Ta sample rate kai bit depth orizontai panta apo to host programme (opoio kai na einai ayto, Sonar, Cubase, Logic etc) kai i karta ixou douleyei pleon se "slave mode" opos ypagoreyoun ta settings sto sequencer. Ta bits se kamia periptosi den meionontai otan xamilonei i entasi tou kanaliou. Sta 24 bit oi leptomereies akougontai ontos katharotera kai ayto gia 2 logous: 1) Yparxei kalyteri analysi tou simatos kai eidika kapoies leptomereies (reverb tails px) akougontai me kalyteri poiotita. Ayto episis isxyei kai gia EQ kai compressors. 2) To noisefloor einai simantika xamilotero sta 24 bit apo oti sta 16. Ayto simainei pos ta poly xamila se entasi simata eksakolouthoun na akougontai sxedon noise-free (se sxesi me ta 16 bit panta). Fysika to 24-bit processing troei poly perissotero CPU power apo oti to 16.
  3. Φυσικά και δεν φταις... ¶λλωστε τα ("κοσμοπολίτικα") νησιά έχουν καταντήσει η νέα καλοκαιρινή Αθήνα απλώς με καλύτερες (πάντα φίσκα βέβαια) παραλίες, αλλά με την ίδια κίνηση, το ίδιο πρόβλημα parking, την ίδια κοσμοσυρροή, τα 12 ευρώ (!) -και λίγα λέω - ανά μπόμπα, σε "club" που πρέπει να στηθείς 40 λεπτά σα ζώο σε στάνη στην ουρά για να περάσεις το face-control από πορτιέρη-πίθηκο με bluetooth ώστε να ακούσεις για χιλιοστή φορα το Number One από "DJ" που μιξάρει κάτω απ'τη ντισκοπμάλα, και το χειμώνα δουλεύει ταξί, λες και δεν φτάνει που μας έχουν πιπιλίσει το μυαλό στο ραδιόφωνο, με τις θεο-γυμνασμένες πιά ελληνίδες που έχουν ψυχωτικό όνειρο ζωής να μοιάσουν σε κάποιο celebrity -όποιο και αν έιναι αυτό, δεν τις νοιάζει ποιό αλλά να είναι οπωσδήποτε κάποιο - να χορεύουν στα τραπέζια δελεάζοντας γαμπρό με ακριβό ρολόι, κινητό, ακίνητο και αυτοκίνητο, και άν δεν τους κάτσει το conne τουλάχιστον να τις κεράσουν άλλη μια μια μπόμπα-cola - μη πάει τσάμπα τόσος ιδρώτας, και σε λίγο θα πρέπει να κάνουμε και τηλεφωνικές κρατήσεις ακόμα και στις καφετέριες... (όχι πως δεν κάνουμε ήδη). Σίγουρα πολλοί θα ξυνίσουν για αυτή τη στάση μου, και πρίν σπεύσουν να με κατακρίνουν τους λέω πως φυσικά δέχομαι πως υπάρχουν και εξαιρέσεις καθώς και εναλλακτικές. Πρόπερσι στην Αμοργό πήγα το Σεπτέμβριο και πέρασα ονειρεμένα. Δυστυχώς όμως ο κανόνας είναι έτσι ακριβώς και επιβεβαιώνεται...Ελπίζω να μη το πάρει κανείς προσωπικά, γιατί εδω μέσα τουλάχιστον δεν πιστεύω πως υπάρχουν άτομα καθημερινού επιπέδου και αυτό φαίνεται από τη συμβολή τους στο forum. Όσοι βέβαια μείνουν Αθήνα (εγώ για παράδειγμα) μπορούν αν θέλουν να ανεχτούν τις ειδήσεις της ποιοτικότατης TV που καλύπτουν ποικίλλα θέματα όπως το σπίτι της Παπαρί(δ)ζου στη Μύκονο, τί έκανε η Παρις με τον Παρη που πήγε διακοπές ο παίκτης του Fame Story και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα...Και φυσικά όλες τις όχι-και-τόσο-τελευταίες B-Movies - καμιά φορά διασκεδαστικά μεταγλωτισμένες - που όλο το χρόνο σκονίζονται καταχωνιασμένες στα ράφια των τηλεοπτικών σταθμών και περιμένουν το δοξασμένο καλοκαιρινό broadcasting. Η απόλυτα τριτοκοσμική εκδοχή της glamourous δυτικοαμερικανιάς... Παρεπιπτόντως, λόγω επικαιρότητας και χωρίς να θέλω να δώσω πολιτικές προεκτάσεις αναρωτιέμαι...Γιατί όλα τα επίμαχα νομοσχέδια (βλέπε π.χ. τώρα το εργασιακό) ψηφίζονται πάντα την εποχή που όλοι βρίσκονται στις παραλίες? Η μεγαλύτερη δροσιά δεν έρχεται με τις διακοπές αλλά πάντα με την ψυχρολουσία της επιστροφής του Σεπτεμβρίου...Όταν ανοίξουν πάλι όλοι την TV και μετά την πόρτα για να βγούν στις διαδηλώσεις. Ευτυχώς που υπάρχει το Cubase... Καλό καλοκαίρι, όσο γίνεται. Formant.
  4. Για κάρτες ήχου, μπορείς να κοιτάξεις τα προϊόντα των E-mu, ESI, AUDIOTRAK, ECHO, EDIROL, και αν έχεις μεγαλύτερο budget κοιτα τις RME και DIGIDESIGN. Καλό θα ήταν η κάρτα που θα πάρεις να έχχει τα απαραίτητα Inputs-Outputs (I/O) που χρέιάζεσαι, καλής ποιότητας Converters με χαμηλό Signal-to-noise ratio και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο Dynamic Range. Για active monitors, κοντά στα 300-400 euros μπορείς να κοιτάξεις για τα Alesis M1 Active, Alesis M1 Active 620, Behringer Truth, Tannoy Reveal Active, Samson Resolv 80A, Wharfedale Pro Diamond 8.1 . ¶ν αντέχει η τσέπη σου, κοίτα τα Fostex PM2, Tapco SP8, KRK RP8, KRK V4, Yamaha MSP5, Genelec 1030, Event 20/20, Event ASP8, Alseis ProLinear 720 (DSP), Mission Pro SM6A, και για ακόμα περισσότερα χρήματα, Yamaha MSP10 Studio, Mackie HR624 & 824, Tannoy Ellipse, Klein+Hummel O300D, και PMC AML1. Η λίστα ανεβαίνει, αλλά δε νομίζω πως έχει νόημα να συνεχίσω εκτός και αν διαθέτεις τόσα χρήματα για ηχεία, όσα για ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας... Για όλα αυτά, υπάρχουν πολλά Ευρωπαϊκά Online Stores, καθώς δε νομίζω πως υπάρχει κανείς που να αγοράζει πια από Ελλάδα... Για τα ηχεία πάντως, καλό θα ήταν να ακούσεις όσο περισσότερα μπορείς πρίν καταλήξεις, καθώς, παρ'όλο που σχεδόν όλα τα Active monitors σήμερα δίνουν καλά χαρακτηριστικά, το κάθε ένα έχει το δικό του χαρακτηριστικό ήχο και ανατπικρίνεται καλύτερα σε συγκεκριμένα μουσικά στύλ. Formant.
  5. Αν σκεφτεσαι να αγοράσεις πυκνωτικό μικρόφωνο, πρέπει να έχεις καλής ποιότητας προενίσχυση για καθαρές ηχογραφήσεις. Μπορείς ωστόσο να πάρεις κάρτα ήχου η οποία έχει Phantom Power για Mic και να γλυτώσεις τα έξοδα του προενισχυτή. ¶ν αγοράσεις δυναμικό μικρόφωνο, το μόνο που χρειάζεσαι είναι να το συνδέσεις στο Mic Input της κάρτας σου. Όσο για την κάρτα, εκτός από την Audiophile υπάρχουν (με σχετικά λίγο περισσότερα χρήματα) και καλύτερες κάρτες, με καλύτερους D/A και A/D Converters, χαμηλότερα επίπεδα θορύβου, και φυσικά Low Latency official ASIO2.0. για το MIDI σου. Από ηχεία, ισχύει το "οτι πληρώσεις παίρνεις". ¶ν διαθέτεις πάνω από 1,5 χιλιάρικο, θα σου έλεγα να πάρεις τα Mackie HR824 αλλά για το Home Project Studio υπάρχουν πάρα πολλά ηχεία που θα ικανοποιήσουν πλήρως τις ανάγκες σου από 250-300 euro μεχρι....όσο πάει. Καλό θα ήταν να ακούσεις τα ηχεία που θα πάρεις πρίν κάνεις την αγορά, και κατά προτίμηση σε περιβάλλον παρόμοιο με αυτό που θα τα χρησιμοποιήσεις. Για την κονσόλα, θα σου έλεγα αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσεις μόνο για να περνάς samples από βινύλιο να μήν την αγοράσεις ακόμα και να συνδέσεις το output του μίκτη σου στο line in της κάρτας, εκτός και άν πάρεις κονσόλα με phantom για να βάζεις πάνω και το πυκνωτικό σου. Formant.
  6. Κοίτα το Manual της κονσόλας σου, και βρες ποιές είναι οι Stereo έξοδοι της. Μετά, σύνδεσε τα ηχεία σου με stereo balanced (TRS) καλώδια. Formant.
  7. Νομίζω πως έχεις κάνει κάτι λάθος με τη συνδεσμολογία των ηχείων σου. Έχεις ενεργά ή παθητικά μονιτορ? Η έξοδος της κονσόλας που δίνει σήμα στα ηχεία σου είναι στερεοφωνική η μήπως τα έχεις συνδέσει κατά λάθος σε μονοφωνική? Απότι καταλαβαίνω, μέχρι την κονσόλα σου φτάνει στερεοφωνικό σήμα (αφού το ακούς από τα ακουστικά) άρα το πρόβλημα είναι απο εκεί και μετά, μέχρι τα ηχεία σου. Formant.
  8. Διαβάζοντας και τα 37 postings σε αυτό το θέμα, και γυρνώντας φρέσκος από ολιγοήμερες διακοπές, δεν μπορούσα παρά να γράψω κι'εγώ λίγες γραμμούλες επί του θέματος. Έχω την εντύπωση πως τσακώνεστε διπλωματικά χωρίς λόγο. Δεν θέλω να με αντιμετωπίσετε σαν "ξερόλα", απλά παραθέτω τις απόψεις μου και ευελπιστώ να τις σεβαστείτε. Ασχολούμαι με τη μουσική κοντά στα 14 χρόνια. Πιστεύω πως έχω το ρυθμό μέσα μου. Πέρασα από σχολικές metal μπάντες ως drummer και από jamming στα βρωμερότερα studio της πόλης, μέχρι σε σχολικές καταλήψεις (σήψη). Μετά γύρισα στην "ηλεκτρονική" σκηνή, λίγο djing λίγο από δω, λίγο από κει...Μετά πήγα Αγγλία και ερωτεύτηκα την underground dance κουλτούρα χωρίς τα drugs της, που στην Ελλάδα του τότε αντιπροσωπευόταν μόνο από τον Τσιλιχρήστο και κάτι άλλους που καλύτερα να μην τους αναφέρω...Μάζευα βινύλια σαν τρελλός, παρακολουθούσα όλα τα νέα releases και τα καλοκαίρια έπαιζα σε clubs και bars κυρίως σε νησιά. Ομολογώ πως έχω αδειάσει πολλές πίστες, αλλά είχα και πανέμορφες, αξέχαστες στιγμές. Από το 1997 που πρωτοείδα το Cubasis (ήρθε σαν δώρο-software μαζί με την SoundBlaster μου), πέρασα σε Fuity Loops, Reason, Cubase 5, SX και πάει λέγοντας. Μέχρι τώρα, η μουσική, εκτός από άκουσμα, είναι ένα ταξίδι για μένα. Σε κάθε βήμα μου αντιλαμβανόμουν (και ακόμα αντιλαμβάνομαι) πως πρέπει να αποκτήσω κι'άλλες γνώσεις για ακόμα περισσότερα θέματα, τα οποία σχετίζονται και άμεσα, αλλά και έμμεσα με τη μουσική. Έτσι, όλα αυτά τα χρόνια, πέρασα ατελείωτες ώρες διαβάζοντας για θέματα όπως sound synthesis και synth programming, MIDI, sampling, sequencing, eq, effects, arranging, composing, mixing, mastering, acoustics, pc hardware, studio monitors, αγόρασα βιβλία, έψαξα στο internet, διάβασα 100 φορές όλα τα manuals όλου του software που χρησιμοποιώ, και όλα αυτά για να γίνω καλύτερος σε αυτό που αγαπώ. Θεωρώ τον εαυτό μου πραγματικά αυτοδίδακτο, γιατί και στα 14 χρονια της ενασχόλησής μου, δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος για να μου δείξει έστω και το παραμικρό από όσα ξέρω σήμερα. Έχω καταλήξει όμως στο εξής: Ότι και να κάνω, όσα και αν μάθω, δεν θα είμαι ποτέ ευχαριστημένος με τον εαυτό μου, αν δεν σπουδάσω μουσική. Η μουσική παιδεία αποτελεί τη βάση για όλα τα άλλα, και πολυ σωστά τα ράσα δέν κάνουν τον παπά. Έιναι το μόνο πράγμα που δυστυχώς, δεν μπορεί κάποιος να μάθει μόνος του. Ή αν τα καταφέρει, μπορεί να του πάρει και μια ολόκληρη ζωή. Ο Kostas Iatrelis έχει δίκιο. Όλες οι συνθέσεις μου μοιάζουν αντιγραφές κομματιών που με εκφράζουν. Τελικά, θα πάω σε ωδείο - ποτέ δεν είναι αργά -, επειδή θέλω να κάνω κάτι πιο original που να αντέχει στο χρόνο, απ'το "να περνάω την ωρα μου ευχάριστα" μπροστά στο PC μου, και επειδή όνειρό μου είναι να δώ το track μου τυπωμένο πάνω σε ένα single βινυλίου. Απ'την άλλη μεριά όμως, ο μπασίστας που ανέφερε ο φίλος μας, απ'ότι κατάλαβα, δεν χρειάζεται τόσο μουσικές γνώσεις (τουλαχιστον στο βαθμό που τις χρειάζομαι εγώ ή άλλοι σαν και εμένα), αλλά τεχνικές γνώσεις. Ίσως θα έπρεπε κάποιος που μας ρωτάει για να τον συμβουλεύσουμε πάνω στον εξοπλισμό που χρειάζεται για παραγωγή είτε electronica - είτε οτιδήποτε άλλο, να μας έλεγε αν ξέρει μουσική ή όχι, και σε τι επίπεδο - αυτό θα βοηθούσε στην αποφυγή παρεξηγήσεων και θα μας έδινε τις βάσεις για μια πιο εύστοχη και ουσιαστική απάντηση. Πιστεύω ακράδαντα τώρα πια, πως η καλή μουσική έρχεται μόνο με τη σωστή μουσική παιδεία και όχι με τις ηχοληπτικές γνώσεις και ικανότητες. Ο μουσικοσυνθέτης, δεν χρειάζεται να έχει το τέλειο αυτί, ούτε studio αξίας ςκατομμυρίων. Μπορεί κάποιος να διηγηθεί ένα ολόκληρο μουσικό παραμύθι το οποίο έχει χαρακτήρα και έντονο διαχρονικό συναίσθημα, μόνο με μια κιθάρα ή μόνο με 2 κανάλια στο Reason. Θα πρότεινα ο καθένας ο οποίος μπάινει για πρώτη φορά στο forum για να αναζητήσει συμβουλές, να μας έδινε ένα συνοπτικό "μουσικό" βιογραφικό του, ή να διευκρινίζει αν η συμβουλές που χρειάζεται είναι τεχνο-λογικού χαρακτήρα, ωστε οι απαντήσεις που θα λαμβάνει να τον βοηθούν πραγματικά, χωρίς να γεννούν προυποθέσεις οι οποίες ανάβουν τα αίματα. Είμαστε όλοι εδώ για τον ίδιο σκοπό, και καλό θα ήταν να μοιραζόμαστε τη γνώση και όχι να ανταγωνιζόμαστε για το ποιός ξέρει τα πιο πολλά. Formant.
  9. Βασικά. έχω κατεβάσει από warez το Mastering edition της Steinbegr που έχει exciter........χεχε Formant.
  10. Αυτό που εννοεί ο Aztec (αν μάντεψα σωστά) είναι πως με τον τρόπο αυτό μπορείς να ακούσεις την κάθε μπάντα συχνοτήτων σε Solo mode, οπότε μπορείς να δείς μέχρι ποιά Hz φτάνουν οι κιθάρες σου. Πολύ καλό και απλό εργαλείο για αυτό το σκοπό είναι ο MultiBand compressor της Steinberg μέσα στο Wavelab. Φύσημα πάντα θα υπάρχει κατά την ηχογράφηση, όσο καλό εξοπλισμό και αν έχεις. Το πόσο φύσημα έχεις, εξαρτάται από το Signal-to-noise ratio του εξοπλισμού που χρησιμοποιεται σε ΟΛΟ το path του σήματος. Για παράδειγμα, αν η κάρτα σου είναι super και έχει SNR 110db, αυτό σημαίνει οτι για ηχογράφηση σήματος στα 0db το noisefloor θα βρίσκεται στα -110db - αξιοπρεπέστατο νούμερο, γιατι το level του θορύβου είναι τόσο χαμηλό (-110db) σε σχέση με το σήμα(0db), που ο θόρυβος καλύπτεται ολοκληρωτικά από αυτό, και γιαυτό λέμε πως πρέπει η ηχογράφηση να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο peak χωρίς όμως να clip-άρει (ειδικά στο digital recording), ωστε να εκμεταλλευτείς τη μέγιστη ανάλυση της κάρτας. (Μία αντιστοιχία είναι να βρίσκεσαι π.χ. σε μια συναυλία οπου εκτίθεσαι σε 110db από τα ηχεία (σήμα) και ο φίλος σου δίπλα σου ψιθυρίζει (θόρυβος), δέν υπάρχει περίπτωση να τον ακούσεις όσο καλά αυτιά και αν έχεις), ¶ν όμως π.χ το καλώδιο της κιθάρας σου ή το πετάλι σου είναι μάπα και έχει 45db SNR, τότε ο θόρυβος του καλωδίου σου θα ηχογραφηθεί μαζί με το σήμα από την κάρτα με το SNR της κάρτας. Με λίγα λόγια, μια καλή, καθαρή ηχογράφηση απαιτεί πολύ ποιοτικό signal path, σε όλο το μήκος, από το μαγνήτη της κιθάρας σου, μέχρι το σκληρό σου δίσκο και μέχρι τα ηχεία σου. Κάθε συσκευή που προστίθεται στο signal chain (πεταλια, πολυεφφέ κτλ) πρέπει να είναι ποιοτικό αν δεν θες να έχεις προβλήματα θορύβου. Το Cubase έχει Harmonic exciter μέσα στα εφφέ του. Κοίτα το Manual. Formant.
  11. Αν το σήμα σου περιέχει μόνο μπάσο και κιθάρες, είναι λογικό να υπερτερούν οι χαμηλομεσαίες συχνότητες. Τα όργανα αυτά, όσο καλά και να ηχογραφηθούν, δεν αναπαράγουν το υψηλό φάσμα συχνοτήτων, εκτός αν ηχογραφείς ακουστική κιθάρα με πυκνωτικά μικρόφωνα σε τέλεια ακουστικά διαμορφωμένο χώρο και λαμπάτους mic προενισχυτές και compressors ωστε να ηχογραφήσεις και τις πολύ ψηλές συχνότητες της πένας πάνω στη χορδή. Με τί ηχεία κάνεις monitoring? Αν π.χ. τα ηχεία σου υστερούν στο μπάσο τότε θα τέινεις να "βαζεις" περισσότερο μπάσο στο mix σου, με αποτέλεσμα να φαίνεται και στο analyzer οτι το μπάσο είναι και η πιο ισχυρή μπάντα συχνοτήτων (ακριβώς όπως φαίνεται εκεί, στα 100Hz). Παρόλα αυτά, αφού σου ακούγεται καθαρό δέν νομίζω να έχεις πρόβλημα. Θα μπορούσες να ανεβάσεις (λίγο!) τις πολύ υψηλές συχνότητες με το multiband του Ozone αλλά εκτός από περισσότερη διαφάνεια στις κιθάρες θα ανέβει και το noise που ηχογραφήθηκε. Τέτοιες ρυθμίσεις όμως, καλύτερο είναι να γίνονται με το αυτί παρά με κάποιο analyzer. Μην περιμένεις πάντως να δεις εντελώς flat spectrum από ένα μπάσο και δυο κιθάρες, ειδικά από home studio setup, και ειδικότερα σε wav υψηλής ανάλυσης. ¶ν συγκρίνεις τη δουλεία σου με εμπορικές κυκλοφορίες, καλό είναι να κάνεις τη σύγκριση με τις ίδιες παραμέτρους (ίδιο sample rate, ίδιο bit depth κτλ). Συμπερασματικά, θα σου έλεγα πως δεν κάνεις τίποτα λάθος, απλά η φύση των οργάνων σου σου δίνει αυτό το spectrum. Όσο αφορά στη σύνδεση του ενισχυτή σου στην balanced XLR είσοδο του μικροφώνου, δεν με βοηθάς και πολύ. Τί κάρτα ήχου έχεις? Το Mic In σου είναι phantom powered η όχι? Συνήθως το σήμα που βγάζουν οι ενισχυτές είναι unbalnanced line οπότε συνδέεται στο line in και όχι στο mic. Βέβαια, δεν ξέρω καθόλου από ενισχυτές (και συνεπώς το μοντέλο που ανέφερες δέν μου λέει και τίποτα) καθώς ασχολούμαι μόνο με ηλεκτρονικά μέσα. Πιστέυω πως υπάρχουν εδώ πιο έμπειροι "ροκάδες" και κιθαρωδοί για να σε κατατοπίσουν. Παρόλο που δέν έχω ασχοληθεί με ηχογράφηση μπάσου από εντελώς θεωρητική άποψη σου λέω πως καλύτερα είναι να συνδυάσεις το line in σήμα του μπάσου μιξαρισμένο με την ηχογράφηση του από το μεγάφωνο του ενισχυτή σου με ένα καλό μικρόφωνο... Formant.
  12. Δεν μου φαίνεται πως κάνεις κάτι λάθος. Το να τεστάρεις γραφικά τον ήχο σου όμως στο Spectrum analyzer του Winamp, δεν μου φαίνεται και τόσο λογικό.Είναι το πλέον μή αντικειμενικό εργαλείο για αυτή τη δουλειά. Θα ρωτήσεις όμως, γιατί τα commercial MP3 δείχνουν στο analyzer οτι περιέχουν όλες τις συχνότητες? Δοκίμασε να μετατρέψεις το κομμάτι σου σε MP3 και κοίτα ξανά. Ίσως να μην φαίνεται ακριβώς το ίδιο με εμπορικά κομμάτια, αλλά σίγουρα θα φανεί πως "χρησιμοποιείς" μεγαλύτερο φάσμα. Το Spectrum Analyzer του Winamp είναι σχεδιασμένο για να δείχνει (κάκιστα κατά τη γνώμη μου) τα spectrums MP3 αρχείων. Μάλιστα, όσο χαμηλότερο είναι το MP3 compression τόσο οι μπάρες φάινεται να γεμίζουν το analyzer μέχρι τέρμα δεξιά. Αντιθέτως, αν παίζεις WAV τότε όσο μεγαλύτερη ανάλυση έχει το WAV τόσο το Winamp αδυνατεί να δείξει τις σωστές συχνότητες. Αν το Export από το Cubase για παράδειγμα είναι 48KHz/24bit τότε, είναι σίγουρο πως θα φαίνεται οτι υπάρχουν μόνο οι συχνότητες μέχρι 100Hz (τερμα αριστερά). Δοκίμασε dithering στα 16bit και κατέβασε το sampling rate στα 44100 πρίν το μετατρέψεις σε MP3 (128KBps είναι καλά για αρχή). Μετά, τσέκαρε το MP3 σου στο Winamp. Με ένα μπάσο και δύο κιθάρες όμως, μήν περιμένεις και φοβερά αποτελέσματα, καθώς αυτά τα όργανα από μόνα τους, δέν μπορούν να αναπαράγουν το πολύ υψηλό μέρος του φάσματος (από 6KHz και πάνω). Επίσης, και το Mastering παίζει ρόλο, αλλά όχι και τόσο σημαντικό σε αυτή την περίπτωση. Εννοώ, πως ένα καλό Master στα 48KHz/24bit πάλι θα δείχνει στο Winamp οτι δέν καλύπτει όλο το φάσμα. Καλό θα ήταν όμως να μήν εμπιστεύεσαι τα analyzers όσο καλής ποιότητας κιαν είναι. Αν είναι πάντως να χρησιμοποιήσεις κάποιο, φρόντισε να είναι καλύτερο απο του winamp... Formant.
  13. Εκτός και αν θέλεις να κάνεις το Master σε Tape και να δώσεις λίγο αραπάνω ένταση στο Rec Level σου για να πετύχεις Genuine Tape Saturation στο Master σου..... Κάτι που κανένα Software δεν μπορεί να σου δώσει...Στη θέση σου δεν θα το έδινα με τίποτα.... Formant.
  14. Formant

    For a Reason

    & Α)To Matrix, στην ουσία είναι CV Controller, αν πατήσεις το Tab στο keyboard σου και γυρίσεις το rack μπορείς να συνδέσεις τα CV outs του Matrix ωστε να κάνουν Modulate οποιαδήποτε παράμετρο θέλεις σε μια συσκευή η οποία έχει CV Input.Το Spider Audio, παίρνει ένα σήμα από συσκευή και το διανέμει σε πολλές εξόδους για διαφορετική επεξεργασία (splitter) ή λειτουργεί και σαν merger (παίρνει πολλά σήματα και τα βγάζει σε ένα stereo out - κάτι σαν πολύ απλός μίκτης, χωρίς κανένα control) (Merger). To Spider CV έχει ακριβώς τις ίδιες λειτουργίες, αλλά αντί για Audio Signals, διαχειρίζεται Control Voltages.Το Vocoder χρειάζεται 2 Audio Signals για να λειτουργήσει, ένα Carrier Signal, και ένα Modulator Signal. Στην ουσία, το Carrier γίνεται Modulate&από το σήμα του Modulator. Για παράδειγμα, μπορεί το Carrier να είναι ένα Pad και το Modulator ανθρώπινη φωνή (το γνωστό ρομποτικό εφέ). Επειδή το Carrier καθορίζει την χροιά του τελικού ήχου, για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποίησε σήμα με πολλές αρμονικές (Saw ή Square, όχι ημίτονα). Συνδέεις το Carrier στο Carrier Input του Vocoder, και το Modulator στο Modulator input του vocoder. Το Vocoder output πηγαίνει σε κανάλι στο μίκτη. Πρέπει να παίζουν και τα δύο κάτι ωστε να ακούσεις το αποτέλεσμα. Β) Μπορείς να κάνεις KeyMapping στα Samplers του Reason (για&Samples που δέν χρειάζονται πολλές οκτάβες)αλλά είναι χρονοβόρο και απαιτεί γνώσεις και εμπειρία. ¶ν το αντέχει το CPU σου, χρησιμοποίησε δεύτερο μίκτη. Γ) Το εικονίδιο&από το οποίο&φορτώνεις τα Refills ανοίγει ΜΟΝΟ ολοκληρωμένα Refill Patches (είναι πολλά Samples τα οποία είναι Mapped accross the Keyboard, για μεγαλυτερη φυσικότητα του ήχου - όπως το πιάνο για παράδειγμα. Για να ακούγεται φυσικό σε όλο το έυρος των πλήκτρων, έχουν πάρει ξεχωριστά Wav Samples από όλο το έυρος και τα έχουν κατανείμει αντίστοιχα στα Keyw του Sampler. ¶ν είχαν πάρει μόνο ένα Sample από το ). Από το άλλο εικονίδιο, φορτώνεις απλά Wav Samples τα οποία δέν είναι Key Mapped. ¶ρα, δεν κάνεις κάτι λάθος. Δ) Στο Sequencer, επιλέγεις το κανάλι του Redrum, και στο Edit, αντί για το Drum Editor, ανοίγεις το Pattern Editor (το κίτρινο κουμπάκι δίπλα στο τύμπανο πάνω αριστερά) και εκεί επιλέγεις ποιά Patterns θέλεις να παίζει το Redrum σε ποιά μέτρα. Θα δείς μετά πως το Redrum έχειι Automation στο Pattern Select. Αυτό μπορείς και να το κάνεις Record σε Real Time παίζοντας το κομμάτι σου, και αλλάζοντας α Patterns κατα τη διάρκεια του Recording. Όλες οι αλλάγές στα Patterns θα γραφτούν σαν Automation του Redrum. Ελπίζω να βοήθησα. Formant.
  15. Formant

    For a Reason

    & Thanx για τις πληροφορίες, θα ήθελα κάποιος αν ξέρει πως να κάνω&mapping το Drum Machine της Linplug (ή οποιοδήποτε VST drum machine) στο Drum Editor&(με τους κόκκινους ρόμβους) του Cubase (έχω το SX2), γιατί μέχρι τώρα έγραφα τα Drums στο Midi Editor του καναλιού που συνδέεται με το Drum Machine, πράγμα εντελώς κουραστικό και επίπονο. Το πρόβλημα είναι πως άν ανοίξω τον Drum Editor όλα τα default samples είναι του General Midi.¶ρα&πρέπει να κάνω drum mapping κάθε ένα sample ξεχωριστά (και αν ναι, πως γίνεται αυτό?) ή υπάρχει και πιό εύκολος τρόπος? (Επίσης, πως μπορώ να χρησιμοποιήσω τα διάφορα Grooves που έχει το Cubase? Το manual δεν μου φαίνεται και τόσο κατατοπιστικό). Thanx και πάλι για τη βοήθεια, Formant.
  16. Formant

    For a Reason

    Βασικά, άλλο ήταν το ερώτημά μου.... ¶ν για παράδειγμα φτιάξω το ίδιο Drum Loop στο Redrum και στο RM IV στο Cubase, ο ήχος μου θα έχει το ίδιο Fidelity? Μήπως το Reason "διαφορετικό" ήχο από τα υπόλοιπα? Formant.
  17. Formant

    For a Reason

    Ακουγεται πως τo Engine του Reason λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ωστε να δίνει ένα άσχημο χαρακτηριστικό στο τελικό αποτέλεσμα που πολλοί αποκαλούν "Reason-ίλα", το οποίο "στιγματίζει" όλα τα recordings που περνάνε μέσα από αυτό και είναι ευδιάκριτο σε πολλά αυτιά. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται πως αυτό το Side-Effect δεν παρουσιάζεται σε άλλα production suites (Cubase, Logic, Sonar, Live). Σχόλια ή προσωπικές εμπειρίες? Formant.
  18. Βασικά, το Mastering είναι το τελικό στάδιο επεξεργασίας, και εφαρμόζεται σε ολόκληρο το MixedDown Track σου. Στην περίπτωσή σου, θα έπρεπε να επεξεργαστείς κάθε ξεχωριστό κανάλι με Compression και EQ πριν κάνεις το κομμάτι σου Export σε Wav. Επειδή το Dynamic Range της ηχογράφησης είναι σχετικά μεγάλο, με έναν Compressor προσπάθησε να το ελλατώσεις. Έτσι, το RMS (Root Mean Square) level θα ανέβει (που είναι και αυτό που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί ως ένταση), χωρίς τα Peaks να σου κάνουν Clipping. Αυτό μπορείς να το κάνεις καί μεσα στο CUBASE ή αν θές, μπορείς να επεξεργαστείς κάθε Take της ηχογράφησής σου σε ένα Dedicated Wave Editor όπως το Wavelab ή το SoundForge. Να ξέρεις όμως, πως για κάθε Db έντασης που κερδίζεις, το Signal to Noise Ratio χειροτερεύει κατά το ίδιο ποσό. Έτσι, αν έχεις SNR 98Db, έχεις κάνει ηχογράφηση όσο πιό κοντά γίνεται στα 0Db (χωρίς clipping) και σου βγαίνει -15 με -20 Db RMS, δυναμώνοντάς το με Compression κατά 10DB για παράδειγμα, το SNR από 98 θα σου πάει στα 88Db, που σημαίνει οτι ο θόρυβος της ηχογράφησής σου θα είναι κατά 10Db πιο δυνατός. Γιαυτό, είναι καλό να επενδύεις σε Balanced καλώδια και συνδέσεις στο Studio καθώς και σε Hardware με χαμηλό SNR. Τωρα, υπάρχουν πολλά sites με χρήσιμα compression settings που θα σε βοηθήσουν. Κιθάρες, κρουστά, φωνητικά, μπάσο και άλλα όργανα, συνήθως έχουν συγκεκριμένα compression settings, εκτός άν θέλεις να πειραματιστείς. Αφού έχεις φέρει τα κανάλια σου στις επιθυμητές εντάσεις, σειρά έχει το mixing, τα effects και panning και γενικά αυτό που λέμε "τοποθέτηση" των ήχων σου στο stereo Field. Ένας Limiter στο Stereo Bus (master) του Cubase θα σου δόσει ακόμα 1-3Db RMS. Αφού γίνουν όλα αυτά, σειρά έχει το Mastering το οποίο μπορείς να το δοκιμασεις και μόνος σου, ή να το δώσεις σε κάποιον επαγγελματία. Το Mastering εκτός από το ανέβασμα των εντάσεων, προσδίδει και ακουστικό χαρακτήρα με Fine EQing καθώς και με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται. Πολλοί χρησιμοποιούν Compressors με λυχνίες ή Opto-Compressors οι οποίοι λόγω της ιδιαιτερότητας των κυκλωμάτων τους προσδίδουν Harmonic Distortion στο σήμα, και ανεβάζουν κάποιες αρμονικές οι οποίες είναι γλυκές στο άκουσμα - κάτι που το Software δέν έχει καταφέρει ακόμα να πετύχει με μεγάλη ακρίβεια. Καλή επιτυχία! Formant.
  19. Progressive House και ξερο ψωμι......... Formant.
  20. Αν το FireWall του Server μου επέτρεπε να κάνω Chat θα το έκανα ευχαρίστως........ Formant.
  21. & Παραθέτω και αυτό το Link που αναφέρεται στις Ελληνικές παραγωγές που προωθούνται στο εξωτερικό... http://www.progressive-sounds.com/features/Audio-Therapy-Across-Borders-Greece.asp & Formant.
  22. Όποιος ενδιαφέρεται να ακούσει κάτι διαφορετικό, "Anyway" από "Amber" σε Steve Porter Mix, released 2002 on Saw Recordings. (δυσεύρετο ομολογουμένως αλλά όποιος το βρεί θα δικαιωθεί) Επίσης, κάτι πιο γνωστό, Sasha - "Involver" (όλο το Album είναι κορυφή). ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ. Formant.
  23. Νομίζω πως αδικείς λίγο την Ελληνική σκηνή και ίσως θα έπρεπε να δώσουμε λίγο respect σε ονόματα όπως ο G-Pal, και τελευταία ο Christian Cambas, οι οποίοι έχουν κάνει τεράστια βήματα, ειδικότερα με την Swift Records και με releases σε κολοσσούς όπως η Bedrock και η Plastic Fantastic. Κάθε χρόνο έχουμε Ελληνικές συμμετοχές στο Miami Winter Music Conference και τέλος, μετράμε άπειρα remixes και airplays σε Αμερική και Ευρώπη, καθώς και events σε Ελλάδα και εξωτερικό με τα μεγαλυτερα ονόματα της σκηνής παγκοσμίως. Παρ'όλα αυτά, έχω την εντύπωση οτι ένα μικρό Label είναι πιο πιθανό να κάνει ένα νέο καλλιτέχνη sign-up σε σχέση με τα μεγάλα που λαμβάνουν 400 demos την ημέρα και κατ'ανάγκη είναι πολύ πιο επιλεκτικά όσο αφορά το τι θα κυκλοφορήσουν. Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι ρόδινα ακόμα και στο εξωτερικό, αλλά βλέποντας τόση σαβούρα να κυκλοφορεί σε βινύλιο (ανάμεσα βέβαια και σε πολύ καλές παραγωγές), με κάνει να πιστεύω πως έχω ελπίδες για ένα release μόλις καταφέρω να φέρω τον ήχο μου στα επίπεδα που θέλω. Formant.
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου