Προς το περιεχόμενο

Τα φώτα σας για 2 ερωτήσεις...(αλλαγές χορδών)


STEFMAISTER

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα!

α)θελω να κανω Σι κουρδισμα σε μια epiphone les paul που εχω...εχω αγορασει τις εξης χορδες http://www.thomann.de/gr/daddario_exl158.htm

η κιθαρα αυτη τη στιγμη ειναι κουρδισμενη σε Μι..βγαζωντας προχειρα απο το nut την Μι μπασσα κ τοποθετωντας πανω προχειρα την Σι μπασα ειδα οτι δεν καθεται καλα..(και λογικο αφου ειναι πολυ πιο χοντρη :P)...μπορει καποιος να υποδειξει μια συνοπτικη διαδικασια ωστε να "ανοιξω" καπως το nut και να μην χρειαστει να τα "σκασω" σε καποιον τεχνικο απο τη στιγμη που δεν ειναι και κιθαρα των 2000 ευρω...στην τελικη το χειροτερο που μπορω να κανω ειναι να της καταστρεψω το nut...???

 

β)θελω ν αλλαξω χορδες στην telecaster μου η οποια φοραει πανω τα κλειδια που εχουν ολες οι στανταρντ αμερικανικες τελε... ναι,ξερω δεν ειναι δυσκολη διαδικασια,αλλα αυτο που ποτε μα ποτε δεν καταλαβα ειναι το ποσο κενο πρεπει να αφηνω στην καθε χορδη ωστε να επιτυχω τα πολυποθητα 2-3 windings στην καθεμια...δηλαδη κοινως ρωταω ευθεως κ απροκαλυπτα το ποσο περισσεμα πρεπει να αφηνω στην καθε χορδη ξεχωριστα...υπαρχει καποιος γενικος κανονας??

 

ευχαριστω!

ΠΟΙΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ ΕΙΜΑΙ??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

α) To nut slot ανοίγει με λίμα. Το θέμα είναι οτι χρειάζεσαι κατάλληλη λίμα και προσοχή. Η ασφαλής λύση είναι ο τεχνικός που δεν νομίζω να σου χρεώσει παραπάνω από ενα τυπικό setup. Απ'την άλλη, αν θεωρείς οτι είσαι αρκετά προσεκτικός και έχεις κατάλληλες λίμες, go for it.

 

β) Αντί να σου εξηγούμε με τις ώρες, θα προσπαθήσω να σε παραπέμψω σε βιντεάκια στο youtube. Μόλις βρω κάτι θα το ανεβάσω.

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μια λύση για το α. ερώτημα, που έχω χρησιμοποιήσει επιτυχώς στο παρελθόν με bass bone nut (το οποίο δεν του άνοιγα απλά τα slots αλλά το έφτιαχνα από το μηδέν) είναι η χρήση μιας παλιάς χορδής στο μέγεθος που θέλεις το slot σαν λίμα. Εννοείται ότι γίνεται μόνο με wound χορδές.

 

Σφίγγεις σε μια μέγγενη σταθερά το nut, παίρνεις και την κατάλληλη χορδή (ΣΙ στο παράδειγμά σου), την πιάνεις με τα δύο χέρια και με μερικά περάσματα (αναλόγως σκληρότητας nut) σκάβεις slot ακριβώς στο σωστό μέγεθος. Προσοχή μόνο η χορδή να είναι συνεχώς εντελώς κάθετα σε σχέση με το nut για να μη γίνει στραβό το slot. Με λίγη προσοχή εγώ προσωπικά είχα εκπληκτικά καλά αποτελέσματα.

 

Όλα τα παραπάνω, at your own risk. Το ότι δούλεψε σε μένα δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα δουλέψει το ίδιο καλά και σε σένα...

 

(πάντως εγώ πλέον φτιάχνω bone nut για να αντικαταστήσω τα πλαστικά nuts που έχουν πολλά μπάσα μου, με αυτόν τον τρόπο και δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Για nut κιθάρας δεν έχει τύχει να το κάνω αλλά υποθέτω θα δουλέψει...)

Αρβύλες...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για "ξεχείλωμα" nut δοκίμασα πρόσφατα ψιλό γυαλόχαρτο νερού.

Με προσοχή και υπομονή θα γίνει η δουλειά.

ΔΕΝ το έχω δοκιμάσει σε κόκκαλο όμως, μιλάω για πλαστικό/γραφίτη/tusq...

τασκερα απο βουτυρο οπως αποκαλουμε μερικη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

παιδια ευχαριστω για τις απαντησεις!

θα το δοκιμασω ατ μαη οουν ρισκ...καμια ιδεα για το β) ερωτημα???

Jasemeister απ οσα βιντεοζ εχω δει γιουτιουμπ δεν εχω βρει καποιο που να απανταει συγκεκριμενα σ αυτο το ερωτημα...μπορει να μην πετυχα το καταλληλο..τι να πω...

ΠΟΙΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ ΕΙΜΑΙ??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το "κενο" που πρεπει να αφησεις στις χορδες ειναι ισο με το διαστημα μεταξυ δυο τριων κλειδιων - ισως λιιιιιιγο λιγοτερο για τις μπασσες που ειναι πιο χοντρες.

 

δλδ αν θες να βαλεις την Ρε χορδη, την κοβεις στο μηκος που ειναι το κλειδι που περνας την Σι...

 

www.LowerCut.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Stef αν δεν είσαι σίγουρος καλύτερα σε μάστορα, γιατί τελικά μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις nut οπότε σκέψου καλά το «at your own risk», που σωστά σου είπε ο Babtua. Αν είχες κάποιο άλλο οργανάκι του πεταματού για να πειραματιστείς πρώτα εκεί θα ήταν καλή ιδέα- για να μην βάλεις χέρι στην κιθάρα σου και χτύπα ξύλο, μετά τρέχεις για αλλαγή nut. 

all this has happened before and will happen again

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Xωρίς να θέλω να σε προτρέψω να δοκιμάσεις τη μέθοδό μου, καθώς δε γνωρίζω την ευχέρεια που έχεις με "μαστοριλίκια" γενικώς, που όσο να'ναι σου δίνουν άλλον "αέρα" όταν πας να μαστορέψεις σε "unknown territories", θα έλεγα ωστόσο ότι το "at your own risk" που έγραψα ήταν σε μεγάλο ποσοστό τυπικό. Η μέθοδος είναι αρκετά απλή ακόμα και για αρχάριο και τα αποτελέσματα - τουλάχιστον όπως τα βίωσα εγώ - ήταν το λιγότερο θεαματικά (ειδικά αν σκεφτείς ότι δε χρειάζεται να αγοράσεις ειδικές λίμες και μάλιστα ξεχωριστή για κάθε slot).

 

Το έγραψα κυρίως γιατί ακόμα και στην απλούστερη εργασία πάντα υπάρχει κίνδυνος να πάει κάτι στραβά για διάφορους λόγους. Κυρίως για αποποίηση ευθύνης από μεριάς μου δηλαδή... ;)

 

Εν παση περιπτώσει, ούτε σε προτρέπω να το κάνεις, ούτε να μην το κάνεις. Απλά παρέθεσα μια ιδέα που μου κατέβηκε και την εφάρμοσα με άριστα αποτελέσματα (το πρόβλημα είναι οι plain χορδές που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σα λίμες, εγώ που το έκανα σε μπάσο δεν είχα τέτοιο πρόβλημα... ;) ). Δεν ξέρω επίσης πώς θα συμπεριφερθεί το πλαστικό nut σε κάτι τέτοιο - εγώ δούλεψα κόκκαλο.

 

Ρώτα όμως και σε κάνα μάστορα πρώτα, πιθανόν το κόστος για τέτοια δουλειά να μην είναι οσο μεγάλο φαντάζεσαι - και δεν παίρνεις και ρίσκο...

Αρβύλες...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδια αν τα κανω σαν τα μουτρα μου,δεν υπαρχει περιπτωση ν αρχισω τιποτα θρεντς του στυλ : "ΕΣΕΙΣ ΦΤΑΙΤΕ" - "ΤΟ ΝΟΙΖ ΜΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ NUT"  και αλλα τετοια :D :D...για αρχη βασικα θα περασω τις χορδες..κ αν ειναι τοσο πολυ πανω η χορδη,λογω οτι δεν  θα καθεται καλα,ωστε να μην μπορω να παιξω (λεμε τωρα) θα δοκιμασω τις μεθοδους που μου ειπατε!ευχαριστω κ παλι!

ΠΟΙΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ ΕΙΜΑΙ??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου