Προς το περιεχόμενο

Jazzjoker

Μέλος
  • Αναρτήσεις

    5.223
  • Μέλος από

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    33

Jazzjoker ήταν Μέλος της ημέρας 6 Μαΐου

Jazzjoker είχε την πιο δημοφιλή συμμετοχή!

4 Followers

Bio

Πρόσφατοι επισκέπτες προφιλ

9.488 προβολές προφίλ

Συμμετοχή Jazzjoker

Noizholic

Noizholic (4/4)

  • Αξιόλογες συμμετοχές Rare
  • Συζητητής Rare

Badges

1,7k

Φήμη

  1. Όντως, Κάποιο άλλο ήθελα να βάλω και τα μπέρδεψα.
  2. Δεν ισχύει αυτό. Σίγουρα στην παράδοση των Ρομά ο φρύγιος είναι κυρίαρχος αλλά πολύ μεγάλοι συνθέτες του λαϊκού που ουδεμία σχέση είχαν με τσιγγάνικη παράδοση, συνέθεσαν σε φρύγιο. Π.χ. Άκης Πάνου: Και Άκης Πάνου με Καζαντζίδη:
  3. Υπερέβαλα στο ποσοστό αλλά και τα σκυλάδικα της εθνικής λαϊκή μουσική είναι, τραγουδισμένη και παιγμένη με συγκεκριμένη αισθητική. Δεν είναι του παρόντος, αλλά ο μισός Καζαντζίδης και το λαϊκό εκείνης της περιόδου για παράδειγμα, είναι phrygian.
  4. Μπορεί να μη χρειαστείς και κανένα, μπορεί όμως και να τα χρειαστείς όλα. Άλλοι μεγαλούργησαν χρησιμοποιώντας σε όλη την καριέρα τους μισή κλίμακα, άλλοι μεγαλούργησαν χρησιμοποιώντας 150. Και άλλοι δε μεγαλούργησαν ποτέ ούτε και πρόκειται. Γενικά στη μουσική δεν υπάρχουν "πρέπει". Ό,τι εξυπηρετεί την ευχαρίστηση και το στόχο που θέλει να επιτύχει ο καθένας μας.
  5. Κανένας δεν την μπορεί. Είναι άνετα ο πιο "στριφνός" τρόπος της ματζόρε κλίμακας και ελάχιστα τα παραδείγματα συνθέσεων που τη χρησιμοποιούν. Παρόλα αυτά, ακούγεται άψογα αν τη χρησιμοποιήσεις πάνω σε μινόρε ακόρντα που έχουν ελαττωμένη 5η.
  6. Όχι είναι αφύσικο. Πέρα από την πλάκα, κάποια modes είναι πολύ πιο "εύκολα" στο αυτί γιατί έχουμε συνηθίσει να τα ακούμε από τότε που γεννηθήκαμε. Π.χ. η aeolian και η ionian είναι οι πιο συνήθεις τρόποι στην τραγουδοποιία οπότε όλοι μας έχουμε πάρα πολλά ακούσματα σε αυτά τα αρμονικά περιβάλλοντα. Όμως επειδή είμαστε Έλληνες, και η phrygian δεν ακούγεται ξένη ή "exotic" όπως θα έλεγε ένας Αμερικάνος. Το 90% της ελληνικής λαϊκής μουσικής είναι γραμμένο σε phrygian (ουσάκ για τους παραδοσιακούς) κι επίσης πολλά παραδοσιακά, τοπικά είδη μουσικής τη χρησιμοποιούν κατά κόρον.
  7. Το αρχικό ακόρντο σε κάθε mode το χρησιμοποίησα περισσότερο για να δώσω το ηχόχρωμα αλλά θα μπορούσα και να βάλω ένα απλό τρίφωνο. Ο λόγος που χρησιμοποιείται το εκάστοτε ακόρντο είναι απλός: Τα τονικά ακόρντα περιέχουν την τονική, την τρίτη και την πέμπτη βαθμίδα της εκάστοτε κλίμακας. Φυσικά, αν θέλουμε να βάλουμε και την 7η ή/και επεκτάσεις, θα επιλέξουμε κάθε φορά την αντίστοιχη νότα της κλίμακας. Π.χ. ένα ντο ματζόρε που ανήκει στην ματζόρε κλίμακα περιέχει την τονική (ντο), την τρίτη (μι) και την πέμπτη (σολ) της ντο ματζόρε. Αν θέλουμε να του βάλουμε και την 7η, προσθέτουμε ένα σι φυσικό που είναι η έβδομη βαθμίδα της ντο ματζόρε. Αντιστοίχως ένα ντο ματζόρε που ανήκει στη mixolydian π.χ., έχει και πάλι την τονική (ντο), την τρίτη (μι) και την πέμπτη (σολ) οι οποίες είναι και πάλι οι αντίστοιχες βαθμίδες της mixolydian. Εδώ όμως, αν θελήσουμε να προσθέσουμε 7η, θα είναι το σι ύφεση μια και σε αντίθεση με την ματζόρε, η έβδομη βαθμίδα της mixolydian δεν είναι σι φυσικό αλλά ύφεση. Στα συγκεκριμένα κλιπάκια τώρα και με τη σειρά που είναι ανεβασμένα, τα αρχικά ακόρντα που έπαιξα είναι: A, Amin7, Amin, Amaj6, A7, Amin, Amin7b5.
  8. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά σε όλο το φόρουμ. Επειδή προσφάτως είχα κουβέντα με γνωστό μου κιθαρίστα, ο οποίος ενώ παίζει αρκετά χρόνια και σε πολύ καλό επίπεδο, έχει πρόβλημα στην ακουστική αντίληψη/αναγνώριση των τρόπων της ματζόρε κλίμακας, είπα να κάνω μια προσπάθεια να δώσω το ύφος του κάθε τρόπου με ηχητικά κλιπάκια τα οποία και του έστειλα. Ξέρω ότι το ενδιαφέρον για τέτοια θέματα είναι μάλλον περιορισμένο, αλλά μια που τα έγραψα, τα ανεβάζω κι εδώ και όποιος έχει διάθεση για κουβέντα, απορίες ή ό,τι άλλο, το αναλύουμε. Ionian (ματζόρε): Ionian.mp3 Dorian: Dorian.mp3 Phrygian: Phrygian.mp3 Lydian: Lydian.mp3 Mixolydian: Mixolydian.mp3 Aeolian (φυσική μινόρε): Aeolian.mp3 Locrian: Locrian.mp3
  9. Λίγο πριν το Καλλιμάρμαρο, στην Αρδητού όντως. Έχει κλείσει εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Κρίμα, ήταν ίσως το ωραιότερο live bar της Αθήνας και στο μικρό χρόνο ζωής του πρόλαβε και έφερε καταπληκτικά σχήματα.
  10. Ναι, το τρανσπόρτο είναι ένα είδος μετατροπίας αν και έχει επικρατήσει να διαχωρίζονται γιατί στο τρανσπόρτο δεν αλλάζει η σχέση μεταξύ των συγχορδιών αλλά μόνο η τονικότητα. Μεταφέρεται όλη η αρμονία, ακριβώς όπως είναι, σε άλλο τόνο. Ενώ όταν λέμε "μετατροπία" συνήθως εννοούμε την πλήρη μετάβαση από ένα αρμονικό περιβάλλον σε ένα άλλο. π.χ. το παρόν κομμάτι είναι F# μινόρε φυσική και το κουπλέ του είναι Im - IVm - bVImaj - V7 (αν δεν κάνω λάθος). Όταν γίνεται το τρανσπόρτο δεν αλλάζει η ποιότητα ή η σχέση μεταξύ των συγχορδιών απλά μεταφέρονται ως έχουν σε Dm. Μετρατροπία με την πρακτική έννοια θα ήταν αν το κομμάτι πήγαινε σε περιβάλλον φα ματζόρε ή λα ντόριαν ξέρω γω. Btw Απόστολε, μια που μιλάμε για αρμονία, ωραίο που στο μπάσιμο το πρώτο μινόρε ακόρντο έχει και τη μεγάλη έβδομη μέσα.
  11. Όμορφο κομμάτι με ωραία, απλή ενορχήστρωση όπως του έπρεπε. Μου άρεσε και η ερμηνεία πολύ κι επίσης λογίζω στα συν το ότι εδώ έχεις ξεφύγει και συνθετικά και ερμηνευτικά από τις ομολογημένες επιρροές σου (αυτό που σου προσάπτω συνήθως). Επίσης πολύ ωραίο και ηχητικά και μουσικά το σόλο το οποίο θεωρώ άψογο για το ύφος. Δε με ενθουσίασε ο στίχος που περιέχει πολλές κλισέ ευκολίες (γυμνά χέρια, άδεια κορμιά, καρδιά, δάκρυα κλπ.) παρόλο που το ρεφρέν ξεκινάει ανορθόδοξα με το "χάπι". Δεν είναι μετατροπία, είναι τρανσπόρτο.
  12. Jazzjoker

    Dusty

    Έχεις ωραίο αυτί Μπάμπη. Ναι το Tone King είναι και η κιθάρα δεν ήταν hot. Αυτή την παραμόρφωση ήθελα να βγάλω στη συγχορδίες. "Βρώμική" παραμόρφωση εν ολίγοις εξ ου και χρησιμοποίησα το πρώτο overdrive που έχει πιο vintage προσανατολισμό και προσθέτει πολλά μπάσα στον ήχο οπότε και δε συνιστάται για humbuckers, ειδικά neck.
  13. Jazzjoker

    Dusty

    Yamaha Revstar.
  14. Jazzjoker

    Dusty

    Είχα καιρό να κάτσω να γράψω κάτι και σήμερα που βρήκα λίγο χρόνο έγραψα αυτό. Καλή μας ανάσταση.
  15. Απ' ό,τι φαίνεται πάντως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, το νήμα της γιουροβίζιον του 24 θα τραβήξει ως το 26 τουλάχιστον.
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου