Προς το περιεχόμενο

Εναλλακτικά Setup Κιθάρας! Guitar Rig 3 με Ενισχυτή


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαίρετε, προσπαθώ τον τελευταίο καιρό να απαλαχθώ απο την αέναη και ακριβή φρενίτιδα των πεταλιών και αναζητώ εναλακτικούς τρόπους υλοποιήσης του κιθαριστικού μου αγχους.

 

Ανοίγω αυτό το thread ωστε να συζητήσουμε εναλλακτικά setup για τους κιθαρίστες.

 

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας  μια λύση που έχω βρεί χρησιμποποιώντας αποκλειστικά το Guitar Rig 3 και έναν λαμπάτο ενισχυτή και όποιος έχει να προσθέσει ή να σχολιάσει κάτι να το συζητήσουμε.

 

Καταρχας το GR3 είναι κατα την γνώμη ένα καταπληκτικό εργαλείο.

 

Όμως το πρόβλημα με το GR3 όπως το είδα εγω ήταν πως έχει στηθει για να ακούς το σήμα μέσω του DAW σου και των monitors που διαθέτεις. Χρησιμοποιώντας εξομοιωτές καμπίνας χρωματίζεις υπερβολικά πολύ τον ήχο σου ο οποίος δεν αναπνέει καθόλου. Χρησιμοποιώντας monitors τα οποία έχουν φτιαχτεί για άλλη δουλειά και που υποφέρουν για να ανταπεξέλθουν στις εντάσεις που χρειάζεται ένας κιθαρίστας, ποτέ δεν θα μπορέσεις να νιώσεις τον "ΗΧΟ", δηλαδή τις πραγματικές δονήσεις μιας πραγματικής καμπίνας σε ένα πραγματικό χώρο. Αυτό το κομμάτι πιστεύω είναι και το πιο κρίσιμο, και είναι ένα κομμάτι που πολύ δύσκολα μπορεί κάποια στιγμή να εξομοιωθεί ικανοποιητικά απο οποιοδήποτε Software.

 

Γιατί λοιπόν να μην χρησιμοποιήσουμε ένα πραγματικό ενισχυτή????

 

Στην αρχή σκέφτηκα να στείλω την έξοδο του GR3 στην είσοδο της προενίσχυσης ενός Laney VC30 που έχω, απενεργοποιώντας κάθε εξομοιωτή καμπίνας. Πολύ καλύτερος ήχος κατευθείαν αλλά πολύ δύσκολο να χρησιμοποιήσεις τους ενισχυτές που προσφέρει το GR3, όμως όλα τα άλλα εφέ δουλευαν πολυ ικανοποιητικά. Το να βάζεις μια προενίσχυση (εικονική) πριν απο μια άλλη (πραγματική) είναι αρκετά δύσκολη διαδικασία και περιοριστική.

 

Στην συνέχεια λοιπόν αποφάσισα να χρησιμοποιήσω μονάχα το power amp του Laney συνδέοντας το GR3 στο Return του ενισχυτή και ξαφνικά άρχισε να δημιουργείται κάτι πολύ καλό. Οι ενισχυτές του GR3 πλέον βγάζαν τον χαρακτήρα τους και ο ήχος ήταν τόσο εύπλαστος που αρχικά δεν το πίστευα. Πραγματικά άπειρες δυνατότητες και πραγματικός ήχος κιθάρας απο έναν ενισχυτή όπως πρέπει να γίνεται. Βάζεις και ένα booster πριν το Return και φτάνεις το σήμα σου σε σημείο να έχεις ένα πολυ γλυκό saturation απο τις τελικές λάμπες.

 

Οι πιο παραδοσιακοί κιθαρίστες μπορεί να αρχίσουν να βρίζουν τώρα, απλά να προσθέσω πως με ένα καλό DAW μπορείς να έχεις latensy μέχρι και 2 ms. Αυτή η τιμή δεν είναι κατα την γνώμη μου τραγική, εκτός εάν παίζεις πάρα πολύ γρήγορα.

 

Παράλληλα μπορείς πολύ ευκολα να χρησιμποποιήσεις οποιονδήποτε midi controller για να ελέγχεις το rig σου. Για παράδειγμα γιατί να μην χρησιμοποιήσεις την πεταλιέρα που δεν σου αρέσει πλεόν αλλα έχει midi in out και να την κάνεις controller???

 

ΧΩΡΙΣ να έχεις 20 μέτρα καλώδιο, 10 τροφοδοτικά, θόρυβο, θόρυβο, θόρυβο, Βάρος να κουβαλάς.

Αναδιαμορφώνεις το rig σου με το πάτημα ενός κουμπιού.

Μπορείς να κάνεις πράγματα που δεν είναι δυνατόν να γίνουν σε ένα παραδοσιακό setup, όπως για παραδειγμα να ελέγχεις πως θα αλλάζουν όλοι οι παράμετροι όλων των modules που χρησιμοποιείς, όταν ενεργοποιείς ένα booster, ή ένα distortion.

 

Επίσης δεν χρειάζεται να κολλάμε στο GR3, άνετα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε VST μας έρχεται στο μυαλό. Μιλάμε για πραγματικά ένα απιστευτο έυρος ήχων που μπορούν να δημιουργηθούν.

 

Τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω τις δυνατότητες ενός τέτοιου setup και σιγά σιγά θα το φέρω και σε live συνθήκες. Θα δοκιμάσω να χρησιμοποιήσω και audio to midi vst's ωστε να μπορείς να ελέγχεις π.χ. soft synths με την κιθάρα.

 

Σχολιάστε, Προσθέστε, Προτείνετε.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχει περάσει πολλές φορές από το μυαλό μου το παραπάνω σενάριο αλλά σε συνθήκες live πραγματικά μου προκαλεί πανικό η σκέψη να αποφασίσει το antivirus να κάνει εκείνη τη στιγμή scan ή πριν το live να αποφασίσουν τα windows πως τελικά δεν του αρεσουν οι drivers της κάρτας ήχου...

 

Τα παραπάνω είναι πραγματικά γεγονότα που μου έχουν συμβεί με χρήση laptop ως DJ και συνεπώς ΠΑΝΤΑ κουβαλούσα και μια βαλίτσα cd's... just in case of need...

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ίσως βρεις και αυτό ενδιαφέρον ως εναλλακτικό του GR3

 

οι δυνατότητές του φαίνονται, όπως λέμε στα ελληνικά, ανπιστέβαμπλ

 

 

...και σύμφωνα μ' αυτόν εδώ τον μαλλιά  ;D  οι προσομειώσεις είναι ρεαλιστικές

 

http://www.youtube.com/watch?v=ljzYURqev2s

 

κι εδώ άλλο ένα ντέμο

 

http://www.youtube.com/watch?v=HDsEgBQADVM

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πραγματικά η τεχνολογία δίνει τα μέσα. Σε όλα αυτά έχω απορίες. Αν επιθυμώ να έχω το ρυθμισμένο μου σετάπ του GR3 σε υπολογιστή και σειριακά σε τελικό που θα οδηγεί καμπίνα (σενάριο άσκησης επί χάρτου) τι υπολογιστή πρέπει να έχω (εδώ το hardware παίζει ρόλο).

Αν όντως τα καταφέρω και το σενάριο δουλεύει η ευελιξία έγγειται μόνο στους συνδυασμούς που μου δίνει το software ; Κακά τα ψέματα για άλλη δουλειά φτιάχνονται τα  soundcard line in - out και για άλλη τα preamp send - return.

H φορητότητα του όλου project ; Δηλαδή κάνει την ίδια δουλειά σε laptop και σε τούμπανο workstation ; Θα καουβαλάω εν τέλει λιγότερα καλώδια ; Λιγότερο βάρος ; Θα έχω να φοβάμαι για λιγότερες συσκευές μη φθαρούν από τη χυμένη μπύρα ;

Το συνολικό κόστος του εγχειρήματος ;

 

Μου αρέσει ως σκέψη τον τελευταίο καιρό το είχα στο μυαλό μου.

 

Να πω την αλήθεια θέλω να το χρησιμοποιήσω σε πιο σύγχρονα κιθαριστικά περάσματα.

Βοηθάτε αδέρφια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε ένα καθαρό λαπτοπ με 2GB ram, Core Duo στα 2Gh που τρέχει ableton και guitar rig 3 με ταυτόχρονη χρήση 10 modules, και το latency στα 2ms στην focusrite Saphire που έχω, το CPU έδειχνε 30%. Αρκετά καλό πιστεύω.

 

Τώρα antivirus και live, εντάξει δεν παίζει να το έκανα ποτέ.

 

Θα πρέπει να έχεις κάρτα ήχου που να δέχεται Hi-Z σήμα κιθάρας, όχι απλό line-in.

 

Αν ακόμα έχεις καλή κάρτα ήχου με πολλαπλές εξόδους, στέλνεις και μέσω ableton σήμα στα αγαπημένα σου πετάλια, τα οποία επιστρέφεις πίσω στο ableton, μιξάρεις όπως θες και στέλνεις στον ενισχυτή. Ή βάζεις και άλλα πετάλια πριν τον ενισχυτή, π.χ. delay, reverb

 

Βασικά εγώ τα είχα όλα αυτά και δεν έδωσα επιπλέον φράγκα, δεν προτείνω σε κάποιον που παίζει μόνο κιθάρα να κάνει επένδυση σε τόσο εξοπλισμό, μόνο για να παίζει κιθάρα!!! Αλλά λίγο πολύ οι πιο πολλοί στο noiz θα έχουν ένα laptop και γιατί όχι μια καλούτσική κάρτα ήχου, οπότε γιατι να μην το δοκιμάσουν?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

EMU 1820m με HiZ input, P4 3ghz me 2 gb RAM χωρίς ίχνος προγράμματος πέραν του DAW και Plugins...

 

Δυστυχώς ακόμα δεν έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε live με laptop... Ακόμα και ένα απλό click θα με ξενερώσει πολυ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Macbook 13άρι (το μαύρο), Stealthplug, Guitar Rig 3 και την πεταλιέρα της Behringer (fcb1010).

Άψογο. Ούτε ένα glitch.

 

Πως σου έχει φανεί η FCB 1010? Ευκολη στο προγραμματισμό?

Εγώ χρησιμοποιήσα την Zoom G9.2tt και την έκανα midi controller, μέχρι και patches άλλαζω στο GR3 αλλά θα ήθελα ίσως ενα δυο παραπάνω controls. Σου φαίνεται στιβαρή?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδεύτηκα λίγο στην αρχή για να την προγραμματίσω, κακά τα ψέμματα... βρήκα όμως έναν editor και έγινε η δουλειά πιο εύκολα (στο http://www.mtnsys.com/faq-fcb/PCEditorBeta.htm).

 

Eίναι αρκετά γερή κατασκευή, ζυγίζει κοντά στα 4 κιλά! Και έχει και ενσωματωμένο τροφοδοτικό...

 

αν μπορεις να την τεστάρεις, είναι ό,τι καλύτερο.

RANDOMIZE USR 0

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου