Προς το περιεχόμενο

G.E.O.

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    22
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

Ότι δημοσιεύτηκε από G.E.O.

  1. Ουυυπς, φιλε γραψε λαθος, οι προβληματικες συχνοτητες στον χωρο ειναι οι 99.7 - 100.7 και 107.4 -107.6!
  2. Φιλε publius ευχαριστω για την απαντηση και τις πληροφοριες. Η κατασκευη που εφτιαξα βασιζεται σε αυτην την ιδεα απο το youtube και σε αυτο το pdf http://www.basstraps.net/DIY-BASS-TRAPS-MADE-EASY.pdf Το οτι ο χωρος δεν ειναι αρκετα ζωντανος οφειλεται κατα κυριο λογο στο οτι οι τοιχοι ειναι καλυμενοι με acoustic tiles (4 εκατοστα κενο αναναμεσα σε τοιχο - tile) που αποροφουν συχνοτητες πανω απο τα 500hz. Πριν μπουν οι broadband absorbers οπως τους ονομαζεις υπηρχε ηδη το προβλημα με το κοψιμο πολλων υψηλων, απλα το προβλημα στις χαμηλες ηταν πολυ πιο μεγαλο και επρεπε να λυθει οπωσδηποτε. Οι προβληματικες συχνοτητες για τα πρωτα στασιμα στον χωρο ηταν οι 37.1, 50.2 και 77.3 και οι υποσυχνοτητες για τις αρμονικες στα 148 - 150, 150 - 154, 297 - 301, και 301 - 309. Τωρα, με την τοποθετηση τους, η δουλεια στα μπασα εγινε σε ικανοποιητικοτατο βαθμο, ισως να κοπηκαν και μερικες μεσαιες συχνοτητες μαζι οπως λες, αλλα λογο του οτι το δωματιο ηταν ηδη νεκρο πριν την τοποθετηση τους, δεν ειμαι εντελως σιγουρος ποιες και κατα ποσο. Απο οτι γνωριζω ειναι ευκολοτερο να λυθει τωρα το προβλημα με τις μεσαιες/ηψηλες απο οτι με τις μπασες. Αφου λοιπον σε θεμα μπασου δεν ακουγεται πια προβλημα -εκτος απο τρεις περιοχες στο δωματιο μακρια απο την θεση ακροασης- μπορω τωρα να εστιασω στις αντηχησεις. Τα difussors ειναι η λυση που σκεφτομαι κι εγω για το προβλημα με τις ψηλες, εχω δει μερικες πληροφοριες και κατασκευες οπως την http://blog.tunecore.com/2010/03/diy-acoustics-iii-i-did-it-you-can-too-by-jake-hartsfield.html και http://www.subwoofer-builder.com/qrd.htm στο ιντερνετ που αλλες φαινονται απλες και αλλες οχι, εσυ τι εχεις υπ'οψη σου? Τι λες να κανω πρωτα, τα panels στο ταβανι η τα diffusers στον πισω τοιχο? Εγω μαλλον για diffusers με βλεπω γιατι τα panels θα νεκρωσουν ακομα περισσοτερο τον ηχο, ετσι δεν ειναι? Γνωριζεις αν ειναι πιο ευκολο να φτιαξω καποια κατασκευη mls η καλυτερα qrd? Εχω τσεκαρει το qrdude για μετρησεις, δεν γνωριζω ομως κατα ποσο ειναι ευκολη η κατασκευη, εχεις αποψη? Τελος, σιγουρα θα πρεπει να βρω τεχνιτη να τις φτιαξει σωστα, αφου ουτε τα panels δεν μπορεσα να φτιαξω μονος, που ηταν πολυ πιο απλα να κατασκευαστουν.
  3. Οι μπασοπαγιδες φτιαχτηκαν απο ταπετσερη με... αποψη, πρωην dj σε μεγαλη ντισκο που ημουν κι εγω θαμωνας την δεκαετια του 80. Τον ανακαλυψα τυχαια οταν αναζητουσα "βατα" για φιλτρο στις μπασοπαγιδες. Αυτη την στιγμη ειναι στην θεση τους και ο ηχος ειναι απλα ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟΣ! Τα μπασα εδεσαν και καθαρισαν, δεν μπουκωνουν ακομα και σε μεγαλες εντασεις, εκανα δοκιμες με τρια ζευγαρια ηχεια σε πολλες διαφορετικες μεριες παιξιματος και ακροασης εκτος της κανονικης, γενικα ο ηχος εχει μαζεψει πολυ σχεδον παντου στον χωρο και ειναι και πιο ευδιακριτος. Το προβλημα τωρα ειναι οτι ο χωρος δεν ειναι αρκετα ζωντανος και ενδεχεται με τρια panels που θα μπουν στο ταβανι συντομα να νεκρωσει περισοτερο. Ψαχνω λυσεις στο διαδυκτιο, αν εχει κανεις καποια πληροφορια που να μπορει να μοιραστει θα ειμαι υποχρεος. Αν βρω χρονο θα αναρτησω φωτο απο κατασκευη μπασοπαγιδων και τοποθετηση στο στουντιο συντομα.
  4. Πηρα 60αρη πετροβαμβακα, μαζι με τα υπολοιπα υλικα εκτος του υφασματος που υπαρχει στοιχησαν 100 ευρω απο leroy. Το προβλημα ειναι οτι εχω ελλειψη χωρου για την κατασκευη των μπασοπαγιδων και δεν εχω το καταλληλο εργαλειο για να κοψω τον πετροβαμβακα ισια, stanley, μαχαιρι και ψαλιδι που δοκιμασα δεν δουλευουν σωστα με αποτελεσμα να τριβεται ο πετροβαμβακας και να πηγαινει παντου. Αν γνωριζει κανεις τιποτα περισσοτερο η εχει καποια ιδεα, ευχαριστω.
  5. Ευχαριστω chrisvek για την απαντηση. Το πρωι θα τσεκαρω τιμες, μαλλον θα παω αεροδρομιο σε Merlin και ikea να δω τι παιζει. Βρηκα μερικες πληροφοριες και εδω και αυτο ειναι το σχεδιο που σκεφτομαι να ακολουθησω τελικα, μιας και ειναι η ιδια ιδεα με την προηγουμενη αλλα με πιο καλαισθητα αποτελεσματα.
  6. Γεια - χαρα γνωριζει καποιος που θα βρω φτηνα υλικα για μπασοπαγιδες? Συγκεκριμενα πυκνο πετροβαμβακα και ξυλα. Σκεφτομαι να δουλεψω πανω σε αυτην την ιδεα Για αρχη λεω να φτιαξω 5, μια για καθε γωνια και μια για την οριζοντια γωνια τοιχου - ταβανιου επανω απο την κονσολα και ηχεια. Αν υπαρχουν και αλλες ιδεες θα ειναι πολυ ενδιαφερον. Ευχαριστω.
  7. Φιλε hitman, λεγοντας τουβλακια εννοω χαλασμενους σκληρους δισκους που η μονη χρηση πια γι αυτους ειναι να τους χρησημοποιησω για... τουβλα. Αν καταλαβα καλα, εσυ εννοεις σκληρους που δουλευουν κανονικα, σωστα? Φυσικα δεν λεω οτι ολοι οι WD η ολοι οι Toshiba, IBM και Samsung ειναι προβληματικοι, απλα το γεγονος οτι πολλοι απο αυτους πεθαναν στα χερια μου (ο τελευταιος WD 1.5 Tb, περσινος) ενω πχ. κανενας Seagate, Hitachi, Maxtor, η Teac με κανει να αποφευγω τις συγγεκριμενες μαρκες. Οταν προκειται για 3.5 αγοραζω SG, για 2.5 προτιμω Hitachi. Προσωπικες μου προτιμησεις. Αν αρχισουν να τα κακαρωνουν κι αυτοι τοτε θα το ξανασκεφτω. Παντως μεχρι στιγμης δουλευουν αψογα ολοι (οχι ενας η δυο, αλλα και οι 12 SG) μονο πανω στον συγκεκριμενο υπολογιστη 24/7. Δειτε στο παρακατω βιντεο, τι λεει και ο Scott A. Moulton που ειναι ιδιοφυια στην ανακτηση δεδομενων απο σκληρο δισκο, σχετικαμε το ποιους δισκους θεωρει πιο αξιοπιστους και γιατι. Τα συμπερασματα δικα σας.
  8. Δοκιμασες την καρτα σε αλλο υπολογιστη και αν ειναι δυνατον με Xp sp3? Ισως το προβλημα να ειναι τα 7... Προσωπικα θα διαλεγα την yamaha.
  9. Ωραια, θα συμπεση και με το μετρο της θεσσαλονικης, να ειστε εκει!
  10. Ευχαριστω yameth και IraklisZS για το feedback και τις υποδειξεις. Φυσικα yameth και υπαρχουν προσωπικές επιλογές, αλλωστε τα παραπανω αποτελουν και προσωπικες εμπειρειες. ;) 1.(Οι δυνατότητες του Cubase ήταν και παραμενουν αναλυτικότερες στο midi). Εχεις απολυτο δηκιο, θα το διορθωσω. 2.(το Logic δεν έχει σχέση με το Garage Band. Ισως το Logic express). Σωστα, αν και εννωουσα οτι δουλευωντας με το Garage Band, η μεταβαση στο Logic η ακομα καλυτερα στο Logic express θα ηταν ευκολοτερη. 3.(linux: δεν υπάρχουν καρτες ήχου συμβατές και άρα το θεμα είναι απλά σε ερασιτεχνικό στάδιο μιας και δεν μπορείς να ηχογραφήσεις ακούγοντας το προηγούμενο track σύγχρονα). Εννοεις δεν υπαρχουν αρκετες καρτες. (περισσοτερες απο τα δαχτυλα του ενος χεριου!) H Terratec 6 fire dmx πχ. λειτουργει αψογα full duplex στο studio 64 αν και υμιεπαγγελματικη εχει αρκετα καλο ηχο. Επισης ακους και γραφεις την ιδια στιγμη. Παντως ειναι αληθεια οτι οι εταιριες δεν γραφουν drivers για linux και αυτο αποξενωνει ακομα περισσοτερο καποιους οπως εγω, που ισως αλλοιως να εκαναν ευκολοτερα το περασμα στα Linux. 4.(εννοείς αρχεία και όχι φακέλους φυσικά). Σωστη η παρατηρηση σου, ναι, φακελους. :-[ Εαν υπάρχουν ακόμη σημεία που χρειαζωνται διορθωση η καποια διευκρινηση απο οποιονδηποτε, ευχαριστως θα το κανω, ετσι κι αλλοιως αν τα διαβαση καποιος, καλυτερα να τα διαβαση σωστα γραμμενα ;)
  11. yameth, μιλαω για το γνωστο latency, δηλαδη απο την στιγμη που πατας το πληκτρο στο midi κλαβιε μεχρι την στιγμη που ακους τον ηχο απο τα ηχεια. Η καρτα ειναι η Terrateq dmx 6 fire. Ειναι pci καρτα με μπροστινη μοντουλα για το cdrom bay. To distro ειναι το studio 64 τρεχει απο live cd. To συστημα ειναι ενα pc E2200/4gb, τιποτα το ιδιεταιρο δηλαδη. Το latency που αναφερει ειναι μικροτερο του 1ms, συγγεκριμενα 0.6ms. Εκτος βεβαια εαν η παραπανω τιμη ειναι εικονικη. Παρ'ολα αυτα, παιζοντας μου ειναι αδυνατον να καταλαβω την παραμικρη καθυστερηση, ενω πχ. τα δεκα ms στο Ableton μπορω να τα αντιλιφθω, χωρις ομως να γινονται ενοχλητικα.
  12. Μια διορθωση Το παραπανω συστημα εδωσε latency 6.4 ms kai oxi 0.6. Σε ενα E2200/3GB με dmx fire το latency κατεβηκε στα 0.6 Μs.
  13. Απο προσωπικη εμπειρια αποφευγω τα Western Digital και τα Toshiba. Εχω μαζεψει ηδη αρκετα τουβλακια απο αυτες τις μαρκες.
  14. Φιλε vitali, μην λες μεγαλα λογια, τσεκαρε το Mirror Image Recording Studios, η το Linux in the Professional Recording Studio by Steve Cook, αλλα μην πεθανεις κι'ολας :P Περα απο την πλακα, εκτος απο το Ubuntu studio, υπαρχει και το Studio 64, ειδικα για Linux και multimedia δουλεια. Βεβαια η αληθεια ειναι οτι σημερα μπορει κανεις να δουλεψει επαγγελματικα σε οποιαδηποτε πλατφορμα, αρκει να εξικοιωθει μαζι της. Αλλα γιατι να περιοριζομαστε σε ενα λειτουργικο συστημα (XP/MacOSX), εαν μπορουμε να εχουμε και ενα δευτερο (Linux) η ακομα και ενα τριτο (BeOS) -δωρεαν- μαζι με ολα τα καλουδια που μας προσφερουν? Aν μπορουσε το Atari τo '86 (TOS) σιγουρα μπορει και το linux σημερα. Παρεπιπτοντως ενα PentiumIII/512mb με dmx fire δινει latency... 0.6 ΜS στο Studio 64! Στο ιδιο συστημα, μονο για να ανοιξουν τα XP και το SX χρειαζεται 9 λεπτα αναμονης.
  15. Γεια - χαρά σε όλους Ίσως οι πιο έμπειροι από εσάς να βρούν τα παρακάτω αδιάφορα, όμως οι νεοερχόμενοι στην δημιουργία μουσικής με υπολογιστή σίγουρα θα βρούν κάτι το ενδιαφέρον εδώ. Υπάρχουν δεκάδες προγράμματα για δημιουργία μουσικής και χιλιάδες plugins όργανα και effects.Το κάθε ένα είναι καλό σε μερικούς τομείς και κακό σε άλλους, οπότε είναι προτιμότερο να γνωρίζεις από πριν για τι θα τα χρησιμοποίησης. Με σχεδόν τα πάντα διαθέσιμα στο internet σήμερα είναι φυσικά πανεύκολο να γεμίσουμε τον υπολογιστή μας με προγράμματα που ίσως να μην χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Αν και για ερασιτεχνικούς πειραματισμούς και εκμάθηση τα "δωρεάν" προγράμματα είναι τέλεια, αργότερα αν επιλέξουμε να κινηθούμε επαγγελματικά στο χώρο, είναι απαραίτητο (και ασφαλές) να επενδύσουμε κάποια χρήματα για την αγορά τους. Το βασικό πρόγραμμα για δημιουργία μουσικής στον υπολογιστή ονομάζεται SEQUENCER, είναι δηλαδή το πρόγραμμα με το οποίο γράφουμε τη μουσική, την επεξεργαζόμαστε, προσθέτουμε effects, λούπες και εικονικά όργανα και τέλος σώζουμε την δουλειά μας σε μορφή audio φακέλου -συνήθως-, ώστε να μπορεί να παίζεται, να μεταφέρεται και να ακούγεται στα περισσότερα συστήματα (cd, computer, mp3 players, car stereo). Απαραίτητα βασικά στοιχεια σε ένα μοντέρνο sequencer είναι η υποστήριξη των πρωτοκόλλων VST, ASIO και REWIRE. Τα πιο διαδεδομένα sequencers είναι: *Το CUBASE SX της STEINBERG είναι κατά πολύ το πιο διαδεδομένο, λόγο του ότι κυκλοφορεί σπασμένο τουλάχιστον από το 1986 στην αγορά, δίνοντας στην εταιρία και τους χρήστες μεγάλη εμπειρία και πρωτοπορία, το πρώτο που έβγαλε εικονικά όργανα και effects και έχει την μεγαλύτερη ομάδα υποστήριξης στο διαδίκτυο λόγο του ότι χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες. Μπορεί κανείς να γράφει ολοκληρωμένα μουσικά κομμάτια, να κάνει remixes, mastering και να δουλεύει με audio και midi φακέλους. Είναι το πιο εξαπλωμένο πρόγραμμα χρήσης σε οικιακά στούντιο η επαγγελματικά χαμηλού κόστους, το πιο βασικό επαγγελματικό πρόγραμμα που γνωρίζουν οι περισσότεροι χρήστες. Το NUENDO, ένα παρακλάδι του SX, έχει καλύτερη υποστήριξη στο midi μέρος, καλύτερο surround,και είναι φιλικότερο στο συγχρονισμό με video οπότε και χρησιμοποιείται περισσότερο για μουσική σε ταινίες και τηλεοπτικά. *Το LOGIC της EMAGIC είναι και αυτό πολύ διαδεδομένο μιας και αυτό κυκλοφορεί σπασμένο περίπου από το 1986 (CREATOR-NOTATOR) οποτε έχει επίσης μεγάλη ομάδα υποστήριξης κάτι πολύτιμο ειδικά για νέους χρήστες. Κάνει ότι και το CUBASE με audio, midi, εικονικά όργανα και effects αλλά είναι μόνο για MAC. Ένα τμήμα - παρακλάδι του είναι το GARAGE BAND, πιο ελαφρύ και απλό από το LOGIC και ειδικά για νέους χρήστες προσφέρει πολλές δυνατότητες με απλοποιημένο τρόπο. *Το PROTOOLS θεωρείται κορυφαίο, αν και αρκετά δύσκολο στην εκμάθηση του. Πολύ καλό για mastering αλλά ακριβό σε εξοπλισμό (hardware) και πόρους συστήματος, προτείνεται περισσότερο για MAC. Είναι το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται κυρίως στα μεγαλύτερα επαγγελματικά studio, ακολουθούμενο από το logic. *Το ABLETON LIVE είναι και αυτό ένα sequencer όπως τα προηγούμενα με διαφορετικό όμως interface που στην αρχή μπερδεύει και με την διαφορά ότι είναι φτιαγμένο για να παίζει κανείς μουσική ζωντανά, είτε σαν μουσικός είτε σαν dj. Υποστηρίζει εικονικά όργανα και effects, midi και audio, και είναι τέλειο για δουλειά με λούπες με αρκετά καλό στρετσαριμα (timestretching). Επίσης σαν dj μπορεί κανείς να αλλάζει τα μέρη του κομματιού στην στιγμή (εισαγωγή, couple, refrain, γέφυρα) καθώς και τα όργανα που παίζουν σε αυτά τα μέρη. *Το ACID είναι και αυτό πολύ διαδεδομένο, κάνει το παίξιμο με λούπες παιχνιδάκι, με πολύ καλό στρετσαρισμα στο audio, υποστηρίζει και αυτό εικονικά όργανα, effects και midi. Ένα παρακλάδι του το VEGAS προσφέρει πιο βασικές δυνατότητες στον ήχο αλλά υπερισχύει στην δημιουργία video φακέλων. *Το FRUITY LOOPS κυκλοφορεί χρόνια, στην αρχή σαν ένα απλό πρόγραμμα για πρωτάρηδες αλλά έχει εξελιχθεί σε πλήρη σουίτα δημιουργίας μουσικής, υποστηρίζει όλα τα παραπάνω στάνταρντς (όργανα, effects, audio, midi) και με καλή ομάδα υποστήριξης στο internet. *Το STUDIO 64 και το UBUNTU STUDIO για LYNUX, είναι ολοκληρωμένα λειτουργικά συστήματα αφιερωμένα στην δημιουργία μουσικής, ήχου και εικόνας και παρέχονται δωρεάν, αν και είναι κάπως δύσκολο να συνεργαστούν με εξωτερικές κάρτες ήχου και πληκτρολόγια από κάποιον απλό χρήστη, οι ταχύτητα (latency) που μπορούν να καταφέρουν αυτά τα συστήματα είναι πολύ κοντά στο 0 (όσο μικρότερο το νούμερο τόσο λιγότερη καθυστέρηση από την στιγμή που χτυπάμε την νότα στο πληκτρολόγιο μέχρι την στιγμή που βγαίνει από το ηχείο ο ήχος). Υπάρχουν ακόμα πολλά προγράμματα sequencers όπως το SONAR, ORION, ENERGYXT, SAWSTUDIO τα οποία προσφέρουν περίπου ότι και τα παραπάνω, για όλες τις πλατφόρμες (PC, MAC, OS, LYNUX) και για όλα τα βαλάντια. Προσωπικά προτιμώ να δουλεύω με το SX, στην δουλειά χρησιμοποιούμε το LOGIC, στα σπάνια live το CANTABILE PERFORMER και για dj sets τώρα πια το ABLETON LIVE. Τα sequencers μπορούν να χρησιμοποιήσουν και συνήθως περιέχουν αρκετά εικονικά όργανα και effects που ονομάζονται plugins, τα οποία με την σειρά τους χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτόκολλα για διαφορετικές πλατφόρμες και διαφορετικά προγράμματα, που σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζουμε που θα χρησιμοποιήσουμε το plugin (πλατφόρμα-πρόγραμμα) για να εγκαταστήσουμε τη σωστή έκδοση του. Τα περισσότερα γράφονται στο VST πρωτόκολλο, οπότε στο sequencer μας θα πρέπει να αναφέρεται ότι υποστηρίζει VST και VSTI instruments και effects. (αν όμως υποστηρίζει και VST3, τότε εξοικονομούμε και περισσότερους πόρους στο σύστημα μας) Υπάρχουν πραγματικά εκατομμύρια plugins είτε σε μορφή οργάνων είτε effects, οπότε η επιλογή είναι υποκειμενική. Από όργανα θα βρούμε πάρα πολλά synthesizers με δεκάδες τρόπους δημιουργίας των ήχων τους, πολλά drum machines με σαμπλαρισμενους η συνθετικούς ήχους, εικονικές κιθάρες με αφάνταστη δυνατότητα επέμβασης στην δημιουργία των ήχων, μπάσα με έτοιμα μουσικά στυλ, παιξίματα και αρπισμους, συνθετικοί τραγουδιστές οι οποίοι γίνονται καλύτεροι μέρα με τη μέρα, σε αντίθεση με τους αληθινούς που παραμένουν οι ίδιοι :P , φλάουτα, μπουζούκια, τρομπέτες, τηλέφωνα, πικάπ, kazoo, παιχνίδια, (τα περισσότερα πια και με τα δικά τους effects) οτιδήποτε μπορεί να παράγει ήχο κάπου υπάρχει -η θα υπάρξει σύντομα- και το ανάλογο plugin. TASMAN, STYLUSRMX, FM8, ATMOSPHERE, Z3TA+, MTONIC, NEXUS, M51 GALAXY, KORG και D16 GROUP είναι αυτά που προσωπικά θεωρώ άξια αγοράς και που τελικά αγόρασα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και τα καλύτερα φυσικά. Είπαμε, όλα είναι υποκειμενικά. Από effects υπάρχουν τόσα πολλά που δύσκολα κανεις μπορεί να τα υπολογίσει. Από τα κλασσικά effects του studio όπως reverbs, delays, chorus, flangers, distortions, -καθώς και τα όχι και τόσο effects- compressors, limiters, gates, μέχρι τα πιο εξωτικά pitch shifters, harmonizers, stereorizers, έως και τα ακραία bit crushers, loop mashers, όλα πια είναι δυνατά. Επίσης προσομοιωτές ενισχυτών, μικροφώνων, δωματίων, ακόμα και προσομοιωτές... λάρυγγα είναι διαθέσιμοι καθώς και ολόκληρες εικονικές ρακιερες με δεκάδες effects για χρήση από κιθαριστες, μπασίστες, τραγουδιστές και οποιονδήποτε άλλον θέλει να τις χρησιμοποιεί. V-MINION, CAMELSPACE, IZOTOPE, CANTOS, PSP, SONALKSIS, ULTRAFUNK και όλα τα FUNKFILTER (VST3) είναι μερικά effects που ίσως αξίζουν τα λεφτά σας. Μερικά καλά στοιχεία για την αξιολόγηση ενός plugin είναι: *Να έχει μεγάλη δυνατότητα επέμβασης στο φτιάξιμο του ήχου (πολλά κουμπάκια δηλαδή!). *Καλή βιβλιοθήκη με έτοιμους ήχους η presets ώστε να μπορούμε να ξεκινάμε από κάτι πλησιέστερο σε αυτό που θέλουμε και να δουλεύουμε σιγά- σιγά προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. *Να είναι ελαφρύ σε πόρους συστήματος που χρησιμοποιεί. *Εύκολο στη χρήση του. *Κατανοητό ως προς τη δομη του. *Αλλα κυρίως να έχει καλό ήχο. *Το REASON της PROPELLERHEAD είναι εικονικό στούντιο με δικά του όργανα και effects, δεν υποστηρίζει εγγραφή audio ούτε εξωτερικά plugins, αλλά σε συνδυασμό με κάποιο άλλο sequencer (SX, LOGIC, ABLETON) μέσω πρωτοκόλλου REWIRE, μπορεί να κάνει θαύματα. Ένας πρόγονος του το REBIRTH διατίθεται πια δωρεάν, η απλότητα του δε είναι απαραλληλη. Είναι δυνατόν να κάνει κανείς μια επαγγελματική παραγωγή μόνο με έναν sequencer και το REASON, χωρίς την χρήση άλλων οργάνων και effects, μιας και τα δυο αυτά προγράμματα σε συνεργασία μεταξύ τους μπορούν να κάνουν σχεδόν τα πάντα. Απλά η χρήση περισσοτέρων οργάνων και effect κάνουν την δουλειά ευκολότερη. *Το CANTABILE PERFORMER είναι καλό για live παίξιμο, ειδικά για τραγουδιστές και πληκτραδες με κύριο στόχο την χρήση effects και εικονικών οργάνων πάνω στην σκηνή. Απλό και εύκολο στη χρήση. *Το MELODYNE είναι τέλειο για την διόρθωση φωνητικών (και όχι μόνο) μερών με τρομερές δυνατότητες που ξεπερνούν πια ακόμα και την φαντασία. Αν πρόκειται να ηχογραφήσουμε φωνητικά είναι απαραίτητο. Επίσης, αν γράφουμε η επεξεργαζόμαστε δικά μας αρχεία ήχου, η θέλουμε να κάνουμε κάποιο υποτυπώδες mastering, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε κάποιον ξεχωριστό επεξεργαστή αρχείων ήχου (audio editor) όπως το WAVELAB, SOUNDFORGE, AUDACITY, AUDITION, MUSE, ενώ το PROTOOLS είναι το μόνο που είναι sequencer και audio editor σε ένα. Εάν πάλι προτιμούμε να γράφουμε τη μουσική μας παραδοσιακά σε παρτιτούρα τότε προγράμματα όπως το SIBELIUS η το FINALE είναι από τα καλύτερα στο είδος τους. Μερικά άλλα βασικά στοιχεία που πρέπει να εστιάσουμε είναι: *Η επιλογή μιας καλής επαγγελματικής κάρτας ήχου που να έχει ASIO drivers και μηδενικό latency. *Ενός καλού μικτή ειδικά αν θα ηχογραφούμε αναλογικά εξωτερικά όργανα η για χρήση από dj. *Ενός master keyboard controller, δηλαδή πλήκτρα με ποτενσιόμετρα για να μπορούμε άνετα να εισάγουμε notes στο sequencer και αξίες στα εικονικά ποτενσιόμετρα του προγράμματος. *Επιλογή καλών ηχείων τοποθετημένα σωστά και σε σωστό χώρο. Όλα αυτά θα κάνουν τεράστια διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, το πιο σημαντικό ίσως, στην δημιουργία μουσικής με υπολογιστή είναι το πόσο καλά μπορεί να δουλέψει κανείς το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί. Ένα απλό πρόγραμμα στα χέρια ενός γνώστη γίνεται επαγγελματικό, ενώ ένα επαγγελματικό πρόγραμμα στα χέρια ενός άσχετου γίνεται απλά χάσιμο χρόνου. Καλές μουσικές!
  16. Φιλε Evilnye, επιτρεψε μου να σε διορθωσω, ο asio4all μπορει να ειναι εγκατεστημενος παραλληλα και με αλλους asio drivers σε καποιο συστημα, μιας και μονο ενας driver μπορει να χρησιμοποιηθει απο μια συσκευη ανα πασα στιγμη. Ποιος driver ειναι καλυτερος απο τον αλλον μπορει να βρεθει με ενα ευκολο latency τεστ. Επισης, μερικες καρτες ηχου που δεν κυκλοφορουν πια στην αγορα, οπως creative labs, οι παλαιοτερες gravis, οι πρωτες terratek και αλλες, βγαζουν καλυτερα latencies με τον asio4all driver παρα με της "μαμας" τους -αν εχουν-, οποτε συνισταται να υπαρχει παντοτε εγκατεστημενος και ο asio4all για τεσταρισμα. Ασε που η απεγκατασταση του δεν θα βοηθησει στην επιλυση του παραπανω προβληματος. Εκτος βεβαια αν εννοουσες ακριβως αυτο, οτι δηλαδη δεν γινεται να δουλευουν και οι δυο drιvers ταυτοχρονα, πραγμα λογικο. :)
  17. Μιας και δεν το ανεφερες πουθενα, σιγουρεψου πρωτα οτι τα Drivers του υπολογιστη για τον firewire διαυλο και της καρτας ηχου σου ειναι τα πιο τελευταια που κυκλοφορουν. Χωρις να θελω να διαψευσω τον φιλο cyclops, το θεμα καμια φορα ειναι πως παραβλεπουμε τα βασικα. :)
  18. Εκτος απο τα drivers που ειναι ο κυριως παραγων, το θεμα της τοποθετησης στον διαυλο (pci) μπορει να επηρεασει σε latency, η σε δημιουργια θορυβου και παρασιτων. Pci καρτες πρεπει να τοποθετουνται στην κοντινοτερη υποδοχη με τον επεξεργαστη, αλλα και οσο πιο μακρυα γινεται απο αλλες καρτες -κυριως video καρτες και καρτες modem. Usb καρτες πρεπει να τοποθετουνται κατευθειαν στις υποδοχες της μητρικης και ποτε σε Usb bays και χωρις αλλα συνδεδεμενα περιφερειακα usb (Hdd, Sticks, Bluetooth) στην ιδια υποδοχη. Usb2 καρτες μονο σε usb2 enabled μητρικες, καθως το Usb ειναι 48 φορες πιο αργο! Usb καρτες ειναι καλυτερα να τροφοδοτουνται απο μετασχηματιστη, παρε απο το Usb Bus του υπολογιστη. Eιδικα για laptop τα παραπανω ειναι βασικη αρχη. Firewire καρτες εχουν τις ιδιες απαιτησεις με τις Usb.
  19. Τσεκαρε τα drivers της καρτας σου, κατεβασε τα τελευταια και εγκατεστησε τα. Τσεκαρε το latency στο cubase και ανεβαζε το λιγακι καθε φορα μεχρι τα παρασιτα να εξαφανιστουν. Λογικα το προβλημα σου θα εχει λυθει μετα απο αυτα. :)
  20. Φιλε OurDarkness, τo Cubase δεχεται και στελνει μηνηματα συγχρονισμου, μπορει να χρησιμοποιηθει και σαν Slave και σαν master η ακομα και σαν κατι το ενδιαμεσο, δηλαδη να δεχτει πχ sync απο SMPTE και να στειλει ταυτοχρονα clock sync σε καποιο εξωτερικο synth's arpegiator. Δυσκολα θα βρει κανεις cequencer που δεν θα μπορει να λειτουργει σε slave mode. Εκτος αν εννοεις κατι αλλο που δεν εχω καταλαβει, οποτε sorry!
  21. Κατ'αρχας για να πετυχης ικανοποιητικες αποδοσεις απο το συστημα σου πρεπει να δουλευεις μονο με τα XP (sp3). Οποιοδηποτε αλλο ενναλακτικο συστημα των windows (Vista, Win7, κλπ) σε συνδυασμο με τον αργο επεξεργαστη και την λιγη μνημη του συστηματος δεν θα δωσουν αποδεκτα αποτελεσματα, τουλαχιστων προς το παρων. Επισης οτιδηποτε τρεχει παραλληλα πρεπει να τερματιζεται -ιδιεταιρα προγραμματα antivirus, firewalls, και net browsers. Περνωντας στο Nuendo τωρα και πριν κανουμε οτιδηποτε αλλο, καλο ειναι να κατευαζουμε την πολυφωνια του οργανου σε μια φωνη και μετα να αυξανουμε φωνες μια - μια εως οτου αρχισουν τα μπουκωματα. Παντα στους παλιους η στους νεους μα οχι τοσο υσχυρους υπολογιστες πρεπει να κανουμε freeze ολα τα καναλια που χρησιμοποιουν vst και vsti, ενω αν δεν υπαρχει η δυνατοτητα freeze, τοτε πρεπει να εξαγουμε (solo) το καθε καναλι που χρησημοποιει vst/vsti σε αντιστοιχο καναλι audio το οποιο θα παιζει στη θεση του καναλιου με τα plugins. Επισης, ολα τα ενεργα plugins των καναλιων που μετατραπηκαν σε audio θα πρεπει να μην ειναι σε θεση bypass αλλα σε θεση off. Εξαιρουνται οσα plugins ειναι τριτης γενιας (vst3/vsti3) τα οποια ξεφορτωνονται απο την μνημη και δεν υπερφορτωνουν τον επεξεργαστη οταν δεν παραγουν ηχο. Σε ακραιες περιπτωσεις κανουμε bouncing, δηλαδη εξαγουμε περισσοτερα vst/vsti καναλια σε ενα, μετα απο καποιο υποτυπωδες μιξαρισμα. Ειμαι σιγουρος πως αν χρησημοποιησης τα παραπανω, με τον συγκεκριμενο netbook υπολογιστη θα μπορεσεις να τρεξης 3 εως 5 stereo audio καναλια μαζι με το vsti με μια πολυφωνια 4 εως 5 νοτων απο οχι τοσο συνθετους ηχους. Προσθετωντας 2Gb ακομα στο συστημα σου αν το επιτρεπουν οι προδιαγραφες της μητρικης (3Gb συνολο) η πολυφωνια θα παραμεινει χαμηλη αλλα θα εχεις την δυνατοτητα να τρεχεις περισσοτερα audio καναλια ταυτοχρονα. Αν τελος ο υπολογιστης ειναι πολυ αργος, δεν τον πεταμε, μπορουμε να περασουμε τα Linux απο το Usb Stick με την εκδοση του Ubuntu Studio η του Studio 64 τα οποια θα απογειωσουν στην κυριολεξια το μηχανημα (atom/1gb/onboard sound=4ms latency!) Τρεμε Gates!
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου