Προς το περιεχόμενο

Σεβασμός στην επαγγελματική γνώση (και όχι γνώμη...)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

 

Με αφορμή αυτό το θέμα:

 

http://www.noiz.gr/index.php?topic=179019.0

 

θα ήθελα να αναπτύξω τον προβληματισμό μου σχετικά με ένα ζήτημα που ανακύπτει συχνά στο forum, αλλά αποτελεί, πιστεύω, και μια ακόμα ένδειξη για το πόσο πίσω είμαστε σαν κοινωνία.

 

Στο παραπάνω θέμα ένα μέλος του φόρουμ, που, πέραν του ότι τυγχάνει "αξιωματούχος" και με υψηλή αξία στην κοινότητά μας, είναι και επαγγελματίας σε συγκεκριμένο χώρο, διατύπωσε την επαγγελματική του γνώμη για το θέμα συζήτησης. Για μια ακόμα φορά αυτή η γνώμη (ή γνώση, αν θέλετε) τέθηκε υπό αμφισβήτηση ως χλευασμό, ακόμα και αφού γνωστοποιήθηκε η επαγγελματική ιδιότητα αυτού που την εξέφερε.

 

Το έργο αυτό το βλέπουμε συχνά, τόσο μέσα στο forum όσο και "εκεί έξω".

 

Σαν... Ανώτερη Φυλή εμείς οι Έλληνες αναγνωρίζουμε αυτοβούλως στον εαυτό μας το δικαίωμα να εκφέρει γνώμη επί παντός επιστητού, η οποία συχνότατα εκφράζεται με τη μορφή αξιώματος. Σε κάποιο θέμα για την Εθνική Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, το οποίο δεν πολυπαρακολούθησα μιας και έχω ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες, διαπίστωσα ότι μερικές δεκάδες συνφορουμίτες μας χαραμίζονται, μιας και η φυσική τους θέση θα ήταν στην ηγεσία του πάγκου της Εθνικής Ομάδας. Σε άλλα θέματα υπάρχουν απορίες για οικονομικά θέματα και μόλις απαντήσει κάποιος λογιστής, οικονομολόγος, κλπ, οι θέσεις τους τίθενται υπό αμφισβήτηση από προγραμματιστές, υδραυλικούς, βενζινοπώλες και μανάβηδες.  ::)

 

Αλλά αυτό που θα έπρεπε να μας προβληματίσει ίσως περισσότερο ως μουσική κοινότητα, είναι η αντιμετώπιση απόψεων που εκφράζονται από επαγγελματίες του χώρου της μουσικής.

 

Παλιότερα ένα εκλεκτό μέλος που τυχαίνει να είναι και επαγγελματίας μουσικός με σημαντική καρριέρα (Silot) αντιμετωπίστηκε από χομπίστες σχεδόν ως γραφικός. Και δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο να είσαι χομπίστας, βέβαια. Το ενοχλητικό είναι να είσαι χομπίστας που θέλεις να "την πεις" στον επαγγελματία, αντί να κοιτάξεις πρώτα να μάθεις δυο πράγματα απ'αυτά που (δωρεάν) σου προσφέρει με τα γραπτά του.

 

Υποστηρίζω λοιπόν ότι ένας επαγγελματίας έχει το αλάθητο. ΟΧΙ βέβαια! Για παράδειγμα έχω ακούσει γιατρούς να λένε ανεπανάληπτες ανοησίες για πράγματα που διαφεύγουν της ειδικότητάς τους. Πως το ξέρω? Διότι κατάφερα να τους αποδείξω (σε ιδιωτικές συζητήσεις) με τις περιορισμένες γνώσεις μου και χρησιμοποιώντας σαφή και εγκεκριμένα στοιχεία (π.χ. μελέτες στο Medline) ότι χρησιμοποιούσαν την ιδιότητά τους ως αυθεντία. Επίσης, λόγω "επαγγελματικής έπαρσης", πιθανώς κάποιος να είναι φαινομενικά απόλυτος σ'αυτά που γράφει, γεγονός που έχουμε συναντήσει στο forum με luthiers ή τεχνικούς ήχου. Το σίγουρο είναι ότι κανείς ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα για το ο,τιδήποτε.

 

Με βάση το παραπάνω πιστεύω ότι το ρητό περί ημιμάθειας και αμάθειας είναι υπερεκτιμημένο. Υπάρχουν επίπεδα γνώσης σε κάθε πράγμα και, αν αυτή η γνώση είναι τεκμηριωμένη και δοκιμασμένη, έχει αξία από μόνη της, ανεξάρτητα πόσο "λίγη" ή "πολύ" είναι.

 

Στο forum όλοι έχουν δικαίωμα συζήτησης με όλους. Ο ανήλικος μαθητής μπορεί να μιλάει με κάποιον που έχει την ηλικία του πατέρα... ή του παππού του... και ανάλογη εμπειρία. Κάποιος κατά τα άλλα "άσχετος" μπορεί να κατέχει πολύ εξειδικευμένες γνώσεις που αφορούν ένα συγκεκριμένο τομέα. Αργά ή γρήγορα, βάσει της συμμετοχής, η προσφορά του καθενός αξιολογείται και κρίνεται.

 

Αυτό που προτείνω είναι να είμαστε λιγώτερο απόλυτοι όταν έχουμε απέναντί μας για θέση, ειδικά όταν αποτελεί απόσταγμα της επαγγελματικής εμπειρίας και γνώσης κάποιου. Και θα πρότεινα επίσης να προσπαθούμε λίγο περισσότερο να χρησιμοποιούμε το γνωστό παγκόσμιο ιντερνετικό ακρώνυμο IMHO  ;) Ο γραπτός λόγος παρεξηγείται ευκολότατα.

 

Ευχαριστώ όσους κατάφεραν να διαβάσουν ως εδώ.  :)

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 70
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Tα προηγούμενα είναι η επαγγελματική σου άποψη;  ;)

Ο Αριστοτέλης γίνεται κτήμα του Γερμανού που τον μελετά, όχι του Έλληνα που τον αγνοεί

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πριν απο καιρο ειχα κουβεντα με ενα γνωστο μαστορα ( επειδη παρακολουθει το forum δεν θα μιλησω για αυτον με το ονομα του)

 

Θα μπορουσε ανετα να γραψει και να ειναι και εξεχον μελος της κοινοτητας μας διοτι του αρεσει να μοιραζεται τις γνωσεις του απλοχερα

 

Αλλα δεν μπορει να μπει στην λογικη οτι ο οποιοσδηποτε ασχετος που κρυβεται πισω απο την ανωνυμια του υπολογιστη μπορει να βγαινει και να του την λεει και να τον κραζει με τοση ευκολια !

Και καλα κανει στο κατω κατω ο ανθρωπος , εδω εχουμε βγαλει απιστευτους οργανοπαιχτες οτι ξερουν μονο μια κλιμακα και φανταστικα και πανακριβα οργανα οτι ειναι σαπια ξεκουρδιστα καυσοξυλα

Recording is God's way of tellin you that you suck

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Tα προηγούμενα είναι η επαγγελματική σου άποψη;  ;)

Τα παραπάνω είναι μια ορθολογική τοποθέτηση από ένα σκεπτόμενο άτομο που σέβεται τη γνώση και την εμπειρία στην οποία εκτίθεται. Το να κάνεις πλάκα ακόμα και σε μια τέτοια τοποθέτηση (που πολύ θα ήθελα να την είχα κάνει εγώ), επικυρώνει τον κανόνα. Είναι αρκετοί γνώστες (έχω την προσωπική εμπειρία της άρνησης τους) που όπως είπε ο Ksekourdistos δεν συμμετέχουν επειδή θα αμφισβητηθεί ακόμα και το αυτονόητο για την ειδικότητα τους, από beginners. Η κοινότητα μας χάνει και όχι αυτοί.

Μήπως είναι καιρός να γίνει κάτι; Μακάρι να'ξερα τον τρόπο. Που θα πάει όμως...

 

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προσφέρω (ελπίζω) τροφή για σκέψη/κουβέντα χωρίς να εκφράζω την προσωπική μου άποψη γιατί δεν έχω καταλήξει ακόμα:

 

Η αμφισβήτηση ενός καταξιωμένου επαγγελματία, πάνω στο αντικείμενό του, από οποιονδήποτε ανώνυμο ή επώνυμο μπορεί να έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα;

 

και

 

Η στάση "δε συμμετέχω γιατί δε μου αρέσει να με αμφισβητεί ο οποιοσδήποτε μη σχετικός" είναι σωστή;

Ενωμοτάρχης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

...

Η στάση "δε συμμετέχω γιατί δε μου αρέσει να με αμφισβητεί ο οποιοσδήποτε μη σχετικός" είναι σωστή;

 

Πιστεύω ότι είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να μην εκτίθεται σε κρίση/αμφισβήτηση. Πιστεύω όμως παράλληλα ότι η επιλογή αυτή κρύβει και δόση ανασφάλειας ή "επίκλησης στην αυθεντία".

 

Εξάλλου, και να σε αμφισβητήσει κάποιος ανώνυμος..... τι έγινε? Πόσο σοβαρό είναι? ;)

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Οι αυτόφωτοι φωστήρες έρχονται και παρέρχονται κομπάζοντας. Τους βλέπουμε σε τακτά διαστήματα εδώ μέσα αλλά για λίγο.

Δυστυχώς οι τεκμηριωμένοι γνώστες (γι αυτούς που βάζω το χέρι μου στη φωτιά) δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία κυρίως γιατί είναι χαμηλών τόνων και δεν θέλουν αντιπαραθέσεις αλλά και να χρειαστεί να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες.

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλησπερα

παρακολουθω το φορουμ περιπου 2 χρονια,και με αφορμη αυτο το θεμα θα ηθελα να πω ενα δυο πραγματακια.

 

τυχαινει να γνωριζω προσωπικα 2-3 ατομα απο το χωρο της ελληνικης μουσικης σκηνης πολυ γνωστα και με διαθεση να μοιραστουν και να συνεισφερουν στην κοινοτητα αυτη.

με την καλυτερη δυνατη διαθεση και απευθυνομενος κυριως στους "αξιωματουχους",σας λεω οτι το προβλημα τους δεν ειναι οι αμφισβητησεις σαν αυτη του the octopus,που στο κατω κατω ο ανθρωπος ζητησε και συγνωμη,αλλα η παγια τακτικη ορισμενων παλαιων να θεωρουν οτι κατεχουν την απολυτη γνωση και να φερονται ακομα και αναγωγα.να σας θυμισω οτι το συγκεκριμενο φορουμ(αν και το θεωρω καταπληκτικο,για μια σειρα απο λογους που δε θα αναπτυξω τωρα) παραδοσιακα χλευαζει ,ειρωνευεται  την ελληνικη μουσικη σκηνη, τους συντελεστες αυτης,αδιακριτως και διαρκως.

 

με αυτα και με αυτα ειναι αυτονοητο οτι αυτην την κοινοτητα την απαρτιζουν κατα κυριο λογο ερασιτεχνες(δεν ειναι κακο),και αν θα θελατε κυριε yameth να σας κανει την τιμη καποιος με ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ καλο θα ητανε κατι topics, οπως το τελευταιο που διαβασα για τους πυξ λαξ,στο οποιο επεσε αθλιο κραξιμο,να λειπουν η να καταδικαζονται

 

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το αρχικό ποστ λέει τα αυτονόητα με τα οποία συμφωνώ στην ουσία τους, αλλά δεν βρίσκω κανένα λόγο να πατρονάρουμε χωρίς αιτία. Για τον λόγο αυτό ενοχλούμαι παρά αγαλλιάζομαι για την έκφραση του ορθού.

 

Και στο ζουμί. Καμία συζήτηση, εδώ ή/και έξω, δεν απαιτεί επαγγελματικά και εμπειρικά διαπιστευτήρια για το δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό ανεξάρτητα αν οδηγεί σε παρεξηγήσεις. Όταν κάποιος εκφράζει μια γνώμη χωρίς να έχει προηγηθεί δήλωση επαγγελματικής ιδιότητας, μπορεί κανείς να υποθέσει οτιδήποτε και η συζήτηση να συνεχίζεται μεταξύ ομότιμων. Όταν και αν δηλωθεί επαγγελματική γνώση αυτομάτως η γνώμη του εν λόγω ατόμου αποκτά μεγαλύτερη αξία και οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουν τουμπεκί. Απλά και ωραία.

 

Επαναλαμβάνω, ενοχλούμαι από το πόστ του φίλου The Genius Loci γιατί πολύ απλά έχει πατροναριστικό ύφος για ένα κομμάτι συζήτησης που παραδόξως δεν ανήκει στην κατηγορία συζητήσεων που αναφέρει.

 

Ναι, πρέπει να σεβόμαστε τις όποιες απόψεις εφόσον αυτές έχουν φιλτραριστεί από τους μηχανισμούς του διαλόγου και της συζήτησης, ναι, επιβάλλεται να σεβόμαστε τις απόψεις των επαγγελματιών, αλλά πρέπει και να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί όταν επιλέγουμε να αποτραβηχτούμε και να κρίνουμε σε ρόλο all seeing eye. Γιατί αντίθετα το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κουνάμε επιδεικτικά το δάκτυλο σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε και κινδυνεύουμε για διπλό φάουλ όταν οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν δώσει δικαιώματα. Judge not lest ye be judged.

 

με την καλυτερη δυνατη διαθεση και απευθυνομενος κυριως στους "αξιωματουχους",σας λεω οτι το προβλημα τους δεν ειναι οι αμφισβητησεις σαν αυτη του the octopus,που στο κατω κατω ο ανθρωπος ζητησε και συγνωμη

 

Και να σκεφτείς ότι αν δεν παραδεχόμουν το λάθος μου πιθανώς αυτό το thread να μην γραφόταν ποτέ.

Ο Αριστοτέλης γίνεται κτήμα του Γερμανού που τον μελετά, όχι του Έλληνα που τον αγνοεί

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Καταρχήν να σημειώσω κάτι, που μπορεί να είναι και βλακεία μου.

 

Τον AudioKosta τον έχω γνωρίσει από κοντά, τον γουστάρω σαν άτομο, κλπ, κλπ. Παρ'όλ'αυτά ΔΕΝ ήξερα τι δουλειά κάνει. Πιθανώς να αναφέρθηκε κάποια φορά, αλλά τώρα το έχω ξεχάσει. Και για αυτό, ειλικρινέστατα, ρώτησα.

 

Λοιπόν, αν δεν ξέρεις τι δουλειά κάνει ο άλλος, πώς να έχεις σεβασμό στην επαγγελματική του ιδιότητα; Κάποτε το πίστευα αυτό και συχνά πυκνά έλεγα τι κάνω, ποιός είμαι, κλπ. Ειδικά εδώ στο νοιζ. Τώρα τελευταία, φαντάστικα ότι όποιος θέλει να μάθει για μένα, θα μπει στην σελίδα μου και το έκοψα ολίγον τον 'παραμύθι'.

 

Προσωπικά θα έκοβα τον τίτλο και θα άφηνα μία λέξη μόνο: ΣΕΒΑΣΜΟΣ! (με κεφαλαία και θαυμαστικό). Είναι πολύ κουραστικό να γίνεται χαμός, για πλάκα και χωρίς. Μια γνώμη όλοι έχουν, αλλά αρκετές φορές, την έχουν σε λάθος 'σημείο'. Γνώμη για την μουσική μπορεί να έχει ο καθένας, ειδικά να ασχολείται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη μουσική. Αλλά γνώμη για το άτομο που την έγραψε, από πού κι ως πού; Πώς δηλ; Τον ξέρει τον συνθέτη, ή την μπάντα και μιλάει; κλπ, κλπ...

 

Ότι υπάρχει ένα ύφος από αρκετά κόσμο, υπάρχει (κι από μένα... σιγά μην με έβγαζα απ'έξω). Αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι η χρήση του φόρουμ διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, από μέλος σε μέλος. Για εμένα, και κάποιους άλλους πιθανώς, το φόρουμ αντικαθιστά την κοινωνική συνάντηση! Άρα τα ποστς είναι αρκετά ελεύθερα, με την πλάκα τους, τα αστεια, την μ@λ@κί@ που κανείς δε θα στεκόταν, κλπ. Κάποιοι άλλου παίρνουν το φόρουμ πιο σοβαρά...

 

Όταν δίνεις κάτι σε μια κοινότητα, μπορεί να το κάνεις για χίλιος δυό λόγους. Ο καθένας θα αποφασίσει γιατί θα δώσει, ή θα πάρει μέρος σε αυτήν την κοινότητα. Το έχω ξαναπεί, αλλά έχω λάβει από εσάς και είμαι πάντα πρόθυμος να δώσω! Είναι τόσο απλό. Έτσι μεγάλωσα, σε σχέση με τα φορουμ και την λειτουργεία τους, και έτσι ξέρω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου