Προς το περιεχόμενο

DX7 Appreciation Thread


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Kανω αυτο το θεμα,  με αφορμη τη μερα των synthesizers που ηταν προχθες, αλλα βασικα για να δωσω πασα στον waterfall που γουσταρει FM.

 

 

 Η πρωτη επαφη μου με τα πληκτρα, ηταν στο αναλογικο οργανο του θειου μου. Ηλικια δε θυμαμαι, μπορειτε ομως να βγαλετε ενα συμπερασμα, απο το οτι προφανως το volume control το ειδα για γκαζι, και ο θειος μου ειπε να βγαλω το ποδι μου απο εκει γιατι θα με δαγκωσει το σκυλακι, ναι ακομα το θυμαμαι, και ακομα φοβαμαι τα control pedals, α ρε θειε, εσυ με εκανες πρεζακια.

 

 

 

 

 Μεγαλωνοντας το εριξα στα metal, και ηθελα κιθαρες και μπαντες, τα πληκτρα ηταν καλα, αλλα ειχα μεινει αυτη τη φαση περιπου, με τα οργανα τα τοτε. Τα οργανα αυτα ειχαν διαφορους ηχους, με κατι κουμπια σα διακοπτες για το φως του μπανιου, και οι ηχοι εγραφαν πανω ας πουμε "φλαουτο", αλλα ηθελε πολυ, ΠΟΛΥ φαντασια για να το νομιζεις αυτο το πραγμα για φλαουτο.

 

 

 Σε τρυφερη ηλικια λοιπον, εκει στο δευτερο μισο της δεκαετιας του 80, αφου ειχα αρχισει να γρατζουναω και την κιθαρα, εμπλεξα με 2-3 εξισου ασχετους με μενα και το βαλαμε στοχο να κανουμε ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ. Αφου βρεθηκαμε 2-3 φορες στο σπιτι και ρημαδοβγαλαμε κατι μαλακιες, κλεισαμε προβαδικο να παμε να παιξουμε.

 Απο την τραγικοτητα του παιξιματος μας δε θυμαμαι και τιποτα. Αλλο πραγμα μου εμεινε χαραγμενο απο εκεινη τη μερα.

 

 

 Στη μια ακρη του χωρου, συνδεδεμενο σε δικο του ενισχυτη, ηταν το περιφημο DX7! Θα μου πειτε, και πως θυμασαι οτι ηταν DX7; Ρε παιδια, μα το θεο, αυτα τα πρασινα κουμπακια επαφης, που τα αγγιζεις απαλα και αλλαζει ο ηχος, δεν ξεχνιουνται με τιποτα, σαν εξωγηινα μου φαινονταν.

 

 Αλλα το πιο κουφο ηταν αλλο: Βλεπω την οθονη, και γραφει "sitar". Και παταω τα πληκτρα, ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΙΤΑΡ, ΕΜΕΙΝΑ ΜΑΛΑΚΑΣ, ειχα συνηθησει τα μπαουλα τα τοτε, που εγραφαν πιανο και εβγαινε κλανια, και ΕΜΕΙΝΑ ΜΑΛΑΚΑΣ, λεω δε γινεται αυτο, ΟΥΑΟΥ!

 

 

 Πολλες φορες λεμε για την 10ετια του 80 και τα αναλογικα στυλ jupiter, αλλα κακα τα ψεματα, το πραγματικο workhorse της 10ετιας του 80 ηταν το DX7. Ας βαλω εδω το turning point της tina ( RIP), και η κλασσικη FM Harmonica

 

 

 

 Τα sample based ηταν ηδη καθ οδων, και θα τραβουσαν την προσοχη μου στη συνεχεια, ειμαι τυχερος ομως που πηρα μυρωδια το τι επανασταση ηταν πραγματικα το DX7, εστω και σε "νηπιακη" μου φαση.

 
 Ενα επαναστατικο μηχανημα, που ακομα, σε hardware η σε software μορφη δινει πονο, και μια μεθοδος συνθεσης που ακομα υπαρχει και στα τελευταια workstation.

 

 Περιμενουμε το waterfall να χωσει πραγμα.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To θέμα είναι ενδιαφέρον και περιμένω την εξέλιξη με αγωνία αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε αυτή τη συγκινητική σειρά με τον Θεοχάρη και το θέμα της υπόθεσης Κομνηνού που με είχε συγκλονίσει τότε ακόμα περισσότερο και από αυτή του Σταυροφόρου. Πραγματικά αυτή η σειρά ήταν βγαλμένη από τη ζωή και μας θυμίζει άλλες εποχές που θα παίρναμε τότε ένα ΥΑΜΑΗΑ ΜΟΝΤΑGE για να σπάσουμε τη μονοτονία ενός χειμερινού Σαββατοκύριακου και με τα ρέστα ψωνίζαμε για ένα μήνα από το σουπερ μάρκετ.

 Είχα αγωνία τότε για το πως θα χειριζόταν το θέμα ο σύζυγός της, αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως που τελικά έκανε το σωστό μην υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος. Άλλες εποχές, άλλα ήθη αχχχχχ.... χαχαχαχαχαχαχα🤣

 

Συνεχίστε...........🤣

 

 

  • Like 1
  • Χαχα 1

O Influencer Των Συνθεσάιζερ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, manosx είπε

...βασικα για να δωσω πασα στον waterfall που γουσταρει FM...

Ξύνεις πληγές Μάνο.😖

Με την FM έχω ασχοληθεί χρόνια είναι η αλήθεια. Αν ήξερα βέβαια απ'την αρχή τι θα τράβαγα θα αγόραζα ένα M🐮...ξέρεις.😌 Το πρώτο μου synth λοιπόν έτυχε να είναι το DX21, ένα 4-Operator/8-Algorithm FM synth, πολύ κατώτερο από ένα DX7 των 6-Operators & 32-Algorithms, αλλά έστω και έτσι, οι δυνατότητες δημιουργίας νέων πρωτόγνωρων ήχων ήταν κατά πολύ ανώτερες από οποιοδήποτε αναλογικό της εποχής. Το παίρνω λοιπόν σπίτι, το ανοίγω, ανοίγω και το manual και τα προβλήματα αρχίζουν. 5 βασικά πράγματα για τα synths τα ήξερα, για τα αναλογικά synths βέβαια, ξέρετε, VCO, filter, LFO, ADSR EG κλπ. Ανοίγω λοιπόν το DX21, πατάω Edit (το κουμπί- φόβητρο των FM synths😆) και μένω κάγκελο. Που στον Μπέο είναι οι oscillators? Που είναι τα φίλτρα? Που είναι η ADSR EG?🤔

 

Αντί για τα παραπάνω βρήκα 4 Operators & 8 Algorithms, που δεν είχα ιδέα τι ήταν αυτα, καθόλου φίλτρα🤨 και μια EG για κάθε Operator ξεχωριστά η οποία ήταν τύπου AR-D1R-D1L-D2R-RR.😳 Βρήκα και άλλα περίεργα που μόνο στα FM synths τα έβρισκε κανείς, αλλά να μην επεκταθώ εδώ σε τεχνικές λεπτομέρειες γιατί ποιος θα καταλάβει...😁 Η οθόνη του DX21 ήταν χωρίς backlight (όπως και του DX7) οπότε σε χαμηλό φωτισμό δεν έβλεπες Χριστό. Internet δεν υπήρχε τότε, η μόνη τεχνική βοήθεια που μπορούσε κανείς να βρει ήταν στο Αγγλικό manual και σε κάνα Keyboard magazine που ερχόταν κάθε μήνα από Αμέρικα και κόστιζε κάνα 5χίλιαρο.🙄 Υπήρχε και το περιοδικό "Μουσική & Μουσικοί" αν θυμάμαι καλά, αλλά γενικά οι τεχνικές πηγές για synths που υπήρχαν τότε στην Ελλάδα ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. 

 

Σε κάποια φάση είχα πάει στου Παπασωτηρίου και είχα αγοράσει ένα μεγάλο βιβλίο στα Αγγλικά που είχε 300 ήχους για το DX21, μαζί με ένα Αγγλικό πάλι βιβλίο για το νέο τότε MIDI. Εξαιρετικό και απίστευτα λεπτομερές βιβλίο παρεμπιπτόντως, κάπου πρέπει να το έχω ακόμα. "Πως τους είχε ρε κουμπάρε τους ήχους το βιβλίο?" θα μου πείτε. "Σε δισκέτα?"  Στο "δισκέτα" πέφτει γέλιο.🤣 Το βιβλίο είχε σελίδες με settings για ήχους, διάβαζες λοιπόν τα settings για τον τάδε ήχο και τα πέρναγες ένα ένα με το χέρι στο DX21.🤘 Μαζοχισμός στο έπακρο, καθώς τα settings ήταν πάρα πολλά (και που να δείτε τα settings του DX7)

 

Το DX21 δεν φόρτωνε ήχους με κάποιον άλλο τρόπο? Φυσικά. Από πίσω είχε ένα "Cassette" port, παρόμοιο με το MIDI, και εκεί συνέδεες το ειδικό καλώδιο με ένα κασετόφωνο. Έβαζες στο κασετόφωνο μια DATA κασέτα που είχε ήχους για το DX21 και έκανες load ή save από και πρoς το DX21. O ήχος που άκουγες όταν γινόταν η ανταλλαγή δεδομένων ήταν ανάλογος με τον ήχο που έκαναν τα παλιά αναλογικά modems όταν προσπαθούσαν να συνδεθούν, η δε μεταφορά των data σερνόταν. Πριν την μεταφορά βέβαια έπρεπε να πετύχεις τη σύνδεση, κάτι που απαιτούσε συγκεκριμένο level του ήχου. Με απλά λόγια, αν το level ήταν ελάχιστα υψηλότερο ή χαμηλότερο από αυτό που έπρεπε, σύνδεση δεν γινόταν. Σου έπαιρνε κάποια ώρα λοιπόν για να πετύχεις το σωστό level.😴 

Σας φαίνεται αργή η σύνδεση με το USB στικάκι σας? Ξανασκεφτείτε το...😌

 

Σαν να μην μου έφτανε αυτή η ταλαιπωρία, κι αφού έβγαλα τα μάτια μου μαθαίνοντας και προγραμματίζοντας το DX21, κι αντί να μου γίνει μάθημα και να πάω να αγοράσω κάνα MOOG των 10 settings & των 20 pots, πάω και αγοράζω το DX7.🤢🤣 Νταξ, ήταν το όνειρο όλων των πληκτραδων την εποχή εκείνη, κι εγώ δεν αποτελούσα εξαίρεση. Θυμάμαι είχα γεμίσει όλα τα τετράδια και τα βιβλία στο σχολείο με το DX7 logo. Μιλάμε για έρωτα. Τα πιτσιρίκια σήμερα δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο μπροστά ήταν αυτό το synth, πόσο διαφορετικό από οτιδήποτε κυκλοφορούσε στην αγορά και τι επανάσταση έφερε στον χώρο των synths και της μουσικής τεχνολογίας γενικότερα. Ήταν επίσης η ταφόπλακα των αναλογικών synths σε όλο τoν πλανήτη.


Αφού έφαγα και το DX7 στη μάπα, στα επόμενα χρόνια απόκτησα και τα DX7 II FD, DX11, TX802 και δύο SY77. Όλα διέθεταν FM engine, είτε των 4-Op./8-Alg. είτε των 6-Op./32-Alg. Κάποια ήταν multitimbral, το TX802 για παράδειγμα ήταν 8-part multitimbral, δηλαδή 8 DX7 μαζί. Το SY77 ξέφευγε εντελώς με δύο engines, μία sample based engine και μια FM των 6-Op./45-Alg και με 16-part multitimbrality. Τέρας...Ώσπου φτάσαμε στο σήμερα και απόκτησα το MODX7 με την FM engine των 8-Op./88-Alg. και με 16-part multitimbrality.👽 Παράνοια...🤖 

Μερικές φωτός παρακάτω απ'τα synths που αναφέρθηκαν. θα δείτε επίσης το manual του DX7 II που το έχω ακόμα και την σπάνια original αφίσα του DX7, την οποία έχω επίσης. Χρόνια λέω να της φτιάξω μια κορνίζα και να την κρεμάσω κάπου αλλά το ξεχνάω συνεχώς. Η αφίσα δε είναι πραγματικά πανέξυπνη αν και λίγο υπερβολική, θέλοντας να τονίσει το πόσο πρωτοποριακό ήταν το DX7.

image.thumb.png.9e3ab12e26b7512c817e64a13b87f0ef.png
image.thumb.png.7fdf8aeb01ff3d5711f8ec554a0caab8.png

image.thumb.png.5f4ed858bf8bab2eda554eb2cac6d514.png

 

image.thumb.png.188332c776a8e56e620c3fb24cc9e90e.png

image.thumb.png.3181a6a5eec48b99d4ac2b83de2d827d.png

image.thumb.png.db3c6f0f9b98e813acee9f2dffd9fdd9.png

image.thumb.png.4092568aef2874f9f392dae3f96dcc65.png

image.thumb.png.6ddaa90c1007727e9bbb9a23045b4b39.png

image.thumb.png.a4f07190568cb950a8f2ccc07e6e87bd.png

image.thumb.png.2392767d003d13b038b17b9c291759c8.png

image.thumb.png.913799ef531b5868a6b363163ad77f89.png

image.thumb.png.4892998977c488786632c6c64ef649f2.png

(οθόνη από την FM των Montage/MODX)

Επεξεργασμένο από Waterfall-K, mk2
  • Like 4

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου