Προς το περιεχόμενο

Powered Mixer και Ηχεία P.A. για bar-live


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Hello people.

 

Ετοιμάζω ένα μπαράκι και θα χρειαστώ συμβουλές από όσους από εσάς έχετε σχετική εμπειρία, όσον αφορά το ηχοσύστημα που θα επιλέξω.

 

Καταρχάς ο χώρος προορίζεται να συγκεντρώνει 50-70 άτομα και η μουσική που θα παίζει θα κυμαίνεται από lounge-chill out μέχρι funk και rock. Επίσης θα γίνονται κάποια live μικρής κλίμακας (κιθάρα, μπάσσο, πνευστά, κρουστά). Παραθέτω μία κάτοψη του χώρου, όπου φαίνονται οι διαστάσεις, τα τραπεζοκαθίσματα, το μπαρ, η θέση του DJ, κλπ.

katopsi.jpg

Η ακουστική του χώρου θα χρειαστεί σίγουρα βελτίωση, (ο κεντρικός χώρος του μαγαζιού θα είναι μια ιδιόκτητη στοά καλυπτόμενη από γυάλινο στέγαστρο) αλλά γι'αυτό το θέμα θα πάρω συμβουλές από ειδικό που θα κάνει επιτόπια μελέτη.

 

Στο κυρίως θέμα τώρα, μου είπαν ότι θα χρειαστώ Powered Mixer, ο οποίος ελπίζω ότι θα κάνει για όλες τις δουλειές (DJing + live). Μου πρότειναν τον MP10DS της Yorkville, αλλά μου φαίνεται παλιός. Για ηχεία μου πρότειναν τα Yorkville EX1. Δεν ξέρω τι λέει η Yorkville γενικώς σαν εταιρεία, αλλά αν είναι να σκάσω 2-3000 euros (αυτό είναι το budget για τον ήχο) προτιμώ να πάρω κάτι σίγουρο. Σκεφτόμουν κάποια γνωστή εταιρεία, πχ JBL, Mackie, Behringer, κλπ. Επίσης θα χρειαστούν 4 με 6 περιφερειακά ηχεία. Αυτή τη στιγμή έχω ένα Tapco TH-15A 2-Way Active, το οποίο χρησιμοποιώ για monitor σε e-drums και είμαι γενικά ευχαριστημένος. Φαντάζομαι ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για live στο μαγαζί, σαν ζευγάρι με subwoofer.

 

Ποια είναι η γνώμη σας? Παρατηρήσεις-προτάσεις δεκτές. Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας.

 

ΥΓ. Δεν βρήκα κάποιο αντίστοιχο thread, ελπίζω να το έβαλα στο σωστό θέμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατ αρχην,ποσα καναλια θα χρειαστεις στο live?

Το θεμα μονιτορ,ειναι τακτοποιημενο?Δλδ θα ακουτε απο τους ενισχυτες σας η θα χρειαστειτε επιπλεον μονιτοριν?Οι φωνες θα ακουνε απ το FOH?Απ' εξω δλδ?

Στα 3000€ περιλαμβανεται κι η αγορα DJ εξοπλισμου η υπαρχει ηδη?

 

Με 4 12" ηχεια και 2 sub πιστευω θα εισαι σε ικανοποιητικο επιπεδο.

Επισης,η κονσολα που θα παρεις κοιταξε να εχει δικα της εφφε για να γλιτωσεις την επιπλεον αγορα,δεδομενου οτι τα χρηματα δεν ειναι πολλα.

Απαραιτητο θεωρω,να βαλεις ενα EQ στο συστημα σου για τις απαραιτητες διορθωσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

-Στα live πιστεύω ότι 10 κανάλια θα είναι υπέρ-αρκετά. Αυτό που λες με τα εφέ θα το λάβω υπόψη, αλλά για ποια εφέ ακριβώς να ψάξω? Το EQ μπορεί να περιλαμβάνεται κι αυτό στην κονσόλα?

 

-Όσον αφορά τα μόνιτορς, νομίζω ότι μπορεί να γίνει συνδυασμός ενισχυτών (μπάσο, κιθάρα, φωνή) με κάποια έξτρα ηχεία. Αν είναι απαραίτητο ίσως κι κάποιο sub. Ας πούμε δύο 15" αρκούν?

 

-Για PA: άλλα δύο 12'' + ένα 18" sub + τέσσερα 8'' διάσπαρτα στο χώρο? Σημειωτέον ότι live θα έχει 1-2 φορές την εβδομάδα, οπότε τις υπόλοιπες μέρες θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και τα μόνιτορς ως ΡΑ. Με δεδομένο ότι από άποψη χώρου θα είμαστε γενικώς στριμωγμένοι, μήπως είναι υπερβολικά όλα αυτά?

 

-DJ εξοπλισμός υπάρχει ηδη (δύο CDplayers Stanton + μείκτης).

 

-Για όλα αυτά, τί ενίσχυση θα χρειάζεται να έχει η κονσόλα? Βρήκα αυτήν: Yorkville M1610 (2x800W). Πώς σου φαίνεται?

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

για ποια εφέ ακριβώς να ψάξω? Το EQ μπορεί να περιλαμβάνεται κι αυτό στην κονσόλα?

Εσυ μονο ξερεις τι εφφε μπορει να χρειαστεις,αλλα σιγουρα δεν ειναι απαραιτητο ενα βαθος για τη φωνη ας πουμε?Κι ενα δευτερο για καποιο οργανο,οπως κρουστα?

Το EQ φυσικα και μπορει να περιλαμβανεται στην κονσολα,αλλα η αποψη μου ειναι να χρησιμοποιησεις καποιο εξωτερικο 32 band για περισσοτερη αναλυση,απο τις 6-8-10-αμφιβολου ποιοτητας μπαντες-που μπορει να σου προσφερει αυτο της κονσολας.

 

-Όσον αφορά τα μόνιτορς, νομίζω ότι μπορεί να γίνει συνδυασμός ενισχυτών (μπάσο, κιθάρα, φωνή) με κάποια έξτρα ηχεία. Αν είναι απαραίτητο ίσως κι κάποιο sub. Ας πούμε δύο 15" αρκούν?

Το πρωτο σκελος,δεν το πολυκαταλαβα,ενισχυτης φωνης... ? ???

Το 15" θεωρειται μεγαλο για μονιτορ-οδηγο.Ειδικα για ενα μικρο χωρο.

12" η και 10" ακομη καλυτερα.

Επισης sub για monitor δεν βαζουμε ποτε,μονο σε τυμπανα ισως αν το θεωρουμε αναγκαιο η στα side αν εχουμε(σε μεγαλους χωρους-με υψηλες απαιτησεις) ,κατι που εσυ δεν χρειαζεσαι.

Αν η κιθαρα εχει τον ενισχυτη της,το μπασσο επισης τον δικο του,μπορεις σε 2 aux της κονσολας να βαλεις αλλα 2 μονιτορ (για μενα ξαναλεω οχι 15",μικροτερα) και να στειλεις οτι θελεις.Π.χ. στο ενα κρουστα,στο αλλο φωνες-πνευστα ή οτι χρειαστει.

Επισης,οι φωνες ισως μπορουν να καλυφθουν απο το ΡΑ εξω,και να μην χρειαζονται καν μονιτορ.

 

-Για PA: άλλα δύο 12'' + ένα 18" sub + τέσσερα 8'' διάσπαρτα στο χώρο?

τις υπόλοιπες μέρες θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και τα μόνιτορς ως ΡΑ.

μήπως είναι υπερβολικά όλα αυτά?

Το μπερδευεις πολυ ετσι.Για ΡΑ σου προτεινω να εχεις ιδιας διαμετρου ηχεια(πχ ολα 15" η ολα 12") και ιδιας εταιριας-μοντελα για να μην εχεις διαφορετικα ηχοχρωματα και διαφορετικες αποδοσεις.Ειναι πολυ σημαντικο αυτο.

Σου ξαναλεω πως για μενα,με 4 ηχεια-ακομη και 12αρια-μαζι με 2 18αρια sub θα εισαι βασιλιας.

Τα μονιτορ θα τα αφησεις στη θεση τους,θα εχεις μια χαρα PA για να γυριζεις κι αυτα,ποιος ο λογος? αλιμονο να χεις μαγαζι και σε καθε live να κανεις αυτη τη δουλεια...

 

-Για όλα αυτά, τί ενίσχυση θα χρειάζεται να έχει η κονσόλα? Βρήκα αυτήν: Yorkville M1610 (2x800W). Πώς σου φαίνεται?

 

Πρωτα θα βρεις τι και ποσα ηχεια,και πως θα μπουν,και μετα μιλας για αριθμους,watt κ.τ.λ.

Την κονσολα,δεν την γνωριζω καθολου,αλλα σιγουρα δεν θα ηταν αυτη η επιλογη μου.

Θα προτιμουσα κατι τετοιο

http://www.thomann.de/gr/allenheath_pa12cp_powermixer.htm

 

Ελπιζω να σε βοηθισα,κι οχι να σε μπερδεψα - αν και το 2ο δεν ειναι απαραιτητα κακο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραία, απ' ότι καταλαβαίνω, θα ψάξω για 4 12'' και για 2 18'' sub, από τα οποία τα 2 12'' θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και σαν μόνιτορ. Σωστά?

Επίσης, να είναι active ή όχι? Αυτό έχει να κάνει με την ενίσχυση που θα χρειαστεί να έχει η κονσόλα ή είναι άσχετο?

 

ΥΓ. Σ' ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διέθεσες να μου απαντήσεις και κυρίως για τις γνώσεις που μοιράζεσαι μαζί μας.  ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Επιστρέφω με τις ερωτήσεις μου μετά από λίγο ψάξιμο. Έψαξα για ηχεία και sub σύμφωνα με τις οδηγίες του φίλου sound_crew. Απ'ότι είδα οι τιμές για active sub ξεφεύγουν λίγο.

-Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω active speakers σε συνδυασμό με passive subs?

-Τα passive subs μπορούν να ενισχύονται από την κονσόλα ή χρειάζονται ξεχωριστό ενισχυτή?

-Και τελικά τι ενίσχυση θα χρειαστώ από την κονσόλα?

Μιλάμε πάντα για 4 speakers + 2 subs.

 

Παραθέτω τις προτάσεις μου και περιμένω τη γνώμη σας. (Πατήστε στα ονόματα για info).

 

(A) JBL EON 10 G2 + JBL JRX-118S

(B) dB Technologies Opera Live 402 + dB Technologies ARENA SW 15" Sub

(Γ) Peavey PR12P 12" + Peavey EuroSys 118

(Δ) JBL EON315 15'' + JBL JRX-118S

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Αυτό το θέμα δεν τελειώνει ποτέ. Ανεξάρτητα από το ΤΙ ΜΑΡΚΕΣ μηχανημάτων θα βάλεις, αυτό που δεν αλλάζει και πρέπει πρώτα και πάντα να προσέχεις είναι σωστή τοποθέτηση των ηχείων στο χώρο για σωστή και ομοιόμορφη διασπορά, μισό μέτρο απόσταση στην τοποθέτηση τους από τοιχους ταβάνια, όσο μπορείς μακριά από γωνίες και όσο το δυνατόν καλύτερο ακουστικό περιβάλλον στο μαγαζί, δηλ. λιγότερες τζαμαρίες / πλακάκια, επίπεδες επιφάνεις και οτιδήποτε που θα προσφέρει διάχυση και απορόφηση στον χώρο σου, για να μην βάζεις μουσική σστο άδειο ή μισογεμάτο μαγαζί και ακούγεται σαν ντενεκές όπως στα άδεια δωμάτια. Γιατί και ηχείο 5000000000 ευρώ να βάλεις έτσι, ντενεκές θα ακούγεται και μετά θα περιμένεις να γεμίζει το μαγάζι με κόσμο και παλτά για να "σφίξει" ο ήχος. Υπόψιν, όταν το μαγαζί θα είναι φουλ με κόσμο, αλλάζουν ΠΟΛΛΑ πράγματα στην ρύθμιση του master eq, σε σχέση με το πως θα ήταν αν ήταν άδειο.

'Ολα είναι ατμός...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου