Προς το περιεχόμενο

Σπλιτάρισμα humbucker


krknow

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά και χαρά.

 

Έχω μια ερώτηση. Θέλω να σπλιτάρω 2 humbuckers και να τους βάλω από έναν διακόπτη on/on στον καθένα. Στη μία θέση on θα παίζει διπλός και στην άλλη μονός. Επείδη δεν βρήκα κάτι παρόμοιο στο νετ τροποποίησα ένα διάγραμμα από seymour duncan απλά δεν ξέρω κατα πόσο θα δουλέψει και κάτα πόσο αξίζει να τους σπλιτάρω ξεχωριστά τον καθένα?

Επισυνάπτω το διάγραμμα.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εφ'όσον οι μαγνήτες που θα χρησιμοποιήσεις είναι Seymour Duncan τότε το σχεδιάγραμμα είναι σωστό νομίζω.

 

Αυτό που θα πρότεινα είναι να χρησιμοποιήσεις ποτεντιόμετρα με ενσωματωμένο διακόπτη on/off όπως αυτό: http://www.thomann.de/gr/dimarzio_ep1201pp.htm  ούτως ώστε να μην χρειαστεί να κάνεις δύο νέες τρύπες στην κιθάρα για τους ξεχωριστούς διακόπτες (άσε που θα είναι καλύτερα και από αισθητική άποψη).

 

Το αν αξίζει ή όχι να τους σπλιτάρεις ξεχωριστά είναι μάλλον υποκειμενικό καθώς θα έχει σημασία μόνο στην μεσαία θέση του επιλογέα (όπου παίζουν και οι 2 μαγνήτες μαζί).  Βέβαια, θα σου δώσει και την δυνατότητα να πας απευθείας από πχ bridge humbucker σε neck single coil με μια κίνηση του επιλογέα μαγνητών.

 

Προσωπικά δεν θα έλεγα όχι στο ξεχωριστό σπλιτάρισμα, ειδικά αν βάλεις και τα συνδυασμένα ποτεντιόμετρα-διακόπτες που προείπαμε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παω στη λυση του δακοπτη επειδη εχω δουλεψει με push/pull και μου φαινεται οτι ο διακοπτης θα ειναι πιο ευκολος και άμεσος στην αλλαγη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το διάγραμμα είναι σωστό.

 

Τα push/pull απλώς διευκολύνουν γιατί δεν πρέπει να κάνεις τρύπα στην κιθάρα. Εγω δεν εχω διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα με την γρήγορη εναλλαγή.

 

Εναλλακτικά, μπορείς να βάλεις μόνο ένα push/pull pot στο Tone και να δουλέυει για τους δύο μαγνήτες ή να βάλεις ένα 5θέσιο επιλογέα (αν ταιριαζει με την κιθάρα σου) για έτοιμες επιλογές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εκ πρώτης όψεος το schematic δείχνει σωστό.

Βέβαια, όταν και οι δύο μονοί ενεργοποιούνται θα έχεις θόρυβο.

 

Τα διακοπτάκια του σχεδίου είναι dpdt (6 pins) αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και spdt (3 pins).

Υποθέτω ότι μπορείς να βρεις τρόπο να γίνονται οι αλλαγές με ενα μόνο διακόπτη, αν και οι τριθέσιοι διακόπτες δεν είναι και ότι καλύτερο για γρήγορες αλλαγές.

 

Υπάρχει ενα θεματάκι με τους διπλούς μαγνήτες, τα πηνία τους είναι συνδεδεμένα σε σειρά και με συγκεκριμμένα χαρακτηριστικά για να δημιουργήσουν ενα συνολικό αποτέλεσμα. Έτσι, τυχών σπλιτάρισμα των πηνίων, πάντοτε θα προσεγγίζει του μονούς μαγνήτες, ποτέ δεν θα ακούγεται σαν κανονικός μονός. Κάποιοι "σκληροί" μαγνήτες για heavy metal παίξιμο με υψηλό output (π.χ 14Κ resistance), όταν διασπαστούν, έχουν καλύτερη τύχη στο να ακουστούν σαν single-coil αλλά και πάλι το συχνοτικό τους περιεχόμενο ...πάει περίπατο.

 

Επίσης, θα έχεις διαφορές σε έντασεις ήχου σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές διπλών.

 

Κατα τα άλλα, είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις νέους ήχους.

Προσοχή με τις τρύπες για τα διακοπτάκια, πρέπει να βολεύουν στη θέση τους στο pickguard αλλά και να μη παρεμβάλονται απο τη κάτω του μεριά, τα λοιπά υλικά της κιθάρας.

 

 

Άκου να δεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατι που σκέφτηκα τώρα ... μπορείς να τους βάλεις parallel και όχι split.

Ετσι γλυτώνεις τον θόρυβο ενώ πλησιάζεις πρός τον single coil ήχο.

 

Ξέρω ότι γίνεται σε DiMarzio και δεν βλέπω γιατί να μη γίνεται σε SD.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

+1 για series/parallel, το έκανα σε καφροκίθαρο με διπλούς με λεπίδες (x2n - style) και έπαθα μεγάλη πλάκα, ειδικά με τον neck σε parallel mode.

LEGO people live in houses made of their own flesh.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Έχει να κάνει με τη συνδεσμολογία των μαγνητών.

 

Γενικά μιλώντας,

εαν τα πηνία μπούν σε σειρά έχεις πιο δυνατό output, "δεμένο" και γλυκό ήχο, περισσότερο compressed και με κάπως περιορισμένα πρίμα.

Π.χ τα δύο πηνία ενος μαγνήτη humbucker είναι σε σειρά.

 

Εαν τα πηνία συνδεθούν παράλληλα, έχεις χαμηλότερο output, περισσότερο ευκρινής και διαυγές ήχος κλπ

Π.χ όταν ενεργοποιηθούν δύο πηνία μιας statocaster, λετουργούν παράλληλα.

 

 

 

Άκου να δεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάποιοι "σκληροί" μαγνήτες για heavy metal παίξιμο με υψηλό output (π.χ 14Κ resistance), όταν διασπαστούν, έχουν καλύτερη τύχη στο να ακουστούν σαν single-coil αλλά και πάλι το συχνοτικό τους περιεχόμενο ...πάει περίπατο.

 

Φίλε toneless, αν γίνεται μπορείς να αναφέρεις τί γίνεται επίσης, όταν σπλιττάρουμε low-output humbuckers (<10DC) κ αν αυτό είναι γενικώς αποδεκτό;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου