Προς το περιεχόμενο

danijoss

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    9
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

Ότι δημοσιεύτηκε από danijoss

  1. Ταπεινή μου γνώμη μπορεί να σε βολέψει SDC περισσότερο. Δες το Oktava MK012, είναι εξαιρετικό όχι μόνο για τα χρήματά του, γενικά. Επίσης, επειδή αλλάζει κεφάλια, μπορείς στο μέλλον να πάρεις 2-3 ακόμα και να το μετατρέψεις σε LDC, ή κάι σε omni κτλ.
  2. Κάνει, αλλά όχι αρκετά. Είναι σωστό, αν και σχετικά δύσκολο χωρίς μεγάλο budget, ότι πρέπει να διατηρηθεί η ίδια μάζα παντού, αλλά αυτό συμπεριλαμβάνει ΚΑΙ το σφράγισμα. Κοινώς, αν δεν γίνει, δεν αξίζει να σκεφτούμε τίποτα άλλο. Αλλά ναι, η λογική είναι αυτή που ανέφερες.
  3. Μακάρι να υπήρχε εύκολη και φτηνή λύση. Συνοψίζοντας αυτά που έχουν ειπωθεί ήδη: (1) Σφράγισμα όλων των κενών (λάστιχα στα σημεία επαφής με την κάσα, μπάλωμα κλειδαρότρυπας-γέμισμα με κάτι και εξωτερικό κλείσιμο με υλικό μεγάλης επιφανειακής μάζας, π.χ. μολύβι, κατωκάσι πάλι με λάστιχο), συν το ότι βεβαιωνόμαστε ότι η πόρτα κλείνει πολύ καλά και εφάπτεται με όλα τα λάστιχα. Αν δεν γίνουν αυτά είναι μάταιο να σκεφτόματσε για περισσότερα, αλλά από μόνα τους, ενώ θα υπάρχει πιστεύω μετρήσιμη διαφορά, δύσκολο να σου καλύψει τις μονωτικές ανάγκες σε περίεργες ώρες και μεγάλες εντάσεις. (2) Αύξηση μάζας της πόρτας: δύσκολο, αλλά μπορείς να βάλεις στρώση από μολύβι και από πάνω ένα φύλλο βαρύ mdf, από την "εξωτερική" πλευρά της πόρτας σε σχέση με το άνοιγμά της, δηλ. από την ανάποδη της κάσας. Κάνεις το MDF λίγο μεγαλύτερο έτσι ώστε να δημιουργήσεις και δεύτερη επιφάνεια σφραγίσματος, όπου βάζεις πάλι λάστιχα. Βεβαιώσου όμως ότι αντέχουν οι μεντεσέδες το επιπλέον βάρος (για απλή πόρτα, ξανά, δύσκολο). Αν βέβαια γίνει, θα έχεις σημαντικά κέρδη. (3) Δες με κανέναν πορτά αν μπορείς να κάνεις πατέντα μια δεύτερη πόρτα στην ίδια κάσα (αν είναι ξύλινες, κάτι θα γίνεται), πάλι με σφραγίσματα και τα σχετικά. Όχι αναγκαστικά πανάκριβη, ας είναι κοινή, απλά διάλεξε κάτι βαρύ. Πάλι εννοείται, θα χρειαστεί όλα τα παραπάνω. Αν κάνεις ΚΑΙ τα τρία αυτά, σωστά, θα πλησιάζεις μονώσεις επιπέδου studio, σίγουρα θα φτάσεις και μπορεί να ξεπεράσεις και τα επίπεδα του τοίχου σου σε κάποιες συχνότητες. (*) Για καλό και για κακό, φτιάξε και καμμιά αντικραδασμική βάση, εκτός του ότι βοηθάει στη μόνωση, πολλές φορές βοηθάει και στον ήχο... (κατά την προσωπική μου γνώμη αναλόγως, θέμα γούστου, αλλά τουλάχιστον μεγάλες καμπίνες φαίνεται να επωφελούνται από το dεcoupling στην ηχογράφηση -- τα combo είναι λίγο άλλο θέμα, αλλά και πάλι ανάλογα).
  4. Γι' αυτό είναι τι διαδίκτυο, για να ψάχνει κόσμος. Αν κάποιος από εδώ ενδιαφέρεται επίσης για βιβλιογραφία ακουστικής, μπορώ και να συστήσω μερικούς πολύ καλούς τίτλους, στα αγγλικά όμως. Ό,τι έγραψα παραπάνω είναι για χρήσεις αναφοράς, δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν. Εξήγησα ακριβώς ποια είναι η χρήση των ορυκτών βαμβάκων στις εφαρμογές μόνωσης και ποιον σκοπό εξυπηρετούν, όπως επίσης και πως δεν λειτουργούν. Αλλά ο καθένας φτιάχνει ό,τι θέλει και διαβάζει από όπου θέλει, το αποτέλεσμα μετράει. Φιλικά πάντα, ελπίζω να βοήθησα.
  5. Για όποιον ενδιαφέρεται: Ο πετροβάμβακας (και οι λοιποί ορυκτοβάμβακες) είναι εξαιρετικό απορροφητικό υλικό και χρησιμοποιείται σε εφαρμογές μόνωσης μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού τοίχου, καθώς βοηθάει στην απόσβεση των συντονισμών της κατασκευής. Απορροφάει μετατρέποντας την ενέργεια των ταλαντώσεων σε θερμότητα λόγω τριβών, και άρα αποδίδει σε αυτό όταν τοποθετείται σε σημεία που η ταχύτητα των μορίων του αέρα είναι μεγάλη. Τα όρια ενός δωματίου (π.χ. τοίχοι, πάτωμα, πόρτα...) είναι σημεία μέγιστης πίεσης και οριακά μηδενικές μετατόπισης αέρα. Συνεπώς ο πετροβάμβακας σε οριακά σημεία απορροφά μόνο υψηλές συχνότητες, συγκεκριμένα αυτών που το 1/4 του μήκους κύματός τους είναι μικρότερο του πάχους του υλικού. Αλλά οι συχνότητες αυτές ούτως η άλλως παγιδεύονται από τους τοίχους και το σώμα της πόρτας, ακόμα και της τόσο λεπτής πόρτας. Η ιδιότητα των υλικών που βοηθά στη μόνωση μέσω αντανάκλασης της ενέργειας, όχι απορρόφησης, είναι η μάζα των ορίων, η οποία αυξάνει τη διαφορά ακουστικής εμπέδησης μεταξύ του αέρα εσωτερικά και του ορίου. Επομένως... μόνωση.
  6. Όπως λεν και οι άλλοι, παίνεις λάστιχα αυτοκόλλητα και τα κολλάς στα σημεία που κάνει επαφή η πόρτα με την κάσα. Θα πρέπει να φτιάξεις κατωκάσι, δηλ. ένα κομμάτι ξύλο στο πάτωμα κατά μήκος της χαραμάδας, πάλι με λάστιχο, για να σφραγίσεις και εκεί. Αν η πόρτα έχει κλειδαρότρυπα, την κλείνεις με ότι μπορείς (π.χ. παραχώνεις μέσα πετροβάμβακα και από τις εξωτερικές πλευρές λίγο μολύβι). Πρέπει η πόρτα να κλείνει αεροστεγώς. Από εκεί και ύστερα, αν δεν επαρκεί, χρειάζεσαι μάζα στην πόρτα (όχι πετροβάμβακα). Αλλά δύσκολο αυτό, μάλλον πας σε καινούρια βαρύτερη. Αν έχεις θέματα επαφής/κραδασμών, κάνε μια ερώτηση για το πως μπορείς να φτιάξεις κανένα ψευδοπάτωμα για ενισχυτές κτλ.
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου